SACCSIV – blog ortodox

EXPERIMENT STIINTIFIC: Cu magneti pe cap, crestinii nu mai cred in Dumnezeu si accepta refugiati

Posted in Uncategorized by saccsiv on octombrie 15, 2015

De curand au stabilit:

CREDINTA IN DUMNEZEU = BOALA PSIHICA. Asa a hotarat Asociaţia Americană de Psihologie

Si pare ca au gasit si un remediu acestei “boli”. Iata ce putem citi la Experimentul care ti-l scoate pe Dumnezeu din cap si invinge teama de refugiati:

mag-611992

Un experiment bizar pretinde ca poate schimba credinta unui om. Cu ajutorul unor unde magnetice oamenii de stiinta sustin ca pot face crestinii sa nu mai creada in Dumnezeu si tinand cont de problemele societatii europene din acest moment, sa ii faca pe oameni sa accepte refugiatii, informeaza express.co.uk.

Oamenii de stiinta au cercetat cum rezolva creierul uman probleme abstrate, ideologice. Apoi folosind tehnica numita stimulare magnetica transcraniana (TMS) au reusit sa opreasca functionarea anumitor grupuri de neuroni in creirele voluntarilor.

Tehnica este folosita in tratarea depresiei si implica plasarea unui electromagnet mare pe cap care creeaza curenti ce stimuleaza celulele sistemului nervos care controleaza dispozitia.

Cercetatorii au descoperit ca tehnica altereaza radical convingerile religioase si prejudecatile.

Credinta in Dumnezeu a fost redusa cu o treime, in timp ce participantii la experiment au devenit cu 28,5% mai putin deranjati de ideea primirii de refugiati.

Studiul publicat in revista de specialitate „Social Cognitive and Affective Neuroscience” arata cum creierul uman foloseste aceeasi centrii nervosi pentru a rezolva probleme practice, pentru a raspunde la pericole, dar si pentru a produce reactii ideologice.

sursa foto: Getty / express.co.uk

   Comentariu saccsiv:

   Sursa articolului de mai sus pare a fi asta:

Scientists claim they can change your belief on immigrants and God – with MAGNETS

Mai multe detalii la:

Could your views on God and immigration be changed by using MAGNETS? Brain stimulation can alter beliefs, study claims
   Studiul ar fi pe aici:
http://scan.oxfordjournals.org/content/early/2015/10/10/scan.nsv107.abstract

   N-am stat sa sap mai mult.

Cititi va rog si:

VIDEO – G. Edward Griffin: Oponentii SISTEMULUI sunt considerati BOLNAVI MINTALI …

MISCARE DE MAESTRI: Conform DSM, toti oamenii vor putea la nevoie sa fie diagnosticati cu un tip de TULBURARE MINTALA. Extrem de necesar SISTEMULUI politic corect in lupta impotriva crestinilor

 

 

 

45 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Aurora said, on octombrie 15, 2015 at 12:15 pm

    Brr ! ce le mai trece prin cap ! Daca au facut un astfel de experiment, nu m-as mira sa ne si oblige sa mergem sa ne puna electrozi. Bata-i Sfanta Cruce sa-i bata de intunecati ! Sunt mai rai decat persecutorii romani din primele veacuri, caci aia ucideau doar trupul, pe cand astia vor sa ne modifice mintea ! Doamne, cat ii vei mai rabda ?

    Apreciat de 4 persoane

  2. Ciobanu' said, on octombrie 15, 2015 at 1:27 pm

    Minunat!! 🙂 Deci e nevoie sa-ti opreasca neuronii din cap ca sa nu mai crezi in Bunul Dumnezeu. Adica, cu alte cuvinte, s-a demonstrat ca ai nevoie de ceva neuroni functionali ca sa ai credinta. Si mai concret, cu cat esti mai normal cu atat e mai probabil sa ai credinta.

    Apreciat de 3 persoane

    • Irina said, on octombrie 16, 2015 at 12:38 pm

      Probabil asta se va intampla si cu cei care vor acepta cipul, pur si simplu li se va scoate credinta din minte , din suflet. De aceea cred ca Dumnezeu ne-a avertizat in Apocalipsa sa nu acceptam aceea pecete, pentru ca nu vom mai putea iesi din ghearele diavolilor, nu vom mai avea scapare de nicaieri. De aceea cei care vor zice atunci ca pecetea e pusa pe mana sau pe frunte, sau ca este doar alegorica, dar ca ei vor avea credinta in suflet, se inseala amarnic pentru ca iata ca ei vor avea grija prin aceste metode diabolice sa-ti ia si ultimul dram de credinta si sa mergi direct in iad, fara posibilitatea de intoarcere catre Dumnezeu. Este clar ca robie mai mare decat aceea pe care o vor simtii oamenii ce vor accepta peceta, nu a fost si nici nu va mai fi vreodata pe pamant. De aceea tot Dumnezeu in Apocalipsa avertizeaza ca cei ce vor primi pecetea se vor chinui vesnic in iad, alaturi de draci, tocmai pentru ca singuri s-au dat pe mana Satanei, desi au fost avertizati de cuvintele Lui . Doamne pazeste-ne si ne miluieste!

