SACCSIV – blog ortodox

SA PROFITAM LA MAXIM de Pastorala de Craciun a Patriarhului Daniel: „Ce transmitem generaţiilor viitoare? PAMANT LUCRAT SI SFINTIT SAU PAMANT DEGRADAT SI PUSTIIT?”

Posted in Chevron, PATRIARHUL DANIEL, ROSIA MONTANA by saccsiv on decembrie 17, 2013

   Iata ce putem citi la NAȘTEREA DOMNULUI. BUCURIA CERULUI ȘI A PĂMÂNTULUI- Pastorală de Crăciun – 2013:

Întrucât lumea a fost creată din dragostea lui Dumnezeu pentru oameni, iar omul a fost numit stăpân peste tot pământul (Cf. Facerea 1, 28), ne revine responsabilitatea pentru întreaga natură, care trebuie mereu cultivată ca dar al lui Dumnezeu, pentru noi şi pentru generaţiile viitoare.

Părintele Dumitru Stăniloae spunea, în acest sens: „Natura nu-şi îndeplineşte rolul ei fără om, sau printr-un om care lucrează contrar ei. Prin coruperea, sterilizarea şi otrăvirea naturii, omul face imposibilă existenţa sa şi a semenilor săi. Astfel, natura nu este numai condiţia existenţei omului singular, ci şi a solidarităţii umane. Natura apare într-un mod cu totul clar ca mediul prin care omul poate face bine sau rău semenilor săi, dezvoltându-se sau ruinându-se el însuşi din punct de vedere etic sau spiritual” (Pr. prof. dr. Dumitru STĂNILOAE, Teologia Dogmatică Ortodoxă, vol. I, Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 1997, ediţia a doua, p. 223).Între creaţie şi Creator, între dar şi Dăruitor există o legătură de viaţă, pe care Sfânta Scriptură o descrie ca fiind: „legământul veşnic dintre Mine (Dumnezeu) şi pământ şi tot sufletul viu din tot trupul ce este pământ” (Facerea 9, 16). Dacă noi consumăm totul şi degradăm totul din natură (creaţie), dovedind lipsă de respect sau nerecunoştinţă faţă de Creator şi nepăsare faţă de darurile primite de la El, ce transmitem generaţiilor viitoare? Binecuvântare sau poluare? Pământ lucrat şi sfinţit sau pământ degradat şi pustiit? Totuşi, putem transmite generaţiilor viitoare şi bogăţie şi înţelepciune, dacă gândirea noastră este creatoare de valori, iar voinţa noastră este promotoare a coresponsabilităţii şi a cooperării practice la nivel naţional şi planetar.

Comentariu saccsiv:

   Pastorala se va citi in toate bisericile, asadar oriunde ne vom afla si noi sa dezvoltam subiectul celor din jur, cu referiri scurte dar edificatoare la Chevron si Rosia Montana.

 

20 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Irina said, on decembrie 17, 2013 at 12:34 pm

    Iata ca PF Daniel mai ia si atitudine. Ma bucur, si sper sa ia atitudine corecta si in alte domenii de pilda in domeniu cipurilor sau a ecumenismului.

    Apreciază

    • saccsiv said, on decembrie 17, 2013 at 1:42 pm

      Irina

      N-o sa ia, ca-i treaba cu NOM – fNOM. Ecumenismul si cipurile apartin NOM.

      Apreciază

      • G-man said, on decembrie 17, 2013 at 2:03 pm

        Sa ne rugam frate drag, ca Dumnezeu e Mare , Vesnic , Necuprins , Atotmilostiv si Multiertator.
        Si daca ne rugam nimic nu e cu neputinta la Dumnezeu . Au fost ei vrajitori care au devenit sfinti .
        Iar daca Patriarhul prin mila necuprinsa a Domnului se da de partea poporului … atunci e cu adevarat o victorie a crestinismului prezent. Atunci lumea se poate destepta in masa. Atunci jertfa poporului nostru va fi ca un vitel gras inaintea Domnului.
        Sa ne rugam , ca Patriarhul sa scape de rausfatuitori si sa duca turma pe urmele Mantuitorului si a Evangheliei !

        Apreciază

      • Irina said, on decembrie 17, 2013 at 5:27 pm

        Da cred ca n-o sa ia atitudine corecta in cazul cipurilor sau ecumenismului, dar sper sa ia ca pana la urma speranta moare ultima chiar daca este irealizabila.

