Saccsiv – Weblog

CRESTINUL SI ANIMALELE. Model: Sfintii si animalele. CUM AR TREBUI REZOLVATA CHESTIUNEA CAINILOR VAGABONZI?

Posted in ANIMALE by saccsiv on septembrie 5, 2013

   Iata ce aflam din articolul Sfintii si animalele scris de Radu Alexandru:

[…]

Pentru un crestin relatia dintre om si animale, devine cu atat mai complexa si mai bogata, atunci cand este inteleasa si traita din perspectiva adevarului revelat cuprins in Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie si, mai ales, din perspectiva modului in care au trait-o si o traiesc sfintii. In relatia dintre sfant si animale toate aceste contradictii si conflicte dispar deoarece in el se manifesta dragostea curata si inflacarata nu numai pentru Dumnezeu si semeni, ci pentru intreaga faptura, purtatoare a unei rationalitati dumnezeiesti.

Despre delicatetea sfantului, parintele Dumitru Staniloae spune ca „se rasfrange chiar si asupra animalelor si a lucrurilor, pentru ca in tot si in toate el vede un dar al iubirii lui Dumnezeu si pentru ca nu vrea sa raneasca aceasta iubire tratand aceste daruri cu ne­pasare si indiferenta. El respecta pe fiecare om si fiecare lucru si daca un om sau chiar un animal sufera, el le arata o compasiune profunda.”

Omul, imparat al creatiei

Istoria acestei relatii dintre om si animale incepe chiar cu actul crearii lumii. Citim in acest sens in Facere ca in ziua a sasea a creatiei „a facut Dumnezeu fiarele salbatice dupa felul lor, si animalele domestice dupa felul lor, si toate taratoarele pamantului dupa felul lor. Si a vazut Dumnezeu ca este bine. ” (Fac. 1:25)

Dupa ce a fost creat omului i-a fost oferita demintatea de a stapani peste animale: „si stapaniti peste pestii marii, peste pasarile cerului, peste toate animalele, peste toate vietatile ce se misca pe pamant si peste tot pamantul!” ” (Fac. 1:28)
Stapanirea peste lumea animala se arata in faptul ca Dumnezeu a adus toate animalele inaintea lui Adam pentru a le pune nume: „Si Domnul Dumnezeu, Care facuse din pamant toate fiarele campului si toate pasarile cerului, le-a adus la Adam, ca sa vada cum le va numi; asa ca toate fiintele vii sa se numeasca precum le va numi Adam. ” (Fac 2;19)

Ca Imparat al intregii creatii omul, creat dupa „chipul si asemanarea lui Dumnezeu”, trebuia sa se manifeste responsabil. In aceasta stare paradisiaca animalele nu doar ascultau de om, dar traiau in armonie si intre ele.
Caderea protoparintilor a adus o schimbare radicala atat in ceea ce priveste relatia omului cu Dumnezeu, cat si in cea dintre om si restul creatiei. Omului cazut in pacat animalele ii devin ostile. Astfel a ajuns ca el sa se teama de anumite animale, iar altele sa se teama de el.


Animalele se solidarizeaza cu omul in suferinta
Dupa caderea in pacat, intreaga creatie asteapta, asemenea omului, eliberarea din cursa pacatului: „Caci stim ca toata faptura impreuna suspina si impreuna are dureri pana acum. (Rom 8,22).”

Putem vorbi, asadar, si de o solidarizare a lumii animale cu omul, in suferinta pricinuita de preschimbarea lumii prin pacat. Lumea animala devine intr-un mod mai accentuat atat subiect, cat si „mijloc” al purtarii de grija dumnezeiesti fata de om. Dumnezeu ia aminte la „suspinul” lumii animale dupa cum vedem ca, alaturi de Noe si familia sa, El hotaraste sa salveze si regnul animal.
In acelasi sens, in Psalmul 103 este amintita purtarea de grija a lui Dumnezeu cu privire la animale:  „Adapa-se-vor toate fiarele campului, asinii salbatici setea isi vor potoli.( Ps 103,12)

Tot din perspectiva acestei relatii de solidaritate, intalnim in Vechiul Testament ecouri, ale starii paradisiace de dinainte de caderea in pacat. Este binecunoscut episodul in care Sfantul Proroc Ilie este hranit de un corb. Acest episod este reprezentat, de altfel, si in iconografie. Prin pronia dumnezeiasca, vedem cum o pasare care prin natura sa nu poarta de grija nici de propriii pui, aduce hrana prorocului.

Tot asa ne explicam cum, aflat in captivitatea babilonica, Prorocul Daniel, a ramas nevatamat in groapa cu lei, unde a stat vreme de sase zile.

Domnul nostru a venit in lume primind caldura si afectiunea animalelor: „Si a nascut pe Fiul sau, Cel Unul-Nascut si L-a infasat si L-a culcat in iesle, caci nu mai era loc de gazduire pentru ei. (Lc. 2, 7).”
Mai tarziu cand Hristos era gata sa predice lumii, dupa postul de 40 de zile, il vedem traind in mijlocul fiarelor din desert: „Si a fost in pustie patruzeci de zile, fiind ispitit de satana. Si era impreuna cu fiarele si ingerii Ii slujeau. (Mc 1,13)
In minunea vindecarii demonizatilor din tinutul Gherghesenilor, Hristos a poruncit demonilor sa intre in turma de porci, animale necurate potrivit Legii Vechi, care s-au aruncat in lac. Aceasta este o dovada ca si animalele pot fi posedate de diavol.

Animalele si mucenicii
Iisus a fagaduit ucenicilor Sai ca ii va feri de pericole, ca le va da autoritatea Sa pentru a putea sa „calce peste serpi si peste scorpii”: „Iata, v-am dat putere sa calcati peste serpi si peste scorpii, si peste toata puterea vrajmasului, si nimic nu va va vatama. (Luca 10,19)
Dupa ce Sfantul Apostol Pavel a ajuns in Malta, a fost muscat de o vipera. Au crezut ca va muri insa, vazand ca nu s-a intamplat nimic „si-au schimbat gandul si ziceau ca el este un zeu.” Fapte (28-6)
Vietile Sfintilor Mucenici ne ofera numeroase marturii despre crestini care au fost aruncati in mijlocul fiarelor salbatice, si care nu numai ca nu erau raniti, dar animalele se plecau cu capul la pamant inaintea lor. 
Este cunoscuta intamplarea din viata Sfintilor Trofim si Dorimedont care au fost dati ca hrana unui urs salbatic. Deoarece au ramas nevatamati, au fost aruncati apoi la leoparzi, apoi la lei. Pentru ca nici leii nu i-au vatamat, prigonitorul a incercat singur sa-i omoare, insa leii i-au aparat pe sfinti.
Este drept, au existat si mucenici care au fost ucisi de animale, precum Sfantul Ignatie Teoforul, insa aceasta s-a petrecut tot prin pronia lui Dumnezeu. 
Animalele slujesc sfintilor
Pe langa cazurile in care mucenicii au fost feriti de acestea, vietile sfintilor arata marturii in care acestea au slujit sfintilor in diferite moduri.
Cu si mai multa insistenta, in Limonariu se vorbeste, ca despre un lucru firesc, de buna vecinatate a pustnicilor cu animalele, domestice si mai ales salbatice.
Sunt numeroase referirile la convietuirea cu leii. „Plin de dumnezeiescul har”, un batran anonim, care traia pe malurile Iordanului, ajunsese la atata virtute, incat „primea leii sa vina in pestera lui si le dadea sa manance din san”. Un alt batran dormea adesea pe malurile Iordanului, in culcusurile leilor; intr-o zi, a venit in biserica cu doi pui de leu, spunandu-le fratilor ca pacatul ne face robi ai fricii fata de lei si ca numai ascultarea de Iisus Hristos va duce la supunerea fiarelor fata de om. In aceeasi linie, avva Iulian Stalpnicul si-a trimis odata ucenicul sa porunceasca, in numele lui Hristos, unui leu care facea mare prapad in tinut, sa plece; leul a ascultat (cap. 58; asemanator, cap. 125). In alta ordine, poate din recunostinta, un cerb a aratat unor frati pestera in care murise un pustnic, pe care l-au gasit neputrezit (cap. 84). 

Unii parinti se purtau cu leii „pedagogic”, incercand sa-i determine a nu mai manca oameni ori animale, tot asa cum ofereau de mancare, haine si adapost hotilor, pentru ca acestia sa nu mai fure, si prostituatelor, ca ele sa nu-si mai vanda trupul din cauza saraciei. Astfel, avva Pavel Heladicul astepta de doua ori pe zi vizita unei leu, caruia-i propusese sa nu mai consume carne, cu fagaduinta ca ii va darui din mancarea sa. Lucrurile au mers bine pana cand leul a venit murdar de sange. Avva l-a alungat.

Cea mai impresionanta istorisire din Limonariu este insa cea legata de avva Gherasim. Intalnind, pe malul Iordanului, un leu care era intepat in laba unui picior, rana ce se infectase cumplit, avva a fost rugat de fiara – care ii arata, cu lacrimi, piciorul cu pricina – sa-i dea ajutor. Gherasim i-a scos spinul, a curatat rana si a legat laba leului cu o panza, dupa care l-a indemnat sa plece. Animalul a ramas insa langa sfant, „ca un adevarat ucenic”, insotindu-l pretutindeni. In scurt timp, leul s-a integrat in comunitate, fratii indatorandu-l, in schimbul mancarii, cu slujbe, printre care si aceea de a duce un magar la apa. Odata, nefiind leul atent, niste negustori arabi au luat magarul. Animalul s-a intors la avva cu capul plecat. Crezand ca leul a mancat magarul, in locul supararii, sfantul a randuit fiarei slujba magarului, aceea de a cara apa de la Iordan la manastire, serviciu pe care l-a implinit pana cand un ostas, afland de acest canon, a daruit bani pentru cumpararea altui magar. La o vreme, trecand iar prin zona arabul care furase magarul, leul si-a eliberat prietenul si a mers sa i-l arate parintelui. Vazand ca leul nu gresise, sfantul i-a pus numele Iordan. Si asa au vietuit impreuna cinci ani, pana la moartea lui Gherasim. Istoria spune ca leul nu era de fata, asa incat, revenind si negasindu-si ocrotitorul, l-a cautat cu infrigurare pana cand, condus de ucenicul avvei, a gasit mormantul si a murit, la randul sau, acolo.

Sunt cunoscute si situatii cand moastele sfintilor au fost ocrotite si transportate de catre animale. Moastele Sfintilor Filomon si Apolonie au fost duse de un delfin in Alexandria. De asemenea, stim ca un leu l-a ajutat pe Cuviosul Zosima sa ingroape moastele Sfintei Maria Egipteanca.

In viata Sfantului Serafim de Sarov se spune ca acesta a fost slujit de un urs, care avea „diaconia sa”. Atunci cand trebuia sa primeasca vizitatori, sfantul ii spunea ursului Misa: „Decat sa-i sperii pe oameni, mai bine du-te sa-mi aduci ceva bun. Iar acesta ii aducea miere.”

Chiar si in viata parintelui Paisie Aghioritul aflam ca pasarile salbatice se apropiau de el si se hraneau din palma sa. Tot in viata sa regasim o intamplare parca desprinsa din viata Sfantului Ilie. In duminica Orbului, fiind bolnav, obosit si flamand, a iesit in gradina dar era trist pentru ca nu avea nimic de mancare. A privit spre mare si a vazut atunci o pasare care tinea in gheare un peste mare. Cand pasarea a ajuns deasupra chiliei sale, pestele a cazut la picioarele sale. Batranul a multumit Domnului.

   Comentariu saccsiv:

   Cititi mai multe in articolul respectiv.

   Sa ne amintim si de parintele Marcu monahul (“Ascetul”), facatorul de minuni:

   Pe când sfântul se găsea odată în curte şi se cerceta pe sine însuşi, a venit la dânsul o hienă sălbatică, aducând cu sine pe puiul ei care era orb şi într-un chip umilit s-a rugat de sfânt să se milostivească de ea şi să vindece orbirea puiului ei. Iar sfântul scuipând asupra ochilor celor bolnavi şi rugându-se, i-a dat vederea. După câteva zile hiena i-a adus o piele mare de berbec ca mulţumire pentru că i-a vindecat puiul. Dar sfântul nu a primit-o, până ce hiena nu i-a făgăduit că pe viitor nu va mai ataca oile săracilor.

   Cititi va rog si:

Sfintii Pustnici si animalele

Sufletul animalelor este nemuritor?

VIDEO: Iubirea animalului fata de om

   In loc sa traim astfel, iata insa unde s-a ajuns:

Video (EXTREM DE SOCANT): Caini si ratoni jupuiti de vii pentru confectionarea cizmelor UGG …

Cum se leaga lucrurile: Un adolescent a inceput prin a mutila animale si a sfarsit prin a ucide un om …

VIDEO: Politisti americani ucigand un caine

VIDEO: Conditii jalnice intr-o ferma de oua din Iowa (SUA)

Documentare celebre (subtitrare in limba romana) despre CRUZIMEA unor oameni FATA DE ANIMALE: „FOOD INC”, „EARTHLINGS”, „MEET YOUR MEAT” si altele

VIDEO: Hiper-industrializarea duce la hiper-cruzime in crescatoriile de animale

Două femei au ucis un câine cu tocurile de la pantofi (IMAGINI ŞOCANTE)

   Si ajunsi aici, cum vom rezolva problema cainilor maidanezi?

 

126 Răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Prahovean said, on septembrie 5, 2013 at 11:24 pm

  Opiniile Sfinților care au lăsat scris despre sufletul animal sunt împărțite, nu avem dogmă în Ortodoxie despre așa ceva. Sfântul Vasile cel Mare, spre exemplu, ar nega nemurirea sufletului animal. Sfântul Luca al Crimeeii o afirmă. Nu avem o dogmă specificată, cum e la catolici, care au dogma că sufletul animalului nu este nemuritor.
  Opinia mea este că sufletele animale supraviețuiesc morții trupului, tocmai din pricina unei asemănări evidente, e drept parțiale, cu omul. Cine a stat multă vreme în preajma unor animale și le-ar urmărit cu atenție știe de ce vorbesc. Bineînțeles, aceasta nu înseamnă să le facem egale cu oamenii în fața Domnului, sau să cutezăm să afirmăm de la noi putere că vor fi părtașe la învierea de apoi. Mai degrabă pare că animalele nu vor fi judecate, căci nu ele au căzut în păcatul strămoșesc, ci omul le-a tras, de aceea nici nu ni se cere să căutăm mântuirea animalelor. Pe de altă parte, admiterea faptului că sufletul animal dispare la moartea lui poate fi o poartă deschisă spre materialism, spre ateism. Oare în Occidentul catolic nu s-a afirmat dogmatic că animalul nu are suflet nemuritor și tot acolo, după, s-a negat însăși nemurirea sufletului omenesc?

  Apreciază

  • Maria said, on septembrie 6, 2013 at 12:15 am

   Animalele NU AU SUFLET , ci numai viata !

   Apreciază

   • Anca said, on septembrie 6, 2013 at 12:17 pm

    Au ,,suflare de viata”, au suflet doar ca altfel decat omul. Vezi Cartea Facerii si omul inceputurilor – Serafim Rose

    Apreciază

   • safimvigilenti said, on septembrie 6, 2013 at 1:06 pm

    hahahaa, maria, cum poti dovedi ?

    Apreciază

   • Alexandru(Fulger) said, on septembrie 6, 2013 at 3:26 pm

    safimvigilenti

    Parintele Ilie Cleopa a spus asta , sunt 4 feluri de vietuitoare: ingeri , oameni , plante si animale.

    Animalele au trup si suflet , nu duh ca ele nu traiesc dupa moarte , raiul si iadul lor sunt pe pamant depinde cum avem grija de ele iar prin suflet animalele simt , adica cand tai sau lovesti un animal il doare.

    Iar restul vietuitoarelor:

    Ingerul: duh si ratiune.
    Omul: trup , ratiune , duh si suflet ,sa vedeti cat de importanta este omul ca fiinta pentru Dumnezeu.
    Plantele: trup.

    Apreciază

   • Prahovean said, on septembrie 6, 2013 at 4:46 pm

    Te rog frumos argumentează din Sfânta Tradiție afirmația, clar. Eu am spus clar că Sfinții au păreri împărțite cu privire la aceasta, prin urmare și noi putem avea păreri împărțite, fără să ne certăm sau să ne dezbinăm. Nu sunt catolici, să avem o dogmă la aceasta.

    Apreciază

   • Maria said, on septembrie 6, 2013 at 7:51 pm

    safimvigilenti,
    Este logic pt ca , animalele si toate celelalte de pe Pamant , au fost create de Dumnezeu prin cuvant , pe cand OMUL , a fost ZIDIT , din tarana , dupa care Dumnezeu a suflat asupra zidirii .
    Facere :”Apoi a zis Dumnezeu , sa scoata pamantul fiinte vii , dupa felul lor , animale , taratoare si fiare salbatice dupa felul lor .Si asa a fost ”
    „Si a facut Dumnezeu pe om dupa chipul Sau , dupa chipul lui Dumnezeu l-a facut , a facut barbat si femeie .
    Deci , pt animale si restul scrie „A zis Dumnezu , ” iar pt om scrie ca „A facut Dumnezeu pe om ”
    In bibliile vechi , scrie clar ca Dumnezeu a luat tarana , a facut pe Adam , a suflat asupra lui si i-a dat viata , din suflul Domnului , pe cand animalele s-au facut prin cuvantul Domnului .
    De aceea n-au suflet .( multe versete din Biblie au fost schimbate incepand cu anul 1988 , prin influenta masoneriei in Biserica .)
    Iar la inmormantare , spune preotul ca „din tarana esti si in tarana vei merge „, referindu-se la trupul biologic , iar sufletul este luat de ingeri si dus la Dumnezeu , pt Judecata Particulara , pana la Judecata de Apoi , la sfarsitul lumii .
    Deci , animalele n-au suflet , altfel il contrazici pe Dumnezeu si anulezi capitolul din Biblie „Facerea ”
    Numai omul are SUFLET , pt ca Dumnezeu a suflat , cand l-a creat .
    Sper ca ai inteles , ca omu-i om si animalele sunt animale .
    Omul este chemat la Mantuire si Raiul este pregatit pt om si nu pt animale . Viata lor se sfarseste aici pe Pamant .

