SACCSIV – blog ortodox

Preotii au fost atentionati prin SMS ca nu au voie sa mai citeasca moliftele Sfantului Vasile cel Mare … De ce atata stradanie?

Posted in MOLITFE, PATRIARHIA ROMÂNA by saccsiv on ianuarie 9, 2012

Mesajul transmis pe telefonul mobil preoţilor:
Preacucernice părinte, vă aducem la cunoştinţă că prin hotărârea Sfântului Sinod numărul 630/2011, s-a stabilit (…) că la sfârşitul Sfintei Liturghii din ziua de 1 ianuarie se va oficia slujba Tedeumului, fără a se citi moliftele Sf. Vasile cel Mare. Vă rugăm să comunicaţi prezenta hotărâre tuturor unităţilor din protoierie„,

Iata ce aflam din articolul Sfântul Vasile, retrogradat prin SMS de mai-marii Bisericii. Vezi cum le ajută pe vrăjitoare VIDEO:

La început de an, preoţii au fost atenţionaţi prin SMS că nu au voie să mai citească moliftele Sfântului Vasile, în singura zi în care ele trebuie citite în toate bisericile. Considerate blesteme la adresa Diavolului, moliftele alungă duhurile rele dar şi dezleagă eventualele vrăji aruncate asupra credinciosului. Astfel, printre beneficiarii bizarei decizii a Sfântului Sinod sunt vrăjitoarele.

Telefoanele preoţilor au zbârnâit de sărbători. Dar nu pentru urări, ci pentru a li se sugera ce să cânte. Şi, mai ales, ce să nu cânte. Înalţii prelaţi i-au anunţat pe preoţii din subordine că trebuie să sară peste moliftele slujite, de sute de ani, pe 1 ianuarie.
O angajată de la biserica Colţea a povestit că preoţii au primit ordin de la Patriarhie să nu mai citească moliftele Sfântului Vasile pe 1 ianuarie.
„Preacucernice părinte, vă aducem la cunoştinţă că prin hotărârea Sfântului Sinod numărul 630/2011, s-a stabilit (…) că la sfârşitul Sfintei Liturghii din ziua de 1 ianuarie se va oficia slujba Tedeumului, fără a se citi moliftele Sf. Vasile cel Mare. Vă rugăm să comunicaţi prezenta hotărâre tuturor unităţilor din protoierie”, era mesajul transmis pe telefonul mobil preoţilor.
Unii dintre ei au nesocotit totuşi ordinul şi le-au citit ceva mai târziu, în ajun de Bobotează.
Preşedintele sindicatului preoţilor consideră decizia Sinodului o jignire la adresa credincioşilor. El spune că interzicerea moliftelor sfântului Vasile le ajută şi pe vrăjitoare, întrucât blestemele le erau adresate. „Au nesocotit canoanele Sfântului Vasile. Motivul este foarte clar: blestemele Sfântului Vasile au un efect deosebit. Cine se teme tocmai de aceste blesteme? Nomenclatura Bisericii constituită în Sinodul satanic al Bisericii Ortodoxe Române. Aceste molifte trebuie citite în mod obligatoriu de fiecare dintre preoţi în ziua de 1 ianuarie în fiecare biserică din România. Aceste blesteme ale sfântului Vasile condamnă şi vrăjitoria”, spune preotul Gabriel Mascas, preşedintele sindicatului „Solidaritatea”.
Reprezentanţii Patriarhiei nu au putut fi contactaţi pentru a oferi explicaţii.
Sfântul Vasile este considerat de teologi, alături de Ioan Gură de Aur, unul dintre cei mai importanţi părinţi ai Bisericii Ortodoxe.

   Comentariu saccsiv:

Cititi va rog si:

NU VA LUATI DUPA PATRIARH SI UNII IERARHI. Cautati bisericile unde pe 1 ianuarie se vor citi MOLIFTELE SFANTULUI VASILE CEL MARE

VIDEO: Parintele Justin citind moliftele Sfantului Vasile cel Mare, 1 ianuarie 2012

N-am studiat ce-i cu acel sindicat, dar in principiu nu sunt de acord cu existenta unui astfel de sindicat, caci nu vorbim de o uzina, chiar daca despre Patriarhul Daniel se vorbeste ca este un bun … manager.

Am postat insa articolul pentru a se putea observa stradania Patriarhiei ca nu cumva sa se citeasca Moliftele. De ce atata ravna?

66 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on ianuarie 9, 2012 at 11:37 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

    • Popsy said, on ianuarie 10, 2012 at 7:39 am

      Saccsiv, poate ar fi bine sa studiezi putin ce-i cu acel sindicat si in primul rand cu presedintele lui, Gabriel Mascas. Ce-ti pot spune eu este ca dupa ce a ajuns in Canada, a incercat la ambele Episcopii romanesti sa fie primit ca preot si a fost refuzat de amandoi episcopii (Nathanael si Nicolae). A ajuns sa slujeasca intr-o biserica infiintata de el si care -mi se pare- era sub Carpato-Ruteni.
      Din cate stiu eu, a fost caterisit de episcopul Teodosie de la Constanta, de aceea si virulenta lui impotriva acestuia. Dar am citit ca acum este pornit impotriva a toata BOR, nu numai a Arhiepiscopului Tomisului.
      Este un personaj…dubios.
      Doamne-ajuta!

      Apreciază

      • Mascas Gabriel said, on august 4, 2017 at 2:36 pm

        Tovarase Popsy ! Diaspora nu se dezminte de dezinformari si securisti ! Cei care mi au fost dusmani in Canada au fost tocmai preotii de la Patriarhia Romana cunoscuti pentru lacomie si fapte penale -vezi pr Tiu Ghe .Ioan Pop, Viorel …. ! Am purtat corespondenta cu IPS cu care am slujit la Vatra Romaneasca in comuniune cu cei de la BOR .Nu a reusit nici Teodosie nici Daniel sa ma cateriseasca ,bachiar pe Teodosie l-am executat in instanta cu daune in favoarea Statului Roman si am castigat procesului cu repunerea in drepturi dupa demisia mea si plecarea in Canada.Sper ca acum dupa 5 ani v ati dat seama cine este Teodosie si ceilalti din BOR ! Ca fost disident si detinut politic in Miscarea Paul Goma 1977 nu fac decat sa va compatimesc roamnasilor care credeti ca va aflati in diaspora , cand de fapt va aflati in Exilul romanesc ca niste prizonieri ! Va stau la dispozitie cu informatii pertinente nu fluturate pe la colturi ! Colturile ranesc diasporatilor!

        Apreciat de 1 persoană

    • nabo said, on ianuarie 10, 2012 at 8:04 am

      Saccsiv,

      de data asta nu sunt de accord cu tine.Trebuie ca, cei care citesc si participa la citirea moliftelor sa tina post.

      Apreciază

      • oarecare said, on ianuarie 10, 2012 at 10:42 am

        Pai eu nu am tinut post si… la Moliftve am plecat dar asta nu inseamna sa nu se citeasca pentru cei care au tinut post… sa spuna preotii ca trebuie post (pentru incepatori) si sa se citeasca!

        Apreciază

    • Popsy said, on ianuarie 10, 2012 at 8:39 am

      Citeste aici
      http://viitorul.wordpress.com/2010/06/21/intre-planul-valev-si-planul-ontario/
      un raspuns al lui Gabriel Mascas din care citez:

      ” Confiscarea , cu ajutorul PCR , a Bisericilor Greco Catolice, singurul cap de pod de lupta impotriva comunismului si prigoana impotriva preotilor uniti cu Roma…..Ca sa nu mai vorbim de ofensiva impotriva celorlalte culte care pana in 1990 aveau denumirea de Secte, si care de fapt faceau adevarata misiune caritativa impreuna cu Biserica Catolica, conform Matei 25,31-46.”
      Doamne-ajuta!