      Apreciat de 1 persoană

    • stef said, on octombrie 15, 2015 at 4:03 pm

      Departamenu’ de smen impreuna cu curlangiii finantati de teroristul Soros nu au alta treaba decat atacul impotriva poporului roman , a familiei si valorilor morale existente de mii de ani in cultura noastra!

      Apreciat de 2 persoane

  3. klauss said, on octombrie 15, 2015 at 2:07 pm

    Deschideti ziarul online „Monitorul de Botosani” si in partea stanga veti vedea sondajul de opinie al zilei. Va rog sa acordati si d- voastra un vot crestineste. Va multumesc mult!

    Apreciat de 1 persoană

  4. isa said, on octombrie 15, 2015 at 2:12 pm

    Hm… De la un profesor de psihologie/sociologie am aflat (cu ani buni in urma) ca exista si se folosesc dispozitive care, pe baza de unde (radio?), modifica starea, dispozitia psihologica la nivel de mase. Apatie, inertie, dezinteres sau … nervozitate, agitatie, furie … Efectul e reversibil, desigur. Nu e nimic nou, acum au trecul la alt nivel – lezarea sistemului nervos. Lobotomie fara bisturiu.

    Apreciat de 2 persoane

    • el said, on octombrie 15, 2015 at 2:47 pm

      cu cipul/pecetea implantata au deja „electrodul” la purtátor. Trebuie numai activate frecventele corespunzatoare prin satelit si gata : zombi-ul programat sa execute/accepte orice obedient sau blocat brutal si pus imposibiltatea sa se manifeste contrar curentului ideologic impus.

      Apreciat de 2 persoane

      • el said, on octombrie 15, 2015 at 2:53 pm

        si asta DOAR cu efect la individul purtator de „electrod „/cip activat… fara efect in masa cum fac acum, ca sa nu dea de banuit, dac adaca brusc o masa de oameni dintr-un loc incep sa se manifeste identic(apatie, agitatie, furie, etc) parca iti vine sa banuiesti o „Epidemie” care ar putea fi cauzata de ceva din afara lor, dar cand doar un singur individ electiv e „zombat” nu bate la ochi…

        Apreciat de 1 persoană

    • cca70 said, on octombrie 15, 2015 at 6:07 pm

      atita timp cat CIP-ul nu e implantat in cap , ma indoiesc ca doar niste unde magnetice te pot face sa te dezici de Dumnezeu…practic daca nu exista un receptor in organismul tau orice efecte ale magnetilor sunt neglijabile

      Au fost Sfinti ai inchisorilor care au luat bocanci si pari in cap si nu magneti si tot nu s-au lepadat

      Apreciat de 1 persoană

    • safimvigilenti said, on octombrie 15, 2015 at 7:29 pm

      isa, o afirmatie identica a fost facuta de un general roman la tv, cu ceva ani in urma, Chelaru parca se numeste. tu de la cine ai aflat ?

      Apreciază

      • isa said, on octombrie 16, 2015 at 9:23 am

        Nu este o persoana care a aparut in spatiul public. Nu pot spune numele omului, in prezent traieste modest, e profesor. Ce a lucrat in trecut … sau daca a avut legaturi cu armata … nici aici nu pot da detalii.

        Apreciază

      • safimvigilenti said, on octombrie 18, 2015 at 8:09 pm

        isa, cu atat mai bine, cu cat mai multe surse diferite sustin ideea asta, cu atat mai credibila devine, desi pt mine e limpede treaba

        Apreciază

    • gheorghe said, on octombrie 15, 2015 at 11:15 pm

      Wireless – unde radio folosite de telefonia mobila cu aparatele cunoscute: celular, iphone, smartphone, tablete si echipamentul aferent: routere Wi-Fi, emitatoare, telefoane „fara fir”, relee, antene (pe stalp), etc.
      Mai „ard” celulele si alte aparate care „comunica” SMART: contoare electrice (3 antene – 3 lungtimi de unda), contoare de apa, de gaz… Sistemele de monitorizare video (fara fir), …
      In ultimii ani s-a „trecut” la dotarea electro-casnicelor cu astfele de „spioni” care radiaza pulsatoriu – televizor, frigider, masina de spalat, s.a.
      Toate astea „fac” impreuna (cand sint „active”, alimentate electric si pornite) asa numita retea inteligenta, SMART GRID.
      …..
      Stiti ca spionajul este desemnat in lb. engleza prin „intelligence”, astfele ca retelele asa-zis inteligente sint cai de spionare a individului.
      Nu doar ca iti este urmarita sis masurata viata secunda de secunda dar mai si expus la aceste radiatii dovedite rau-facatoare, nesanatoase.
      Si parca nu este de ajuns ca mu esti aparat de aceste arme socio-comerciale dar mai esti si „pregatit: pentru nerabdatorii profitori din Arca medicamentelor si Medicilor, … carne de tun.
      –––––
      Daca ar putea vedea omul in ce balta infecta de radiatii isi duce viata… (si eu sint tot „aici”/”acolo”… nu e nici o bucurie).
      Ideea ca „vorbesti” cu aparatele pe drum spre casa si porneste caldura, se umple cada cu apa la temperatura „x”, porneste televizorul pe canalul „y” si stocheaz un show de pe nu stiu ce canal… mancarea se „prepara” si iti este servita calda cu sticla de bautura desfacuta si vin turnat oin pahare…
      Astfele de „rai” este atractia spre venerarea trupului si sublimarea poftelor…
      Asa ceva este imposibil pentru a se „bucura” toti oamenii – productia materiala si gestionarea informatiei depasesc potentialul terestru. Desigur, pentru populatia actuala…
      Cine doreste huzur de acest tip sustine decimarea populatiei, dezradacinarea individului si desfiintarea identitatii fiintei umane.
      Elemente functionale intr-o „lume” care bucura cativa scenaristi/regizori si care este slujita de niste „controlori” care arata a oameni fara a mai fi…

