SACCSIV – blog ortodox

Erezia ariana: cum a aparut si cine a folosit-o apoi in scopuri politice

Posted in Arie, ERETICI, EREZIE, PRIMUL SINOD ECUMENIC by saccsiv on iunie 2, 2023

Orthodox Cristianity: THE ARIAN HERESY: HOW IT AROSE, AND WHO THEN USED IT FOR POLITICAL PURPOSES

EREZIA ARIANĂ: CUM A APĂRUT ȘI CINE A FOLOSIT-O APOI ÎN SCOPURI POLITICE

De Marina Borisova, 28 Mai 2023, Orthodox Christianity

Ce sunt schismele bisericești și de ce apar acestea? Și dacă Domnul ne descoperă adevărul în măsura în care îl putem cuprinde, cum știm care parte are dreptate? Încă de pe vremea Primului Sinod Ecumenic, Biserica se luptă cu această boală, care însă revine mereu la suprafață.

De unde apar ereziile?

Disputa ariană, care a divizat Biserica în secolul al IV-lea, a făcut ravagii timp de aproape o sută de ani, iar consecințele sale au fost resimțite pentru o perioadă și mai mare de timp. Totul a început odată cu sosirea în Biserică a multor oameni educați, care erau foarte interesați de genul de probleme de care puțini oameni se preocupau până atunci. Și au apărut înțelegeri diferite ale Trinității Dumnezeirii.

De exemplu, ereticul Sebelius învăța că Treimea este un singur Dumnezeu cu trei înfățișări, pe care le schimbă, așa cum se schimbă măștile în teatrul grecesc, și apare omenirii sub o formă sau alta.

Exact opusul a fost afirmat de un alt ereziarh – Pavel din Samosata. El credea că există un singur Dumnezeu adevărat: Dumnezeu Tatăl, și că Dumnezeu Fiul și Dumnezeu Duhul Sfânt nu sunt entități pe deplin divine. Opiniile sale au prins mult timp rădăcini în Orient, în special în Siria. Prezbiterul Bisericii din Alexandria, Arie, a aderat și el la acestea. A fost, fără îndoială, un om strălucit și talentat și atât de popular încât episcopul Alexandriei, Ahile, în timp ce era pe moarte, l-a desemnat chiar ca succesor al său. Cu toate acestea, el nu a devenit niciodată episcop – nu a fost ales.

Ce credea Arie despre Dumnezeu? Că există un Dumnezeu-Tatăl atotputernic care este prezent simultan în toate formele, în toate timpurile… El a fost întotdeauna acolo. Dar Dumnezeu a fost întotdeauna Fiul? Arie se îndoia puternic de acest lucru. La urma urmei, Fiul apare întotdeauna după Tatăl. Prin urmare, El a fost creat de Tatăl și, ca toate celelalte creaturi, are o natură creată. Însă natura Tatălui este fundamental diferită – eternă, divină. Adică, Arie a negat divinitatea deplină a lui Iisus. Pentru aceasta a fost osândit în anul 318 de către episcopul Alexandru al Alexandriei.

‘Peste tot sunt oameni care se ceartă pe tema lucrurilor ce nu pot fi cuprinse cu mintea’

Arie a fugit din Alexandria și a căutat sprijin la colegii săi, printre care se numărau Eusebiu de Cezareea, părintele istoriografiei bisericești, și Eusebiu de Nicomedia, episcop al uneia dintre reședințele imperiale.

A izbucnit o dispută serioasă. Iar pentru împăratul Constantin, atunci când a decis să susțină creștinismul, era de o importanță fundamentală să păstreze însăși unitatea creștinilor. La început, a încercat să-i convingă pe Arie și pe Alexandru să se împace și să nu mai ridice deloc această dispută dogmatică. Dar, în cele din urmă, a trebuit să fie desființată. Primul Sinod Ecumenic a fost convocat în anul 325 la Niceea, la care majoritatea episcopilor au osândit învățăturile lui Arie și au adoptat Crezul, în care Dumnezeu Fiul a fost recunoscut ca fiind de o ființă cu Tatăl, și Care din Tatăl S-a născut mai înainte de toți vecii.

