SACCSIV – blog ortodox

Mugur Vasiliu: Ziua in care n-am murit

Posted in AXA, MUGUR VASILIU by saccsiv on martie 15, 2022

Unii dintre voi nici nu erati nascuti pe vremea cand se desfasurau evenimentele descrise mai jos. Insa multe dintre personajele despre care veti citi, inca traiesc si figureaza a fi oameni de bine: ziaristi, politicieni, formatori de opinie.

Ei sunt cei ce au facilitat violurile, bataia si crima. Sau „doar” au aplaudat…

Revista AXA Neamului: ZIUA ÎN CARE NU AM MURIT sau DESFĂȘURAREA CRIMELOR GENOCID DIN 13-16 IUNIE 1990 PENTRU CARE NIMENI NU SE FACE VINOVAT PÂNĂ ASTĂZI ȘI DESCOPERIREA CELOR CARE AU TRĂDAT IDEALURILE ROMÂNILOR

Preambul – cum s-au întâmplat lucrurile până în data de 13 iunie 1990

În anul 1987 am fost admis la Facultatea de Filologie București. Încă din primul an, am format un grup, nucleul fiind de 7 studenți: Marian Munteanu, Teodor Mitu, Mircea Gherbovăț, Mihai Gheorghiu, Florin Stuparu, Gabriel Hanganu și eu. Am înființat „Cercul de Folclor” în Universitatea București în 1988 având ca scop cunoașterea valorilor tradiționale românești. Unul din profesori Ion Coja, în 1988 ne-a propus să plimbăm un bătrân periodic în Cișmigiu. Cinci colegi, din acest grup mai puțin Florin Stuparu și Gabriel Hanganu nu au participat la aceste plimbări. Inițial nu am știut despre cine este vorba, iar când am aflat și ulterior cunoscut pe cel fiind Petre Țuțea. Am fost fascinați și foarte interesați de întâlnirile cu el. În perioada următoare am realizat că Petre Țuțea era în atenția Securității atât datorită opiniilor sale dar și datorită trecutului. Acest fapt deci s-a confirmat în vara anului 1989 când eu, cu Mircea Gherbovăț și Mihai Gheorghiu am fost anchetați de Miliție la etajul 6 al sediului Miliției de pe strada Eforie. Aceștia ne-au anchetat pe motiv că împreună cu Petre Țuțea eram un „Cuib de Legionari”. Am fost foarte surprinși că Marian Munteanu nu a fost nici citat, nici anchetat odată cu noi.

Eu am fost citat de 3 ori și anchetat de 2 ori. Ultima dată la sfatul prof. Ion Coja. Nu ne-am mai prezentat. Știu că în perioada respectivă Petre Țuțea era vizitat de mai multe personalități cum ar fi: Aurel Dragoș Munteanu, Adrian Păunescu. În discuțiile ulterioare pe care le-am avut cu Marian Munteanu, noi nu am găsit vreo explicație pentru care nu a fost și el anchetat, însă și el a fost mirat. Încă înainte de 1989 grupul de studenți din care făceam parte a luat hotărârea înființării unui partid politic – Partidul Național Popular – cu orientare tradiționalist naționalistă. Inițiativa înființării acestui partid i-a aparținut lui Marian Munteanu care vorbea despre iminenta cădere a regimului comunist. Cu toate că acest partid nu a fost înființat, eram pregătiți pentru înființarea unei astfel de organizații, fapt ce explică înființarea Ligii Studenților din Universitatea București la sfârșitul lui decembrie 1989, ca primă organizație constituită legal. Evenimentele Revoluției din 1989 m-au surprins la Târgu-Ocna unde mă aflam în perioada de vacanță. În 23/24.12.1989 am venit singur în București și am rămas la domiciliul mamei lui Marian Munteanu, din Drumul Taberei. Împreună cu Marian Munteanu am luat hotărârea să ne instalăm efectiv în sediul Universității, încă din 24.12.1989, începând să adunăm și să organizăm studenții. Rețin că armata ne-a pus la dispoziție armament și muniție pentru a apăra acest sediu de teroriști. Aflasem și, în unele cazuri, știam înainte de revoluție, de personalitățile politice care se instalaseră la putere. Eram convinși că toți cei ce ocupaseră posturile de conducere, făcuseră parte din nomenclatura PCR.

