SACCSIV – blog ortodox

OTRAVA DIN VIN SI BERE

Posted in ALCOOL, MEDICINA by saccsiv on decembrie 30, 2011

   Iata ce aflam din articolul Otrava de zi cu zi din pahar: Vinul care nu a văzut niciun bob de strugure:

Cel puţin jumătate din producţia de vinuri ieftine comercializate în România este falsificată, susţin inspectori din Ministerul Agriculturii.

Una dintre metodele de falsificare a vinului este adăugarea de îndulcitori şi apă la o cantitate de struguri. A doua metodă este folosirea de apă, zahăr şi alcool, la care se adaugă coloranţi care duc împreună la formarea unui produs fals care seamănă la gust şi la culoare cu vinul original, conform raportului pe care ni l-a pus la dispoziţie Inspectoratul pentru Controlul Tehnic Vitinicol din Ministerul Agriculturii.

Un produs orginal trebuie să fie realizat exclusiv din struguri şi să conţină doar produse naturale. Nu este permisă adăugarea de îndulcitori, apă sau chiar alcool etilic.
Feriţi-vă de vinul sub 5,5 lei litrul

Una dintre metodele simple care pot fi folosite de consumatori pentru a fi siguri că nu consumă un produs falsificat este preţul vinului. Pragul sigur care conferă originalitate vinului este cel de 5,5 lei per litru.
„Ce este sub acest preţ nu trebuie consumat. Este limita de jos la care se poate comercializa un vin de masă. Ce este sub acest preţ e clar un fals”, ne-a precizat un important producător de vin din judeţul Vrancea.
Alte indicii se referă la ambalajul din plastic al vinului, lipsa hologramei de pe sticlă şi absenţa cuvântului vin de pe eticheta. De obicei, pentru produsele de proastă calitate, se foloseşte sintagma băutură fermentată liniştit.
Cum afectează sănătatea vinul fals
Practic, majoritatea vinurilor de masă au în compoziţie apă, alcool etilic, sirop de glucoză, îndulcitori şi aromatizanţi naturali sau sintetici, toate aceste substanţe sunt dăunătoare.
„Noi medicii nu recomandăm consumul vinului de masă pentru că nu este un produs de calitate. Dacă este adăugat apă în el nu e nicio problemă majoră, cel mult se consumă un produs slab. În schimb se mai adaugă alţi aditivi care produc consumatorului gastrite, dureri de stomac şi toxiinfecţii. Desigur, aditivii din aceste produse conţin şi substanţe cancerigene”, ne-a explicat medicul nutriţionistul Eduard Adamescu.
El recomandă consumul de vinuri care nu sunt de masă, ci de o calitate superioară. „Evitaţi tot ce este vin de masă”, spune medicul.
Doar în cursul lunii august au fost făcute de către Inspectoratul pentru controlul tehnic vitinicol sesizări penale către Inspectoratele Judeţene de Poliţie, Departamentul de Investigaţii a Fraudelor, pentru un număr de 13 operatori în vederea efectuării de cercetări specifice.
În conformitate cu prevederile art 49 din Legea viei şi vinului „falsificarea sau substituirea vinurilor ori a băuturilor pe bază de must şi/sau vin constituie infracţiune”.
Coloranţi şi îndulcitori sintetici, gust dubios

Neregulile constatate de către inspectori în cadrul controalelor din acest an au fost: aciditate volatilă peste limita admisă, coloranţi sintetici prezenţi, urmă coloranţi, prezenţa îndulcitori sintetici, etichetarea neconformă privind conţinutul de zahăr şi deficienţe organoleptice.
În urma efectuării de analize au fost depistaţi 13 operatori ale căror vinuri aveau în compoziţie apă şi alcool decât cel provenit din zahărul din struguri, vinurile respective fiind falsificate.
Şi la controalele ANPC s-au constatat abateri de până 63% din cantiatea de vin controlat.
EXEMPLE
Vinuri depistate cu probleme

Fie că a fost vorba de controale ale Inspectoratului vitinicol, fie al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor majoritatea mărcilor de vin de masă a prezentat probleme.