Arie și câțiva dintre adepții săi au fost exilați. Însă acolo Arie nu a rămas tăcut prea mult timp. După ce s-a stabilit în Nicomedia, și-a expus învățăturile în Thalia, o carte destinată oamenilor de rând. Ca urmare, problemele teologice au devenit domeniul bârfelor de stradă. Sfântul Atanasie cel Mare a scris despre modul în care susținătorii lui Arie își propovăduiau ideile:

„Până în ziua de azi, arienii, și nu în număr mic, încă mai prind tineri în piețe și le pun întrebări, nu din Scripturile divine, ci ca și cum s-ar revărsa din abundența inimii lor… Peste tot sunt oameni care speculează despre lucruri de neînțeles – pe străzi, în piețe, la răspântii. Întreb cât trebuie să plătești, iar ei filozofează despre cei născuți și cei nenăscuți. Dacă vrei să știi prețul pâinii, îți răspund: ‘Tatăl este mai mare decât Fiul’. Dacă întrebi dacă baia este gata, ei răspund: ‘Fiul a venit din nimic’.”

Din aceste cuvinte se poate vedea cât de adânc îi tulbura erezia ariană pe toți creștinii din acea vreme. Acest lucru este de înțeles – toți oamenii simțeau că disputa nu se referea la o chestiune teoretică abstractă, ci la însăși esența credinței.

Cei mai mulți dintre episcopii locali căutau un fel de compromis. Iar împăratul însuși, la sfârșitul domniei sale, a fost înclinat să îndulcească formularea Sinodului de la Niceea de dragul unirii Bisericii divizate. I-a trimis chiar în exil pe cei mai zeloși susținători ai Crezului de la Niceea, cum ar fi episcopul Atanasie din Alexandria. Iar pe patul de moarte, a fost botezat de unul dintre liderii arienilor – Eusebiu de Nicomedia.

Predici incorecte

Fiii lui Constantin cel Mare aveau viziuni diferite asupra politicii bisericești. În Occident, împăratul Constans (probabil împăratul Flavius Iulius Constans, n.t.) a fost un stâlp al susținerii Crezului de la Niceea. În Est, împăratul Constantius (probabil împăratul Constanțiu al II-lea, n.t.), dimpotrivă, i-a susținut pe arieni. Arianismul a fost în cele din urmă condamnat la cel de-al doilea Sinod Ecumenic.

Dar nu a dispărut – s-a răspândit printre barbari. La urma urmei, primii predicatori creștini au fost trimiși la germanii din Est din Imperiul Roman de Răsărit, pe vremea când Constantius îl conducea. Este clar că ei au predicat Crezul în care ei înșiși credeau. Astfel, arianismul a devenit religia națională mai întâi a goților, iar apoi a celorlalți germani. De fapt, disputa ariană a fost în cele din urmă rezolvată abia în secolul al șaptelea, odată cu trecerea barbarilor la Crezul de la Niceea.

Erezia în folosul politicienilor

Dar martirii creștini care au suferit în timpul împăratului Zenon din Isauria în Regatul vandal pe care aceștia l-au creat în teritoriile cucerite din Africa de Nord – în ceea ce este astăzi Tunisia, nordul Algeriei, nord-vestul Libiei și insulele Corsica și Sardinia – au căzut victime nu atât unei crize religioase, cât unei crize politice.

În timpul lui Zenon, Imperiul Roman de Vest a fost desființat, iar Bizanțul a rămas singurul succesor al Romei. Dar Roma a fost mult slăbită; încă din 429, vandali din Spania i-au invadat provinciile africane și în 439 au cucerit Cartagina; în 455 au capturat și jefuit chiar Orașul Etern.