Am fost stupefiați de discursul lui Ion Iliescu, în care acesta îl acuza pe Nicolae Ceaușescu că a întinat idealurile comuniste, lăsând să se înțeleagă că în perioada următoare vom avea un comunism autentic. În 27.12.1989 am reușit să organizăm studenții din București și am participat cu un număr de 200 de susținători la o demonstrație în Piața Palatului unde era Comitetul Central al PCR. Aici am scandat „Iliescu afară! /Regele în țară!” și opinia noastră era că revenirea regelui în țară ar fi o garanție pentru viitorul anticomunist în România. Demonstrația respectivă nu a fost mediatizată și nici noi nu am avut posibilitatea de fixare foto sau video. În perioada desfășurării demonstrației Ion Iliescu, personal a făcut apel la televiziune ca populația să nu se deplaseze în Piața Palatului întrucât este o diversiune și se trage. De fapt, mesajul său urmărea să nu crească numărul manifestanților în acea zonă. Știrea a fost reluată de mai multe ori de TVR. Aspectele sesizate de noi cu privire la liderii instalați în fruntea țării au început să fie cunoscute de o parte a populației, dar în special de foștii revoluționari care căutau să se organizeze în asociații. În acest sens asociațiile de revoluționari au început să organizeze mitinguri și marșuri de protest împotriva puterii, dar și cu scopul de a prezenta adevărul despre Revoluția română, în sensul că se milita pentru aflarea celor care au tras după 22 decembrie 1989. În acest context s-au realizat conexiuni între liderii revoluționarilor și Liga Studenților, în special pentru că primii își doreau participarea noastră alături de ei la aceste manifestații. Noi, prin cei pe care îi puteam aduce în stradă, dădeam o altă imagine, mai bună acțiunilor respective.

(more…)

China susţine că „nimeni şi nicio forţă” nu va putea opri „reunificarea” cu Taiwanul

Posted in CHINA, TAIWAN by Vali on martie 15, 2022

Sursa: https://epochtimes-romania.com/news/china-sustine-ca-nimeni-si-nicio-forta-nu-va-putea-opri-reunificarea-cu-taiwanul–325844

Avion de vânătoare modelul F-CK-1 produs de forţele taiwaneze, decolând de pe un aerodrom – 22 septembrie 2020 (Sam Yeh/AFP via Getty Images)

Declaraţia a fost făcută înaintea întâlnirii dintre consilierul de securitate al Casei Albe şi şeful diplomaţiei regimului chinez, la Roma.

Observând îndeaproape evoluţiile din Ucraina, China a emis un alt avertisment vizând, în mod clar, Washington-ul, precum şi partenerii săi regionali majori, cum ar fi Australia. În weekend, regimul comunist chinez a transmis că orice naţiune care sprijină Taiwanul militar va suferi „cele mai grave consecinţe”.

Ministerul Apărării Naţionale al Chinei a declarat în continuare că „nimeni şi nicio forţă” nu ar putea opri vreodată armata chineză să aducă Taiwanul sub controlul Beijingului.

