SACCSIV – blog ortodox

Tanar preot: „duminica este zi de munca … sambata trebuie sa ne odihnim cu trupul”

Posted in ORTODOXIE by saccsiv on februarie 5, 2011

Iata comentariul cititoarei Andreea postat la articolul Parintele Mihai Valica: Calendarul ortodox pe 2011 intre innoire, dileme si perspective. Sa excludem varianta executarii unui ordin al iudeo-masoneriei?:

Astazi m-am spovedit si i-am zis parintelui ca nu inteleg de ce s-a modifica noul calendar.
El tot o tinea ca duminica este ziua intai, pentru ca este si ziua a opta. I-am zis: parinte, asta a fost dupa calendarul iudaic. Dupa aceea i-am zis ca accentul s-a mutat de pe sambata pe duminica , in ce priveste ziua de odihna. atunci el mi-a zis: ca si duminica este zi de munca!!!!!!!!! ca trebuie sa facem in ea fapte bune, ca sambata trebuie sa ne odihnim cu trupul, ca si Hristos s-a odihnit sambata cu trupul in mormant!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ati mai auzit asa ceva de la un preot ortodox, ca sambata sa ne odihnim cu trupul? adica sa nu facem nici curatenie , nici mancare, adica nimic, exact ca evreii de azi care tin sabatul???
MAICA DOMNULUI, AUZI-NE SI NU NE LASA!
Vedeti la ce rastalmaciri ingrozitoare s-a ajuns in ziua de azi? (preotul acesta la care m-am spovedit este tanar)
In plus, de cate ori ii ziceam despre porunca a patra, in care se spune clar ca sase zile sa lucrezi si a saptea sa te odihnesti, nu imi raspundea nimic, schimband mereu subiectul.
I-am zis: dar ce facem, ca eu, ca orice om, ma uit in cartea de rugaciuni si vad acolo trecute cele zece porunci, faptele milei sufletesti, si alte lucruri simple pentru orice mirean. Atunci mi-a zis ca el nu stie de vreo astfel de carte si ca poruncile Vechiului Testament nu mai sunt valabile!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A zis ca in Vechiul Testament s-au dat foarte multe porunci, si nu mai trebuie sa tinem cont de ele. Atunci i-am zis: dar nici macar de cele zece porunci? Si tot imi raspundea ca si cum nu ar fi auzit de ele.

OAMENI BUNI, CE SE MAI INVATA ACUM LA TEOLOGIE?
JOS CU PREOTII SECTARI SI ANALFABETI!!!!

Comentariu saccsiv:

Chiar, ce se mai invata acum la teologie?

Articolul zilei (23.03.2010): RATACIRI predate in FACULTATILE DE TEOLOGIE …

GRAV: Ziarul Lumina rataceste credinciosii cu traditia Ramakrishna …

Si pana la urma cine ii invata? Cei ce au „studiat” la randul lor pe aiurea?

Controlare prin SODOMIZARE si umilire sexuala

Cand a aparut informatia:

Sfantul Sinod: PRIMA ZI A SAPTAMANII VA FI DUMINCA, in calendarul ortodox

Multi si-au pus problema: nu cumva pasul urmator va fi impunerea sambetei ca zi de odihna, ca la evrei? Ca s-ar lega si de alte actiuni:

Despre cenzurarea fragmentelor referitoare la iudeii ce L-au rastignit pe Iisus Hristos …

Si nu degeaba s-au bucurat sectele create si finantate de catre ELITE:

BISERICA ADVENTISTA DE ZIUA A SAPTEA lauda schimbarea din calendarul ortodox pe 2011 …

69 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on februarie 5, 2011 at 10:47 am

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. natalia said, on februarie 5, 2011 at 11:05 am

    Pai se pregateste terenul inselatorului din timp…nu credeam sincer sa inceapa asa de repede da totul se leaga cipuri ,serbarea sambetei trambitata culmea de un preot ortodox.Totusi ma intreb cand dai peste un astfele de preot ce sa faci?Sa taci si sa bagi capul in pamant si sa pleci sau sa il iei putin la intrebari sau chiar sa ii dai mustrare insa cu duhul blandetii evident.Gasim tot mai rar duhovnici buni ,trebuie sa-i cautam indelung iar cei buni sunt foarte ocupati si cautati.Doamne ajuta!

    Apreciază

  3. ana said, on februarie 5, 2011 at 11:10 am

    O intrebare am si eu. Poate sa imi spuna si mie cineva de ce nu este corect ca duminica sa fie prima zi din calendar daca Dumnezeu s-a odihnit in a 7-a zi si anume sambata(sabat)? Asa am inteles eu. Daca gresesc, va rog sa ma corectati.
    In Egipt, weekendul este vineri si sambata. Desigur, ei sunt musulmani. Am avut ocazia sa stau de vorba cu un musulman despre unele lucruri despre religiile noastre, desigur ne contraziceam, aproape ca ne certam pt principiile religioase ale fiecaruia, dar m-a impresionat un lucru pe care mi l-a spus. A spus ca primii care il vor recunoaste pe antihrist vor fi musulmanii, apoi crestinii, ca asa spune coranul lor, si mi-a mai spus ca antihristul deja a castigat teren printre crestini prin modul de viata pe care il adoptam (imbracaminte necuviincioasa, sex inainte de casatorie, avorturi, etc) si ca antihrist in niciun caz nu ii va prosti pe musulmani cand va fi vorba de insemnarea cu pecetea, pe cand pe crestini va reusi sa-i prosteasca in mare parte. Mi-a mai spus ca tot ceea ce se vb rau in mass-media despre musulmani este mana evreilor, ca toata mass-media este controlata de evrei, si evreii sunt dusmanii musulmanilor, iar evreii vor fi primii care il vor urma pe antihrist.

    Apreciază

  4. marin said, on februarie 5, 2011 at 11:16 am

    Eu asa am auzit de la cativa preoti, ca de cativa ani buni nu se mai invata la seminarul teologic Sfanta Scriptura. Adica se invata despre ea, sau se invata din anumite carti care vorbesc despre Sfanta Scriptura , dar ca sa se citeasca sistematic si sa se studieze cartile Sfintei Scripturi,cum se facea mai demult, nu se mai face. Am auzit preoti care marturiseau ca nu cunosteau Sfintele Scripturi, ca nu le-au studiat la seminar si au inceput sa se intalneasca cu parintele Galeriu si cu parintele Calciu, toti cei care doreau sa se apropie mai mult de Dumnezeu si acolo, intr-un cadru privat, invatau, citeau pentru prima oara Scriptura si erau invatati de acesti mari duhovnici sa inteleaga Cuvantul lui Dumnezeu si se mirau cum de in toti anii de la seminar nu au citit nici macar Evangheliile de la primul capitol pana la ultimul si apoi sa le studieze. Asa ca , poate nu ar mai trebui sa ne miram, daca preotii tineri nu cunosc anumite lucruri.

    Apreciază

    • forin. f. said, on februarie 5, 2011 at 8:53 pm

      ai auzit prost.nu generaliza, iti spune unul care a trecut printr-un seminar..