Dar în teritoriile cucerite, mai ales în Africa, cuceritorii – care erau destul de puțini – nu se puteau aștepta la un nou aflux de compatrioți și se temeau foarte mult de asimilarea cu populația locală. Africa romană, a doua cea mai dezvoltată regiune a imperiului după Italia, era aproape în întregime creștină la acea vreme, și mai ales creștin ortodoxă, ceea ce a complicat semnificativ dezvoltarea vandalilor în această regiune.

Așa că au ales tactica câștigătoare pentru ambele părți: ‘dezbină și stăpânește’, punându-i pe arieni și pe ‘niceeni’ unul împotriva celuilalt. Însă populația ortodoxă locală, care la început i-a confundat pe vandali cu eliberatorii de sub opresiunea romană, s-a răcit rapid față de ei din cauza persecuției religioase.

‘Fratele va da pe fratele său la moarte.’

Când împăratul Zenon, în 480-481, i-a cerut regelui vandal Gunderic să ocupe posturile episcopale vacante din Cartagina, acesta a cerut ca răspuns drepturi egale pentru biserica ariană din Constantinopol și din alte provincii orientale. Iar dacă Bizanțul nu a fost de acord cu acești termeni, Gunderic a amenințat că îi va deporta pe toți episcopii ortodocși din Regatul vandal ‘la mauri’.

Relațiile dintre vandali și Bizanț s-au înrăutățit, iar în Africa de Nord a început o persecuție severă a creștinilor ortodocși. Edictul promulgat de Gunderic cerea convertirea tuturor creștinilor la arianism până cel târziu la 1 iunie 482. Cei care nu au vrut să se supună au fost arși pe rug sau executați în diferite moduri. Istoricul bizantin Procopius din Cezareea și Sfântul Isidor din Sevilla îl numesc pe Gunderic cel mai crud și nedrept persecutor al creștinilor din Africa.

Sfântul Victor din Vitena, martor ocular al represiunii, a scris pe la sfârșitul anilor 480:

„Dacă un scriitor încearcă să adauge la cele povestite chiar și fără înfrumusețări stilistice măcar câteva detalii despre ceea ce se întâmpla în Cartagina, nu va fi capabil nici măcar să rostească numele torturilor. Toate acestea se află și astăzi în fața ochilor noștri și toată lumea îi poate vedea pe unii fără mâini, pe alții fără ochi, pe alții fără picioare; unora le sunt smulse nările și tăiate urechile, altora li se smulgea capul din umeri, fiind aruncați cu frânghii întinse la maximum ca dintr-o praștie, apoi victima călăilor se legăna spânzurat în frânghii. Uneori frânghiile se rupeau și oamenii cădeau de la înălțime cu o lovitură teribilă, în timp ce alții, după ce își rupeau toate oasele, nu se  mai puteau recupera pentru mult timp, cei mai mulți dintre ei mureau rapid.”

Astfel, când barbarii au pătruns în templul unde credincioșii se adunaseră în taină pentru Liturghie, mulți dintre cei care se rugau acolo au fugit. Însă 300 de oameni s-au predat de bunăvoie la chinuri și au fost decapitați. Iar dintre cei șaizeci și doi de preoți, doi au fost arși de vii, iar celorlalți li s-a tăiat limba. [1]

Iar arianismul – redenumit unitarianism în secolul al XVIII-lea – a supraviețuit până în zilele noastre sub forma unui număr mic de secte.

[1] Memoria celor 62 de preoți și 300 de laici martiri este prăznuită pe 21 decembrie.

Traducere (în engleză) de Igumen Seraphim (Bell) a articolului din Foma Magazine.