Potrivit Sky News, „tirada a fost transmisă la o zi după ce liderul chinez Xi Jinping s-a angajat în discuţii diplomatice cu Australia în încercarea de a repara relaţiile” dintre cele două ţări. Vorbind despre invazia Rusiei în Ucraina şi despre chestiunea sancţiunilor impuse de Occident, Hu Xijin, fost redactor şef la publicaţia Global Times, portavocea Partidului Comunist Chinez, a subliniat pe platformele social media:

„Dacă [Jake, n.r.] Sullivan crede că poate convinge China să participe la sancţiuni împotriva Rusiei, va fi dezamăgit” referitor la convorbirile dintre Jake Sullivan, consilier de securitate al Casei Albe şi Yang Jiechi, diplomatul şef al regimului comunist, care au avut loc luni la Roma în subsolul unui hotel.

Declaraţia a fost o reacţie la faptul că ministrul Apărării din Australia, Peter Dutton, a afirmat că ţara sa este pregătită să facă „tot ce putem” pentru a descuraja agresiunea chineză împotriva Taiwanului.

De asemenea, a venit în contextul în care Taipei-ul tocmai a aprobat o sumă suplimentară de 8,6 miliarde USD pentru cheltuieli militare pentru următorii cinci ani. Se pare că multe cheltuieli se vor concentra pe consolidarea apărării antirachetă a insulei.

Luni, 13 avioane chineze ale Armatei de Eliberare au încălcat zona de identificare a apărării antiaeriene a Taiwanului. Incidentele de acest fel au devenit săptămânale, dacă nu zilnice.

Dar, aşa cum subliniază Reuters, „Taiwanul se află în prezent într-o stare de alertă sporită din cauza temerilor că regimul de la Beijing ar putea folosi invazia Ucrainei de către Rusia pentru a face o mişcare militară similară asupra Insulei, deşi guvernul din Taipei nu a raportat nicio mişcare chineză neobişnuită”.

Forţele aeriene din Taiwan sunt ridicate în mod frecvent de la sol ca răspuns la incursiunile aeriene ale armatei Partidului. Luni, un avion de vânătoare taiwanez Mirage 2000 s-a prăbuşit în mare în timpul a ceea ce s-a numit „misiune de rutină de antrenament de luptă”.

Conform detaliilor bazate pe surse din Taipei:

Pilotul a decolat de la Baza Aeriană Taitung la 10:18 luni dimineaţa şi a raportat o defecţiune mecanică aproximativ o oră mai târziu, au declarat Forţele Aeriene din Taiwan într-un comunicat. Pilotul s-a aruncat în siguranţă la aproximativ 18 km sud de bază şi a fost salvat.

Oficialii forţelor aeriene au declarat ulterior reporterilor că flota de avioane de luptă Mirage 2000 a ţării va fi pusă la sol pentru inspecţii, a raportat o agenţia de ştiri din Taiwan.

Este de fapt al doilea accident aviatic din Taiwan în acest an, după ce în ianuarie un avion de vânătoare F-16V s-a prăbuşit în mare în timpul unui exerciţiu similar de rutină. În acel caz pilotul a decedat, iar 140 de avioane au fost temporar blocate la sol în aşteptarea unei anchete.

Tagged with: ,

Vânzările de apartamente se prăbușesc, băncile au oprit finanțări, proiectele se opresc

Posted in Ucraina by Vali on martie 15, 2022

Sursa: https://flux24.ro/vanzarile-de-apartamente-se-prabusesc-bancile-au-oprit-finantari-proiectele-se-opresc/

Războiul din Ucraina a dus la o scădere a interesului pentru achiziția de apartamente în ultimele două săptămâni, spune Sorin Greu, directorul general al Bog’Art, unul dintre cei mai mari constructori din România, transmite Profit.ro.

El avertizează că sunt bănci care au oprit finanțările în sectorul imobiliar și că o consecință, pe termen scurt, este imposibilitatea atingerii parametrilor de vânzări în relația cu finanțatorii proiectelor rezidențiale.

