SACCSIV – blog ortodox

Comentariul zilei (23.10.2011): Cutremurul din Turcia va fi urmat de unul puternic in Romania?

Posted in cutremur, VRANCEA by saccsiv on octombrie 23, 2011

Iata comentariul fratelui un_mare_pacatos postat la articolul Video: CUTREMUR de 7,2 grade in TURCIA – 1000 de morti:
Dupa multe cercetari facute de mine si cateva convorbiri cu cativa seismologi,am stiut de 2 ani ca in Estul Turciei va fi un cutremur de minim 7 grade Richter.M-am infricosat in momentul in care am aflat ca s-a petrecut un cutremur in Estul Turciei.De ce m-am infricosat? Dintr-un motiv foarte grav,eu si majoritatea seismologilor stim un lucru extrem de important ceea ce multi nu cunosc. In urma cu un an si ceva am purtat o conversatie extrem de interesanta cu un seismolog si dupa aceasta conversatie m-am apucat serios de studierea faliilor anatoliene(cele aflate in Estul Turciei) ca sa fiu sigur ca tot ce a zis este adevarat.

Din mare pacate este adevarat ce a zis el si anume : “Daca se va petrece un cutremur de minim 7 grade Richter in Estul Turciei,in mod absolut sigur in zona Vrancea prin influenta faliilor tectonice anatoliene va fi un cutremur mare”.

Din surse sigure am aflat ca Guvernul detine niste rapoarte secrete despre urmatorul cutremurul catastrofal care se va petrece in zona Vrancea.Pe acele rapoarte sunt trecute multe informatii cu totul si cu totul infricosatoare!

Nu vreau sa va sperii dar eu nu pot sa tin ascuns ingrijorarea mea,si vreau sa va sfatuiesc ca din acest moment sa va luati masuri de protectie in cazul cutremurului.

De vreo cateva luni ma tot gandesc intens la acea profetie despre varsarea de sange in anul 2011. Mai sunt 2 luni pana cand se termina anul si ma gandesc ce se poate intampla intr-un timp atat de scurt. Am luat toate variantele posibile si nu am gasit decat o varianta plauzibila pentru producerea varsarii de sange. Si anume : cutremurul care se poate produce in aceasta toamna.

Comentariu saccsiv:

Am postat comentariul fratelui deoarece la articolul:

Comentariul zilei (10.10.2011): Vulcanul La Palma va erupe anul acesta? Consecinta: un urias val tsunami lovi coasta estica a SUA

A avut partial dreptate. Adica a erupt „El Hierro”, nu insa (deocamdata) si La Palma.

Referitor la cutremur, il rog totusi sa ne spuna si pe ce se bazeaza cand spune ceea ce spune. Nu sa ne divulge sursele ce vorbesc despre acele rapoarte secrete, dar sa ne prezinte macar partial acele studii, chiar in limbaj de specialitate.

31 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on octombrie 23, 2011 at 7:01 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

    • numaiortodoxia said, on octombrie 24, 2011 at 6:13 am

      10 Sfaturi in caz de cutremur – date de Doug Copp ( M-am tarat in interiorul a 875 de cladiri prabusite, am lucrat cu echipe de salvare din 60 de tari, am fondat echipe de salvare in mai multe tari si sunt membru a mai multe echipe de salvare din diferite tari. Am fost Expertul Natiunilor Unite in Micsorarea Dezastrelor (UNX051-UNIENET) timp de doi ani. Am lucrat la fiecare dezastru major din lume din 1985) :

      1) Oricine care pur si simplu “se apleaca si se acopera” cand cladirile se prabusesc, este zdrobit si ucis. De fiecare data, fara exceptie. Oamenii care se pun sub obiecte, ca birouri sau masini, sunt intotdeauna zdrobiti.

      2) Cainii, pisicile si copii mici sunt uneori in mod natural ghemuiti in pozitia fetala. Si tu ar trebui sa faci la fel in caz de cutremur. Este un instinct de supravietuire natural. Poti supravietui intr-un mic gol. Du-te langa un obiect, langa o canapea, langa un obiect mare si voluminos, care se va comprima intr-o oarecare masura, dar care va lasa un gol langa el.