7 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Felix said, on iunie 2, 2023 at 10:00 pm

    Arianismul modern –
    Cuvant al Cuviosului Parinte Justin Popovici
    https://smerenia.blogspot.com/2009/06/arianismul-modern-cuvant-al-cuviosului.html?m=1

    Apreciază

  2. Felix said, on iunie 2, 2023 at 10:37 pm

    https://www.naturalnews.com/2023-06-02-covid-jabs-found-contain-green-monkey-dna.html#

    „Vaccinurile ARNm mesager( ARN mesager) pentru coronavirusul Wuhan (COVID-19), inclusiv cele fabricate de Pfizer și Moderna, sunt încărcate cu toxine care contaminează ADN-ul uman,
    potrivit microbiologului Kevin McKernan, fost cercetător și șef de echipă pentru proiectul MIT Human Genome.
    Un contaminant major pe care McKernan l-a identificat este promotorii virusului Simian 40 (SV40), care sunt legați de mezotelioame, limfoame și diverse tipuri de cancer ale creierului și oaselor.
    SV40, apropo, este același contaminant utilizat în vaccinurile împotriva poliomielitei pe care un studiu din 2002 publicat în The Lancer a constatat cauze limfom non-Hodgkin, provocând până la 50 la sută din cele 55.000 de cazuri noi de boală care sunt diagnosticate în fiecare an.
    În timp ce diferitele metode de testare utilizate de McKernan au produs rezultate diferite în ceea ce privește nivelurile de contaminare din fiecare flacon de vaxin, el a confirmat că toate au prezentat încă contaminare la niveluri cu mult peste limitele de reglementare, atât în Statele Unite, cât și în Europa.

    Contaminanții ADN din vaxin modifică genomul uman și provoacă o producție permanentă, non-stop, de proteine spike în organism?

    Dr. Steven E. Greer l-a intervievat recent pe McKernan despre descoperirile sale, al căror videoclip este disponibil pe site-ul Discern Report.
    Dr. Sucharit Bhakdi apare, de asemenea, în videoclip pentru a explica mai multe detalii despre ce înseamnă această contaminare cu ADN pentru destinatari.

    Atât McKernan, cât și Bhakdi arată clar în videoclip că SV40 este doar unul dintre numeroșii contaminanți diferiți găsiți în flacoanele de injecție covid.
    Și, potrivit lui Greer, guvernele și companiile de medicamente „au indus în eroare lumea într-o măsură mult mai mare decât se știa anterior” cu privire la prezența ascunsă a acestor contaminanți.
    O posibilitate cu adevărat înfricoșătoare cu toate acestea este probabilitatea puternică ca majoritatea persoanelor vaxinate cu acești contaminanți să sufere modificări ale genomului uman.
    Nu numai asta, dar corpurile lor sunt probabil acum producătoare de un flux constant, fără sfârșit de proteine spike mortale care „declanșeaza sistemul imunitar pentru a ataca propriile celule.”
    În esență, potrivit lui McKernan, persoanele (vaxinate) care se îmbolnăvesc de COVID sunt supuse unor modificări genetice, ceea ce înseamnă că au devenit, la drept vorbind, organisme modificate genetic – si care vor fi ciuruite de boli autoimune care nu pot fi vindecate niciodată.

    După cum a explicat McKernan, atunci când utilizați un test PCR tipic, veți fi considerat pozitiv dacă testul detectează virusul SARS-CoV-2 folosind un prag de ciclu (CT) de aproximativ 40″, a mai scris dr. Joseph Mercola despre constatări. „În comparație, contaminarea cu ADN este detectată la CT-uri sub 20.” „Asta înseamnă că contaminarea este de un milion de ori mai mare decât cantitatea de virus pe care ar trebui să o ai pentru a fi testat pozitiv pentru COVID.
    Deci, există o diferență enormă aici în ceea ce privește cantitatea de material care este acolo”, spune McKernan.”
    Există o șansă, deși foarte mică, ca acest lucru să fie doar accidental din cauza controlului slab al calității. Poate că giganții vaxinarii precum Pfizer și Moderna pur și simplu au grăbit aceste lucruri în producție și le-au eliberat pe repede inainte cu viteza si urzeală, nereușind în procesul de curățare a soluțiilor finale de contaminanți.

    O perspectivă mai rea este posibilitatea ca toată această contaminare cu ADN să fie intenționată ca parte a unei campanii genocidare de depopulare a planetei prin „medicină”.
    Ce sa vezi?
    Rețineți că Pfizer a recunoscut la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) că știe despre contaminarea ADN-ului dublu catenar în flacoanele sale de vaxin COVID, dar le-a livrat oricum pentru că a fost mult profit de făcut de pe urma acestora.

