SACCSIV – blog ortodox

NA, BELEA: Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a trimis că refugiații ucrainenii ar putea răspândi bacterii periculoase

Posted in Ucraina by saccsiv on martie 13, 2022

NATIONAL: Alertă europeană. Refugiații ucrainenii ar putea răspândi bacterii periculoase

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a trimis o alertă țărilor care primesc refugiați din Ucraina privind riscul bacteriilor periculoase, rezistente la antibiotice, numărul de cazuri înregistrat în această țară fiind extrem de mare. În cazul pacienților ucraineni internați în spitalele țărilor gazdă, autoritatea europeană cere izolarea acestora, pentru a preveni infectarea unităților sanitare.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a trimis o alertă țărilor care primesc refugiați și răniți din Ucraina, dat fiind rata ridicată de rezistență antimicrobiană raportată în această țară, în special a bacteriilor gram-negative, întâlnite cel mai mult în cazurile de infecții ale sângelui.

Aceste bacterii sunt foarte greu de înlăturat din infecții, fiindcă membrana lor externă le protejează de antibiotice, inclusiv de peniciline. Astfel, cele mai mari procente de asemenea bacterii înregistrate în Ucraina, potrivit unui raport al Supravegherii rezistenței antimicrobiene din Asia Centrală și Europeană din 2020, au fost  Escherichia Coli, rezistentă la generația a treia de cefalosporine, Klebsiella Pneumoniae, rezistentă la carbapeneme – o clasă de antibiotice beta-lactamice cu spectru ultralarg de activitate, rezistente la majoritatea beta-lactamazelor și utilizate în tratamentul unor infecții bacteriene complicate, Acinetobacter spp., bacterie rezistentă la carbapeneme, și Stafilococul Auriu, rezistent la meticilină.

ECDC avertizează că pacienții cu răni traumatice, proveniți din Ucraina, pot dezvolta infecții rezistente la antibiotice, tocmai din cauza acestor bacterii. Agenția arată că, în 2015, Cehia a raportat un caz de pneumonie Klebsiella la un pacient rănit în timpul revoluției maidan din Ucraina. Klebsiella este rezistentă la antibiotice, iar tulpinile ei sunt virulente și cu potențial incredibil de mare de răspândire. Klebsiella poate avea un efect devastator asupra corpului, atunci când acesta este slăbit: afectează plămânii, generând pneumonie, poate genera tăieturi în piele și poate afecta învelișul creierului, ducând la meningită.

Izolați de restul pacienților

Totodată, potrivit ECDC, este foarte posibil ca refugiații să fi fost expuși la  bacteriile rezistente la antibiotice în timpul contactului recent cu serviciile de sănătate din țări cu prevalență ridicată a acestor bacterii, fie în țara de origine, fie într-o țară prin care este posibil să fi călătorit în tranzit.

”Furnizorii de servicii medicale ar trebui să fie conștienți de aceste riscuri, astfel încât să poată diagnostica și trata în timp util organismele cu rezistență multiplă la medicamente depistate la refugiați, prevenind, astfel, transmiterea în spitale și în alte unități medicale. Pacienții transferați din spitalele din Ucraina sau cu antecedente de internare în spital în Ucraina în ultimele 12 luni ar trebui izolați preventiv și testați pentru bacterii rezistente la antibiotice”, arată ECDC. În mod special, acești pacienți ar trebui testați pentru enterobacterii rezistente la carbapeneme, în conformitate cu reglementările locale pentru prevenirea și controlul infecțiilor din unitățile medicale. În plus, pentru prevenirea infecțiilor și colonizării cu bacterii rezistente la antibiotice, ar trebui implementate strategii pentru prevenirea și controlul infecțiilor multimodale, cum ar fi igiena mâinilor, testarea, precauții de contact, izolarea pacienților (într-o singură cameră sau gruparea acestora într-o singură secție) și dezinfectarea mediului.

Protecție și față de Covid-19

În ce privește riscurile Covid-19 la pacienții ucraineni, spitalele și alte unități medicale ar trebui să asigure măsurile de prevenire a transmiterii SARS-Cov-2, susține ECDC. Acestea includ testarea tuturor pacienților veniți din Ucraina, cu teste antigen rapide, atât la internarea în spital, cât și la intervale regulate pe perioada internării. Totodată, este recomandată purtarea măștilor de înaltă eficiență atât de către personalul medical din spitale, cât și de către pacienții din Ucraina.

 

Comentariu saccsiv:

Cititi va rog si:

Credeam ca am scapat de cioclii? Acum ne avertizeaza: conflictul armat din Ucraina creşte riscul reapariţiei în România a poliomielitei / Singura solutie: vaccinarea

Nu-i asa ca ar fi necesara o stare de criza care sa se ocupe si de treburile astea?

Sau poate ca au bagat-o pe asta pentru a masca scaparea (sau „scaparea”?) din laboratoarele alea din Ucraina a cine stie ce organisme monstru.

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Felix said, on martie 13, 2022 at 3:19 pm

    Si colac peste pupaza, Lumina sfântă de Inviere va veni iarasi de la girofar😎
    Doamne fereste!

    Apreciază

  2. napolitane NOM said, on martie 13, 2022 at 3:35 pm

    Într-un supermarket se vând niște napolitane dietetice care au ca poducător “Lucifer Brands”. Pe internet nu există niciun site cu produse ale acestei firme, dar firma e înregistrată în București în 2020:

    https://www.listafirme.ro/lucifer-brands-srl-42448213/

    https://www.lista-firme-romania.ro/ro/company/lucifer-brands-srl-42448213-tqttfm/

    Apreciază

  3. Ines said, on martie 14, 2022 at 1:16 am

    @napolitane Nom
    Și eu am văzut bere Duvel 666 pe rafturile supermarketurilor

    https://belfoods.ro/bere-belgiana-artizanala/bere-artizanala-belgia/duvel-666-bere-blonda-6-66-alc-0-33l-bere-speciala-belgia

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.