      Apreciază

  5. energein7 said, on octombrie 15, 2015 at 3:04 pm

    Reblogged this on energein7's Blog.

    Apreciază

    • adyvop said, on octombrie 15, 2015 at 5:41 pm

      Si prima activista a lui soros fosta consiliera a lui constantinescu , litere mici ca asa merita.

      Apreciat de 1 persoană

    • o oarecare said, on octombrie 15, 2015 at 7:40 pm

      Dumnezeu s-o ajute sa afle Cine este Dumnezeu si ce ste credinta crestina.

      Apreciat de 1 persoană

    • gheorghe said, on octombrie 16, 2015 at 12:02 am

      Iohanis are vreun OM care să-l SFATUIASCA?
      –––––––––––––––––––––––
      Adica să-i arate căi de „a sâ faşe” = „a se face” din intelepciunea sa si nu din doctrinele internationaliste?
      Ca asta face individa – colporteaza ordinele externe pentru globalizare, nu va este clar?.
      EA nu intelege ca Presedintele unei TARI nu este consilier” intr-un consiliu pentru care să il „instruiască” cum si ce fel „lucreaza” organismul…
      Iar TARA nu este o corporatie (cum este statul) cu „bunuri” de inventar – vii si ne-vii care sint puse de cineva „dejtept” sa se miste dupa pofta sa…
      Statul este corporatie (inventie demonica – nefiinta sa fie scut al talharilor si mincinosilor!), inregistrata la Camera de Comert din Londra (de fapt din City-ul londonez – teritoriu „scos” din jurisdictia Marii Britanii, tot asa cum Washington DC se „supune” unei jurisdictii separate de cea a statelor americane in parte si ca federatie).
      Statul este un concept folosit de gasca de masoni, alti eretici si bisnitari pentru exploatarea comunitatii umane care-i „suporta” ca pe niste paraziti care mint si pot face rau.
      Puterea si-o „trag” din minciuna – minciuna in scoala, minciuna in „justitie”, minciuna in viata sociala.
      Aici intervine prea-lunga (la vorba) madamă: la „slefuirea” intru minciuna, meschinarie, perfidie a celui „ales” de romani.
      –––––––––––––––––––-
      Ma refer la OM si nu la umanoid, oricate certificari de „conformitate” ar avea cu tehnologiile de programare mentala – asa-zisele diplome si titluri din scoli/universitati apusene – „cuibuiri demonice”.
      Nu ma refer la ne-oameni, la idioti cu abilitati verbale (de fapt compileaza texte pre-aranjate de manipulatori psihologici tip NPL (Neuro-Linguistic Programming) ori Self-Development, tehnici de vanzari…)
      Nu ma refer nici la ne-oameni care se cred nepoti de maimuta, super-masinute sau experimente extra-terestre… din astia care re-inventeaza cercul, apa si … „genul”.
      Ma refer la OM, fiinta cu simtaminte (sentimente), cu bun-simt viu, moral si nu din acela … etic, adica de tip „ordine” in magazia de piese de schimb… omul care se „ridica’ deasupra materiei stiind ca nu se poate „rupe” de ea decat prin suferinta si credinta.
      Om – entitate care are constiinta, respecta alt om fara a-l trata drept „subiect de drept” ori „factor” socio-economic…
      ––––––––––-
      Sau el – Presedintele[doar] functioneaza …. pe baza de „ordin”, „directiva”, „instructiune”?

      Apreciază

  6. bi3 said, on octombrie 15, 2015 at 6:36 pm

    „În creier se află ca într-o unealtă nu ființa și puterea minții – adică a sufletului -, ci numai lucrarea minții, după cum am arătat la început.”

    (Sf. Nicodim Aghioritul, Paza celor cinci simțuri, Ed. Egumenița, 2006, pag. 241-242).

    Deci dacă astfel de experimente afectează creierul, afectează oare și „lucrarea minții”?

    Tot timpul am crezut că omul gândește sau crede cu sufletul, și că creierul este doar un intermediar între suflet și trup.

