SACCSIV – blog ortodox

Parintele Justin Parvu despre facerea de bine in cazul mult prea multor ortodocsi: MULTA TEORIE dar PUTINA PRACTICA

Posted in rubrica incepatorului, Uncategorized by saccsiv on mai 3, 2015

“Acum câţiva ani eram într-un spital, într-un salon unde erau şi câţiva catolici. În două săptămâni, preotul catolic a venit de vreo şase ori, i-a spovedit, i-a împărtăşit – şi asta era pe vremea lui Ceauşescu. Majoritatea bolnavilor din salon erau ortodocşi şi n-am văzut niciun preot ortodox să se apropie, să se intereseze de evoluţia acelor credincioşi. Noi recomandăm viaţă creştină şi trăim cu teorie foarte multă, dar practic, preotul nu este în mijlocul lipsurilor credincioşilor. Preotul nu trebuie să ia doar bănuţul, mai mult trebuie să dea decât să ia. Să iei de la doi, trei şi să dai la al patrulea aflat în nevoie, să te implici în viaţa lor. Să nu mai avem participarea aceasta rece la durerile celor din jur! Unitatea noastră constă în dragostea pe care o manifestăm în suferinţa acestui popor.

Cititi va rog mai multe la:

Părintele Justin Pârvu: Să nu mai avem participarea aceasta rece la durerile celor din jur!

Ca atare, asa ortodocsi cum ne dam cu caramida in piept ca suntem, sa avem mare grija sa nu ajungem la mai putin decat:

Pustnic din Muntele Athos: PAGANII BUNI dupa moarte – precum cainii ORBI si SURZI la marginea RAIULUI

Iar fapta buna fara milostenie nu exista:

Sfantul Ioan Gura de Aur despre MILOSTENIE: „nimeni nu este atat de sarac, incat sa nu aiba cei doi bani ai vaduvei din Evanghelie”

46 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. o oarecare said, on mai 3, 2015 at 1:41 pm

    Omul sfinteste locul. Preotul catolic s-a dus pentru ca a fost chemat. Ar fi mers si cel ortodox, daca l-ar fi chemat cineva… Multi preoti ortodocsi merg si ii viziteaza pe cei bolnavi cu sufletul si cu trupul. Iar fiecare lupta cu patima lacomiei cum poate. Si noi si preotii ortodocsi si catolici.

    Apreciat de 1 persoană

    • andrei-d said, on mai 3, 2015 at 6:27 pm

      Catolicii nu au preoti! Nu au Har, ca atare nici Preotie, Sfinte Taine!

      Apreciat de 1 persoană

      • eli said, on mai 3, 2015 at 10:46 pm

        preot catolic apare si in textul de mai sus.e un mod de a te exprima totusi. si ei sunt preoti chiar daca spunem ca nu au har ,continuitate apostolica etc cum sa ne exprimam?! unu ce mimeaza a fi preot?!
        sunt unii pe aici care vad ca se cred mari ,teologie multa,si sar repede doar sa mai atace cate un comentator sau comentariu

        Apreciază

      • andrei-d said, on mai 4, 2015 at 12:46 am

        tu stii ce inseamna…PREOT? Slujitor a Celui Preainalt. Majoritatea din preotii nostri nu sunt vrednici de …preotie, dar sa mai spui de catolici ca-s preoti. 😐
        Sunt draci, lupi in piele de oaie…asta sunt!!! Preotii Il aduc pe Dumnezeu intre oameni si pe oameni ii duce la Dumnezeu, dar catolicii ii duc in GHEENA, cum dar sunt …preoti???
        Caci Hristos daca e „Preot in veac”, atunci preoti sunt urmasii lui….urmasii Lui sunt catolicii? Ecumenistii?
        Asa cum Duhovnic vine de la duhovnicesc, tot asa si preotul e doar cel ce lucreaza in numele lui Hristos!

