SACCSIV – blog ortodox

Wall Street: Datoria SUA este de 400 000 de miliarde de dolari. Adica, 2 000% din PIB

Posted in datorie, SUA by saccsiv on septembrie 13, 2019

Foto © Reuters / Carlo Allegri

RT: $400 TRILLION HOLE? Actual US debt may be 2,000% of GDP, says Wall Street report

O gaură de 400 TRILLIOANE DE DOLARI? Datoria actuală a SUA ar putea fi de 2,000% din PIB, spune un raport al publicaţiei Wall Street

Publicat: 12 Sep, 2019 10:22

Un nou raport sugerează că adevăratul nivel al datoriei SUA ar putea fi de 400 trilioane de dolari, sau de 20 de ori mai mare decât produsul intern brut al ţării. Calculul include datoriile guvernului, al statului, cele locale, financiare şi aşa numitele datorii de drept.

AB Bernstein, o firmă globală de management a activelor cu sediul pe Wall Street, a venit cu aceste cifre incluzând în analiza sa nu doar nivelurile tradiţionale ale datoriei publice, cum ar fi bondurile, ci şi datoriile financiare precum şi obligaţiile viitoare pentru diverse programe. Acestea includ asigurările sociale, Medicare şi pensiile publice.

În raportul ei, firma AB Bernstein a luat datoriile din mai multe surse şi le-a comparat cu PIB-ul. Folosind această metodologie, datoria federală, statală şi a guvernului local combinată s-a cifrat la 100% din PIB. Găspodăriile şi firmele au contat cu 150%, în timp ce datoria aferentă firmelor financiare a contribuit cu 450 procente. Alte 27 de procente au venit de la trusturile de asigurări sociale, 484 de procente din promisiunile programelor de asigurări sociale actuale şi 633% din obligaţii pentru programe sociale. Astfel, datoria totală s-a cifrat la 1,832 de procente.

“Datoria SUA este mare. Şi creşte. Dar dacă vrem să ne gândim la problema datoriilor (în orice sector – datorie suverană, gospodării, firme sau financiară), condiţiile mai degrabă decât nivelurile acestora sunt mai semnificative,” a scris în raportul său Philipp Carlsson-Szlezak, economist şef la AB Bernstein.

Asta sugerează că, deşi cifrele par deprimant de mari, este important să înţelegem că nu toate obligaţiile datoriilor sunt concrete, şi ar putea exista o derivaţie. Asta se aplică în special programelor guvernamentale, care formează cel mai mare potenţial de datorie dar pot fi schimbate prin legislaţie sau contabilitate.

În timp ce imaginea este groaznică, aceste cifre nu dovedesc că suntem osândiţi sau că o criză a datoriilor este inevitabilă.

“Problemele datoriilor ar putea, şi fără îndoială vor provoca ceea ce s-a mai întâmplat şi la niveluri mai coborâte de datorie dacă condiţiile macroeconomice au forţat-o,” a spus Carlsson-Szlezak. El a mai explicat că măsurile din criză funcţionează în ambele sensuri. Un nivel aparent mic al datoriei poate cauza probleme majore atunci când economia este la nivel minim, de exemplu într-o criză financiară. În acelaşi timp, niveluri mai mari ale datoriei pot fi inofensive dacă alte condiţii, de exemplu nivelurile de finanţare, sau datoria de capital sunt sustenabile.

Datoriile restante federale totale ale SUA au sărit recent la 22.5 trilioane de dolari, sau circa 106% din PIB, a raportat CNBC sursa. Fără obligaţiile interguvernamentale, datoria publică se cifrează la 16.7 trilioane de dolari sau 78% din PIB.

Carlsson-Szlezak a notat totuşi în raportul său, că datoriile diferite comportă riscuri diferite, iar impactul acestora asupra sectoarelor individuale din economie variază.

“O blocare pe bondurile de trezorerie ale SUA ar fi catastrofală pentru economia globală – unde schimbările de politică (deşi dureroase pentru cei ale căror beneficii viitoare vor fi diminuate) cu greu se pot vedea la orizontul economic,” a declarat el.

Traducerea: Costin Ştirbu

 

Tagged with: ,

4 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Adi said, on septembrie 13, 2019 at 1:29 pm

    Apreciază

  2. gheorghe said, on septembrie 14, 2019 at 10:01 am

    Din formularea
    „Datoriile restante federale totale ale SUA au sărit recent la 22.5 trilioane de dolari, sau circa 106% din PIB, a raportat CNBC sursa. Fără obligaţiile interguvernamentale, datoria publică se cifrează la 16.7 trilioane de dolari sau 78% din PIB.”
    s-ar intelege ca datorille guvernamentale americane catre alte guverne ar fi de 5,8 trilioane de dolari = 5.800 de miliarde (ca billion inseamna miliard) ceea ce nu e mare scofala, guvernele pot compensa intre ele, intre mai multi creditori/debitori.

