SACCSIV – blog ortodox

Victoria Stoiciu: Nu este o întâmplare faptul că INS nu actualizează coşul de consum

Posted in Romania by saccsiv on noiembrie 3, 2022

Sursa: https://www.stiripesurse.ro/ins-acuzat-ca-actioneaza-politic-institutia-ar-ascunde-intentionat-faptul-ca-romanii-nu-isi-permit-cosul-de-consum-pentru-un-trai-decent_2634790.html

Victoria Stoiciu, coordonator de programe la Fundaţia Friedrich Ebert România, a declarat marţi în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre studiul lansat recent privind coşul de consum pentru un trai decent, care diferă mult de cifrele INS, că nu este o întâmplare faptul că INS nu actualizează coşul de consum, fiind vorba de o decizie politică. Ea a arătat că a cerut date de la Inspecţia Muncii şi în luna mai 85% din contractele de muncă din România aveau o valoare inferioară valorii coşului de consum pentru un trai decent pe persoană singură.

Victoria Stroiciu a explicat că ceea ce a lansat Fundatia Friedrich Ebert România „este o actualizare a coşului lansat în anul 2018, care stă şi la baza legii care există în vigoare şi care prevede corelarea salariului minim cu valoarea coşului de consum pentru un trai decent”.

„E un coş în care unele lucruri pot fi eliminate, dar este un coş care să asigure un trai minim decemt, care include o serie de cheltuieli care nu se limitează doar la subzistenţa fizică a persoanei, la nevoile biologice, casă, masa şi încălzire ci include şi uneie cheltuieli care răspund unor nevoi sociale şi psihologice ale persoanei, cum ar fi educaţie şi cultură, recreere şi vacanţă şi chiar un fond de economii al familiei din totalul veniturilor”, a explicat aceasta, potrivit news.ro.

Ea a precizat că este vorba de un coş care oferă un fel de parametru pentru ceea ce ar trebui să reprezinte un trai minim decent. „Diferenţele faţă de de coşul INS este că acest coş al INS nu include acel capitol pentru locuinţă, ceea ce este o problemă. Coşul nostru include plata unei rate sau a unei chirii la costul pieţei, pentru un apartament corespunzător unui număr de persoane”, a declarat Stoiciu.

Ea a mai mai spus că din 2020 avem în vigoare o lege promulgate care spune că coşul de ocnsum pentru un trai decent reprezintă principalul element de fundamentare al salariului minim.

Despre faptul că INS nu actualizează acest coş de consum, Victoria Stoiciu a spus că este cu siguranţă o decizie politică.

„Nu este o întâmplare faptul că INS nu actualizează coşul de consum, aşa cum prevede legea 174 / 2020”, a arătat ea.

Victoria Stoiciu a mai afirmat că a solicitat date de la Inspecţia Muncii, iar acestea arătau, pentru luna mai, că 85% din contractele de muncă din România aveau o valoare inferioară valorii coşului de consum pentru un trai decent pe persoană singură.

„Avem şi valori de referinţă pentru o gospodărie de trei persoane, de două şi pentru o persoană, Pentru o persoană singură, suma pentru trai decent anul acesta era de 3.275 lei. 85% din contracte sunt mai mici decât 3.275 lei net, nu reuşesc să asigure o sumă care să ajute pe salariat să aibă un trai decent”, a spus Stoiciu.

Conform datelor publicate de Fundatia Friedrich Ebert România şi Syndex România, în septembrie, coşul minim de consum pentru un trai decent a fost calculat la nivelul de 8.659 lei pentru o familie cu doi copii, respectiv de 7.112 lei pentru o familie cu un copil.

Pornind de la datele publicate de Fundaţia Friedrich Ebert şi Syndex România, ASFANU – Asociaţia Familiilor Numeroase a calculat coşul minim de consum pentru un trai decent pentru familiile numeroase din România:

o familie cu 3 copii – 10.205 lei

o familie cu 4 copii – 11.751 lei

o familie cu 5 copii – 13.297 lei

o familie cu 6 copii – 14.843 lei

o familie cu 7 copii – 16.389 lei

OMS: 15 – 18 grade este temperatura ideală în camera în care dormi

Posted in OMS, Organizatia Mondiala a Sanatatii by saccsiv on noiembrie 3, 2022

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în sufragerie, temperatura optimă pentru adulți este 22 de grade, dar în dormitor este recomandat să fie mai răcoare. Ideal ar fi ca temperatura din camera în care dormi să nu depășească 20 de grade, însă aceasta poate fi și mai scăzută, mai exact până la 15 grade Celsius. Mai exact, temperatura ideală este considerată, de obicei, 18 grade, iar o temperatură prea mare pentru un somn liniștit este cea care depășește 24 de grade Celsius. Pentru sugari și copii mici, temperatura optimă variază între 18 și 21 de grade.