      3) Cladirile din lemn sunt cele mai sigure cladiri in timpul unui cutremur. Motivul este simplu: lemnul este flexibil si se misca cu forta cutremurului. Daca acea cladire din lemn se prabuseste, sunt create mari goluri de supravietuire. De asemenea, cladirile din lemn au mai putina greutate concentrata care se poate prabusi. Cladirile din caramizi se vor sparge in caramizi individuale. Caramizile vor cauza multe rani, dar mai putine trupuri zdrobite decat lespezile din beton.

      4) Daca esti in pat, pe timp de noapte si apare un cutremur, pur si simplu rostogoleste-te jos din pat. Un vid de siguranta va exista in jurul patului. Hotelurile pot obtine o rata mai mare de supravietuire in cutremure, daca pun un semn pe spatele usii fiecarei camere, spunandu-le ocupantilor sa se intinda pe podea, langa baza patului, in timpul unui cutremur.

      5) Daca apare un cutremur in timp ce te uiti la televizor si nu poti scapa usor iesind pe geam sau pe usa , atunci intinde-te jos si ghemuieste-te in pozitie fetala, langa canapea sau un obiect mare.

      6) Toti care se aseaza sub usa de la o intrare cand cladirea se darama sunt omorati. Daca stai sub o usa de la o intrare si tocul usii cade inainte sau inapoi, vei fi zdrobit de tavanul de deasupra. Daca tocul cade in parti, vei fi taiat in doua de intrarea usii. In oricare din cazuri vei fi omorat.

      7) Niciodata sa nu mergi la scari. Scarile au un moment de frecventa diferit (se leagana separat de partea principala a cladirii). Scarile si restul cladirii se lovesc reciproc in continuu, pana cand are loc prabusirea scarilor. Oamenii care se duc pe scari inainte sa se prabuseasca, sunt ciopartiti de treptele scarii. Sunt mutilati oribil. Chiar daca imobilul nu se prabuseste, nu mergeti pe scari. Scarile sunt cea mai de asteptat parte a cladirii de a fi avariate. Chiar daca scarile nu sunt prabusite de cutremur, s-ar putea prabusi mai tarziu, cand ar putea fi aglomerate cu oameni. Ar trebui intotdeauna sa fie verificate chiar daca restul cladirii nu este avariat.

      8) Mergeti langa zidul exterior al cladirilor sau in afara lor daca este posibil – este mult mai bine sa fi langa exteriorul unei cladiri decat in interior. Cu cat esti mai in interior fata de perimetrul exterior al cladirii, cu atat este mai mare probabilitatea ca drumul tau de scapare sa fie blocat.

      9) Oamenii din interiorul vehiculelor sunt zdrobiti cand soseaua de deasupra cade intr-un cutremur si le zdrobeste vehiculele; ceea ce s-a intamplat cu lespezile dintre puntile de trecere ale Autostrazii Nimitz. Victimele cutremurului din San Francisco au stat in interiorul vehiculelor. Au fost toti omorati. Ar fi putut cu usurinta sa supravietuiasca iesind afara si intinzandu-se langa vehiculele lor, spune autorul. Toate masinile zdrobite au avut goluri de aproximativ 1,5 m langa ele, cu exceptia masinilor care au avut coloane cazute direct peste ele.

      10) Am descoperit, in timp ce ma taram inauntrul unei institutii ziaristice si al altor institutii cu multa hartie, ca hartia nu se taseaza. Se gasesc goluri mari in jurul teancurilor de hartie.

      Articol complet –
      http://numaiortodoxia.wordpress.com/2011/04/04/cum-supravetium-unui-cutremur/

      Apreciază

  2. Dan said, on octombrie 23, 2011 at 7:07 pm

    Cutremurul
    –––– sper sa nu ai dreptate….

    Poveste cu La Palma
    ………..a fost un fiasco organizat de BBC pentru gonirea turistilor din insula intrucat veniturile erau extraordinar de mari. Ulterior, BBC chiar a platit daune pentru dezinformare (a fost un documentar de fapt)

    Un seismolog reputat insa s-a pus si a studiat chesiunea: daca este o farama de adevar cititi aici: http://www.drgeorgepc.com/TsunamiMegaEvaluation.html

    Nu as vrea sa vad pe blogul asta chestii OTVistice (desi si ei mai au dreptate). … Ar fi bine sa incercam macar sa prezentam faptele cat se poate de nepartinitor.