    Problema reala:
    Sint enumerati datornicii dar nu se spune CINE A DAT ACESTI BANI???
    (‘or fi reali = bancnote, monede?… nu cred ca e lege sa poata „imprumut” 10 dolari cand [banca] are doar 1 dolar in buzunar).
    Cei care i-au „dat” sint speculantii talmudisti, nu au dat nimic real ci au facut datoare toate statele, nu… tarile = e o diferenta!
    Pentru ca nu se poate plati niciodata aceasta frauduloasa datorie – e facuta prin fals, prin conspiratie, santaj, coruptie si in stil camataresc – talmudistilor li se dau terenuri, resurse energetice, minerale, petrolier,…. naturale dar si scutiri de obligatii legale, prioritati la insfacarea de beneficii…
    Ne informeaza distinsul mare roman, Dr/ Nicolae Paulescu:
    „… NAPOLEON I, într-o discuţie în Consiliul de Stat, adăugă: „Nu se plânge lumea de protestanţi şi de catolici, cum se plânge de jidani. Răul pe care ei îl fac, nu vine de la indivizi, ci chiar de la constituţia acestui popor. Sunt nişte lăcuste şi nişte omizi, care pustiesc Franţa”.
    Treizeci de ani mai târziu, într-o carte remarcabilă, – Les Juifs rois de l’epoque, – TOUSSENEL scrie: „Ovreii au lovit toate statele cu o nouă ipotecă, pe care aceste state nu o vor plăti niciodată cu veniturile lor.
    Europa este înfeudată dominaţiei lui Israel; această dominaţie universală, – pe care aţâţi cuceritori au visat-o, – Iudeii o au în mâinile lor… Israel a impus tribut tuturor statelor, produsul cel mai clar, al muncii tuturor cetăţenilor, trece în punga jidanilor, sub numele de dobândă a datoriei naţionale”.
    De atunci, ovreii au înaintat mult. Ei organizară maşina de exploatare a popoarelor, din care au ieşit trusturi formidabile, – lovituri de bursă dezastruoase, krac-uri şi panamale ce ruinează o ţară întreagă, războaie …”
    Cum se pierde averea?
    „… că în timpul războiului din 1877, strada Lipscani din Bucureşti toată era ocupată numai de negustori români, pe când cincisprezece ani mai târziu, era toată luată de jidani, iar acum nu se mai găsesc acolo decât doi sau trei români, pierduţi în mulţimea nenumărată a jidovilor.
    O nimicire atât de completă şi îndeplinită în atât de scurt timp, a trebuit să fie mai întâi complotată, pe urmă executată de o mână de maestru, cu mijloace financiare, preparate mai dinainte şi venite din străinătate.
    La un asemenea rezultat nu ar fi putut să ajungă o gloată, inconştientă de scop, – ci o trupă disciplinată, chibzuită, bine echipată, având capitaluri din belşug şi care se năpusteşte la atac urmărind o ţintă determinată. Într-un cuvânt, avem de-a face cu Armata Cahalului….”
    Ca asa zice Talmudul – aflam tot din aceasta sursa,:
    „Talmudul hărăzeşte numai jidovilor întreg pământul, cu toate bunurile din lume. „Dumnezeu a măsurat pământul şi a dat ovreilor pe goimi (adică pe cei ce nu sunt ovrei) cu toate avuturile lor”. „Dumnezeu a dat iudeilor putere asupra averii şi a vieţii tuturor popoarelor.
    Jsrael este ca stăpâna casei, căreia bărbatul îi aduce bani.
    Într-adevăr, fără să îndure greutatea muncii, el trebuie să primească bani de la toate popoarele din lume”.
    „Când va veni Mesia, ovreii se vor îmbogăţi enorm, pentru că toate tezaurele popoarelor vor trece în mâinile lor”.
    În consecinţă, Talmudul dă jidovilor dreptul de a fura pe goimi. „Este permis să despoi pe un goi”.
    După MAIMONIDE, preceptul biblic „să nu furi” înseamnă „să nu furi pe nici un om, adică pe nici un ovrei” – goimii nefiind oameni. De altfel, când un jidan fură pe un goi, el nu face decât să-şi reia avutul său.
    După Talmud, „proprietatea unui neovrei e ca un lucru părăsit, ca un deşert, ca nisipul mării: adevăratul proprietar legitim este ovreiul, care o ia cel dintâi”. După rabinul Solomon Iarchi, sau RACHI, „averile goimilor sunt ca nişte lucruri fără stăpân, şi aparţin primului jidan care le ocupă”.
    De asemenea, Talmudul interzice ovreiului să dea înapoi goiului un lucru, pe care acesta l-a pierdut.
    „Este oprit să dai goiului un lucru pe care dânsul la pierdut. Cel ce dă unui goi obiectul pierdut, nu va găsi iertare înaintea lui Dumnezeu” .
    „Tot ovreiul, care a găsit vreun lucru, trebuie să-l restituie stăpânului. Această prescripţie se aplică numai în cazul când e vorba de un iudeu care a pierdut ceva. Dacă lucrul este al unui Akum , ovreiul care l-a găsit nu este obligat să i-l mai dea; ba, ce e mai mult, este un păcat mare să restitui ceva unui Akum.
    Se face o excepţie când se restituie obiectul pierdut, pentru ca neovreii să zică: Ovreii sunt oameni de treabă”.
    Dar, pentru că e vorba să îţi reiei avutul, toate mijloacele sunt bune; – astfel, Talmudul, în afară de furt şi de tăinuirea lucrurilor găsite, mai recomandă jidanilor cămătăria, frauda şi chiar jurământul fals. …”

    Apreciază

  3. octavpelin said, on septembrie 14, 2019 at 2:07 pm

    A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

    Apreciază

  4. vlad tepes said, on septembrie 14, 2019 at 9:01 pm

    Nu-i asta o problema pt amerloci, caci datoria lor o vor plati „extraterestrii” aia cu coarne, coada si miros de pucioasa! Ghici, ce vor da pt asta, in schimb?

    Apreciat de 1 persoană


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.