SACCSIV – blog ortodox

Website-uri si canale de YouTube pentru pasionatii de tehnici de supravietuire

Posted in SUPRAVIETUIRE by saccsiv on ianuarie 9, 2024

Sursa: https://supravietuirefugainmunti.wordpress.com/2023/12/19/website-uri-si-canale-de-youtube-de-urmarit-in-2024-pentru-pasionatii-de-tehnici-de-supravietuire/

Pregatirea de supravietuire pe termen lung pentru o lume lipsita de bunastari materiale precum electricitate, apa curenta, prestari de servicii sau magazine necesita studiu indedelungat si investire a timpului liber intr-un mod cat mai transnant, orientandu-ne doar spre teme importante.

Astfel, studiul nostru trebuie sa se rezume la cateva subiecte de baza pentru a putea trai:

Adapost, caldura, hrana, apa, imbracaminte, igiena si medicamente. Acestea atrag dupa sine o sumedenie de alte cunostiinte despre flora si fauna Romaniei, orientarea in teren dar si folosirea de unelte si tehnologii arhaice.

Pentru a ne putea indeplini aceste nevoi fundamentale, trebuie sa ne uitam in trecut la felul cum traiau strabunii nostri.

Cunostiinte din partea altor popoare precum nativii americani, eschimosii sau siberienii ne sunt de mare folos, tinand insa seama de diferentele climatice, de flora dar si de fauna dintre locurile de trai ale acestor oameni si a celor din tara noastra.

Tot mai multi oameni incep sa devina interesanti de tehnici de supravietuire, viata arhaica si natura salbatica.

In lucrarea de fata am incercat sa va prezint materiale importante de la autori in mare parte straini, experti si pasionati de bushcraft, viata arhaica, mestesugarit, vanatoare, pescuit, plante medicinale si alimentare, drumetii, iesiri cu cortul dar si de supravietuirea pe termen lung. Astfel articolul prezinta Canale de YouTube, website-uri de interes, baze de date despre plante dar si documentare, fiind impartite pe domenii de activitate.

Atentie! Anumiti autori pot avea inclinatii new-age sau eretice. Noi trebuie sa invatam de la oameni doar ce este de folos. O parte dintre aceste canale de YouTube sunt mai active in timp ce altele s-au oprit din a mai posta de ceva vreme. Fiecare autor poate vorbi despre mai multe teme de interes dintre care sa predomine un anumit subiect, astfel am incercat o catalogare care sa fie cat de cat multumitoare.

 

PENTRU INCEPATORI

In ceea ce urmeaza am impartit sursele de studiu in doua mari categori: pentru incepatori si pentru avansati. Linkurile catre bloguri, site-uri sau forumuri au fost scris in paranteza cu (website), bazele de date cu (BD), iar canalele de YouTube au fost lasate ca atare.

Astfel, in prima etapa cititorul trebuie sa se familiarizeze cu bazele tehnicilor de supravietuire anume: aprinderea focului, modul de folosire al uneltelor si echipamentelor, ce anume trebuie sa avem la noi la munte, instalarea cortului sau a unei prelate precum si ridicarea unui adapost de supravietuire de urgenta, purificarea apei, noduri importante, informatii generale despre pericolele unui mediu salbatic dar si resursele naturale, precum si cateva tehnologii primitive de prelucrare a materialelor.

Bushcraft, tehnici de supravietuire, gadgeturi si unelte:

Tehnici de supravietuire de baza pentru incepatori si echipamente necesare intr-o situatie de supravietuire:

Prelate, corturi, adaposturi improvizate si sfaturi despre supravietuitul in salbaticie:

Gadgeturi de supravietuire:

Utilizarea uneltelor clasice din fier pentru supravietuire:

Supravietuirea in salbaticie folosind echipamente rudimentare:

Bushcraft skills, introducere spre tehnici de supravietuire primitive:

Iesiri in natura, adaposturi de supravietuire, demonstratii tehnici de supravietuire:

Outdoor Boys, | Bertram – Craft and WildernessAge of The NorthWargeh BushcraftAurora SheltersSwedwoods,  Ted Baird Shorts & SilentEpic Alpine BushcraftBUSHCRAFT GRBushcraft improvisationMr. Sulo (Adaposturi sapate in piatra calcaroasa), bushcraft time with VitalyCyprien Outdoor Adventures, | Lesnoy_Near the fireBushcraft Russia | People of the WildAthos Outdoor Prospectorbushcraftua, | Victoria Outside,  Life in the Wild: bushcraft and outdoorsKent SurvivalThe Wooded BeardsmanXander BudnickClay Tall StoriesGirl in the WoodsSimon, a bloke in the woodsOvens Rocky Mountain Bushcraft, | Dan PăvăloiuNatura si aventura, | Homestead Survival Site(website despre supravietuirea la tara), Urban Survival Site(website), The Tiny Life (website despre case sapate in deal).

Adaposturi de supravietuire in conditii extreme, ger viscol: Outdoor Boys

Lucruri utile de stiut

Viata la tara, consum de subzistenta si retete cu plante domestice si salbatice:

Constructii cabane si case:

Drumetii:

Cutite si unelte:

Noduri:

Orientare in natura, semne ale naturii si vremii:

Taiat lemne:

 

PENTRU AVANSATI

Odata ce am inteles principiile de baza de functionare a gadgeturilor si uneltelor de supravietuire moderne antrenandu-ne cu acestea, putem incepe urmatoarea etapa: trecerea la obiecte si tehnologii primitive. Principiile de functionare a uneltelor primitive sunt foarte asemanatoare cu cele moderne, insa necesita mult mai multa rabdare si exercitiu pentru a putea fi stapanite. Oamenii din trecut pe acestea le foloseau si nu doar ca au reusit sa isi duca traiul de zi cu zi dar au ridicat adevarate imperii.

Trebuie sa intelegem ca intr-o situatie de supravietuire pe termen lung echipamentele moderne ne pot sustine pentru un timp destul de limitat, unele gadgeturi sau unelte degradandu-se printr-o utilizare aspra si indelungata. La asta se adauga si posibilitatea de a fi pierdute sau furate. Ca atare, un adevarat pasionat de tehnici de supravietuire pe termen lung va invata cum sa traiasca folosind in exclusivitate resurse oferite de natura sau mediul inconjurator, confectionandu-si singur uneltele, ustensilele, imbracamintea si echipamentele de care are nevoie.

Focul

Materiale naturale folosite la aprinderea focului, metode de aprindere a focului prin frictiune sau scanteie, intretinerea focului, focul pe timp de ploaie, mutarea si conservarea focului, torte:

Wilderness StrongDavid WestNW PrimateMastering Friction Fire (video), Fire-making Methods and Information (website).

Tehnologii primitive generale din viata de zi cu zi:

Roots SchoolPrimitive TechnologyChad ZuberDonny Dust’s Paleo TracksBob HanslerWill Lord Prehistoric SurvivalPre TechnologyThe Urban AboriginalNW PrimatePrimitive Wilderness SurvivalBertram – Craft and WildernessElfshot Stick and Stone (website), Butser Ancient Farm (website), AncientCraft (website), Jon’s bushcraft (website), Ötzi the Iceman (website), Secrets of the Ice (website), Practical Self Reliance (website), Live the old way (website).

Olarit, case, cuptoare, furnale constructii si obiecte din lut primitive:

Tabacitul si transatul carnii in mod primitiv:

Unelte primitive din os, lemn, piatra si piele:

Flintknapping – clioplit in piatra unelte primitive, varfuri de sageti, cutite:

Atentie! Astfel de roci nu se gasesc peste tot. Pe teritoriul Romaniei unele dintre cele mai bune pietre sunt silexul sau chertul. Lucrarea Artefacte silicioase din aşezări neolitice şi ale epocii cuprului din România: un studiu integrat, aminteste despre uneltele din silex descoperite pe teritoriul tarii noastre axandu-se in special pe zonele geografice de exploatare a chertului, silexului si obsidianului de inalta calitate din Romania.

HuntPrimitiveWill Lord Prehistoric SurvivalWilderness Quest OutdoorsFlintknapperJimmyGulf Coast KnappingAncientCraftUK – Dr. James Dilley, | GeologyIn (website despre roci), Elfshot Stick and Stone (website), How to find rocks (website despre identificarea pietrelor)

Vanatoare primitiva:

Tesaturi primitive si arhaice:

Sally PointerRob StephensTextile NetworkEartHand Gleaners Society,Ткём дОма – ткачество•обучение, | Backstrap Loom Weaving (website), European clothing in the Middle Ages (website), Flax to Linen (website), Prelucrarea de iasca – meserie traditionala in Corund (website), What is Hemp Fabric: Properties, How its Made and Where (website).