Mai multe la:

https://www.dcnews.ro/la-cate-grade-e-bine-sa-dormi-temperatura-ideala-e-mai-mica-decat-crezi_858558.html

 

Tagged with: , ,

Italia: Medicii nevaccinați se întorc în spitale

Aceasta este prima decizie privind pandemia luată de guvernul Meloni. Consiliul de Miniștri a stabilit că de mâine, 1 noiembrie, va expira obligația de vaccinare pentru medici și pentru toți profesioniștii din ramura sănătății.

Regula a fost inclusă într-un decret cuprinzător care mai include și alte măsuri. Mai exact, textul aprobat de CdM prevede că expirarea obligației de vaccinare anti-Covid pentru cei care exercită profesii în domeniul sanitar va fi devansată de la 31 decembrie 2022, la 1 noiembrie.

https://www.euractiv.ro/extern/italia-medicii-nevaccinati-se-intorc-in-spitale-dar-masca-ramane-obligatorie-31291

 

AUDIO: Agentia Spatiala Europeana prezinta zgomotele inspaimantatoare ale campului magnetic generat de nucleul Pămantului

Posted in FURTUNI SOLARE, SUNETE by saccsiv on noiembrie 3, 2022

Sau intr-o varianta mai scurta de pe youtube:

Iata si ce putem citi la CUM SUNĂ CÂMPUL MAGNETIC AL PĂMÂNTULUI de pe site-ul Agentiei Spatiale Romane:

În ciuda faptului că este esențial pentru viața pe Pământ, câmpul magnetic nu este ceva ce putem vedea sau auzi vreodată. În schimb, semnalele magnetice măsurate de misiunea Swarm a ESA au putut fi transformate în sunete – cu un rezultat destul de înfricoșător.

Acest clip audio reprezintă câmpul magnetic generat de nucleul Pământului și de o furtună solară.

Câmpul magnetic al Pământului ne protejează de radiațiile cosmice și de particulele încărcate transportate de vânturile puternice care se deplasează dinspre Soare. Atunci când aceste particule se ciocnesc cu atomii și moleculele – în principal oxigen și azot – din atmosfera superioară, o parte din energia rezultată din coliziuni se transformă în lumina verde-albastră tipică pentru aurora boreală, care poate fi observată uneori de la latitudini nordice înalte.

Aurora boreală oferă o modalitate de a vizualiza particulele încărcate de la Soare care interacționează cu câmpul magnetic al Pământului. În schimb, a putea auzi efectiv câmpul magnetic generat de Pământ sau interacțiunea acestuia cu vânturile solare este mai dificil.

Câmpul nostru magnetic este generat în mare parte de un ocean de fier lichid supraîncălzit de sub picioarele noastre, ce alcătuiește nucleul extern al planetei. Mișcarea sa creează curenți electrici, care, la rândul lor, generează câmpul nostru electromagnetic în continuă schimbare.

Lansată în 2013, misiunea Swarm a ESA, bazată pe trei sateliți, își propune să înțeleagă cum este generat câmpul nostru magnetic, măsurând cu precizie semnalele magnetice care provin nu numai din nucleul Pământului, ci și din mantaua planetei, crustă și oceane, precum și din ionosferă și magnetosferă. De asemenea, Swarm ne ajută să înțelegem mai bine vremea spațială.

Mai multe detalii aici.

 

Comentariu saccsiv:

Eu nu cred in teoria unui miez de fier lichid in centrul Pamantului.

Nu stiu daca este reala aceasta transformare in sunete a semnalelor magnetice si nici de ce Agentia Spatiala Europeana ne-a informat despre aceasta. Cert este, insa, ca suna ca dracii.

