Niccolo Caratelli a scris o opinie pentru La Stampa cu privire la situația din Italia în contextul pandemiei de COVID, dar și despre modul în care autoritățile gestionează situația.

Pozitiv la Covid, dar cu certificat verde valabil. Contagioşi, dar primiţi cu brațele deschise într-un restaurant sau o sală de teatru, într-un tren sau într-o sală de gimnastică. Se întâmplă din ce în ce mai des, mai ales pentru că acum, printre noile cazuri de Covid, se află şi persoanele vaccinate de mai mult timp care au o protecție redusă.

Ministerul Sănătății a anunţat că este „gata să activeze sistemul temporar de revocare a certificării” și așteaptă „ca zilele următoare, Garantul de Confidențialitate să dea undă verde acestei iniţiative”.

Ministerul reamintește că momentan, revocarea nu este prevăzută de standardele europene, nefiind în vigoare în nicio țară, în timp ce o persoană pozitivă la virus care încalcă carantina, comite o infracțiune. Cert este că „falia” din sistemul de verificare a certificării a fost detectată deja de câteva săptămâni, fără să se găsească o soluție.

O lună de întârziere

Acum, ministrul Roberto Speranza ar putea pregăti o circulară specială, însă deja acum o lună, în timpul unei şedinţe la Cameră, ministrul sănătății explicase că „Dpcm din 17 iunie 2021 prevedea posibilitatea revocării certificărilor verzi, emise anterior, pe perioada bolii”. Prin urmare, era o mișcare deja planificată.