SACCSIV – blog ortodox

VIDEO: „Gypsy Child Thieves”

Posted in Uncategorized by saccsiv on mai 30, 2010

   Liviu Tipurita, realizatorul documentarului „Gypsy Child Thieves„:

   “Teama mea este ca fara un ajutor imediat, copiii de tigani pe care i-am intalnit in timpul calatoriilor mele vor creste si se vor transforma in criminali veritabili. Iar cercul vicios al abuzurilor nu va mai putea fi controlat”.

   „Briliantul”, unul influent interlopi din Craiova:

   „Furturile nu mai sunt demult o problema nationala. Se intampla la scara internationala. Copiii nostrii trebuie sa mearga la scoala, pentru ca daca continua asa nimeni nu o sa ne vrea. Tara noastra nu o sa ne mai inteleaga, cei din vest or sa ne goneasca”.
   Citez din articolul The Sunday Express: Copiii-sclavi vor invada Londra la cersit:

   Aproape 1.500 de asistenti sociali au fost indepartati din centrele speciale din Romania in ultimele 18 luni si in locul lor vin amatori nepregatiti, care sunt usor de corupt, scrie The Sunday Express intr-un articol despre „importul” de copii-sclavi.

   Criminali in stilul lui Fagin, personajul emblematic al lui Dickens, profita de pe urma situatiei haotice din Romania si aduc copii in Marea Britanie, copii-sclavi, pe care ii obliga sa fure si sa cerseasca. Ca urmare, infractiunile comise de romani si bulgari in Marea Britanie au inregistrat o crestere spectaculoasa, cu 700%, majoritatea comise la Londra.

   Potrivit estimarilor politiei metropolitane, 168 de copii cu varste cuprinse intre 7 si 15 ani au fost gasiti vinovati in medie de 100 de infractiuni fiecare, adica in total sunt vinovati de 16.800 de infractiuni, transmite NewsIn, citand The Sunday Express.

   Fiecare copil are capacitatea de a castiga 100.000 de lire pe an din furturi din buzunare si din magazine si din cersit. Scotland Yard spune ca marea parte a acestor bani sunt trimisi la Tandarei.

   De cand Romania a intrat in UE, multe dintre adaposturile pentru copii au fost inchise ramanand fara finantare, sustine The Sunday Express. In unele cazuri, asistentii sociali au fost concediati si in locul lor au ramas ingrijitorii, personal necalificat, explica austriacul Norbert Ceipek, cel care a ajutat la infiintarea multor asemenea centre.”Romania spune ca e din cauza crizei economice, dar pare ca vrea sa inchida ochii la aceasta problema„, afirma Ceipek. El a explicat ca Marea Britanie este o destinatie-tinta pentru bande, pentru ca aici pot fi cdastigati multi bani.

   Luna trecuta, Scotland Yard s-a alaturat politiei romane intr-un raid la Tandarei, in urma caruia s-au facut 18 arestari, 34 de perchezitii si au fost confiscate inclusiv documente de identitate britanice, falsificate. Ofiterii au descoperit ca tineri fusesera deliberat mutilati pentru a castiga mai multi bani din cersit.

   Exploatarea la o asemenea scara aduce castiguri de milioane, a estimat un oficial britanic.

   Iata si ce putem citi in articolele mai sus amintite (in ordine cronologica):

   Sute de copii romi ajung in Marea Britanie la furat si la cersit

   28 Ianuarie 2008

   Romii plecati din Romania sunt, din nou, pe prima pagina a ziarelor din strainatate. De aceasta data, mai multe echipe de jurnalisti de la tabloide din Marea Britanie au facut o ancheta in orasul ialomitean Tandarei. Concluzia: 150 de copii de etnie roma din localitate au abandonat scoala, iar acum sunt folositi la cersit si furat pe strazile din Londra.

   O echipa Realitatea TV a fost la Tandarei si iata ce a descoperit.

   „Cand auzea de noi ca suntem tigani, nu ne primea nicaieri, atunci am plecat in Anglia sa vindem ziare”, povesteste Ion Gherasim.
   Acesta a fost inceputul, in urma cu 8-9 ani. In Tandarei au mai ramas insa peste 4.000 de romi. Mirajul Occidentului nu i-a sedus pe toti.
   „Dupa cum se spune: noi furam, omoram, noi cerem. De ce nu se face un raport sa vada cati au fost arestati in Anglia pentru furt si daca sunt arestati pentru altele?”, sustine Traian Dragusin, bulibasa de Tandarei.
   Se stie doar ca romul e descurcaret, asa ca cei care si-au luat inima-n dinti si au ajuns la Londra, s-au adaptat usor printre „mister”, „gentlemen”,”sir” si „lady”.
   Copiii pe care i-au dus cu ei acolo sunt insa adevaratul ajutor. „Daca iei o gaina, intreb cat costa. Aia spune in engleza si copilul traduce”, spune un localnic.
   Asta pentru ca cei mai multi dintre copiii romi fac si gradinita si scoala in Anglia. Acolo primesc o bursa lunara, iar parintii lor au sanse mult mai mari sa obtina acte. Romii povestesc – unii cu mandrie, altii cam dezamagiti – ca multi dintre cei mici vorbesc deja engleza cursiv, insa nu stiu o boaba de romana sau roma.
   Jurnalistii britanici sustin ca cei 150 de copii din Tandarei au fost racolati de o grupare de traficanti de persoane. Infractorii ar fi castigat milioane de lire sterline trimitandu-i la furt si cersit. Saptamana trecuta politistii britanici au organizat o actiune in urma careia au retinut mai multi minori.
   „In parte, 70-80 din cei 150 se afla inca la domiciliile parintilor din Tandarei, iar ceilalti nu sunt doar in Anglia, sunt si in Spania”, a declarat Ion Manolache, comandant Politia Tandarei.
   „S-a dovedit ca copiii ce i-a ridicat urma sa mearga la scoala. Copiii aia care au fost ridicati nu au fost pe strada la cersit”, a mai spus bulibasa.
   Romii au o explicatie si pentru abandonul scolar: saracia. Fac doar patru clase pentru ca scoala este la ei in cartier. Apoi, mai bine ii trimit in strainatate pentru a castiga un ban…cinstit.

   Sunday Times: Romanii din Tandarei ‘fura’ sistemul britanic prin trafic de copii
   24 August 2009

   „Bandele importa copii pentru fraude cu beneficii sociale” titreaza editia online a Sunday Times. Un material despre Tandarei, orasul care „s-a ingrasat” de pe urma fraudarii sistemului britanic de asigurari sociale, tine prima pagina a presei britanice.