  • „Babanul” a fost găsit că ar avea 60% zahăr şi peste 40% apă.
  • „Perla Dunării”, realizat de Vinton Galaţi, a fost depistată că ar avea în compoziţia concentraţii de 100% zahar şi aproape 80% apă.
  • „Buchet”, îmbuteliat de Casa de Vinuri Zorăşti, din Buzău, a fost depistat că ar avea peste 20% zahar.
  • „Alb Nobil”, vin fabricat Rom Cas SRL Dâmboviţa, este făcut din zahăr adăugat în proporţie de 100% şi 60% apă.
  • Alte mărci găsite cu nereguli au fost Muscăţel, Crâşmăriţa şi Cetera, Muşcat, 9 Poloboace, Hangiţa, Kamarad, Strămoşesc, Fraguta, Crâsmăriţa din Buzău, Podgoriile Vrancei. Şi „Busuioaca de Bohotin” este frecvent contrafăcută.

   Iata si ce mai aflam din articolul Pericolul dintr-un pahar cu bere. VEZI ce chimicale din bere îţi pot distruge sănătatea:

Berile nesănătoase au în compoziţie E-uri care îmbolnăvesc sau ceea ce medicii numesc „cărăuşi ascunşi” de zahăr sau sare. Îndulcitorii sunt suspectaţi că pot cauza inclusiv cancer.

Piaţa românească a început să fie asaltată de beri care în mod normal nu ar avea voie să poarte acest nume. Este vorba de berile aromate cu portocale sau alte fructe.

„Categoric sunt mai nesănătoase decât berile adevărate, curate. Plus că majoritatea conţin acei îndulcitori extrem de controversaţi pentru că sunt cancerigeni. Aceste beri au apărut pe o tendinţă generalizată şi în Occident. Femeile vor să bea bere, la fel şi tinerii, iar aceştia vor ceva cu gust dulce. Nu caută hameiul în bere, ci ceva dulce. În Germania este interzisă prin lege vânzarea lor sub apelativul de bere”, susţine maestrul berar german Joachim Reuling, cu o vechime de 17 ani în branşă.

Exemple de beri cu zahăr ascuns

Am ales la întâmplare câteva dintre cele mai cunoscute „beri dulci” care se vând la noi. Beck’s Green Lemon conţine jumătate bere şi jumătate citronadă chimică (cu sirop de glucoză şi fructoză de grâu, zahăr, acid citric, aromă naturală şi colorant natural din lămâie).

Redd’s este o bere blondă cu 6% zahăr, suc de lămâie 4,5%, aromă naturală de lămâie. Tuborg Tropical este o bere cu suc din două fructe – lime şi fructul pasiunii care conţine, pe lângă berea cu porumb, zahăr, 2,8% suc concentrat de fructe (mere lămâi, ananas, fructul pasiunii 0,4%, lime 0,1%) arome naturale, acid ascorbic, concentrat de şofrănaş pe post de colorant.

Bergenbier Fresh este un amestec de bere (50%) şi băutură răcoritoare din suc de lămâie plus un E periculos. Cu menţiunea că sucul concentrat de lămâie este prezent în proporţie de 0,32%, iar în rest avem sirop de zahăr, extract concentrat de portocală, suc concentrat de portocală, stabilizatori – pectină şi gumă de carroba, antioxidant – acid ascorbic, aromă naturală, colorant galben de chinolină.

Specialistul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi explică faptul că acest galben de chinolină nu este altceva decât „E 104, un colorant artificial. Nu numai că este un cărăuş ascuns de sare în organism, dar, în plus, poate provoca atacuri de astm, dermatite sau ADHD persoanelor sensibile la substanţă”.

Specialistul mai atrage atenţia că zaharurile din berile îndulcite sunt la fel de nesănătoase. „Ni se tot spune să evităm consumul de zahăr, printre altele. Aici găsim zaharuri ascunse, pe care consumatorul nu le conştientizează şi care, în timp, pot duce la obezitate, rezistenţă la insulină şi chiar diabet”, a mai explicat prof. Mencinicopschi.

Porumb în loc de orz

Berea căreia i se face reclamă că este „probabil cea mai bună din lume” este una dintre puţinele de pe rafturile hipermarketurilor româneşti care nu conţine porumb. Din punctul de vedere al specialiştilor în bere, băutura care se vinde sub acest apelativ nu ar avea voie să conţină porumb.

„În general, producătorii industriali de bere se străduiesc să obţină o bere care nu are gust rău, dar care nici nu se remarcă prin nimic deosebit”, mai spune maestrul berar. Iar pentru profit maxim vor să grăbească procesul tehnologic.