    Apreciază

    • gheorghe said, on octombrie 16, 2015 at 5:56 am

      Alta tentativa mecanicista de a „ataca” sufletul prin perturbarea mintii – desigur ca sufletul nu este atins de tehnica ci de actiunea constienta, combinata intre mintesi trupul (cuget, simtire, fapta).
      Frica sau credulitatea in echipamente care altereaza biologia umana pot declansa crize psihice si nu numai.
      Sa nu ne temem.
      Nu se „strica” ceva la creier – oricum este o interfata intre material si nematerial, o „poarta” de lucru care nu are stocat nimic in el – memorie, stiinta, simtire… Inhibarea zonelor de „lucru”/conectare nu elimina subiectul, legatura cu fiinta ci doar ingreuneaza exteriorizarea. Mental poate induce confuzie, desigur fiindca reactionam luand in considerare semnalele primite prin simturile fizice.
      Credinta nu „sta” in controlui acestor simturi si nu avem nevoie de dovezi ori minuni [suplimentare] pentru a urma Domnului Iisus.
      Creierul…. „leaga”/converteste semnalele intre real si virtual, intre nefiinta si fiinta… intre efemer si etern.
      Oameni aflati in coma – deci inerti somatic, fara capacitate de comunicare cu exteriorul – au avut traire sufleteasca, sentimente, ganduri, … in timp ce creierul arata a leguma; au povestit cind s-au „intors” in conditia activa, articulata, animata.

      Apreciază

    • Mihail said, on octombrie 16, 2015 at 10:01 am

      trupul e templul sufletului. orice afectare a trupului are repercusiuni asupra sufletului, asupra dezvoltarii sufletului. sufletul prin trup se cizeleaza ca un diamant

      Apreciază

  7. lastunnegru said, on octombrie 15, 2015 at 7:05 pm

    TMS- stimulare magnetica transcraniana in actiune.

    Prin acest procedeu se poate trata anumite boli dar se pot si opri anumite zone ale creirului uman printr-un curent electric care este trimis direct catre zonele dorite. Astfel se poate opri vorbirea, se poate afecta abilitatea de a efectua calcule sau de a numara, abilitatea de a vedea, de a misca anumite membre pentru ca creierul uman are anumite zone pentru vorbire, miscare, vedere, stoarea memorilor de scurta si lunga durata, etc,etc, in creier se stocheaza totul. Cercetarea totala pentru inregistrarea fiecarui amanunt din viata omului este in desfasurare dar creierul uman este foarte complex si acest lucru va dura foarte mult timp si necesita calclulatoare foarte performante care inregistreaza datele si le prelucreaza astfel stimularea electrica a creierului uman poate aduce foarte mari benefici oamenilor dar poate fi folosita si impotriva oamenilor daca este adaptata la sacara nanotehnologiei.

    Michael Mosley has areas of his brain turned off – The Brain: A Secret History – BBC Four

    Michael Mosley i se opresc parti ale creierului sau – Creierul: O istorie Secreta – BBC Patru

    Deactivate ur Brain’s Selected Parts, Use Transcranial Magnetic Stimulation !!

    Dezactiveazati parti ale creierului tau folosind Stimulare Magnetica Transcraniana !!

    Apreciază

  8. Spaceman said, on octombrie 15, 2015 at 7:20 pm

    Cioca boca bisnis

    Apreciază

  9. Ioan said, on octombrie 15, 2015 at 7:35 pm

    Publică, te rog, modul de distorsionare a realității de către televiziune. Dau exemplu recentul pelerinaj de Sf. Parascheva.
    1. Filmuleț care prezintă coada: https://www.youtube.com/watch?v=Qn0m-5z8lwA
    Rezumat: Nu se întâmplă absolut nimic! Nu se înghesuie nimeni, așteaptă frumos. Nu urlă nimeni, nu se bat. Nu sunt doar ”babe îmbrobodite” bune de ironizat. Sunt și tineri, și copii. Unii mai ”bărboși”, alții mai ”clubberi”, cu țigări, cu acatiste, cu telefoane… tot spectrul social.

    Poți să nu te uiți la tot. E practic o coadă de 15 minute, sau de 2 km, sau de mii de oameni… sau cum vrei să-i zici.

    2. Și reportajul la tv: https://www.youtube.com/watch?v=3Nc-1j2SZtc
    Din 2:24 minute, doar 5 secunde prezintă coada ordonată, restul scandaluri, țipete, ”posedări” bune de iroznizat și nelipsitele ”băbuțe îmbrobodite”.

    Apreciază

  10. evtodiev said, on octombrie 15, 2015 at 7:55 pm

    Off topic:
    Al doilea episod din ciclul “Biserica în istorie” al Mitropolitului Ilarion Alfeev – Epoca muceniciei:

    Apreciază

  11. […] Iata comentariul cititorului Ioan postat la EXPERIMENT STIINTIFIC: Cu magneti pe cap, crestinii nu mai cred in Dumnezeu si accepta refugiati: […]

    Apreciază

  12. JE said, on octombrie 15, 2015 at 9:31 pm

    Saudi-Born Singer Shams Bandar: ‘Why do we pin all our problems on the West? We have been slaughtering one another for 1,400 years’

    Apreciază

  13. Steven Donea said, on octombrie 15, 2015 at 10:36 pm

    off topic
    Un meteorolog francez curajos, declara ca a fost concediat pentru ca a refuzat sa accepte sa spuna minciuni despre clima, ca sa induca oamenii in eroare, asa cum li s-a cerut de catre politicienii aserviti elitelor.