      Apreciază

  2. nea Anderthal said, on ianuarie 10, 2012 at 12:28 am

    ..asa o fi ordinul primit de la „fratii mai mari”. Ce ne mai miram acum? O fi un „conflict of interest” si ai nostri executa tot ce primesc. Sa nu ne mai asteptam la bine in vremurile astea!La noi in targ s-au citit moliftele dar S-A CERUT CA CEI CARE ASISTA SA FIE SPOVEDITI MAI INAINTE!Sa nu se mai intimple ceva „paranormale”,etc

    Apreciază

  3. Ioan Pelasgul said, on ianuarie 10, 2012 at 12:49 am

    La biserica la care am fost eu s-a spus ca cica e o practica sudista citirea moliftelor… La noi in oras s-au citit la o manastire si in rest nu stiu. ( Eu sunt din sud)
    Dar stiu ca la Petru Voda s-au citit chiar de la cineva care a fost acolo la 1 ianuarie!! Si nu numai!!!!

    Apreciază

  4. gerica64 said, on ianuarie 10, 2012 at 4:19 am

    In primul rand dracii nu vor sa mai fie deranjati de molifte pentru ca acu e vremea lor si au iesit toti pe pamant.Daniel nu vrea sa mai apara pe la televizor sau in ziare nimic pe tema asta, ia bagat dracul in cap ca astfel pastreaza imaginea bisericii ortodoxe nealterata.Toti avem nevoie de molifte pentru ca diavoli sunt pe noi cu moliftele mai scapam de impresurarea lor.Multi cred ca daca nu urla dracii din ei sunt curati si nu au treaba cu moliftele.Daca ar ingadui Dumnezeu sa auzim si sa vedem cat suntem de vulnerabili si sa vedem diavoli in jurul nostru si in noi am lua-o razna de tot.Eu ii simt si uneori inteleg actiiunile lor si bine ar fi ca moliftele sa se citeasca cat mai des cum se proceda inainte .

    Apreciază

  5. Pr.Gabriel said, on ianuarie 10, 2012 at 5:40 am

    Mai exista un motiv…tainic.. si asta va pot spune din putina mea experienta.
    In momentul in care preotul este pus sa rosteasca aceste molitfe, el impreuna cei din casa sau biserica trebuie sa tina o anumita randuiala.post, rugaciune, infranare de la sotii.Un parinte cu viata sfanta, al carui nume nu doresc sa-l dau aici, mi-a zis odata intr-un cuvant de folos ca pe multi preoti buni i-au stricat preotesele. Cum multi preoti tineri sunt azi in cler, este mai greu de tinut in frau factorul trupesc.De multe ori nu se mai respecta nici cele 3 zile de post inainte de Sf.Liturghie, poate cel mult doua, in cazurile bune.
    Un astfel de preot, atins de bucuria tineretii alaturi de preoteasa sa, ii este foarte greu sa savarseasca o astfel de lupta duhovniceasca. De cele mai multe ori sa lasa cu atacuri demonice in familia sa. Si cunosc cazuri in care, preoteasa fiind veriga slaba, a fost atacata in timpul rostirii acestor moltife cu ganduri de sinucidere,sau depresii nervoase severe, in alte cazuri preotii sunt vatamati fizic in urma unor evenimente nefericite imediate (accidente rutiere). Diavolul ataca in mod special veriga slaba in familie, in astfel de situatii. Probabil ca exista o furie de nedescris al acestui duh necurat.
    Mi-aduc aminte ca Parintele Galeriu facea o lucrare extrem de frumoasa iar diavolul l-a atacat chiar in familia sa, o nepoata de a dansului ajunsese in regie sa danseze la ..bara.. atat de mare esre ura acestui demon.
    In manastiri, monahul nu poate fi luptat cu ..rudeniile, insa exista si alte cai, uneori mai neprietenoase..
    Eu unul cred, ca preot, ca venirea la preotie s-a facut de-a valma, ceea ce a expus, intr-o oarecare masura, o parte din cler.
    Lucrurile sunt mult mai complicate.. Daca s-ar tine cont 100% de conditiile savarsirii acestei slujbe, va spun sigur ca va trebui sa mergeti sute de km pana sa gasiti un preot vrednic.
    Va m ai pot spune cazuri in care preotul a intrat i lupta cu vrajitoarele din sat, iar acestea i-au promis ca o sa-l linseze, iar in cateva sapt. a murit preotulin urma unui eveniment nefericit. Cum asa? pt. ca pe undeva, noi toti, preotii, dam unele drepturi celui rau prin comportamentul nostru, ceea ce ne face vulnerabili la aceste atacuri.
    Vedeti fratilor unde este problema?
    LA VREDNICIE.

    Este o masura luata , cred eu, in urma unui factor scapat de sub control in Biserica, si anume, accederea la fac. de teologie si preotie fara calitatile necesare lucrurii pe masura.
    Este un fapt dureros..

    Apreciază

    • Romeo2110 said, on ianuarie 10, 2012 at 6:01 am

      >Va m ai pot spune cazuri in care preotul a intrat i lupta cu vrajitoarele din sat, iar acestea i-au promis ca o sa-
      >l linseze, iar in cateva sapt. a murit preotulin urma unui eveniment nefericit.

      Legat de aceste cazuri, par Cleopa insista in Pelerinul roman, ca nu orice preot si in orice conditii poate sluji moliftele: da cateva exemple de preoti care au slujit fara pregatoire (unuia i-au scos ochii niste hoti, altul a trecut la evrei, altuia i s-a intamplat ceva rau). La o emisiune TV, a aparut fostul duhovnic al parintelui Corogeanu. Acesta a spus ca s-a impotrivit ca parintele sa se duca duhovnic la manastirea Tanacu, deoarece la circa 30 de ani nu avea suficienta experienta de manastire.

      Cu mai multi ani in urma a aparut o carte, cu un preot-monah misionar de la Athos (Cosma parca il chema), care a mers in Africa Centrala. Aici a inceput, cu mult succes, lupta cu vrajitorii voodo.
      In cele din urma se mentioneaza ca a murit intr-un accident de circulatie neasteptat – fara insa a se da explicatii.

      Ramane totusi ca cineva sa ne spuna, care este pregatirea pentru membrii familiei preotului, care tine molifte; ce prevede predania.

      Apreciază

    • stefan said, on ianuarie 10, 2012 at 10:01 am

      Adevarat ati spus parinte. Sunt student la teologie (trecut putin cu varsta de ceilalti colegi ai mei…sunt la a doua facultate) si nu vreti sa stiti ce „viitori” preoti sunt scosi de pe bancile scolii. Te doare inima sa-i vezi cum se gandesc doar la cati bani vor cere pentru o inmormantare sau cununie sau alte ierurigii. Incepand de la imbracaminte si pana la comportament, toate denota ca ar fi crescut doar „dupa blocurile gri”. Vinovati se fac ierahii si duhovnicii care-i accepta pe acesti candidati la preotie. Preoti care in seminar fumau in dosul bisericii acum ocupa niste parohii foarte bune, iar altii careincearca sa scoata poporul din intunericul „traditiilor babesti” sunt aruncati si batjocoriti in toate felurile.