Tandarei, una dintre bazele presupusilor traficanti de copii.
   Astfel este vazut oraselul din estul Romaniei prin ochii presei britanice. Sunday Times precizeaza in acest sens faptul ca aproape 100 de case noi, impunatoare, evaluate la circa 23 de milioane de euro, au fost construite aici, in ultimii cinci ani. Politia britanica suspecteaza ca ele au fost finantate partial cu banii obtinuti din fraudarea sistemului britanic de asigurari sociale. Ideea articolului publicat astazi este aceea ca infractorii straini aduc copii in Marea Britanie, unii dintre ei chiar bebelusi de numai trei luni, pe care ii folosesc pentru a frauda cu milioane de lire sterline sistemul de beneficii sociale al Marii Britanii.
   Ziaristii de la Sunday Times au facut propria investigatie, inclusiv la Tandarei, in Romania, si au descoperit ca tinerii sunt luati de la familiile lor, sunt adusi in Marea Britanie si folositi pentru a cere in mod fraudulos ajutoare sociale, bazandu-se pe documente false care ar atesta o imigrare legala sau ocuparea unui loc de munca. Articolul din Sunday Times este preluat in editiile online si de alte publicatii britanice, precum Sunday Mirror, potrivit NewsIn.
   Un alt saptamanal britanic, Sunday Telegraph, scria inca din septembrie 2007 despre Tandarei: „orasel saracacios, pierdut printre sate la jumatatea drumului dintre Bucuresti si litoralul Marii Negre, care, la mai putin de un an de la aderare, incepe sa se imbogateasca pe cheltuiala Marii Britanii”. A venit randul tabloidului The Sun, care, in ianuarie 2008, publica un reportaj despre traficul cu minori proveniti din Tandarei, oras desemnat de politia britanica drept sursa problemei, dupa o operatiune impotriva cersetorilor si hotilor romani, soldata cu arestarea a 25 de persoane, la 35 de kilometri de Londra.
   Totusi, mirajul Occidentului se transforma in dezamagire pentru romii din Tandarei, constata France-Presse patru luni mai tarziu. „Romii dintr-un cartier sarac al Tandareiului si-au incercat norocul in Occident, in cautarea unei vieti mai bune, dar s-au intors inapoi in tara cu numai cateva cuvinte invatate in spaniola sau engleza si masini la mana a doua, parcate in fata unor case darapanate”, scria AFP in mai 2008.
   Nume de cod „Golf”: Operatiune secreta pentru depistarea traficantilor romani
   Politia din Londra a intreprins o operatiune cu numele de cod „Golf”, care a vizat o banda de romani, si a gasit dovezi ce indica legaturile traficantilor cu Tandarei, anunta astazi Sunday Times. Fara a se teme de comparatii, publicatia asemuieste ofensiva lansata prin operatiunea „Golf” cu cea care a dus la prinderea cunoscutului gangster din Chicago, Al Capone, inchis in cele din urma, in anii ’30, pentru evaziune fiscala. Operatiunea „Golf „a fost desfasurata de o unitate din nordul Londrei, alcatuita din 14 oameni, si a beneficiat de o finantare europeana de un milion de lire sterline (1,15 milioane de euro).
   Intr-un raid care a avut loc la 11 august, in nord-estul Londrei, la care au participat si politisti si avocati romani, autoritatile au vizitat 24 de adrese si au identificat 20 de copii, care probabil sunt victime ale traficului, dezvaluie publicatia britanica. Autoritatile au gasit dovezi ale unor fraude cu peste 100.000 de lire sterline (circa 115.000 de euro), intr-un caz o familie primind 24.000 de lire numai prin falsificarea datei unor documente. Intr-un alt caz de folosire a copiilor traficati, o banda este suspectata ca a falsificat documente pentru cel putin 500 de cereri de ajutor social, in valoare totala de 4,5 milioane de lire sterline. Cu acesti bani obtinuti fraudulos, infractorii straini isi cumpara masini de lux si isi construiesc case in orasele de orgine, scrie Sunday Times.
   Somerii romani care vin in Marea Britanie nu ar avea in mod normal dreptul la beneficii sociale, dar bandele de traficanti falsifica documente, atestand ca au dreptul de a obtine numere de asigurare. Copiii sunt folositi pentru a pretinde beneficii suplimentare pentru casa, alocatii sau alte facilitati fiscale. Alte venituri le obtin din fraude la bancomate si furturi din buzunare sau din magazine, relateaza saptamanalul britanic.
   In multe cazuri, noteaza publicatia, parintii sunt complici la traficarea propriilor copii. Acesti copii sunt initiati in criminalitatea stradala si sunt plasati unor adulti cu care nu au nicio legatura de rudenie, pentru ca acestia sa poata pretinde in mod fals beneficii sociale. Banii sunt varsati in niste conturi care sunt controlate de fapt de traficantii copiilor. Suspectii folosesc servicii financiare gen Western Union sau MoneyGram, pentru a trimite in Romania bani obtinuti fraudulos nu numai in Marea Britanie, ci si in Spania si Italia, mai crede politia metropolitana.
   „Sistemul social si fiscal al Marii Britanii, fraudat anual cu un miliard de lire sterline de catre criminalitatea organizata”
  
Sunday Times reaminteste ca unii dintre suspectii unor asfel de fraude sunt din Tandarei, un oras cu 15.000 de locuitori din Romania, dintre care 2.000 sunt de etnie roma. „In ultimii cinci ani, cartiere care altadata erau in ruina au prosperat inexplicabil. Pe drumurile prafuite se pot vedea BMW-uri si Land Rover-uri cu numere de inmatriculare britanice”, comenteaza publicatia. Sunday Times consemneaza si o declaratie a primarului de la Tandarei, Vasile Sava: „De unde sa stiu de unde au banii? Nimeni nu ne spune cum fac ei bani in strainatate, legal sau ilegal”, a declarat acesta saptamana trecuta.
   Printre metodele de obtinere de asigurari sociale, jurnalistii britanici enumera tot felul de documente false de care se folosesc traficantii, dar si sporirea valorii drepturilor sociale cu ajutorul copiilor pe care ii aduc din Romania. O alta metoda este de a crea firme care sunt folosite ca paravan pentru a dovedi ca un individ lucreaza pe cont propriu. In felul acesta, individul poate obtine un numar de asigurare sociala, ceea ce ii asigura accesul la sistemul de beneficii. Falsificarea actele de imigrare, da de asemenea „roade”, noteaza publicatia, astfel incat, acestea chiar dovedesc faptul ca solicitantul de beneficii a locuit in Marea Britanie timp ce cel putin cinci ani. Teoretic, alocatiile pentru copii pot fi solicitate chiar daca acestia nu sunt in tara. Totusi, prezenta unui copil adus in tara inseamna beneficii in plus pentru casa si alte deduceri de cheltuieli.
   Politia britanica si-a inceput investigatia in 2007, dupa ce a observat o crestere a criminalitatii in care erau implicati romani, dupa aderarea tarii la UE. In primele sase luni ale anului 2007, au fost inregistrate 1.000 de infractiuni, fata de 168 in intreg anul 2006. In ianuarie 2008, politia a intreprins raiduri la 16 adrese folosite de traficanti, descoperind locuinte supraaglomerate cu tineri care fusesera initiati in infrationalitatea stradala. Patru persoane au fost arestate pentru trafic de copii.
   „Bandele de romani sunt foarte bine organizate”
   Majoritatea presupusilor traficanti nu au putut fi pusi sub acuzare, mai ales ca adesea parintii sunt complici si nu vor sa dea informatii. Se adauga faptul ca multe dintre familiile care au solicitat beneficii sociale, desi nu au lucrat niciodata in Marea Britanie, au pe cereri stampila Departamentului pentru Munca si Pensii sau pe cea a institutiei care se ocupa de Venituri si Servicii vamale. Verificarile superficiale ale documentelor sunt o alta parte a problemei, alaturi de haosul care domneste in sistemul de beneficii sociale, scrie Sunday Times, ajungand la „morala” amplului material despre romanii din Tandarei imbogatiti de pe urma contribuabililor britanici.
   Mecanismul national de identificare a victimelor traficului a primit o finantare de patru milioane de lire, reaminteste Sunday Times. Totusi, este pusa sub semnul intrebarii eficienta serviciilor care se ocupa de verificari in cazul crimei organizate, acestea fiind acuzate ca nu au evaluat adecvat potentiala amenintare, care vine dinspre aceasta forma de „sclavie moderna”. Verificarile actelor intra in sarcina serviciilor fiscale si vamale, precum si a departamentului pentru munca si pensii.
   „Este un scandal strigator la cer, acesta al unor oameni disperati de saraci care sunt adusi aici pentru a deturna bani din sistemul de asigurari sociale. Actualele verificari sunt total inadecvate si este nevoie de un raspuns la nivelul intregii Uniuni Europene”, a cerut parlamentarul Anthony Steen, presedintele unui grup parlamentar care se ocupa de traficul de femei si copii

   BBC: Copiii de romi din Romania fura ca sa le duca parintilor bani de vile

   3 Septembrie 2009 15:16:34

   In toata Europa, mii de copii romi sunt fortati sa fure si sa cerseasca in strada. In fata acestui fenomen, politistii sunt neputinciosi. Ce fac parintii cu banii furati? Construiesc vile fabuloase.