        Apreciază

    • pcmouse said, on decembrie 17, 2013 at 1:56 pm

      nai sa vezi opozitie in cazul cipurilor.biometriei.poponarilor .catedralei ruinarii neamului.nai sa vezi.nai sa vezi nici recunoastere a SFINTILOR INCHSORILOR…in general tot ce deranjeaza pe sionisti…nai sa vezi condamare a ecumenismului ci din contra!!>http://trinitastv.ro/stiri-video/cardinalul-kurt-koch-in-vizita-la-patriarhia-romana-34406
      oita stie ca lupu e stapan acu”..,

      ba pe deasupra cineva de la noi ..probabil o sa ne ceara la un moment dat sa facem, ascultare de ereticul papa.

      Apreciază

      • Maria said, on decembrie 18, 2013 at 12:04 am

        Patriarhul este un patriot , nu va accepta distrugerea pamantului acestei tari , cat si distrugerea manastirilor , iar despre cip , nu stiu , insa cand va veni implantul , in mod sigur nimeni din Biserica nu va accepta asa ceva .Atunci BOR , va actiona , pt ca am auzit foarte multi monahi si preoti in ierarhii mai mari , vorbind despre
        refuzul categoric al implantarii cipului , pecetea care aduce lepadarea de Hristos adica lepadarea de Dumnezeu .Nu pot sa cred , ca se va duce vreo unul sa-i puna cipul sub piele .

        Apreciază

      • Munteanu Irina said, on decembrie 18, 2013 at 11:45 am

        Da Maria sa speram ca asa va fi, dar in mod normal ar trebuii ca ei sa vada pericolul din aceste acte cu cip si sa pledeze la conducatorii tarii ca sa nu oblige oamenii sa accepte asa ceva, asa cum fac multi episcopi in Grecia. Pr Iustin a spus ca daca nu distrugi sarpele cat e mic, te va inghitii el cand va fi prea mare, adica daca accepti aceste acte te inveti cu ele, cu comoditatea si traiul bun care ti le ofera, iar daca vei prinde si pecetea iti va fi greu sa renunti la toate brusc.

        Apreciază

  2. John of România said, on decembrie 17, 2013 at 2:11 pm

    EXTREM DE GRAV

    http://www.amfms.ro/din-2014-in-ue-cip-implantat-obligatoriu-pentru-nou-nascuti/

    Apreciază

    • adi said, on decembrie 17, 2013 at 2:59 pm

      @John
      pare a fi o stire din categoria tabloid in sensul ca sursa nu pare credibila.Ideea este oricum sa nu ne facem iluzii, cipuirea se va face piramidal de la virf spre baza pina cind nu vei mai putea cumpara sau vinde nimic cum scrie in Apocalipsa.Poate vor sa testeze reactiile „goyimilor” ,asa am ajuns sa fim testati precum cobaii.

      Doamne Ajuta!

      Apreciază

  3. pcmouse said, on decembrie 17, 2013 at 2:43 pm

    e pe bune stirea asta cu cipuri implantate la copii.?

    Apreciază

  4. sa va spun ceva said, on decembrie 17, 2013 at 3:19 pm

    Se misca greu de tot patriarhul Daniel degeaba ne bazam pe el este absent din toate punctele de vedere. nu este sincronizat sau nu vrea sa se updateze la vremurile de azi crede ca turma trebui dusa doar la biserica si cam atat. Afara sint caini si vrajitori lupi in piei de oaie umbla leul ragnind pe cine sa inghita.
    In mintea unora vremurile apocaliptice trebui sa vina cu uragane si cutremure , pacat ca uni care sint in frunte nu au simtul asta dezvoltat

    Apreciază

    • Maria said, on decembrie 18, 2013 at 12:13 am

      Da , turma trebuie dusa la biserica , pt ca in biserica devii crestin adevarat si tot acolo inveti cum sa te aperi de lupii in piei de oaie si de antihrist . Iar cand ai iesit din biserica , vezi mai clar lupii de afara , cainii , vrajitorii , de care vorbesti .

      Apreciază

      • Munteanu Irina said, on decembrie 18, 2013 at 11:42 am

        Da Maria da ” sa va spun ceva” are dreptate nu este de ajuns doar sa fim adusi al biserica, mai trebuie si sa atentioneze si sa invete  turma cum sa se fereasca de lup. Iar asta nu se va intampla atata timp cat pastorul cocheteaza si leaga prietenii nepermise cu lupii.

        Apreciază

  5. sa va spun ceva said, on decembrie 17, 2013 at 3:21 pm

    Pe ei apocalipsa trebui sai izbeasca vizual cu calamitati si alte nenorociri.
    Pai in halul asta si daca vine satana la domnie nu are cine sa dea alarma sa apese pe claxon

    Apreciază

    • Irina said, on decembrie 17, 2013 at 5:34 pm

      Excat occidentalii astia au denaturat tot de la Craciun cu mosul ala gras imbracat in rosu si cu craciunite cu picioare lungi pe langa el in locul nasterii Mantuitorului, la Apocalipsa care presupune reanoirea lumii in Hristos la felul cum o vad ei ca o calamitate dezastruoasa din care ei spera prostutii sa scape facandu-si tot felul de tunele subterane in care strang provizii fara sa gandeasca ca degeaba isi fac astfel de planuri.

      Apreciază

  6. sa va spun ceva said, on decembrie 17, 2013 at 8:48 pm

    Groaza groapa si latul vin peste tine locuitor al pamantului, cel ce fuge dinaintea strigatelor de groaza cade in groapa, si cel ce scapa din groapa este prins in lat.
    Pamantul se clatina se deschid stavilarele de sus , pamantul se crapa,tremura pacatul lui al apasa.
    Banuiesc ca la ei se refera pasajul, la acesti oameni care daca au vazut tehnici de supravietuire cu Bear Grylls super omu ala care scapa mereu cu viata din niste seriale regizate.Cu ala este o intreaga echipa , asa ca nu mai credeti in el.

    Apreciază

  7. acelas said, on decembrie 18, 2013 at 2:55 am

    bun bun, dar nu vi se pare ca treaba asta cu protestele, pe langa faptul ca e o chestiune de patriotism, ca este inca o caramida in fapt la planul marsav FNOM – NOM ?

    si atunci cartile cui facem (noi impreuna cu „intai statatorul”) pana la urma?

    eu inteleg ca nu putem sta cu mainile-n san sa vedem cum ni se fura si distruge tara, dar sa atentionam ce se intampla in continuare, care e substratul …

    .

    Apreciază

  8. aniush said, on decembrie 18, 2013 at 7:24 am

    Maria,
    Imi pare bine ca patriarhul a luat atitudine in pastrarea pamantului tarii.
    In privinta cip-ului sunt preoti care au un cuvant de spus. Din fericire pentru noi sunt fosti detinuti in inchisorile comuniste. Pe unul din acesti preoti il stiu, chiar merg la el; este o persoana deosebita, un preot cu har, un om intelept si eu am simtit ca are un cuvant de spus, ca si bunica mea care a fost om al Bisericii.
    Din pacate generatia aceasta nu mai are foarte multe de facut…este randul nostru genertia tanara sa actionam; noi trebuie sa ne gandim, sa luam o atitudine clara si cum?…prin rugaciune, prin cuvant, prin unitate…trebuie sa fim uniti dragii mei, la bine si la greu, in credinta, in fapte. Luptam impotriva cipului…nu inseamna ca intram peste guvernanti si ii luam la bataie, ca ce faceti nenorocitilor, nu asa. Trebuie sa ascultam de preotii si batranii nostri, caci ei au harul si ne pot indruma si sa punem osul la treaba; tineti cont ca suntem foarte putini; marea majoritate a generatiei noastre sunt preocupati de filme, tatuaje, rujuri cu sclipici…asta este, sunt adormiti. Insa noi cei treziti la realitate va trebui sa-i indemnam si pe ei la lupta sa se trezeazca si sa asiguram o reazistenta; ca unii se vor trezi, altii nu…asta e inevitabil, dar hai la treaba! Doamne ajuta!

    Apreciază

    • Irina said, on decembrie 18, 2013 at 11:50 am

      Da Maria da ” sa va spun ceva” are dreptate nu este de ajuns doar sa fim adusi al biserica, mai trebuie si sa atentioneze si sa invete turma cum sa se fereasca de lup. Iar asta nu se va intampla atata timp cat pastorul cocheteaza si leaga prietenii nepermise cu lupii.

      Da Maria sa speram ca asa va fi, dar in mod normal ar trebuii ca ei sa vada pericolul din aceste acte cu cip si sa pledeze la conducatorii tarii ca sa nu oblige oamenii sa accepte asa ceva, asa cum fac multi episcopi in Grecia. Pr Iustin a spus ca daca nu distrugi sarpele cat e mic, te va inghitii el cand va fi prea mare, adica daca accepti aceste acte te inveti cu ele, cu comoditatea si traiul bun care ti le ofera, iar daca vei prinde si pecetea iti va fi greu sa renunti la toate brusc.

      Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.