      Apreciază

    • Maria said, on ianuarie 10, 2012 at 6:02 pm

      Pr Gabriel,
      Dupa comentariul sf voastre ,in tara noastra ortodoxa ,nu mai exista preoti vrednici de a citi moliftele sf Vasile cel Mare .Ia-ti bagat pe toti in aceeasi oala (cei vrednici cu cei tineri si nevrednici care dupa cum bine ati spus ca au intrat la Teologie fara chemare ).Oare asa sa fie ?Va spun eu ca nu .Pana in acest an s-au citit moliftele sf Vasile de oricare dintre preotii care s-au stiut vrednici ,pt ca ,sa stiti ca sunt preoti si ierarhi in tara ,foarte multi ,curati si vrednici de a citi aceste molifte .Deci argumentele invocate de sf voastra pt a apara o erezie ,nu stau in picioare .Aceasta interzicere dictatoriala a Patriarhiei ,nu justifica aceste argumente (post si pregatire ),deoarece ,sunt cunoscute de catre oricine savarseste aceste slujbe ,de sute de ani .Pana si credinciosii stiu aceste lucruri .Deci aceasta hotarare trebuia sa-i vizeze doar pe cei nevrednici (cei care nu s-au pregatit prin post ),si nu in mod arbitrar sa interzica cu desavarsire aceste rugaciuni de indepartare a demonilor ,pt tot clerul din tara .Si cine se face responsabil pt” accederea la facultatea de Teologie si preotie fara a avea calitatile necesare „?Motivul acestei interziceri este urmatorul : La Patriarhie ,nu exista aceasta VREDNICIE necesara .Din acest motiv s-a hotarat desfiintarea acestor rugaciuni din Biserica Ortodoxa ,facand bucurie Diavolului si vrajitoarelor .

      Apreciază

  6. Pr.Gabriel said, on ianuarie 10, 2012 at 5:55 am

    Nimeni nu -ti spune in fac.de teologie cum trebuie sa fie un preot in duhovnicia sa, pt. ca aproape nimeni nu stie. Te pun sa memorezi pasaje din scripturi, din cartile lor mestesugite, sa le impartasesti opiniile lor, ideile lor, uneori sarate cu protestantism si romano catolicism, nu-ti mai cer o prezenta obligatorie la slujbele Bisericii, de spovedit sau impartasit nu te mai intreaba nimeni.
    Un astfel de tanat absolvent, cu dorinta frumoasa de a se face preot, dar format in linie ecumenista de factura chiar protestanta, cum poate intelege adevaratele lupte date cu preotul pe plan duhovnicesc , cand prima lui grija in parohie easte sa… .fie la zi cu taxele?

    Sunt luati din fac., aruncati in preotie si pusi sa slujeasca… Molitvele Sf.Vasile cel Mare..
    Sper ca glumti,..

    Stiti cum sunt preotii azi, multi dintre noi?
    Sunt chemati sa treaca padurea deasa cu diferite obstacole si pericole, li se pune in brate Sf.Scriptura si Molitfelnicul si Statutul BOR si li se zice… calatorie placuta..

    Cu asa ceva ne confruntam noi..

    Dumnezeu sa ma ierte si sa ne ierte..dar cred ca avem ce..meritam.

    Apreciază

    • Popsy said, on ianuarie 10, 2012 at 6:56 am

      Sa nu-mi cereti citate exacte sau bibliografie la cele ce voi spune.Le spun din auzite de pe la diferiti duhovnici, preoti, etc.
      In trecut un barbat era hirotonit, exact cum spune si Pr. Gabriel (sper sa nu fie Mascas), dupa VREDNICIE. Nu dupa cata scoala si ce „degree-uri” are. Pe fiecare treapta (diaconie, preotie) trebuia sa stea o anumita perioada de timp. Nu era hirotonit in urmatoarea treapta pana nu petrecea acea perioada de timp in treapta in care se afla SI pana nu avea o anumita varsta (parca 30 la preoti, 40 la episcopi, nu mai stiu exact).
      Ca sa nu mai mentionez faptul ca preotii si diaconii tineri aveau de facut ucenicie cu preoti in varsta, cu experienta.
      Duhovnicia nu se dadea preotilor- din nou- pana nu aveau o anumita varsta (si implicit experienta)
      Se mai fac aceste lucruri in ziua de azi? Stim cu totii raspunsul.
      Tinerii absolventi de facultati (unde nu-i invata nimeni despre TRAIRE), sunt hirotoniti diaconi azi, preoti maine si facuti duhovnici poimaine. Apoi aruncati in preotie (asa cum scrie mai sus).

      Un preot cu care am discutat recent mi-a explicat de ce este el de acord cu hotararea Patriarhiei: oamenii vin in prima zi a anului (de Sf. Vasile) la Liturghie, cei mai multi, dupa o noapte de chef, dans, ghiftuit si …altele care deriva din acestea. Oare acesti oameni sunt pregatiti sa li se citeasca Dezlegarile Sf. Vasile?
      De aceea acest preot a hotarat sa le citeasca in Ajunul Bobotezei, cand este post aspru, dupa savarsirea Sf. Liturghii si anuntandu-i in prealabil pe credinciosi.
      A gresit? Eu nu cred. A fost de acord ca Dezlegarile s-ar cuveni sa fie citite la sarbatoarea Sf. Vasile, dar in acelasi timp nu a vrut sa le faca rau credinciosilor care nu s-ar fi pregatit cum se cuvine.

      Asa ca eu consider ca tot ceea ce a spus Pr. Gabriel mai sus este cat se poate de adevarat si reflecta exact situatia din zilele noastre.

      Doamne-ajuta!

      Apreciază

      • Romeo2110 said, on ianuarie 10, 2012 at 7:30 am

        >Un preot cu care am discutat recent mi-a explicat de ce este el de acord cu hotararea Patriarhiei: oamenii vin
        >in prima zi a anului (de Sf. Vasile) la Liturghie, cei mai multi, dupa o noapte de chef, dans, ghiftuit si …altele
        >care deriva din acestea. Oare acesti oameni sunt pregatiti sa li se citeasca Dezlegarile Sf. Vasile?

        Asta nu poate justifica intru totul decizia: nu facm moliftele pe 1 ian, le putem muta in alta zi, cand nu au fost petreceri…

        Apreciază

      • Dan Diaconescu presedinte said, on ianuarie 10, 2012 at 10:40 am

        Deci e bine sa protejam poporul hulitor in dauna celui drept credincios? Cam asa suna.
        Daca unul e drept credincios si vrea sa asculte moliftele ii spunem ca nu se poate, ca nu e bine ca restul nu sunt pregatiti si le facem rau.
        Pai ce facem aici domnule Popsy? Il dam pe Dumnezeu dupa necredinciosi si ii nedreptatim pe bunii credinciosi in numele celor necredinciosi?

        Dumnezeu nu asteapta pe cine nu e pregatit. Mai face El anumite exceptii, dar niciodata nu ii nedreptateste pe credinciosi pentru cei necredinciosi. Din contra, ii iarta si miluieste pe necredinciosi pentru cei credinciosi. Invers niciodata.

        Dar se poate face in felul urmator. Care nu esti pregatit nu veni. Vino cand esti pregatit si te ajutam. N-o lungi ca e mai rau. Ca la dentist. Noi slujim pe cei pregatiti acum si asta sa nu se opreasca. Iar cei care vor sa se pregateasca. Ca omul se da dupa Dumnezeu si nu invers.

        Dar asa e cand faci ascultare de Daniel. Cum sa slujesti la 2 stapani?
        Pomul dupa roade se vede. Se uita cu rautate la Petru-Voda caci acolo e un om care a stat 17 ani in temnita pentru marturisire. Acela este curajul si minunea crestina. Dar poti sa ii ceri asta lui Daniel cand el nu a venit nici macar la sfantul Arsenie? Cand inca sta cu spatele la sfintii de la Aiud?

        E foarte interesant cum se gasesc mereu motive si explicatii pentru ceea ce e nedrept.