   De exemplu, bancomatele din Madrid sunt o tinta predilecta pentru criminalitatea stradala. BBC explica mecanismul furtisagurilor: in momentul in care o persoana scoate bani de la bancomat, cineva ii distrage atentia, ceea ce ii permite unui copil sa actioneze si sa ii smulga banii, pentru ca apoi sa fuga.
   Daniela, o fata roma de 13 ani, spune ca poate sa obtina in jur de 300 de euro, dupa un astfel de jaf. „Doar politistii ne prind. Ne iau banii pe care ii avem la noi. Apoi ne duc la centrul de zi si apoi centrul ne da drumul. Banii ii dau mamei mele ca sa putem sa ne intoarcem in Romania si sa ne construim o casa. Dar imi opresc si mie. Ii dau ei 150 si imi opresc si eu 150„, marturiseste fata, jurnalistilor de la BBC, care ridica aceasta problema intr-un amplu reportaj.
   Politistii au mainile legate, pentru ca in Spania, copiii sub 14 ani nu detin raspundere legala pentru faptele lor. Politia madrilena spune ca 95% dintre copiii mai mici de 14 ani care fura sunt tigani din Romania.
   Discriminare si saracie
   BBC subliniaza si problemele tiganilor. Este vorba despre o problema veche pe care tara noastra nu a putut sa o gestioneze si care acum ii afecteaza pe toti europenii: discriminarea si saracia in care traieste acest grup etnic. De multe ori, romii fura si din cauza saraciei. Jurnalistii englezi amintesc si de faptul ca in urma cu putin timp, Madonna a fost huiduita la Bucuresti pentru ca a ridicat aceasta problema.
   De exemplu, in taberele din Madrid traiesc peste 1.000 de romi, iar conditiile de aici sunt ingrozitoare. Sobolanii misuna prin gunoaie, nu exista instalatii sanitare. In fiecare zi, copiii din tabere sunt trimisi in strada unde fura si cersesc, iar multi dintre ei sunt batuti cu brutalitate de catre parinti daca nu se intorc cu bani, relateaza BBC.
   Reporterii englezi amintesc si de evenimentele din Italia, unde problematica roma a suscitat controverse acerbe si unde acestia au fost tratati cu mult mai multa duritate de catre autoritati si de catre politicieni. Aici, multe tabere au fost chiar distruse si au fost luate masuri de deportare a romilor.
   In Milano, in anul 2007, la putin de la intrarea Romaniei in UE, politia a observat o crestere a jafurilor si a furturilor de portofele, savarsite de catre copiii romi. Politia italiana a pornit o investigatie majora care a dezvaluit faptul ca bande criminale folosesc copiii pentru a obtine profituri imense. „Intr-o singura luna, un copil castiga in jur de 12.000 de euro. Si, daca imultim aceasta suma cu 50 de copii, obtinem o suma astronomica”, a povestit Francesco Messina, cel care a condus aceasta operatiune.
   Vile fabuloase
   Intr-adevar, astfel de crime sunt datorate saraciei, dar mai ingrijorator este faptul ca acesti copii de etnie roma sunt exploatati in retele de crima organizata.
   „Briliantul”, una dintre cele mai influente figuri printre interlopii din Craiova, a povestit ziaristilor de la BBC ca multe dintre vilele imense pe care le vedem conostruite in oras sunt facute cu bani obtinuti prin furturi savarsite in intreaga lume.
   Seful retelei criminale opereaza cu traficul de persoane, inclusiv copii care sunt pusi sa cerseasca si sa fure. Dar chiar si el admite ca totusi aceste activitati au ajuns prea departe si ca o sa le aduca repercusiuni grave.
   „Furturile nu mai sunt demult o problema nationala. Se intampla la scara internationala. Copiii nostril trebuie sa mearga la scoala, pentru ca daca continua asa nimeni nu o sa ne vrea. Tara noastra nu o sa ne mai inteleaga, cei din vest or sa ne goneasca”.
   BBC il citeaza si pe Liviu Tipurita, regizor care a fost timp de mai multi ani interesat de aceasta problema a traficului de copii. Acesta are aceleasi temeri. „Teama mea este ca fara un ajutor imediat, copiii de tigani pe care i-am intalnit in timpul calatoriilor mele vor creste si se vor transforma in criminali veritabili. Iar cercul vicios al abuzurilor nu va mai putea fi controlat”, a declarat Tipurita. BBC publica si un fragment dintr-un film realizat de documentarist, in care acesta spune povestea unei fetite care fura si cerseste pentru mama ei care o bate daca nu vine cu bani.
   Presa britanica: „Copiii romi sunt crescuti pentru o viata de criminal aproape de la nastere”

   7 Septembrie 2009
   Scotland Yard si fortele politienesti romane si-au unit fortele pentru a combate intrelopii romi care fac trafic cu copii in Marea Britanie, unde acestie produc fiecare 100.000 de lire din cersit si furat, relateaza Sunday Express.

   Scopul misiunii comune este protejarea copiiilor vulnerabili, iar eforturile se indreapta impotriva interlopilor romi care castiga o avere din exploatarea minorilor, scrie ziarul britanic
   Sute de copii romi, cu varste de la 4 ani in sus, sunt fortati sa fure si sa cerseasca in Londra, Manchester, Leeds si alte orase provinciale. Unii au fost vanduti de parintii lor, ajunsi in pragul saraciei si care aveau nevoie sa isi plateasca datoriile catre camatari, scrie Sunday Express, potrivit NewsIn.
   Timp de 12 ore pe zi, copiii sunt pusi sa fure genti sau direct din buzunare si sa talhareasca oamenii care scot bani de la bancomate. In tot acest timp ei sunt urmariti atent de un supraveghetor. Unii sunt mutati prin tara si folositi in scheme de fraudare complexe sub identitati false.
   In acest sens, parteneriatul dintre Marea Britanie si Romania a condus la numeroase razii in toata tara, destinate gasirii copiilor si distrugerii retelelor de traficanti. Luna trecuta, au fost gasite 27 de potentiale victime in Ilford, Haringey si Enfield, langa Londra.
   Chris Beddoe, director al organizatiei de protectie a copiilor Ecoat Marea Britanie, sustine ca exista vaste retele de interlopi care aduc copii romi in Marea Britanie si in alte tari europene. „Sunt crescuti pentru o viata de criminal aproape de la nastere”, subliniaza Beddoe.
   Si Sunday Times a scris recent despre cazul Tandarei, care se „ingrasa” cu bani britanici obtinuti prin fraude si trafic de copii si despre bandele care importa copii pentru fraude cu beneficiile sociale, talharii si cresetorie. [Sunday Times: Romanii din Tandarei ‘fura’ sistemul britanic prin trafic de copii]
   Pe de alta parte, ambasadorul Romaniei la Londra, Ion Jinga, declara saptamana trecuta intr-un interviu pentru NewsIn ca nu se poate vorbi despre un fenome de trafic de copii si a atras atentia asupra colaborarii foarte bune din punct de vedere politienesc dintre cele doua tari. Eu as fi foarte rezervat in a vorbi despre un fenonem de trafic de copii sau de exploatare. Colaborarea intre cele doua politii, care este una excelenta, continua si astazi. In acest moment, pe langa cei de ofiteri pe care ii avem in Ambasada, exista in cadrul unei operatiuni de colaborare bilaterala finantata de UE, exista ofiteri romani care lucreaza direct cu echipa specializate de la Scotland Yard”, a spus Jinga.
   El a sigurat ca situatia este „pe un trend pozitiv si integral sub control”, subliniind ca se lucreaza la un nivel profesionist si nu exista niciun fel de rezerva sau reticenta de colaborare, nici din partea reprezentantilor romani, nici din partea celor britanici.

   Copiii romi, hotii Europei

   30 Martie 2010

   In toata Europa, mii de copii sunt aruncati in strada si obligati sa fure. Acestia provin din cea mai saraca comunitate a Europei, cea a tiganilor romani.

   In urma ultimelor articole si reportaje realizate de presa straina, problema traficului copiilor romi revine pe tapet.