    Apreciază

    • saccsiv said, on octombrie 23, 2011 at 7:12 pm

      Dan

      Si ce doreai? Sa ascund comentariul? Nu prietene, din contra, l-am facut cat mai cunoscut, astfel incat prin dezbatere sa ne lamurim.

      Apreciază

      • Dan said, on octombrie 23, 2011 at 7:17 pm

        De acord. E bine ca l-ai pus. Am postat si eu mai jos cautarile mele proprii. Care din pacate (pentru noi) vin in intampinarea celor spuse de tine.

        Oricum m-ai pus pe ganduri…. uitasem pentru o vreme.

        Apreciază

  3. Dan said, on octombrie 23, 2011 at 7:16 pm

    Cat priveste miscarea faliei nord-anatoliene iata o fotografie cu miscarea acestora in sensul invers acelor de ceas: http://www.ldeo.columbia.edu/files/uploaded/image/image2.jpg

    Si aici vedeti exact fortele care actioneaza: http://www.ldeo.columbia.edu/files/uploaded/image/background.jpg

    din http://www.ldeo.columbia.edu/tamam/tamam-background/the-north-anatolian-fault

    Este dupa cum vedeti comparata cu falia San Andreas (CA, USA)
    De asemenea, cele mai recente cutremure din zona au fost concentrate pe zona Bosfor.

    Apreciază

  4. Dan said, on octombrie 23, 2011 at 7:23 pm

    Numai cat am scris comentariile astea (in ultimele 15 minute) au mai fost doua cutremure in zona anatoliana continentala de 4.9

    Apreciază

  5. un tânăr creştin ortodox said, on octombrie 23, 2011 at 7:26 pm

    …până acum au fost peste 50 de replici ale cutremurului…multe din ele peste 5 grade RICHTER…

    Apreciază

  6. Dan said, on octombrie 23, 2011 at 7:33 pm

    Daca vrei sa vezi monitorizarea in timp real: http://www.deprem.gov.tr/sarbis/Shared/Anasayfa.aspx

    Apreciază

  7. Alexandru(Fulger) said, on octombrie 23, 2011 at 8:09 pm

    Doamne fereste sa ne rugam sa nu se intample , ati auzit ce spuneau pustnici sa te fereasca Sfantul sa fi in orase , stiti cutremurul face cel mai mare prapad in zonele urbane.

    Apreciază

  8. danutza said, on octombrie 23, 2011 at 8:11 pm

    http://theologhia.wordpress.com/2011/10/22/assisi-2011-de-la-rugaciune-la-pelerinaj/
    sper ca patriarhia romana sa nu participe…

    Apreciază

  9. danutza said, on octombrie 23, 2011 at 8:12 pm

    http://www.evz.ro/detalii/stiri/propunere-finantarea-bisericii-ca-n-germania-bani-de-la-credinciosi-nu-de-la-stat-947356.html
    ce ii mai roade pe astia de la asur grija de banii statului!

    Apreciază

  10. Claudiu said, on octombrie 23, 2011 at 8:59 pm

    http://www.zf.ro/analiza/romania-te-iubesc-cum-se-face-energia-verde-distrugand-totul-in-jur-video-8895575

    scandalul cu furtul raurilor de munte a ajuns si la ProTv, vezi un film complet!

    Apreciază

  11. ines said, on octombrie 23, 2011 at 9:37 pm

    PROSTIA TE DUCE DIRECT IN IAD

    Voi ati auzit stirea aia, ca o clinica PRIVATA din Timisoara le „ofera” tinerelor mame si tinerilor tati „ocazia” de a-i (inteleg ca CU DEPLINUL ACORD EXPLICIT AL ZISILOR ADULTI) AMPRENTA PE NOII NASCUTI (!!! TALPILE lor) SI PE MAME (degetul cel mare…) ? Ca cica sa nu se piarda copiii !?

    Si inca, au filmat astia pe o asemenea pereche de parinti: sa imi fie cu iertare, dar MAI oligofreni decat aia nu se pot gasi umanoizi decat in stabilimentele de specialitate.

    http://www.ziare.com/stiri/spitale/bebelusii-amprentati-la-nastere-1128981

    Concluzia (mea) ? Ne mananca, de vii, nu cine stie ce Rockefeller, sau cine mai stie cine, ci (aproape, sau chiar – deocamdata – marginal)fiecare concetatean al nostru. NE mananca de vii, asta ca sa nu spunem ca Antihristul va fi, foarte probabil – la ce s-ar mai fi inventat, daca nu SI pentru asta -, ALES PRIN VOT.
    Prin votul unor d’astia…

    Doamne ajuta !
    Recte: Doamne, scapa-ne (de prieteni/concetateni, ca de dusmani ne ferim singuri) !!!