„În ultimele 2 săptămâni se simte o scădere a interesului pentru achiziția de apartamente. Noi am constatat scăderea cu aproape 70% a accesărilor pe site-urile dezvoltatorilor. Sunt anumite bănci care au oprit finanțările, cum e Libra Bank, care a oprit finanțările în sectorul imobiliar. Cumpărătorul final este în așteptare, pe fondul situației din Ucraina. Consecințele sunt negative, în primul rând, pentru proiectele în derulare, pentru că nu se mai ating parametrii de vânzări și apar dificultăți în relațiile cu finanțatorii, dar sunt și proiecte în pregătire, care, momentan, sunt puse în așteptare. În ultimele 2-3 săptămâni dezvoltatorii au început să se gândească dacă să mai acceseze o finanțare sau dacă să mai demareze un proiect nou“, a declarat Sorin Greu, directorul general al Bog’Art, într-o conferință organizată de Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC).

Șeful ONU: Vine uraganul foametei

Posted in foamete, Organizatia Mondiala a Sanatatii, Ucraina by Vali on martie 15, 2022

Sursa: https://flux24.ro/seful-onu-vine-uraganul-foametei/

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat luni împotriva repercusiunilor războiului Rusiei în Ucraina, care riscă se se traducă într-un „uragan al foametei” în multe ţări, relatează France Presse conform Agerpres.

„Ucraina este în flăcări” şi „ţara este pe punctul de a fi decimată în faţa ochilor lumii”. „Trebuie să facem tot posibilul pentru a evita un uragan al foametei şi prăbuşirea sistemului alimentar mondial”, a declarat el în faţa presei la New York.

Din cauza blocajului producţiei agricole din Ucraina şi Rusia, războiul ar urma, în repercusiunile sale, să lovească „cel mai tare pe cei mai săraci şi să semene seminţele instabilităţii politice şi ale tulburărilor în întreaga lume”, a subliniat Antonio Guterres.

„Acest război depăşeşte cu mult Ucraina”, a mai spus el.

„Preţurile cerealelor le-au depăşit deja pe cele de la începutul Primăverii Arabe şi de la revoltele foametei din 2007-2008”. „Indicele global al preţurilor la produsele alimentare FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, cu sediul la Roma) este la cel mai înalt nivel înregistrat vreodată”, a precizat el.

Tagged with: , ,

Zelenski, un Gavrilo Princip disperat să împingă omenirea în cel de-Al Treilea Război Mondial!

Posted in Ucraina by Vali on martie 15, 2022

Sursa: https://www.national.ro/politica/zelenski-un-gavrilo-princip-disperat-sa-impinga-omenirea-in-cel-de-al-treilea-razboi-mondial-755814.html

„Nu știu cu ce arme se vor da luptele în Al Treilea Război Mondial, dar al Patrulea Război Mondial va fi cu bețe și pietre”, spunea Albert Einstein.

În mass-media din Statele Unite, există o atmosferă de isterie absolută când vine vorba de un război NATO – Rusia, cu cereri de escaladare a conflictului făcute fără cea mai mică preocupare pentru consecințe. Perspectiva unui război nuclear, privit de zeci de ani ca un cataclism care ar pune capăt civilizației pe Pământ, este azi dezbătută în talk-show-urile de weekend.

Volodimir Zelenski, acest Bobiță netalentat al Ucrainei, interpretează poate ultimul rol al său. Îl joacă pe Gavrilo Princip, studentul bosniac care în 1914 l-a asasinat pe Franz Ferdinand, moștenitorul tronului Austro-Ungariei, și a declanșat (pretext) Primul Război Mondial. De câteva zile încoace, Zelenski tot îndeamnă NATO să închidă cerul Ucrainei, deși știe că asta înseamnă ca avioanele de luptă ale aliaților să tragă în cele ale Federației Ruse.

Războiul ruso-ucrainean scapă rapid și periculos de sub control, ambele părți invocând inclusiv perspectiva folosirii bombelor atomice.

Hub NATO, spulberat lângă granița Poloniei

Istoria ne învață că, adesea, războaiele sunt inițiate fără ca militanții să înțeleagă unde conduc luptele. În Ucraina, în condițiile în care ambele părți suferă pierderi militare majore, logica escaladării începe să devină tot mai  periculoasă.