   In ultimii 20 de ani, crima organizata a ajuns la cote inimaginabile, iar din anul 2007, de cand Romania a aderat la UE, copiii tigani sunt traficati si obligati sa fure si sa cerseasca. De exemplu, in Spania, jefuirea oamenilor de catre copiii romi a devenit un fapt comun. Intre timp, in Italia, politistii au descoperit copii sclavi, inchisi intr-un subsol precum animalele, arata documentaristul Liviu Tipurita, intr-un film produs de BBC.
   Orice turist care calatoreste in Europa stie cum actioneaza copiii romi, pe care ii gasesti in centrele marilor orase, agatandu-se de vizitatori si incercand sa le fure banii, cartile de credit si alte bunuri. [BBC: Copiii de romi din Romania fura ca sa le duca parintilor bani de vile]
   Chiar daca unii copii fura pentru a supravietui, de cele mai multe ori, acestia fac parte din retele de infractionalitate, fiind exploatati si abuzati chiar de catre membrii comunitatilor din care fac parte.
   „Copiii de tigani se vor transforma in criminali veritabili”

   Regizorul roman Liviu Tipurita s-a ocupat in detaliu de problema copiilor romi care fura si cersesc, iar documentarele sale au facut inconjurul lumii. “Teama mea este ca fara un ajutor imediat, copiii de tigani pe care i-am intalnit in timpul calatoriilor mele vor creste si se vor transforma in criminali veritabili. Iar cercul vicios al abuzurilor nu va mai putea fi controlat”, a declarat Tipurita, pentru BBC.
   Documentarul „Gypsy Child Thieves” a fost  difuzat si de catre postul australian ABC News. Documentarul poate fi urmarit si pe YouTube.

   Trafic de minori in Tandarei: 27 de persoane urmarite penal

   9 Aprilie 2010

   Procurorii DIICOT au inceput urmarirea penala pe numele a 27 de persoane implicate in cazul de trafic de minori. Joi dimineata au fost facute 34 de perchezitii in Tandarei, Ialomita, pana in prezent fiind identificate peste 168 de victime ale retelei, potrivit unui comunicat al Directiei.

   Cei 27 vor fi cercetati si pentru spalare de bani si constituirea unui grup infractional organizat, informeaza NewsIn.
   Procurorii din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala, impreuna cu ofiteri de politie din cadrul IGPR – DCCO, DGIPI, dar si cu sprijinul Jandarmeriei Romane, au destructurat un grup infractional organizat, specializat in activitati de crima organizata pe linia migratiei ilegale si a traficului de minori, spre tari din Europa Occidentala. In fapt, se retine ca membrii gruparii infractionale organizate recrutau minori de etnie rroma, pe care ii treceau fraudulos frontiera spre Marea Britanie, unde ii exploatau, obligandu-i sa cerseasca sau sa comita infractiuni stradale.
   Potrivit procurorilor DIICOT, racolarea minorilor se realiza din mediul comunitatilor rrome sarace, membrii gruparii ocupandu-se de cazarea si transportul acestora, procurarea documentelor de calatorie si a banilor necesari, precum si de organizarea si supravegherea activitatii infractionale din Marea Britanie si gestionarea sumelor de bani obtinute din exploatarea victimelor. Anchetatorii au identificat, pana in present, peste 168 de victime, cu varste cuprinse intre 7 si 15 ani.
   In cursul diminetii de joi, au fost efectuate 34 de perchezitii, in orasul tandarei, din judetul Ialomita, in vederea destructurarii retelei, precizeaza reprezentantii DIICOT.
   La perchezitii au fost gasite doua pistoale-mitraliera AKM, cinci arme de vanatoare, un pistol cu gaze si unul cu bile. Politistii au mai descoperit la locuintele perchezitionate automobile de lux, bijuterii si importante sume de bani, precum si procuri de incredintare a minorilor care au fost dusi in Marea Britanie pentru cersetorie si mici infractiuni, dar si pentru incasarea asigurarilor sociale.
   De asemenea, potrivit DIICOT, procurorii au colaborat in aceasta cauza cu autoritatile judiciare britanice, fiind organizate mai multe intalniri de lucru, sub coordonarea Eurojust. in anul 2008, in cadrul operatiunii „Europa”, avand in vedere complexitatea cauzei, a fost  semnat un acord intre autoritatile judiciare romane si cele britanice, pentru constituirea unei echipe comune de investigatie.
   Efectivele mobilizate au fost de 120 de politisti si 200 de jandarmi. La actiunea anchetatorilor romani au participat 26 de ofiteri din cadrul Metropolitan Police si doi analisti Europol.

   Traficantii de minori din Tandarei intra in arest

   14 Aprilie 2010

   Magistratii Tribunalului Bucuresti au emis mandate de arestare pentru 17 traficanti de minori de la Tandarei, acuzandu-i pe acestia ca faptele lor aduc o atingere deosebit de grava valorilor societatii.

   „(…) Infractiunile de trafic de minori pentru care inculpatii sunt cercetati sunt, prin ele insele, fapte deosebit de grave, ce au adus atingere unor valori sociale importante ocrotite prin legea fundamentala, potrivit careia copiii si tinerii se bucura de un regim special de protectie si de asistenta in realizarea drepturilor lor”, se arata in motivarea deciziei din 9 aprilie a Tribunalului Bucuresti, citata de NewsIn.
   Potrivit deciziei, au fost emise mandate de arestare pentru 29 de zile pentru Radian Buzoeanu, Constantin Radu, Ilie Voicu, Marian Radu, Dragusin Radu, Mircea Nicolae, Petrica Dragusin, Florian Schian, Nicolae Schian, Marian Nicolae, Marcel Schian, Tase Dumitru, Ion Mitu, Sile Schian si Aron Dumitru. Cei 17 sunt acuzati de procurorii DIICOT ca, in perioada 2002-2008, s-au asociat in cadrul unui grup organizat, pentru a exploata minori pe care ii pacaleau sa plece in Marea Britanie sau in Spania, unde erau folositi pentru cersetorie sau chiar furt.
   Incepand cu anul 2002, cei 17 au facut mai multe transporturi cu copii din Tandarei, pe care ii duceau pana la Arad, de unde erau preluati de alte persoane, care ii transportau in Marea Britanie sau in Spania. Potrivit instantei, fiecare dintre cei 17 membri ai gruparii avea un rol bine stabilit. [Trafic de minori in Tandarei: 27 de persoane urmarite penal]

   Franta: Copiii romi, „buni” de cersit si prostitutie

   27 Aprilie 2010 

   Asociatiile de protectie a copilului din Franta spun ca statul nu face nimic pentru a-i ajuta pe tinerii romani fortati sa cerseasca sau sa se prostitueze. Deportandu-i, nu face altceva decat sa ii trimita sa fie exploatati in alte tari.

   Problema exploatarii copiilor pare una care depaseste autoritatile europene. „Acesti adolescenti, constransi sa fure, sa cerseasca sau sa se prostitueze de catre retele mai mult sau mai putin organizate la nivelul Uniunii Europene, au nevoie inainte de toate de protectie si de un veritabil proiect de viata, trecand prin scolarizare sau instruire”, subliniaza si Alexandre Le Cleve, directorul Hors-la-Rue, potrivit Gandul.ro.
   In 2009, asociatia Hors-la-Rue a monitorizat 270 de noi emigranti tineri romani, dintre care aproximativ 100 erau exploatati si circa 40 se prostituau. „In regiunea pariziana, astazi, ne confruntam cu copii ai strazii la fel de umiliti ca in Lumea a Treia”, a declarat Edouard Donnelly, presedintele acestei asociatii, care a asistat 1.600 de copii romani din 2002. „Minori foarte tineri, cu media de varsta de 14 ani, se afla in special in situatia de a fi exploatati sau de a se prostitua”, spune Donnelly, adaugand ca deportarea nu este o solutie, ci un alt drum catre exploatare.
   „Adesea insa ei sunt victime ale politicilor privind controlul imigratiei”. Astfel, „unii tineri, victime ale exploatarii, au fost repatriati, in conditiile in care autoritatile nu cunosteau conditiile de securitate si de reintegrare care le sunt garantate” la revenire, adauga Donnelly. Recent, presa internationala a scris articole ample despre exploatarea copiilor romi care sunt fortati sa fure, sa cerseasca si sa se prostitueze, de catre retele de crima organizata si uneori chiar, de catre membri ai familiei.
   [Traficantii de minori din Tandarei intra in arest]
   [Copiii romi, hotii Europei]
   Liviu Tipurita, regizor roman de documentare care a fost timp de mai multi ani interesat de aceasta problema a traficului de copii, impartaseste temeri similare. „Teama mea este ca fara un ajutor imediat, copiii de tigani pe care i-am intalnit in timpul calatoriilor mele vor creste si se vor transforma in criminali veritabili. Iar cercul vicios al abuzurilor nu va mai putea fi controlat”, spunea Tipurita, pentru BBC.