    Apreciază

    • Adina said, on octombrie 25, 2011 at 5:31 am

      Am nascut in Grecia, la un spital din Atena si acolo toti nou-nascutii sunt astfel amprentati.

      Apreciază

  12. ines said, on octombrie 23, 2011 at 10:00 pm

    Saccsiv,
    Va rog, poate postati cat mai curand, ce masuri se pot lua pt a scapa cu viata dintr-un cutremur.Ar fi foarte necesar, pt orice eventualitate. Cineva care se pricepe bine la asta, sau poate chiar acest frate care a postat acest comentariu.
    Multumesc.

    Apreciază

  13. nea Anderthal said, on octombrie 23, 2011 at 10:32 pm

    ..stire preluata de pe OTV? DD este solutia? Se da si sarmale?

    Apreciază

  14. Toma said, on octombrie 24, 2011 at 12:02 am

    Sunt speculatii. Cel din Turcia a fost la 20km adancime, iar in Vrancea au in jur de 100km adancime.

    Apreciază

  15. Toma said, on octombrie 24, 2011 at 12:06 am

    Din surse sigure am aflat ca Guvernul detine niste rapoarte secrete despre urmatorul cutremurul catastrofal care se va petrece in zona Vrancea.Pe acele rapoarte sunt trecute multe informatii cu totul si cu totul infricosatoare!

    Informatia este falsa si este o manipulare ordinara.
    O scriu acum si mai vorbim in ianuarie 2012.

    Apreciază

    • doktoru said, on octombrie 24, 2011 at 12:53 am

      Este evident ca daca ii credem pe seismologi cu tot cu faliile lor numai credem in Dumnezeu si in puterea Lui de plata si rasplata pt necredinciosi si credinciosi . Este evident ca un cutremur poate veni oricand dar doar ca urmare a pierderii credintei,atat! Rugati va la Dumnezeu putin mai mult si nu va mai ganditi la cele lumesti o secunda,caci oricum ele nu se fac cu voia voastra ,si cititi din Psalmi si Acatistele Sfintilor cate 40 de zile si ve ti vedea ca mania Lui Dumnezeu se transforma in binecuvantare !!!

      Apreciază

      • Toma said, on octombrie 24, 2011 at 3:25 pm

        Sa-mi fie cu iertare, dar eu nu doresc sa traiasca tara asta un cutremur catastrofal.

        Apreciază

  16. Vasilica said, on octombrie 24, 2011 at 5:47 am

    Dan Tanasescu pe blog afirma ca cutremurul din Turcia a fost provocat prin tehnologia HAARP… Pe Google.. Dan Tanasescu blog ….(((

    Apreciază

  17. miturimoderne said, on octombrie 24, 2011 at 7:25 am

    Cutremur in RO:

    http://www.adevarul.ro/locale/focsani/Cutremur_de_4_grade_pe_scara_Richter_in_Vrancea_0_578342252.html

    Se pare ca poate fi corecta corelarea cutremurului don Turcia cu un cutremur in RO.

    Doamne ajuta!

    Apreciază

  18. danutza said, on octombrie 24, 2011 at 8:25 am

    nu cred nici ca haarp e in spatele cutremurului, nici ca va fi un cutremur mare in romania. asta nu inseamna ca Dumnezeu nu poate sa ne pedepseasca cu un cutremur mare, dar nu cred ca asa ceva poate fi anticipat, asa ca sunt pur si simplu speculatii.asta e parerea mea.

    Apreciază

  19. Dan Tanasescu said, on octombrie 24, 2011 at 9:49 am

    Nu cred că există vreo mare legătură între cutremurul din Turcia şi cele care se produc în Vrancea. Cel din Turcia a fost cutremur de suprafaţă, pe când cele din România sunt cutremure de mare adâncime, care au loc la sute de kilometri adâncime.