      Apreciază

  5. Flavian said, on februarie 5, 2011 at 11:37 am

    „atunci el mi-a zis: ca si duminica este zi de munca!!!!!!!!! ca trebuie sa facem in ea fapte bune, ca sambata trebuie sa ne odihnim cu trupul, ca si Hristos s-a odihnit sambata cu trupul in mormant!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
    Subsriu, este invatatura ortodoxa.
    De ce atatea semne de intrebare?
    Ori nebunia ne-a cuprins cu totul?

    Apreciat de 1 persoană

    • Ioan said, on februarie 5, 2011 at 1:31 pm

      Totusi sambata Mantuitorul a coborat cu sufletul la iad pentru a elibera sufletele dreptilor. Elocventa in aceasta privinta este rugaciunea: „În mormânt cu trupul, în iad cu sufletul, ca un Dumnezeu, în rai cu tâlharul şi pe scaun împreună cu Tatăl şi cu Duhul ai fost Hristoase, toate umplându-le Cel ce eşti necuprins” pe care preotul o rosteste in cadrul Sfintei Liturghii. De aceea consider ca explicatia preotului aduce a rastalmacire a invataturii ortodoxe pentru a iesi din incurcatura.
      In ceea ce priveste Duminica vazuta ca zi de munca, sa nu uitam ca pentru evrei sambata nu reprezinta numai a saptea zi a creatiei, zi in care Dumnezeu S-a odihnit, ci si ziua izbavirii din robia egipteana, pastele iudaic. Pentru noi crestinii Duminica este Ziua Invierii, ziua izbavirii din robia pacatului. De aceea imi pun intrebarea daca evreii nu lucreaza in ziua sambetei, amintindu-si de izbavirea dintr-o robie pamanteana, cum poate un crestin sa considere Duminica drept zi de munca, stiind ca in aceasta zi de sarbatoare este chemat la Biserica pentru a se intalni cu Dumnezeu, Cel ce l-a izbavit din robia pacatului?

      Apreciază

    • saccsiv said, on februarie 5, 2011 at 2:29 pm

      Flavian

      Fapte bune faci oricand. Asta nu inseamna ca duminica e zi de munca.

      Tu sambata te odihnesti cu trupul? Adica, daca trebuie sa dai cu aspiratorul, n-o vei face sambata, ci duminica?

      Apreciază

  6. Flavian said, on februarie 5, 2011 at 11:40 am

    Pardon, semne de excamare, si excluzand desigur intelegerea sambetei ca pe un sabat.

    Apreciază

  7. Alex said, on februarie 5, 2011 at 12:27 pm

    Fraților, mă iertați pe mine prea păcătosul, dacă cele pe care le voi spune vă vor supăra. După mintea unui păcătos cum sunt, am nevoie de ORTODOXIE pentru iertarea nenumăratelor păcate ale mele. ORTODOXIA preotului o cer de la DUMNEZEU. Am refuzat la un moment dat să mă mai spovedesc la cei ce au intrat în treapta preoției SĂRIND PE AIUREA. Am cerut de la DUMNEZEU DUHOVNIC care să mă găsească, căci eu îl căutam cu inima iar el trebuia să mă găsească cu DUHUL și întru DUHUL SFÂNT. Și m-au găsit fraților, pe mine preapăcătosul, nu unul, ci doi care m-au scos din lanțurile morții. Eu sunt foarte mirat că frați foarte experimentați și învățați, se sperie de nălucirile celor neputincioși și nu cer de la DUMNEZEU cu rugăciunea DUHOVNIC cu fapta și se duc la cei închipuiți, goi de înțelepciune, lipsiți de trăire ORTODOXĂ…. CU NOI ESTE DUMNEZEU!!!!

    Apreciază

  8. Ion de la Chiuiesti said, on februarie 5, 2011 at 12:30 pm

    Sigur ca exista o gramada de tineri care s-au indreptat spre preotie doar din interes material sau din motive de statut social. Tanara a avut ghinionul sa nu-si gaseasca duhovnicul, dar trebuie sa-l caute in continuare. Si cand il gaseste, sa-l pastreze, nu sa mearga de la unul la altul

    Apreciază

  9. umilinta said, on februarie 5, 2011 at 12:38 pm

    @Flavian,
    in orice zi te poti si odihni si osteni cu trupul , doar dormim noaptea si ne miscam ziua.

    Apreciază

  10. dante said, on februarie 5, 2011 at 12:49 pm

    Ei fratilor, iata roadele smintelii propovaduite de patriarhie. Exact de asta mi-era teama, incetul cu incetul sa ni se schimbe traditia, adevarul si calea cea dreapta. Mai avem putin si trecem la sabatul iudaic … si de ar fi numai asta, dar o gramada de lucruri s-au schimbat si urmeaza sa se schimbe. Va veni vremea, proorocita, cind nu vom mai merge la biserica, nu din cauza ca nu am vrea, dar vor fi golale de ADEVAR.
    Daca acel preot sustine asa ceva, inseamna ca acolo unde el a facut teologia, a invatat asa ceva, ceea ce e foarte grav. Cred ca domnul Ciobotea e foarte fericit si multumit de munca sa. Oare lui nu i-o fi frica de Dumnezeu, cind stie ca ne vinde cu buna stiinta, oare el nu se gindeste ca la judecata de apoi pe linga pacatele personale, o sa mai aiba legate de git si alte multe ale oamenilor de rind smintiti de fariseismul lui?
    Trebuie sa fim foarte atenti, ca vremea cernerii a inceput si va fi foarte greu.
    Doamne ajuta!!

    Apreciază

  11. natalia said, on februarie 5, 2011 at 2:14 pm

    Si totusi va intreb pe voi fratilor ce trebuie sa facem concret cand avem de a face cu astfel de preoti?Oare nu ar fi de datoria noastra sa ii luam putin la intrebari sa le cerem intr-un mod decent si pertinent socoteala pt ratacirile lor caci cu duhul blandetii fatarnice ii smintesc pe multi credinciosi ravnitori care poate chiar isi doresc cu tot sufletul lor sa tine nestirbita dreapta credinta.Cum putem actiona concret in ceea ce- i priveste pe acesti preoti caci multi dintre credinciosi neavand timp si poate si inclinatii spre a cerceta lucrurile mai in profunzime se lasa cu bunavoie adormiti de acesti pastori…si astfel merg pe drumuri gresite?Eu bunaoara acu un an si jumatate din motive ca m-am mutat in orasul natal mi-am schimbat duhovnicul dar si deoarece avea o pozitie destul de ambigua in ceea ce priveste cipurile nu era atunci neaparat pro cip.Am mers la alti preoti care erau mai aproape de mine,nu vreau sa dau nume , si pe langa faptul ca aveau o atitudine fatisa pro cip ,nu aveau timp sau rabdare sa te asculte sa iti spui toate pacatele sau sa te indrume concret intr-o probelma sufleteasca.Pai tu vii cu probleme, cu framatari ,cu intrebari si el te expediaza in 5 minute cel mult…pai nu cred ca e bine.Pe langa asta unul dintre ei a declarat clar ca si catolicii sunt crestini ceva de genul cu cei doi plamani si alte ecumenisme.Eu la momentul acela am plecat capul si am tacut dar aveam clar indoiala in suflet ca n-am facut mai mult ca n-am transat in vreun fel problema…Trebuie oare sa-i mustram cumva,sa-i atentionam sau sa plecam capul?In orice caz eu ma rog pentru ei chiar daca sunt in ratacire, timpul nu e pierdut.Din fericire Maica Domnului m-a ajutat si am gasit un preot in duhul ortodoxiei. Dar vremurile de cernere se pare ca deja au inceput iar ispitele pot aparea oricand…ganditi-va fratilor caci cati dintre noi nu au nevoie de un parinte duhovnic si nu-l gasesc decat foarte greu…nu toti avem timpul sau posibilitatea atunci cand avem vreun necaz sau ispita mare sa alergam la zeci sau sute de km in cautarea unui duhovnic de manastire,un om cu har care tine dreapta credinta.Si preotii din orase trebuie sa-I slujeasca lui Hristos cu ravna si cu dreptate nu cu formalism si fatarnicie.Trebuie sa ne rugam pt ei dar mai cred eu ca trebuie sa facem si ceva asa concret mai mult in acest sens.Toti ne plangem de preoti dar oare ce se mai poate face asa acum in ceasul al 11-lea?