    Apreciază

  3. Felix said, on iunie 3, 2023 at 9:02 am

    Germania intră în recesiune pe fondul prețurilor ridicate la energie și al scăderii cheltuielilor de consum

    https://www.naturalnews.com/2023-06-02-germany-recession-high-energy-prices-reduced-spending.html#

    Apreciază

  4. Felix said, on iunie 3, 2023 at 9:37 am

    https://theeconomiccollapseblog.com/the-national-anthem-the-bible-and-the-christian-faith-are-all-considered-to-be-highly-offensive-in-amerika-now/

    Imnul național, Biblia și credința creștină sunt acum considerate a fi extrem de jignitoare în SUA

    Corul de copii Rushingbrook cânta Imnul Național în Sala Statuary din Capitoliul SUA, când au fost întrerupți de poliția din Capitoliu.

    Unui reprezentant al corului i s-a spus că polițiștii Capitoliului au comunicat că ar putea jigni pe cineva/s-ar putea cauza probleme”.

    Apreciază

  5. Felix said, on iunie 3, 2023 at 11:34 am

    https://m.ziuanews.ro/stiri/inflatia-globala-va-exploda-joe-biden-semneaz-legea-care-am-n-cu-doi-ani-falimentul-sua-prin-incapacitate-de-plata-1576928

    Indiferent dacă SUA imprimă bani sau nu, o schimbare majoră în sistemul global financiar este iminentă.
    Pe vremuri, banii tipariti erau distribuiți între cele patru colțuri ale globului ca moneda de valoare de rezervă/schimb.
    Astăzi, însă, când China și Rusia, cu sateliții lor economici, India, Arabia Saudită, Brazilia și altele, au abolit dolarul ca unitate de măsură si de schimb, si această sumă excedentară de bani noi tipariti va stagna în SUA și, eventual, în Europa inevitabil va provoca bum inflaționist mortal, ceea ce numim in anatomia omului insuficiență cardiacă
    Ei știu acest lucru și o fac deliberat și vor găsi o singura soluție:
    banii digitali și închisoarea digitală pe care vor să o impună planetei!

    Ελληνορωμαϊκά!: θανατηφόρα πληθωριστική ανεπάρκεια στις ΗΠΑ , το κάτι άλλο;
    https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/2023/05/blog-post_670.html?m=1

    Apreciază

  6. Felix said, on iunie 3, 2023 at 5:38 pm

    Parintele Athanasios Mytilineos:

    „Vaticanul i-a îmbrățișat pe musulmani pentru a-i rării pe ortodocșii din Europa de Est”
    👇
    Știți câte milioane de musulmani există în Asia? Dar in Africa? Sunt multe milioane de musulmani.
    Acum chiar au spus-o: vom ataca Europa.
    Ei au spus acest lucru… Ca să nu mai spun de figurile politice care au spus-o. Nu-mi place să amestec cu predictii ale personalităților politice. Ei au spus că Europa va deveni musulmană, va înceta să mai fie creștină.

    Și la Paris știți câte moschei există?
    Noi, în numele libertății religioase etc. îi respectam întotdeauna pe musulmani. De asemenea, se pregătesc la Atena pentru a face o moschee, cred ca știti…
    În timp intr-o situatie, în Emiratele Arabe, vizavi de Irak, s-a cerut de Paști să se permita ca sa se oficieze o Liturghie.
    Nu numai că nu-i lasă să construiasca biserica – în timp ce ei cer la Atena să se faca moskee – de către grecii de acolo, dar nici măcar nu au obtinut o cameră in Ambasada pentru a sluji o Liturghie de Paști.

    Da. Pentru că exista elementul de fanatism. Nu există libertate religioasă pentru ideologia musulmana. Nu există. Acesta este un basm cu libertatea religioasă oferita de musulmani. De aceea, în încercarea de a ocupa Europa din punct de vedere religios, musulmanii o vor domina și din punct de vedere politic. Iar noi, creștinii, și mai ales cei din Occident – cât de creștini or mai fi din cei Occident – suntem miopi din punct de vedere al acestor manevre.