Impletituri din nuiele:

Viata si tehnologii arhaice (de epoca):

Nativi americani:

Vanatoare moderna:

Vanatoare cu arcul modern recurbat:

Pescuit:

Surse de hrana salbatica si retete:

Lupte autoaparare:

Tehnica militara:

Tir cu arcul:

Arc modern: BroadheaderJake KaminskiM. Grudko ChannelWorld Archery.

Arc traditional: Henry Bodnik – Archery and AdventuresArmin HirmerJake Kaminski.

Arc istoric: 1969maestroMoisa Vasile, | Altan NerguiHistorical ArcherthehistorysquadMead Longbows.

Tir cu arcul calare: Living Arrow Horseback ArcheryAltan Nergui.

Arc primitiv: HuntPrimitiveRyan Gill (website).

Trick shot: larsandersen23

Fierarit:

Modern: Black Beard ProjectsDavid HammerBlack Bear ForgeMark Aspery,

Traditional: Bertram – Craft and Wilderness

Cioplituri in lemn:

DOCUMENTARE

Viata in Romania:

Fauna din Romania:

Viata in Siberia:

Viata in Alaska si Groelanda:

Viata in Tanzania:

Viata in Tibet:

Viata arhaica, tehnologii traditionale:

Viata retrasa la tara, comunitati de oameni:

Viata in salbaticie:

MUZEE

Muzeul satului (website), Muzeul cinegetic Posada (website), Muzeul Geologic National (website), Исторически паркButser Ancient Farm (website), AncientCraft (website), Ötzi the Iceman (website), Secrets of the Ice (website).

BAZE DE DATE

Baze de date despre plante:

Baze de date carti vechi scanate PDF:

Baza de date animale fauna Romaniei:

Harti:

Icoane:

Despre pregatirea de supravietuire

Sursa foto: https://naturalpathways.wordpress.com/2009/04/28/natural-pathways-welcome/firewood1bamber/

Invatarea nu se opreste niciodata pentru un adevarat pasionat de tehnici de supravietuire. Studiul cuprinde astfel mai multe etape:

In prima etapa incepatorul trebuie sa invete denumirea materiilor pe care ulterior va trebui sa le stapaneasca precum si cateva informatii sumare despre acestea, care nu sunt deloc putine.

In a doua etapa trebuie sa poata stapani principiile de baza de la fiecare subiect in parte, ajungand la rezultate peste medie si exceland pe cateva domenii (2-3) pentru care cursantul are o inclinatie aparte.

In ultima etapa, odata stapanite indeajuns de bine aceste materii, se poate vorbi de intercalare a subiectelor si aplicarea lor intr-un mod strategic ce se bazeaza pe o buna gestionare a timpului si a resurselor pentru a putea trai fara ajutorul lumii moderne, pe termen lung.

Aceste etape reprezentau in trecut simpla pregatire de viata a tinerilor, ce incepeau sa cunoasca lumea de mici. Noi oamenii epocii moderne avem mult de recuperat. Pe langa faptul ca nu dispunem de o programa a materiei de studiu bine structurata dupa care sa invatam, mai apare o alta problema: s-au pierdut cunostiinte despre tehnologiile arhaice. Chiar si arhelogii se zbat sa inteleaga cum functiona viata in trecut.

Despre tehnologii arhaice

Sami people intr-un adapost Lavvu purtand costume traditionale. Sursa foto: http://lavvu.com/mission.htm

Uitandu-ne in vechime vedem ca multe tehnologii si modalitati de lucru care usureaza munca omului s-au raspandit de la un popor la altul asa cum este in cazul razboiului de tesut, cunoscut din China pana in Europa sau arcul cu sageti ce a fost folosit aproape in toate colturile pamantului de neamuri precum eschimosii, nativii americani, europenii, siberienii, popoarele africane, popoarele semitice, africanii, australienii, etc. Multe neamuri indepartate unele de altele din punct de vedere geografic prezinta obiecte si tehnici aproape identice, punandu-se ipoteza ca fie s-au dezoltat in paralal ajungandu-se la acelas rezultat, fie aceste tehnici au fost cunoscute inca din cele mai vechi timpuri si au fost purtate de pe un continent pe altul, din generatie in generatie sau chiar din neam in neam.