        Apreciază

      • oarecare said, on ianuarie 10, 2012 at 10:53 am

        In Biserica unde am fost s-au citit Moliftvele in noaptea de anul nou la privegherea de Sfantul Vasile, dupa Sfanta Liturghie. Cum nu tinusem post am plecat, insa cei care au ramas nu veneau de la chef daca fusesera in Biserica si pareau sa stie ca inainte se tine post, asa am aflat si eu…(de fapt mi s-a confirmat ceea ce banuiam). Eu zic ca e bine sa se citeasca dar cu conditia expusa inainte de citire ca ciei care iau parte sa fi postit inainte. Si preotii sa le stie pe ale lor, fireste…

        Apreciază

      • studentperole said, on ianuarie 10, 2012 at 5:02 pm

        @ Dan Diaconesc pres

        Cei bolnavi au nevoie mai multa de Dumnezeu, nu cei sanatosi. (e si in biblie citatul cand fariseii il condamna pe Iisus, ca de ce umbla doar cu pacatosii)

        Apreciază

    • Maria said, on ianuarie 10, 2012 at 6:14 pm

      pr Gabriel
      Cine-l opreste pe acel student viitor preot sa citeasca si sa invete in particular ,toata religia ortodoxa si sa completeze ce nu invata in facultate (din motive ecumeniste )?Ce studii a avut parintele Cleopa ,unul dintre cei mai mari duhovnici ai Ortodoxiei zilelor noastre ?Toata viata a pascut oile pe camp .Daca a vrut sa-l cunoasca pe Dumnezeu (adica sa fie teolog cu adevarat in cuget si simtiri ,nu doar in diploma ),a citit toata viata si a devenit ce stim cu totii .Sunt mireni care stiu teologie (dogmele si doctrina ortodoxa )ca si un preot cu experienta .

      Apreciază

  7. Romeo2110 said, on ianuarie 10, 2012 at 7:21 am

    In mesaj formularea este: „Preacucernice Parinte” si prin urmare se adreseaza preotilor de mir.
    STIE CINEVA, RECOMANDAREA A FOST FACUTA SI PREOTILOR DE MANASTIRE ?

    Apreciază

    • Romeo2110 said, on ianuarie 10, 2012 at 9:16 am

      Dupa intamplarea nefericita de la Tanacu, unele ziare au facut o lista cu cateva manastiri unde se fac moliftele Sf Vasile, sugerand ca trebuie interzis acest lucru. Deci nu numai vrajitoarele sund deranjate…

      Presiunile asupra Bisericii din partea inchinatorilor la ‘marele arhitect’ sunt incontestabile.

      Apreciază

    • Maria said, on ianuarie 10, 2012 at 6:28 pm

      Romeo 2110
      Nu a fost o recomandare ,ci un ordin incontestabil pt tot clerul din tara ,preoti de mir ,din manastiri (ieromonahi )si ierarhi .Unde am fost eu a slujit ierarhul locului .Pe usa era afisat in ajun ca se vor citi moliftele ,a doua zi insa nu s-au mai citit pt ca in noaptea Anului Nou ,s-a primit ordinul sa nu se citeasca .De cativa ani ierarhul nostru citea aceste molifte a sf Vasile in prima zi ,dupa sf Liturghie .IPS sa este intreg si sanatos dupa citirea moliftelor in fiecare an ,diavolul nu a avut putere sa-l ispiteasca cu nimic.Si avem multi preoti si ierarhi ,la fel de vrednici in tara ,din fericire .

      Apreciază

  8. Cosmin S. said, on ianuarie 10, 2012 at 7:32 am

    Ziua de 1 ianuarie este zi de pogoramant pentru citirea moliftelor Sfantului Vasile cel Mare.
    Nu trebuie pregatire speciala. Tot poporul poate participa de ziua Sf. Vasile.

    Asa ca invocarea motivelor de a nu se citi moliftele in aceasta zi, adica pregatiri speciale etc., nu tine.
    In celelalte zile trebuie o anume pregatire dar de Sf. Vasile tot poporul poate sa asiste.

    Eu asa am inteles.
    Asteptam si alte pareri de la cei cu pregatire teologica.

    Apreciază

    • Popsy said, on ianuarie 10, 2012 at 7:44 am

      Ar fi minunat sa fie asa precum zici.
      Dar as vrea sa citesc si eu. Ne pot ajuta teologii?
      Doamne-ajuta!

      Apreciază

    • Adina said, on ianuarie 10, 2012 at 9:26 am

      Asa cred si eu. Oameni buni, aveti o problema daca primiti ideea ca o rugaciune sau slujba a bisericii va poate face rau. Iar de ziua Sf Vasile, are el grija mai mare de noi, cu toate neputintele noastre.

      Apreciază

      • Popsy said, on ianuarie 10, 2012 at 9:56 am

        @Adina,

        Nu slujba sau rugaciunea face rau, in nici un caz! Nu asta e problema ce o avem!
        Ci este vorba de faptul ca aceste slujbe il ard pe necuratu’ care se razbuna, ispitindu-ne in fel si chip. Si pentru ca ma stiu cat de slab sunt…
        In plus, fac si ascultare de duhovnic.
        Doamne-ajuta!

        Apreciază

    • Ioan said, on ianuarie 10, 2012 at 11:26 am

      E folositoare recomandarea privind pregatirea pentru citirea Molifelor Sf. Vasile insa atunci cand se citeste la cazuri speciale – vadita lucrare a diavolului.
      La 1 ianbuarie insa citirea Molitfelor se adreseaza tuturor crestinilor. Si crestini sunt acei care petrec crestineste noaptea dintre ani. Cei care chefuiesc, sigur nu mai vin la biserica… sunt obositi. Asa ca nu cred ca au impedimente in a participa la citirea molitfelor.
      Cat priveste pregatirea preotilor lucrurile nu sunt asa de complicate: un preot care se teme sa citeasca molitfele in ziua Sf. Vasile, cu siguranta nu e vrednic nici sa savarseasca Sf. Liturghie a Sf. Vasile, pentru ca trebuie cu certitudine o vrenicie mai mare sa liturghisesti decat sa citesti o ierurgie.
      Cred ca recomandarea Sf. Sinod ascunde de fapt o interdictie. Nimeni nu posteste pe 31 decembrie si acesta e un fapt vechi de cel putin 1500 de ani, totusi in tot acest timp molitfele s-au citit. Dovada ca in molitfelnice, chiar şi in cele de dupa 2005, înainte de molitfe e scris clar ca se citesc la ziua de pomenire a Sf. Vasile.

      Apreciază

    • Mirela said, on ianuarie 10, 2012 at 12:02 pm

      Şi preotul bisericii la care am fost pe 1 ianuarie a spus că in această zi se citesc molitfele şi că toată lumea care participă se află sub protecţia Sfântului Vasile cel Mare. Şi nu a pomenit de vreo pregătire specială pentru această zi, deşi a vorbit despre pregătirea care se face pentru ele în alte zile ale anului. Pe de altă parte, perioada de după Crăciun nu e şi nu a fost una de post, dar citirea molitfelor de Sf. Vasile se practică de ani de zile, oare înainte nu erau cunoscute restricţiile despre care se vorbeşte acum?

      Apreciază

      • Maria said, on ianuarie 10, 2012 at 6:36 pm

        Mirela
        Sigur ca da !In ziua sf Vasile cel Mare se pot citi moliftele fara frica pt ca sf Vasile ne acopera cu puterea lui de la Dumnezeu ,pe care o are impotriva demonilor (sf Vasile fiind spaima demonilor ).Nimeni nu a avut ispite ,citind moliftele in aceasta zi .Deci motivele Patriarhiei invocate ,nu stau in picioare .