    Apreciază

   • Prahovean said, on septembrie 7, 2013 at 10:17 am

    @ Maria
    Aceasta este o interpretare a acelui pasaj din Facerea. E drept, încă înainte 1988, în edițiile Sinodale ale Bibliei s-au inserat așa numite „versete-lipsă” prezente în textul evreiesc talmudic al Vechiului Testament, numit Textul Masoretic, și s-a marginalizat Septuaginta, versiunea greacă standard Ortodoxă. Însă unele lucruri trebuiesc precizate.
    Pornind doar de la textul ca atare, nu avem cum spune că, dacă nu se spune că Dumnezeu a făcut și animalele din pământ, că aceasta ar înseamna că le-a făcut din simplu cuvânt. Consider o literalizare forțată a textului. Biblia, ca Sfânta Liturghie, este iconică, nu logicist-literalistă. Creația are multe taine care nu se pot lua așa simplist, la modul „Așa scrie (adică cum citesc eu cu mintea mea pământească și cum îmi pare mie), așa este!”. Oricum nu interpretăm Scripturile ca sectarii, fiecare singur după cum îl crede el, ci mergem pe Tradiție și opiniilor Sfinților. Nu putem impune nici o opinie, cum văd că încerci aici, fără argumente din Tradiție. Atât timp cât nu există consens printre Sfinți și nu avem nici un Sinod Ecumenic care să se pronunțe fără echivoc, nu putem lua nici o poziție categorică, nici să denunțăm pe alții de rătăciți pentru că nu văd lucrurile în același fel. Aici nu este vorba de chestiunea de față, de fapt (sufletul animal și presupusa lui nemurire), ci de cum ne raportăm la Scriptură, Tradiție, Sinoade Ecumenice și scrierile Sfinților. Cu astfel de atitudini au ajuns stiliști să considere Bisericile Ortodoxe căzute în erezie pentru că au schimbat calendarul. Calendarul consider și eu că s-a schimbat ilicit, dar, precum spunea și părintele Porfirie, de ce să ne rupem de Biserică pentru așa ceva? Calendarul este mai degrabă un canon, nu o dogmă. Sinoadele Ecumenice nu doar au arătat Dogmele Adevărului, ci au dat și canoane. Canoanele sunt porunci sau rânduieli, nu afirmații, precum Dogmele.
    Ne-am învățat să ne dezbinăm fără sens, pentru chestiuni minore. Ar fi înțelept, cred eu, dacă am spune: „Frate, nu sunt de acord cu tine, dar atât timp cât nu ești în erezie, nu pot să îți impun și nici nu dezbinăm din această pricină.” Nu putem privi Ortodoxia emoțional, cum ne pare nouă, sau să facem ascultare oarbă, fără discernământ, de primul preot cu care avem contact sau de prima carte citită. Creația are multe taine și avântul de ale cunoaște nu se face oricum. Când am zis să argumentezi din Tradiție, mă refeream să citezi clar un Sfânt cel puțin, de preferat un Sinod Ecumenic, nu să spui pur și simplu sau la modul: „Așa mi-a spus duhovnicul sau preotul de parohie.”. Consider că nu ai dat un răspuns nici pe departe satisfăcător, ba chiar că ai arătat că vrei să impui cu forța propria opinie, fără să ai dreptul de a face aceasta. Eu nu am impus nimic, doar am afirmat. Dacă ești de acord bine, dacă nu ești de acord, asta este, dar nu ne luăm la harță și nici nu încercăm să impunem cu forța până la EREZIA VĂDITĂ.

    Apreciază

 2. mircea.v said, on septembrie 5, 2013 at 11:35 pm

  Din „Cuviosul Paisie Aghioritul, Cuvinte duhovnicesti,
  Volumul 5, Patimi si Virtuti”

  „Dragoste pentru intreaga zidire.

  Legatura omului cu animalele, inainte si dupa cadere.

  – Gheronda, dati-mi o binecuvantare pentru Praznicul Nasterii Domnului ce se apropie!
  – Iti doresc ca Hristos si Maica Domnului sa te aiba langa Ei, precum l-au avut pe mieluselul de langa iesle. Cred ca a dus-o bine, la fel ca vitelusul si magarusul care L-au incalzit pe Hristos in iesle… „Cunoscut-a boul pe stapanul si asinul ieslea domnului sau” (Isaia 1,3), spune Proorocul Isaia. Au cunoscut Cine se afla in iesle si de aceea L-au incalzit cu narile lor. L-au simtit pe Creatorul lor! Dar si magarusul, de cata cinste s-a invrednicit sa-L duca pe Hristos in Egipt! Boierii aveau trasuri brodate cu aur, dar Hristos ce a folosit? Ce bine era daca as fi fost eu acest magarus!
  In Rai, animalele simteau mireasma Harului si il recunosteau pe Adam ca stapan al lor (Facere 1,28). Dupa calcarea poruncii insa, au iesit si ele din Rai, fara sa fie de vina, si nu l-au mai recunoscut pe Adam ca stapan al lor, ci se repezeau sa-l sfasie. Era ca si cum i-ar spune: ”Esti rau. Nu esti stapanul nostru”.
  Acum, cand omul prin pazirea poruncilor se apropie iarasi de Dumnezeu, se imbraca cu Harul dumnezeiesc si astfel revine la starea de dinainte de cadere. Atunci animalele il recunosc iarasi ca stapan al lor, iar el se misca fara frica printre animalele salbatice, care inceteaza sa mai fie salbatice, pentru ca stapanul lor s-a imblanzit.

  Animalele simt dragostea omului

  – Gheronda, Sfantul Isaac Sirul spune: „Inima milostiva este o inima care arde pentru intreaga zidire…”.
  – Da, asa este: „o inima care arde” si pentru animale, chiar si pentru demoni. Omul duhovnicesc isi daruieste dragostea mai intai lui Dumnezeu, apoi oamenilor, iar preaplinul dragostei lui il daruieste animalelor si intregii zidiri. Aceasta dragoste dumnezeiasca le instiinteaza si pe animale, care il simt pe omul care le iubeste si sufera pentru ele. Atunci ele se apropie de om fara sa se teama. Chiar si animalele salbatice pot deosebi pe un om care le iubeste de un vanator care vrea sa le omoare. De vanator fug, iar de omul care le iubeste se apropie. Nu credeam ca se poate intampla acelasi lucru si cu serpii, pentru ca stiam ca sarpele este singurul animal care nu este iubit de oameni. Am observat insa mai tarziu ca si serpii simt dragostea omului si se imprietenesc cu el. Daca omul se pune in situatia sarpelui si sufera pentru el, acesta simte indata si se apropie de om ca de un prieten. Este ca si cum ar spune: „Slava Tie, Dumnezeule, am gasit si eu in cele din urma un prieten!”.
  – Acesta este instinctul pe care il au?
  – Dumnezeu le-a dat si lor ceea ce le este necesar pentru a supravietui; le-a dat intuitia. Dupa cadere, omul s-a lipsit de cele mai presus de fire, dar i-a ramas mintea, ratiunea. De pilda, acolo unde vad platani, oamenii isi dau seama ca exista apa; o cauta si o gasesc. Pe cand animalele sunt instiintate despre asta de parca ar avea radar. Camila, cand se afla in desert si inseteaza, alearga singura catre locul unde exista apa, iar camilarul o urmeaza. Este ca si cum ar primi o telegrama.

  Animalele cer ajutor de la om

  Sarmanele animale il au pe om ca dumnezeu al lor. Asa cum noi cerem ajutor de la Dumnezeu, tot astfel si acestea cer ajutor de la om.
  In Sfantul Munte, auzeam de Batranul Teofilact de la Noul Schit ca avea o mare prietenie cu animalele salbatice. Acestea ii simteau dragostea si mergeau la Coliba lui atunci cand aveau vreo nevoie. O caprioara care isi rupsese piciorul a venit odata langa chilie si gemea de durere. Cand Staretul a iesit afara, a vazut-o cum isi intindea piciorusul rupt de parca ar fi vrut sa i-l arate si atunci el i-a dat putin posmag sa manance si a luat doua lemnisoare cu care i-a legat piciorul. Apoi i-a spus caprioarei: „Mergi acum cu bine si dupa o saptamana sa treci din nou ca sa-l vad”. Bunul Staret s-a inteles cu animalul precum medicul cu omul indurerat, fiindca devenise om al lui Dumnezeu.
  – Gheronda, m-a impresionat faptul ca Sfantul Gherasim nu s-a temut deloc de leul care s-a apropiat de el ca sa-i scoata spinul.
  – Ei, el era Sfant, dar nici animalele, cand sant la stramtoare, niciodata nu fac rau omului. Odata, pe vremea cand aveam hernie, niste muncitori carau lemne cu catarii in preajma Colibei. Deodata am vazut cum un catar, sarmanul, a cazut, iar samarul cu lemne a venit peste el. Picioarele se indoisera sub el si nu putea sa le indrepte. Atunci am uitat de hernie, am uitat ca imi venea greu chiar si sa pasesc. Am alergat acolo, am aruncat lemnele si am incercat sa ridic samarul, dar nu reuseam. Atunci m-am fortat, am tras franghiile si am eliberat animalul. Un parinte care se afla acolo alaturi mi-a strigat: „Fii atent, caci ai hernie! Sa nu patesti ceva rau!”. Abia atunci mi-am amintit ca aveam hernie. „Bine, eu am hernie. Dar tu, care nu ai hernie, de ce nu ai alergat ca sa ajuti?”. „M-am temut ca nu cumva sa ma loveasca cu copita”, imi raspunde el. „Binecuvantatule, animalul, chiar si lup sa fie, cand se afla bietul la stramtoare, cere ajutor si nu face rau omului”.
  Dar si atunci cand flamanzesc sau inseteaza, animalele tot la om cauta scapare, pentru ca omul este stapanul lor. Imi amintesc ca intr-o vara, pe cand ma aflam la Coliba Sfintei Cruci, o vipera a coborat de pe acoperisul de tabla si s-a facut colac inaintea mea. Isi ridica capul, scotea limba si suiera. Era foarte insetata din pricina arsitei si de aceea ma ameninta. Cerea apa, dar pe un „ton” poruncitor, de parca eram obligat sa-i aduc apa. „Bre, ii spun, asa cum procedezi, tu nu-l induiosezi pe celalalt!”. Dar apoi i-am adus apa si a baut. Ma induioseaza mult sacalii, pentru ca atunci cand flamanzesc plang ca niste prunci mici. Sa vedeti ce am patit la Coliba cu pisicile. Au observat ca, de fiecare data cand suna clopotelul, ieseam afara si le aruncam din cand in cand cate ceva sa manance. Acum, cand le e foame, trag de sfoara si suna clopotelul. Atunci ies afara si vazandu-le ca suna clopotelul, le dau de mancare. Cum le-a facut Dumnezeu pe toate!
  – Gheronda, vin animale la Coliba Sfintiei Voastre?
  – Cum sa nu! Vin sacali, porci salbatici… Din cand in cand vine si o vulpe mica. Cand pleaca pisicile, vine vulpita. Porcii salbatici nu vin vara, deoarece se tem de vanatori; atunci vin numai serpii, pentru ca oamenii se tem de ei.
  Vin si stoluri intregi de pasari si mici si mari. Le pun posmag inmuiat si mananca. Nuca de cocos de la rahat o pastrez deosebi pentru niste pasari care aduc primavara. Sarmanele ciripesc a primavara inca de la sfarsitul iernii, cand inca mai sunt zapezi. Iar asta aduce mangaiere. Si sant moarte dupa nuca de cocos!
  – Gheronda, la Sinai, acolo unde stateati, erau animale?
  – La Sinai, fiindca era desert, se apropiau mai mult animalele salbatice, precum si pasarile. Erau acolo si potarnichi, si prepelite, ca acelea pe care le mancau evreii in pustie. Mai erau si niste soareci frumosi, ca niste broaste testoase mici, fara coada, care aveau pe spinarea lor parul ca o perie. Le hraneam pe toate: prepelite, potarnichi, soareci. Puneam ce aveam pe niste pietre, dar separat, fiinca se certau.
  Oriunde mergeam, pasarile ma urmau. Cand urcam pe stanci si incepeam sa cant, ele se adunau acolo, si la sfarsit le aruncam puti orez. Daca voiam liniste, nu trebuia sa cant de loc, pentru ca se adunau toate in jurul meu. Imi amintesc ca odata, cand ma durea mijlocul, am ramas cateva zile intins in pat. O pasarica, sarmana, a intrat in chilia mea si mi s-a asezat pe piept. Ma privea in fata si ciripea dulce, ore intregi. M-a impresionat mult.

  Sa luam exemplu de la animale

  – Gheronda, ce-i vuietul asta care se aude?
  – Un roi de albine s-a instalat la fereastra mea, iar acum lucreaza de zor. Daca ati sti ce patesc seara cu zumzaitul lor! Veniti sa va arat stupul meu. Sa vedeti ce arhitectonica folosesc albinele, desi nu au nici arhitect nici antreprenor. Va doresc sa lucrati si voi corect, duhovniceste, sa faceti stup duhovnicesc, sa scoateti miere duhovniceasca, ca sa vina mirenii sa manance si sa se indulceasca duhovniceste.
  – Ce inseamna, Gheronda, ceea ce spune Psalmistul: „Oameni si dobitoace vei mantui, Doamne”? (Psalmul 35,6)
  – Intelege prin aceasta ca Dumnezeu le ajuta si pe animale. Cati Sfinti nu sant ocrotitori ai animalelor! Dar si ele, sarmanele, ce trag! Noi nici macar o saptamana nu am putea sa facem ascultarea pe care ele o fac fata de om. Daca le dau de mancare, bine, daca nu, raman flamande. Daca nu fac ceea ce le spune stapanul lor, sunt lovite. Si cata osteneala fac, fara sa astepte vreo rasplata! Pe cand noi putem castiga Raiul doar si cu un singur „Doamne miluieste”. Oare putin lucru este asta? Asadar, ne-au intrecut si in neagoniseala si in rabdare si in ascultare.
  Sa luati aminte la animale, fiindca asta va este de ajutor. Observ cu cata sarguinta lucreaza furnicile, fara sa aiba supraveghetor. Eu nu am gasit la nici un om finetea pe care am vazut-o la furnici. Cele tinere se duc si cara in musuroi lemnisoare si o multime de alte lucruri nefolositoare, deoarece inca nu stiu ce trebuie sa aduca. Cele batrane le lasa sa care orice, fara sa le taie ravna, iar apoi scot afara din musuroi tot ce aduc nefolositor. Apoi, cele tinere, incet-incet, vad ce cara cele batrane si asa invata ce trebuie sa aduca. Daca eram noi, am fi spus: „Ia vino-ncoace! Ce cari tu aici? Arunca-le repede afara!”.
  Dumnezeu a facut animalele ca sa se slujeasca omul de ele, dar si ca sa ia exemplu de la ele. Omul, daca este om, de toate se foloseste.

  Olet, pasarea cea marinimoasa

  In ultima voastra scrisoare imi trimiseserati o imagine cu Adam si cu animalele in Rai. M-am gandit, asadar, sa va trimit si eu la randul meu o pasare desenata, caci daca va trimeteam un sarpe desenat, cred ca va cuprindea frica. Aceasta pasare pe care v-am desenat-o este prietenul meu cel mai apropiat. Am numit-o Olet, care in araba inseamna „copil”. Locuieste pe un deal aflat la o departare de 500 de metri de Coliba mea. In fiecare zi la amiaza merg si il tratez cu dulciuri. Cand ii dau ceva sa manance, ciuguleste putin si apoi pleaca. Eu il strig sa vina, dar el pleaca si dupa putin vine pe furis, pe la spate si se ascunde sub vesta mea. Cand dau sa plec, ma petrece pe o distanta de aproape 100 de metri, iar eu, ca sa nu vina in urma mea si sa oboseasca, ii las niste firimituri, ca sa aiba o ocupatie, si plec repede ca sa-mi piarda urma.
  In ultimul timp s-a lasat de asceza si cauta traiul bun… Nu mai mananca nici orez macinat, nici posmag muiat, ci numai viermisori, pe care vrea sa-i pun in… „farfurie”, adica in palma mea, si sa-i manance de acolo. Boierie, nu gluma!
  Zile intregi praznuiesc cu Olet si cu prietenii lui. Poate ca cineva ma va intreba: „De ce faci exceptie cu Olet? De ce nu faci acelasi lucru si cu celelalte pasari?”. Si raspund: Cand il strig pe Olet, aduce impreuna cu el si alte pasari, prieteni de-ai lui, care alearga indata la mancare, in timp ce Olet vine din ascultare si din dragoste. Chiar si atunci cand este flamand, sta destula vreme impreuna cu mine si uita mancarea; trebuie sa-i amintesc eu de ea. Chiar si acum cand s-a incalzit timpul si gaseste insecte sa manance, cand il strig, el tot vine, din ascultare, desi este satul si nu-l sileste foamea. Ei, cum sa nu te bucuri de aceasta pasarica marinimoasa mai mult decat de celelalte pasari?
  De multe ori imi vine, din dragostea cea multa pe care o simt fata de el, sa-l strang in palma, dar ma tem ca nu cumva sa fac precum maimuta, care din prea multa dragoste isi strange atat de tare puii incat in cele din urma ii sufoca. De aceea imi infranez sentimentele si ma bucur de el de departe, ca sa nu-l vatam.
  Intr-o zi am ajuns mai tarziu pe deal, iar Olet, deoarece vantul sufla foarte tare, s-a culcat devreme. I-am lasat mancarea si am plecat fara sa-l vad. A doua zi am pornit foarte devreme sa-l caut, fiindca ma cuprinsese nelinistea si ma temeam ca nu cumva sa-l fi mancat vreu soim. El, cand a vazut dimineata mancarea care i-am lasat-o de cu seara, „l-a mustrat cugetul” si a coborat la jumatatea drumului si ma astepta. Cand m-a vazut, facea ca un nebun de bucurie. Eu ii dadeam sa manince, dar el cauta mai mult compania mea, decat mancarea. Ma minunez de asceza, dragostea si recunostinta pe care le are. Rugati-va sa dobandesc si eu virtutile lui!
  Nadajduiesc sa nu va plangeti de ceva; vi le-am spus pe toate, fara sa-i cer lui Olet consimtamantul. Cred ca nici el n-o sa se supere, de vreme ce nici voi n-o sa mai spuneti altora… Va transmit multe salutari de la el si de la mine.
  La Coliba mea vin nu numai pasarile cele zburatoare, ci si alte animale: sacali, iepuri, veverite, broaste testoase, soparle, serpi. Toate se satura de revarsarea dragostei mele si ma satur si eu cand se satura ele. Si astfel, toti impreuna, „fiarele si toate dobitoacele, taratoarele si pasarile cele zburatoare” (Psalmul 148,10), „laudam, binecuvantam si ne inchinam Domnului” (Din cantarea a 8-a (Cantarea celor Trei Tineri)). „

  Din „Cuviosul Paisie Aghioritul, Cuvinte duhovnicesti,
  Volumul 5, Patimi si Virtuti”

  Apreciază

  • Maria said, on septembrie 7, 2013 at 1:53 pm

   Prahovean,
   Eu am inteles punctul de vedere pe care l-ai expus aici si de aceea tin sa-ti precizez ca mult am discutat personal cu calugari batrani de prin manastiri , care multi dintre ei au trecut la Domnul .
   Despre acest capitol din Facere , am discutat mult cu un ieromonah de la o manastire din Suceava , respectiv parintele Nicodim si altii care erau la”sfat „cu noi cei de fata , iar daca as sta aici sa insir , toate aceste invataturi , s-ar mai gasi cineva care sa-si dea cu parerea si sa contrazica asa din mandrie , sa spunem , ca alt motiv nu vad .
   Ideea era , ca cineva de pe aici , a scris ca si animalele au SUFLET . Acum , ramane la mintea oricui , sa discearna ce inseamna cu adevarat SUFLET . Eu am explicat clar ce am auzit , ce am citit , si ce am putut pricepe , cu privire la deosebirea dintre om si animal , insa este greu pt anumite persoane sa inteleaga .
   Cele scrise in Sf Scriptura , trebuie intelese exact asa dupa cum scrie si nu altfel , pt ca daca o interpretam cum vrem noi , abia atunci sari in barca sectarismului .
   Scrie clar „Dumnezeu a zis sa scoata pamantul fiinte vii etc”, inseamna ca A ZIS , si nu poti interpreta altfel , este destul de clar , apoi „Si a facut Dumnezeu pe om din tarana si a suflat asupra lui dandu-i Duh „, nici aici nu poti interpreta altfel , pt ca ar insemna sa schimbi Biblia .
   Diferenta este clara , toate s-au creat prin cuvant , numai omul a fost creat cu „mainile” lui Dumnezeu dandu-i Duh prin suflarea gurii Sale , acela fiind SUFLETUL , omului care va da socoteala la Judecata .
   Daca ti-as spune aici restul discutiilor , cum s-a facut Sfat in Cer , intre persoanele Sfintei Treimi (discutii ) si refuzul ingerilor de a se inchina la Tronul Dumnezeesc , lupta dintre Arhanghelul Mihail si Lucifer , caderea ingerilor s.a.m.d.(luate din Sf Traditie ) ,ar fi inutil . Am juns la concluzia ca , daca stii anumite lucruri , si vrei sa le inteleaga si altii ,iti faci mai mult rau , asa ca , mai bine le tine fiecare pt el , ca sunt persoane care nu suporta , se opun , te contrazic , fara sa aduca ei isisi argumente , doar asa ca si-au pus pata pe cineva .
   Spui asa „sa nu spui pur si simplu , sau la modul „asa mi-a spus duhovnicul sau preotul din parohie „.
   Cat se poate de fals , aceasta fraza , aduce a sectarism , ceea ce inseamna indemnul a nu asculta de duhovnic , de preot si de invataturile acestora .