Astfel că înlocuiesc malţul de orz cu mălai, iar ceea ce rezultă este departe de ideea de bere. În România, cele mai multe beri conţin şi porumb. Chiar pe etichete de beri premiate citim că există un adaos de porumb sub formă de mălai.

De exemplu: Golden Brau, Albacher Premium, Dorfer, Peroni, Timişoreana, ca să nominalizăm, la întâmplare, numai câteva dintre cele mai cunoscute dintr-o listă lungă.

Preţul spune totul despre calitate

Atenţie la preţ: o bere de porumb este ieftină. Specialiştii spun că este şi de mai proastă calitate. Deşi în rândul consumatorilor s-a încetăţenit ideea că berea cu porumb dă dureri de cap, acest lucru nu este adevărat.

„Durerile de cap vin de la toate tipurile de alcool care nu sunt etanol şi apar în băuturile alcoolice la o fermentare necorespunzatoare sau la o fermentare la temperaturi mai înalte. Temperaturile ridicate se folosesc pentru a accelera fermentarea rezultând automat costuri mai mici de producţie”, explică Olivia Indrecan, administratorul Jolly Beers, companie care importă beri de manufactură.

Porumbul îi „ajută” pe producătorii industriali să obţină cantităţi mari în timp record. „Porumbul în bere nu este o chestiune aşa de rea pentru sănătate. Problema apare că nu se mai respectă legea purităţii berii”, afirmă Gheorghe Mencinicopschi.

„Pentru industria berii europene se cultivă orz special. Din porumb nu se poate face malţ. Porumbul dă berii un gust specific care nu este tipic berii şi din acest motiv nu se foloseşte într-o bere bună. Spuma este de asemenea afectată în mod negativ”, mai spune Joachim Reuling.

ALTERNATIVE

Cum alegeţi o bere de calitate: nu e pasteurizată şi nu are porumb

Profit cu orice preţ este o idee pe care nu o vom întâlni niciodată la berarii de manufactură, de la acele fabrici mici din Germania, Cehia sau SUA, de exemplu, care nu fac rabat de la calitate şi care ştiu că o bere „adevărată” este nepasteurizată, e fără porumb şi chimicale adăugate.

De ce sunt mai bune băuturile de manufactură

Pentru a fi feriţi de aditivi, pasteurizare şi porumb, sau, mai scurt, pentru a bea bere „corectă”, somelierii de bere recomandă orientarea spre băuturile de manufactură. Sunt şi în România astfel de beri, mai puţin cunoscute, ceva mai scumpe (deseori preţul e dublu faţă de o bere industrială obişnuită, de „brand”).

Anumite hipermarketuri au rafturi speciale în care vând berile fabricuţelor din Occident care trăiesc independent de marile concernuri. În Europa, berile de manufactură acoperă o proporţie mică din piaţă. Cei care nu vor să plăteacă mai mult, pot opta pentru berile de consum larg.

Specialiştii recomandă: să fie în sticlă de sticlă, nu pet, nu doză metalică. Somelierii de bere ne sfătuiesc: citiţi atent eticheta şi cumpăraţi bere nepasteurizată şi care nu are în compoziţie porumb. Câteva exmple la întâmplare de beri care conţin exclusiv hamei şi malţ: Ursus, Heineken, Carlsberg.

„Adevărata artă în producerea berii constă în a crea o bere surprizătoare, folosind doar apă, malţ, hamei si drojdie.“
JOACHIM REULING, maestru berar

RECLASIFICREA BERII

De calitate, de masă şi de manufactură

În prezent, berea în România e catalogată după culoare. Blondă şi brună. Deserori cea neagră se confundă cu berea brună. Specialiştii în domeniu susţin o nouă catalogare a berii, calitativ.

„Considerăm că este necesară o reclasificare a berii, inspirată din clasificarea vinurilor şi care să fie în folosul consumatorului. Noua clasificare ar fi în bere de masă, bere de calitate superioară şi bere de manufactură”, a declarat Alin Lupulescu, publisherul revistei Beerocracy, singura publicaţie de cultură a berii din România.

Pe de altă parte, este de spus că nici pasteurizarea berii nu aduce nimic bun consumatorilor. Aceste beri (gen Ciuc, Timişoreana, Paulaner) rezistă mult mai mult decât o bere netratată. Consumatorul „cunoscător” însă nu va mai găsi gustul adevărat de bere.