    În schimb au apărut informaţii conform cărora cutremurul din Turcia a fost provocat de americani cu sistemul HAARP, după cum arată măsurătorile făcute de ruşi în Marea Neagră. http://dantanasescu.ro/2011/10/23/cutremurul-din-turcia-provocat-de-sua-cu-sistemul-haarp.html

    Apreciază

  20. un_mare_pacatos said, on octombrie 24, 2011 at 3:38 pm

    Scuzati-ma,din cauza unor probleme de sanatate abia acum pot sa va scriu cate ceva. Citind comentariile de aici,acum regret ca am scris comentariul meu care a creat mult deranj multora dintre voi.

    La dorinta lui Saccsiv ,voi scrie cateva lucruri despre cum ar putea influenta placile tectonice anatoliene zona Vrancea. In primul rand,vreau sa stiti ca Vrancea nu poate produce cutremure in mod independent, e nevoie de niste impulsuri provocate de „ciocnirile” unor falii care fac legatura directa cu zona Vrancea. Deci cutremurele mari vrancene se produc in urma presiunii unor microplaci tectonice importante cum ar fi cele ale Marii Negre. Va dau o harta unde veti putea vedea foarte bine microplacile tectonice ce vin dispre Marea Neagra spre Vrancea.

    Acolo pe acea harta este reprezentata o sageata pe Marea Neagra care nu reprezinta decat directia de deplasare a microplacilor prezentate sub forma unor linii continue sau intrerupte.

    O alta harta prezinta faliile tectonice ce merg dispre Marea Neagra si se „ciocnesc” de blocul litosferic vrancean.

    Ei bine acum ati vazut de unde vin cele mai importante microplaci tectonice care genereaza cutremure importante in Vrancea,acum urmeaza urmatoarea intrebare: De cine este influentata Microplaca Marii Negre? Va dau o alta harta ca sa vedeti care sunt subplacile tectonice ce influenteaza destul de mult Microplaca Marii Negre.

    Acolo veti vedea 2 subplaci ce vin dinspre Turcia si una dinspre Muntii Caucaz. Subplaca ce provine din Caucaz nu este prea importanta intrucat in zona Caucaz nu se petrec cutremure majore incat sa creeze o presiune semnificativa asupra Microplacii Marii Negre,in schimb cele 2 subplaci ce vin din Turcia sunt extrem importante,mai ales datorita vitezei mari de deplasare ale acestora. Subplacile tectonice ce provin din Turcia nu sunt decat niste ramificatii ale vestitelor placi Anatoliene.

    Pentru ca Placa Anatoliana sa produca cutremure trebuie sa fie „impinsa” de cineva,ei bine ea este impinsa putin de Placa Caspica de Sud si cel mai mult de Placa Araba,care este impinsa la randul ei de Placa Indiana. Deci practic,pentru ca in Vrancea sa se produca un cutremur major trebuie sa existe un efect domino: Placa Indiana impinge Placa Araba –>cutremure in Fractura Owen,placa Araba impinge placa Anatoliana –-> cutremure in Estul Turciei,Placa Anatoliana impinge Microplaca Marii Negre –->cutremur in Vrancea.

    De asemenea vreau sa va mai scriu ceva important despre un interval extrem de interesant ce ne poate spune exact cand ar putea avea loc cutremurul cel mare. Acest interval de timp are o durata medie de 20 de ani plus sau minus 3 ani si cu ajutorul acestuia putem vedea cand cele 2 uriase Placi Tectonice Africane si Asiatice influenteaza Vrancea:

    Placa Africana : 1912-1929 – cutremur maxim 6,7 grade Richter
    Placa Asiatica : 1930-1948 – cutremur strict mai mare de 6,7 grade Ricter,pe data de 10 noiembrie a avut loc cutremurul major in Vrancea cu magnitudinea de 7,4

    Placa Africana : 1949 – 1968 – cutremur de maxim 6,7
    Placa Asiatica : 1969-1987 – cutremur strict mai mare de 6,7 :cutremur major pe data de 4 martie 1977 cu magnitudinea de 7,2

    Placa Africana : 1988-2005 – cutremur de maxim 6,7
    Placa Asiatica : 2006-2024 –- cutremur strict mai mare de 6,7

    Acum va dau niste date mult mai interesante care va pot demonstra aparitia cutremurelor in Vrancea de dupa cele din Estul Turciei.