   Apreciază

   • Prahovean said, on septembrie 7, 2013 at 7:45 pm

    Ceea ce a spus acel părinte Nicodim nu este o dogmă, el oricum nu este un sinod local, darămite un Sinod Ecumenic. Biblia nu poate să fie „intelesa exact asa dupa cum scrie si nu altfel”, pentru că această afirmație arată, implicit, că ar fi accesibil oricăruia dintre noi, și că nu ar fi diferențe de interpretare nu numai între Sfinți (care există, însă doar până la erezie), ci nici măcar între credincioșii Ortodoxi. În Scriptură, ca și în Tradiție, sunt multe taine care nu le putem „poseda” atât de ușor. Susții o abordare literalistă a citirii Scripturii, ceea ce consider o greșeală. Sectarii fac aceasta adeseori, Sfinții Părinți nu tocmai, aș spune. Iar de duhovnic nu facem ascultare oarbă, ci cu discernământ. Acest lucru este scris în Filocalie (și nici măcar el nu este o dogmă). Iar când am afirmat acel lucru, nu mă refeream la ascultarea de fiu duhovnicesc față de duhovnic, ci la consultarea lui pentru cunoașterea unei învățături ai Bisericii, ceva, consider eu, destul de diferit de ascultare. Opinia mea, repet, OPINIA, care nu este pur și simplu a mea, ci are și antecedente printre Sfinții Bisericii, este că animalele AU suflet nemuritor. Precum am spus, nu mă hazardez să spun că vor avea partea de Învierea de Apoi, nici măcar (deși, dacă eu suflet nemuritor, așa ar cam avea sens) că vor fi în Împărăția Domnului, cu oamenii. OPINIA ta este alta. Am înțeles. Dar atât este, o opinie, nu o dogmă a Bisericii care, dacă nu o ții, cazi în erezie.

    Apreciază

   • Maria said, on septembrie 7, 2013 at 10:40 pm

    Prahovean,
    Este de tot rasul ce ai putut spune ca „animalele au suflet nemuritorsi ca vor avea parte de Invierea de Apoi .”Pe de alta parte este de plans ca persoane care se cred ortodocsi , pot sminti lumea cu astfel de aberatii .
    O asemenea prostie cat carul de mare , nu am auzit-o in viata mea frate !!!!!!!!!

    Apreciază

   • Prahovean said, on septembrie 8, 2013 at 1:05 pm

    @Maria
    Am spus „nu mă hazardez să spun că vor avea partea de Învierea de Apoi, nici măcar (deși, dacă eu suflet nemuritor, așa ar cam avea sens) că vor fi în Împărăția Domnului, cu oamenii”. Nu ai adus argumente nici măcar acum. Abordezi emoțional problema, în loc să punctezi clar. Acum este destul de limpede. Ortodoxia implică o convergență de credință, rațiune și emoție, nu este o dominare a emoționalului (ca la sectari, ceea ce deseori duce la înșelare), cu atât mai mult de nu include impunerea emoțională. Tare îmi este frică că mulți Ortodoxi au ajuns să confunde emoționalul cu trăirea duhovnicească, precum sectarii sus numiți.

    Apreciază

 3. Maria said, on septembrie 5, 2013 at 11:43 pm

  Nu stiu ce vrea sa spuna de fapt articolul , insa ce se intampla in Bucuresti cu cei 65 de mii de caini vagabonzi , care fac atatea victime printre oameni , tine de domeniul prostiei fara limite .
  Apoi , sa se cheltuiasca atata banet cu intretinerea tuturor acestor caini , milioane de euro , pt adaposturi , angajati , hrana , s.a.m.d. cand oamenii mor de foame in tara aceasta , la fel este un irationament , de nedescris .Va ajunge numarul cainilor , sa depaseasca numarul populatiei capitalei , in curand .
  Orice specie creata de Dumnezeu , are un rival de temut din alta specie , in salbaticie , una o suprima pe cealalta , astfel sa fie un echilibru si un control total asupra a tot ce este creat , cu privire la animale , sa nu se depaseasca numeric , una pe alta .In savana , daca felinele mari nu s-ar hrani cu ierbivorele ce le sunt la indemana , acestea s-ar inmulti necontrolat si nu ar mai fi vegetatie niciunde , la fel , daca nu ar fi pisici , sau serpi in salbaticie , s-ar inmulti rozatoarele si tot asa cu fiecare creatie , in ce priveste animalele terestre si din ape , Dumnezeu nu a lasat sa se inmulteasca necontrolat .In cazul cainilor , ii lasam sa se inmulteasca necontrolat de nimeni si ii lasam pe strazi ca animalele de prada din jungla ???
  A ajuns Bucurestiul o jungla stapanita de caini ?
  Cainii capitalei au devenit hiene de temut , asa cum hienele sunt dintre cele mai feroce carnivore din jungla .Vina o poarta toata societatea romaneasca , care a ignorat toate cele intamplate de ani buni , miile de oameni muscati de caini , cazuri de persoane si copilasi care au murit , in chinuri groaznice , sfartecati ca pe niste carpe aruncate .

  Apreciază

  • Maria said, on septembrie 8, 2013 at 6:28 pm

   Prahovean,
   Dar ai scris destul de clar asa : „Opinia mea ,repet Opinia , care nu este pur si simplu a mea ci are si antegedente printre Sfintii Bisericii , este ca animalele au suflet nemuritor”.
   Ori e alba , ori e neagra , cand esti convins ca au suflet nemuritor , cand nu te hazardezi , iar cum nu te hazardezi , de ce , pt ca daca sustii ca animalele au suflet nemuritor , normal ca orice suflet nemuritor , asteapta Invierea de Apoi , altfel ce inseamna NEMURITOR pentru tine frate draga ?
   In cazul in care sustii ca animalele au suflet nemuritor (asa ai scris ) , atunci cand mor , ar trebui inmormantate ca pe oameni cu preot si parastas .
   Pai cum , nu ne asumam ceea ce sustinem , o dam din colt in colt ?
   Nu vor fi animale in imparatia Domnului , impreuna cui oamenii , nici vorba de asa ceva .
   Arata-mi un singur pasaj din Sfanta Scriptura , care sa ateste acest lucru , din Noul Testament , sau chiar din Vechiul T unde sa spuna ca animalele au suflet sau vor sta in Imparatia lui Dumnezeu , cu dreptii .
   In Iad , da , vor fi , caini , serpi , balauri , insecte de tot felul , viermi , toate spurcaciunile de pe pamant , vor chinui pe cei osanditi . Citeste scrierile parintelui Nicodim Mandita , cat si a unor Sfinti .
   Apoi diavolul se preface in toate aceste animale , pisici , caini , capre , serpi , etc .
   Chiar in popor este o zicala , sa-ti faci Cruce cand intalnesti o pisica neagra , dar acestea bineinteles ca nu au valoare in credinta noastra ortodoxa ci sunt niste superstitii .
   Am vazut cu ochii mei o dementa care dupa ce i-a murit pisica , dadea de pomana pt pisica si spunea , i-a de sufletul pisicii mele , spunandu-i numele . Fratilor , asta-i o cadere de la Ortodoxie , asa cum se intampla cu un avion ce se afla in picaj .
   Tinem la animale dar nu le ridicam la rangul de NEMURITOR , este foarte riscant pt sufletul nostru .
   Apoi o credincioasa care vine des la catedrala , o vad intrand cu o gaina sub brat , si eu cunoscand-o din vedere ca venea des , am intrebat-o , ce face cu gaina , iar ea mi-a raspuns asa : „ma duc sa inchin gaina „, la sfanta Parascheva .
   Am spus si duhovnicului meu asa ceva si a zis ca este o persoana bolnava cu capul .
   Iata unde duc extremele cu privire la „iubirea „de animale .

   Apreciază

   • Mirela said, on septembrie 8, 2013 at 11:34 pm

    „In Iad , da , vor fi , caini , serpi , balauri , insecte de tot felul”
    Cu ce, cu trupul? Că doar suflet nu au! În viaţă sau hoituri? Ce caută în iad, pentru ce păcate plătesc, au primit vreo lege morală şi nu respectat-o, de merg în iad? Sau merg pentru că le urâm noi şi hotărâm că acolo e locul lor? În rai nu sunt animale, dar în iad sunt? Viermele cel neadormit e conştiinţa, nu cei care ne „spurcă” fructele!

    Apreciază

   • Maria said, on septembrie 8, 2013 at 11:53 pm

    Mirela ,
    Toate aceste jivine din iad sunt in inchipuirea sufletului osandit si nu in trupul acestora , nu am spus ca sunt in trup .Osanditul vede lighioanele care-l chinuie , insa ele nu exista intr-o forma materiala ci , in inchipuire , ideea este ca sunt alese aceste imagini ale acestor jivine inspaimantatoare , de cel rau .

    Apreciază

 4. Prahovean said, on septembrie 6, 2013 at 12:02 am

  Pe de altă parte, să nu uităm, parcă chiar părintele Paisie spunea despre câine că, spre deosebire de restul animalelor, este pervertit de om, prin conviețuirea cu el. Animalele devin blânde în preajma sfinților, dar câinele ar fi o excepție, tocmai în acest fel.

  Apreciază

 5. Dextro Cardia said, on septembrie 6, 2013 at 12:16 am

  Omul, singura ființă pe care Dumnezeu a înzestrat-o cu rațiune și care este responsabilă de restul creației nu omoară cu bucurie sau indiferență ci sacrifică cu regret un animal pentru nevoia sa de supraviețuire, și-i mulțumește lui Dumnezeu pentru asta. Este o mare diferență între sacrificiu și omor. Kosher-ul evreiesc sau Halal-ul musulman nu înseamnă decât asta, garanția faptului că mâncarea pe care o consumă provine de la un animal sacrificat în numele lui Dumnezeu și nu omorât. Se vede însă că de când animalele domestice nu mai au nume ci număr, de când omul nu mai sacrifică ci asomează acestuia i-a dispărut și rațiunea și responsabilitatea. Cum să te superi pe necuvântătoare, pe porci, găini sau câini atunci când se întâmplă o tragedie datorită iresponsabilității tale ? Furi banii dați pt. sterilizare timp de 20 de ani și atunci când se întâmplă o nenorocire dai vina pe câini. Culmea este că există suficienți derutați care în urma consumului exagerat de hamburgeri și-au pierdut judecata care să susțină o asemenea prostie.

  Apreciază

  • Maria said, on septembrie 6, 2013 at 12:29 am

   Dar poate gasim niste indieni in Bucuresti , ca acestia mananca caini , si asa nu vor fi omorati , ci sacrificati , daca tot gasim o diferenta intre aceste doua termene . Pentru ei cainii si pisicile sunt o delicatesa .

   Apreciază

  • stelian said, on septembrie 9, 2013 at 10:00 am

   @ dextro cardia excelent punctat, de acord 100%, ba chiar as adauga faptul ca de cand a ,,inceput” sterilizarea cainilor (vreo 10 ani, nu?) nu am mai vazut absolut nimic in presa legat de asta. Asta arata cat de usor manipulabili sunt oamenii.

   Apreciază

 6. Maria said, on septembrie 6, 2013 at 12:23 am

  Dar este bine ca multi romani stau cu cainele sau cu cainii in casa si acestia mananca cu stapanul din farfurie ?
  Apoi sa nu mai vorbim de parul care predomina peste tot , mirosul de caine , chiar daca il speli zilnic , este ceva respingator , sa locuiesti in casa cu caini sau pisici .
  Multa prostie in tara asta ! Numai cati microbi transmite un caine prin saliva , par ,s.a.m.d.

  Apreciază

  • saccsiv said, on septembrie 6, 2013 at 12:56 am

   Maria

   Stii pe multi care mananca din aceeasi farfurie cu cainele? Asta e exagerare.

   Cati microbi n-or fi fost in ciocul acelor pasari despre care scrie in articol. Si leii aia, plini de paraziti. Dar ursul, daca avea trichineloza? Vai, vai, bietii Sfinti Parinti, ce trist pentru ca ei ca ignorau reguli elementare pentru un trai sanatos.

   Apreciază

   • Maria said, on septembrie 6, 2013 at 8:35 am

    saccsiv,
    Niciun microb nu se „apropie „de sfinti , presupun , apoi , acum sunt mai multi microbi pe pamant decat erau atunci . Nu am auzit ca pe vremuri erau in libertate mii de caini care muscau oameni si-i omorau . Apoi , cunosc persoane care mananca cu cainele , uite am o vecina care are caine in casa si am fost la ea intr-o zi , avea placinta scoasa din cuptor , manca ea din placinta , dadea din mana si la caine , acesta ii lingea degetele , apoi manca si ea cu degetele linse de caine , a incercat sa ma serveasca si am refuzat , spunand ca ma dor maselele si nu pot manca dulce .
    Si nu-i primul caz , eram la rand la paine , in urma mea era o femeie cu un caine in brate , dupa ce a cumparat paine , dadea din mana si la caine si cu aceeasi mana manca si ea . Afla ca , cainele ii lingea mana si pe ea pe fata .Mi s-a facut rau , pur si simplu .
    Am vazut cazuri si la alte familii , care aveau in apartament ditamai dulaii , stateau pe canapele , erau ca si stapanii casei .
    Deci nu-i exagerare , sunt persoane care tin mai mult la cainele din casa , decat la orice altceva , vreau sa spun ca este ca o epidemie ,in tara noastra in acest sens , luata tot din Occident , unde omul este pus la acelasi nivel cu animalele , tocmai ca sa nege superioritatea celei mai desavarsite creatii ale lui Dumnezeu ,care este omul , un fel de teorie a evolutionismului , care sustine ca si omul este un fel de animal evoluat din maimuta , acesta fiind scopul atasarii omului de caini , mult exagerat , daca a ajuns sa-l tina in apartament considerand cainele ca pe un membru al familiei .
    In Occident , nu numai cainele se bucura de asa „personalitate ” ci si toate lighioanele cele mai periculoase , care ajung sa ucida membrii familiei , avand in ele acel instinct de pradator (lei , tigri , serpi veninosi , reptile , etc )
    Sfintii , iubeau animalele , acestia de acum ii personifica , scopul Sistemului fiind cu totul altul , ca dovada ca sunt pretuiti mai mult ca pe om , daca s-a ajuns ca omul sa fie omorat de caini , si totul este pasiv .
    Exagerarea sta in acest lucru .

    Apreciază

   • vigilentaanticip said, on septembrie 6, 2013 at 10:05 pm

    MARIA, cu parere de rau iti spun dar esti o scarba nepasatoare. in timp ce unii se chinuie sa salveze animalele, dedicandu-si viata pentru asta asa cum o fac calugarii nostri, sunt si persoane ca tine care au repugna la persoane care locuiesc cu caini si pisici. pai mai fatuco, aceste animale ofera iubire neconditionata pana la moarte, spre deosebire de scursuri umane care tradeaza pentru te miri ce. am fost si eu copil si am fost de capul meu pentru ca ceilalti copii erau bolnavi mintal si inca vad pe strada ‘ingerasii’ de copii cum chinuie pui de animale cu zambetul pe buze, fetele preferand sa rupa aripile libelulilor in parc si sa dea cu bata in apa in mormoloci. invataturile societatii sunt din start gresite, prezentand copiii ca pe nevinovatia si puritatea suprema cand de fapt nu sunt decat niste animale care se exteriorizeaza de instictele vanatoresti intr-un mod sadic, pe fiintele inferioare lor, pui de orice pentru ca nu existe educatie. adevaratele fiare nu sunt cainii, ei devenind fiare dupa ce au flamanzit sau au fost batuti/chinuiti, adevaratele fiare sunt OAMENII care cica au ratiune.

    asa ca maria, inainte sa te uiti la capra vecinului ca o tzatza in capot barfitoare, ai putea pricepe rostul animalelor in urbanism si in case. eu degeaba scriu pentru ca am cunoscut genul tau de persoane in viata asta mizera si cu greu m-am stapanit sa nu le stalcesc botul dupa ce tineau un ‘hate speech’ impotriva vietatilor doar pentru ca exista, se misca, vorbesc(latra,miauna,ciripesc), deci deranjeaza fiinta suprema, omul. intru pe acest site sa ma eliberez de stres dar persoanele ca tine imi distrug starea de bine. de la un kilometru se observa indignare si ura in aceste postari ale tale… dar in rest esti o zana, credincioasa, pro-pace… dar foarte ipocrita!

    Apreciază

   • Mirela said, on septembrie 8, 2013 at 12:29 pm

    Si ce scârboasă era arca lui Noe! Un spaţiu închis, de 300/50/30 de coţi (adică 180/30/18 metri), cu o singură fereastră şi o uşă, în care Dumnezeu a porucit sa intre „din toate târâtoarele, din toate fiarele si din tot trupul, câte două, parte bărbătească şi parte femeiască, ca să rămână în viaţă”. Plus păsări etc. Aşa au stat Noe şi familia lui, închişi aproape o jumătate de an, până au scăzut apele. Ce duhori, ce dejecţii, ce de paraziţi, ce de boli! Bleah!!! Cică Noe era singur drept de pe pământ şi iată ce în ce mediu îl pune Dumnezeul acesta neigienic! Cred că ceilalţi oameni nici nu ar fi vrut să intre în aşa o corabie, mai bine să moară înecaţi, dar „curaţi”.

    Apreciază

  • Mirela said, on septembrie 6, 2013 at 1:35 am

   Si parintele Justin Parvu avea pisici si le tinea in „casa”.

   Apreciază

   • stefan said, on septembrie 6, 2013 at 11:32 pm

    Pentru vigilentaanticip
    Ai sustinut un adevarat discurs in duh „ortodox”: „cu greu m-am stapanit sa nu le stalcesc botul „. Ia pune-te in locul parintilor carora le-a fost omorat copilul de o haita de patrupezi si sa vedem daca mai esti asa iubitor de animale. Te-as pune pe tine intr-o curte plina vreo 20 de dulai flamanzi si sa-ti arati dragostea si afectiunea in fata lor.

    Apreciază

   • Maria said, on septembrie 6, 2013 at 11:49 pm

    vigilentaanticip,
    Pacat ca pe blog intra tot felul de „javre ” si nu oameni care , asa ca tine isi permit sa-si dea drumul la gura ,
    crezand ca asa isi apara patrupedele la care tine , probabil are o turma acasa si nu suporta sa fie „jignite ” si prefera sa se exprime ca la usa cortului .
    Nu am spus eu ca in societatea noastra exista tot felul de sclerozati care si-au facut idoli din caini ?
    Iata unul !
    Cine a vorbit aici de libelule , de mormoloci s.a.m.d ?
    Si sa stii ca toate babele demente care au o problema mintala , stau bot in bot cu cainele , sunt bolnave , depresive si nu si-au gasit linistea in rugaciune sau in Biserica , ci la caini .
    Cainele este viata lor . Aici nu-i vorba de a nu iubi animalele ci de a le ridica la nivelul omului , ca si creatie ,
    apoi cainele trebuie sa stea afara in curte si nu in casa , asa este obiceiul la romani de sute de ani .
    Daca dracul a schimbat aceasta regula , este castigul lui .
    Ma abtin sa-ti spun mai multe , sa n-o iau pe aratura .