        Apreciază

    • Maria said, on ianuarie 11, 2012 at 1:20 pm

      Cosmin S
      Corect ce ai spus !Nu trebuie niciun fel de post pt credinciosi si nici pt preotii care citesc .Pana anul acesta nu s-a tinut aceasta randuiala de nimeni pt ca este praznic Imparatesc si Sf Vasile acopera toata crestinatatea si alunga pe demoni ,care fug cat ii „tin picioarele „,sf Vasile fiind spaima tuturor diavolilor .De ziua sfantului nu au nicio putere .Este doar un pretext al Patriarhiei pt care Dumnezeu nu-i va ierta .

      Apreciază

  9. gerica64 said, on ianuarie 10, 2012 at 7:47 am

    Toti avem probleme cu diavoli dar mai ales preotii.Ei sunt cei mai atacati pentru asta am mare intelegere pentru ei atunci cand mai gresesc si ei ca oameni.Oricum au avut mare curaj sa aleaga preotia mai ales in ziua de azi.Si inainte veneau oameni la fel de ghiftuiti dupa revelion si Teoctist nu a oprit moliftele.Foarte greu pentru preotii cu familie sa citeasca moliftele fara a avea repercursiuni din partea dracilor care se razbuna pe copii sau sotie.Sunt sigur ca avem preoti vrednici si am incredere in ei o sa ii vedem dupa ce ne parasesc cei batrani care isi incheie misiunea lor pe pamant.Uni dintre cei tineri deja au aparut nu ne lasa Dumnezeu in falcile diavolilor fara pastori.Trebuie sa fim optimisti.

    Apreciază

  10. ADRIAN CL.23 said, on ianuarie 10, 2012 at 7:49 am

    Ar trebui vazut si inceput de la studenii la Teologie, sa vedeti cati dintre ei fac aceasta facultate din dragoste de Dumnezeu.Din intamplare, am un vecin care este student acolo(Bucuresti), daca as incepe sa spun cate ceva din ce se petrece acolo si toata lumea stie…Profesorii cu alte inclinatii care smintesc tinerii, se fumeaza, se injura si manelele nu mai vb.Ne intrebam, de ce nu ies preoti vrednici?pai, cautati si cei in drept si cei cu CURAJ sa demaste aceste spurcaciuni.Un parinte spunea ca din 100 de studenti daca ies 3-4 buni preoti.
    Parinti preotii care au fortat copii sa mearga la teologie, altii care au vazut din asta o meserie banoasa, si poate aicii este PROBLEMA MARE CA CEI MAI MULTI VAD PREOTIA O MESERIE SI NU O TAINA A LUI DUMNEZEU
    Daca profesorii de teologe si vezi cazul pr prof de la Biserica Gradina Icoanei care afirma ca coptii nu sunt diferiti de noi, (in mare rezum, dar cei abilitati au atras atentia asupra acestei inselari, se gaseste pe net.NU JUDEC PREOTII, SUNT BSI EI OAMENII SI IN PPLUS AR TREBUI SA NE GANDIM CA AU ATATEA PE CAP, SI SA FIM INDULGENTI CU EI).
    Un lucru imi este greu sa inteleg…la unii Ierarhii , preotii, care se stiu ca sunt si masoni…..cum?CAND MA AFIEROSESC LUI HRISTOS ADEVARUL SI MANTUITORUL, ma duc sa ma inchin la draci, cand se stie ca masoneria serveste dracilor si nu Lui DUMNEZEU.
    In legatura cu citirea moliftelor, un alt student cunoscut, cu talent la pictura si cantat, daruit de Dumnezeu cu dar…imi spune: de ce sa se citeasca moliftele? ce, suntem posedati?ca trebuiesc facute cu pregatire si nu asa ghiftuiti de mancare dupa Anul Nou.Pai nu toata toata lumea se ghiftuieste de Anul Nou, sunt si altii care se genadesc sa marga la Slujba si se pregatesc pt asta.
    Amintiti-va ca Stoica (se zvoneste ca si el ar fi purtator de sortulet, e un zvon repet, daca gresec Dumnezeu sa ma ierte.)spunea ca nu se fac exorcisme in Biserica Ortodoxa Romana.
    Este adevarat ca citirea moliftelor necesita pregatire din partea Preotilor, a familiilor lor si a mirenilor care participa,Au fost cazuri asa cum bine spunea Parintele ami sus , cand s-au intamplat nenorociri in randul lor sau al familiilor lor, dar TOATE SUNT CU ICONOMIA LUI DUMNEZEU….sa nu uitam asta.
    Am ramas dexgustat si uimit de intrebarile moderatoarei de la RTV, aseara….ne dam seama si vedem pe zi ce trece si as vrea sa spun un lucru.SA MULTUMIM LUI DUMNEZEU , CA NE-A RIDICAT VOALUL DE PE OCHII, ATAT CAT ESTE NECESAR FIECARUIA DINTRE NOI , SI SUNTEM CONSTIENTI DE CE SE INTAMPLA INTRE NOI, SA VEDEM RATACIRILE DIN JURUL NOSTRU, DE LA CONDUCATORII, SLUJITORII SFINTITII, FAMILIE, PRIETENI ETC.
    SA NE AJUTE BUNUL DUMNEZEU SI SA NE STRADUIM , SA NE RUGAM SI SA NE DORIM(MAMELE CRESTINE SI TATII CRESTINI )SA NEASTEM COPIII INCHINATI LUI DUMNEZEU.AMIN

    Apreciază

  11. emilian said, on ianuarie 10, 2012 at 7:56 am

    In judetul Constanta s-au citit Moliftele si bisericile erau pline. Si asa a fost si cred ca va fi dintotdeauna. Eu nu cred ca e ceva rau citirea lor de cand ne stim pe data de 1 ianuarie. Faptul ca se pune indiscutie citirea lor de ziua Sfantului e extrem de suparator. Sa nu care cumva sa se ajunga sa se arunce cu ceva dupa vreun episcop care are indrazneala draceasca de a le interzice. Unii episcopi si preoti cam ar avea nevoie de un pic de zelotism. Doamne ajuta-i pe cei care se opun citirii sa le vina mintea la cap! Rabdarea are si ea o limita.

    Apreciază

    • Gheorghita said, on ianuarie 10, 2012 at 11:25 am

      tocmai acestora care interzic citirea dezlegarilor ar fi bine sa le citeasca un preot, sa-i dezlege ! de asa mare ispita !

      Apreciază

  12. Florin said, on ianuarie 10, 2012 at 8:11 am

    Totusi eu cred ca trebuiau citite aceste rugaciuni. Cum s-au citit si anii trecuti dupa noaptea de revelion, asa trebuiau citite si acum. In ce zi sa se citeasca, daca nu in ziua sf Vasile? Sau in ce zi ar fi fost mai potrivit, decat la inceput de an? Cine se bucura de fapt ca ele nu s-au citit?

    Apreciază

    • Maria said, on ianuarie 11, 2012 at 1:29 pm

      Dracul se bucura de faptul ca nu s-au citit si vrajitoarele .Cei care le-au interzis sunt oamenii Dracului si nu slujesc binelui sau lui Dumnezeu .Vor ajunge negresit pe mana dracilor si credincoisii vor fi ocrotiti de Dumnezeu si de Sf Vasile cel Mare .