    http://www.gandul.info/magazin/motivul-pentru-care-cel-mai-cunoscut-meteorolog-din-franta-a-fost-concediat-ne-au-pus-sa-mintim-ca-vine-apocalipsa-14844212

    Apreciază

  14. gheorghe said, on octombrie 16, 2015 at 12:24 am

    Patimile si facultatile sufletului
    Conceptia Sfintilor Parinti despre suflet este deosebita de a lui Platon prin aceea ca el refuza preexistenta sufletului, a mintii, sau a spiritului, si deci separarea spiritului de suflet.
    Dupa conceptia aceasta, sufletul, unul in esenta, are trei facultati principale:
    – mintea („nous”), ca potenta a tuturor actelor de cunoastere si de cugetare;
    – pofta, ca potenta a tuturor dorintelor si poftirilor,
    – si potenta irascibila, impulsiva a actelor de curaj, de barbatie, de manie, buna sau rea.

    Ratiunea ar fi o anumita functiune a mintii („nous”).
    Cand aceasta – Ratiunea – se considera in locul mintii, sufletul are tot trei puteri:
    – ratiunea,
    – pofta
    – si impulsivitatea.

    De observat insa ca Sfintii Parinti, desi resping ideea platonica a separatiei dintre minte si suflet, ca intreg pasional si poftitor, adica resping ideea preexistentei mintii, totusi considera ca cele doua puteri din urma – pofta si impulsivitatea – se inrudesc intre ele si se deosebesc de minte in asa masura, incat ajung sa vorbeasca, pe de alta parte, de doua parti ale sufletului:
    a. partea mintala, sau spirituala, sau rationala,
    b. si partea irationala, care cuprinde, impreuna cu alte functiuni vitale, si facultatile maniei si poftei.

    Astfel, Sfantul Ioan Damaschin zice:
    „Trebuie sa se stie ca rationalul prin fire conduce irationalul.

    Puterile sufletului se impart in:
    – putere rationala
    – si putere irationala.

    Puterea irationala are doua parti:
    – una (neascultatoare) care nu asculta de ratiune, adica nu se supune ratiunii,
    – alta care asculta si se supune ratiunii.

    Partea neascultatoare si nesupusa ratiunii se imparte in:
    – functia vitala, care se numeste si puls,
    – functia seminala, adica de nastere,
    – si functia vegetativa, care se numeste si nutritiva.
    Acesteia din urma ii apartine si functia de crestere, care da forma corpurilor.
    Aceste facultati nu se conduc de ratiune, ci de natura.

    Partea care asculta si se sustine de ratiune se imparte in
    – manie
    – si pofta.
    Indeosebi partea irationala a sufletului se numeste pasionala si poftitoare”.
    ––––––––––––––
    Sfintii Parinti isi insusesc intrucatva teza platonica despre nemurirea lui „nous” (mintea) si mortalitatea celorlalte doua puteri – putere rationala si putere irationala – prin faptul ca, dupa ei, cum am aratat inainte cu locuri din Sfantul Maxim,
    – singur „nous” este destinat vietii vesnice,
    – mania si pofta, ca sediu al afectelor, avand sa inceteze la sfarsitul vietii pamantesti.

    Dar mintea („nous”), departe de a fi ceva deosebit de suflet, este insusi sufletul propriu-zis.
    Mania si pofta sunt puteri care o insotesc in viata pamanteasca ce se naste din asocierea sufletului cu trupul.

    Mania si pofta sunt functii proprii grijii de trup si inraurite de legatura mintii cu trupul.
    Desigur, ele nu sunt exclusiv ale trupului, caci trupul in sine este inert.
    Ele reprezinta o energie a sufletului, orientata spre trup si colorata de convietuirea cu el.
    Energia dorintei si a barbatiei le are sufletul si in sine, si le va avea si dupa sfarsitul acestei vieti.
    Vor inceta atunci pofta si mania, asa cum le cunoastem pe pamant, in elementul lor trupesc si irational. Energia din ele, spiritualizata, se va orienta exclusiv spre Dumnezeu.

    Dar mintea („nous”), inteleasa ca suflet propriu-zis, sau insusi sufletul, fata de care pofta si mania au o pozitie mai exterioara, este si ea intreita.

    Calist Catafygiotul considera sufletul ca fiind „nous” – minte, ratiune si duh, dupa asemanarea Sfintei Treimi. Acest intreit aspect nu-i atinge catusi de putin simplitatea.
    Aceasta conceptie are o importanta deosebita, ajutandu-ne sa intelegem o multime de lucruri din viata tainica a sufletului.

    Dupa Sfantul Marcu Ascetul,
    – Hristos Se asaza la Botez in altarul inimii, sau in partea cea mai din launtru a fiintei noastre,
    – fara sa ne dam la inceput seama de acest fapt,
    – ci devenind constienti de aceasta abia prin preschimbarea treptata a noastra.

    Acelasi lucru il spune si Diadoh al Foticeii, dupa care, din momentul Botezului,
    – harul „se ascunde in adancul mintii”,
    – Satana fiind scos afara si inraurindu-ne de aici inainte prin simturile trupului si prin dulceata poftelor irationale.