    Apreciază

   • Paul said, on septembrie 9, 2013 at 12:44 am

    „Daca nu ar fi existat animalele,omul s-ar fi inteles mai greu pe sine insusi”.Singura „vina” a acestor animale domestice este ca au fost abandonate de stapanii lor si nu au cui sa se planga.Omul ca fiinta rationala,trebuie sa aiba grija de animalele lui de companie,dar ce le putem pretinde unora,care isi abandoneaza,sau isi vand chiar copiii in mod frecvent? Recent,am vazut un tanar in Gara Constanta,tinand in lesa un caine maidanez,care isi privea noul stapan,cu recunostinta.Un exemplu demn de urmat,si uman.In cazul Ionut (Dumnezeu sa-l aiba in paza!),vinovatul principal este neglijenta celor neglijenti (ONG-uri,primarii,bunici,politisti care nu se prea vad in teritoriu si care dau cu cascheta de pamant,legi ambigue pe masura celor care le zamislesc etc) si a celor care vor sa obtina profit din orice si fara limite.Eutanasierea cainilor este o oportunitate de profit si un exemplu de decadere morala.

    Apreciază

 7. Catalin said, on septembrie 6, 2013 at 1:07 am

  Poate s-a ajuns aici din cauza milioanelor de avorturi ce au avut loc in Romania de la revolutie incoace.

  Apreciază

 8. Instigare la Viata said, on septembrie 6, 2013 at 1:28 am

  Doamne ajuta!

  Vreau sa va atrag atentia de ceva foarte important: trebuie sa ne gandim bine de tot ce facem, pentru ca referendumul acesta este degeaba!

  Exista deja o lege care a rezolvat problema: legea 227/2002. Acolo zice ca orice caine fara stapan care ajunge intr-un adapost si nu e adoptat in 2 saptamani, trebuie eutanasiat. Deci se stie deja. Atunci de ce noi trebuie sa ne incarcam constiinta cu asta? Avem de ales intre caini si oameni. De ambele parti, lumea o sa se simta vinovata. Cu ce drept pun inca o povara pe sufletele romanilor?

  Apreciază

 9. minionita said, on septembrie 6, 2013 at 1:38 am

  In primul rand, e oribil ce s-a intamplat cu copilul ala, dar sa ma ierte Dumnezeu daca gresesc, cand se intampla ceva de genul asta nu pot sa nu ma intreb daca copii nu platesc pentru pacatele parintilor.
  Si eu am fost”capsata”o data dar a avut grija Dumnezeu de mine si a fost doar o zgarietura usoara. De cateva ori a fost cat pe ce sa o patesc urat dar iar a avut grija Dumnezeu de mine. Si chiar daca nu am ca stau la bloc, imi plac cainii.
  Dintre toate animalele, tocmai pentru ca e atat de apropriat de om, cainele e la fel de dornic de dragoste ca si noi. De cele mai multe ori, daca ii vorbesti unui caine de pe strada si nu simte dusmanie se uita in ochii tai si da din coada iar daca il mangai o sa inceapa sa se joace cu tine. Daca iei o bata si il bati o sa sara la tine de cate ori te vede asa cum probabil o sa sara la oricine poarta baston sau umbrela fiindca o sa creada ca omul ala vrea sa il bata asa cum ai facut tu.
  Sant mii de cazuri in care cainii si-au salvat stapanul de la moarte. Sunt nenumarate cazuri in care cainii au salvat persoane de la moarte. Ca sa nu vorbesc de cainii dresati sa ajute persoanele cu handicap, sa prinda infractori, sa descopere droguri si explozibil, persoane surprinse de avalansa sau aflate sub daramaturi ori cei utilizati in terapia cu animale. Orice caine are potential pentru asemenea activitati. Dar pur si simplu sunt multi care nu au avut niciodata un stapan care sa aiba grija de el, care au intalnit macar odata un om de bine care zbiara „mars javra” si da cu piciorul sau cu batul doar pentru ca a avut ghinionul sa ii iasa in cale. De cele mai multe ori un om ( care are discernamant si face distinctie intre bine si rau ) daca e maltratat va ajunge si el sa maltrateze. Si atunci ce vina are un animal care are intuitie dar nu discernamant?
  Nu se poate pune viata unui caine mai presus decat cea a unui om, dar hai sa fim seriosi, un om care maltrateaza animalele nu o sa fie bun cu ceilalti oameni. Poate e chiar un soi de refulare. Daca bati un om ajungi la puscarie in timp ce un animal nu are cui sa se planga.
  Oricum, pentru cine are probleme cu frica de caini exista niste chestii pe care le poti face ca sa scapi nemuscat. In primul rand nu prea are rost sa fugi fiindca e putin probabil sa fii mai rapid iar daca te vede fugind va functiona instinctul de vanator. E bine sa eviti haitele pentru ca sunt greu de controlat si daca incepe sa latre un caine o sa sara toti. Daca se repede un caine la tine trebuie sa incerci sa iti acoperi spatele si lateralele fiindca ei nu ataca din fata. Numai cainii antrenati sa lupte ataca din fata un adult aflat in picioare. Pentru copii e periculos din cauza staturii, la fel si pentru persoanele cazute. Unii spun ca e eficient sa dai sau sa te prefaci ca dai cu piatra. Probabil ca o sa se indeparteze dar sigur revine daca ii intorci spatele. La mine cel mai bine functioneaza sa vorbesti cu el. Chiar daca iti este frica, atata timp cat iti poti controla tonul si ii vorbesti cu blandete(chiar daca ii spui ca vrei sa il ia hingherii) si reusesti sa il tii in fata nu o sa muste(cel care m-a muscat pe mine, a venit pe la spate, fara sa latre). Pana la urma se va linisti si atunci iti poti lua picioarele la spinare dar nu il scapa din ochi. Si e bine sa nu scapi din ochi un caine necunoscut care se ia dupa tine pentru ca e posibil sa muste.
  Iar in ceea ce priveste cazurile in care cainele isi ataca stapanul…orice idiot care isi ia un caine de talie mare, din rasele folosite pentru lupte ( care sunt agresive pentru ca sunt obtinute din incrucisari si nu sunt naturale), si nu are grija ca animalul sa aiba suficienta activitate fizica astfel incat sa isi consume energia sau il maltrateaza se poate spune ca a cautat-o cu lumanarea.

  Apreciază

 10. mucenicul said, on septembrie 6, 2013 at 5:27 am

  Nu este vina cainilor ca se inmultesc necontrolat ci a celor care au caini si apoi ii abandoneaza in parcuri si pe strazi.Din dorinta de a face bani, multi isi dau cainii la monta. Pe urma, cand vad ca nu pot vinde puii ii abandoneaza in diverse locuri. Cainii nu au nicio vina. Doar noi oamenii suntem vinovati. In ceea ce il priveste pe copilul ucis de caine, Dumnezeu sa ma ierte, dar ce cautau 2 copii mici, unul de 4 si unul de 6 ani,singuri si nesupravegheati in parc. In locul cainelui putea fi un nenorocit care sa-i rapeasca sau sa le faca ceva. E usor sa dam vina pe animale pentru ca ele nu se pot apara. Ucigand in masa cainii vom adauga inca o crima la cele comise de poporul nostru, in epoca post-decembrista. Si asta doar pentru ca atat ONG-urile responsabile cu animalele cat si cei din guvern si primarii nu umbla decat dupa banii alocati acestor animale nevinovate.
  @ Maria
  bati campii rau de tot. rar mi-a fost dat sa aud asemenea ineptii, mai ales din partea cuiva care se mai considera si credincios ortodox. Dumnezeu sa aiba mila de acele animale dar si de sufletul celor care isi asuma uciderea lor sau indeamna la asa ceva.

  Apreciază

  • STOP RFID 666 said, on septembrie 6, 2013 at 12:57 pm

   mucenicul

   Locul cainilor nu e pe strada.

   Apreciază

   • mucenicul said, on septembrie 6, 2013 at 3:04 pm

    stop RFID 666
    de acord cu tine dar spune-le asta celor care îi abandonează și ONG-urilor care bagă banii în buzunar, în cârdășie cu primăriile și consiliile locale. câinele trăiește și acționează din instinct de supraviețuire și apărare. nu la fel se poate spune despre om.

    Apreciază

  • Maria said, on septembrie 6, 2013 at 5:18 pm

   mucenicul,
   Si mie rar mi-a fost sa aud ca cineva apara cainii mai mult decat pe semenii lui si are pretentia de a fi crestin .
   Daca acest copil sau un membru drag din familia ta , ar fi ucis de cainii lasati de izbeliste si salbaticiti , ai mai fi de parere ca eu bat campii ???
   Nu conteaza ce faceau copiii in aceasta zona , nu trebuia sa fie omorat de caini , nu conteaza de ce mergea pe strada acel asiatic care a fost omorat de caini , nu conteaza unde mergea acea femeie , cand a fost omorata de caini , conteaza insa , ca unii considera ca victimile erau „vinovate ” ca treceau pe acolo , printre haitele salbatice .
   Doamne fereste ,aceasta tara a ajuns o tara stapanita de caini , cu ajutorul si contributia unora ca acestia !
   Cred ca si aceasta face parte din „programul „Apocalipsei .

   Apreciază

   • mucenicul said, on septembrie 6, 2013 at 6:24 pm

    @ Maria
    tu ori chiar n-ai priceput ori te faci. nu poti sa te razbuni pentru neputinta ta de a trage la raspundere pe cei cu adevarat vinovati, pe niste animale care n-au decat vina ca exista. cat despre ai apara pe semenii sa-mi fie iertat dar 90% din iei sunt mai rai decat maidanezi. asa ca de ce i-as apara? semenii mei cand vad o bataie sau o altercatie intr-un loc public stau si privesc de la distanta sau pun capul in pamant si se fac ca nu vad doar pentru a nu-si risca viata lor atat de pretioasa. eu de ce le-as lua apararea unor astfel de indivizi? nu stiu daca tie ti-a spus cineva ca animalele au instinct ciudat dar natural de a-i depista de la distanta pe cei care nu-i plac sau care vor sa le faca rau. ai grija ca de ce ti-e frica nu scapi. n-am spus ca victimele erau vinovate. dar n-are nici o importanta asta. tie oricum iti place sa ti se dea dreptate asa ca subiectul e incheiat din punctul meu de vedere. ai dreptate asta face parte din programul de prostire a turmei. continuati tot asa si-o sa vedeti ce bine o sa va fie. si inca ceva: dupa ce-i eutanasiati pe toti iti recomand sa nu cumperi o vreme mezeluri si carne de la supermarketuri. sa ai o zi buna in continuare!

    Apreciază

   • vigilentaanticip said, on septembrie 6, 2013 at 11:25 pm

    mucenicul, corect spus despre semenii nostri. acestei Marii i se clatina capul de ura, dar e directionata spre cele neputincioase, animalele.
    exact tipul asta de persoane sunt muscate si dupa aia se vaita ca uite salbaticiunile. cainii simt frica/ura, si raspund ca atare.
    daca exista o inventie pe care sa o conectez la cap sa scot amintirile sub forma de video, ii aratam mariei ce nu se poate explica in cuvinte cu acelasi impact, si anume interactiunile mele de acum 5 ani in urma cand nu se ocupa chiar nimeni de vaccinarea/sterilizarea lor, multi fiind turbati cu spume la gura si eu cu o calmitate naturala intram in haita si le vorbeam sa-i linistesc sa nu mai latre sa nu mai arunce lumea cu pietre in ei, si ce sa vezi, imi reusea si plecam si nemuscat ba chiar fericit. si nu vorbesc despre caini cunoscuti ci caini total straini din cartiere necunoscute fiind in trecere. am multe amintiri similare despre maidanezi, toate finalizandu-se cu bine doar pentru ca-i iubesc si le vorbesc.
    nu sunt tipul de iubitor de animale cu o tona de animale in apartament, ci doar le suport, inteleg, mangai, iubesc. nu divinizez animalele, nu ma inchin la ele, dar le respect, nu le fac rau, si nu le amagesc.
    asta a fost acum 2 seri pe nat geo wild.

    e vorba despre un crocodil care a dezvoltat o relatie cu un om, in ciuda instinctului. ce sa vezi, reptila ‘cu sange rece’, cum spune societatea, a stiut sa iubeasca pentru ca a fost iubit, inteles. si noi ne proptim in caini care prin definitie au nevoie de stapani devenind cei mai loiali prieteni pana la moarte, singura problema fiind persoanele cu gandire tip maria care stau impotriva comuniunii om-animal. in orice familie ar trebui sa existe macar un papagal si o floare, pentru a reintragi natura chiar si in urbanism. floarea cere apa, animalul mancare.. iesi ieftin in comparaie cu ce-ti ofera cele doua…

    Apreciază

   • stelian said, on septembrie 9, 2013 at 10:06 am

    Crestinismul nu isi schimba principiile doar pentru ca e vorba de copilul tau si nu al altuia. Tragedia este incalificabila, dar cere solutii crestinesti. Desi cred ca nici un om (crestin sau ne-crestin), nu poate justifica frica de animale, decat prin niste traume personale. Din cate stiu eu, ca si crestini, nu alegem raul mai mic, ci il combatem in orice forma al lui.

    Apreciază

   • angel said, on aprilie 13, 2014 at 11:15 pm

    Mi se pare ca aici se uita esentialul ! Acel copil era insotit de un adult i, care s-a trantit pe o banca si l-a lasat pe copil nesupravegheat ! Indolenta si iresponsabila bunica nu raspunde in fata legii in nici un fel ??? Daca era insotit de o bona , aceasta ar fi fost acuzata de neglijenta ! ???!!! Putea sa dea peste el un biciclist si sa dea cu capul de ciment… Ii arestam pe toti biciclistii ?! Putea sa iasa in strada sa-l calce masina… arestam toti soferii ?! Ce vina au sufletele nevinovate ca sa fie ucise ? Doar pentru ca sunt si ei tot caini ? Guvernantii profita de moartea lui Ionut pt. a putea ucide, scapand astfel de o problema pe care n-au stiut s-o rezolve altfel. Bunica este la fel de vinovata ca si cainele ucigas !

    Apreciază

  • crestin said, on septembrie 7, 2013 at 3:38 am

   mucenicule (si toti ‘iubitorii’ de animale)

   Omul trebuie sa fie milostiv fata de intreaga creatie, mai intai fata de om, si apoi fata de animale si chiar de plante. DAR: Omul are de la Dumnezeu stapanire asupra naturii. Spune David:

   „Ce este omul că-ţi aminteşti de el? Sau fiul omului, că-l cercetezi pe el?
   Micşoratu-l-ai pe dânsul cu puţin faţă de îngeri, cu mărire şi cu cinste l-ai încununat pe el.
   Pusu-l-ai pe dânsul peste lucrul mâinilor Tale, toate le-ai supus sub picioarele lui.
   Oile şi boii, toate; încă şi dobitoacele câmpului;
   Păsările cerului şi peştii mării, cele ce străbat cărările mărilor.”

   Asadar ca stapan, omul are dreptul dat de Dumnezeusa sa inlature (fara cruzime inutila) animalele care ii ameninta sanatatea si chiar viata. Nici un om intreg la minte nu poate sa stea pe ganduri cand e vorba sa aleaga intre un copil si un caine. Dar societatea de azi e bolnava si deci sta. Pe vremuri cainele statea in curte, in lant, iarna, vara, cald, frig sau ploaie. Astazi cainele sade in fruntea mesei, am auzit chiar si de caine in Sfantul Altar. Asta e strigator la cer oameni buni, e mare pacat! Scria undeva intr-o profetie ca la sfarsitul vremurilor oamenii vor slugari la caini in loc sa faca copii.
   Uciderea unui caine nu e crima, nu mai bateti campii! V-ati molipsit de pseudo-umanismul occidental… Crima e sa omori un om, niciodata un caine. Este pacat sa maltratezi un animal, sa-l faci sa sufere inutil, dar daca nu iei masuri cand iti ameninta copilul ai sa dai seama inaintea lui Dumnezeu. Ati uitat cum pe vremuri se faceau campanii de vanatoare ca sa se omoare fiarele care se inmulteau necontrolat? Azi plangeti pentru ursii si cainii care va sfasie copiii?
   Se discuta pe multe bloguri despre armele de foc, si foarte multi romani sunt pentru. Ca sa se apere, zic ei, de hoti si de tigani. Care va sa zica, multi dintre voi sunteti gata sa omorati un hot si un tigan, in aparare, dar nu un caine. Ce v-au facut Doamne oamenii astia ‘civilizati’ de v-ati prostit in halul asta? Unde e bunul simt al romanului?
   Totul s-a pervertit. Problema nu e ca iubiti animalele. Problema e ca nu iubiti oamenii.

   Apreciază

   • mucenicul said, on septembrie 7, 2013 at 11:47 am

    @crestin
    problema este ca omul de azi este foarte departe de creatia lui Dumnezeu. cred ca si in Sodoma si Gomora oamenii erau mai aproape decat sunt azi. animalele nu s-au inmultit niciodata necontrolat pentru ca Dumnezeu a stabilit un sistem foarte bine pus la punct pentru acest lucru. doar cand oamenii au intervenit in acest sistem lucrurile au luat-o razna. Dumnezeu cand a spus sa o stapanim n-a spus sa o distrugem.dar noi asta facem. distrugem tot ceea ce este in jurul nostru. vanam din placerea de a ucide sau de a face bani, nu din nevoia de a ne potoli foamea. defrisam si vindem tot pentru un pumn de monede fara valoare si apoi ne plangem ca vin ursii peste noi. atata fatarnicie rar mi-a fost dat sa vad ca in zilele de azi. Si eu ma intreb unde este bunul simt al romanului. dar cand vad ce specimene v-ati ales la conducere sa va reprezinte stiu deja raspunsul. despre copiii si oamenii care chinuiesc animalele nu sufla nimeni o vorba. nu-i condamn pe copii ci pe cei care i-au crescut. copiii fac ce vad si ce aud de la parinti, in general. te intreb altceva: daca copilul nu era mancat de caini ci cadea intr-o groapa sau il calca o masina, fiindca bunica a uitat de ce a venit in parc si s-a intins la povesti, ce se intampla? cum niste oameni care abia si-au pierdut copilul au puterea sa se plimbe pe la televiziuni, in paralel bunica cu parintii pe canale diferite, si sa dea interviuri? nu stiu daca esti parinte, dar eu sunt si nu cred ca ca este o reactie normala. nu stiu de ce am senzatia ca asist la un scenariu similar cu cele din America, cand au avut loc impuscaturile de la scoli iar parintii celor ucisi dadeau interviuri intr-o veselie pe la televiziuni. nu stiu care dintre noi se lasa manipulati de televiziuni: eu care nu ma uit la ele sau voi care va uitati prea mult?exista si alte solutii la aceasta problema. citeste articolul cu primarul din Tg.Mures http://www.ziare.com/social/caini-vagabonzi/primar-intr-un-oras-unde-nu-exista-caini-vagabonzi-referendumul-din-bucuresti-e-o-porcarie-1255520, singurul lucru care ma linisteste in treaba asta e ca nu o sa apucati sa vedeti pus in practica rezultatul de la referendum sau nici macar referendumul. sa-ti spun ceva ce am vazut cu ochii mei: eram in gara si un om la strazii statea pe o banca si manca un sandwich pe care il capatase de la cineva.sau si-l cumparase cu ultimii bani pe care-i avea. un caine vagabond s-a oprit in fata lui si se uita cu jind la sandwichul omului. desi probabil ca nu mancase de ceva vreme omul s-a uitat la caine apoi la sandwich si in cele din urma a scos bucata de salam din sandwich si i-a dat-o cainelui. chiar si acum cand scriu imi dau lacrimile. m-am simtit rusinata si atunci am inteles ce vrea sa spuna Dumnezeu prin a da din ceea ce nu ai si nu din ceea ce iti prisoseste. atunci am inteles ce inseamna sa fii crestin desi cred ca acel om al strazii habar nu avea de asta. de aceea te rog nu te mai semna ”crestin”.daca tu si ceilalti care gandesc ca tine puteti dormi linistiti noaptea eu nu am caderea sa va judec. La sfarsit fiecare va da socoteala pentru faptele si gandurile sale, Celui care stie ce inseamna dreptatea. Este singura dreptate in care am incredere.Dumnezeu sa te calauzeasca in tot ceea ce faci!