Pentru ruși, lucrurile sunt clare, războiul este împotriva NATO, ea fiind responsabilă cu mersul lucrurilor în Ucraina în ultimii ani.

Duminică, un atac cu rachete a nivelat o bază militară de antrenament la doar 25 km de granița cu Polonia. Acest hub fusese folosit de personalul NATO pentru a instrui forțele ucrainene. La numai câteva ore distanță, un jurnalist american, Brent Renaud, a fost ucis de forțele ruse în Irpin, districtul Kiev. Toate astea s-au petrecut la o zi distanță după ce ministrul adjunct de Externe rus Serghei Ryabkov a amenințat că Moscova va viza convoaiele de arme ale NATO care alimentează Ucraina.

Așadar, pe măsură ce luptele din Ucraina se prelungesc, America și NATO se implică tot mai mult într-un război proxy împotriva Rusiei. Peste 20 de țări, inclusiv majoritatea membrilor NATO, au trimis Ucrainei rachete, sisteme antiaeriene, aeronave, vehicule și alte arme. Iar Kievul raportează că 20.000 de luptători străini s-au alăturat deja pentru a lupta de partea sa împotriva Rusiei.

La Washington se vrea război

La Washington, acțiunile Administrației Biden sunt denunțate ca fiind insuficiente. Ambele partide ale establishmentului politic american vorbesc despre atacarea Federației Ruse! Recent, 40 de senatori republicani i-au cerut președintelui să trimită în Ucraina aeronavele poloneze MiG-29, acțiune despre care liderul de la Casa Albă Biden a atras atenția că ar putea provoca furia Kremlinului.

Războiul trebuie oprit, e clar, dar se vede treaba că Washingtonul are idei periculoase despre cum trebuie să facă acest lucru.

În ultimul său mesaj difuzat pe Internet, Volodimir Zelenski a insistat, din nou, pentru ca NATO să intre în război. Dar lumea „intelligence-ului” militar știe că impunerea unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei ar fi cea mai periculoasă mutare pe care americanii o pot face acum. Ar presupune ca avioanele de război ale NATO să patruleze deasupra teritoriului ucrainean, dar în raza de acțiune a Forțelor Aeriene Ruse. Mai mult, s-ar ajunge în situația ca avioanele NATO să doboare avioanele rusești care încalcă zona de interdicție aeriană, adică America ar ucide piloți ruși și, foarte probabil, ar fi pusă în situația de a bombarda inclusiv apărarea antiaeriană rusă de pe pământ rusesc!

Pentru toată lumea este clar că o zonă de interdicție aeriană ar pune America și Rusia în război una cu cealaltă. Dar numai Zelenski nu ține cont de asta, el are o misiune de dus la capăt și respectă scenariul primit. Drama oamenilor care s-au refugiat în România și Polonia (alți europeni „primitori” nu s-au grăbit să-și deschidă granițele) este sfâșietoare, însă NATO nu este responsabilă pentru securitatea Ucrainei! Ucraina nu este stat membru NATO! Obiectivul Alianței ar trebui să fie acela de a face invazia Rusiei atât de costisitoare (politic, militar și economic) încât Vladimir Putin să fie descurajat în a mai ataca pe cineva! Apărarea Kievului cu orice preț cade exclusiv în sarcina poporului ucrainean.

A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la chioșcurile de ziare, în aeroporturi și în curând în magazinele românești din Peninsulă.