   Comentariu saccsiv:

   Iata si documentarul „Gypsy Child Thieves”:

25 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on mai 30, 2010 at 3:38 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. lorena said, on mai 30, 2010 at 4:53 pm

    Dosarele de presă cotidianul.ro
    „CEANDALAUA” ca destin istoric
    02 Mai 2010 Adrian Majuru

    Moto: „Toată lumea se va înţigăni, chiar de vom umbla numai în maşini şi vom mânca numai icre negre!” (I.D. Sîrbu, 1956)

    Tiganca cu maimuta
    Se pare că această profeţie a scriitorului I.D. Sîrbu, detaliată în romanul său „Lupul şi Catedrala”, a început să prindă contur de când cu promovarea cuvântului „rrom” în detrimentul milenarului „ţigan”. În toată copilăria mea nu am auzit vorbindu-se decât despre ţigani, iar această periculoasă şi forţată substituire, cu lungă trimitere, dintre român şi rrom, a explodat artificial după 1990.

    Foarte interesant, căci în tot arealul european nu avem nicăieri cuvântul „rrom” care să-i desemneze pe ţigani: în spaniolă avem Gitano; în italiană, Zingaro; în franceză, Gitane; în sârbo-croată, Ciganin; în slovenă, Cigan; în maghiară, Cigány, în poloneză şi rusă, Cygan; în limba turcă, çengene.
    Publicitate

    Cuvântul românesc Ţigan derivă din slavul (a)Ciganinŭ (Al. Ciorănescu, 2002). Aşadar, popoarele Europei au cunoscut simultan povestea unei populaţii unice, cultural şi comportamental.

    A existat în istoria noastră o categorie socială mai de plâns decât aceea a robilor ţigani. A fost starea de „rumânie” din spaţiul muntenesc echivalentă cu iobăgia. Aristocraţia liberală de la 1848 a ales să evacueze starea de „rumânie”, care, deşi a fost desfiinţată încă din 1748 prin reforma lui Constantin Mavrocordat, mai trebuia alungată şi din sufletele oamenilor, or, codul civil nu era de ajuns. De aceea au ales să numească tânărul stat creat la 1859 România, după o scurtă perioadă de coabitare moldo-valahă. Cu toţii deveniseră români, egali prin lege. Astfel, cuvântul „ţigan” ar trebui asumat, şi nu înlocuit cu un periculos subterfugiu lingvistic.

    Dincolo de aceasta se află ceandalaua ca destin istoric. Termenul nu este cuprins în dicţionare. Este mai degrabă circumscris unei istorii care vine de departe, dintr-un alt areal cultural, pe cale a se împământeni pe meleagurile noastre.

    Potrivit unor opinii, ţiganii noştri ar fi sosit pe filieră otomană. În timpul campaniilor militare turceşti din secolul al XIV-lea şi până la asediul Vienei, şatrele erau adevărate accesorii de îngrozire a duşmanului. Stăteau ascunse în spatele trupelor de avangardă şi urlau, zbierau, băteau în talere de metal, pentru a da senzaţia unei mulţimi militare fioroase. Turcii i-au folosit astfel în timpul campaniilor lor. Cu regimul fanariot, când acţiunile turceşti au încetat, devenind o problemă supravieţuirea militară, aceste populaţii hinduse au fost aruncate peste Dunăre, colonizate aici masiv, cu acordul dezinteresat al grecilor din Fanar care guvernau raialele economice ale Munteniei şi Moldovei (dr. Şerban Milcoveanu, 2005).

    Petre Pandrea a căutat şi el un răspuns infiltrărilor hinduse în spaţiul românesc: „În «Upanişade» am găsit texte relative la infractori. Cum îi pedepseau? Prin izgonire din imperiul indian. Printr-o judecată sumară, pater familias îl declara ceandala pe delincvent” (Petre Pandrea, 2001). Cuvântul indian are echivalentul pe româneşte în „cinghinea”. Acest termen apare ca regionalism învechit şi înseamnă „obrăznicătură”, iar „cinghia” erau numite dansatoarele publice al căror dans din buric era numit adesea „cinghie” (Constantinescu-Dobridor, Gh. Bulgăr, 2002).

    Cel lovit de ceandala trebuia să părăsească imediat casa. Nu avea voie să rămână în satul şi oraşul său şi nici în vreun sat sau oraş indian. Pleca în emigraţie. I se luau veşmintele şi i se dădeau zdrenţe. Nu avea voie să poarte podoabe de aur sau argint, ci numai podoabe din fier sau tinichea. Probabil din această interdicţie milenară există apetitul ţiganilor noştri pentru colanele şi inelele de aur masiv şi palatele cu multe camere nelocuite. „Ceandalaua poate fi criminal brahial vărsător de sânge, dar şi infractor în frac. Din primele două straturi se recrutează infractorii violenţei brahiale, din straturile ultime răsare criminalitatea în frac, iubitoare de venalitate, turpitudine şi lipsă de onoare” (Petre Pandrea, 2001).

    Desigur se pune adesea problema de ce ţiganii altor regiuni europene sunt atât de diferiţi de aceia din Valahia? Aceasta se întâmplă pentru că ţiganii reprezintă un barometru social foarte fin privind nivelul de civilizaţie al popoarelor în mijlocul cărora sălăşluiesc timp de generaţii. Ei au preluat, forţat sau prin mimetism, calităţile şi defectele popoarelor în mijlocul cărora s-au aşezat. Calităţi şi defecte care au accentuat, menţinut sau eliminat efectul ceandalei. Privind spre reversul medaliei, ceandalaua s-a menţinut sau nu în funcţie de gradul de toleranţă al popoarelor care au acceptat-o. Paradoxal, chiar ţiganii spanioli sunt uimiţi de violenţa celor din România.

    Spre deosebire de devălmăşia românească care atomizează orice ideal, orice individualitate – fenomen descris de Ştefan Zeletin în eseul „Din Ţara măgarilor” -, ţiganii au un instinct de solidaritate tribală uluitor. Regiunea Kosovo ne dovedeşte faptul că teritoriile zise naţionale nu sunt ale celor care le revendică, ci ale celor care le stăpânesc demografic. În anul 1994, în zona Olteniei, adică triunghiul Craiova – Drobeta Turnu-Severin – Tg.Jiu, „împăratul ţiganilor a vrut să proclame aici stat independent” (vezi „Adevărul”, 24 XI 2000, p. 11). Cum Europa se confruntă cu un proiect secular nereuşit pe măsura aşteptărilor sale, privind socializarea comunităţilor ţigăneşti de pe cuprinsul ei, asocierea dintre „român” şi „rrom” ar trebui să ne pună pe gânduri. Iar pe de altă parte, „a trăi într-un vast penitenciar, fără a fi avertizaţi, cum o facem noi, reprezintă o gravă imprudenţă. Criminaliştii nu acceptă amestecurile” (Petre Pandrea, 2001).
    e, „a trăi într-un vast penitenciar, fără a fi avertizaţi, cum o facem noi, reprezintă o gravă imprudenţă. Criminaliştii nu acceptă amestecurile” (Petre Pandrea, 2001).

    Revoltele italienilor şi spaniolilor faţă de violenţa ţiganilor din România certifică teoria ciocnirii civilizaţiilor detaliată de Samuel Huntington. Popoarele Europei occidentale nu sunt tolerante cu nesimţirea, murdăria şi agresivitatea plăsmuite sub indiferenţa lui „merge şi aşa”. Uniunea Europeană ar putea găsi „soluţii” împreună cu India, ţara de origine a acestor expulzaţi milenari, nimic altceva decât o extensie culturală şi de civilizaţie, care ar trebui să aibă şansa revenirii la matcă.