      Apreciază

  13. IOAN said, on ianuarie 10, 2012 at 9:35 am

    …citirea Moliftelor SF. Cuv. Vasile cel Mare este foarte necesara in vremurile noastre…
    …trebuie mai intai sa sa ne lasam de pacate, apoi sa ne spovedim cu pocainta, maslu…sa facem rugaciuni zilnice cu smerenie-si post, sa ne hranim sufleteste si cu drag din cartile sfintilor, sa ne impartasim cat mai des daca suntem vrednici, sa facem milostenie si deci in general sa facem fiecare dupa putere si straduinta toate cele necesare pentru mantuirea noastra si a aproapelui…
    …citirea Moliftelor de catre preotii cu adevarat vrednici…impreuna cu crestinii evlaviosi si curati sufleteste poate ajuta extrem de mult si pe cei plini de vraji,patimi, betii, curvii etc…si care de obicei stau acasa…
    …caci asa cum spun sfintii parinti demonii au putere asupra fiecarui crestin datorita numai si numai patimilor practicate …si pana nu ne lasam de aceste patimi DEMONII NU PLEACA DE LANGA NOI…
    …este foarte simplu…ne lasam de patimi si pacate- DEMONII PLEACA DEPARTE DE NOI…ei doar mai vin sa ispiteasca si nu sa se salasluiasca in noi prin patimi…
    …iar de aici incepe drumul nostru spre DUMNEZEU..
    …atata timp cat INCA nu lasam pacatul el demonul are putere asupra noastra…dar cand ne lasam de pacat el nu are ce sa mai faca…ci doar sa ispiteasca si sa puna oarece piedici…doar doar ca sa te intorci iarasi la patimi…
    …deci totul depinde de noi sa lasam pacatele si sa mergem pe calea spre DUMNEZEU…caci nu merge nici cu sllujirea la DOI DOMNI…adica si cu satana si cu DUMNEZEU ci doar cu DUMNEZEU…

    Apreciază

    • Maria said, on ianuarie 11, 2012 at 1:45 pm

      Aceste molifte dezleaga pe fiecare om de stapanirea demonilor ,pt ca fiecare patima cat de neansemnata spunem noi ca ar fi ,este venita de la un demon .Deci prin citirea moliftelor ,se alunga acel demon care stapaneste pe om de aceasta (aceste )patima .Mai ales la inceput de an ,cand trebuie sa ne pregatim fiecare sa trecem prin atatea ispite si greutati (altii cad in deznadejde si se sinucid din cauza datoriilor la banci si din cauza altor necazuri ).Aceste rugaciuni sunt necesare tuturor oamenilor si nu numai celor posedati ,pt ca tot omul este ispitit mai mult sau mai putin .Nu poate spune nimeni ca este lipsit de ispite (pacate ).Si sfintii care deja faceau minuni ,se rugau neancetat pt izbavire de ispitele care veneau de la diavol .Deci prin aceasta interzicere a rugaciunilor Patriarhia ,a lovit cu putere direct in sufletele oamenilor.Ce le va face Dumnezeu pt asta ?Adevarat ,ei sunt cei posedati de diavol ,daca au putut lua o astfel de decizie .

      Apreciază

  14. CristinaM said, on ianuarie 10, 2012 at 9:37 am

    Cunosc sf. Manastiri cu rugaciune (!) unde nu se citeau moliftele sf. Vasile nici inainte! si unde mireni ajung greu! si totusi nu se citesc de 1 ian. moliftele! totusi, de 1 ianuarie, preotii nu sunt acoperiti de harul lui Dumnezeu pt. rugaciunile sf. Vasile de ispite??

    Apreciază

  15. Gheorghita said, on ianuarie 10, 2012 at 11:11 am

    Doamne ajuta!
    Fratilor, eu unul am nevoie de citirea sfintelor Molitfe cel putin cand este praznicul Sfantului Vasile !!! Ce rost are sa tin eu seama cine este vrednic ori ba de a deveni preot, cine are sau nu incercari si ispite, cine posteste sau nu, atat vreme cat eu stiu ca tin post,sau cel putin ma straduiesc, iertata sa-mi fie aceasta marturisire, fara a ma mandri cu ea. Esti preot? atunci esti supus vredniciei de a purta preotia ca cel mai de pret dar dumnezeiesc ! Nu esti in stare, mergi in randul mirenilor ! Nu exista preotie cu mila, cu anularea unor indatoriri pe care doar preotia poate sa le faptuiasca ! Asa…sa citim noi mirenii Molitfele? pai cum vine asta ? Un preot tanar , calugar asa mi-a zis: „frate , cine este preot, sa fie vrednic sa slujeasca preotia !!! sa aiba curaj si responsabilitate ! Asta este dragostea pentru aproapele !”
    Eu zic sa ii incurajam prin purtarea noastra in cumintenie si comunicare cu ei, noi mirenii, pe preoteiii care fug de aceasta raspundere ! ca fie vorba intre noi, taxe sunt suficiente pentru alte slujbe !!! care nu te dezleaga de lucrarea vrajmasului…
    IERTARE FRATILOR! Sa ne unim sa ne citeasca preotii aceste Molitfe ! ESTE MARE NEVOIE DE ELE SI DE EFECTUL LOR ! Cel putin in aceasta situatie sa ne unim si noi intr-un final, sa le cerem deschis sa ne citeasca dezlegarile, fara frica !
    Daca ar veni Domnul nostru IIsus Hristos…ce-ar mai zice acestor preotei??? Sau Sfantul Vasile cel Mare? ??
    Iertare!

    Apreciază

  16. Gheorghita said, on ianuarie 10, 2012 at 11:16 am

    Frate Legionar, si de au fost ispite ale dezbinarii, cu atat mai mult ar trebui sa nu plece preotii !!! urechile la aceste ispite ! ca deh ! sunt in aceasta perioada -adica au fost -in Post !deci pregatiti!
    Eu cred ca multi se joaca de-a preotia! adica le este bine cu acest serviciu, in fond primesc leafa, fac si altfel banuti, vorbesc despre cei care se complac in a fi preoti. Imi cer iertare de am smintit sau suparat !
    Esti preot?! fa-ti treaba pentru care esti uns ! Ce ar face oare chirurgii? sau profesorii? sa primeasca cate un sms si sa se sustraga de la indeplinirea sarcinilor lor de munca ?! Mai romani dragi treziti-va ! nu vedeti cata rautate este in jur? haideti sa ne ajutam si sa ne sprijinim unul pe celalalt ! numai asa vom razbi !

    Apreciază

  17. Haralambos said, on ianuarie 10, 2012 at 11:30 am

    „Practica citirii Molitfelor Sf. Vasile cel Mare în ziua de 1 ianuarie nu este una generală în Biserica Ortodoxă, ci una locală şi fără nicio justificare istorică, liturgică sau spiritual-ascetică.

    Aceste rugăciuni trebuie citite într-un cadru restrâns, doar persoanelor care sunt chinuite la modul evident de duhurile necurate, eventual în prezenţa rudelor împreună-rugătoare şi obligatoriu precedate de Spovedanie. Citirea lor pentru comunitatea largă în care, de regulă, nu este nici măcar o singură persoană demonizată de faţă, este o greşeală şi un nonsens. Pentru unii, această practică este şi o afacere…

    De aceea consider că hotărârea sinodală este una foarte corectă şi potrivită, iar „argumentul” cu exorcismele citite fiecăruia la Botez, invocat de unii, nu rezistă, pentru că rânduiala şi mai ales scopul celor două tipuri de exorcisme este diferit.”

    http://www.teologie.net/2011/04/26/despre-molitfele-sf-vasile/

    Asta o zice unul dintre cei mai bine pregatiti liturgisti romani, ieromonahul Petru Pruteanu, cu vreo doua doctorate in teologie si care s-a retras de curand in Muntele Athos la Simonos Petras.