Cititi va rog si:

VINE REVELIONUL BETIILOR SI AL DESFRAULUI. Cum ne invata insa Sfantul Ioan Gura de Aur ca trebuie sa ne comportam de Anul Nou?

32 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on decembrie 30, 2011 at 5:56 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. Adrian said, on decembrie 30, 2011 at 6:50 pm

    deci alcoolu de calitate este scump, dar nu si vinu de casa care daca il vinzi la oameni de rand fac nazuri ca e scump.

    Apreciază

  3. emilian said, on decembrie 30, 2011 at 7:14 pm

    Se falsifica si vinurile asa zis superioare, respectiv cele dulci si demidulci. Noi ca neam ne-am pierdut stiinta cunoasterii vinului, gustul e in mare masura pervertit. Din cate stiu cel mai usor de falsificat sunt vinurile dulci si demidulci, nici nu ai nevoie de struguri pentru a le falsifica. Intrucat in mod gresit romanul bea vinuri dulci acestea sunt falsificate de regula. Vinurile aliment sunt cele seci, cel mult demiseci.Vinuri excelente pe piata noastra sunt cele rosii seci DOC CMD ale podgoriilor mici (Recas, samburesti), vinul de elita al neamului fiind Feteasca Neagra, soi din cate stiu scapat de filoxera, precum si cele albe tot seci (podgoriile din Oltenia, domeniile coroanei). Problema la cele albe e ca abuzeaza cu sulfitii pentru a le grabi limpezirea si din aceasta cauza pe unii ii doare capul, depinde cat bei. Vinuri dulci adevarate sunt cele de la cotnari(tamaiosa de cotnari si ea soi de struguri anterior filoxerei), depinde insa cat e de serios distribuitorul. Avem vinuri extraordinare, dar din pacate am uitat sa le consumam si sa le cunoastem si am in vedere vinurile obtinute din struguri nobili nu asa zisul vin de tara de butuc (vita de vie salbatica nestropita) care e o posirca.

    Apreciază

    • Mihai Liviu said, on iulie 19, 2016 at 11:59 am

      Sa stii ca functie de an (seceta,ploaie,…etc) si zona de cultivare, vinurile negre de butuc pot fi foarte bune.Trebuiesc consumate pana in luna aprilie cel tarziu mai.Aceste vinuri sunt curate nu au nimic altceva decat struguri nestropiti iar daca vasele de preparare sunt curate si anul bun poti avea o surpriza placuta!
      Vinurile rosii/negre de butuc sunt cele mai bune vinuri pentru fiert iarna ( ca sa nu mai vorbim de pret) si dau cel mai gustos must asprit toamna!

      Apreciază

  4. nea Anderthal said, on decembrie 30, 2011 at 7:20 pm

    …si eu care tocmai vroiam sa gust un zaibar!Am auzit ca-i tare bun si mi-am spus ca acum e momentul.Vroiam sa-mi deschid si o crama dar duhovnicul a spus ca nu-i buna ideea!Trebuie sa mai discut cu el si sa-i spun ca de baut lumea va bea dar de ce sa bea otravuri si nu ceva bun si curat? Poate ii pun numele „la Cana Galileii..”, mai aduc ceva must si poate vin si sectarii sa cumpere!voi ce credetzi?

    Apreciază

  5. STOP RFID 666 said, on decembrie 30, 2011 at 7:48 pm

    Apreciază

  6. Alina said, on decembrie 30, 2011 at 8:22 pm

    Stie cineva care sunt berile de manufactura la noi si unde se gasesc? As prefera autohtone dar daca nu sunt, merg si cele straine.

    Apreciază

    • emilian said, on decembrie 30, 2011 at 8:49 pm

      Nu cred ca vei mai gasi bere adevarata in ue. Tot ce-i pasteurizat nu e bun. Un pahar de vin adevarat merita baut, eu nu cred ca intamplator Dumnezeu a lasat impartasania cu vin. Si Apostolul Pavel il incurajeaza pe Timotei sa bea vin nu bere, tuica sau alte spirtoase. Astazi e recunoscut de catre medici proprietatile deosebite ale vinului rosu care baut cu masura fereste organismul de multe boli. Pentru sete neamul nostru a inventat spritul, celebra baterie, o sticla de apa cu acid si una cu vin alb, se pare ca numele de baterie i s-a dat dupa Razboiul de Independenta. Numai cine a avut sansa sa bea un vin romanesc(de dinainte de filoxera) si sa manance o mancare corespunzatoare vinului intelege de ce pe timpul stramosilor nostri daci a fost nevoie de interventia unui preot pentru a se opri consumul si plantarea vitei de vie.