    De aici urmeaza ca exista un adanc sau un interior al mintii noastre nestiut de noi, dar devenindu-ne constient treptat, daca ne straduim sa ne curatim viata. Pe acesta Marcu Ascetul il numeste „inima”.

    Aceasta invatatura ne da putinta sa stabilim punti intre doctrina crestina despre suflet si psihologia moderna, cu toate ca doctrina crestina cuprinde ceva care este o intregire a acestei psihologii.
    Psihologia moderna, in mare parte, admite existenta unui subconstient, pentru a rezerva un loc in care se depoziteaza amintirile si in care se fauresc idei, inspiratii, intuitii, tendinte.

    Precum vedem, crestinismul CUNOSTEA despre existenta unei regiuni a sufletului care nu cade sub lumina constiintei.
    Totusi termenul de subconstient nu este potrivit pentru a indica aceasta regiune, atat pentru particula „sub”, care-l plaseaza intr-o zona inferioara, subalterna, cat si pentru faptul ca mai este incarcat si cu „ereditatea” freudista a atator tendinte si ganduri inavuabile, pe care constiinta le tot refuleaza, rusinandu-se sa le dea pe fata.
    Admitand ca exista si un subconstient pentru bagajul intunecos ce-l purtam cu noi,
    socotim ca este potrivit sa utilizam termenul de transconstient, sau de supraconstient pentru regiunea unde se cuprind virtual energiile umane ale sufletului care este chiar regiunea prin care intra in suflet energiile divine.

    Subconstientul ar fi
    – camara de-a stanga sau pivnita intunecoasa a constiintei,
    – unde s-au adunat cele rele ale noastre,
    – cele rele nascand resorturile patimilor;
    – ar fi locul de pornire al poftei si maniei.

    Iar transconstientul sau supraconstientul
    – ar fi camara de-a dreapta, sau foisorul de sus,
    – unde stau depozitate si lucreaza energiile superioare, gata sa inunde in viata constienta si chiar in subconstient, cu forta lor curatitoare, atunci cand le oferim conditii.

    Astfel „duhul” sufletului, sau al „mintii”, ar fi partea cea mai de sus, sau cea mai din launtru, caci in ordinea sufleteasca ceea ce este mai sus este ceea ce este mai launtric, mai intim.
    Credem ca termenul de „inima” tot la aceasta parte se refera.

    De pilda, Diadoh al Foticeii foloseste, pentru locul intim din suflet, unde se ascunde harul de la Botez, cand expresia „adancul mintii”, cand cuvantul „inima”, cand cuvantul „duh”.
    Am avea astfel o explicatie pentru faptul ca unii scriitori duhovnicesti rasariteni nu pomenesc aproape deloc cuvantul „inima” cand vorbesc de locul central al sufletului, ci numai de „νouσ” (ν – grec N, S), ca de pilda Evagrie, Casian, Fiii Ascetul, sau de „νouσσι” …, ca Sf. Maxim Marturisitorul.
    Altii lucreaza foarte frecvent cu aceasta notiune, de pilda Marcu Ascetul, sau metoda rugaciunii lui Iisus.

    Dintre cele trei aspecte ale sufletului, cel mai descoperit aspect ne este ratiunea, aceasta avand parca rolul de revelare numit si Logosul divin, cum il are in raport cu Sfanta Treime.
    Mintea („νouσ”), cu posibilitatile ei mai directe de cunoastere, si anume de cunoastere a celor spirituale, ne este mai putin descoperita.

    Aproape de tot acoperit ne este, la inceput, „duhul” sau „inima”, caci „duhul” petrece in adancurile noastre, cum petrece Duhul Sfant in adancurile Dumnezeirii (I Cor. 2, 11).
    Ca si Duhul Sfant, duhul nostru coboara in regiunile constiente si subconstiente ale vietii noastre de suprafata, de contact cu lumea vazuta, numai dupa ce ne-a pregatit ratiunea pentru primirea Lui.
    „Inima” ne este inchisa cat traim intr-o viata de invartosare si pacat.

    Despre un astfel de om, se zice ca este „om fara inima”, sau „cu inima impietrita”, adica in stare de nelucrare. Iar viata „in duh” lipseste cu totul unui astfel de om.
    Acest om nu mai pastreaza decat o „ratiune” lipsita de adancime.

    „Inima” ni se deschide, ni se face larga prin nadejdea in Dumnezeu, zice Sfantul Marcu Ascetul.
    Altfel, este ingustata, incuiata de griji. Iar „viata in duh”, „cunoasterea lui Hristos in duh”, expresii folosite de Sfantul Maxim Marturisitorul, inseamna cunoasterea lui Hristos salasluit in noi insine, in intimitatea centrala a noastra.

    Se mai spune ca „duhul” sau „viata duhovniceasca” inseamna unirea intre sufletul nostru si Duhul dumnezeiesc, lasandu-ne impresia ca n-am avea in nici un sens o regiune a sufletului numita „duh” inainte de intalnirea cu Dumnezeu.
    Dar noi avem un „duh” in noi, ca regiune in care are sa Se aseze Duhul Sfant, dar pana nu S-a salasluit Hristos sau Duhul Sfant acolo ne este o simpla virtualitate, iar dupa aceea mai intai este nestiut de noi, devenindu-ne constient pe masura sporirii in virtute si, prin aceasta, in constiinta ca avem pe Iisus in noi.
    De abia dupa aceea crestem constient intr-o viata duhovniceasca.