        Apreciază

      • cristi o. said, on mai 4, 2015 at 1:35 am

        @andrei-d
        Vreti – nu vreti, catolicii au preoti… Ca n-au har, succesiune apostolica, botez valid, sfinte taine, asta e cu totul altceva… Cuvantul „preot” nu e proprietatea Bisericii – el e intalnit inca din timpuri paganesti. Cred, mai degraba, ca ati vrut sa subliniati inexistenta la papistasi a Bisericii, cu toate lipsurile ce decurg din asta, enumerate mai sus. Institutia lumeasca numita la ei, impropriu, „biserica” e lipsita de elementul „Har” si de conducatorul ei de drept, Hristos. Papa n-are nicio valoare, el nu e nici macar botezat; e un simplu „director” de institutie politico-financiara cu tentacule in toata lumea…

        Apreciat de 1 persoană

      • andrei-d said, on mai 4, 2015 at 2:35 am

        cristi,
        frate draga, asta se cheama indaratnicire, chiar daca nu recunosti tot prostii vorbesti!
        Toti suntem oameni mai inainte de toate, secatrii, paganii si ereticii nu au nimic, sunt simpli oameni, daca la un joc un copil se joaca de-a preotul, asta inseamna ca e preot? Asa si catolicii, ei se joaca de-a biserica si de-a preotul, asta inseamna ca sunt preoti? Ai judecata simplista!

        Preotia incepe in cer “Nu voi m-ati ales pe Mine, ci Eu v-am ales pe voi (Ioan XV,16),si se prelungeste pe pamant in persoane alese. (adica slujitori adevari ai lui Hristos)

        “Multi sunt chemati ,dar putini sunt alesi”(Matei XX,16),afirma Mantuitorul,si in aceasta ordine de idei trebuie spus ca preotia are la baza o chemare,o vocatie.

        Intradevar, preotul e din vechime folosit, dar preoti au fost numiti preotii Legii Vechi, incepand cu Melchisedec, si apoi prin Leviti, care erau preotii lui Dumnezeu! Deci preotime inafara Ortodoxiei si a lui Hristos e blasfemie!

        Apreciază

      • cristi o. said, on mai 4, 2015 at 7:05 am

        @andrei-d
        Lasand la o parte tonul superior si „atotstiutor”, total nejustificat si pe de laturi, in cazul de fata, ati citit, atent, citatul din Iustin Parvu?!? A folosit cuvantul „preot”! De ce nu i-a spus saman, maestru de ceremonii, vraci, guru etc.etc.?! Pentru ca in dictionar exista acest cuvant. Si nu e gresita utilizarea lui. Ori dumneata vrei sa schimbi si dictionarul limbii romane? Eu inteleg ravna pentru ortodoxie, dar nu dusa la excese pana pe aratura. Asta s-ar cheama exagerare si nu mai apartine duhului ortodox ci zelotismului… Om fi noi in dreapta credinta dar nu putem pune monopol pe dictionar, asa dupa bunul plac si sa luam sub senile tot ce nu ne convine ori nu se suprapune exact cu toate citatele din sfinti, memorate mecanic, folosite mult si adesea fara noima. In judecata dumitale aia „ne-simplista” – il faci, indirect, pe Iustin Parvu, „blasfemiator”?! Ca asa s-ar traduce din ultimul rand expus complet aiurea de dumneata si in afara contextului: „Deci preotime in afara ortodoxiei si a lui Hristos e blasfemie!” Ce legatura are asta cu ce a spus marele duhovnic? (de legatura cu ce am spus eu, nu mai zic) Ca a folosit expresia „preotul catolic” si nu-ti convine dumitale? Ce sa inteleg, ca va situati in „ravna”, „nevointa”, „suferinta”, „duhovnicie” si „corectitudine” chiar si deasupra uriasului Iustin Parvu?!? Adica duhovnicul a sute de mii de romani, cunoscut pentru viata sa de jertfa, trairea sa deosebita, pana peste hotare, chiar si la rusi, nu mai stia sa-si aleaga cuvintele si a ajuns sa aiba nevoie de dumneata sa-l corectezi ori sa-l inveti esenta si trairea ortodoxiei?!?

        Apreciat de 1 persoană

      • andrei-d said, on mai 4, 2015 at 10:56 am

        E batjocura la adresa cuvintului preot!

        Apreciază

      • eli said, on mai 4, 2015 at 8:15 am

        Andrei-d. ai dreptate.dar cand ma andresez unui preot catholic, tot preot ii spun ,nu drac.. teologic e bine ce spui,dar se pare ca si paritele Justin a folosit acest termen…mi-am spus doar parerea aici si nu vreau sa jignesc sau sa te jignesc. Doamne ajuta.

        Apreciat de 1 persoană

      • andrei-d said, on mai 4, 2015 at 11:01 am

        eli,
        iertare, nici eu nu am vrut sa jignesc. Doamne ajuta!

        Apreciază

      • Ionut said, on mai 4, 2015 at 9:24 am

        Pierzi esentialul.