      Apreciază

      • Alina said, on decembrie 31, 2011 at 7:40 am

        Eh, in cazul asta cred ca ma infurii si-mi fac bere singura. Imi trebuie mai mult pentru sampon, dar nu m-ar deranja nici vara o bere rece naturala.

        Apreciază

    • eufrosin said, on decembrie 31, 2011 at 6:15 pm

      Cu regret, dar mai toate sunt beri false, mai ales cele produse la noi (Noroc, Skol, Bergenbier, Bucegi etc., n-am nervi sa le mai enumar. Ceva mai bun e Ciucul, dar e o palida amintire a ceea ce a fost odata, ca de Ursus nu mai spun, de cand l-au cumparat Saab Miller. Daca chiar vrei o bere buna, imi para foarte rau s-o spun, dar trebuie sa mergi cu importurile din Cehia, Germania, Slovacia – aia stiu ce-i berea si nu se joaca cu ea,.

      O bere germana decenta este Stephans brau (berea lui Stefan – Kaufland, si e si relativ ieftina pe deasupra, din pacate nu vine la sticla). Altfel, vei da de la 5 Lei in sus/sticla, dar stii ca nu bei chisat (scuze, ma enerveaza grozav ce fac astia cu berea romanilor!

      La multi ani!

      Apreciază

  7. micka said, on decembrie 31, 2011 at 8:50 am

    O metoda pe care o stiu pentru a afla daca vinul este falsificat este urmatoarea: ai un pahar transparent in care pui apa , deasupra lui pui o batista sau o panza asemanatoare batistei (o impingi cu degetul sa atinga apa pe o margine a paharului) dupa aceea torni cateva linguri de vin usor de tot pe locul care l-ai apasat cu degetul mai devreme . Daca vinul se ridica ca uleiul deasupra apei este bun , iar daca se coloreaza apa sau ajunge la fund este falsificat. (Se poate face si cu un servetel dar nu e atat de bun). Sper sa va fie de folos.

    Apreciază

  8. spellmaker said, on decembrie 31, 2011 at 9:56 am

    nu 50%.peste 90% din bauturi sunt falsificate.Vinurile romanesti sunt falsificate aproape toate.Dupa 90 vinalcolurile au fost cumparate de italieni care sunt numarul 1 in lume la falsificat vinuri si uleiuri ( ulei de masline de exemplu ).Nu se mai cumpara struguri de la tarani.Vin zeci de camioane cu tot felul de prafuri si uite asa se face vinul.Si asta se intampla peste tot.Numai anul asta producatorii de vinuri din Rep. Moldova au livrat in Rusia de 6 ori mai mult productia lor nationala de vin.

    Apreciază

  9. spellmaker said, on decembrie 31, 2011 at 9:58 am

    Asa ca daca vreti un vin adevarat mai bine va cumparati struguri si il faceti singuri.Sau va faceti hidromel,o bautura slab alcoolizata din miere,dar mai greu de facut dar mult mai sanatoasa.

    Apreciază

  10. Irina said, on decembrie 31, 2011 at 10:30 am

    E genial articolul, habar nu aveam. Uite cate otravaruri bem si nici nu stim. Genial articolul! Si de la Emilian mai asteptam comentarii 🙂

    Apreciază

  11. sol said, on decembrie 31, 2011 at 12:11 pm

    Pana la urma cea mai mare otrava e insusi alcoolul. Restul sunt „bonusuri”. Fara el, am trai intr-o lume mult mai buna.

    Apreciază

    • tataia said, on decembrie 31, 2011 at 4:01 pm

      Consumul moderat de alcool este inofensiv…Mereu cind aud pareri atit de radicale cum ca ar trebui eliminat complet consumul de alcool in intreaga lume imi vine sa urlu. Nimeni nu a facut ciroza hepatica de la 2-3 pahare de vin pe zi. Culmea culmii este insa ca cei care sustin cu atita tarie renuntarea completa la consumul de alcool sint in proportie de 90% FUMATORI. Si tutunul e o otrava mult mai periculoasa decit alcoolul. Fara tutun am trai intr-o lume mult mai buna, nu fara alcool.