    Aceasta este totodata o viata a inimii, daca inima este puterea dragostei; este sufletul deschis spre Dumnezeu si spre semeni; iar viata in duh este o viata de dragoste catre Dumnezeu si semeni, daca Duhul Sfant este pururea dragoste SI in Sfanta Treime.

    Prin aceasta deschidere, sufletul isi actualizeaza totodata legatura lui cu infinitul, potenta lui de a comunica cu infinitul, de a primi infinitul in sine, de a se uni cu infinitul.

    Duhul Sfant coborand in noi, si conlucrand la dobandirea virtutilor, ca deschidere spre Dumnezeu si semeni, ni „se aprinde” duhul nostru, ni se dezmorteste, ni se inmoaie inima, se fac stravezii peretii sufletului. Iubirea lui Dumnezeu trezeste iubirea noastra, …
    … patrunderea lui Dumnezeu in noi ne face sa ne deschidem lui Dumnezeu.

    In lumina acestei conceptii, am intelege de ce inima sau starea iubitoare a sufletului are in crestinismul ortodox si o functiune gnoseologica, iar intelegerea adevarata a mintii este totodata si dragoste fata de ceea ce intelege.

    „Duh” este un aspect, si „νouσ” – altul al aceluiasi suflet simplu.
    „Duhul” sau „„inima” sau „iubirea” cuprinde in sine „mintea”, sau „intelegerea” si „ratiunea”,
    … cum cuprinde Duhul Sfant pe Tatal si pe Fiul.
    De asemenea „mintea”, sau „intelegerea” cuprinde in sine „inima” sau „iubirea” si „ratiunea”,
    iar „ratiunea” cuprinde in sine „mintea”, sau „intelegerea” si „inima” sau „iubirea”.

    Aceasta conceptie despre suflet poate fi usor apropiata si de conceptiile moderne psihologice, care, pe de o parte,
    – deosebesc in suflet functiuni gnoseologice (mintea) si functiuni afective (pofta si mania),
    – iar pe de alta, deosebesc constientul de subconstient.

    S-ar putea spune ca energiile psihice ale poftei si ale maniei sunt implicate in energia aflatoare in camara de sus a sufletului, in „duhul” (sau in „inima” lui), si cu cat este mai imputinata viata „inimii”, = a „duhului” – „a iubirii”, sau cu cat acelea fac mai putin uz de energia lor, cu atat este mai crescuta cea a poftei si a maniei trupesti.

    Preluat (incomplet) din „Patimile si facultatile sufletului”, de la
    http://www.crestinortodox.ro/credinta/patimile-facultatile-sufletului-69861.html

    Apreciază

  15. Paul222 said, on octombrie 16, 2015 at 9:27 am

    Stirea aia cu credinta catalogata ca boala mintala vine de pe un site de parodie, gen Times New Roman la noi, ar trebui mentionat asta cumva… http://www.thenewsnerd.com/health/apa-to-classify-belief-in-god-as-a-mental-illness/

    Apreciază

  16. […] EXPERIMENT STIINTIFIC: Cu magneti pe cap, crestinii nu mai cred in Dumnezeu si accepta refugiati […]

    Apreciază

  17. energein7 said, on octombrie 17, 2015 at 4:53 pm

    Vasile, te rog raspunde-mi daca vrei; de ce aprobi comentariul meu ca apoi sa-l stergi?

    Apreciază

    • saccsiv said, on octombrie 17, 2015 at 7:10 pm

      energein7

      Care? Nu vad niciunul sters.

      Apreciază

      • energein7 said, on octombrie 17, 2015 at 9:36 pm

        Am dat reblog apoi am scris ca icoana din Apocalipsa 13 este tehnologia smartfone/tv/internet, iar fiara este un soft/interfață inteligenta care scanează posesorii de semn/cip, am scris ca Ioan a exprimat cu limbaj de sec.1 ceea ce noi suntem azi martori. Ori am uitat unde am pus comentariul, ori cumva e șters.