    Apreciază

   • Maria said, on septembrie 7, 2013 at 2:28 pm

    Dar porcii mistreti pe care-i omoara in fiecare an la vanatoare Ion Tiriac (sute de exemplare , un macel pe cinste , dupa care se face si spectacol tv)ia-ti vazut ?
    Acestea nu sunt animale ???
    Da , sunt si ele animale si nu fac rau nimanui , pt ca stau in paduri si nu musca pe nimeni .
    In aceeasi situatie sunt toate animalele ucise la vanatoare , pt distractia nebunilor , de ce acestea sunt trecute cu vederea , mai ales ca nu fac rau nimanui si faceti apologia cainilor care fac rau .

    Apreciază

   • crestin said, on septembrie 8, 2013 at 12:29 am

    mucenicul

    ‘vanam din placerea de a ucide sau de a face bani, nu din nevoia de a ne potoli foamea. defrisam si vindem tot pentru un pumn de monede fara valoare si apoi ne plangem ca vin ursii peste noi’

    Nu stiu despre tine daca distrugi totul in jurul tau, daca vanezi din placerea de a ucide si de a face bani sau daca defrisezi si vinzi totul pentru un pumn de bani dar eu nu fac asta. Iar daca ai zis-o doar asa la modul general ca sa-ti asumi in mod nefatarnic gresalele umanitatii atunci asuma-ti te rog si pe aceea a alegerii specimenelor de la conducere. Asta de dragul nefatarniciei.
    Emiti judecati cu usurinta dar nu stai drept cand le faci. Ti-e mila de caini, fara fatarnicie, dar nu ti-e mila de famila copilului ucis care alearga in stanga si in dreapta cautand sa li se faca dreptate. Ce stii tu despre suferinta UMANA? Omul cand sufera isi pierde capul, iti doresc mai intai sa nu suferi ca un caine, asa cum sufera ei acum, si apoi dac-ai sa suferi, sa te comporti potrivit cu asteptarile judecatorilor de pe margine.
    Experienta m-a invatat ca oamenii care au o mila excesiva fata de animale au o lipsa cutremuratoare de mila fata de om. Sfintii n-au pus niciodata animalul inaintea omului, iar cand din gresala au facut-o si-au petrecut tot restul vietii in lacrimi si in pocainta (Sf. Florentie, 23 august). Sfintii au omorat serpi si lei cu rugaciunea, au ucis, amutit si izgonit pasari si rozatoare. Sfintii, contrar cunostintelor voastre, au luat masuri impotriva animalelor atunci cand acestea faceau rau omului.
    Plangi cand iti amintesti de felia de salam pe care un cersetor i-a dat-o unui caine. Ar fi fost de asteptat sa plangi vazand cersetorul si sa-i dai tu de mancare.

    Eu ma semnez crestin pentru ca asa bun sau rau cum sunt, sunt crestin, botezat si crescut la umbra bisericii. Dar tu esti mucenic? Acum fara fatarnicie…

    Apreciază

   • crestinul ortodox said, on septembrie 9, 2013 at 12:58 pm

    „Pe vremuri cainele statea in curte, in lant, iarna, vara, cald, frig sau ploaie…”
    pe vremuri bine spus ,
    dar unde sunt ACELE VREMURI ? …
    ca au apus demult si oamenii cica s-au civilizat dar cred ca de fapt mai mult s-au tampit sau indobitocit …

    Apreciază

   • Nimrod said, on mai 21, 2014 at 11:12 am

    voi cei ce cu marsava mandrie indrazniti sa va numiti mucenici batjocorind prin purtarea voastra semnificatia cuvantului, uitati-va cu cine va asociati si cu cine va idefinticati ca gandire comportament si fapte :

    https://plus.google.com/109358544382550478874/posts
    https://www.facebook.com/lioness.lilith
    http://www.hi5.com/rockeriza

    Iata cine sunt „iubitorii” de animale! si indraciti dusmanii de moarte ai propriilor semeni.

    Apreciază

 11. aniush said, on septembrie 6, 2013 at 7:20 am

  Dragii mei,
  Vreau sa va spun ca traiesc un moment destul de dureros. S-a pripasit pe la noi un catel batut. I-am dat de mancare, l-am deparazitat, l-am tratat,l-am testat, e in perfecta stare… urmeaza sa-l vaccinez…o sa-l duc la tara si va avea cineva grija de el. De acolo tot o sa dau anunturi de adoptie. Daca in 3 luni nu mi-l adopta nimeni voi fi nevoita sa-l trimit la un adapost in Moldova…caci n-o sa-l mai pot sustine financiar. Daca il las aici mi-l ridica hingherii. Daca intreb pe cineva daca-l vrea toata lumea o sa ma refuze. Slabe sanse sa imi spuna cineva „il vreau eu”. Cel putin in Bucuresti. Nu stiu ce sanse voi avea. Vreau sa-i salvez viata atata tot. Acum are patru luni, e foarte vioi, dinamic. Toata lumea , credeti-ma imi da sfaturi care mai de care, dar nimic concret. Eu trag nadejde si la oamenii Bisericii.
  Dupa atata munca toata lumea sa ridice din umeri si sa-ti arunce cuvinte de ocara parca e prea mult. Nu stiu ce-o mai fi, cum o mai fi….Cineva in tara asta tot trebuie sa existe sa ia un amarat. Ce sa mai zic? E un moment…

  Apreciază

 12. stelian said, on septembrie 6, 2013 at 7:53 am

  Foarte binevenit articolul, acum cand toti psihopatii profita de perdeaua de fum trasa peste protestele de la Rosia Montana ca sa ceara genocid pentru caini

  Apreciază

  • Maria said, on septembrie 7, 2013 at 12:04 am

   Arata tot pe Nat Geo Wild si zeci de cazuri in care „curajosii ” sfarsesc in falcile crocodililor , in ghearele ursilor , muscati de serpi , sfasiati de maimute , mancati de lupi , s.a.m.d.

   Apreciază

 13. valentin said, on septembrie 6, 2013 at 7:59 am

  Viata unui singur om nu are pret pe pamant pentru Dumnezeu.
  Eu m-as gandi si la solutia de a eutanasia toti cainii de talie mare.

  Apreciază

  • Mirela said, on septembrie 6, 2013 at 11:15 am

   1. Dumnezeu spune sa nu ne temem de cei care ucid trupul, ci de cei care ucid sufletul.
   2. Tot Dumnezeu spune ca nici un fir de par nu se va clatina pe capul cuiva fara stirea/voia Lui. Sa ne intrebam, in acest caz, daca functioneaza pronia lui Dumnezeu?
   In loc sa ne gandim la pacatele pentru care a platit copilul care a murit (ale parintilor, ale neamului), ne repezim sa ucidem cainii, ca e de datoria noastra? Intreb: il vedeti pe Hristos, pe Maica Lui sau pe vreun sfant omorand animale de frica lor? Sau semnand pentru uciderea animalelor, pe care tot Dumnezeu le-a facut, spunand si despre ele ca „sunt bune foarte”? Sau stim noi mai bine?
   3. Daca viata unui om e nepretuita, ne punem si problema greutatii care apasa asupra noastra din pricina milioanelor de avorturi? Cand omul isi ucide propriul copil e in regula, dar daca un caine face asta, trebuie ucisi toti? Si se mai spue ca omul e fiinta rationala!
   4. Citim vietile sfintilor tocmai pentru ca ele constituie modele demne de urmat, nu e logic sa ne intrebam de ce sfintii ar fi iubit animalele, daca acest lucru nu er fi fost bun?
   5. Oare de ce multi ucigasi de oameni au inceput cu chinuirea si uciderea animalelor? Pentru ca lipsa de mila fata de animale e de la Dumnezeu? Cei care cer acum omorarea cainilor se revolta la fel si cand aud sau vad cazuri de animale maltratate si ucise de oameni din dorinta de divertisment?
   5. Nu pot sa nu ma intreb unde era bunica cu care copii iesisera in parc, cum avea grija de ei? Una era sa fie copilul muscat si ea sa nu poata evita o muscatura, dar alta e sa fie omorat cu sute de muscaturi. Asta cere timp, copilul tipa, ea auzea. Dar, in acest caz tragic, a trebuit sa vina celalalt copil sa o cheme. De unde? In plus, ce faceau ceilalti oameni din parc, de ce nu au sarit, nu era nimeni?

   Apreciază

  • Mirela said, on septembrie 8, 2013 at 12:54 pm

   @Valentin
   Spui că „viata unui singur om nu are pret pe pamant pentru Dumnezeu.
   Eu m-as gandi si la solutia de a eutanasia toti cainii de talie mare”.

   De ce, la potop, Dumnezeu a pierdut toţi oamenii cu excepţia unei singure familii, dar a salvat din fiecare specie de animale măcar câte o pereche? Câţi copilaşi inocenţi plus câţi oameni şi-au pierdut atunci viaţa, dar Dumnezeu nu a avut grija lor, ci a târâtoarelor, a fiarelor, a păsărilor şi „a tot trupul” animal! Ăsta e Dumnezeu bun, milostiv şi iubitor de oameni? Chiar Îl iubim pe acest Dumnezeu şi Îl considerăm drept, sfânt, înţelept şi plin de dragoste?
   Iar sfârşitul lumii acesteia, în care vor muri miliarde de copilaşi inocenţi, e tot din vina câinilor? Adam L-a acuzat pe Dumnezeu de căderea lui („Femeia pe care Tu mi-ai dat-o, aceea m-a îndemnat şi eu am mâncat”. Adică, e vina lui Dumnezeucă I-a dat-o, nu a lui, că a ascultat de femeie şi nu de Dumnezeu), iar noi dăm vina pe câini şi hotarâm moartea tuturor.

   Apreciază

   • Maria said, on septembrie 8, 2013 at 6:46 pm

    Mirela ,
    Raspunsul lui Adam nu reprezinta o acuza la adresa lui Dumnezeu , ci pacatul paratului , pe langa cel al neascultarii . Deci Adam a parat-o pe Eva , adaugandu-si inca un pacat ca a dat vina pe ea si nu si-a asumat-o .
    Problema iconomiei lui Dumnezeu cu salvarea speciilor de animale in corabia lui Noe , nu are legatura cu subiectul patrupedelor din Bucuresti , pt ca Dumnezeu si-a salvat Creatia , stiind ca viata pe pamant va continua asa cum El a inceput-o si daca au murit toti oamenii , este efectul pacatelor de pe pamant ce Dumnezeu nu le-a mai suportat . Noi nu putem trage concluzii despre ce si de ce a vrut Dumnezeu sa piarda oamenii de atunci , ca nu ne-a dat aceasta putere si este bine sa fim retinuti in aceasta problema .

    Apreciază

   • Mirela said, on septembrie 8, 2013 at 11:53 pm

    @Maria
    Adam I-a zis lui Dumnezeu: „Femeia pe care TU MI-AI DAT-O, aceea m-a îndemnat…” Nu a zis doar că femeia l-a îndemnat, ci a adăugat că El i-a dat-o. Oare nu ştia Dumnezeu că El i-a dat-o pe Eva?

    Apreciază

 14. Romeo said, on septembrie 6, 2013 at 9:40 am

  Situatia dezastroasa a cainilor fara stapan se datoreaza fostilor stapani care i-au abanmdonat pe strada fara sa se ocupe de ei. Au crezut ca e un gest de sragoste, dar de fapt au provcatsuferinte multe inclusiv animalelor.

  Miloanele de euro dati cainilor trebuie sa ajunga in alta parte. Oricum sunt convins ca nu ajung la ei decat pe hartie.

  Dupa zeci de ani de esecuri nu ramane decat solutia finala. Oricum chiar si asa sunt convins ca nu vom scapa de ei. Multu oameni ‘milosi’ ii vor lua la ei acasa cand va incepe adunarea lor de pe strazi pt ca dupa 2-3 saptamani sa le dea drumul pe strada.

  Altii ii vor lua acasa, si vor face acelasi lucru, pt ca e bine ca pe langa masima parcata in fata blocului sa fie cativa caini care sa latre pe oricine trece prin vecinatate, inclusiv pe potentialii hoti…

  Apreciază

 15. Romeo said, on septembrie 6, 2013 at 9:41 am

  Inainte de 89 am fost muscat de trei ori de caini. Ultima data in urma antirabicelor m-am ales cu o hepatita B – pe vreme aia nu se foloseau siringi de unica folosinta.

  Apreciază

 16. danutza said, on septembrie 6, 2013 at 11:14 am

  Nu stiu ce parere aveti voi, dar eu stiu ca Dumnezeu a lasat omul sa stapaneasca animalele. Viata omului nu are pret. e cea mai inalta creatie a Domnului. Cainii nu au vina ca s-au inmultit peste masura si s-au salbaticit, dar nici eu sau copiii mei nu avem vina ca riscam zilnic sa ne sfasie cainii fara stapan. Cainii maidanezi sunt purtatori de multe boli si paraziti. excrementele lor pot transmite , de asemenea, paraziti sau microbi>In plus, se degaja si gaze toxice.
  Nu mi se pare civilizat sa umble maidanezii liberi pe strada .E normal sa stea in niste adaposturi si , daca nu sunt adoptati in 10 zile, sa zicem , sa fie exterminati.inmultirea lor trebuie sa fie controlata.
  Si eu am catel si iubesc cainii, dar nu e posibil sa pui mai presus de om un caine.
  Ma surpinde faptul ca oamenii nu sunt asa vocali in apararea dreptului la viata al copilului nenascut. La marsurile antiavort sunt prezenti cativa , pt ca noi nu ne gasim timp si pentru asta. E un subiect neimportant. In schimb, subiectul eutanasierii cainilor a starnit o adevarata emulatie. Fiecare isi da cu parerea si e gata sa iasa in strada sa ii apere. La televiziuni nu mai vezi altceva decat confruntari intre cei pro si contra eutanasierii. A devenit subiectul cel mai important in Romania. Pacat ca nu se consuma la fel de multa energie pentru stoparea avorturilor. Uimitor si trist….

  Apreciază

 17. kosk said, on septembrie 6, 2013 at 11:42 am

  oamenii (mai ales generatiile de azi) pot fi mult mai rai si mai indraciti decat ‘bestiile’ patrupede d’aia Dumnezeu permite uneori naturii sa se razvrateasca putin, sa aduca aminte unora ca nu sunt dumnezei pe pamant, sa le mai taie din mandrie si ingamfare..

  Apreciază

 18. Cosmin S. said, on septembrie 6, 2013 at 12:07 pm

  Sa nu iubim mai mult animalele decat omul.
  Caci asta este tendinta care se si promoveaza la nivel international, anume ca animalele si chiar plantele sunt mai importante decat omul.

  Circula o filozofie in zilele noastre cum ca trebuie sa salvam pamantul cu plantele si animalele, nu omul. Omul poate sa moara. Stim noi cine promoveaza ideile astea…Vor chiar sa ne faca pe toti vegetarieni, smintindu-ne cu imagini din corporatiile lor conduse de oculti, unde animalele sunt chinuite in ultimul hal.

  Una e sa ai grija de cainii tai din ograda si alta e sa zici ca-ti pasa de cainii nimanui dar sa faci galagie cand vin autoritatile sa-i salte.
  Cu totii stim ca problema aceasta nu poate fi rezolvata decat prin masuri radicale asa cum se practica peste tot.

  Ii strangem in padocuri, zeci de mii de caini si ii tinem acolo ani la rand? Stim ca asa ceva nu se poate in Romania unde sistemul e corupt de la varf catre baza. Cainii vor fi inapoi pe strazi, iar banii furati.
  Autoritatile se prefac ca au grija de caini, aloca 300 lei de caine, care oricum se fura, dar de ce nu ar da alocatie 300lei de copil, nu 42 lde lei cum e acum, caci ei, copiii nostri ne vor plati pensiile, nu cainii.

  Si necazul asta cu cainii tot de la UE-Bruxel ne vine. Este inca o masura de a adauga un stres in plus populatiei si asa chinuita si exasperata.
  In vest, cainii nerevendicati in 2 sapt. sunt eutanasiati. Si ei sunt cei umani, iar noi barbarii sadici, nu?
  Mai poti sa-ti lasi copii in fata blocului sau trebuie sa-ti angajezi gardian sa-i pazeasca de caini?
  Animalele sunt animale, se salbaticesc daca sunt lasate de izbeliste.
  Si oamenii se salbaticesc, dar pentru asta avem politie, legi, etc.
  Pentru caini numai protectie, pentru oameni nimic.
  Nici jungla nu e, caci in jungla macar ai libertatea sa te aperi, dar in orasele din Romania nu.

  Romeo,
  hepatita ai facut de la toxicitatea vaccinului, nu de la seringi.

  Apreciază

  • kosk said, on septembrie 6, 2013 at 1:40 pm

   Cosmin S
   mai, defapt e invers dar nu te-ai prins tu si chiar tu ai scris ; ‘in vest, cainii nerevendicati de 2 sapt sunt eutanasiati’..chiar asta asta promoveaza sclavii din media la noi: o lume aseptica in care ‘humanismul’.e ridicat la rang de religie (Sf Justin Popovici)..dar stati voi in confortu vostru de mitici, puteti cere si ucide toti cainii ‘maidanezi’ Dumnezeu are grija sa trimita si alte lighioane pentru pacatele noastre..

   Apreciază

  • pcmouse said, on septembrie 6, 2013 at 2:39 pm

   caini…tigani..etc etc..dar nimeni nu pomeneste de avort oficial la televiziunile lui peste..avorturile sunt crime.femei romane.barbati romani de ce nu va opriti din facut crime?
   in loc sa faceti copii multi ati preferat sa cresteti caini!si dupa aceea i-ati aruncat pe strada,lasandu-i nemancati nemangaiati..si va mirati ca au devenit unii din caini bestii?
   cine o sa va plateasca pensiile cine o sa va apere de benzile de cocalari infecti ce nu le place scoala ci ciordeala si fentarea platilor..
   la noi in zona tiganimea a dat tepe de sute de milioane la banci.am gasit persoanal facturi aruncate pe jos..de la eos si nu numai.ei nu platesc cablu pt ca isi fac abonament pe rand!si dupa aia nu mai platesc.nu platesc gunoiul.fura curent.pe cand va ocupati domnilor si de tiganie?o adevarata plaga a societatii.aceste scarbe vor drepturi tipa si urla isi pun fusta in cap dar cand e de platit nimic nu platesc!

   fratilor am tigani langa mine in curte.pt ca unul din baieti a luat o romanca moldoveanca de nevasta si culmea a facut 2 baieti gemeni albi.ce seamana cu masa toata ziua erau injurati si blestemait din moldoveni si glume despre moldoveni nu ii slabeau…nuva spun ce injuraturi mizerabile au primit a cesti copii si mama lor.,,aceast natie spurcata tiganeasca este cea mai rasista.auzi ce vorbeau despre moldoveni ca ei nu sunt romani!!pana la urma au dat o afara din casa pe norsa pe motiv ca urla copii si a trimis o la parinti in moldova..dar adevarata ciuda a spurcatilor era ca copii au iesit copii albi ca nu seama cu ei tuciurii..