    Apreciază

    • ioana said, on februarie 5, 2011 at 2:34 pm

      natalia,
      bine faceti ca va rugati pt preoti, si mai bine ati facut ca ati cautat pana ati gasit un duhovnic bun.
      Dar va rog sa ne aratati unde anume la Sfintii Parinti ati gasit ca e DATORIA noastra sa ii luam la intrebari si sa le cerem socoteala pt ratacirile lor?
      Nu toti avem timpul si posibilitatea sa ajungem la preoti de manastire cand avem un necaz…Unde scrie ca preotul bun este de gasit doar in manastire?
      Noi toti, AVEM DUHOVNICII PE CARE II MERITAM. Pe parintii trupesti nu ii alegem noi, ii alege Dumnezeu pentru noi. Pe cei duhovnicesti avem LIBERTATEA, posibilitatea si DATORIA de a ni-i alege.
      Prea repede si prea usor ne smintim cand e vorba de altii, si prea ingaduitori suntem cu noi. Ma includ aici in primul rand pe mine.

      Apreciază

      • natalia said, on februarie 5, 2011 at 5:16 pm

        Ioana multumesc pt raspuns…nu am gasit din scrierile

        Apreciază

      • natalia said, on februarie 5, 2011 at 5:33 pm

        Nu am gasit nimic in scrierlie Sf Parinti legat de dilema mea…am insistat pt ca acum traim niste vremuri foarte tulburi premergatoare apocalipsei daca nu de-a dreptul apocaliptice.Si de aceea ma intreb chiar daca nu sunt in masura sa judec deoarece am pacate mele de care trebuie sa ma ingrijesc mai intai,oare este in regula sa toleram ca un preot ratacit sa duca niste suflete care cauta sincer mantuirea prin rataciri in sminteli si pacat si de-a dreptul in iad chiar.Nu vreau sa judec dar faptele vb de la sine cum si zicea Parintele Iustin Parvu ne vor trada proprii nostri pastori…deci ce-i de facut pt noi pt aproapele nostru?Poate privesc lucrurile in duh lumesc si imi lipseste in mare parte smerenia insa vazand cum presa si tot felul de formatori de opinie si ong seculariste ataca preotimea si ierarhii iar noi stam si inghitm si toleram toate ratacirile si ecumenismele lor si nu facem nimic concret deorece nu se cade sa judecam.Nu se pune problema de judecata dar totusi eu nu vad atentionarea decat in mod bland in duh crestin si spre indreptare caci sincer prin indiferenta noastra tacita,plecand capul si mergand mai departe cu teama si gandul ca nu se cade noi se ne bagam punem de fapt umarul intr-o anumita masura incurajandu-i pe cei ce ataca Biserica din toate partile.Parintele meu dohovnic este si el preot de mir dar este foarte aspru pacatul si foarte rabdator sa asculte.Sa-mi fie cu iertare deoarece ceea ce am scris este o parere personala si este poate rodul patimilor si indoielilor mele.

        Apreciază

  12. Marius8eu said, on februarie 5, 2011 at 2:25 pm

    @5iryu5 sa-ti dea Dumnezeu sanatate si mantuire

    @Ana Hristos S-a jertfit pentru a desavarsii lucrarea cereasca si a propovadui Noul Testament (oamenii sa nu se mai omoare cu pietre … sa fie un om nou /fara sabat). Noi crestinii cinstim Duminica ca zi de odihna si rugaciune, sa ne inchinam Lui Hristos cel Inviat. Ziua Duminicii este ziua Invierii, este speranta vietii vesnice.

    Preasfanta Fecioara roaga-te, sa nu ne lepadam de Hristos si fara de pacat sa ne pazim noi

    Apreciază

  13. Un pacatos said, on februarie 5, 2011 at 4:57 pm

    ” Drept aceea, s-a lăsat altă sărbătoare de odihnă poporului lui Dumnezeu.” ( Evrei 4, 9).
    Amin.

