SACCSIV – blog ortodox

În ultima zi de mandat, ministrul mediului Tanczos Barna a ordonat uciderea a 500 de urşi

Posted in Romania, VANATOARE by saccsiv on iunie 17, 2023

Sursa: https://www.antena3.ro/actualitate/tzancos-barna-ordonat-ucidere-500-ursi-ultima-zi-minister-mediu-677385.html

În ultima zi petrecută la Ministerul Mediului, Tanczos Barna a decis uciderea a peste 500 de urşi.

Fostul ministru a semnat ordinul care prevede cotele de prevenţie la urs brun.

Tanczos Barna susţine că din 2016 până în prezent, numărul urşilor a crescut ameninţător în Transilvania.

Conform ordinului, un număr de 426 de urși vor fi îndepărtați cu scop de prevenție și 55 de exemplare cu scop de intervenție.

Acum, urmează ca ordinul semnat de către Tanczos Barna să fie transmis Academiei Române pentru avizare, după care va fi publicat în Monitorul Oficial.

Pe de o parte, acest ordin vine în sprijinul autorităților din județele Covasna și Harghita, care au cerut ajutor pentru îndepărtarea urșilor, iar pe de altă parte nemulțumește asociațiile care spun că această măsură nu este una benefică pentru animale.

În țara noastră există între 7500 și 8100 de exemplare de urs brun.

 

Sursa: https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/in-ultima-sa-zi-la-ministerul-mediului-tanzcos-barna-a-semnat-ordinul-care-permite-impuscarea-a-sute-de-ursi.html

[…]

Agent Green spune că rezultatele numărătorii sunt doar preliminare, si a trimis o petiție către Parlamentul European, căruia îi cere să asigure protejarea speciei.

Activiștii de mediu atrag atenția că autoritățile române nu s-au concentrat pe măsurile de prevenire a conflictelor om urs si pe conservarea habitatului ursilor, așa cum ar fi trebuit. Ordinul va fi publicat în Monitorul Oficial, după ce primește avizul Academiei Române, care are însă doar rol consultativ.

 

Comentariu saccsiv:

Ca sa intelegem mai bine tabloul general, iata ce scria in articolul din 2020 Euronews: Ministerul Mediului din România a ajuns pe mâna unui vânător care urăște urșii? de pe Spot Media:

Numirea nolui ministru al mediului din România, Barna Tanczos, a stârnit furie între activiștii de mediu, observă publicația Euronews, reamintind declarațiile făcute de Tanczos în trecut, când spunea că România ar trebui să ucidă peste 4.000 de urși, întrucât populația acestor carnivore mari a devenit prea numeroasă.

Nu ne putem permite să transformăm România în grădina zoologică a Europei. Populația de urși crește, depășind deja 10.000 de exemplare”, spunea Barna Tanczos în 2015, într-o conferință de presă.

Potrivit Euronewsîn România trăiesc 6.000 de urși bruni, mai mult de o treime din întreaga populație de urși a Europei, dar subiectul este intens dezbătut pe plaiurile mioritice.

Vânătoarea de urși, interzisă în România din 2016

Cei care se opun vânătorii vorbesc de doar 2.000 de exemplare, în timp ce vânătorii vorbesc e o populație de peste 10.000 de urși, mai ales de când Legea Vânătorii interzice acest sport, încă din 2016.

Interdicția de a vâna carnivore mari, inclusiv lupi și urși, a fost aplaudată de activiștii de mediu, dar a provocat agitație în rândul vânătorilor, care câștigau multe mii de euro organizând partide de vânătoare pentru clienți cu dare de mână.

Astfel, un vânător care împușca de plăcere un urs trebuia să plătească de la 5.000 de euro în sus pentru trofeu. Toți participanții la vânătoare plăteau oricum taxe de sute de euro. De exemplu, aceștia erau penalizați cu câte 150 de euro pentru fiecare foc greșit. La final, organizatorii unui asemenea eveniment putea să încaseze și câteva zeci de mii de euro, în funcție de succesul și dimensiunea evenimentului.

O numire controversată

Tanczos, un economist de 44 de ani, a fost numit săptămâna trecută ca ministru al mediului, deși sute de oameni au semnat o petiție împotriva acestei decizii.

ONG-ul de mediu Agent Green a reacționat imediat după numire spunând că ”Ministerul Mediului a ajuns în mâinile unui vânător de urși”.

În condițiile în care Uniunea Europeană implementează programe de reintroducere în sălbăticie a animalelor, decizia României de a-l numi pe Tanczos într-o funcție cheie stârnește îngrijorări privind o eventuală relaxare a cotelor de vânătoare.