   Apreciază

  • mucenicul said, on septembrie 6, 2013 at 3:09 pm

   @ Cosmin S
   fără animale și plante omul n-ar exista. de aia Dumnezeu l-a făcut pe om la urmă. Mai gândiți înainte să vorbiți.

   Apreciază

  • Maria said, on septembrie 6, 2013 at 5:41 pm

   Cosmin S ,
   Bine ai gandit , si cel mai tare este adevarul acesta pe care l-ai mentionat :”Si necazul acesta tot de la Bruxelles vine .Este inca o masura de a adauga un stres in plus populatiei si asa chinuita si exasperata ”
   Asa este , nu vezi un caine in tarile europene pe strazi si la ei nu se intampla sa fie trecatorii muscati si omorati , pt ca in ciuda aparentei protectii cainilor , daca nu sunt revendicati de nimeni , se iau masuri .
   In general ,persoanele care tin multime de caini , prin curti , in apartamente , ii tin in brate , tot timpul lor liber stau cu cainii , acestia au o problema de natura psihica , in case este dezordine , mizerie de nedescris , mirosul patrunde prin peretii apartamentului sau din curte se raspandeste in tot cartierul , devenind focare de microbi si imbolnaviri .
   Cunosc personal multe cazuri din acestea , nu vorbesc in dodii .

   Apreciază

 19. florinache said, on septembrie 6, 2013 at 2:16 pm

  Daca am trai intr-o lume a sfinteniei, ori daca am fi noi cu totii sfinti si am trai in deplina armonie cu natura….ar fi altceva; lucrurile stand insa altfel, un caine agresiv nu e cu nimic mai presus decat un sarpe veninos…deci…

  Apreciază

  • stelian said, on septembrie 9, 2013 at 10:12 am

   @florinache Ba eu as pune problema invers. Daca pe sfinti nu ii atacau lighioanele, inseamna doar ca Dumnezeu permite ca aceste animale sa ne atace pe noi. Inseamna ca ele au discernamant, noi nu. Nu tre sa ,,astepti” sa vina o lume a sfinteniei, tre sa pui umarul la ea. Si nu ucigand, asta e clar.

   Apreciază

 20. blue said, on septembrie 6, 2013 at 2:18 pm

  Problema asta se putea rezolva atunci când totul încă nu era scăpat de sub control, adică atunci când madam Bardot a venit să ne dea ea lecţii despre europenism şi civilizaţie. În loc să finantăm d’alde „patru lăbuţe” si alte ongeuri iubitoare de animale doar pe hârtie, mai bine se adunau atunci câinii de pe străzi, se sterilizau şi se făceau masive campanii de adopţie. Dar unde hoţii şi borfaşii au mână liberă, ce putere are părerea omului de rând? Eu nu cred că se va rezolva ceva în următorul deceniu, căci aşa cum avem regi ai asfaltului cu maşini de sute de mii de euro dar n-avem asfalt, sau regi ai gunoaielor milionari în euro, dar gunoiul este peste tot pe străzi, asa probabil există şi regi neîncoronaţi ( încă ) ai taxei de ecarisaj.
  Zic că cel mai bine e să cunoaştem un minim ghid de supravieţuire. Acum ceva ani străbăteam un dig părăsit împreună cu un coleg de muncă. Şi ne-a atacat o haită de câini sălbăticiţi. Erau atât de bine organizaţi încât se vedea clar cine este şeful haitei, cum coordonează prin lătrături scurte atacul celorlalţi, el stând mai deoparte în observare. Nu ştiu cum m-am trezit cu un băţ gros în mână, cred ca Dumnezeu l-a aşezat la locul potrivit, şi, spate în spate cu colegul cu care eram, exact ca în filmele gen western, ne-am apărat şi am lovit în dreapta şi în stânga până ce şeful haitei a hotărât că atacul e inutil, ordonând printr-un alt lătrat scurt împrăştierea. Ne uitam unul la altul şi nu ne venea să credem că mai suntem în viaţă. La întoarcere ( pe acelaşi drum), căutând soluţii în minte de a nu mai trece prin ce-am trecut, brusc mi-a venit o idee. Aveam în rucsacul din spate două pungi de crochete, un fel de pesmet sub forma de batoane. Când haita s-a repezit din nou la noi cu forţe proaspete, am desfăcut pungile şi le-am împrăştiat conţinutul în calea lor. S-au oprit şi au început să hăpăie mulţumiţi. Când au terminat şi au venit către noi, deja dădeau din coadă cu prietenie. Ulterior, când mai treceam pe acolo, o făceam pregătiţi. Se bucurau când ne vedeau şi alergau veseli în întâmpinarea noastră. Şeful haitei se lipea de mine şi se rostogolea, să-l scarpin pe burtă. A fost în cele din urmă împuşcat de un vecin al proprietarului care venise la furat.
  Ideea e că trebuie să ne pregătim copiii pentru lumea de-afară în care vor trăi şi care numai prietenoasă nu e. Copiii aceia atât de mici nu aveau ce căuta singuri la aşa mare departare de parc, deci bunica e prima şi cea mai mare vinovată. Atunci când mai cresc şi suntem nevoiţi să-i lăsăm sa mai meargă şi singuri pe străzi, trebuie învăţaţi să nu vorbească în nicio circumstanţă cu străinii, să nu accepte nimic de la astfel de persoane, iar cu câinii să nu fie agresivi sau să nu fugă din calea lor. E bine să aibă la îndemână ceva de mâncare, o punguţă de sticks-uri pentru astfel de situaţii limită, să le arunce în faţa lor şi să se îndeparteze încet. Dacă noi nu ne protejăm copiii sau nu-i învăţăm să se protejeze singuri, nimeni n-o va face în locul nostru, in niciun caz sistemul, asta e clar.

  Apreciază

  • Maria said, on septembrie 6, 2013 at 6:00 pm

   Am patit-o si eu odata , acum vreo zece ani , cand treceam printr-o parcare , a sarit de sub o masina un caine vagabond , pe care l-am mai vazut in acea zona , si m-a muscat de picior , au trecut coltii prin pantaloni (era iarna ), mai am si acum un semn .
   Problema critica a fost sperietura , pt ca nu mi-am revenit nici dupa ce am ajuns acasa .
   In alta ocazie , o haita ce statea in calea mea in plina strada , a renuntat la mine , dupa ce am golit sacosa cu cumparaturi si am luat-o la sanatoasa , lasandu-i sa se ospateze in liniste .
   Apoi de cate ori trec prin acea zona , fac rugaciuni , semnul Crucii , de parca ar fi ceva necurat pe acolo odata cu cainii .
   Sa nu credeti ca aceasta mare anomalie a Romaniei , cu acesti mii de caini intr-un oras populat , nu-i o lucrare draceasca .
   Acum in Iasi , nu mai sunt caini maidanezi , intr-un numar ingrijorator , pt ca , primariile , ii inhata si ii duce unde trebuie , dupa ce primesc de la populatie reclamatii insistente si hotarate .
   Nu-ti este teama sa mergi pe oriunde vrei .Daca abia vezi doi trei caini , foarte rar prin oras .

   Apreciază

 21. acelas said, on septembrie 6, 2013 at 3:06 pm

  apropos de acel site …, si de „avocatul” salvator ..

  http://www.dcnews.ro/2013/09/instigare-urban-ii-cere-lui-radu-stroe-sa-demita-un-politist/

  . corect, cine e mai rau?

  .

  Apreciază

 22. dante said, on septembrie 6, 2013 at 7:23 pm

  Pentru toti acei care sint mari iubitori de ciini si care, intr-un fel sau altul , vor sa arate cit de iubitori si dragalasi sint maidanezii, ii rog sa se duca sa explice aceasta problema parintilor micutului ucis, sa se uite la el cit este de desfigurat, dupa care, sa se puna in situatia familiei respective. Dupa aceea sa vina si sa spuna ce a simtit el ca om.
  Ciinii sint foarte folositori omului, dar in propria ograda, nu pe strazi, iar in ceea ce priveste „sufletul” animalelor, acestea au un suflet muritor nu ca cel al omului nemuritor, asa o sa jungem la concluzia ca Darwin a avut dreptate si ca ne tragem din maimuta, dar ma rog cine crede treaba asta inseamna ca chiar se trage din maimuta.

  Doamne ajuta!!

  Apreciază

 23. MarianTP said, on septembrie 6, 2013 at 8:39 pm

  Un baiat de clasa intai urla intr-o dimineata de-a trezit tot cartierul. Sunete de jale, de ti se ridica parul in cap si pe spate. Muschiul antebratului sau fusese smuls de pe osatura, si atarna in jos spre genunchi.

  Cei ce apara cainii maidanezi sau de alte rase vor da greu raspuns inaintea lui Dumnezeu, ca au legalizat armele albe. Da ! Cainii infometati si mai ales in haita, sunt sabii, cutite, fierastraie, drujbe, etc. aflate in deplina libertate de a ataca, sfasia si ucide.

  Treaba cu Sfintii Parinti e un alt subiect, de discutat intr-o alta discutie. Sfintii Parinti nu locuiau la bloc, nu mai faceti comparatii de genul acesta.
  Noi vorbim strict de vremurile noastre, nu de ce facea Sfantul Serafim de Sarov sau Cuviosul Paisie Aghioritul, care locuiau retrasi si smeriti in duh de rugaciune, in manastiri si pustii.

  Deci cum e bine ?
  Sa vi se intoarca copiii mutilati acasa ? Fara un ochi, sau cu urechie smulse din craniu, cu scalpul luat, sau cu falcile smulse de pe fata ?

  Rusine celor ce isi dau cu parerea fara sa fie ei insisi patiti si trecuti prin asa ceva.
  RUSINE !

  Apreciază

  • Mirela said, on septembrie 7, 2013 at 12:07 am

   @Marian TP
   1. Cred ca ar trebui sa ne suparam pe Dumnezeu si sa-I cerem socoteala pentru ca a creat aceste „arme albe” si pentru ca nu/i protejeaza pe copiii, desi zice ca e Tata, ca ne iubeste si ca ne poarta de grija.
   2. De suferintele animalelor ne pasa? Cati oameni/copii nu chinuie animalele, cati nu arunca in ele cu pietre, dar cati se scandalizeaza, cti iau atitudine si pe cati ii doare cand vad asa ceva? Sau noi avem dreptul sa facem cu animalele orice vrem, ca noi suntem cununa creatiei?
   3. Cati dintre cei care hotarasc acum moartea animalelor pentru acest tragic caz nu-si saluta vecini, rude, prieteni, sefi, colegi sau cunoscuti despre care stiu ca au facut avorturi, adica si-au sfartecat pruncii fara nici un pacat propriu? Nu e aici nici o ipocrizie, ne revoltam la fel, le aratam indignarea noastra?

   Apreciază

   • MarianTP said, on septembrie 7, 2013 at 9:19 am

    @ Mirela …..fara sa iti dai seama ai tintit chiar la fix. Eu sunt cu mult mai indignat fata da pruncucidere, decat fata de problema cainilor asasini.

    Incearca sa faci legatura intre cele doua comentarii ale mele, si ai sa vezi ce ma ustura cu adevarat: COPIII, SOARTA COPIILOR, IMPOBOBIREA BISERICII CU SFINTI, COPIII NEPREDATI SATANIZOARELOR(televizoarelor) SI INFERNETULUI, COPIII SI NUMAI COPIII.

    Mai jos comentariul meu de pe Apologeticum, de acum un an (22.sept 2012)
    http://www.apologeticum.ro/2012/09/cum-a-ajuns-romania-sa-aiba-22-milioane-de-avorturi/

    Marian
    22 septembrie 2012 la 23:43
    Lucrul acesta (genocidul pruncilor) nu-l mai schimba nimeni. Poporul roman e in cadere libera.

    – Inchinatori ai lui baal si moloh
    – varsatori de sange de prunci, mai sangerosi decat barbarii
    – cruzi, nemilosi, inumani, arunca cu pruncii la canalizare de parca ar fi servetele de nas
    – negri precum satana, se scalda in pacura placerilor
    – distrusi sufleteste de satanizor (televizor)
    – manjiti de bani europeni (masonici) pana peste cap
    – calauziti de lene si trandavie crunta
    – taiati complet de la Sfanta Liturghie
    – hulitori si blasfemici de cele Sfinte
    – inradacinati adanc in vicii si obiceiuri daunatoare
    – manati de la spate de mandrie, potrivnici ai smereniei
    – gadilati la talpi de mirajul confortului (totul la buton: apa, caldura, mancare, haine, transport, educatie, etc)
    – pervertiti de pornografia internetului
    – sodomiti, gomoriti
    – practicanti ai divortului si casatoriei de proba
    – concubini de la varste fragede (in popor ei isi zic ca sunt prieteni, desi prietenia nu inseamna sa iti arunci hainele de pe tine complet). Citez: “Cei ce ce traiesc necununati, sunt cu sabia scoasa permanent impotriva lui Dumnezeu” – Pr Nicolae Tanase
    – atrasi de moda si modern (doua cuvinte satanice)
    – risipitori (dau 1500 lei pe un tv led si cel mult 10 lei pe o Icoana)
    – robiti de stomac si gusturi rafinate (cele patru posturi sunt demodate si fara gust)
    – biruiti de gatlej si bauturi scumpe
    – carcotasi si nemultumitori la orice obstacol in viata
    – etc.

    Exceptiile de la regula sunt crestinii care inca mai respira duhovniceste, insa si aceia sunt putini. 2-3 % din totalul populatiei.

    Da ! Se mai poate schimba ceva: dar e nevoie 100 de preoti cucernici care sa cutreiere tara, si sa zica lucrurilor pe nume. Sa strige sus si tare, precum Sfantul Ioan Botezatorul. Sa nu se teama. Sa fie nebuni pentru Hristos.

    Bine a zis poetul Ioan Alexandru. Suntem un popor de criminali.

    Cand auzim la tv sau citim in ziare de un criminal care a ucis un om, pentru bani sau alte lucruri lumesti, ne scandalizam cu totii si il acuzam foarte dur (” Sa mai iasa de la puscarie cand l-oi scoate eu” …zice lumea) ….DAR ….cand o mama si un tata, isi omoara pruncii in pantece sau ii lasa sfartecati pe mesele si in cosurile de gunoi de la ginecologie, atunci nu spunem nimic. Nu ni se mai pare asa grav sau asa dureros. Rusine !!!
    Cum poate cineva sa ingaduie unui criminal (ginecolog) sa ii taie copii in pantece ?
    Cum poate o mama sau un tata sa lase sa i se faca copilul bucati, rupt si zdrentuit de chiureta, clesti si alte instrumente de tortura ?
    Cum poate cineva sa se numeasca MEDIC, din moment ce el distruge vieti ? Oare e corect sa se numeasca medic, sau corect ar fi sa se numeasca UCIGAS DE COPII ? Ce „juramant” a depus acel doctor ? A fagaduit ca va salva vieti, dar iata ca le distruge.

    Asasini platiti (de parinti) = acestia sunt medicii care fac avorturi. Doctore ! ai jurat fals. Minti cu nerusinare ca vei ocroti viata, cand de fapt tu te faci VANATOR al vietii.

    Prosti, blegi, si orice dar nu BARBATI = acestia sunt „barbatii” care lasa copiii tocati in bucati. Barbatia inseamna cu totul altceva. Inseamna sa duci TOTUL (necazuri, greutati) cu demnitate si cu fruntea sus. Inseamna sa nu te lasi niciodata biruit si sa dai totul pentru familia ta, pentru tara ta, pentru Dumnezeu care te-a zidit si care te-a lasat BARBAT, nu carpa.

    Vrajitoare si hulitoare ale Maicii Domnului = acestea sunt femeile care isi masacreaza copii din pantece ani la rand, si care dupa ce nasc peste ani un copil, au curajul sa se mai numeasca MAME. Valabil si pentru cele care iau anticonceptionale (care de fapt sunt medicamente avortive : chiar daca ce sunt inghitite, conceptia are loc dar copilul moare de foame in uter pt ca nu reuseste sa se lipeasca de uter si sa se hraneasca, si ESTE ELIMINAT PRIN CICLU direct la WC)

    Etnocid – asa zicea parintele Nicolae Tanase ca face poporul roman. Se autodistruge!

    Credeati ca „doctorii” nazismului au pierit ? NU, in nici un caz !!! Acum avem mii, zeci de mii, milioane, de Mengele impanziti in toata lumea. Ucigasi si dusmani ai Maicii Domnului !!! Maica Domnului a fugit in Egipt sa scape viata pruncului Iisus.
    Noi insa ce facem ? Fugim dupa Irod (baal,moloh) ca sa ne taie pruncii, in mod voit. Si nu oricum, ci cu BANI, cu BANI platind „medicului”operatiune de ucidere (avortare) a rodului iubirii dintre cei doi. Cei doi care nu vor sa fie si al treilea, si astfel familia sa fie intreita asemenea PreaSfintei Treimi.
    O familie fara copii este nedesavarsita si nu se poate asemana cu Sfanta Treime – Pr . Nicolae Tanase
    -intr-un fel este dragostea dintre soti
    -intr-un fel este dragostea fata de parinti
    – si intr-un fel este dragostea pentru copii tai.
    Chiar daca nu sunt original, vreau sa zic si eu ca Pavel: „As vrea sa fiu anatema de la Hristos, numai sa nu mai existe sau se mai faca vreun avort vreodata”

    CE FRUMOS SI DIVIN este sa fii strigat: MAMA !! TATA !!
    Este asemenea unei rugaciuni catre DUMNEZEU!
    – Mama, unde esti ? Mamico.
    – Tata, ajuta-ma ! Taticule.
    – Tata Ceresc miluieste-ma !
    Ce adresari minunate, ce cuvinte UNICE.

    Si ce tragedie pentru cei ce nu vor sa le auda rostite.

    Vi se pare ca am fost dur pe alocuri?!. Asta e o bataie pe umar, comparativ cu cele viitoare ce vor zdruncina poporul roman: foamete, razboaie, robie, prigoana, si multe altele.
    Cine seamana vant culege furtuna ! Iar noi am imbibat pamantul cu sangele copiilor avortati. Ganditi-va numai la ce „roade” vom „culege” !?!?!?
    DUMNEZEU sa ne ierte ! Ne-am luat la tranta cu EL, plecandu-ne genunchii la printul intunericului, izgonind astfel pe IMPARATUL LUMINII.

    PreaSfanta Nascatoare de Dumnezeu, nu ne uita pe noi ucigasii de suflete si de neam.

    Apreciază

 24. kiusimus said, on septembrie 6, 2013 at 10:03 pm

  acum ce reiese? daca nu suntem sfinti, ne meritam soarta,,,si las sa ne pape cainii?

  Apreciază

 25. vigilentaanticip said, on septembrie 6, 2013 at 10:18 pm

  ma intreb daca oare am gresit siteul la ce comentarii citesc. semenii mei, specia mea, e impotriva celui mai frumos lucru al naturii, animalele. oricat demult as vrea sa fiu de parte voastra, sunt impotriva aparand adevaratele victime nu ‘inchipuitele’. mi-ati stricat seara. trebuia sa ma rezum doar la articol.