    Apreciază

  14. vercingetorix said, on februarie 5, 2011 at 5:56 pm

    Porunca a-IV-a,Evrei 4:9 in limba greaca si traducerea lui, cuvant cu cuvant:
    „Ara [ Deci ] apoleipetai [ ramane inca ] Sabatismos [ sarbatoarea Sabatului ] to lao [ poporului ] tu Theu [ lui Dumnezeu ].”
    Traduceri vechi ortodoxe ale aceluiasi verset (Evrei 4:9):
    „Pentru aceea au ramas oarece sambata oamenilor lui Dumnezeu.” – Noul Testament de la Bãlgrad, 1648.
    „Iata dara au ramas serbarea sambetei narodului lui Dumnezeu.” – Biblia de la Bucuresti, 1688.
    „Drept aceea,s-au lasat sarbatoarea Sambetii norodului lui Dumnezeu” – Biblia de la Blaj 1795
    „Drept aceea s-au lasat Sabatismos norodului lui Dumnezeu.” – Noul Testament al lui Scarlat Alexandru Kalimachi, 1821.
    „Dreptu aceea ramane repausu pentru poporulu lui Dumnezeu”. – Biblia de Iasi, 1874.
    „Deci dar ramane inca repaus de sambeta pentru poporul lui Dumnezeu.” – Biblia Nitzulescu, 1905.
    Ulterior,niste baieti destepti,isi permit sa modifice,sa altereze si sa batjocoreasca Cuvantul lui Dumnezeu,propagand falsuri grosolane si ordinare lipsite de orice logica,de genul „Asa dar,pentru poporul lui Dumnezeu ramane inca timp de odihna”!!!!!!-biblia 1939,Gala Galaction sau,ca sa fie tacamul complet,”Drept aceea, s-a lăsat altă sărbătoare de odihnă(care?) poporului lui Dumnezeu”-biblia ortodoxa online si „Ramane, deci, o odihna ca cea de Sabat(CARE?…luni?…marti?…joi?…mister total) pentru poporul lui Dumnezeu.”
    “Puteti citi Biblia de la Geneza la Apocalipsa si nu veti gasi un singur verset care sa autorizeze sfintirea duminicii. Scripturile obliga la pazirea religioasa a sambetei, o zi pe care noi n-o sfintim niciodata.” Cardinal Gibbons, The Faith of our Fathers, pag. 89 (108)
    “Biblia spune, adu-ti aminte de ziua Sabatului ca s-o sfintesti. Biserica Catolica spune ‘Nu !’. Prin puterea mea divina abolesc ziua de Sabat si poruncesc sa sfintesti prima zi a saptamanii. Si iata, intreaga lume civilizata se pleaca in supunere in fata poruncii sfintei Biserici Catolice.” Father Enright, American Sentinel, June 1893
    “Nu Creatorul universului in Geneza 2,1-3, ci Biserica Catolica poate pretinde cinstea de a oferi omului o pauza la fiecare sapte zile.” Storia della Domenica, 1969, pag. 366-367
    “Duminica nu se bazeaza pe Scriptura, ci pe traditie, si este o institutie evident catolica. Noul Testament nu mentioneaza explicit ca apostolii au schimbat ziua de inchinare, stim asta din traditie.” The New Revised Baltimore Catechism, 1949,pag. 139
    “Autoritatea bisericii nu poate fi legata de cea a Scripturii, fiindca biserica a schimbat Sabatul in duminica, nu prin porunca lui Christos, ci prin propria autoritate.” Canon and Tradition, p.263
    “Bineinteles ca Biserica Catolica pretinde ca schimbarea a fost actiunea ei…” Schimbarea Sabatului in duminica… “Iar acesta este semnul puterii ei cleziastice si a autoritatii in chestiuni religioase.” Gibon cardinal, Letter, Oct. 28, 1895, from C.F. Thomas
    “Duminica este semnul autoritatii noastre… Biserica este deasupra Bibliei, iar acest transfer al pazirii Sabatului este o dovada a acestui fapt.” Catholic Record, 1 sept. 1923
    Intreband Biserica Catolica care este ziua de Sabat, spune : ‘‘Sambata este ziua de Sabat. De ce tinem duminica in locul sambetei ? Tinem duminica in locul sambetei, pentru ca noi, Biserica Catolica, am transferat solemnitatea ei, de la sambata la duminica.’’ Catehismul doctrinelor catolice, 1957, pag.50
    “Duminica este o institutie catolica, iar pretentiile pazirii ei pot fi sustinute numai cu principii catolice…De la inceputul la sfarsitul Scripturilor, nu exista nici macar un singur pasaj care sa sustina transferul inchinarii publice saptamanale, din ultima zi, in prima zi a saptamanii.” Catholic Press, Sydney, August 25, 1900
    “Ea a luat duminica pagana si a transformat-o in duminica crestina… Astfel, duminica pagana, dedicata lui Balder (Baal), a devenit duminica crestina, sfintita pentru Isus” Cath. World, March 1894, pag.809
    “Duminica este doar o creatie a Bisericii Catolice.” American Catholic Quarterly Review, January 1883
    “Duminica este doar o lege a Bisericii Catolice.” American Sentinel Catholic, June 1893
    Si la final,o intrebare:care credeti ca va fi ziua de inchinare fata de antihrist?

    Apreciat de 1 persoană

    • Un pacatos said, on februarie 5, 2011 at 6:11 pm

      Vezi, stimate Vercingetorix, ca si protestantii recunosc Duminica ca Ziua Domnului, zide odihna:
      View Wesley’s Notes for Hebrews 4:9

      4:9 Therefore – Since he still speaks of another day, there must remain a farther, even an eternal, rest for the people of God.

      Comentariu biblic W. McDonald – Evrei 4:9

      Versetele precedente au creat terenul propice, culminat cu următoarea concluzie: Rămâne deci o odihnă (ca cea de Sabat) pentru poporul lui Dumnezeu. Aici scriitorul recurge la un alt termen din limba greacă pentru a reda cuvântul odihnă (sabbatismos), care este înrudit cu termenul Sabbath. E o referire la odihna eternă de care vor beneficia toţi cei ce au fost răscumpăraţi prin sângele scump al lui Cristos. Această ţinere a „Sabatului” nu va înceta niciodată.

      Apreciază

      • Un pacatos said, on februarie 5, 2011 at 6:15 pm

        Frate Saccsiv, scuze pt. referinte, dar i-am aratat d-lui adventist ce zic ceilalti protestanti, ca nici ei nu le dau dreptate adventistilor SI TE ROG sa pui un rand spatiu intre citatul in engleza si Comentariul McDonald.

        Apreciază

  15. comentator said, on februarie 5, 2011 at 7:09 pm

    „Astazi m-am spovedit …”
    Parerea mea persoanala este ca Andreea nu s-a spovedit ci l-a ispitit pe preot. Daca vroia raspunsuri teologice trebuia sa caute la preoti cu experienta, la duhovnici incercati, in carti ale Sfintilor Parinti nu la un biet preot iesit de pe bancile seminarului proecumenist!
    de aceea in grecia nu orice preot este si duhovnic…acelasi lucru in muntele Athos!
    Aceasta fata se putea spovedi si atat! Dar este clar ca ea inca nu are inca intelegerea Sfintei Spovedanii dar vrea sa discute dogmatica! Atunci cand incerci sa inghiti bucati mai mari decat dimensiunea gatului s-ar putea sa te ineci cu ele!

    Apreciază

    • saccsiv said, on februarie 5, 2011 at 7:30 pm

      comentator

      Cu gandirea asta ai sanse sa ajungi procurorul acuzarii. Iar pe vremea comunistilor faceai cariera.

      Atat ai invartit-o si ai sucit-o pana ai reusit s-o scoti pe fata vinovata.

      Apreciază

      • comentator said, on februarie 6, 2011 at 11:04 am

        arata-mi un sigur Sfant Parinte care si-a barfit duhovnicul! cauta in oricare dintre patericuri si arata-mi ceea ce a facut fata asta! sa-si critice duhovnicul!
        ce este oare mai urat in fata Lui Dumnezeu: sa barfesti, sa urasti pe cel ce ti-a dat un raspuns altfel decat iti doreai tu, sa-l acuzi pe cel ce ti-a dat binecuvantarea si dezlegarea(cazul fetei) sau sa te temi de superiorii tai, sa te temi ca vei pierde tot ceea ce ai muncit pana atunci (cazul preotului)?
        astazi la Liturghie cananeanca s-a smerit pe sine cand a primit raspunsul pe care nu si-l dorea… si Hristos a primit smerenia ei!
        este o vorba la romani: sa stam stramb si sa judecam drept!

        Apreciază

      • saccsiv said, on februarie 6, 2011 at 11:32 am

        Comentator

        Ce ghiveci faci. Nu-i vorba de raspunsul care si-l dorea. Ca nu a cerut binecuvantare sa mearga la club. E vorba de raspunsul corect.

        Si ce hal de intrebare e asta?

        „ce este oare mai urat in fata Lui Dumnezeu: sa urasti pe cel ce ti-a dat un raspuns altfel decat iti doreai tu sau sa te temi de superiorii tai, sa te temi ca vei pierde tot ceea ce ai muncit pana atunci (cazul preotului)?”