”Prin declarația sa nu doar că demonstrează cu nu are nici cea mai vagă idee despre importanța pe care aceste specii o au pentru ecosistem, ci devine el însuși parte din problemă”, spune Gabriel Păun de la Agent Green pentru Euronews.

”România nu este o grădină zoologică. România este singura țară din Europa care are dintotdeauna condiții bune pentru urși”, mai spune el.

Tanczos sugera încă din 2019 că vânătoarea ar trebui permisă din nou

Anul trecut, Senatul a adoptat o propunere legislativă prin care scoate urșii de pe lista de specii interzise la vânătoare în anumite perioade ale anului, timp de cinci ani.

Tanczos spunea pe atunci că, ”din cauza interzicerii intervenției omului în ultimii ani, populația de urși a scăpat de sub control” și, mai mult decât atât, România ”ar trebui să se întoarcă la un program de optimizare a populației de urși”.

El făcea referire la conflictele care apar între om și urs, îndeosebi în zonele rurale, însă expertul în urși Csaba Domokos de la ONG-ul Milvus Group explică pentru Euronews că, atâta timp cât există urs va exista și conflictul cu omul, indiferent de numărul de urși.

Pagubele provocate de urs pot fi controlate prin măsuri de prevenție și compensație, nu prin împușcarea unui număr semnificativ de exemplare care trăiesc în România”, susțin reprezentanții ONG-urilor.

În noul său mandat, Barna Tanczos are de rezolvat o sumedenie de probleme de mediu, de la poluare la mafia lemnului, însă problematica vânătorii de urs rămâne un subiect sensibil din cauza viziunii vădit exprimate de noul ministru, arată Euronews.

21 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Țări inventate, fotbal fals. Pentru noi, ei nu înseamnă nimic said, on iunie 17, 2023 at 10:23 pm

    Gestul făcut de ultrașii români în centrul Belgradului, înainte să fie evacuați și bătuți de kosovari

    În contextul în care imnul României a fost huiduit pe stadionul din Priștina, zeci de ultrași români au scandat, la rândul lor, „Kosovo e Serbia„. Au fost evacuați imediat de forțele de ordine, iar unii dintre ei au primit și o corecție fizică din partea acestora.

    Ultrașii români au făcut un gest provocator înainte de meciul Kosovo – România
    Conform presei din Serbia, înainte de meci, ultrașii români au afișat un banner uriaș în Belgrad, îndreptat împotriva adversarei „Tricolorilor”.

    Țări inventate, fotbal fals. Pentru noi, ei nu înseamnă nimic„, a fost mesajul afișat în fața Templului Sfântului Sava din centrul capitalei Serbiei.

    Între Serbia și Kosovo există un conflict aprins, întrucât prima nu o recunoaște pe cea din urmă ca stat independent.

    https://www.digisport.ro/fotbal/euro-2024/gestul-facut-de-ultrasii-romani-in-centrul-belgradului-inainte-sa-fie-evacuati-si-batuti-de-kosovari-2449667

    Apreciază

  2. Nikos said, on iunie 18, 2023 at 1:00 am

    Nu e ceva rau, in Predeal de exemplu ursii au devenit un pericol real pt vietile oamenilor. Ar trebui organizate vanatori constant pana se ajunge la un numar de ursi ce poate fi apoi gestionat.

    Apreciază

    • saccsiv said, on iunie 18, 2023 at 1:02 pm

      Nikos

      Asa vezi tu rezolvarea. Sa-i tot ucidem pana nu mai apar…
      De ce nu ti-a trecut prin cap ca poate este o problema cu habitatul lor?

      Apreciat de 1 persoană

      • Nikos said, on iunie 18, 2023 at 6:39 pm

        Eu cred ca merita ucisi si daca prin asa salvam o singura viata de om care este inestimabila. Animalele trebuie protejate pana cand devin o amenintare. Si doi la mana, gandeste-te ca va veni vremea sa fugim in munti, eu as vrea paduri fata ursi.

        Apreciază

      • Tataia said, on iunie 19, 2023 at 3:30 pm

        @Nikos. Un urs care a ucis om sau care doar a atacat om, da…acela trebuie ucis….ca altfel se invata cu narav…sa atace oameni si pe viitor. Dar ce avem cu saracii ursi care nu au intrat in conflict cu oamenii? Pina la urma ursul brun e un animal (relativ) blajin care nu ataca oameni aiurea. Nu se compara cu tigrul sau cu leul care sint adevarate masinarii de ucis.