  Apreciază

  • stefan said, on septembrie 6, 2013 at 11:39 pm

   Ia pune tu mana si adopta vreo 20-40 de maidanezi, du-i la tine in curte si ai grija de ei in tarlaua ta, nu pe strada. Dar de ce nu te copleseste mila mai bine pentru vreo 4-5 orfani chinuiti???? A, scuze, oamenii sunt pentru tine niste tradatori, care te vand pentru o lingura de apa…..mai presus e o javra pentru tine decat un biet copilas. Din aceste comentarii ale tale la articol nu pot trage decat o concluzie: IPOCRIT LA MAXIM.

   Apreciază

 26. a said, on septembrie 7, 2013 at 12:05 am

  stiu de la bunicii mei, deci e in traditie, ca cel rau se poate salasui in orice animal, mai ales in caini, pisici si capre, dar niciodata in oi, miei. Si-mi mai amintesc, cred ca am mai scris asta, ce am citit intr-o carte despre parintele Argatu, cum cineva a adus un acatist, si inainte sa apuce sa-l dea parintelui, el i-a spus ca ce vrea ea nu e posibil; persoana scrisese in acatist sa faca Dumnezeu ceva cu cainii de pe strazi, ca prea s-au inmultit. Si a mai spus parintele, ca scris este, ca la sfarsitul vremurilor, oamenii vor fi sclavii animalelor. Ceea ce se si intampla, fie voluntar, cum sunt cei care-si pupa cainii sub coada si dau o parte buna din salariu ca sa-si rasfete dihaniile, sau involuntar, cum suntem ceilalti, caci din banii munciti de noi, care nu primim sprijin pt copii de ex, sunt ingrijiti cainii din adaposturi. Este evident ca e o manevra impotriva noastra, pt ca intr-adevar in afara sunt eutanasiati cainii, ce motiv logic ar fi sa se impotriveasca in cazul tarii noastre, din moment ce si ei fac la fel? Bine, sunt si ei creatia lui Dumnezeu, bla bla, dar Dumnezeu l-a pus pe om stapan peste creatia Lui. N-o sa stau sa absolutizez acum drepturile cainilor, cand ei mi-au muscat copilul? E datoria noastra sa ne aparam copii, inclusiv de salbaticiuni. Nu sa lasam pericolul pe strazi, ca… sa fie ce vrea Domnul. Si sunt o persoana care iubeste animalele, am crescut in Bucuresti si n-am avut niciodata probleme cu cainii, intotdeauna m-am descurcat cu ei cu blandete. Dar daca traim in oras, nu in padure, oare e normal sa trebuiasca sa ne dezvoltam astfel de abilitati? Eu, de ex, as vrea sa traiesc in padure, dar nu e musai si dorinta tuturor bucurestenilor, nu? logic, altfel s-ar fi dus in padure, nu in oras. oricat de drag mi-ar fi grivei si labus, votez pt eutanasiere.

  Apreciază

 27. minionita said, on septembrie 7, 2013 at 2:23 am

  Uite o solutie simpla pentru caini. Cum pe langa fiecare institutie sunt maidanezi, ar putea sa faca fiecare un tarc intr-un colt de curte si sa ii tina acolo. Nu ar necesita mare branza de investitie si se gasesc mereu oameni care sa le aduca de mancare. Pentru aia care se plang ca nu dai un leu la un cersetor, in general mancarea pentru caini sunt resturile ramase de la masa pe care altfel le-ai arunca, pentru ca nu stiu cati si-ar permite sa cumpere delicatese la maidanezi. Pe langa blocuri, cei care vor ar putea face acelasi lucru. S-ar tine o evidenta si cand un animal ar crea probleme ai putea sa ii tragi o amenda aluia care l-a lasat liber. In paralel s-ar merge pe adoptii, eliminarea animalelor bolnave sau periculoase si astfel nu ai mai avea atatia caini pe strada. ONG-urile de iubitori de animale si mancatori de bani ar putea sa verifice cum sunt ingrijiti acesti caini, oamenii nu ar mai fi muscati, numarul de caini din adaposturi s-ar reduce si s-ar cheltui mai putini bani.
  Si cu o vana de rautate pentru adeptii pro-eutanasie, v-as ura la toti sa dea Dumnezeu sa vedeti impreuna cu copii vostrii cum omoara hingherii cainii maidanezi, sa vedeti cum se chinuie animalele otravite si dupa aia sa va uitati in ochii copiilor vostri si sa le spuneti:”Uite cum am grija de tine. Multumita mie cainii astia nu o sa te muste niciodata.”
  Ceea ce vreti voi e sa rezolvati o situatie extrem de grava intr-un mod oribil.
  Avorturile pe care le criticati sunt facute in baza aceleiasi mentalitati: atata timp cat iese cum am vrut eu si confortul nu imi este amenintat, nu imi pasa ce implica alegerea mea pentru altii. Asa cum se justifica femeile care fac avort (nu vroiam sa ma ingras, nu imi pot permite sau nu am chef sa am grija de un copil si nici macar nu e un copil sunt doar niste celule si la urma urmei doctorul l-a omorat iar daca fetusul a simtit ceva n-am habar si nu e treaba mea ) la fel va justificati si voi: nu suntem responsabili pentru ca exista cainii, vrem sa rezolvam problema simplu si eficient, nu ne pasa de niste animale care nu discern binele de rau si n-au alta vina decat ca exista si atata timp cat nu vedem nimic nu vrem sa stim ca o sa fie hacuite intr-un mod crud si o sa moara chinuindu-se. E dreptul nostru in calitate de oameni sa alegem ce vrem sa se intample cu ele, nu ne intereseaza daca exista si alte solutii vrem sa moara si punct.
  O sa spuneti vai, cum poti compara viata unui copil cu a unui caine? Nu exista termen de comparatie dar femeia care face un avort isi priveste copilul in acelas fel: o cantitate neglijabila de care NU II PASA si care ar da nastere la niste probleme de care NU VREA SA FIE RESPONSABILA si NU VREA SA SE OCUPE. Asa ca plateste un doctor in acelasi mod in care voi veti pune o stampila, si a lichidat problema.

  Apreciază

  • Maria said, on septembrie 7, 2013 at 2:18 pm

   Dar de ce nu a-ti fost atat de milosi si cand au omorat sute de mii de pasari din gospodariile oamenilor , pasari sanatoase , invocand asa zisa gripa aviara , tot o lucrare a Occidentului mafiot , ca sa dispara pasarile noastre din tara , crescute ecologic si rezistente si sa manance oamenii scarboasa de carne hormonata din Occident , provenita din pasari hranite cu nucleu ce contine hormoni de crestere (o saptamana = cu o luna )?
   Oare cine n-a vazut la tv , cum prind hingherii pasarile din curtea omului si le pune de vii in cotainere , sa le axfisieze . Unde va era mila atunci , cand odata cu acesta cruzime , faceau si o mare paguba populatiei Romaniei , in special oamenilor de la tara , care le-au hranit si ingrijit , pt hrana lor de toate zilele ?
   Pasarile reprezinta hrana omului si nu faceau niciun rau .

   Apreciază

 28. Fratele Ioan said, on septembrie 7, 2013 at 8:10 am

  Pentru un caine comunitar ,se aloca 10 ron /zi.
  Pentru alocatia unui copil,42 ron pe luna.

  Apreciază

  • minionita said, on septembrie 7, 2013 at 1:28 pm

   Ai perfecta dreptate, dar cati bani intra in buzunarele alesilor nostrii dupa urma cainilor comunitari si cati bani intra de pe urma copiilor? Daca faci abstractie de bani, te asigur ca ii doare in acelasi loc si de caini, si de copii si de noi in general.

   Apreciază

  • stelian said, on septembrie 9, 2013 at 10:18 am

   pai si nu e clar de ce, frate Ioan? La om se stie exact cati bani ajung. Pe caini e un pic mai greu sa ii intrebi cat au mancat in ultima perioada. Incercati sa vedeti in spatele problemei, nici un caine urias nu are nevoie de 10 RON pe zi.

   Apreciază

 29. dante said, on septembrie 7, 2013 at 8:27 am

  Mai Mirela, tu daca ai avea un copil care ti-ar muri sfisiat de ciini, ai mai veni pe aici cu asemenea comentarii melancolice, concret?
  Ce spui tu acolo e bla, bla, bla, o placa pe care o aud de zeci de ani, insa concret e faptul ca un copil (si nu numai) a murit sfisiat de maidanezi. Tu ce pui mai presus viata unui om, sau a unui animal, sau le pui pe picior de egalitate?
  Te rog raspunde scurt si la obiect, fara discutii sterile, uite, eu mai presus decit viata unui animal, pun viata unui om.

  Doamne ajuta!!

  Apreciază

  • Mirela said, on septembrie 7, 2013 at 3:50 pm

   1. Cred ca am pus doar niste intrebari, nu vad „melencolia”. Totusi, Parintele Paisie Aghioritul nu era mai melancolic decat mine, cu discursul despre acea pasare, Olet? Nu era mai exagerat decat mine, sa spuna ca acea pasare avea marinimie? Dar nu insist, caci stiu ca e fara rost, argumentele ratiunii nu schimba inima omului.
   2. Pun mai presus viata unui om de viata unui animal. Daca, intr-o situatie limita, esti obligat sa alegi intre viata unui om si cea a unui caine, e firesc sa alegi viata omului. Doar ca nu asta e problema aici si nu cred ca avem dreptul sa omoram in chinuri mii de caini pentru ca unul a omorat un copil mic total nesupravegheat.
   3. Din punctul meu de vedere, cine are mila fata de animale are si fata de oameni, iar cine nu are fata de animale, nu are cu adevarat nici fata de oameni. Adica sa il doara, sa planga, sa se zbuciume pt. suferinta cuiva, nu doar sa-i dea ceva de pomana, ca stie ca asa trebuie, crezand ca asa isi castiga un loc in rai.
   4. Ma intreb ce inseamna porunca sa nu ucizi si de ce nu a zis Dumnezeu clar sa nu ucizi oameni?

   Apreciază

   • a said, on septembrie 7, 2013 at 11:49 pm

    si daca ai avea casa plina de serpi veninosi, ce ai face? ai creea un tarc in care sa-i cresti, sa le dai de mancare? Nu te mai apuca tu sa arunci blesteme, ca s-ar putea sa se intoarca impotriva ta. Bine-nteles ca animalele nu au nici o vina pt situatia asta, dar e o problema care trebuie rezolvata pt binele tuturor. Tu stii ce presupune meseria de vanator? hai sa-ti explic cate ceva. Chiar si animalele salbatice, alea de care unii isi imagineaza ca sunt absolut libere si omul n-are nici un amestec in viata lor, sunt tinute sub control de vanatori, sa se inmulteasca doar in anumite limite. Deci sunt vanate. Si nu mai sare nimeni de fund in sus in cazul lor. Sa ne stofocam mai mult pentru caini, decat pentru oricare alt animal? de ce, pt ca e carnivor? De ce nu te doare de mielul pe care-l mananci de Paste, sau de puiul pe care probabil l-ai mancat in ultimele saptamani? Ca e putin probabil sa fii vegetarian/a. Mie cainii mi-au muscat copilul de 2 ori, nu rau, slava Domnului si fara urmari grave, dar pt mine scara de valori e f clara, nu incape indoiala, daca sa tinem si cainii sub control, sau sa riscam sa ne fie sfasiati copii.

    Apreciază

   • Mirela said, on septembrie 8, 2013 at 12:03 pm

    @a
    1. M-a ferit Dumnezeu sa am casa plina de serpi veninosi. Totusi, iti amintesc ca un stramos de-al nostru, pe nume Noe, a salvat si serpi veninosi, la porunca lui Dumnezeu.
    2. Eu arunc blesteme? Serios? Vrei sa imi arati despre ce blesteme ale mele vorbesti?
    3. Sigur ca nu e bine sa stea haite de caini pe strazi si ca problema asta trebuie rezolvata, doar ca rezolvarea nu consider ca sta in acceptul nostru ca acestia sa fie ucisi in chinuri groaznice. Nu e absolut deloc vina lor ca stau pe strazi, ci doar a oamenilor.
    4. Poti sa imi dai vreun exemplu de sfant vanator? Stim de sfinti desfranati, vrajitori, ucigasi de oameni, talhari etc., stii si sfinti vanători?
    5. Nu mananc niciodata miel tocmai pentru ca demult am vazut unul jupuit care parca era viu si mi s-a parut groaznic. Dar daca e o virtute pentru crestini sa manance miel de Pasti, de ce nu mananca miel si calugarii? De ce nici carne de animale nu mananca, doar peste?
    6. Daca iti inchipui ca nu ma doare sufletul pentru animalele vanate sau pentru cele ucise ca sa le mancam, te inseli. Mananc si carne, dar stiu clar ca as prefer sa nu mai mananc niciodata daca ar trebui sa omor un animal pentru asta. Mai ales unul pe care l-am crescut.
    7. Nu sunt cainii desupra tuturor animalelor, dar acum se pune problema uciderii lor, nu a altor animale. Asa ca sunt aparati ei intrucat ura multora e concentrate acum impotriva lor.

    Apreciază

 30. ortprot said, on septembrie 7, 2013 at 12:16 pm

  Sf. Siluan: „Sunt oameni care se alipesc de animale, le mângaie şi le alintă, şi vorbesc cu ele, şi au părăsit dragostea pentru Dumnezeu, şi astfel se pierde dragostea dintre fraţi pentru care Hristos au murit în mari suferinţe. Nu este înţelept a face astfel. Animalului şi dobitocului a-i da mâncare, a nu-l bate – în aceasta stă mila omului faţă de ele; dar a se alipi de ele, a le iubi, a le mângâia şi a le vorbi este semnul neînţelepţiei sufleteşti. Sufletul ce a cunoscut pe Domnul stă pururea înaintea Lui în dragoste şi temere – şi, în această stare, cum să iubeşti, să mângâi şi să vorbeşti cu dobitoacele, cu pisicile, cu câinii?”

  Apreciază

  • Mirela said, on septembrie 7, 2013 at 4:00 pm

   Parinte Justin Parvu, despre care spunem ca e sfant si cu care ne laudam ca indrumator spiritual, avea pisici si le mangaia. Este asta o limita omeneasca a lui? Vezi poze la adresa
   http://nichitus.ro/2013/02/09/la-multi-ani-parintelui-iustin-parvu-la-implinirea-a-94-de-ani/
   La fel, parintele Paisie Aghioritul vorbea cu animalele, cu pasarea Olet, si e clar ca le indragea. De ce, pentru ca nu era sufletul lui la Dumnezeu, ci la fleacuri?

   Apreciază

  • Mirela said, on septembrie 7, 2013 at 5:19 pm

   Tot despre parintele Justin Parvu, eu mereu l-am vazut cu cate o pisica in incapere. Sa ne intrebam daca se spala pe maini de fiecare data cand atingea pisicile? Noi ii sarutam mana, iar el, pe langa binecuvantare, ne dadea microbi? Daca animalele sunt scarboase, ca lasa par, miros, sunt pline de toate relele etc., de ce ingaduie Dumnezeu ca mancarea noastra (fructele, ciupercile etc.) sa aiba viermi? Virtutea sta in a ne scarbi? Sau de ce a ingaduit Dumnezeu ca sfintii inchisorilor sa fie obligati sa linga flegme de pe pardoseala, sa manance excremente, sa stea cu sobolanii etc.? Cum au ajuns sfinti prin asa ceva?

   Apreciază

  • Maria said, on septembrie 7, 2013 at 6:52 pm

   Iata , comentatori luminati si care cunosc ce au spus sfintii despre animale in relatia lor cu omul .

   Apreciază

 31. mucenicul said, on septembrie 7, 2013 at 1:13 pm

  @saccsiv
  de ce nu mi-ai publicat raspunsul pe care i l-am dat lui crestin. cred ca am comentat in duhul ortodoxiei,nu? sau era prea ortodox?

  Apreciază

  • saccsiv said, on septembrie 7, 2013 at 2:44 pm

   mucenicul

   Sora mea, iertare, sunt oleaca in curatenie generala azi si n-am fost la calculator. Voi incerca insa sa ma uit mai des la comentarii.

   Apreciază

   • saccsiv said, on septembrie 7, 2013 at 2:47 pm

    mucenicul

    Vad ca ai postat si un articol pe blogul tau. Te-ai grabit.

    Apreciază

 32. minionita said, on septembrie 7, 2013 at 1:22 pm

  dante
  Daca pe mine ma iei de Mirela o sa iti raspund. Moartea unui copil e ceva ingrozitor si in primul rand as fi dat vina pe mine ca nu am fost acolo la timp, ca nu am murit eu in locul lui si ca el a platit pentru pacatele mele. Dar as fi vrut ca durerea sa nu ma impiedice sa judec corect.
  SUB NICI O FORMA VIATA UNUI ANIMAL NU E MAI PRESUS DECAT A UNUI OM. Dar in Romania eutanasie inseamna asta: http://www.youtube.com/watch?v=BE4YOD1GCQM, http://www.youtube.com/watch?v=OQsgfbmaPLI, http://www.youtube.com/watch?v=EYa_OJ-PAgQ si imi pare rau ca nu am gasit nimic despre cainii carora le-au taiat botul si i-au impuscat. Daca tu crezi ca ASTA e forma in care trebuie sa rezolvam problema, nu mai am nici eu nimic de comentat si cu siguranta Dumnezeu o sa ne apere de toate relele dupa aia.

  Apreciază

 33. […] crestin said, on septembrie 7, 2013 at 3:38 am […]

  Apreciază

 34. Fratele Ioan said, on septembrie 7, 2013 at 3:08 pm

  Am fost astazi in parcul Bazilescu [Buc. Noi]
  O haita de caini, vreo 5, tolaniti langa fantana artezina [centrul parcului], s-au luat de un barbat cu copilul sau.
  Comentariile celorlalti referitoare la cainii comunitari ,au fost de prisos.
  Dupa aceasta tragedie [a lui Ionut] , si atata tevatura a posturilor de tv, care au tratat acest subiect fierbinte al haitelor de caini , ne arata ca inca nu se vrea a se strange , cel putin din parcurile publice , a cainilor maidanezi.

  Apreciază

 35. pictorulamator said, on septembrie 7, 2013 at 4:32 pm

  Saccsiv
  Poate ar trebui sa o mai trimiti oleaca la spam pe paparuda aceasta de Maria sa-si mai revina putin. Dar ma tem ca o sa-i faci cel mai mare rau ca asta daca nu are posibilitatea sa posteze o zi se ambolnaveste. Daca o sa-i taie astia netul intr-o zi pentru ca nu a platit factura, ea se sugruma cu cablul de la pc

  Apreciază

 36. dante said, on septembrie 7, 2013 at 6:51 pm

  minionita
  Tu mi-ai pus citeva linkuri cu ciini omoriti, dar daca prin absurd cineva ar fi filmat chinurile si moartea copilului Ionut, si lar fi postat-o linga linkurile trimise de tine, ce ai mai spune, sau faptul ca el a murit in singuratate si neobservat de nimeni ii confera o moarte mai blinda? Si totusi….Ionut era un ingeras, care e incomparabil in fata Lui Dumnezeu, fata de un animal.
  Nu am nimic cu ciinii de la curte, sau cei care sint tinuti de lesa, si eu am avut si am ciine la tara, dar in acelasi timp sint total impotriva ciinilor fara stapin, care formeaza adevarate patrule ale mortii prin toata Romania. In acest caz cer eutanasierea lor.
  Intreb, care e diferenta dintre omorirea unei vite, sau a unei gaini si cea a unui ciine, ciinele are rang mai mare? Observ ca a lua in discutie „dreptul” animalului numit ciine este un subiect tabu, asemanator cu subiectul numit homosexualitate.
  Luati-i fratilor acasa, daca ii iubiti asa de tare, caci despre asta e vorba pina la urma, si goliti parcurile de ei, astfel incit un bunic sa se poata duce sa se plimbe in siguranta cu nepotul lui si astfel se rezolva amiabil problema. Nu pasati problema doar pe seama autoritatilor, si iar voi stati pe marginea santului si comentati cit de inumani sintem noi cei care cerem masuri extreme.
  Daca pe voi nici macar moartea unui ingeras, care putea fi al oricarui dintre noi, nu v-a facut sa va inmuiati din „dragostea” voastra fata de ciini, atunci dati-mi voie sa ma indoiesc de umanitatea voastra.