        In primul rand de unde ai scos-o ca il uraste? Ea stie, dar nu se vede din text.

        Dar de dragul vorbariei, sa presupunem ca-l uraste. In acest caz, foarte rau ar face. E insa pacatul ei. Ce conteaza insa cat de mare sau mic, existent sau inexistent, e pacatul fetei, atunci cand vorbim de preot? Adica daca tu de exemplu furi, consideri ca nu-i o treaba urata in fata bunului Dumnezeu, pe considerentul ca un homosexual face o treaba mizerabila?

        Si ce scuza e asta?

        „sa te temi de superiorii tai, sa te temi ca vei pierde tot ceea ce ai muncit pana atunci (cazul preotului)?”

        Pai de ce s-a facut preot atunci? Ce ortodoxie mai e si asta? Daca maine i se cere sa aprinda lumanari in sinagoga iar poimaine sa se inchine antihristului, el trebuie s-o faca? Prietene, e vorba de preotie, nu de motostivuitoare.

        https://saccsiv.wordpress.com/2009/09/03/rubrica-incepatorului-cand-inceteaza-ascultarea/

        Apreciază

      • comentator said, on februarie 6, 2011 at 12:43 pm

        Preotul respectiv este om, Saccsiv! este om! ii este frica…Sa-l condamnam pe Sfantul Apostol Pentru pentru ca de frica s-a lepadat de Hristos??? Si Sf. Ap. Petru este om si s-a temut! Apoi s-a pocait, a plans… de unde stim ce a facut preotul respectiv dupa ceea ce a spus???

        „JOS CU PREOTII SECTARI SI ANALFABETI!!!!” ti se pare ca o spune cu dragoste crestina sau cu ura si manie? de unde stie ea ca este sectar si analfabet…si daca este asa ce cauta ea la sectari apoi sa scrie pe site ortodox? daca s-a spovedit unui sectar ea insasi este sectara!
        Nu ai spus nimic despre barfa duhovnicului, saccsiv! si nu mi-ai aratat nicaierii ca asta se face in Ortodoxie!
        Stii ce spunea parintele Cleopa despre preot? sa-i saruti mana si daca il vezi beat in sant!!!

        Apreciază

      • saccsiv said, on februarie 6, 2011 at 12:57 pm

        comentator

        Ce treaba are preotul beat din sant cu preotii ce promoveaza rataciri?

        Sfantul Petru s-a temut si s-au temut si ceilalti apostoli. Dar pana cand? Mai stii? Apoi nu s-au mai temut si au luat cununa muceniciei.

        Repet ce am scris in celalt comentariu:

        Pai de ce s-a facut preot atunci? Ce ortodoxie mai e si asta? Daca maine i se cere sa aprinda lumanari in sinagoga iar poimaine sa se inchine antihristului, el trebuie s-o faca? Prietene, e vorba de preotie, nu de motostivuitoare.

        Prietene, comentariile tale sunt serpesti si eu n-am timp de pierdut.

        Apreciază

    • natalia said, on februarie 5, 2011 at 7:33 pm

      Comentator,Gresesti intr- o anumita masura cu preotul duhovnic trebuie discutata orice problema nu este deloc gresit sa-l cercetezi,sa-l incerci caci este posibil daca are rataciri sa-ti dea un sfat gresit care te poate duce inspre pacat /greseala/ apostazie…Parintele Amfilohie Branza de la manastirea Diaconesti spunea intr-o conferinta ca este recomandat sa-i incercam pe duhovnici sa-i ispitim chiar caci in vremurile acestea de pe urma cand marii duhovnici sunt tot mai rari parintii si fii lor dohovnicesti ar trebui sa se sprijine reciproc pana a ajunge sa invete unii de la ceilalti.Chiar spunea ca este bine sa le dam parintilor duhovnici teme de gandire,sa le spunem tot ce avem pe suflet legat de orice problema fara exceptie tot…Inca odata repet nu toata lumea are posibilitatea de a alerga sau de a cunoaste un preot iscusit.Gandeste-te la tinerii adolescenti ai caror parinti nu sunt practicanti si aud de spovedanie la ora de religie sau la de la vreo cunostinta nu alearga ei la primul preot de parohie intalnit in cale asa cum am facut si eu cu ani in urma.Si asta e doar un exemplu…ele pot continua.E drept ca in foarte multe cazuri spovedania a ajuns asa un formalism …discutie cu duhovnicul de max 5 minute si apoi impartasania pe banda rulanta …asa fac foarte multi crestini…insa nu e bine.Si noi si preotii avem fiecare vina si meritul nostru. Doamne ajuta!

      Apreciază

      • comentator said, on februarie 6, 2011 at 11:15 am

        Dumnezeu sa ne ajute si sa ne lumineze, natalia! Un singur lucru sa nu uiti: la Sfanta Taina a Spovedaniei nu este doar cel ce se spovedeste si preotul de fata ci si Hristos! Crezi tu ca Hristos te-ar lasa sa te prapadesti vazandu-ti ascultarea? Protoparintii nostrii au cazut prin neascultare, Hristos ne-a mantuit prin ascultare!
        Iti recomand sa citesti Ne vorbeste parintele Porfirie si oricare dintre Patericuri si vei intelege mai bine ce inseamna ascultarea in fata Lui Dumnezeu!

        Apreciază

  16. vercingetorix said, on februarie 5, 2011 at 7:10 pm

    1. Nu stiu cum ai ajuns la concluzia ca sint adventist.Daca eram afirmam lucrul asta fara nici o jena.
    2.Din partea mea adventistii,protestantii si ce mai vrei tu pot sa faca,sa creada si sa gandeasca cum ii taie capul.
    3.Citatele pe care le-am postat nu-mi apartin.Versetele Evrei 4:9 sint din Biblii Ortodoxe ROMANESTI.

    Apreciază

    • Un pacatos said, on februarie 5, 2011 at 7:48 pm

      BIBLIA NITULESCU ERA FOLOSITA DE BAPTISTI INAINTE DE A APAREA BIBLIA CORNILESCU.
      DECI, VERSIUNEA NITULESCU NU E ORTODOXA.

      Apreciază

    • Hyperion said, on februarie 6, 2011 at 3:37 pm

      Se vede de la mare distanţă că eşti adventist (white-ist), adică îmbolnăvit de teoriile adventiste (white-iste) anti-catolice. Da, şi noi creştinii avem o zi de Sabat, iar aceea este ziua Învierii Domnului Hristos; ai ceva împotrivă white-istule ?

      Apreciază

  17. Aurora said, on februarie 5, 2011 at 7:35 pm

    @vercingetorix,
    Nu esti adeventist, esti mai rau. Esti suma tuturor ratacirilor.
    @comentatorule, te inseli. Andreea n-a ispitit pe nimeni, ci a pus o intrebare fireasca duhovnicului, despre cum trebuie cinstita duminica, dupa ”noua ordine” din calendar. Iar duhovnicul i-a dat un raspuns ANTIHRISTIC !!! Vai de cei ce merg la asemenea ”duhovnici” !

    Apreciază

  18. natalia said, on februarie 5, 2011 at 8:06 pm

    Inca odata intreb ce atitudine sa adoptam fata de acesti -Doamne iarta-ma ca le zic asa dar nu gasesc un cuvant mai potrivit -popi rataciti?

    Apreciază

  19. NihilsineDeo said, on februarie 5, 2011 at 9:21 pm

    In Evrei cap. 3 si 4 nu se vorbeste de ziua de odihna saptamanala, de Sabat, data evreilor de catre Dumnezeu prin Moise, ci de o alta odihna, cea data evreior de catre Dumnezeu prin Iosua, odihna pe care au primit-o in tara fagaduita, dupa ce au intrat in ea sub conducerea acestuia din urma. Aceasta simbolizeaza odihna pe care crestinul o primeste dupa nasterea din nou si care se continua in viata vesnica pe Noul Pamant cu al sau Nou Ierusalim, este linistea pe care o dobandeste sufletul lipsit de pacat.

    Evrei 4.8. Caci daca Iosua le-ar fi adus odihna, Dumnezeu n-ar mai fi vorbit, dupa acestea, de o alta zi de odihna.
    Iosua 23.1 Trecând multă vreme, după ce Domnul Dumnezeu a odihnit pe Israel, scutindu-l de toţi vrăjmaşii lui din toate părţile, Iosua a ajuns bătrân şi înaintat în vârstă…

    Cititi si in Evrei 3 :
    10. De aceea M-am maniat pe neamul acesta si am zis: Pururea ei ratacesc cu inima si caile Mele nu le-au cunoscut,
    11. Ca M-am jurat in mania Mea: „Nu vor intra intru odihna Mea!”.

    Este vorba de odihna de Sabat ? Nu caci evreii s-au odihnit in Sabat !
    Dupa iesirea din Egipt evreii l-au maniat pe Dumnezeu in pustie. Din acest motiv poporul evreu a ratacit vreme de 40 de ani in pustie, pana cand cei care pacatuisera au murit. Acea generatie nu a vazut tara fagaduita si nu s-a bucurat de odihna in aceasta. O alta generatie a trecut Iordanul, profetul spunandu-ne ca Iosua a primit porunca ca inainte de aceasta sa taie imprejur barbatii din popor, intrucat toti erau din generatia nascuta in pustie !
    Care este insa ziua de odihna de care se vorbeste in Evrei 4.8 ? Este aceasta duminica ? NU ! Este ASTAZI ! Ziua in care auzi Evanghelia, vestea cea buna, este ziua potrivita pentru a crede si pentru a primi odihna ! Apoi, IN FIECARE ZI a vietii noastre trebuie sa staruim in credinta pentru a ne pastra starea dobandita dupa nasterea din nou !

    12. Luati seama, fratilor, sa nu fie cumva, in vreunul din voi, o inima vicleana a necredintei, ca sa va departeze de la Dumnezeul cel viu.
    13. Ci indemnati-va unii pe altii, IN FIECARE ZI, pana ce putem sa zicem: ASTAZI ! ca nimeni dintre voi sa nu se invartoseze cu inselaciunea pacatului;
    14. Caci ne-am facut partasi ai lui Hristos, numai daca vom pastra temeinic, pana la urma, inceputul starii noastre intru El,
    15. De vreme ce se zice: Daca veti auzi ASTAZI glasul Lui, nu invartosati inimile voastre, ca la razvratire (e vorba de razvratirea din pustie)

    Cele 10 porunci, care se constituie in Legea Morala nu au fost si nu vor fi desfiintate niciodata.
    Ceea ce a desfiintat Hristos a fost Legea Ceremoniala, multitudinea de norme date de catre Dumnezeu prin Moise evreilor si care se referea in special la jertfele pe care le aduceau levitii .
    Ambele legi, Legea Morala si Legea Ceremoniala au fost date de catre Dumnezeu. Insa in vreme ce prima a fost scrisa chiar cu degetul lui Dumnezeu pe tablite de piatra (ca un simbol al durabilitatii ei), cea de-a doua a fost scrisa de catre Moise pe piei de animal. Legea ceremoniala este numita in Evanghelie Legea lui Moise (Vechiul Testament sau Vechiul Legamant). Ceea ce a fost scris pe tablitele de piatra este Legea lui Dumnezeu, sau Poruncile lui Dumnezeu.

    Evrei cap. 7

    11. Daca deci desavarsirea ar fi fost prin preotia Levitilor (caci legea s-a dat poporului pe temeiul preotiei lor), ce nevoie mai era sa se ridice un alt preot dupa randuiala lui Melchisedec, si sa nu se zica dupa randuiala lui Aaron?
    12. Iar daca preotia s-a schimbat urmeaza numaidecat si schimbarea Legii.
    21. El S-a facut cu juramantul Celui ce I-a grait: „Juratu-S-a Domnul si nu Se va cai: Tu esti Preot in veac, dupa randuiala lui Melchisedec”.
    22. Cu aceasta, Iisus S-a facut chezasul unui mai bun testament.
    23. Apoi acolo s-a ridicat un sir de preoti, fiindca moartea ii impiedica sa dainuiasca.
    24. Aici insa, Iisus, prin aceea ca ramane in veac, are o preotie netrecatoare (vesnica).
    25. Pentru aceasta, si poate sa mantuiasca desavarsit pe cei ce se apropie prin El de Dumnezeu, caci pururea e viu ca sa mijloceasca pentru ei.
    27. El nu are nevoie sa aduca zilnic jertfe, ca arhiereii: intai pentru pacatele lor, apoi pentru ale poporului, caci El a facut aceasta o data pentru totdeauna, aducandu-Se jertfa pe Sine insusi.

    Evrei cap. 10

    1. In adevar, Legea avand umbra bunurilor viitoare, iar nu insusi chipul lucrurilor, nu poate niciodata – cu aceleasi jertfe, aduse neincetat in fiecare an – sa faca desavarsiti pe cei ce se apropie.
    4. Pentru ca este cu neputinta ca sangele de tauri si de tapi sa inlature pacatele.

    Este evident ca nu este vorba de Legea celor 10 porunci, caci in aceasta nu se vorbeste de jertfele de tapi si tauri pe care evreii trebuiau sa le aduca.

    Poruncile lui Dumnezeu nu au fost schimbate sau inlaturate de catre Hristos. Dovada o gasim in :
    Matei cap.5
    17. Sa nu socotiti ca am venit sa stric Legea sau proorocii; n-am venit sa stric, ci sa implinesc.
    18. Caci adevarat zic voua: Inainte de a trece cerul si pamantul, o iota sau o cirta din Lege nu va trece, pana ce se vor face toate.
    19. Deci, cel ce va strica una din aceste porunci, foarte mici, si va invata asa pe oameni, foarte mic se va chema in imparatia cerurilor; iar cel ce va face si va invata, acesta mare se va chema in imparatia cerurilor.
    Apocalipsa 14.12 Aici este rabdarea sfintilor, care pazesc poruncile lui Dumnezeu si credinta lui Iisus.
    Romani 3.31 Desfiintam deci noi Legea prin credinta? Nicidecum! Dimpotriva, intarim Legea. (pentru ca cel care prin credinta in Hristos primeste Duhul, nascandu-se din nou, traieste in armonie cu Legea Morala).

    Sper ca cele scrise sa va fie de ajutor, si sa va fereasca de confuzii ! Suplimentar arata ca textul de la care porneste Un pacatos in postul de mai sus este interpretat in afara contextului. Odihna saptamanala in ziua a saptea a saptamanii arata si aminteste omului de faptul ca Dumnezeu este Creatorul. Iar creatia stim ca a fost facuta prin Cuvant, adica prin Hristos. Deci ce va pare asa de nepotrivit Sabatul iudaic ? De unde revolta asta ? Personal eu sunt pentru cinstirea atat a sambetei cat si a duminicii, asa cum e dealtfel in sistemul actual laic, unde si sambata si duminica sunt zile de odihna.
    P.S.
    1. Pentru cei care citesc mai putin Biblia, precizez ca toate citatele sunt din versiunea ortodoxa.
    2. Incercati sa interpretati anumite pasaje in corelatie cu intreg continutul capitolului, cu continutul si a capitolelor anterioare/ulterioare, iar daca este posibil, si cu continutul altor carti ale Bibliei. Biblia nu se contrazice, pentru ca Dumnezeu nu se contrazice !
    Stiu ca Saccsiv este ferm convins ca doar crestinul protestant interpreteaza scierile Scripturii. Atunci, Un pacatos o fi protestant ?! 🙂

    Apreciază

    • Un pacatos said, on februarie 6, 2011 at 3:31 am

      Un pacatos e crestin-ortodox, ca el stie ca-i pacatos, precum vamesul din Luca, cap. 18
      ( vezi Pilda vamesului si a fariseului).

      Apreciază

      • Un pacatos said, on februarie 6, 2011 at 3:40 am

        Dar îi drept că mă iau la trântă cu protestanţii, de multe ori.

        Apreciază

      • Un pacatos said, on februarie 6, 2011 at 4:34 am

        Dar NihilsineDeo CE RELIGIE ARE?

        Apreciază

    • Hyperion said, on februarie 6, 2011 at 3:41 pm

      Nu ne interesează pentru ce eşti tu, având în vedere că eşti în afara Bisericii Ortodoxe. În afara Sfintei Biserici Ortodoxe nu ai decât să faci ce te taie capul, însă în Biserica Ortodoxă sabatul creştin este ziua Învierii Mântuitorului Hristos.

      Apreciază

  20. Aquarius said, on februarie 5, 2011 at 10:56 pm

    Nu generalizati! Daca o ramura e uscata nu inseamna ca tot pomul e mort. La teologie se invata carte, insa calitatea invataturii depinde de seriozitatea studentului. Aici e diferenta dintre preoti si popi.

    Apreciază

  21. G-man said, on februarie 6, 2011 at 12:48 pm

    si in V.T si in N.T.
    Dumnezeu este Iubire!

    si o rugaciune cu indemn permanent la pocainta a sfantului Siluan Anthonitul:
    ” Doamne da-mi duhul smereniei Tale!”

    iertare pentru postarile multe si lipsa unor litere , sper ca nu mandria sa ma fi facut sa postez ci lamuririle pe care eram dator sa le dau citind comentariile ..dar stiu ca nu e asa si mandria e mare la mine.. si oriunde ma duc eu trufia mea ajunge prima.
    Sa ne ajute mila Domnului sa primim smerenia in dar toti si intelegerea va veni de la Domnul!

    Apreciază

    • catalina sol said, on februarie 6, 2011 at 1:11 pm

      Doamne ajuta,
      tuturor sa ne ajute Bunul Dumnezeu sa lasam sa infloreasca iubirea, sa n-o sufocam la umbra mandriei, tabieturilor, placerilor si comoditatilor .

      Apreciază

    • ioana said, on februarie 6, 2011 at 3:31 pm

      G-man,
      cu adevarat, este grea comunicarea intre noi pe aceasta cale.
      Nu am comentat in niciun caz ca sa va contrazic. Dar cum zice fratele mai mic, de ce sa „trag cu arcul daca am pistol”?
      Daca Hristos vine pe pamant si imi arata o cale, mai presus de orice alta cale ce rost are sa ma mai uit inapoi?
      A fost buna legea Vechiului Testament, dar nu desavarsita, pentru ca atat puteau oamenii atunci sa inteleaga si atat le-a dat Domnul, ca El nu pune peste cat poate omul sa duca. Dar, intrupandu-se, ne-a aratat desavarsirea si ne-a dat si puterea sa facem asemenea Lui.

      Hristos este legiuitorul in ambele Testamente, asta este clar.

      Imi pare rau de neintelegerea pe care am creat-o.
      Doamne ajuta!

      Apreciază

  22. sol said, on februarie 6, 2011 at 2:44 pm

    odihneste-te cand esti obosit, munceste cand e de munca si lasa ordine in urma ta, omule, si nimeni nu are ce-ti reprosa….

    Apreciază

  23. agerstress said, on februarie 6, 2011 at 3:19 pm

    Interesant comentariul lui „NihilsineDeo”. Adevarat, Iisus nu a desfiintat legea ci a implinit-o in mod desavarsit consfintind-o in acest fel. Un singur lucru s-a schimbat semnificativ: legea nu mai avea putere salvatoare asupra omului devreme ce omul nu s-a dovedit in stare sa o implineasca. Din acest moment mantuirea, garantata de la inceput prin lege dar nedobandita de om datorita neputintei omului de a implini legea, vine prin Iisus Hristos, Fiul Lui Dumnezeu si „Fiul Omului” (dupa trup), Care a implinit legea si s-a jertfit pe sine pentru pacatele oamenilor. Sub lege Hristos a fost „Fiul Omului” ca pentru om si in mumele omului a implinit legea, de aceea din om s-a intrupat, pe cruce „Fiul Lui Dumnezeu” ca pentru aceste cuvinte L-au osandit „marii preoti” (sinedriul) si cu sange Dumnezeiesc avea sa rascumpere pe oameni.
    Daca cititi cu atentie veti vedea ca nici ziua Sabatului nu a desfiintat-o ci doar ne-a aratat limitele ei, anume, nici o sarbatoare nu este mai mare decat iubirea ca in iubire este cuprinsa toata legea.

    Acum, in legatura cu numarul zilei…. raman trei intrebari pe care nu le putem ocoli la nesfarsit:
    1) In care zi a inviat Hristos, sau mai bine zis, care zi a saptamanii este inchinata invierii Lui Hristos pentru ca actualul nume al zilei respective a fost dat ulterior?
    2) A cata zi a saptamanii este scris ca e acea zi?
    3) Ce intelegeti la urma urmei prin odihna?
    Daca ne preocupa mai mult adevarul decat autoconfirmarea, presupunand lepadarea de sine, atunci sunt sanse mari sa-l descoperim.