    Despre cum putem fi induşi în eroare

    Pe negândite se naşte un nou popor. Istoria se desfăşoară după reguli culturale, cu afecte profunde care scapă mulţimii. Ea se află în continuă mişcare chiar pe spaţii mici şi se metamorfozează permanent. În ceea ce-i priveşte pe români, astfel de metamorfozări s-au mai petrecut în istorie în aşa-numita „perioadă a invaziilor”, de fapt succesiuni de roiri nomade. Respectivele metamorfozări, studiate atent îndeosebi de lingvişti, au însemnat mai mult decât o „invazie”; ele au însemnat coabitări seculare între autohtoni şi cei veniţi în circumstanţe istorice complexe.

    Ceea ce numim „slavizare”, perioada „cumano-tătară”, „suzeranitatea otomană”, au fost moduri de viaţă, de obiceiuri, de coduri comportamentale, de ierarhii sociale etc. Toate au durat sute de ani fiecare, politic vorbind, dar au continuat să evolueze către particularităţi pe care geografia umană a locului le mai păstrează. Acest lucru certifică faptul că, de fiecare dată, autohtonii au suferit amprentări profunde şi iremediable.

    Nu ştim de ce pravilele interziceau în vechime, chiar cu pedeapsa capitală, căsătoriile dintre români şi robii ţigani, chiar eliberaţi antefactum. Românii nu aveau voie să se căsătorească cu ţigănci chiar eliberate din robie. A fost o realitate istorică şi socială, care, deşi aparţine Evului Mediu (vezi Pravila lui Matei Basarab din 1642), a avut o extindere bizară până la mijlocul secolului al XIX-lea!

    Astăzi, fenomenul de aculturare este însă foarte interesant şi este în plină desfăşurare. Antropologic, etnia ţigănească urbanizată este destul de bine articulată istoric: gust pentru vestimentaţie, igienă, pe alocuri chiar fineţuri intelectuale de nivel mediu pe care arareori le întâlneşti printre fiii de muncitori care au colonizat Bucureştii în anii puterii populare. Acest progres este mai întâlnit la femei sau adolescente. La aceasta se adaugă o mare abilitate mercantilă, în creştere progresivă începând cu anii puterii populare, când mulţi ţigani au intrat în structurile statului, pe funcţii publice înalte sau medii, chiar dacă nu ştiau carte. Aveau “origine sănătoasă”. Cam de pe atunci centrul vechi al Bucureştiului a fost golit de realii proprietari şi colonizat cu aceia pe care-i vedem azi.

    Dar ceea ce se ignoră sau, clinic vorbind, nu se înţelege sunt fenomenele socio-culturale şi antropologice care se desfăşoară pe un alt palier istoric decât acela cronologic, şi anume faptul că “natura îşi are secretele şi ironiile sale sociale. Ţiganii ar fi, în aparenţă, o seminţie de maidan, murdărie şi mizerie: dar sunt un organism ce trăieşte extraordinar de organic, conform unui instinct de solidaritate tribală uluitor. Adam Lendvay – tocmai pentru că e hipercult şi un hiperlucid observator al lumii şi istoriei – susţine că ţiganii sunt un fenomen social unic, excepţional şi – ai să râzi – de mare viitor” (I.D. Sîrbu, “Lupul şi Catedrala”, Editura Casa Şcoalelor 1995, ediţie îngrijită de Maria Graciov).

    În această carte este descris crepusculul metamorfozărilor de azi, bing-bangul unei aculturaţii din care, noi, românii, am fost certamente induşi în eroare: „Ne-am mulţumit să-i izolăm, să-i dispreţuim şi să-i ignorăm… de departe. Trişând puţin cifrele reale ale numărului lor la recensăminte şi făcându-ne că plouă ori de câte ori mărginaşii oraşelor ridicau problema ţiganilor vecini şi «prieteni». Nu ştiu dacă am dreptate, dar mie mi se pare că întreg oraşul nostru – fost foarte boieresc – (este vorba de Craiova n.m.), ca şi capitala, de altfel, este clădit pe o destul de intensă baltă de ţigănime, prolifică, beată, absentă din istorie, dar prezentă în realitate. Nu ştiu dacă se poate vorbi de o «explozie demografică» la ei, în orice caz, în timp ce noi, «albii», ne chinuim să ne înmulţim măcar în progresie aritmetică, ei, fără nici un efort sau încurajare, se înmulţesc în progresie geometrică. Priveam înfiorat această mulţime de lumpen-sclavi ai unei libertăţi total antisociale şi anistorice şi îmi dădeam seama că asist la o fantastică, misterioasă şi iraţională demonstraţie de vitalitate, supravieţuire, instinct tribal. (…)

    Ungurii şi iugoslavii au catedre de specialitate, echipe sociologice care studiază ştiinţific căile de integrare a ţiganilor lor. La noi, deocamdată, nici usturoi nu au mâncat boierii noştri moşieri cu robi ţigani, şi nici gura noastră nu miroase a neatenţie şi ignoranţă. (…) Ţiganii trebuie priviţi şi înţeleşi nu din afară, de sus, de departe, ci dinlăuntrul lor. Raţiunea lor suficientă e ascunsă, e prelogică, total opusă criteriilor de progres, civilizaţie şi cultură. (…)

    Singura etnie care, în esenţa ei, nu s-a schimbat nici măcar cu o iotă” în ciuda intemperiilor istorice ale ultimului secol „ar fi ţiganii. Miracolul lor ne apare cu atât mai evident, cu cât cercetările lor de sociologie, psihologie, patologie a popoarelor, filosofiile abisale ale culturilor, ca şi studiile de psihanaliză colectivă, toate, nu fac decât să scoată în relief trăsătura majoră a ţiganilor: ei nu doresc să fie mai mult decât sunt, altceva decât sunt, altfel decât sunt. Nu au nici un fel de conştiinţă socială sau politică – chiar dacă întregul lor comportament se bazează pe un fel de mândrie de a fi şi a rămâne, pe o teribilă încăpăţânare de a ignora istoria, revoluţiile, societatea. Nu au nevoie de contractul social, nu vor să ştie de acest contract. (…) Poate că această ciudată inundaţie dinspre maidane şi mahalale nu este decât o formă de semnalizare, un mod prin care inteligenţa defensivă a organismului nostru social, încă sănătos şi inteligent, ne atrage atenţia asupra unor realităţi pe care le ignorăm şi le subapreciem” (pp.276-277).

    Şi subapreciate au rămas decenii de-a rândul. În ultimii 10-15 ani avem în sfârşit specialişti care au drept preocupare lumea ţigănească. Avem şi catedre de limbă “rromă”, cuvânt care dovedeşte că românii au pierdut bătălia până şi la detaliul lingvistic, căci există tendinţa ca „român” să fie înlocuit cu „rromân”! „Rrom”, la nivel symbolic, poate semnifica şi faptul că, spre deosebire de „rumânul” din vechime, sclav-şerb pe moşia boierului nu-i totuna cu „r”-ul adăugat, literă care înnobilează şi separă. Adolescenţii vechiului regat vorbesc deja cu accent pe vocală, lucru care dovedeşte semnificaţia practică a victoriei literei „r” suplimentare şi în limba uzuală. Preocupările culturale ale tinerelor generaţii sunt ataşate, chiar şi afectiv, de gustul asiatic al muzicii, iar de ceva timp chiar şi versuri coerente şi reuşite stilistic sunt armonizate pe melodii făcute pe calapod hindus. Nu ştiu exact cum stau lucrurile prin Ardeal, dar vechiul regat este în metamorfozare culturală şi demografică.

    Social, s-a revenit la simbol, la ierarhia tribală, unde obiectul de prestigiu trebuie să fie strălucitor pentru a impune prestanţă şi a legitima puterea ca în imperiul lui Timur Lenk. Obiectele de prestigiu sunt fie din metal nobil (vezi ghiulurile, colanele, lanţurile pe care le poartă agresiv chiar şi românii cu bani), fie se singularizează prin unicitate (cea mai tare maşină, cea mai mega-vilă etc.).