    -pe data de 26 decembrie 1939 a avut un cutremur major de 7,9 in Estul Turciei
    – apoi prin „efect de domino” urmeaza Vrancea : 10 noiembrie 1940

    -24 noiembrie 1976 ,7,3 grade Richter in Estul Turciei
    -4 martie 1977 , 7,2 grade Richter Vrancea

    Am vazut niste comentarii cu niste tente de ironie pe ici si pe dincolo.Cineva zicea ca din „surse” a aflat ca Vrancea poate da un cutremur de 8,6 „Richter”. In primul rand,scara Richter se opreste la 8,iar ce este peste 8 intervine o alta scara numita Scara de Moment :Mw,si in al doilea rand Vrancea nu poate da un cutremur mai mare de 8,2 Mw.

    Altcineva a zis ca referinta mea la rapoartele secrete este o manipulare ordinara.Domnule Toma eu nu ma iau dupa surse de presa sau de pe net,eu le-am aflat de la niste oameni importanti.

    Unii de aici au zis ca daca cutremurul din Estul Turciei este de tip crustal ,Vrancea nu poate fi afectata in niciun fel. Dimpotriva,orice cutremur din Turcia are loc la o adancime mica si nu are importanta adancimea atata timp cat acea placa face legatura cu Microplacile Marii Negre.

    Repet,eu nu zic ca este cert ca acest cutremur sa aiba loc in aceasta toamna,el poate sa se produca prea bine in anul urmator dar acea profetie despre anul 2011 ma face sa iau probabilitatea unui cutremur in acest an.

    Din nou,iertare celor carora le-am provocat tulburare sau neliniste. Va rog sa ma iertati si o sa incerc sa nu va mai deranjez.

    Pana la urma toate sunt in Mana lui Dumnezeu.

    Apreciază

    • saccsiv said, on octombrie 24, 2011 at 3:58 pm

      un_mare_pacatos

      Pe majoritatea poti sa ne mai „deranjezi”.

      Apreciază

    • un tânăr creştin ortodox said, on octombrie 27, 2011 at 7:16 pm

      un_mare_pacatos

      …pentru lamuriri ca un cutremur de 8,6 Richter se poate in ROMANIA citi’i aici…http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Social/12193/Harta-secreta-a-cutremurelor-din-Romania.html#comments_href

      Harta secreta a cutremurelor din Romania

      In functie de compozitia straturilor geologice, fiecare zona din Romania se comporta diferit la un cutremur. Mai mult, in Bucuresti diferentele intensitatilor sunt un grad Richter de la un cartier la altul. in Romania s-au realizat mai multe harti cu zonele periculoase la cutremur, documente care au plecat de la o carte de specialitate. Aceasta se numeste „Cercetari seismologice asupra cutremurului din 1977” si a aparut la comanda lui Ceausescu. A avut un tiraj extem de redus, practic nu exista mai mult de 50 de asemenea carti in tara, si are un regim de circulatie secret: muritorii de rand nu ar trebui sa aiba acces la aceste documente, in special la hartile de zonare seismica.

      Din cauza structurii geologice si a tensiunilor acumulate in placile tectonice, sunt zone ale Romaniei unde pot aparea, la perioade de 50 sau 100 de ani, cutremure cu intensitati de 9, 8 sau 7 grade (ex: pe harta 9 indice 2 inseamna cutremur de 9 grade din 50 in 50 de ani) Despre realizarea unor harti de microzonare seismica in Bucuresti, orasul cel mai afectat de cutremurele din Vrancea, in special de cel din 1977, s-a tot vorbit ca despre o legenda. Oficial, Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului de Fizica a Pamantului, a afirmat ca aceste harti exista abia in primavara anului 2005. Gheorghe Marmureanu a spus chiar mai mult: „Dupa 1970 nu s-a mai respectat gradul de seismicitate in constructii. Adica s-a facut economie la materialele din structura de rezistenta si aici pot aparea probleme.”

      Directorul Institutului de Fizica a Pamantului a refuzat insa sa dea detalii despre harti, pe motiv ca ar crea panica. Nimeni nu a inteles ce panica se poate crea daca oamenii afla din timp la ce trebuie sa se astepte in caz de cutremur. Prima carte care apare pe aceasta tema se numeste „Cercetari seismologice asupra cutremurelor din 4 martie 1977”, a aparut in 1979 la Centrul Institutului de Fizica si cuprinde toate studiile facute dupa cutremurul din 4 martie 1977.