    Vă rog sa acordați atenție. Cel puțin pentru propria noastră realitate. Ce doresc sa va spun? Îmi amintesc că în 1940 vorbeau despre milenaristi sau hiliasti. Si li se lua apararea: „Lasati-i în pace”. „Câti pot fi si ei acolo? O mână de oameni”. Astazi hiliasmul este o amenințare pentru Grecia contemporana! Totul pornește de la o mână de oameni, sau dacă vreți de la un singur om, iar prezența unui om eretic nu ar trebui să fie considerată niciodată o cantitate neglijabilă. Cel mai mare rău știti in ce consta? In calitatea vietuirii crestinilor! De aceea am atras atentia anterior: „dacă creștinii din Occident or mai fi creștini”.

    Vaticanul i-a îmbrățișat pe musulmani – ma ascultați? – pentru a-i rării pe ortodocșii din Europa de Est.

    Și s-a aratat acest lucru in Serbia. Faptele vorbesc de la sine.
    S-a scris în toate ziarele de toate nuanțele, că Vaticanul este aliat cu musulmanii împotriva sârbilor ortodocși etc.
    Aceasta este strategia Vaticanului:
    „Și cu diavolul ne vom alia atâta timp cât vom realiza ceva. Iar acest „ceva” pentru ei este de a-i extermina pe creștinii ortodocși.”

    Nu este adevărat? Nu este aceasta realitatea de astăzi? De aceea ar trebui să acordăm atenție francilor (romano-catolicilor) Vaticanului și musulmanilor. Pentru că deja umplu arcul, cel puțin pentru Balcani…. Cred că sunteți conștienți. Nu cred că vă spun lucruri noi. Și trebuie să fim foarte conștienți. Din acest motiv, Sfântul Cosma
    de Etolia a avut dreptate
    când a spus PAPA E BLESTEMAT!

    Iar Părintele Justin Popovici spunea despre o serie de repere consecutive in numar de patru pentru că îl considera pe Papa un adevărat predecesor al lui Antihrist – nu Papa, cel care se află acum în poziția în care se află… dar Papismul, adică fenomenul papist occidental care este condus de Vatican – a subliniat aceasta Părintele Iustin Popovici, profesor sârb la Universitatea din Belgrad, vorbitor de limba greaca și ortodox; deci există următoarele patru repere de figuri consecutive:
    IUDA, ARIE, PAPA, ANTIHRIST.
    Adică Iuda este primul Antihrist din Noul Testament.
    Arie care s-a lepădat de Dumnezeirea lui Iisus Hristos, al doilea Antihrist…
    Papa, adică fenomenul papist occidental care în cele din urmă îl va aduce pe Antihrist, adică il va aduce sensul că va pregati terenul ca sa fie primit antihrist de creștini. Da, sa fie acceptat antihrist de creștini.
    Este scris în cartea Apocalipsei, unde se spune că a fost ingaduita prigoana privind curtea Templului, va să fie impresurată de neamuri. Iar curtea Templului, ca să nu mai vorbim de întregul Ierusalim după Sfintii Părinți, reprezinta Biserica. Este ingaduit ca să fie prigoana asupra crestinilor, timp de trei ani și jumătate din partea națiunilor. Este vorba in final de venerarea antihristului.