    În condiţiile în care aculturaţia a trecut de bariera sensibilă a unui posibil eşec, considerăm că nu ar mai fi necesară existenţa SISROM-ului, căci obiectivele sale oricum vor fi atinse în cel mult două decenii. Poporul român a fost (h)indus în eroare de istorie!

    Apreciază

    • saccsiv said, on mai 30, 2010 at 5:16 pm

      Lorena

      Serviciile secrete SISROM

      Actualizat: 05 Ianuarie 2010; 06:01, sursa: Ziua

      Pe langa proclamarea statului Cem Romengo cel mai spectaculos pas politic al liderilor romilor a fost crearea unui serviciu secret. Serviciul de Informatii si Siguranta al Romilor – SISROM a luat fiinta in luna august 1997. Initiatorul structurii a fost Madalin Voicu. La vremea respectiva, presa a facut multa valva in jurul declaratiilor fulminante ale lui Voicu, dar dupa un timp s-au linistit …
      Pe langa proclamarea statului Cem Romengo cel mai spectaculos pas politic al liderilor romilor a fost crearea unui serviciu secret. Serviciul de Informatii si Siguranta al Romilor – SISROM a luat fiinta in luna august 1997. Initiatorul structurii a fost Madalin Voicu. La vremea respectiva, presa a facut multa valva in jurul declaratiilor fulminante ale lui Voicu, dar dupa un timp s-au linistit apele fara sa mai fie pomenit serviciul respectiv. Printre organizatiile serioase ale romilor se numara Romani CRISS care ofera asistenta legala in cazurile de abuz si lucreaza pentru combaterea si prevenirea discriminarii rasiale impotriva romilor

      http://www.memo.ro/news/serviciile-secrete-sisrom,43660.html

      Si totusi, acei copii au parte de o teribila drama. Sunt sclaviti chiar de catre cei de aceiasi rasa cu ei. Cum s-ar putea rezolva problema?

      Apreciază

      • Calatorul said, on mai 30, 2010 at 7:12 pm

        Asa este Saccsiv – copiii n-au de ales. Asta este drama. Din pacate teorile nu rezolva problema – apropo Lavinia. Cum pot fi scosi acesti copii din cerc? Ei chiar traiesc o drama, Lavinia! Domnul cu noi toti!

        Apreciază

    • rom said, on mai 30, 2010 at 9:43 pm

      KOGALNICEANU nota ca tiganii isi spun rom in limba lor.
      Exista o gramada de carti scrise de ne-romi din alet tari de acum mai bine de un secol in care este notat ca ne numim roma.
      Pe noi nimeni nu ne-a intrebat cum ne numim.
      Si vine un pseudo-istoric Majuru ,deci major-itar sa ne invete pe noi care-i treaba.
      Domnilor sa stiti ca memoria colectiva a poporului nostru a pastrat dovezi :noi am plecat in jurul anului 1200 din India din cauza navalirilor lui Muhamad al Gazhna.Imparatul sub a carui stapanire am plecat (deci imparatul de atunci al nostru se numea Maramengro Dev).
      Si sa va mai spun ceva : ARYAN-ul ava ca scop cautarea noilor taramuri -prin acasta aryanul intelegea mai profund viata.Nomadismul in India nu era ceva rusinos, era chiar sensul aryanului.
      Mai cititi.Daca nu , nu repetati papagaliceste ceea ce auziti fara sa fiti siguri!

      Apreciază

      • saccsiv said, on mai 31, 2010 at 8:12 am

        rom

        Despre copii aceia ai de zis ceva?

        Apreciază

      • Ciprian said, on mai 31, 2010 at 9:01 am

        Este posibil sa fiti si voi victime ale manipularilor prin exploatarea „slabiciunilor”, nestiintei si slabei credinte? Daca da, adu argumente, cred ca ar fi interesant de aflat, poate vom avea surpriza sa aflam ca am fost manipulati impreuna ceea ce nu ar fi de mirat. Termenul e vechi, exista si cantecul „haide romane…” dar de aici si pana la legalizarea lui e pe fata ca am fost „lucrati”, noi romanii. Este pacat ca stricati imaginea Romaniei ca urmare a cetateniei, denumirii prin comportament. Dar de ce deranjeaza tiganii? Pentru ca sunt la vedere, pe cand impotriva pacatului avortului, unde sunt europenii sa fie impotriva ca e muult mai grav? Din contra ei ne incurajeaza… Poate vor spune ca pretext chiar tiganii, uite au multi copii si trebuie sa fure asa ca uite ce comvenabil e sa faci avorturi… Doamne Iarta-ne!

        Pentru a va da seama cum lucreaza UE legea care reglementa avorturile avea in Germania termenul de „omora rodul trupului” care a fost inlocuit cu „intrerupere sarcina”, e mult mai greu sa iti „omori rodul trupului” decat sa „intrerupi o sarcina”, l-am parafrazat pe Rafail Noica.

        Ai idee cati tigani ortodocsi (botezati/practicanti) exista? Ar fi interesant de aflat si acest lucru.

        Apreciază

      • Ciprian said, on mai 31, 2010 at 9:10 am

        Cum explici faptul ca majoritatea tiganilor de oras sunt pocaiti (adventisti, penticostali, martori) tocmai atacand Taina Pocaintei care e de natura Ortodoxa si neavand Pocainta (persista in pacate) si Smerenie (se mandresc), taine ale Ortodoxiei ?!?

        Apreciază

      • oarecare said, on mai 31, 2010 at 9:58 am

        „KOGALNICEANU nota ca tiganii isi spun rom in limba lor” – kogalniceanu a fost mason, cum putea sa vrea un bine real, aduce mai repede a „dezbina si conduce” sau „la ordine prin haos (comfuzie)”, principii de ale lor http://mucenicul.wordpress.com/2010/05/16/masonii-si-au-ales-un-nou-mare-maestru-vreau-sa-fac-un-templu-frumos-in-bucuresti/

        Apreciază

  3. Calatorul said, on mai 30, 2010 at 6:19 pm

    Greu. Foarte greu! Oamenii nu-s dispusi sa sprijine rromii. Numai crestinii cu daruire pot INCERCA sa faca ceva. Spun asta fiindca eu am incercat concret. Comunitatea nu ne-a ajutat, din contra. Dupa emiiunea tv locala unde am pus problema, feed-back-ul a fost „: ce telegina esti”. Deci, e greu. Foarte greu!

    Apreciază

  4. Calatorul said, on mai 30, 2010 at 6:20 pm

    erata: emisiunea; telegenica

    Apreciază

  5. Ciprian said, on mai 30, 2010 at 10:43 pm

    † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul

    Ma doare sa vad ca nu se vede „lectia” pe care Dumnezeu incearca sa ne-o dea prin intermediul tiganilor. Am fost hulitor de tigani. Nu pot spune ca acum ii iubesc nespus dar pe o parte ii admir. Ce fac tiganii? Copii… Ce a supu Iisus Hristos ? „Lasati copii sa vina la mine!” Cum sa vina copii nostri catre Iisus daca noi nu mai puiem? Sau cand o facem pacatosim? Parintele Arsenie Boca ne-a lasat un „manual” de facut copii, de viata familiala „Ridicarea casatoriei la inaltimea de taina”. Si ce vreau sa spun cu asta? Vreau sa spun ca daca chemarea copiilor se face atunci cand trebuie (nu in post, zile de sarbatoare sau ajunul lor, doar marti si joi) si cum trebuie (nu beat, nu stresat, fara sex peste sarcina) copii au potentialul din nastere sa fie sfinti sa fie bineplacuti si usor de crescut. Vesnicul motiv pentru romanii care nu „puiaza” e ca sunt greu de crescut copii. In caz ca nu ascultam acestea copii sunt nervosi, plangaciosi, greu de crescut. Cunosc pe cineva care „s-a trezit” dupa ce l-a binecuvantat Dumnezeu cu copii si zi de zi isi vede pacatosenia in copii sai chiar daca sunt perfecti la prima vedere. Cand pacatosim nici Dumnezeu nu are grija de noi ca si familii/neam. Betia duce la stingerea neamului iar pacatele se vad pana la al 4-lea neam. Din nefericire suntem o natie de bautori, cu durere spun ca nu e sat unde sa se bea putin. De orase nu poate fi vorba. Avorturile sunt la ordinea zilei, „pentru a ne fi mai usor”. Chiar credeti ca ne va fi mai usor…in viata vesnica?!? CREDETI? In tot acest timp tigancile fac copii. Si sunt bineplacute Lui Dumnezeu, avortul e un pacat capital, furtul e ceva mai mic. Nu zic sa ne transformam intr-o natie de hoti (cum deja suntem catalogati) ci sa ne vedem pacatele si sa incepem sa facem copii ca altfel „din cauza pacatelor(avorturilor) ne vor inghiti tiganii” spunea tot Arsenie Boca iar lucrurile prind contur din ce se vede. De asemenea tot Dumnezeu in milostenia Lui, spune ca ma milostivesc pana la al miilea neam de cei care se pocaiesc (parere de rau pentru pacate, taina a Ortodoxiei !!! – spovedanie, post).