Vicepreședintele Comisiei de politică externă și Apărare din Senatul francez despre naziștii ucrainieni: În numele infamului regiment Azov

Posted in Ucraina by Vali on martie 15, 2022

Sursa: https://flux24.ro/vicepresedintele-comisiei-de-politica-externa-si-aparare-din-senatul-francez-despre-nazistii-ucrainieni-in-numele-infamului-regiment-azov/

O interpelare cu informații despre Ucraina despre care nu se mai vorbește în presa mainstream poate fi găsită în Jurnalul Oficial al Senatului francez din 10 iunie 2021. Autorul este Nathalie Goulet, senator al Uniunii de Centru. Ea este fiica unui evreu arestat și deportat în timpul rafle du Vel d’Hiv din 1942.

Goulet este din 2015 vicepreședintele Comisiei de politică externă și Apărare din Senatul francez.

Textul din Jurnalul Oficial al Senatului Franței: „Dna Nathalie Goulet îl întreabă pe ministrul pentru Europa și Afaceri Externe cu privire la situația din Ucraina. Într-adevăr, partidele neonaziste desfășoară activități din ce în ce mai vizibile, inclusiv în centrul Kievului, cu poligoane de tragere, practici de asamblare și demontare a Kalashnikov-urilor și birouri de recrutare a tinerilor în milițiile care revendică clar ideologia nazistă. Actele de identitate ale soldaților naziști care au murit în timpul războiului, inclusiv ale membrilor sonderkommandos, sunt puse în vânzare pe descendența Saint-André. Aceste activități se îmbină cu pregătirea milițienilor supremacişti albi care stimulează atacuri în toată Europa, în numele infamului regiment Azov. Aceste activități sunt extrem de îngrijorătoare și ea ar dori să știe care este poziția Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe pe acest subiect și ce măsuri intenționează să ia pentru a preveni contagierea acestei ideologii mortale.„

(more…)

Costi Rogozanu: 10 întrebări de pe lângă război

Sursa: https://www.libertatea.ro/opinii/10-intrebari-de-pe-langa-razboi-4025432

Războiul din Ucraina a adus, pe lângă ororile specifice, o accelerare înspre criza economică ce se profila încă de anul trecut. Ne-a arătat și o forță terifiantă a controlului mesajului prin mass-media noi și vechi. Am făcut o listă de întrebări, multe cu răspuns inclus.

1. Sunteți gata de 15 lei benzina?

Un clip viral pe TikTok acum câteva luni ne arăta un nene nervos la pompa benzinăriei care îl înjură de mama focului pe Iohannis și strigă „7 lei motorina? Culcat!”. Era un îndemn milităros la mișto acest „culcat!”, care în mod straniu era și premonitoriu.

Acum legătura dintre război și rezervorul mașinii nu mai e comică, e tragică. Iar prețul de 7 lei ni se pare tuturor unul bun, nu degeaba s-au făcut cozile alea.

Era clar că prețurile la combustibil aveau să crească. Războiul a întețit ritmul creșterii. Unii ecologiști se vor fi întrebat: vai, oare asta înseamnă că se va trezi lumea și va face pasul în afara epocii combustibilului fosil? Eu zic să nu ne grăbim. Germania se ține cu gaz rusesc și pe vremea lui Merkel a început și renunțarea la energia atomică (soluția franceză).

Iar acum e nevoie de energie obținută rapid: tare-mi e că o să înceapă o ultimă epocă furibundă a „fosilului”, exploatare de cărbuni, gaze și petrol de șist, tot ce se poate, cât mai repede.

Iar cine o să zică „bă, stai, nu e ok!” o să fie închis în pivniță la Daniel Funeriu sau Sorin Ioniță pentru crima de „putinism”.

2. Avem alternative pregătite pentru crizele din energie?

Am îmbunătățit sistemul de căi ferate? Nu. Am legat mai bine orașele mari de România ruralului și a urbanului mic? Dimpotrivă! Acolo mobilitatea a suferit modificări dramatice, e bazată strict pe diesel și mașini poluante second hand. Țăranul fie a zburat direct în Vest cu avionul, fie se înghesuie în microbuze vai de capul lor pentru un job ceva mai bine plătit pe la oraș.