      Apreciază

      • sol said, on decembrie 31, 2011 at 4:24 pm

        Atunci sa reluam si sa reeditam: lumea ar fi mai buna fara alcool, tutun, substante ce dau dependenta in general. 🙂 Nimeni nu a facut ciroza hepatica de la doua-trei pahare de vin…. dar atat, pe zi, sau exact atat, iti trebuie sa devii dependent. Si de la dependenta alcoolica, da, se face ciroza hepatica, si se fac si crime…
        La multi ani, tataia…. si tie, si lui Saccisv si tuturor celor ce mai survoleaza acest forum. Un an nou mai bun! ( si fara dependente daca se poate 🙂 )

        Apreciază

  12. eufrosin said, on decembrie 31, 2011 at 6:05 pm

    Si tu saccsiv, tocmai acum cand sa se distreze oamenii de revelion vii cu din astea…glumeam, ai dreptate, TREBUIE mult discernamant zilele astea! Comunistii ii impuscau pe cei pe care-i prindeau falsificand bautura, in capitalismul asta salbatic, anything goes!

    Taman ca in bancul ala:

    Itic aflat pe patul de moarte, il cheama pe Strulica la capul sau:

    -Fiule, sa iti spun un mare secret!

    -Da tata!

    -Sa stii fiule, vinul se poate face si din struguri!

    Eu propun una chiar mai tare de Anul Nou – cum, cand si unde sa ne gaseasca acesta ?

    http://eufrosin.wordpress.com/2011/12/31/un-an-nou-fericit-dar-cum/

    Apreciază

  13. Teo Negură said, on ianuarie 1, 2012 at 11:12 am

    O bere buna, pe care o recomand tuturor, este Leffe. Este, cred, bere de manufactura, din cate stiu e produsa de o abatie belgiana. Este si scumpa, dar, dupa parerea mea, face toti banii…
    Felicitari pentru articol!

    Apreciază

  14. demni said, on ianuarie 2, 2012 at 4:52 pm

    Ca tot era berea Heineken mentionata printre cele care folosesc exclusiv hamei si malt . . .

    Apreciază

  15. chircutz said, on ianuarie 2, 2012 at 10:10 pm

    Ce este cu concentraţiile acelea aiuristice de la paragraful „Exemple”? Adunati concentraţiile şi veţi constata că ele depăşesc 100%, ceea ce este o tâmpenie!

    Apreciază

    • tataia said, on ianuarie 3, 2012 at 1:34 am

      Pai…evident asta inseamna ca nu stii ce este aceea o concentratie. Crezi ca anuminte substante se pot dizolva una in alta in orice procentaj? Adica pui zahar in apa….se dizolva nu? Cit zahar poti dizolva in apa? Nelimitat cumva? La un moment dat nu mai poti dizolva si mai mult zahar in apa..asa ca pur si simplu se va depune pe fundul recipientului. Chimia bat-o vina! Si la prognoza meteo spune ca umiditatea relativa este de 80% asta inseamna ca 80% din aerul pe care il respiram este (vapori de) apa? Sau inseamna ca de fapt este 80% din caintiatea maxima de vapori de apa care pot exista in aer fara ca acestia sa se condenseze (ceata=umiditate 100% sau peste 100%)?

      Apreciază

      • chircutz said, on ianuarie 3, 2012 at 6:16 pm

        Amice, amesteci lucrurile şi baţi câmpii (cu ignoranţă, nu cu graţie!). Află că tocmai fiindcă sunt chimist, ştiu ce spun!

        Apreciază

      • tataia said, on ianuarie 4, 2012 at 2:39 pm

        @Chircutz Tocmai ca nu bat cimpii deloc iar despre tine nu pot spune decit ca NU esti deloc chimist. O concentratie de 100% de zahar in apa inseamna cantitatea MAXIMA de zahar ce poate fi dizolvata in acea cantitate de apa in conditiile date. Poate acum am fost mai explicit…ca sa nu mai zici ca amestec borcanele si bat cimpii!

        Apreciază

  16. marian said, on iunie 11, 2015 at 10:20 pm

    Apreciază

    • marian said, on iunie 11, 2015 at 10:23 pm

      Apreciază

      • marian said, on iunie 11, 2015 at 10:26 pm

        nu siu de ce nu pot posta un link despre relele provocate de alcool si de 2 ori am postat alt link…

        Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.