SACCSIV – blog ortodox

Ucraina: Mitropolitul Pavlo Lebid, în arest la domiciliu

Posted in prigoana, razboi, RUSIA, Ucraina by saccsiv on aprilie 2, 2023

Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/mitropolitul-ucrainean-pavlo-lebid-a-comparut-in-fata-instantei-dupa-o-perchezitie-a-sbu-protest-al-enoriasilor-sai-la-lavra-pecerska-4500142

Mitropolitul ucrainean Pavlo Lebid al Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC) a fost dus, sâmbătă, 1 aprilie, în fața unei instanțe ucrainene, după ce a fost acuzat că susține intervenția rusă în Ucraina, relatază Agerpres. În aceeași zi, Servicul de Securitate al Ucrainei (SBU) a percheziționat mânăstirea Lavra Pecerska, ai cărei călugări sunt vizați de un ordin de evacuare. În urma perchezițiilor, mai mulți credincioși au vrut să-și arate susținerea față de Biserica Ortodoxă Ucraineană, care are legături istorice cu Moscova.
UPDATE ora 23.06: Tribunalul ucrainean în fața căruia a apărut mitropolitul Pavlo Lebid a dat curs cererii procurorilor și a decis plasarea acestuia în arest la domiciliu, informează Sky News.

Arestul la domiciliu a fost instituit pentru o perioadă de 60 de zile. De asemenea, instanța a ordonat ca mitropolitul să poarte o brățară electronică de monitorizare, potrivit The Kyiv Independent.

Înaintea procesului, mitropolitul fusese interogat de SBU, care i-a percheziționat reședința.

Şeful SBU, Vasil Maliuk, a afirmat, într-un comunicat de presă, că „legea şi răspunderea pentru încălcarea ei sunt aceleaşi pentru toţi”.

Serviciul secret a anunțat, în timpul zilei, că a adunat „dovezi rezonabile” în ceea ce privește suspiciunile sale cu privire la acțiunile mitropolitului Pavlo Lebid, care ar fi incitat la dușmănie religioasă și ar fi sprijinit războiul Rusiei în Ucraina, potrivit The Kyiv Independent.
Agențiile de aplicare a legii au anunțat că îl suspectează pe mitropolitul Pavlo de încălcarea Codului Penal al Ucrainei, în special pentru „incitarea la ură religioasă, justificarea și negarea agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei”.

UOC este acuzată de autorităţile ucrainene de menţinerea legăturilor cu Biserica Ortodoxă Rusă, cu patriarhia la Moscova, deşi a rupt oficial legăturile cu aceasta în mai anul trecut.

Protest în fața Mănăstirii Peșterilor

Tot sâmbătă, zeci de credincioşi ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene s-au adunat pentru a protesta în faţa Mănăstirii Peşterilor (Lavra Pecerska) din Kiev, la scurt timp după ce mitropolitul Pavlo difuzase prin presă un mesaj video în care anunţa că „lavra a fost percheziţionată”.
„Ei zic că eu susţin agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Eu am spus, spun şi voi spune: condamn toate tentativele împotriva statului nostru, iar ceea ce au făcut Rusia şi Putin este de nejustificat”, le-a spus el credincioșilor, în mesajul video.

Enoriaşii UOC au venit la protest cu icoane în mâini. În faţa lor, un mic grup de contramanifestanţi naţionalişti a fluturat drapele galben-albastre ale Ucrainei.

Împotriva călugărilor mănăstirii s-a emis de miercuri un aviz de evacuare. Ignorând ordinul autorităţilor, călugării de la Lavra Pecerska au refuzat până acum să plece.

 

7 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Geo said, on aprilie 2, 2023 at 7:57 pm

    https://t.me/s/levigodman/8383

    Apreciază

  2. Clement said, on aprilie 2, 2023 at 8:58 pm

    Principesa Margareta a acordat cu ocazia propriei aniversari, medalia „Aparatoarea Coroanei” unor romani fideli intereselor sale, printre acestia aflandu-se IPS Varlaam Ploiesteanu,
    bancherul Fady Creich si Irina Margareta Nistor.

    Apreciază

  3. acelas said, on aprilie 2, 2023 at 9:43 pm

    nu ar fi trebuit sa accepte cipul pus la picior, fara nicio rezistenta..
    altfel, este arestat pt ca a considerat in niste „interceptari” ca este un razboiu USA-Rusia

    https://news.yahoo.com/sbu-releases-intercepts-lavra-abbot-171900492.html

    Apreciază

  4. acelas said, on aprilie 2, 2023 at 10:05 pm

    https://fb.watch/jFpm21gFBI/

    Apreciază

  5. Apa trece, pietrele rămân said, on aprilie 3, 2023 at 9:53 am

    Despre acțiuni nelegitime îndreptate împotriva ortodocșilor
    https://ortodoxiacatacombe.wordpress.com/2023/04/03/despre-actiuni-nelegitime-indreptate-impotriva-ortodocsilor/

    Apreciază

  6. […] Ucraina: Mitropolitul Pavlo Lebid, în arest la domiciliu […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.