    Bine este sa fim evlaviosi, dar daca nu avem pregatire si cunostinte teologice macar sa nu judecam pe cei ce le au si cauta sa faca bine. Daca am merge in pelerinaje seriose si lungi in manastiri cu traditie din Tara Sfanta, in Muntele Athos, Rusia etc am vedea ce fac si ceilalti ortodocsi si nu ne-am mai sminti asa usor de lucruri normale dar pe care le credem gresite din necunostinta si din teama de patriarhie. Unii au stat in satul lor sau in biserica lor de cartier toata viata si se smintesc cand se duc la o manastire unde intr-adevar se face ce trebuie.

    Apreciază

    • emilian said, on ianuarie 10, 2012 at 12:27 pm

      Eu am o mare nelamurire: cum de in vremurile aste supersecularizate se gasesc mari doctori in teologie sa incerce sa ne convinga ca ceea ce se facea pana acum era gresit? Faptul in sine de a avea doua doctorate in teologie nu te face credincios sau sfant. Eu nu am auzit ca ar fi o practica izolata, ci din contra toata lumea imi zice ca se citeau intotdeauna pe 1 ianuarie. Orice om cu inteligenta medie si fara sa aiba probleme existentiale poate sa ia doctorate in teologie.Greutatea e insa sa-l traiesti Hristos nu sa vorbesti la nesfarsit despre el si sa faci silogisme. In aceste vremuri revolute pozitia Patriarhiei ar trebui sa fie mistica nu lumeasca daca vrea sa aiba lumea incredere in ea.

      Apreciază

      • emilian said, on ianuarie 10, 2012 at 12:29 pm

        lumea crestina

        Apreciază

      • Haralambos said, on ianuarie 10, 2012 at 1:46 pm

        Dintotdeauna s-au gasit. Daca nu ai auzit tu nu inseamna ca nu se poate, lumea traieste si dincolo de cunostintele tale. Te invit sa calatoresti, sa vietuiesti in vetrele monahele din Sfantul Munte, din Palestina, Sinai, Rusia si vei afla. Sa inveti limba slavona, limba greaca veche si alte limbi vechi. Cartile de slujba si de tipic s-au tradus din greaca relativ recent in limba romana, la inceput prin lucrarea deosebita a obstii din jurul Sf. Paisie de la Neamt. Au facut o munca deosebita, dar au ramas si lucruri neimplinite, ca intotdeauna. De asta lipseste Sinodiconul din Duminica Ortodoxiei, de asta unele traduceri sunt nefericite sau chiar gresite prin cartile de cult. Ori in Muntele Athos au aceleasi carti de cult de secole. Faptul ca unii oamenii sunt preocupati sa le implineasca nu inseamna ca sunt demonizati, posedati, platiti. Unule obiceiuri prezente in Biserica romana nu sunt chiar corecte (sigur ca nu toate), chiar daca sunt relativ vechi. Stim cu totii ce obiceiuri gresite sunt la inmormantari, parastas, ce de superstitii fara fond. Si eu stiu preoti care deschid cartea de cand se stiu ei, ca asa au apucat de la alt preot batran, asta nu inseamna ca nu trebuie caterisiti, dupa cum zice si parintele Cleopa.

        Ai dreptate nu e greu sa iei doctorate in teologie. Dar te invit sa o faci, atat timp cat nu ai petrecut vreo 10 ani din viata citind manuscrise intr-un anumit domeniu teologic si nu ai avut vreo descoperire dumnezeiasca la obiect datorita vietii tale imbunatatite inclin sa cred ca nu esti in masura sa te pronunti asupra subiectului. E greu sa ia cineva si bacalaureatul la matematica daca nu citeste, daramite sa se priceapa la traditia ortodoxa bimilenara si nu numai. Instalatorul repara tevi, nu opereaza pe creier. Si pentru asta il si angajezi. Simplitatea e o virtute pentru ca se insoteste de smerenie. Faptul ca oameni nestiutori de carte au cuvantat teologie este o minune si nu o regula. Daca cititi Filocaliile vedeti ca nestiinta este pusa la cauza multor pacate, de asta si Saccsiv cred ca tine blogul asta, sa informeze. E evident ca multi de pe blog nu au cultura teologica si sunt la inceput, de asta si titlurile socante sunt citite mai des decat cele care indeamna la dragoste crestina si iubire de frati. Sigur ca sfintenia e indepedenta de inteligenta, dar printre altele problema rugaciunilor Sf.Vasile este si una tehnica. Te uiti la grec, te uiti la rus, te uiti la sarb, la georgian si vezi ca e altfel. Te uiti in manuscrise si vezi. Eu nu zic ca e bine sa se scoata, in fond si parfumul local e frumos. Din partea mea, bine este sa ramana, bine este sa se citeasca si in particular.

        Apreciază

    • emilian said, on ianuarie 10, 2012 at 5:01 pm

      Imi pare bine ca imi dai dreptate. Este normala reactia mirenilor avand in vedere lipsa de reactie a Bisericii la multe dintre pacatele acestei acestei lumi. Daca aceasta idee a renuntarii la Molifte venea in conditiile unei pozitii clare de fronda a Sinodului fata de secularizarea societatii era cu totul altceva. Nu e cazul insa din pacate. Foarte rar gasesti preoti care sa tina predici cu referire la societatea actuala atee (a se vedea in epoca trecuta parintele Calciu Dumitreasa care a intrat a doua oara in inchisoare si nu l-a spriinit nici un doctor teolog).Ati vazut ce predici minunate in ghilimele tine patriarhul. Dumnezeu cu mila!

      Apreciază

    • Maria said, on ianuarie 11, 2012 at 2:14 pm

      Haralambos
      O aberatie mai mare ca aceasta , pe care ai postat-o pe acest blog despre acest subiect ,inca n-am citit .In catedrala unde merg eu s-au citit moliftele si in ziua sf Vasile si in celelalte zile ,la cererea unor credinciosi care nu erau demonizati si nu a ars catedrala .Noi traim in Romania si nu ne intereseaza ce face Biserica Greaca ,Rusa, Sarba etc,si ce rugaciuni se citesc sau nu ,in acele biserici .Daca aceasta practica nu este una generala ,ci una locala ,de ce s-a dat ordin general ?Afirmatia ca oamenii stau in satul lor toata viata si cand merg pe la manastiri se „smintesc „(in ce se smintesc ?)este o mare minciuna .De ziua sfintilor (unde sunt sfinte moaste in orasele din tara ),nu incape lumea in oras si nu doar in biserici .Mai mult ca oricand lumea are o evlavie extrem de mare la manastiri unde -si cauta duhovnici de acolo si merg periodic la spovedit ,luand de acolo invataturi .Zilnic manastirile sunt pline de pelerini din toata tara ,in toate locurile si lumea este mult induhovnicita ,fata de perioada comunista .Cei despre care crezi ca nu au cunostinte si pregatire teologica ,sunt cu mult mai pregatiti ,decat cei care cred acest lucru .Asa ca SMINTITI raman cei de la Patriarhie .

      Apreciază

  18. […] unei adevărate scindări la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Prima măsură a fost cea de a nu se mai citi Moliftele în noaptea dintre ani de Sfântul Vasile. Biserica nu îi iartă nici pe preoţi care vor fi obligaţi să aducă chitanţe cu banii […]

    Apreciază

  19. Alexandru(Fulger) said, on ianuarie 10, 2012 at 5:47 pm

    Ce fac, incalca legea daca preoti citesc moliftele Sfantului Vasile cel Mare ?