        Apreciat de 1 persoană

  2. curelusa said, on mai 3, 2015 at 2:48 pm

    cel mai frumos parinte este parintele Justin

    Apreciat de 3 persoane

  3. curelusa said, on mai 3, 2015 at 2:49 pm

    mai sunt si altii, dar sigur nu se supara 🙂

    Apreciat de 3 persoane

    • el said, on mai 5, 2015 at 12:21 am

      curelusa

      soro draga esti teribila. Sa cad de pe scaun cand am gasit graficul tau la articoul acela despre boca cu sute de comentarii. 🙂

      MA BUCUR macar ca s- numarul 2 cel putin la categoria ANTI boca, dar te rog sa nu uiti ca am „intaietate”… ca eu am vorbit mai inaintea lui Ioan, din 2010, despre INSELREA lui boca ! na ca am si eu o „intaietate”… 🙂

      Apreciat de 1 persoană

  4. scortisoara said, on mai 3, 2015 at 3:25 pm

    Banii trebuie sa-i ia cineva … pana la urma . Ia priviti ce ravagii face ANAF , se pare ca si in alte judete nu doar in Prahova

    http://www.observatorulph.ro/tags/anaf.html

    Apreciază

  5. Radu Iacoboaie said, on mai 3, 2015 at 5:27 pm

    OFF TOPIC IMPORTANT

    ,,Dumneavoastra spuneti ca ereticii sunt aceeasi crestini ca si noi. De unde ati scos una ca asta? Doar poate vreunul care se numeste crestin si nu stie nimic despre Hristos, datorita nemarginitei sale ignorante, se va arata de acord sa se recunoasca tot atat de crestin cat si ereticii, fara sa deosebeasca sfanta credinta crestina, de puii blestemului, de ereziile hulitoare de Dumnezeu. Altfel jdeca cu privire la acestea adevaratii crestini! Numeroase soboare de Sfinti au primit cununa muceniciei, au ales mai degraba cele mai crancene si mai indelungate chinuri, inchisoarea, exilul, decat sa-si dea acordul la partasania cu ereticii in invatatura lor hulitoare de Dumnezeu. Biserica Universala a recunoscut intotdeauna erezia ca un pacat de moarte, a recunoscut intotdeauna ca omul molipsit de boala groaznica a ereziei e mort sufleteste, strain de har si de mantuire, fiind in comuniune cu diavolul si cu pieirea lui… Cu deosebire se remarca la eretici ura neimpacata catre fiii adevaratei Biserici si setea lor de a se adapa cu sangele acestora! Erezia se conjuga cu incrancenarea inimii, cu o groaznica intunecare si stricare a mintii, erezia se mentine cu incapatanare in sufletul molipsit de ea si cat de trudnica este vindecarea omului de aceasta infirmitate! orice erezie contine intr-insa hula impotriva Duhului Sfant; fie huleste o dogma a Duhului Sfant, fie o lucrare a Duhului Sfant, dar neaparat huleste Duhul Sfant. Esenta oricarei erezii este hulirea de Dumnezeu.”

    NU ÎNTÂMPLĂTOR AM ALES ACEST FRAGMENT DIN ÎNVĂȚĂTURA SFÂNTULUI IGNATIE BRIANCIANINOV… DACĂ CITIȚI CU ATENȚIE MAXIMĂ VEȚI VEDEA CĂ DENIGRATORII ȘI HULITORII PĂRINTELUI ARSENIE BOCA SUNT ERETICI! ASTA DACĂ ADMITEM SFINȚENIA PĂRINTELUI ARSENIE BOCA… PENTRU CĂ EI HULESC O LUCRARE A DUHULUI SFÂNT, PE UN SFÂNT AL LUI DUMNEZEU… AJUNGÂND ASTFEL ÎN MOD INDIRECT SĂ-L HULEASCĂ PE DUMNEZEU…