        Apreciază

  18. gheorghe said, on octombrie 18, 2015 at 12:36 am

    „Un barbat orb VEDE pentru prima data in 33 de ani”
    Iata „interpetarea” publica despre o interventie chirurgicala:
    „Blind man sees for first time in 33 years” la https://www.youtube.com/watch?v=N58focUM2lA
    Chiar asa? Acest om CHIAR VEDE?
    Poate „stiinta” sa redea vederea cuiva CARE A VAZUT asa cum Iisus a redat-o cuiva CARE NU A VAZUT VREODATA?
    la 0:11 – Poti vedea, Larry?… DA!
    La 1:43 este explicat: „ceea ce vede este o simulare de straluciri si lumina sub forma de pixeli stimulati…
    „distinge” intre lumina si intuneric.
    La 2:30 este explicat ca pacientul trebuie sa invete cum sa „perceapa” unde este fereastra, unde este peretele.. sa invete sa „navigheze”
    La 3:01 omul recunoaste ca „vede” lumina si este foarte „semnificativ” pentru el (important).
    Dupa 3:28 incepe incepe „lauda de sine” – … o noua era… putem restaura vederea… o noua generatie stiintifica, etc.
    –––––––
    Despre ce reuseste un om – un tanar fara ochi – sa mearga pe bicicleta, sa arunce mingea la cosul de baschet…. fara nici o „stiinta” a medicinei ori tehnologiei…
    „Un baoiat care vede fara ochi” – The Boy Who Sees Without Eyes
    la https://www.youtube.com/watch?v=AiBeLoB6CKE
    Foloseste… eco-locatia! Creierul sau a fost antrenat sa interpreteze ecoul facut de obiecte la emiterea unui clichet facut chiar de el. Este atat de performant incnt acasa, familia nici nu-l considera orb.
    Desigur, este vorba de perceptie, „formalizare” mentala pentru interpretare coerenta, semnificativa si nu este vorba de vedere ca simt si nici de a „vedea” ca abilitate biologica ci mentala.
    Sunetul nu este imagine pentru simturile omului.
    Desigur, semnalizarea optica si cea sonora reprezinta tot variatii de frecvente ale undelor, in spectrul vizibil si cel sonor, auditiv. As spune ca si perceperea variatiei de temperatura „intra” tot aici.
    Chiar si simtul tactil – numim „atingere” ceea ce in mod „stiintific” nu se producew – nu poti apropia 2 atomi pana la disparitia spatiului dintre ei – trebuie o forta (la nivel nuclear!) foarte mare caci s-ar produce FUZIUNE NUCLEARA! Omul percepe si interpreteaza cele percepute dupa cum reactioneaza propriul corp, dupa cum este „invatat” (familie, scoala,… societate) si dupa cum „alege” dintre optiunile pe care le are… ascultand de ingerul pazitor ori de demonii care-l inspira.
    ––––––
    Trebuie aratat ca simturile omului disting diferit aspectele diferite ale existentei, fiintarii sau materializarii a ceva din sfera noastra de perceptie. Suma calitatilor, trasaturilor, … definirea a orice nu se reduce la „unu”, nu este doar o singura caracteristica ci intotdauna sint mai multe.
    Chiar un punct – pentru a „fi” … il definim intr-o locatie si il „vedem” cu dimensiune „nula”, 0 – zero.
    (.. bine, aici este alta minciuna, evadare inchipuita din realitate fizica – „vezi” ceea ce nu este in realitate… dar deja este alta directie de analiza…)
    Cred ca bucuria interioara pe care o traim cand ceea ce vedem si ceea ce auzim se „potrivesc” este o restabilirea a frumosului, o implinire sufleteasca, armonizarea la un alt nivel a „emotiior” induse, transmise prin aceste simturi. Altfel, este doar o suma de vibratii „electrice” fara insemnatate, fara, sens, far simtire – adica ceea ce „stiinta” a ajuns sa considere Omul si Universul – o adunatura de vibratii, niste energii bulucite sau ratacite printr-unceva, spatiu care si aceste este si nu este…
    ––––––––.
    Dumnezeu ne-a ajutat sa gasim frumusetea din jurul nostru si in noi cu diferentierea simturilor si cu „strunirea” mintii si a trupului. Adica prin credinta.
    Sa ne ajute Dumnezeu sa facem distinctie intre Adevar si Minciuna, sa discernem intre Bine si Rau!
    Dandu-ne forma si simtire – trup si suflet, cred ca Dumnezeu se bucura cu fiecare bucurie a noastra, a „omului” de a trai, de a ne minuna de frumusetea Creatiei si de iubirea Creatorului.

    Apreciază

  19. Carstea said, on octombrie 19, 2015 at 3:46 pm

    Cat despre magneti, de fapt electromagneti, s-au facut experiente pe oameni, dar rezultatul a fost altul, nu despre ceea ce se afirma. Unii dintre pacienti au vazut chiar Fiinte,probabil Dumnezeu, iar altii au vazut o mare de foc, probabil iadul. Cercetatorii n-au putut explica aceste fenomene, precum si altele. Cert este ca se intampla ceva in mintea noastra, supusa unor campuri magnetice care au o anumita frecventa. Unii au avut stari teribile de frica, altii de pace. Se intampla ca si la instalatiile Haarp, ti se induce ceva in cap. Dupa cate stiu efectul nu este permanent.

    Apreciază

    • Mirela said, on octombrie 21, 2015 at 4:22 pm

      Părerea mea este că, prin astfel de experimente tehnice, se deschide o poartă (blocată de Dumnezeu) către sufletul celui care serveşte drept cobai. Nu cred că prin astfel de experienţe vreun om Îl poate vedea pe Dumnezeu, ci cred că omul e expus atacurilor demonice şi vede ceea ce îi oferă dracii. De unde şi până unde poate tehnica să ofere întâlniri cu Dumnezeu? Ce, stă Dumnezeu la dispoziţia noastră şi a diavolilor?

      Apreciază

      • energein7 said, on octombrie 21, 2015 at 8:27 pm

        Cu astfel de tehnologie oamenii pot fi posedați, adică separare eterna de Creator!

        Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.