Cititi va rog si:

IADUL SE AFLA SUB PAMANT

Nu stim nimic despre GRAVITATIE, semn ca lumea sigur nu este precum stiinta oficiala ne descrie ca ar fi

 

Rusia trimite în Franța un magnet gigantic esențial pentru programul Iter

Posted in Franta, RUSIA by saccsiv on noiembrie 3, 2022

Sursa: https://www.g4media.ro/fuziune-nucleara-rusia-trimite-in-franta-un-magnet-gigantic-esential-pentru-programul-iter.html

Rusia a trimis marți în Franța unul dintre cei șase magneți gigantici planificați pentru a pune în aplicare programul de fuziune nucleară Iter, unul dintre marile proiecte științifice internaționale în care Moscova este încă implicată în ciuda sancțiunilor, potrivit Le Figaro.

Sub un cer cenușiu de toamnă, nava care transporta „bobina de câmp poloidal”, fabricată în Rusia sub conducerea agenției atomice Rosatom, a plecat din Sankt Petersburg (nord-vest), au constatat jurnaliștii AFP. Impozantul magnet, cu un diametru de 9 metri și o greutate de 200 de tone, a fost împachetat pentru călătoria care va dura două săptămâni și va ajunge la Amsterdam în drum spre Marsilia, în sudul Franței.

Această bobină în formă de inel va forma partea superioară a structurii „tokamak-ului”, o mașină experimentală construită în sudul Franței, care își propune să stăpânească producția de energie din fuziunea hidrogenului, ca în inima Soarelui.

Citește șiIter, proiectul de fuziune nucleară, avansează pas cu pas

„Fără bobina PF1, tokamak-ul nu poate funcționa”, a declarat pentru AFP Leonid Khimchenko, director adjunct pentru probleme tehnice la Centrul Iter din Rusia, salutând această realizare „unică” după mai bine de opt ani de muncă.

Dintre cele șase bobine planificate înainte de prima producție de plasmă sperată pentru 2026, patru sunt construite în Europa de Vest, iar o alta a fost construită în China, sub responsabilitate europeană.

„Toată lumea ar avea de pierdut”

Masiva navă rusă trebuia să plece în luna mai, dar interdicțiile impuse navelor rusești de a acosta într-un port european, din cauza sancțiunilor legate de ofensiva sa în Ucraina, au întârziat plecarea sa.

Cu toate acestea, nu se pune problema ca Rusia să nu-și „îndeplinească obligațiile” în acest important proiect internațional, a declarat Viaceslav Perșukov, reprezentantul special al Rosatom pentru proiecte internaționale, potrivit căruia „evenimentele actuale nu au afectat aproape deloc progresul proiectului”.

În urma intervenției sale militare în Ucraina, Rusia a anunțat că se va retrage „după 2024” din Stația Spațială Internațională (ISS), un alt proiect emblematic al cooperării științifice ruso-occidentale.

Dar, în acest moment, nu s-a luat o decizie similară pentru Iter. „Toată lumea ar avea de pierdut” dacă Rusia s-ar retrage sau ar fi exclusă, a declarat pentru AFP Andrei Mednikov, responsabil de construcția tamburului. El a adăugat: „Suntem cu toții o singură familie (…) Nu există competiție, nimic”, a declarat Leonid Khimchenko pentru AFP, în timp ce Moscova și Occidentul, aliații Kievului, se luptă de la sfârșitul lui februarie pentru Ucraina.

Alături de UE, Regatul Unit, Elveția, Statele Unite, India, Japonia, Coreea de Sud și China, Rusia contribuie cu 9,1% din costul de producție al instalației. Ideea proiectului Iter s-a născut în urma unui summit între președintele american Ronald Reagan și liderul sovietic Mihail Gorbaciov în 1985 și este rezultatul cooperării științifice dintre 35 de țări.

Tagged with: , , ,

Cutremur de 5,4 grade in Romania, ora 6:50

Posted in cutremur, Romania, SEISM, VRANCEA by saccsiv on noiembrie 3, 2022

Cutremurul a fost înregistrat la o adâncime de 140 de kilometri.

Cutremurul s-a produs la 69 km nord-est de Ploieşti, 76 km est de Braşov, 114 km vest de Brăila, 117 km vest de Galaţi, 118 km nord de Bucureşti, 126 km sud de Bacău şi 148 km nord-est de Piteşti.

A fost resimțit puternic în București, dar și în alte orașe din țară, mai ales la etajele superioare ale blocurilor. Unii martori susțin că a fost resimțit inclusiv în Republica Moldova.

A fost cel mai puternic cutremur din ultimii patru ani din România.

Tagged with: , , ,