Ar fi fost bună o centrală atomică sau acel „upgrade” la Cernavodă? Fie ele făcute și cu chinezii? Eu zic că da, dar asta nu mă face decât „un vândut”.

3. Cât de tare lovesc sancțiunile și pe cine?

Întâi să terminăm cu „sancțiunile nu sunt destul de aspre”. Ba sunt aspre și lovesc Rusia. Însă lovesc foarte rău și în europeni. SUA împing retoric spre un discurs războinic, este paradoxul retoricii de la distanță.

Iar țările UE plătesc. Deja apar ezitări europene, nu exprimate clar, dar pot fi rezumate limpede: dacă îi mai pedepsim mult pe ăștia, dăm faliment.

Priviți cu atenție declarațiile liderilor europeni din ultimele zile. În primă fază, toată lumea s-a lipit de retorica americană triumfalistă, războinică. În a doua fază, i-a ajuns economia din urmă, și-au realizat propriile slăbiciuni, iar această slăbiciune a Europei e și singura care mai poate împinge către o pace ceva mai rapidă. Nimic din retorica mediatică sau a liderilor americani nu lasă să se întrevadă o șansă de închidere a conflictului.

4. Cât mai ține mitul Zelenski?

(more…)

Prima firmă medicală din România care anunţă suspendarea gratuităţii oferite ucrainenilor: ‘Toți cei care au cerut ajutorul erau în mașini de lux’

Posted in Romania, Ucraina by Vali on martie 15, 2022

Sursa: https://www.stiripesurse.ro/prima-firma-medicala-din-romania-care-anunta-suspendarea-gratuitatii-oferite-ucrainenilor-toti-cei_2287660.html

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

OK Medical anunţă suspendarea gratuităţii oferite cetăţenilor ucraineni, argumentând că „trăim vremuri tulburi, în care e bine să ne păstrăm raţiunea şi să ne preocupăm de ai noştri în primul rând” şi că majoritatea cetăţenilor ucraineni care au apelat gratuit la serviciile clinicii au făcut-o „din maşini de lux, cu scopul de a tranzita ţara, nu ca măsură de control sau prevenţie”.

„Trăim vremuri tulburi, în care e bine să ne păstrăm raţiunea şi să ne preocupăm de ai noştri în primul rând. De la începutul conflictului în Ucraina, în România s-au stins mai mulţi oameni ca urmare a infecţiei cu Covid-19, decât civili în acea zonă de conflict”, scrie pe pagina de Facebook a centrului medical.

OK Medical comunică public „suspendarea gratuităţii oferite cetăţenilor ucraineni”.

„Acest fapt survine şi ca urmare a faptului că majoritatea cetăţenilor ucraineni care au apelat gratuit la serviciile noastre au facut-o din maşini de lux, cu scopul de a tranzita ţara, nu ca măsură de control sau prevenţie”, precizează reprezentanţii clinicii.

Un alt anunţ este cel conform căruia „TOATE rudele de gradul 1 ale persoanelor decedate din cauza infecţiei cu Covid-19 începând cu data de 1 ianuarie 2022, beneficiază de analize GRATUITE şi de asigurare medicală privată de sănătate valabilă 6 luni la toţi furnizorii privaţi de servicii medicale de pe teritoriul României”.

Şi manangerul OK Medical, Mihail Lala, a scris pe Facebook pe acest subiect.

„De când a început conflictul din Ucraina, în România au murit mai mulţi oameni de covid, decat civili în acest conflict. Nu am văzut pe nimeni să sară cu vreun ajutor. Da… ştiu… erau nevaccinaţi, bătrâni şi bolnavi…Atât!”, afirmă Lala.

Autor: Cristi Șelaru, Redactor

UZURA PLANIFICATA. De ce durata de viata a produselor este tot mai mica?

