SACCSIV – blog ortodox

Războiul urzicii şi reţeta purinului de urzici

Posted in agricultura by Vali on decembrie 14, 2021

Sursa: https://agro.afacereamea.ro/razboiul-urzicii-si-reteta-purinului-de-urzici-154/

Folosit de câteva sute de ani, distribuit pe o piaţă paralelă, neîncadrată de nicio regulă juridică, purinul de urzică este cel mai bun, cel mai natural, cel mai eficace dintre fertilizanţi, care alungă dăunătorii, îmbogăţeşte compoziţia solului şi stimulează imunitatea plantelor la rădăcina cărora este turnat.

În Franţa, Legea orientării agricole, din 5 ianuarie 2006, al cărei obiectiv este interzicerea promovării şi a vânzării produselor fitofarmaceutice care nu beneficiază de autorizare, îşi propune nici mai mult nici mai puţin decât să controleze sau să elimine toate preparatele empirice elaborate de generaţii şi generaţii de grădinari. Vedeta este purinul de urzică.

Legea interzice nu doar comercializarea, ci şi transmiterea cunoştinţelor legate de produsele biologice neomologate. Altfel spus, daca scrii un articol despre ceaiul de muşeţel, produs neautorizat, eşti pasibil de doi ani de închisoare şi o amendă suculentă. Urzica a devenit emblema luptei pentru conservarea memoriei agricole.

Un vânt de rebeliune se ridică din grădinile Franţei. În frunte cu Alain Baraton, grădinar-şef al Palatului Versailles, care remarcă plin de bun simţ: “Acum pot vorbi despre toate otrăvurile numite fungicide, pesticide, insecticide, care nu pot fi manipulate decât cu mască de gaze, cu mănuşi, care trebuie ferite de copii, şi ale căror recipiente nu pot fi aruncate la pubelă, pentru că poluează atmosfera, ci trebuie reciclate. Însă devin infractor dacă suflu o frază despre efectele purinului de urzică.”

Documentarul (aka tante Raymonde) ne oferă şi reţeta (de profitat până nu devine infracţiune şi în România):

1 kg de urzici proaspete pentru 10 kg de apă

– Umpleţi un recipient (de exemplu o pubelă de plastic) cu urzici, fără să tasaţi prea mult.

– Acoperiţi urzicile cu apă.

– Utilizaţi apă de preferinţă fără calcar (15-25 grade Celsius).

– Amestecaţi regulat, la fiecare 48 de ore.

Examinaţi spuma care se ridică, semn că are loc procesul de macerare.

– După 8-15 zile spuma dispare, făcând loc unor bule.

– Se filtrează rapid.

– Se utilizează purinul de urzici diluat (5-20%), sau se pune în bidoane închise ermetic.

– Se poate păstra în beci timp de câţiva ani.

P.S. Până nu demult mi se păreau năzdrăvănii cele ce auzeam despre interzicerea plantelor medicinale. Acum ştiu că se poate.

http://agricultura-sustenabila.blogspot.com/2011/04/razboiul-urzicii-si-reteta-purinului-de.html

 

Comentariu saccsiv:

Cititi va rog si:

Video: Comisia Europeana a pus gand rau lavandei

 

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

  1. radhacross said, on decembrie 15, 2021 at 2:22 am

    Pt cei interesati(vedeti pe site si celelalte traduceri)-descarcare gratuita
    https://cartidintei.wordpress.com/2014/11/05/23-b-bertrand-et-al-purinul-de-urzica-et-co-despre-plantele-care-vindeca-alte-plante/#comments
    Urzica este o planta binecuvantata(fertilizant,fungicid,imunizant) nu numai pt suratele ei dar si pt oameni.
    Alaturi de alte plante native perene ca izma,patlagina,paducelul(frunze),ceapa si usturoiul verde salbatic,lucerna salbatica,susaiul,feriga – prezente din belsug in zonele subcarpatice – dar si alte cateva cultivate,tot perene – nalba,roinita,sparanghelul,sfecla(Beta vulgaris),rubarba, se constituie intr-o sursa de hrana integrala(cruda,fiarta sau uscata,dupa caz) pe tot parcursul anului.Desigur mai sunt si altele,am enumerat doar cateva.
    nota:Cei interesati de supravietuire(dar mai ales cercetatorii Scripturii si ucenicii Imparatiei lui Hristos) ar trebui sa tina cont de faptul ca va fi o perioada cand si animalele vor fi masiv,daca nu cumva in totalitate,afectate de pandemii,deci plantele vor fi singura resursa de hrana existenta.De la Eden la Imparatie se inchide ciclul pe spirala mantuirii.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.