Cele mai bune surse de informare o reprezinta neamurile care au reusit sa isi pastreze stilul de viata arhaic pana aproape de epoca moderna. Exemple: eschimosii, nativii nord americani, neamul Sami, siberienii si unele triburi din Africa si America de Sud. La acestea se mai adauga viata aventurierilor americani care au deschis Vestul Salbatic si care au invatat cum sa traiasca in salbaticie in lipsa oraselor. De la aceste neamuri se pot copia anumite tehnologii insa trebuie sa tinem seama ca flora, fauna, relieful si clima tarii noastre poate fi cu mult diferita fata de aceste neamuri straine noua.

Despre poporul Roman din trecut

Daca este sa ne uitam la poporul roman trebuie sa ne ducem cu mult timp in urma, pe vremea dacilor liberi care munceau pentru o viata de subzistenta. Adesea impresia romanului din ziua de azi asupra vietii la tara din trecut este alterata din pricina unor episoade in care romanul a fost prigonit asa cum a fost pentru o vreme in perioada comunista sau uitandu-ne mai in trecut, inainte de secolul XIX, in Ardeal, unde romanul nu avea aproape nici un drept sub stapanirea Ungurimii.

Astfel, izvoare mai clare asupra vietii arhaice la tara, care se apropie de pregatirea de supravietuire despre care se vorbeste pe acest blog, gasim la satele izolate de munte unde prigonitorii nu au putut ajunge sau cooperativizarea nu s-a putut implementa. Zonele geografice in care romanii nu au stat sub stapanirea ungurimii, adica in Tara Romaneasca si Moldova, si-au pastrat o parte din cultura de omului liber de alta data.

Din pacate, putine lucruri se stiu despre daci, romanii din ziua de azi parand a fi neinteresati de subiect in comparatie cu vecinii bulgari sau chiar vecinii unguri. Viata romanului de alta data reprezinta o continuitate a poporului dac.

Cititorul trebuie sa inteleaga ca intr-un stil de viata in care te bazezi pe ce iti ofera natura sa mananci, trebuie sa te multumesti cu putin, cu cat poti munci. Astfel batrani de 90 de ani din varful muntiilor tarii noastre sunt capabili sa isi duca traiul in limita puterilor lor. Bineinteles, astfel de oameni s-au antrenat toata viata, fiind adevarati munteni cunoscand toate tainele padurii.

Tagged with:

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. scortisoara said, on ianuarie 9, 2024 at 1:17 pm

    Poftim ? Nu mai suntem colonie iudeo americana suntem colonie austro ungara ? Nu ca ar fi vreo diferenta , ca toti ne jupoaie .

    Apreciază

  2. G said, on ianuarie 10, 2024 at 8:43 pm

    Foarte frumoasa tema.

    Am vazut multe videoclipuri din astea, dar in multe din ele nu se precizeaza aproape deloc cat de importanta este taria psihologica, sau si mai bine spus aia sufleteasca.

    Alte aspecte foarte importante care tot sunt omise(dupa parerea mea) sunt diferenta intre zi si noapte; diferenta intre a fi singur sau cu mai multe persoane. Suna simplu si logic dar pana nu incerci nu prea iti dai seama cat de mare este deosebirea.

    Plus, e destul de importanta si conditia fizica; altfel trebuie sa faci multe opriri sa te odihnesti, sau pur si simplu nu mai poti continua de la un anumit punct, te pui jos si gata, nu mai faci un pas in plus. Dar mai important este riscul de accidentari, care e mai ridicat la cei cu o conditie fizica mai precara. Te trezesti asa dintr-o data ca te dor niste parti ale corpului despre care habar nu aveai ca exista sau ca ar putea fi o problema. Tendoane, ligamente, banda iliotibiala etc. Unele dintre ele (in functie si de accidentare sau supralicitare) sunt destul de suparatoare si necesita timp sa se vindece ( de la doua saptamani in sus).

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.