        Apreciază

      • In trecere said, on iunie 19, 2023 at 9:39 pm

        @tataia – Asta inseamna ca mai intai trebuie sa fie atacat sau mai grav sa moara un om. Acel om puteati fi chiar dvs sau cineva drag dvs. Ai impresii gresite despre ursi cum ca ar fi blajini – ursul este un animal de prada oportunist si va ucide ori de cate ori va avea ocazia. Din contra leii si tigrii ucide numai cand sunt flamanzi sau amenintati. Ursul si lupul ucide pentru a stoca – se numeste „surplus killing” sau „overkill”.

        Iar la Sfanta Scriptura zice asa : „Creșteți, înmulțiți-vă, umpleți pământul și supuneți-l și stăpâniți peste peștii mării, peste păsările cerului și peste orice viețuitoare care se mișcă pe pământ.”

        si

        „„Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră; el să stăpânească peste peștii mării, peste păsările cerului, peste vite, peste tot pământul și peste toate târâtoarele care se mișcă pe pământ.” Dumnezeu a făcut pe om după chipul Său, l-a făcut după chipul lui Dumnezeu; parte bărbătească și parte femeiască i-a făcut.”

        Deci Omul este facut dupa chipul si asemanrea lui Dumnezeu si are misiunea de a stapani peste animale, iar tu vrei sa pui in pericol si sa dai mortii cununa creatiei si chipul lui Dumnezeu?

        Ce fel de crestin esti tu?

        Apreciază

      • saccsiv said, on iunie 20, 2023 at 11:41 am

        In trecere

        Bunul Dumnezeu nu l-a pus pe om stapan peste animale, ca acesta sa le extermine:

        CRESTINUL SI ANIMALELE. Model: Sfintii si animalele. CUM AR TREBUI REZOLVATA CHESTIUNEA CAINILOR VAGABONZI?

        Apreciază

      • Nikos said, on iunie 19, 2023 at 9:40 pm

        @Tataia asta cu faptul ca ar fi blajini e o gluma? Asteptam sa ucida oameni ca sa ii sacrificam? https://ziare.com/urs/urs-prahova-stefesti-copii-miel-in-gura-socant-1811031.

        Apreciază

      • In trecere said, on iunie 20, 2023 at 4:39 pm

        „ca acesta sa le extermine:”

        Unde am spus eu asta? va rog sa reciti ce am scris. Cata vreme ursul sau oricare animal e un pericol pentru om acesta trebuie deindata ucis pentru a indeparta pericolul. Uciderea unuia sau mai multor exemplare nu inseamna exterminarea unei specii.

        Aveti posibilitatea sa ii tineti intr-un loc unde nu pot face rau niciunui om? Ok, tineti-i! Nu? Atunci urgent si ferm nr de exemplare trebuie redus pana la limita evitarii absolut oricarui pericol pentru om.

        Caz extrem – dispar absolut toate padurile de pe suprafata pamantului (sigur atunci dispare si omul dar ca exercitiu ipotetic prin reducere la absurd)? atunci specia urseascasi toate celelalte specii periculoase pentru om vor fi exterminate. Stapanirea animalelor presupune si optiunea exterminarii. Si pentru toate modurile in care a stapanit, omul va da socoteala in fata Domnului.

        Intre om si animal , omul are prioritate! Cristos este Omul si are intatietate in fata oricarui animal inclusiv a ursului. Cum ar fi sa-l ucizi pe Cristos, din nou , dar de data asta nu pe sfanta Cruce ci prin sfartecare de viu de catre jivine salbatice?

        Asa ceva, NU!

        Pentru toi iubitorii de animale periculoase, cea mai buna invatare de minte si mai ales intelegere este contactul direct cu acestea dar cu un vanator inarmat si gata de actiune alaturi pentru siguranta persoanei respective care eventual sa intervina dupa ce a fost harjonita un pic.

        Si in incheiere sa ne aducem aminte un pic de Isaia :

        „20. Vai de cei ce zic răului bine şi binelui rău; care numesc lumina întuneric şi întunericul lumină; care socotesc amarul dulce şi dulcele amar!”

        Apreciază

      • saccsiv said, on iunie 20, 2023 at 7:02 pm

        In trecere

        Tu nu esti ortodox.

        Apreciază

      • Tataia said, on iunie 20, 2023 at 5:17 pm

        @in trecere, @nikos. Voi bagati pe cineva la puscarie inainte de a comite o infractiune? Cam asa si cu uciderea ursilor care nu au facut inca nici un rau…in rest bine ca ma judecati voi ce fel de crestin sint….as putea sa va intreb acelasi lucru….dar in Romania totul se intelege pe dos…

        Apreciază

  3. Ana said, on iunie 18, 2023 at 7:31 am

    1. Ce nume romanesc are!
    2. Economistul ce legatura are cu mediul?
    3. Daca ii pasa de „echilibru”, de ce nu ii exporta Frantei si Germaniei care duc lipsa acuta?
    4. Romanii l-au linsat pe Ceausescu? Cum de nu scapa de porcii din ultimii 34 de ani?