      „In 1974 existau in Romania trei statii seismice germane. La cutremurul din 4 martie seismografele noastre mecanice s-au blocat, toate datele fiind inregistrate doar de germani. Imediat dupa eveniment au fost aduse statii telemetrice, apoi trei luni am lucrat pe statii mobile pentru a urmari toate replicile pe care le-a avut marele seism. Apoi am primit o invitatie in Germania, unde am pus cap la cap datele si au rezultat o serie de articole. Practic atunci s-a vazut cum evolueaza seismele din Vrancea, in teren”, ne-a explicat dr. inginer Traian Moldoveanu, director stiintific la Geotec si unul din specialistii in geofizica Pamantului care a lucrat de la inceput la realizare acestei carti, precum si la realizarea hartilor de microzonare seismica.

      In timp, tehnologia a evoluat astfel ca la cutremurul din 1986 statiile din toata tara si cele din Bucuresti erau pregatite sa inregistreze modul de propagare a undelor in straturile geologice. Pentru acest lucru s-au sapat puturi speciale si s-au introdus sonde la diferite adancimi. Astfel s-a putut observa ca fiecare zona se comporta diferit la cutremur, unele diminuand, altele amplificand unda seismica initiala, in functie de structura. Datele au fost analizate din nou si au aparut primele harti detaliate de zonare seismica a Romaniei si in special a municipiului Bucuresti.

      In cazul orasului Bucuresti, cel mai afectat de cutremurele din Vrancea, piatra, adica stratul dur, se afla la 1500 de metri adancime. intre acest strat si suprafata exista cinci niveluri de panze freatice, intercalate de paturi de argile, nisipuri si pietrisuri, adica orasul este asezat pe o structura geologica slaba, care amplifica cutremurele. Datele obtinute in 1986 au fost confirmate si detaliate dupa cele doua cutremure din 1990, cand aparatele au confirmat zonarea facuta deja. Astfel au aparut hartile de microzonare sesimica din 1993.

      „La aceasta ora aceste hartile din 1993 sunt considerate cele mai evoluate in acest domeniu. Sunt folosite de catre constructori, care trebuie sa stie la ce tensiuni vor fi supuse viitoarele constructii in caz de cutremur, pentru a realiza structurile de rezistenta corespunzatoare. Pe scurt, unele zone accelereaza si amplifica unda seismica cu pana la un grad. Astfel, un cutremur care are o intensitate de 7 grade pe scara Richter, in unele cartiere din Bucuresti ajunge la 8 grade. Din ceea ce stim pana acum, la actuala situatia, un cutremur similar celui din 1977 ar produce cam de cinci ori mai multe distrugeri si victime”, ne-a explicat Traian Moldoveanu.

      In Bucuresti intensitatea seismelor creste cu un grad fata de Vrancea

      Conform hartilor de microzonare seismica realizate prin studierea cutremurelor din 1986 si 1990 a rezultat ca zonele care amplifica cel mai tare cutremurele in Bucuresti sunt Magurele, Militari, Panduri, Casa Presei, Pantelimon si Balta Alba. Un cutremur cu intensitatea de 7 grade Richter ajunge aici la 8 si chiar 8,6 grade Richter – adica e o nenorocire. Urmeaza in ordine descrescatoare Metalurgiei, cu o amplificare de aproximativ 0,9 grade, zona Unirii – cu 0,8 grade, Berceni – cu 0,7 – si zona Magheru cu o amplificare de 0,6 grade. „Din anul 2000, specialisti romani si germani lucreaza la o noua harta, si mai detaliata, care are termen de predare in anul 2007. in general se stie insa ca adancimea stratului de roca, la 1.500 de metri, precum si numarul mare de straturi de panze freatice, intercalate de paturi de argile, nisipuri si pietrisuri amplifica mult semnalul seismic in Bucuresti”, spune Traian Moldoveanu. (Zonele colorate cu rosu intens pe harta sunt cele mai periculoase)

      Apreciază

  21. kfr said, on octombrie 24, 2011 at 11:10 pm

    doktore tu romana cand te hotarasti sa incepi sa incerci sa inveti?

    Apreciază

    • emi said, on octombrie 25, 2011 at 8:04 am

      ma scuzati ca ma bag ca musca in lapte, dar nu e cazul sa fim rautaciosi, omul s-a exprimat cursiv…si in primul rand ceea ce a fost mai important a scris corect si cu majuscule 😛
      KFR…mai bine ai ti-ai vedea paiul din ochiul tau.

      Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.