  Doamne ajuta!!

  Apreciază

  • minionita said, on septembrie 7, 2013 at 11:53 pm

   Diferenta dintre un caine si o gaina sau vita este ca alea termina in farfurie in timp ce cainele nu. Si nu iau in discutie dreptul animalului ci calitatea mea de om. In momentul in care un copil este agresat de un om ( barbat sau femeie ), care e om, are discernamant, stie diferenta dintre bine si rau, ar trebui sa aiba compasiune si frica de Dumnezeu, nu spune nimeni hai sa pedepsim toti oamenii sau macar pe aia care sunt ruda de gradul unu cu el. Daca un nenorocit iti abuzeaza si iti omoara copilul, in calitate de crestin, trebuie sa il ierti chiar daca simti ca se rupe inima in tine de durere si stiind ca a facut-o din placere.
   Tu ceri, intr-o situatie in care vina e impartita intre autoritati pe care le doare in pix de ani de zile de caini, intre un adult care lasa fara supraveghere doi copii, si 6 animale care reactioneaza din instinct, sa lichidezi toate animalele. Nu sa cauti o solutie ca sa nu se mai intample asa ceva ci sa extermini chiar si un caine care nu a muscat niciodata si poate nu o sa muste niciodata pe nimeni.
   Mai mult de atata. Traiesti in Romania. Crezi ca daca se pune problema eutanasierii in masa o sa sea cineva sa le faca o injectie si o sa ii mangaie pe cap in timp ce mor fara durere? Unii poate o sa aiba norocul asta, dar restul o sa moara otraviti cu cine stie ce.
   Daca un urs ori un lup sfasie un om ai sa ceri exterminarea intregii rase? O sa vii cu argumentul ca aia stau in padure. Problema e ca de cand omul a domesticit cainele, spre deosebire de celelalte animale, el cauta prezenta omului. El te vrea ca stapan.
   Si chestia cu luatul acasa e un soi de bataie de joc. Daca as sta la curte nu m-ar deranja sa am mai multi caini. Dar majoritatea locuim la bloc, intre vecini care seamana cu tine sau care nu suporta animalele, care spun vai ala are caine, mai baga-i o persoana la intretinere si alte chestii de genul asta.
   Uite, solutia cu ingradirea cainilor s-a facut la mine la servici. Aveam o multime de catele care fatau intr-o veselie si se facuse o haita. Unul din sefi a cerut sa se faca un tarc. Cateva bare in ciment, niste plasa si scanduri pentru custi. In timp au fost sterilizate si catelele, cei care stau la curte au mai luat din pui iar problema s-a rezolvat. Cainii, atunci cand nu sunt in tarc stau majoritatea timpului in curte pe langa cei de la paza si unul a mai capsat pe cineva care a dat cu piciorul in el.
   Si fii dragut, nu ii mai da inainte ca nu ne pasa de copilul care a murit. Lui Dumnezeu ii pasa de noi toti si de toti copii dar pentru pacatele noastre de multe ori ei sunt victimele abuzurilor adultilor sau ale neglijentei parintilor. Daca cineva si-a lasat copilul singur in casa si copilul a patit ceva, iar tu ai facut acelasi lucru si al tau e OK asta nu inseamna ca esti mai bun parinte. Iar Dumnezeu a zis ca omul sa fie stapan peste animale, nu sa-si bata joc de ele si de viata lor.

   Apreciază

 37. Maria said, on septembrie 7, 2013 at 7:03 pm

  pictorulamator ,
  Oamenii „mici” se rezuma la cuvinte fara valoare , cuvinte „mici ” precum e el .
  Crezi ca eu nu am cuvinte sa-ti spun vreo cateva incat sa-ti tremure putin barba ?
  Dar pentru ca esti o persoana neinsemnata pt mine , dupa cuvintele tale , nu meriti atentie .

  Apreciază

  • pictorulamator said, on septembrie 7, 2013 at 8:11 pm

   Marie
   Vai de capul lui barbati-tu saracu, ala care te are pedeapsa pe cap. Cred ca barbatul care a avut nesansa sa te nimereasca, mari pacate a facut la viata lui ca tare rau l-a pedepsit bunul Dumnezeu. Daca esti inca nemaritata, asta este un semn de avertizare pentru noi, toti barbatii : cine face pacate grele, va fi pedepsit aspru cu o nevasta-mierlita ca Maria.

   Apreciază

   • stefan said, on septembrie 8, 2013 at 3:14 pm

    Pictorulamator de baliverne.

    Mai puslama…tu in afara sa jignesti mai stii si altceva?!!

    Saccsiv, pentru ce lasi asemenea gunoaie de comentarii sa apara pe blogul tau? Ti se pare ca acest „pictor” de cuvinte urate merita sa arunce cu noroi in altii, mai ales intr-o persoana care a comentat mai tot timpul aducand argumente pertinente??

    Apreciază

   • FrYgY said, on septembrie 8, 2013 at 7:33 pm

    @Stefan (adica maria)
    Mai nesimtito, tu ne crezi prosti pe toti cei care citim acest blog de ani de zile ? ce repede ti-ai croit aparatorii ca sa vi sa-ti versi veninul sub alt nick. Trecand peste stilul ironic al pictorului amator, are dreptate . Nu poti sa lasi un comentator sa bata campii pentru ca este vechi si comenteaza mult. Asta ar insemna ca saccsiv sa urmareasca doar cantitatea, comentarii la gramada ci nu calitatea comentariilor. Si ce ti se pare iesit din comun sa te mai treaca putin la spam ? saccsiv proceda astfel in trecut cu cateva comentatoare smintite (Mihaela punctulete, Greta, Floarea) care incepeau sa comenteze sufocand spatiul si acaparand toata rubrica si mai bateau si campii. Dupa ce saccsiv le tempera o perioada la spam, le reprimea inapoi. Si cu tine ar trebui sa faca la fel, prea ai gazat acest loc cu putoarea comentariilor tale.

    Apreciază

   • Maria said, on septembrie 9, 2013 at 12:03 am

    FrYgY, de la frigarui ,
    Nu ne tragem de sireturi , profitand ca nu ne cunoastem . Asculta individ , fara cei sapte ani de-acasa , ca eu postez cu acelasi nick de cand urmaresc acest blog , uite-te la avatar .
    Cum iti permiti , insulte adresate mie , cand nu ne cunoastem si nu te-am jignit cu ceva vreodata , nu ti-e rusine ?Daca nu ti-e , sa-ti fie !
    Meriti spanul de o mie de ori !!!
    Sper sa citesti replica , chiar daca nu mai este pe prima pagina .

    Apreciază

 38. minionita said, on septembrie 8, 2013 at 2:27 am

  Pana la urma problema care se pune este sa lasam lucrurile asa cum sunt sau sa luam masuri astfel incat sa nu mai fie nimeni in pericol. Eutanasia nu e singura varianta dar este cea care ne implica cel mai putin si ne face de rusine in calitate de fiinte dotate cu sentimente si mai ales cu ratiune. Dumnezeu nu ne-a dat capete doar ca sa nu ne ploua in gat.
  Cine va garanteaza ca daca hingherii o sa inceapa sa fugareasca toti cainii de pe strada astia nu o sa devina mai agresivi? Cainele este in general mai inteligent decat alte animale. Cateodata e mai destept si decat unii oameni. Nu au cum sa ii prinda pe toti si, pana la urma, probabil ca o sa trebuiasca sa puna mancare otravita, ca asa e cel mai usor si oricum nu gasesc niciodata pe ala care a pus-o. Eventual mai crapa si ceva boschetari si o sa fie mai putine lucruri urate care sa va deranjeze privirea pe strada. Si atunci nu uitati sa le spuneti copiilor vostri in timp ce ii mangaiati cu mana care a votat pentru asta ca animalul ala care se zbate in agonie e rau si ca asa ii trebuie. Iar data viitoare cand va fi atacat cineva, o sa fie de vina hingherul care nu a prins cainele. Nu oamenii care au lovit animalul pana i-au bagat in capatana lui de caine ca fiinta aia bipeda e periculoasa si e dusmanul lui.
  Din punctul vostru de vedere eutanasia e unica solutie. Chiar daca inseamna ca niste zeci de mii de animale sa sufere urat de tot inainte sa crape. Chiar daca o sa fie zeci sau sute de corpuri de caini care trebuie distruse zilnic. Pai daca e s-o facem, decat sa dam o caruta de bani pe referendum mai bine luati topoare sau ce mai aveti si hacuiti voi toti cainii. In felul asta faceti dreptate pentru Ionut, veti fi vajnici cetateni ai comunitatii, buni crestini si oameni de valoare.

  Apreciază

 39. […] CRESTINUL SI ANIMALELE. Model: Sfintii si animalele. CUM AR TREBUI REZOLVATA CHESTIUNEA CAINILOR VA… […]

  Apreciază

 40. dante said, on septembrie 8, 2013 at 9:13 am

  minionita
  Draga, esti tare patetica, cuvintele astea pe care mi le-ai spus tu, „…si atunci nu uitati sa le spuneti copiilor vostri in timp ce ii mangaiati cu mana care a votat pentru asta ca animalul ala care se zbate in agonie e rau si ca asa ii trebuie….” sa i le spui tatalui lui Ionut, sau altor parinti carora copii lor au cazut prada acestor ciini, nu mie, caci eu sint mai insensibil , dar poate pe acesti parinti ii sensibilizezi mai bine.
  De fapt, tu ai venit cu bla bla bla-ul acela de 20 de ani, pe care tot il aud, insa fara solutii. Chiar daca stai la bloc si-ti plac animalele, adopta-le draga si ca tine multi iubitori de ciini, si uite asa se rezolva problema, nu veni sa-mi spui mie cit de odios sint eu atunci cind un maidanez mi-a muscat, sau mai rau, omorit copilul si eu cer eutanasia.
  Sinteti niste farisei, care cum spunea cineva mai sus, v-ati facut din ciini niste idoli, judecind cu dubla masura dragostea acordata anumitor animale si chiar omului.

  Tu spui ca: „….Pana la urma problema care se pune este sa lasam lucrurile asa cum sunt sau sa luam masuri astfel incat sa nu mai fie nimeni in pericol. Eutanasia nu e singura varianta dar este cea care ne implica cel mai putin si ne face de rusine in calitate de fiinte dotate cu sentimente si mai ales cu ratiune. Dumnezeu nu ne-a dat capete doar ca sa nu ne ploua in gat…”
  Asa e draga, sa lasam lucrurile asa, ca asa e cel mai bine, dupa cum ai vazut, dar e o chestiune de timp pina cind va aparea o noua victima si atunci tot victima e de vina ca s-a intersectat cu haita de ciini.
  Dumnezeu nu ne-a dat capete doar sa nu ne ploua in git… pai vin-o tu cu solutii, contribuie financiar, dar ia-i de pe strada, caci atunci eu cer eutanasierea lor, intelegi?
  Ciinii trebuie sa stea in curtea sau in casa omului, nu pe strazi, ce e greu de priceput?

  Doamne ajuta!!

  Apreciază

 41. aniush said, on septembrie 8, 2013 at 2:35 pm

  Eu ma confrunt cu o problema foarte serioasa. Sunt sutuita si data cu capul de pereti ca am grija de un caine care este pe strada…dar nu e maidanez…e clar de curte. Vreau sa va spun ca lacrimile mele curg cand vad cat de mare a ajuns rautatea oamenilor. Toti striga in cor sa masacreze cainii…socant. E aceeasi rautate si cinism ca acum 2000 de ani. Atunci Hristos pentru noi s-a rastignit, ca sa ne spele pacatele in timp ce oamenii strigau in cor sa-L rastigneasca si ii puneau coroana de spini pe cap. Cam asta faceti si voi. Dar dupa fapta si rasplata. Daca faceti asta o sa se abata asupra tuturor necazuri si nenorociri. Oamenii care sunt complici la aceasta crima oribila or sa aiba parte de necazuri, boli, suferinte, vanzare de organe fara acordul lor, chiar moarte caci asa se si intampla. Si animalele au suflet si apropos ati fost mintiti. Nu un caine l-a omorat pe copil ci un pedofil. Sunt doi pedofili in parcul respectiv dar nu se spune. Si daca ar fi fost caine cel care l-a omorat cum va explicati faptul ca a fost gasit cadavrul la cativa kilometri la o ora de mers de bunica intr-o padure. Tarau cainii cadavrul pana acolo? A fost clar mana de om si ca de obicei televiziunile au manipulat toata treaba.

  Apreciază

  • Mirela said, on septembrie 8, 2013 at 10:08 pm

   Reconstituirea traseului copilului ucis. Oare asta inseamna sa supraveghezi copii de 4, respectiv 6 ani? Nu i-o fi invatat nimeni sa stea in preajma celor cu care au iesit, cum imi spuneau mie parintii mereu?

   Apreciază

 42. Maria said, on septembrie 8, 2013 at 6:55 pm

  aniush,
  Fa ce faci scrie ce scrii , fara sa faci comparatii intre Hristos Rastignit si cainii din Bucuresti .
  Ca mi s-a facut parul maciuca .Oamenii , unii , nu mai gandesc ce scriu , atat de mult li s-a urcat la cap , grija pt acesti caini .Nimeni nu spune sa-i omoare , s-o gasi vreo metoda sa se rezolve cumva , dar sa fim mai retinuti cand facem niste comparatii , implicand pe isusi Domnul.

  Apreciază

 43. Doina said, on septembrie 10, 2013 at 12:08 am

  Apreciază

 44. Doina said, on septembrie 10, 2013 at 12:12 am

  SINGURA SOLUTIE – treptata si sigura. O aplica NUMAI oamenii inteligenti. Prostii si afaceristii merg inainte ca si pana acum: cu incarcerarea si uciderea.

  Uitati-va cum se face (TREBUIA DE ACUM 5 ANI- dar NU S-A VRUT!)
  http://cainicomunitari.ro/stiri/cauze-si-solutii-ale-situatiei-cainilor-fara-stapan/

  http://www.hsi.org/news/news/2012/05/bhutan_extended_050212.html

  http://infomaidanezi.blogspot.ro/

  http://www.sosdogs.ro/sosdogs.php?act=viewdoc&docid=12&la=1

  Si vedeti si adapost- refugiu pentru animale – ce la noi n-o sa vedeti nici peste 100 de ani. NOI UCIDEM- ca atat ne duce capul!
  Vor mai fi copii victime – ca orice se plateste pana la urma.

  Apreciază

 45. Xandra said, on septembrie 27, 2013 at 2:20 pm

  Am citit tot ce s-a scris aici….si am o nedumerire ..pe scurt :
  Ne consideram crestini ortodocsi ? asta ce inseamna ? ca tinem post, ne rugam..mergem la biserica..si ce mai inseamna ? Ca trebuie sa fim precum Isus Hristos a fost pe pamant..sa luam exemplul viu..si sa ne comportam ca si cum El ar fi mereu prezent !
  Ei bine… spuneti-mi mie..ce ne-a invatat Isus pe noi ? Daca cineva ne da o palma pe obrazul drept sa …intoarcem si obrazul stang..
  si.noi astazi ce facem ? ce lege aplicam…legea talionului cumva ? nu stiu.. va intreb…mi se pare mie sau fiecare incearca sa-si indreptateasca , sa-si justifice ura, frica, frustrarea..si sa se acopere sub valul cald al crestinului…nu acuz , doar observ cum ne dezbina ura….iertati-ma dar..nu-mi suna a dragoste, iubire ceea ce scrieti voi aici…iubirea fata de aproapele vostru…iubitor sau urator de animale.
  E in regula sa-ti aperi punctul de vedere, dar de ce trebuie sa aruncam cu noroi in celalalt..de ce trebuie sa acuzam in loc
  …sa intelegem ca nu este o lupta !

  Apreciază

 46. […] CRESTINUL SI ANIMALELE. Model: Sfintii si animalele. CUM AR TREBUI REZOLVATA CHESTIUNEA CAINILOR VA… […]

  Apreciază

 47. […] CRESTINUL SI ANIMALELE. Model: Sfintii si animalele. CUM AR TREBUI REZOLVATA CHESTIUNEA CAINILOR VA… […]

  Apreciază

 48. […] CRESTINUL SI ANIMALELE. Model: Sfintii si animalele. CUM AR TREBUI REZOLVATA CHESTIUNEA CAINILOR VA… […]

  Apreciază

 49. kharu1975 said, on octombrie 3, 2014 at 10:26 am

  Maria @
  Fara sa exagerez iti spun esti o MARE JIGODIE .Daca te-as intalni nu m-ar surprinde sa constat ca urasti la fel de mult oamenii precum urasti animalele . Eu unu am avut multe de invatat de la animale , inclusiv compasiunea care mie mi se pare tie iti lipseste cu desavarsire . Daca nu poti iubi un animalele care sunt create de Dumnezeu nu poti sa iubesti nici pe semenii tai . Nu uita ca Bunul Dumnezeu a creeat animalele sa slujeasca omului, dar asta nu inseamna ca omul trebuie sa isi bata joc de ele.

  Apreciază

 50. kharu1975 said, on octombrie 3, 2014 at 10:42 am

  Mariei si altora care ratacesc aiurea .

  Va indemn sa cititi Psalmul 103 :

  „Cât s-au mărit lucrurile Tale, Doamne! Toate întru înţelepciune le-ai făcut” (Psalmul 103, 24)

  s-a mai scris ca animalele au viata dar nu si Duh …. atunci de ce in acelasi psalm sta scris :

  28. Toate către Tine aşteaptă ca să le dai lor hrană la bună vreme.
  29. Dându-le Tu lor, vor aduna, deschizând Tu mâna Ta, toate se vor umple de bunătăţi;
  30. Dar întorcându-ţi Tu faţa Ta, se vor tulbura; lua-vei duhul lor şi se vor sfârşi şi în ţărână se vor întoarce.
  31. Trimite-vei duhul Tău şi se vor zidi şi vei înnoi faţa pământului.
  (Psalmul 103 )

  Apreciază

 51. gh ionela said, on februarie 13, 2015 at 11:38 pm

  Maria,draga….stii macar a cui e vina ca acei caini au ajuns pe strada si au devenit vagabonzi? A oamenilor iresponsabili si fara ratiune sau constiinta care nu se gandesc la riscuri ci doar la ei, si care atunci cand se plictisesc de animale hai sa le arunce pe strnada….tu cum crez stradai ca eu aparut acei caini vagabonzi pe strada ,prin magie ?nu din vina oamenilor iresponsabili,si majoritatea cainilor asa au devenit „vagabinzi ” dar nefacanduse nimic la timp era normal ,logic sa apara mai multi ca se inmultesc si ei. Dupa parerea mea ,ai o problema foarte mare cu animalele in special caini.
  Iar acei care au murit din cauza cainilor ,da e foarte tragic dar vina e a oamenilor care abandoneaza cainii pe strazi fara sa se gandeasca la consecinte.

  Apreciază


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Urmărește

Fiecare nou articol să fie livrat pe email.

Alături de 3,843 de alți urmăritori

%d blogeri ca acesta: