SACCSIV – blog ortodox

30 noiembrie – SFANTUL ANDREI, apostolul neamului romanesc. LA MULTI ANI tuturor celor numiti Andrei, Andreea

Posted in Sfantul Apostol Andrei by saccsiv on noiembrie 30, 2010

   Citez din articolul Sfantul Andrei, apostolul neamului romanesc. La multi ani Romania ortodoxa! Indem la urmarea Apostolilor a Parintelui Cleopa.:

   Fiul al Galileei si frate al lui Petru, dintre pescari in soborul Apostolilor intii ai fost chemat, Andrei cel minunat. Iar de la mormintul tau din Patras chemi popoarele la Dumnezeu si acum ne-ai umplut de bucurie ca in Romania iarasi ai venit, unde pe Hristos Domnul l-ai propovaduit.

Condacul Sfintului

   Parintele Ilie Cleopa arata cum poporul nostru a fost crestinat de catre cel dintai apostol al Mantuitorului Hristos, Sfant Andrei:

   Sfantul Apostol Andrei a urmat in toate lui Hristos, Mintuitorul lumii. A vestit Evanghelia in multe tari, a daramat capistile idolesti, a botezat nenumarati crestini, a intemeiat biserici, a hirotonit diaconi, preoti si episcopi si a adus la credinta in Hristos mai multe tari, printre care si tara noastra.

   Deci noi romanii avem Biserica de origine apostolica, intemeiata in primul secol, dupa inaltarea Domnului la cer. Noi nu suntem crestinati ca popoarele slave catre sfarsitul primului mileniu, pentru ca noi sintem din inceput aici in Carpati si la Gurile Dunarii, pe cand ungurii au venit in Europa in secolul IV, din Mongolia si s-au crestinat in anul 950 de Stefan cel Sfant; iar slavii au venit si ei prin secolele VII – VIII din nord-estul Asiei si s-au crestinat mai tarziu – bulgarii, in anul 864, sirbii, in anul 868 si rusii in anul 988.

   Asa a randuit pronia divina ca sa primim credinta crestina direct de la ucenicii lui Hristos, pentru care se cade sa fim permanent recunoscatori.

   Sa dam slava lui Dumnezeu ca ne-a randuit pe Sfantul Apostol Andrei sa ne crestineze si sa ne uneasca cu Hristos prin Botez si pocainta. Sintem o tara crestina de origine apostolica. Sa ne facem vrednici de aceasta tara. Sa pastram cu sfintenie poruncile Domnului scrise in Sfinta Evanghelie si propovaduite de Apostoli. Fara povatuitori nu ne putem mintui si fara preoti buni ratacim calea pocaintei. Dar daca ascultam de Domnul, ascultam si de Biserica.

   Sfantul Apostol Andrei ne-a crestinat si a savirsit prima Sfinta Liturghie pe pamantul Romaniei. El ne-a eliberat de demoni si de patimi si ne-a unit cu Hristos prin jertfa si Liturghie. El ne-a invatat cum sa ne mantuim prin smerenie, prin rugaciune si prin iubire.

   Sa ascultam de Sfintii Apostoli ca de Insusi Hristos. Sa ascultam de episcopi si de preoti ca de Apostoli, ca ei vor da seama pentru sufletele noastre. Sa nu lipsim de la biserica in sarbatori, ca aici este Hristos cu toti sfintii. Aici este mantuirea noastra, bucuria noastra, viata noastra. Sa nu ascultam pe trimisii lui antihrist, care se leapada de Biserica, de Cruce si de toate cele sfinte.

   Apoi sunteti datori sa invatati copiii frica Domnului. Sa faceti misiune si apostolat prin scoli, prin spitale, prin casele crestinilor, prin milostenii si carti sfinte ortodoxe. Dar mai ales in casele dumneavoastra.

   Sa traim cu Hristos, sa ajutam la mantuirea copiilor nostri si a celor din jur si nimic sa nu facem fara episcop, fara preot, fara duhovnic. Ei sunt apostolii nostri pe pamant. De vom face asa, vom dobandi mantuirea sufletelor noastre, cu rugaciunile Maicii Domnului si ale Sfantului Apostol Andrei. Amin.

   Cititi va rog si:

Pomenirea Sfântului, slăvitului şi întru tot lăudatului Apostol Andrei, cel întâi chemat

 

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on noiembrie 30, 2010 at 9:15 am

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. putereortodoxa said, on noiembrie 30, 2010 at 11:46 am

    Mulţumim pentru urare! 🙂

    Apreciază

  3. Addeverum said, on noiembrie 30, 2010 at 1:40 pm

    Ciudat dar cand Sfantul Pavel a venit aici a crestinat daci si traci, nicidecum romani.
    Era stiut ca geto-dacii aveau o religie monoteista si au imbratisat rapid si cu drag Cuvantul Domnului.
    Drept dovada, Sfantul Apostol Andrei nu a fost prigonit pe aceste meleaguri dobrogene (Scythia Minor) insa a fost rastignit de greci politesti, inchinatori la draci.

    Romania e un nume urat, la fel ca Roma. Sa traiesti intr-o tara ce poarta numele unor talhari ai istoriei este o rusine.
    Dacia e adevaratul nume al acestor meleaguri, nicidecum Romania.

    Roma a ocupat Dacia doar pentru vreo 80 si ceva de ani. Si doar 20% din teritoriul Daciei. Dacii ii socoteau barbari pe romani si de multe ori alegeau sa moara decat sa fie sclavii romanilor.
    Cand intampini o asemenea rezistenta, e greu de crezut ca peste noapte femeile dace, care erau blonde cu ochii albastri si inalte, atletice, se vor indragosti subit de piticii negri latini.

    Dacii nu ar fi renuntat la limba lor. Limba lor era latina vulgara caci ei erau stramosii romanilor. Geto-dacii aveau in stapanire nordul Italiei care acum se cheama Padova. Inainte se chema Padava (dava=cetate).
    Dacii erau cunoscuti pentru religia lor monoteista si pentru faptul ca erau un popor bland, axat pe agricultura si apicultura.

    Grecii au stat sub ocupatia Romei timp de 400 si ceva de ani, si nu au preluat niciodata limba latina. Nici macar caracterele. Si au ramas greci. Desi erau mai putini decat dacii. Si toata Grecia a fost ocupata, nu 20% ca Dacia.
    Britania a fost ocupata aproape in intregime pentru peste 900 de ani. Inseamna un mileniu. Si vorbesc britanicii de azi o limba latina? Au devenit ei un popor latin?

    Dacia este numele acestor meleaguri. Si in zonele care au fost evitate de conflicte s-au pastrat caracteriticile acestui mare neam. In Vrancea sunt multe localitati unde oamenii sunt sateni sau blonzi cu ochii albastri sau verzi. Si arata fizic mai dezvoltati decat prichindeii latini.

    Adevarul este ascuns de Vatican, cu privire la esenta acestui popor si stramosii care au avut in stapanire aceste pamanturi.
    Voi nu v-ati intrebat niciodata de ce crestinismul este mai aprins in Moldova? O zona prin care nu au trecut romanii. De ce Sfantul Andrei a fost bine primit de catre daci?
    Dar totusi a fost omorat in Grecia care acum este centrul ortodoxiei?

    Romania. Cat de urat suna. Sa porti un nume cu referire la Roma. Nu s-a intrebat nimeni de ce e asa? Voi ortodocsi cu duhul ridicati in slavi acest nume Romania, in loc sa va pomeniti adevaratii stramosi si sa va luati adevaratul nume.
    Roma s-a ferit de ortodoxie mereu. Si acest loc se vrea catolic. De aceea se pune atata pret pe latinitate si numele de roman/romania.

    Acest loc nu este Romania ci Dacia. In mod cert acum acest popor este un conglomerat de rase, daci, romani, turci si arabi, tatari, evrei, samd.
    Dar ca ortodox trebuie sa admiti ca aceasta este Dacia, nu minciuna Romania. Dacii au primit ortodoxia si nu numai ca au primit-o dar au imbratisat-o. Si acest Sfant Apostol sarbatorit astazi nu a fost omorat in aceasta tara, ci in Grecia.
    Acesta e un motiv sa privesti cu admiratie catre cei care ne sunt adevaratii stramosi.

    La multi ani tuturor celor ce poarta numele Andrei/Andreea/Andra/Andrada/…!!!
    Doamne ajuta!

    Apreciază

    • Sergiu said, on decembrie 1, 2010 at 12:53 pm

      Ei, uite aici un om care posibil să fi citit pe Nicolaie Densuşeanu. Ai mare dreptate, oficial, este recunoscut că blonzii se trag din jurul mării negre. Numele de „roman” l-am primit odată cu Botezul Domnului. Mai vreau să completez ceva: de ani de zile căutam prin cărţi, internet, etc. genealogia poporului nostru de la Noie în coace. A dat Dumnezeu ca într-o bună zi să găsesc un preot care a studiat istoria noastră de la Noie. Iafet, fiul lui Noie a avut mai mulţi fii printre care şi TYRAS care a înfiinţat o cetate în Tiraspolul de azi. Din el se trag Tracii. Noi suntem Traci, Dacii fiind una dintre denumirile pe care le-am primit de la romani. Acum trebuie să se ştie, că Troienii erau tot Traci. Tot troienii sunt cei care înfiinţează mai târziu Roma după ce sunt alungaţi de greci (vezi războiul troian).
      De aici putem să tragem concluzia că Romanii erau la origini Traci, cu diferenţele de rigoare date de amestecul ulterior cu popoarele din peninsula Italică. Limba latină are la origine Limba tracă. Asta e tot, restul ce se predă în şcoli, numai minciună. Defapt cum pot să spună ei că noi ne tragem din Tyras care e fiul lui Iafet, unul dintre cei 3 fii ai lui Noie? Ei vor să demonstreze că am evoluat de undeva cândva.

      Apreciază

  4. mircea said, on noiembrie 30, 2010 at 9:08 pm

    Inclin sa cred ca asa e. Parca si parintele Staniloae sustinea asa ceva, ca de fapt latina e urmasa limbii vorbite de traci

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.