    Apreciază

  20. Aurora said, on ianuarie 10, 2012 at 6:38 pm

    Am citit comentariile de pana acum si constat cu amaraciune ca multi dintre voi ati inghitit momeala intinsa de Ciobotea.Cum e posibil sa acceptati ”argumentele” unui dusman al Ortodoxiei care executa orbeste ordinele stapanilor lui de la Bruxelles ? Voua nu va e clar ca molitfele ii incomodau pe masoni in rtiualurile lor negre pt. a stapani lumea ? Molitfele sunt cele mai puternice arme contra diavolului si ei, slugile lui nu vor sa-l supere pe sef. Va amintiti ca acum cativa ani, un comisar european a spus ca „trebuie sa se termine odata cu „ciorile” din Carpati”, adica cu monahii, caci acestia au rugaciune puternica si inchinatorii la diavol nu suporta asa ceva. Cum e posibil sa acceptati raspunsurile lor naive cu care incearca sa ne abureasca ? . Voi nu vedeti ca si-au dat pe fata planurile lor masonice? Uitati-va la barbile ierarhilor ca sunt din ce in ce mai scurte, la chica lor proaspat frezata si la felul arogant cu care se uita la credinciosi ? Mi-a spus odata o persoana ca a fost la slujba la Patriarhie si n-a simtit nici o bucurie duhovniceasca, parca toti preotii erau niste actori care interpretau un rol. Asa spun si coristele care canta in cafas, ca vad cate vad si li se imputineaza credinta. Este un duh antihristic sus in Deal, sa ne rugam sfintilor sa ne scape de el pentru ca este vai de poporul nostru ! Nu uitati ce spun profetiile cuviosilor ca vom cauta cale de 20 de sate pana ce vom gasi un preot adevarat sau vor sluji acei preoti incaltati doar cu un pantof, adica ajunsi la limita saraciei, dar care nu au facut compromisuri. Preotii care au parohii centrale, chiar daca unii se numesc Vasile, s-au temut mai mult de „domnii” din Deal decat de Domnul si l-au eludat pe sfantul Vasile cel Mare. Nici n-a inceput prigoana si ei au cedat in fata unui simplu sms. Treziti-va, fratilor, nu inghititi comunicatele de doi bani ! Deci ca o concluzie, CINE A INTERZIS CITIREA MOLITFELOR SFANTULUI VASILE CEL MARE ARE MARI OBLIGATII FATA DE TATAL MINCIUNII !!!

    Apreciază

    • Maria said, on ianuarie 11, 2012 at 2:43 pm

      Aurora
      Corect ce ai spus ,dar sa stii ca numai Patriarhia este cuibul masonilor (nu toti de acolo ,mai sunt foarte putini care nu s-au vandut dracului )Toti stim asta ,tu ai spus-o mai direct .Depcamdata se spune ca „s-a facut ascultare de „sf Sinod „si s-au conformat ordinului antihristic „.Bine ar fi daca s-ar uni tot clerul de buna credinta si ar actiona atunci cand este cazul .Stau si ma gandesc ,cat de prost trebuie sa fii ,cand stii teologie ,stii sa faci diferenta dintre bine(Dumnezeu )si dintre rau (Diavol ),cunosti atatea despre Rai si Iad din cele citite ,studiate si ca cel care se spune ca ,conduce Biserica si in cele din urma ,te tragi la Dracu ,prin tot ce faci si slugaresti ca un orb ,draceasca masonerie .Pentru oamenii acestia ,nu mai este nimic de facut .Pt noi exista salvare de la insusi Domnul si pt asta trebuie rugaciuni neancetat .Spunea un parinte chiar in aceasta perioada ca ,nimic nu vor putea face fortele acestea ale raului (masoneria ),mai mult decat le ingaduie Dumnezeu .Cu privire la sms-ul din noaptea de A N ,nu acela a fost decisiv ,ci hotararea Sf Sinod ,din februarie 2011 .Sms -ul a fost doar o atentionare si o „improspatare a memoriei „La unele parohii ,sa stii ca s-au citit cu mult succes .Doamne ajuta !!!

      Apreciază

  21. marcel said, on ianuarie 10, 2012 at 7:29 pm

    problema morala a preotului e o problema personala nu este o problema ce trebuie legalizata prin interzicerea slujirii sfintei liturghii sau ca sa fie mai siguri sa dea ordin sa nu mai intre preotul in biserica !! fiecare preot stie si isi ia responsabilitati..toate bune

    Apreciază

  22. Romeo2110 said, on ianuarie 11, 2012 at 11:35 am

    La prima vedere moliftele nu incalca ‘dogmele’ principale ale corectitudinii politice. Si totusi ‘fara baza legala’ sunt interzise.

    Apreciază

  23. mihail said, on ianuarie 11, 2012 at 4:20 pm

    Parintele Porfirie (Bairaktaris) care cunostea multe lucruri despre demoni, spunea urmatoarele: Molitfele nu trebuie citite decat daca exista un motiv serios si intemeiat; Trebuie citite in soapta( fara ca cei de fata sa auda); Cei autoproclamati exorcisti si cei care citesc in public cu voce tare rugaciunile de exorcizare trebuie aspru mustrati; Cand rugaciunile de exorcizare nu se citesc la momentul potrivit, atunci diavolul ataca victima, preotul si pe cei prezenti.(…) Prin urmare, atunci cand participati la un exorcism fara atentia cuvenita, v-ati putea demoniza chiar si voi insiva! (Mai multe despre acest subiect gasiti in cartea Arhim. Vasiliu Bacoiani, Înfruntand diavolul si vrajitoria, pp.69-74)
    Alte informatii puteti gasi in cartea Demonii si lucrarile lor, Ed. Egumenita, 2007, pp.70-80.
    Sa incercam sa ne informam inainte de a ne da cu parerea… Dumnezeu sa ne ierte pentru toate sufletele pe care le smintim cu parerile personale izvorate din mintea noastra, neluminata de har.

    Apreciază

    • saccsiv said, on ianuarie 11, 2012 at 7:34 pm

      mihail

      Adica tu esti un luminat iar parintele Iustin Parvu sau parintele Mihai Valica, de exemplu, sunt niste intunericiti?

      Apreciază

  24. mihail said, on ianuarie 11, 2012 at 10:26 pm

    Saccsiv

    Nu am crezut niciodata ce ai spus mai sus. In privinta Parintelui Iustin cred ca este un sfant… Iar parintele Valica a mai facut greseli… Te rog, daca ai timp, mai citeste o data postarile mele si spune-mi punctual unde am gresit. Multumesc si Domnul sa ne ajute sa gasim calea catre El.

    Apreciază

  25. […] Miza în 2012: de ce Patriarhul Daniel duce un război împotriva molitfelor Sf. Vasile cel Mare? […]

    Apreciază

  26. […] Preotii au fost atentionati prin SMS ca nu au voie sa mai citeasca moliftele Sfantului Vasile cel Ma… […]

    Apreciază

  27. […] Preotii au fost atentionati prin SMS ca nu au voie sa mai citeasca moliftele Sfantului Vasile cel Ma… […]

    Apreciază

  28. Paul Mogosanu said, on noiembrie 8, 2015 at 5:55 pm

    Ritualurile Bisericii Ortodoxe Romane se situeaza deasupra Constitutiei Romaniei,fara a-i aduce atingere si nu pot fi cenzurate de nici o entitate politica sau spirituala,nici macar de mai marii BOR.Aceste ritualuri intra in traditia Bisericii noastre crestine.Sper ca nu este nevoie sa iesim in strada pentru a apara autonomia Bisericii Ortodoxe Romane,dar daca va fi nevoie,vom iesi !

    Apreciază

  29. Paul Mogosanu said, on noiembrie 8, 2015 at 6:00 pm

    Fariseilor,Publicati numai ce va convine.Satane in sutane.Respectati ritualurile Bisericii Ortodoxe Romane si nu le modificati dupa indicatii politice sau masonice.Si daca ma cenzurati,va adresez un justificat „huo…”.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.