    SPUNÂND ACESTEA, CU AJUTORUL LUI DUMNEZEU CONSIDER CĂ M-AM ȚINUT DE CUVÂNT, CÂND AM PROMIS ÎNTR-UN COMENTARIU CĂ VOI DOVEDI ÎNȘELAREA ÎN CARE SE AFLĂ… EA S-A DOVEDIT MAI MULT DECÂT ATÂT: EREZIE! ȘI DISTINȘII ,,TEOLOGI” (POATE CHIAR SUNT STUDENȚI LA TEOLOGIE SAU AU TERMINAT TEOLOGIA, DAR ASTA NU CONTEAZĂ; PĂRINTELE ARSENIE BOCA SPUNEA CĂ TEOLOGIA NU SE ÎNVAȚĂ, CI TREBUIE TRĂITĂ, ALTFEL POȚI FI ȘI ATEU TEOLOG) S-AU PRINS FĂRĂ SĂ-ȘI DEA SEAMA ÎN ACUZAȚIILE LOR ÎN PROPRIA SURSĂ FOLOSITĂ, PENTRU CĂ EI ÎN FAPT AU RĂSTĂLMĂCIT DUPĂ BUNUL PLAC ÎNVĂȚĂTURA SFÂNTULUI IGNATIE…

    Intenția mea nu a fost să monopolizez atenția… Dar cineva trebuia să apere adevărul în fața atâtor atacuri subversive și manipulatorii… Am realizat ce strategii perfide au folosit pentru a discredita nu doar personalitatea părintelui Arsenie Boca, ci și a tuturor comentatorilor care aveau o cu totul altă părere decât dânșii, denigratorii, hulitorii și inchizitorii sfinției sale…

    MI-A FOST DE UN REAL AJUTOR CINE CREDEȚI? FRATELE SACCSIV, CARE TOCMAI A POSTAT UN ARTICOL DESPRE SFÂNTUL IGNATIE BRIANCIANINOV, CU FRAGMENTE DIN ÎNVĂȚĂTURA SA… ÎI MULȚUMESC FRUMOS…

    Apreciază

  6. salutari said, on mai 3, 2015 at 5:42 pm

    Apreciat de 1 persoană

  7. salutari said, on mai 3, 2015 at 5:55 pm

    Apreciat de 1 persoană

  8. georgegr said, on mai 4, 2015 at 12:13 am

    radu iacoboaie, ori e tamp, ori se preface. E fara de rusine si fara de oprire. Se foloseste de toate sofismele cu putinta pentru a-si sustine ratacirile

    Apreciat de 1 persoană

  9. Ionut said, on mai 4, 2015 at 9:22 am

    Frumos spus, adevarat si trist.

    Apreciat de 1 persoană

  10. Abel said, on mai 4, 2015 at 10:49 am

    http://www.mediafax.ro/social/record-de-pelerini-la-mormantul-parintelui-arsenie-boca-aproximativ-95-000-de-oameni-s-au-rugat-la-manastirea-prislop-14200994

    am ajuns vineri si eu pentru prima data la parintele…. prima traire pe care am avut-o cand am sarutat crucea de la mormant a fost: parintele nu e in mormant, e gol!

    Apreciat de 1 persoană

    • saccsiv said, on mai 4, 2015 at 11:53 am

      Abel

      Cum gol?

      Apreciat de 1 persoană

      • Abel said, on mai 4, 2015 at 12:54 pm

        adica nu l-am simtit pe parintele ca este acolo… Am avut sentimentul ca nu l-am gasit „acasa” cred ca pastoreste oile sale…si se duce la cei care il cheama in ajutor

        Apreciat de 1 persoană

      • andrei-d said, on mai 4, 2015 at 4:07 pm

        =))))))))))))))metafore arseniste

        Apreciază

  11. Ioan said, on mai 4, 2015 at 10:57 am

    Preotii ortodocsi viseaza numai $$$. Vedem prin scoli, spitale inchisori alti preoti decat aia misionari? Si nici aia n-ar prea sta daca nu s-ar gandi la salariul intreg de la stat. De episcopi nu mai vorbesc. Mercedes, BMW, Audi, VW. Asta ii mantuirea. Si desigur palate, multe maini pupate, multa poleiala aurie, multe capete aplecate(in fata lor desigur), si cel mai important gologanii. Daca esti preot si ii spui episcopului ca nu vrei sa platesti (din diverse ratiuni, vrei sa ajuti o familie sa isi repare casa mistuita de flacari intr-un incendiu) anul asta birul catre episcopie esti mutat de urgenta sa pastoresti in alta urbe(mai mica desigur si cu mai putina potenta financiara). Cam asta ii ortodoxia vazuta in Romania astazi. Nu trecem cu vederea procentul de 0,0001 % a preotilor extraordinari care se ridica cu adevarat la inatlimea slujirii la care au fost chemati. In privinta episcopilor BOR cu adevarat slujitori ai lui Hristos cred ca procentul este 0.Poate stie cineva vreunul….