    Ca o completare la intrebarea a-3-a, pentru a nu lasa loc de confuzie, trebuie sa spun ca in general s-a dat un inteles gresit acestei „odihne” sinonim cu trandavia, cu „culcatul pe-o ureche” de aceea am ajuns aici unde ne aflam astazi.
    Duminica este o zi a invierii nu o zi a adormirii. Daca sambata ne odihnim de viata cea veche, si cinstim lucrarea Lui Dumnezeu dintru inceput, Duminica se cade sa lucram duhovniceste si cu inima, catre viata cea noua intru Hristos.
    Un lucru trebuie sa cerem neconditionat: ziua de Duminica sa fie libera de orice alta stapanire de pe pamant sau de sub pamant sau din vazduh, alta decat cea a Lui Dumnezeu, ca pana si de sub puterea mortii a eliberat Mantuitorul pe om in acea zi prin inviere.

    In concluzie, daca preotul despre care vorbeste Andreea se gandea la „munca” duhovniceasca” cea spre trezvie, nu a gresit, in schimb daca se gandea la munca de la fabrica…. sa-mi fie cu iertare…

    Apreciază

    • Hyperion said, on februarie 6, 2011 at 3:52 pm

      Să îmi fie şi mie cu iertare, dar dacă vrei tu poţi să te odihneşti când vor muşchii tăi, inclusiv sâmbăta, dar nu îmi spune că şi eu trebuie să fac la fel pentru că aşa ţi se pare ţie că ar trebui să fie. Şi mai ales nu îmi spune că trebuie să îi dau cumva şi semnificaţia pe care evreii o acordau şi o acordă zilei lor de odihnă. Noi creştinii suntem suh Har. Ziua de sabat este şi pentru reamintirea eliberării evreilor din Egipt (vezi Deuteronom 5:15), prin urmare pentru că ziua Învierii Mântuitorului Hristos a fost duminica (prima zi a săptămânii iudaice) atunci aceasta este ziua pentru sabatul creştin. Dacă nu îţi convine cun stau lucrurile, din acest punct de vedere, în Biserica Ortodoxă atunci te invităm să îţi vezi de drumul dumitale şi să ne laşi în pace.

      Apreciază

      • agerstress said, on februarie 7, 2011 at 10:57 am

        Isteria nu este specifica celui care cauta adevarul sau celui care se leapada de sine. Eu nu te-am invitat nicaieri si nu esti tu in masura sa sa faci invitatii de genul celei exprimate in comentariul tau. Nu ti-am cerut nicaieri sa sarbatoresti eliberarea evreilor. Nici eu nu vreau sa o sarbatoresc deoarece nu ma priveste pe mine sarbatoarea lor. Si in zi de duminica s-au intamplat fel de fel de evenimente, unul mai ciudat decat altul, (cu exceptia invierii Mantuitorului) intr-o tara sau alta, la un moment dat sau altul. Asta inseamna ca neaparat daca tii duminica le sarbatoresti pe toate???
        Eu am pus niste intrebari, nu pentru a te tulbura sau ispiti pe tine ci pentru ca raspunsul la ele este important si dupa cum am spus nu le putem evita (daca nu le punem noi le pun altii). Raspunde la ele daca poti, daca nu, pentru ce te agiti fara nici o noima? Hristos nu ne-a invitat la somn ci la trezvie.

        Apreciază

      • agerstress said, on februarie 7, 2011 at 11:01 am

        Apropos, stii cine este Hiperion? Poate imi explici si mie cum se impaca acest personaj mitic cu ortodoxia.

        Apreciază

      • agerstress said, on februarie 7, 2011 at 11:07 am

        Scuze… era cu „y”. 🙂

        Apreciază

  24. Laurentiu said, on februarie 7, 2011 at 10:43 am

    Domnul să se îndure de noi, după mare mila sa şi să ne ajute să-i urmăm îndemnurile şi sfaturile primite prin Sfânta şi Dumnezeiasca Scriptură şi prin Sfinţii săi preoţi… încă mai sunt preoţi şi duhovnici sfinţi.
    Slavă Dumnezeului Întreit în persoane!!!

    Apreciază

  25. Anda said, on februarie 8, 2011 at 9:38 am

    @ Andreea, tuturor:
    Un raspuns la intrebarea ta il poti gasi in cuvintele Pr. Rafail Noica. Citeste cu multa atentie:
    „…Inmulteste credinta noastra”, sa dam putinta lui Dumnezeu sa ne dea mai multa credinta, mai multa intelegere, iar pentru duhovnic, atentie!, sa nu-l judecati, ca nu stim, patimasi noi fiind, nu stim real daca e nevrednicia lui sau a mea despre care e vorba, si daca nu stim sa deslusim intre carmaci si marinar, sau daca nu gasesti carmaci, nu judeca pe marinar, ci roaga-te pentru el. Si as profita de momentul asta ca sa spun si asta: Biserica, asa cum am vazut-o in evenimentele recente, trece prin crize multe si grave, si nu numai Biserica noastra romana, tot ce este Biserica, fiindca astazi sunt cernerile, incep sau poate au inceput deja ultimele cerneri de care vorbea Hristos cand zicea ca in seceris va trimite Dumnezeu pe ingerii sai, si va impartasesc ceea ce incerc si eu sa traiesc: sa nu ne judecam pe mai-marii Bisericii, ci sa ne rugam pentru ei. Judecand, judecam dupa mintea noastra proasta, si riscam sa fie judecata proasta, si chiar daca este judecata buna, nu asta ma mantuieste nici pe mine, nici pe el. Rugati-va, si rugati-va pentru Biserica, pentru duhovnici, pentru preoti. Astazi, una din crizele Bisericii este ca nu mai avem batrani. Toti preoti, duhovnici care au venit la mine si cu care am avut conversatie, le-am spus: “Noi,( si ma adaug si eu,) desi la varsta mea ar trebui sa fiu un carmaci, si spre rusinea mea nu sunt, dar macar o stiu, macar o vad acuma, noi nu suntem carmaci, suntem impreuna calatori cu cei pe care-i duhovnicim. Dar daca ne smerim si tinem adevarul asta, si lucram cu el in constiinta, am nadejdea ca cuvantul lui Hristos, ca “orb nu poate calauzi pe orb”, Hristos il va zadarnici. Si duhovnicul orb va putea sa te calauzeasca pe tine, orb, daca duhovnicul intelege si se smereste, si daca tu te smeresti, iaca si Dumnezeu se smereste, prin duhovnicul tau, si va veni la tine. Si va face. Dar ce inseamna “orb calauzeste pe orb”? Daca esti cu un pas inaintea celui duhovnicit de tine e ca orbul care incearca cu bastonul sau cu piciorul terenul si daca a calcat intr-un gard, spune, nu calca aici ca m-am poticnit, aici e un gard, daca simti unde terenul e bun, ai facut un pas bun, trage-l un pas dupa tine. Dar trebuie sa constientizam, parte din criza Bisericii este ca lipsesc batranii, si parte din aceasta criza este lucrarea duhului modernitatii care ne-a rupt de la batranii nostri si de la traditia Bisericii, si acuma cei mai multi din cei care povatuiesc in Biserica, sunt tineri…..”
    Raspus emblematic pentru atitudinea pe care trebuie sa o avem, acum, in aceste zile de final de istorie.
    Restul se poate citi aici, ca raspuns la intrebarea 13.
    http://rafailnoica.wordpress.com/category/din-ce-moarte-ne-a-izbavit-hristos-2005/

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.