    Apreciază

  4. radhacross said, on iunie 18, 2023 at 8:23 am

    Apreciază

  5. Cosmin said, on iunie 18, 2023 at 7:00 pm

    Problema nu e numarul mare de ursi. Problema reala e suprafata impadurita tot mai redusa. Animalele incearca sa se adapteze cumva, intrand in conflict cu asezarile umane.

    Exploatarea industriala a lemnului e reala problema. Dar asta nu se mai spune.

    Problema ar fi fost mult mai acuta cu mistretii. Nu stiu cum sa ma exprim, daca din pacate sau din fericire, dar mistretii au fost decimati de pesta africana.

    Apreciază

    • Clement said, on iunie 19, 2023 at 6:34 pm

      Problema cea mare o reprezinta tot ” talpa societatii” in speta, padurarii.
      Am avut un unchi padurar ” de moda veche” pentru care meseria insemna competenta, constiinta, iubire de tot ce reprezenta padurea, vietatile care traiau in ea. Ținuta sa inspira respect si nimeni nu indraznea sa ucida un animal de dragul imbuibarii, sa taie lemne fara sa participe la impadurire. Din toamna, toti subordonatii se organizau pentru a pune pe perioada iernii, hrana necesara animalelor salbatice, astfel incat ursii, lupii, mistretii , cervideele se nu intre in gospodariile oamenilor.
      Nu am avut ministrii ai mediului care sa considere ca portofoliul incredintat este sacru, face parte din zestrea materiala si sufleteasca a poporului roman pentru care vor raspunde la Judecata cea mare si dreapta.

      Apreciază

      • In trecere said, on iunie 19, 2023 at 9:48 pm

        Asta era valabil la o populatie mai mica de ursi. Ia intrebati-l si cati ursi se vanau in mod legal cu autorizatie? zestrea materiala si sufleteasca a poporului roman pentru care vor raspunde la Judecata cea mare si dreapta este complet inutila respectiv toxica daca : 1. nu te poti bucura de ea ; 2. daca te pune in pericol de moarte.

        „Problema reala e suprafata impadurita tot mai redusa.”

        Fals – numarul de ursi este prea mare pentru suprafata existenta. Ursii mari si puternici ii alunga pe cei mici de pe terenurile lor de vanatoare de acceea ajung in asezarile umane.

        Excedentul de populatie ca si deficitul afecteaza in mod negativ ecosistemul. Aici e maiestria omului sa stapaneasca peste pamant – sa tina populatiile la nivelul optim – se numeste „culling” si trebuie practicat calculat atent si consecvent pana la Judecata de apoi. Altfel sangele celor schiloditi si ucisi de ursi e pe mainile noastre si vom raspunde pentru asta.

        Apreciază

      • saccsiv said, on iunie 20, 2023 at 12:48 pm

        In trecere

        Ce minte sucita ai.
        Tu nu ceri incetarea defrisarilor criminale. Tu ceri exterminarea ursilor pentru ca nu mai au loc in padurile ramase.

        Apreciază

    • In trecere said, on iunie 20, 2023 at 4:20 pm

      Mintea sucita e la dvs. Defrisarile „criminale” trebuiau oprite atunci cand s-au intamplat. Daca, consecinta acelor defrisari este o populatie de ursi excedentara atunci trebuie rezolvata problema cea mai urgenta si periculoasa pentru om – ursul. Populatia de urs trebuie redusa nu „exterminata” cum fals ati pretins ca as sustine, in concordanta cu ce poate sutine padurea atata cata e. Pe urma se trece la psul doi – cercetarea defrisarilor ilegale nu criminale, pedepsirea vinovatilor si inceperea procesului de reimpadurire. dupa care putem trece la pasul trei – repopularea cu ursi in conformitate cu suprafata de padure disponibila nu asa de capul fiecaruia hai sa inmultim fiarele periculoase peste amsura si sa le tinem in case sau pe strada.

      Apreciază

      • saccsiv said, on iunie 20, 2023 at 7:00 pm

        In trecere

        Se poate si altfel, fara a ucide sute de ursi la fiecare campanie.
        Rezolvarea problemei cu defrisarile nu trebuie sa fie pasul doi, ci trebuie sa inceapa acum. Pana la cercetarea taierilor ilegale, trebuie facut ceva acum. Sa nu se mai taie nici legal, nici ilegal. Trebuie o masura radicala: sa nu se mai taie deloc. E o masura obligatorie nu doar pentru ursi.

        Apreciază

  6. […] În ultima zi de mandat, ministrul mediului Tanczos Barna a ordonat uciderea a 500 de urşi […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.