    Asadar ortodoxia fiind atât de secularizata, nu va avea nicio retinere în a spune ca nu se supune Papei care va oferi pâine, bani si tot confortul.
    Din moment ce Papa ofera partea materiala, ce i-ar putea retine pe ortotocsi să nu-l accepte pe Papa? Va explic un pic mai practic pentru ca sa intelegeti cum va avea loc această acceptare a Papei de catre ortodocsi.
    Și în cele din urmă va veni si persoana principală: Antihristul.
    Deci, amintiți-vă in ordinea aparitiei: Iuda, Arie, Papa, Antihrist.
    Parintele Justin Popovici o spune.
    Dar si alți Părinți Răsăriteni, în special bizantini, vorbeau așa, de pilda Sfântul Marcu al Efesului.
    Se punea problema ca să accepte unirea Sfantul Marcu Eugenicul și să se alieze cu Roma? Niciodată.
    La fel si pentru Sfântul Grigorie Palama și multi altii
    Este extrem de important sa fim atenti la mahomedanism; să fim foarte atenți, pentru că întreaga problema va deveni cu timpul foarte critică.

    Să vedem ce a „arătat” Vaticanul în Siria.
    În Moria, Mytilene, în 2016, Papa s-a trezit – în niciun caz accidental – salutând un „refugiat” care ținea steagul „insurgenților” din Siria.
    „Jurnalistul” canalului de stat a spus atunci în mod fals că acesta este steagul Siriei.
    Nu. Nu este.
    Drapelul Siriei este altfel.
    Drapelul deținut de pseudo-refugiat a fost steagul Siriei când a fost ocupat de francezi.
    „Cele trei stele simbolizează cele trei state independente pe care Franța a vrut să le construiască prin fragmentarea Siriei”.
    Acest steag a fost ales și de mercenarii „rebeli” ai NATO, care cel puțin din 2011 au măcelărit mulți ortodocși în Siria.
    Iar Papa a venit să-i salute pe pseudo-refugiații care țin steagul asasinilor așa-numitei „Armate Siriene Libere”, care au înecat Siria în sânge. De ce?
    Ce mesaj transmite?
    Pentru ce se pregătesc cu toții?

    π. Αθανάσιος Μυτιληναίος: «Το Βατικανό έχει αγκαλιάσει τους μουσουλμάνους για να πλήξει τους Ορθοδόξους της Ανατολικής Ευρώπης». | ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ

    π. Αθανάσιος Μυτιληναίος: «Το Βατικανό έχει αγκαλιάσει τους μουσουλμάνους για να πλήξει τους Ορθοδόξους της Ανατολικής Ευρώπης».

    În zilele de 4 și 5 iunie 2023, soldații turci cu echipamentul lor vor traversa rețeaua rutieră națională bulgară pentru a merge în Kosovo pentru a se alătura Forțelor de Stabilizare ale NATO (KFOR), a informat astăzi presa bulgară.
    Părți ale armatei turce vor trece prin punctul de trecere a frontierei Kapitan Andreevo de pe teritoriul bulgar, potrivit unui comunicat al Ministerului bulgar al Apărării.
    Η σελίδα δεν υπάρχει – Echedoros’s blog
    https://echedoros.blog/2023/06/03/%25ce%25b2%25ce%25bf%25cf%2585%25ce%25bb%25ce%25b3%25ce%25b1%25cf%2581%25ce%25af%25ce%25b1-%25ce%25b5%25ce%25bd%25ce%25b7%25ce%25bc%25ce%25ad%25cf%2581%25cf%2589%25cf%2583%25ce%25b7-%25cf%2580%25cf%2581%25ce%25bf%25cf%2582-%25cf%2584%25ce%25bf%25cf%2585%25cf%2582-%25cf%2580%25ce%25bf%25ce%25bb%25ce%25af%25cf%2584%25ce%25b5/#more-2456

    „Turcia trimite comandouri în Kosovo la cererea NATO”

    „Un batalion de comando turc va merge în Kosovo la cererea Comandamentului Forțelor Aliate Întrunite al NATO, cu sediul la Napoli.
    Misiunea unității turce este de a contribui ca unitate de rezervă la activitatea forței KFOR a NATO, în urma incidentelor care au avut loc în Kosovo în ultimele zile”.

    Η Τουρκία στέλνει καταδρομείς στο Κόσοβο, έπειτα από αίτημα του ΝΑΤΟ – iefimerida.gr
    https://www.iefimerida.gr/kosmos/i-toyrkia-stelnei-katadromeis-sto-kosobo

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.