    Tiganii mai au un lucru de admirat, respectarea traditiei. In timp ce noi mai avem port popular doar la televizor (am vazut 3 romani in port popular in istoria mea recenta), am vazut sute de tiganci cu fuste, port traditional cu prunci in brate, frumos. Nu cred ca aceste tiganci isi trimit copii la produs. Cum nu este padure fara uscaturi asa si tiganii sunt de mai multe feluri. Sunt cei care se ocupa de fier, sunt cei care fac oale acestia desi traiesc in mizerie cred ca sunt corecti. Sunt cei emancipati de la oras care ii exploateaza pe cei saraci de la oras, acestia sunt cei mai probabil cei incriminati in articol.

    Dar nici ei nu sunt cei mai rai. Tiganii sunt un paravan perfect pentru afacerile multor „nestiuti”. Sa fim seriosi sunt case in marile orase de miliarde de euro per total, chiar credeti ca tiganii au furat, manipulat atat de capul lor? sa fim seriosi… Orice se poate spune despre tigani dar ca sunt prosti nu. Cum poti crede ca o familie de tigani de pana in 20 de persoane are nevoie de 10 palate? Au banii de la niste oameni si un termen de realizat care se pare ca se apropie. Stau intre tigani si constructiile continua spre finalizare. Mai adaugati faptul ca multe profetii indica Romania ca un arhipelag de liniste (in caz ca ne vom indrepta catre Dumnezeu) pentru vremurile ce vor urma. Banii se prea poate sa fie de la tot felul de elite care vor sa se aciueze pe la noi. Ii vor scoate deodata datori pe tigani, le vor lua casele facute oricum pe banii lor si vor avea dreptul sa vina sa se aseze la noi in tara. Reportajul este facut tocmai in sensul pregatirii terenului pentru asemenea treaba. Nu spun ca reporterul e rau intentionat ci ca imaginea de ansamblu e alta. Acum s-a aflat ceea ce se vrea sa aflam si sa stim, nimic altceva, lucru pentru care suntem pregatiti mental de ceva vreme oricum.

    Sa ne reamintim ca TOATE le tragem ca urmare a pacatoseniei noastre ca neam si individ si sa facem ceva in sensul acesta. „Sfinteste-te tu si 100 in jurul tau se vor sfinti.” Sa nu mai aratam cu degetul daca inainte nu ne-am uitat cu sinceritate la noi.

    † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul

    Apreciază

  6. LORENA said, on mai 30, 2010 at 11:40 pm

    Vad ca sunt inteleasa gresit. Eu nu am forumlat nici o parere despre articol.Am postat un articol de documentare din Cotidianul despre tigani. Normal ca un copil nu are nici o vina.Dar oare pe acesti copiii cine-i exploateaza cu cruzime? Romanii, englezii? Nu, tot tiganii.Ei sunt capii lumii interlope. Deci, fie ca vrei, fie ca nu vrei, tot la tigani ajungi.Pur si simplu, am considerat necesar un istoric al lor. Atat.

    Apreciază

  7. Ciprian said, on mai 31, 2010 at 12:15 am

    Am terminat de vazut si documentarul. Imi intareste comvingerea ca ni se arata doar ceea ce trebuie sa vedem. Pacat de acesti copii care sunt folositi pe langa unealta si ca si paravan pentru alte venituri nejustificate.

    Si am mai avea de invatat cate ceva de la tigani (o parte din ei) viata simpla si adaptabilitatea. Cine credeti ca se va descurca mai bine in viitorul apropiat cand vor veni vrenurile de prigonire comozii sau adaptatii? Si legat de copii, ati vazut ce frumusei sunt, asta pentru ca nu pacatosesc atat, duc o viata simpla fara televizoare, nu judeca pe unul altul, fara stress si isi cinstesc inaintasii chiar daca dupa cum se vede nu sunt tot timpul din cei mai buni.

    Tot de luat aminte este si varsta de casatorie 14 ani e exagerat/inuman dar nici 30 nu e sanatos, ati vazut cu imediat s-a luat idealul „femeii de cariera” si la mica tigancusa. O medie intre cele 2 asa cum arata si Parintele Arsenie 21-22 de ani e ideal pentru casatorie-copii, imediat dupa terminarea facultatii. Idealul „femeii de cariera” s-a luat si la neamul nostru romanesc, de aceea ne imputinam, ne casatoriim tarziu cand suntem destul de subrezi pentru a mai face copii sanatosi sau chiar a-i face, in timp ce visam la cai verzi pe pereti cum ar fi cariera si alte de-astea care se vede ca la vreme de criza nu prea tin sau mai au vreo valoare. Pacat si trist.

    Apreciază

  8. mihaela said, on mai 31, 2010 at 6:36 am

    Denumirea de „rom ” ii apartile lui mister plesu . Sub mandatul lui s-a produs moidificarea legislativa de schimbare a denumirii. O fi si el tigan.

    Apreciază

  9. Ciprian said, on mai 31, 2010 at 7:11 am

    Sa fie o coincidenta cu ce spune Bataiosu despre plesu? http://bataiosu.wordpress.com/2008/05/14/care-lichele-domnule-liiceanu/

    Apreciază

  10. rom said, on mai 31, 2010 at 11:49 am

    Saccsiv nu stiu ce sa spun.Este clar ca avem si noi multe hibe.
    Ciprian nu stiu cati romi sunt ortodocshi pacticanti.
    Pocaitii ne „accepta„ pentru ca sa isi mareasca randurile.Mesajul lor este simplu si prinde repede.Romii merg la pocaiti ca si romanii ca multe secte ofera ajutoare.Ortodoxia ormanesca primeste ajutoare.Iata diferenta.La o adica Iisus prima data dadea de mancare multimilor si dupa aceea predica.Naa, mai asculta predica cu burta goala.Poti?

    Asa ca pocaitii fac treaba, iar popii nostrii isi fac treaba.Eu de cand sunt nu am vazut un preot sa vina sa se intereseze de comunitatea mea.

    Apreciază

    • Ciprian said, on mai 31, 2010 at 12:07 pm

      Dar daca ar veni popa, l-ati primi?
      Tocmai pentru a-l gasi pe Iisus trebuie si nitel post (nu infometare) deci LUCRAND gradina ta sau a altora se poate face rost si de mancare, sunt si tigani care lucreaza si in felul acesta. La Sfanta Liturghie se merge cu stomacul gol pentru a te bucura de Anafoura dar cred ca afirmatia ta „Naa, mai asculta predica cu burta goala” se refera la situatia de zi cu zi din nefericire.
      Dumnezeu sa ne ajute si sa ne lumineze!

      Apreciază

  11. […] VIDEO: “Gypsy Child Thieves” […]

    Apreciază

  12. codin said, on august 23, 2010 at 5:54 pm

    Sunt foarte multe evenimente parca trase la indigo…anii dinaintea inceperii celui de-al doilea razboi mondial si perioada actuala.

    Apreciază

  13. ana said, on noiembrie 8, 2010 at 11:31 pm

    Bine zis cu cercul vicios, dar chiar credeti ca va face cineva, ceva? Intr-un final, cu totii isi urmeaza interesele, orice ajutor le-ar oferi minoritatilor va fi de ochii lumii.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.