    Apreciază

  12. Kogaion said, on mai 4, 2015 at 11:53 am

    Multe din cometariile de mai sus si probabil si dintre cele care vor mai urma dovedesc adevarul celor spuse de parintele Iustin. Impietrirea si nesimtirea fata de cel de langa noi este uriasa. Rautatea, si ea, pe masura.

    Apreciat de 2 persoane

  13. Alin said, on mai 4, 2015 at 12:35 pm

    Cati preoti au relatie de comunicare cu familia proprie? Macar o data pe an ?

    Ar trebui BOR sa ia asta in considerare ? Sau sa preia problema tabara adversa, secular umanistii ?

    Ar trebui BOR sa adune anual caraterizari , referinte de la rudele de sange, pentru fiecare preot ortodox.

    Sunt preoti care nu-si vorbesc cu propria familie cu anii, sau zecii de ani.

    Vorba aia : Unii nu-şi vorbesc cu anii. Dar postesc fiecare post. Vai de postul lor!…
    ( http://manastireasuruceni.md/sfaturi-duhovnicesti/unii-nu-si-vorbesc-cu-anii-dar-postesc-fiecare-post-vai-de-postul-lor.html )

    Preotii ortodocsi sunt si ei oameni. Ratacesc si dansii. Dar nu-i trage nimeni de maneca.

    Apreciază

  14. Viorel P said, on mai 4, 2015 at 2:02 pm

    Ca la orice joc pe PC, postacii anti A.Boca au trecut la NEXT LEVEL. Cu ce drept criticati voi preotii dragii mosului? Ba mai dati si procente…0,0001 la preoti, 0 la Episcopi. Vai, dragii mei, cititi va rog ISTORIA BIBLICA scrisa de A.P.Lopuhin poate aflati si voi ca epoca proorocilor s-a terminat o data cu moartea lui Ioan Botezatorul.
    Dumnezeu sa va lumineze si sa va indrepte.

    Apreciat de 1 persoană

  15. Ioan said, on mai 4, 2015 at 3:53 pm

    Eu nu vorbesc de cei care nu mai sunt printre noi.Poti sa-i vorbesti tanarului de Sfantul x sau y sau despre Apostoli cat vrei. Avem nevoie de preoti vii, de sfinti, macar in devenire, nu de manageri si CEO. DE ce crezi ca tinerii traiesc in curvie? De ce, in afara de cazuri foarte rare, majoritatea preotilor din parohii nu condamna avortul? Fiindca dupa predica vine credinciosul si zice: Parinte cum se face ca dumneata ai doar1-2 copii? De ce se plimba inaltele fete bisericesti in boliduri de lux? Cand ii vreun hram episcopal zici ca esti la Geneva, la salonul auto. Cum zice un episcop: nu exista parohii sarace doar un manager prost la conducerea parohiei(ideee parafrazata). Preotia nu-i sa stai cu mana intinsa, preotia e sfintentie, e pilda de smerenie. Cine vine si zice ca au ajuns vremurile din urma ca nu mai exista dragoste pentru aproapele ca ii criticam pe preoti, e probabil vreun ,,smerit” din asta pupator de maini ierarhicesti, care cauta vreun loc caldut pe la vreo episcopie sau vreun enorias care vrea se vrea mare cinstitor de cele sfinte si nu este nici pe departe. Cam gata cu ipocrizia. Are vreunul tupeul sa ii zica PF-ului sa se mai dea jos din Mercedes sau chiar PS-ului Lucian sa mai renunte la smerenia falsa si sa mai aibe grija de cler si nu sa-l asupreasca asemeni marilor proprietari de sclavi din Africa. Sa faci atatea datorii doar ca sa ajungi mitropolit si dupa sa iti dea Danila tzeapa nu te indreptateste PS Lucian Mic sa faci din clerul pastorit de sfintia ta un simplu cler colector de taxe.

    Apreciază

    • Ionut said, on mai 5, 2015 at 10:27 am

      „Bate-voi pastorul si se vor risipi oile turmei”
      E adevarat ce spui, insa criticile nu rezolva problema.

      Apreciază

  16. Irina said, on mai 5, 2015 at 4:00 pm

    Fratilor trebuie sa ajungem la fapte si sa depasim vorbele pentru ca fara dragoste si rugaciune nu vom putea reusi.

    Apreciat de 1 persoană


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.