Posted in Uncategorized by saccsiv on martie 15, 2022

Sursa: https://playtech.ro/2021/durata-de-viata-a-produselor-este-tot-mai-mica-ce-se-intampla-cu-garantia-cum-ne-afecteaza-uzura/

Auzim tot mai des expresia ”Nu le mai fac ca pe vremuri”. Uzura planificată își face simțită prezenta în toate produsele pe care le achiziționăm.

Un bec franțuzesc, o mașină ieșită pe poarta fabricii în California, un ventilator medical produs în Germania, toate au ceva în comun: nu mai au durata de viață de altădată. Este des întâlnită convingerea că anumite produse au, în mod intenționat, o durată de viață scurtă. Ele nu mai pot fi reparate sau schimbate. Tot ce se poate face este să achiziționezi un alt produs nou. Este ceea ce se numește uzură planificată.

La ce se referă uzura planificată?

Aceasta este o politică de marketing care influențează modul de proiectare și construcție a produselor. Prin uzura planificată, producătorii limitează, în mod deliberat, durata de viață a produselor mult sub capacitățile reale tehnologice. În acest fel, se asigură cererea continuă pentru mai multe produse și, prin urmare, crește profitul pe termen lung al producătorilor.

În ianuarie 1925, Philips, Osram, General Electric și alți cinci mari producători de becuri se întâlnea la Geneva pentru o discuție tematică. Scopul ei era de a face lumea un loc mai bun. Un loc mai bun pentru ei. În urma discuțiilor avute la această ședință, a rezultat o înțelegere, numită ulterior Cartelul Phoebus. Înțelegerea semnată la Geneva urmărea să controleze producția și vânzarea becurilor cu filament. Acest lucru avea să se întâmple prin partajarea piețelor și limitarea intenționată a duratei lor de viață.

Astfel că, înainte de 1925 durata medie de viață a unui bec era de aproximativ 2.500 de ore. După întâlnirea de la Geneva, membrii cartelului au căzut de comun acord că e mai profitabil ca durata medie de viață a unui bec să  scadă la 1.000 de ore. Acesta a fost primul acord real prin care s-a pus în discuție acest lucru. Pe atunci obiectele și produsele cumpărate aveau o durată de viață foarte mare.

Cartelul Phoebus s-a dizolvat spontan la începutul celui De-al Doilea Război Mondial. La aceea vreme, interesul comercial a dispărut iar accentul s-a pus exclusiv pe durabilitate. Totuși, ideea nu a murit, ea a fost reluată 100 de ani mai târziu.

Acum, giganți ai tehnologiei sunt acuzați de faptul că își sabotează singuri produsele ca să vândă mai mult. Printre ei sunt Apple, Samsung, Tesla, Bosch sau John Deere. Reducerea intenționată a duratei de viață a unui produs este o practică foarte cunoscută în toate industriile. E adevărat, totuși, că lumea se ferește să vorbească despre acest lucru.

Uzura fizică planificată

Uzura planificată poate fi de două feluri, fizică sau psihică. Dacă vorbim de uzura fizică, ne referim la faptul că anumite produse sunt fabricate pentru a avea o viață limitată. După expirarea duratei de viață, produsul începe să se strice, iar el nu mai poate fi folosit. Teoretic multe obiecte, mașini sau dispozitive pot fi reparate. Doar că, în ziua de azi nimic nu se mai repară. Ele sunt construite sau produse în așa fel încât să nu poată fi reutilizate. Teoretic, utilizatorii au dreptul să își repare produsele sau dispozitivele așa cum consideră. În realitate însă, producătorii fac tot posibilul pentru a împiedica acest lucru limitând accesul la piese de schimb, unelte, documentație sau obligând utilizatorii ca mentenanța să fie efectuată doar de tehnicieni proprii. Astfel că, fie vorbim de piese personalizate care nu pot fi găsite, fie că nu avem unde sau cine să le repare, toate acestea ne obligă să cumpărăm un produs nou.

[…]