SACCSIV – blog ortodox

BBC despre INTERNETUL LUCRURILOR

Posted in INTERNETUL OBIECTELOR by saccsiv on octombrie 11, 2011

Iata ce aflam din articolul Internet of things: Should you worry if your jeans go smart?:

Jeans with a RFID tag

Din ce in ce mai multe obiecte isi fac aparitia pe web

Cum ar fi daca noii blugi pe care i-ai cumparat ti-ar actualiza locatia din profilul Twitter in timp ce traversezi Podul Londrei?

Pare exagerat, dar e posibil – daca imbracamintea iti este echipata cu un dispozitiv de identificare prin frecvente radio (RFID) de dimensiuni infime, locatia ta poate fi determinata fara sa stii.

Cipurile RFID folosesc unde radio pentru a transmite date catre un receptor – ce in schimb poate fi conectat la web.

Aceasta tehnologie este doar una dintre modalitatile curente prin care obiectele fizice isi pot face prezenta online – un concept numit „internetul lucrurilor”, prescurtat de cei din domeniu IoT.

Se va ajunge la asta cand nu numai PC-ul, tableta si telefonul se pot conecta la web, dar si masina si casa ta, sapca ta de baseball, chiar si oile si vitele dintr-o ferma.

Facand tranzitia de la IPv4 la IPv6, ce va permite 340 de trilioane de trilioane de trilioane de adrese, din ce in ce mai multe obiecte vor fi reprezentate pe web.

Imobile si masini inteligente cu adrese IP alocate deja fac orasele mai inteligente – si in curand, ar putea sa urmeze planeta.

„Un oras tipic intr-un viitor in care IoT ar fi implementat total ar fi un loc in atmosfera matrix-ului cu camere inteligente pretutindeni, detectoare si neurosenzori noninvazivi ce iti pot scana creierul in fiecare strada,” spune Rob van Kranenburg, membru al grupului de specialisti IoT ai Comisiei Europene.

Elderly people and carer in Bolzano, Italy

In Italia, persoane in varsta au senzori montati in case pentru monitorizare

Poate ca aceasta viziune nu se poate realiza decat dupa ani, dar unul cate unul, orase „mai inteligente” incep sa se dezvolte.

Oportunitati nelimitate

Adeptii IoT sustin ca interconectivitatea permite localizarea si monitorizarea oricui, oriunde si oricand.

„Imaginati-va un imobil inteligent unde administratorul poate stabili cati oameni sunt prezenti doar prin felul in care camerele reflecta miscarea – de pilda, prin lumini sensibile la miscare,” spune Constantine Valhouli de la Hammersmith Group, o firma de consultanta.

„S-ar putea salva vieti in cazul unei urgente.”

Dar pe masura ce din ce in ce mai multe obiecte ajung in lumea digitala, linia subtire ce separa beneficiile tehnologiei inteligente de posibilele griji privind intimitatea devine neclara.

„Dezideratul IoT se va extinde atat in scala cat si in complexitate, asteptandu-se ca sapte miliarde de oameni sa coexiste cu 70 de miliarde de masini si poate 70.000 de miliarde de ‚lucruri inteligente’, infiltrand complet viata personala,” conform lui Gerald Santucci, directorul unitatii „Enterprise Networking and RFID” a Comisiei Europene.

„In acest context, nelinistea in privinta eticii ia amploare: pana unde poate fi acceptata supravegherea? Ce principii ar trebui sa guverneze implementarea IoT?”

Camasi vorbitoare

Peter Hustinx, responsabil din domeniul protectiei datelor din Europa, e de parere ca uneori firmele nu tin seama de importanta datelor personale.

„Privind protectia confidentialitatii, sunt relevante multe dintre dispozitivele de monitorizare, depistare si urmarire si trebuie sa fie corespunzatoare cadrului legal al Comisiei Europene.”

Toyota stand

Toyota Friend da posibilitatea ca masinile sa comunice cu soferii printr-o retea de socializare privata.

Cadrul legal a fost aprobat de Comisia Europeana in Aprilie 2011, si scopul este protectia confidentialitatii consumatorilor si asigurarea publicului ca obiectele conectate la web pot fi dezvoltate de industrie si achizitionate de persoane fara riscuri.

De exemplu, imbracamintea.

Anumite magazine, printre care si lantul Wal-Mart, au inceput sa foloseasca etichete RFID pentru ca angajatii sa poata verifica rapid stocul scanand produsele de pe rafturi, si tinerea lor in evidenta de la fabricare pana la livrare.

Dar sustinatorii dreptului la confidentialitate sunt ingrijorati de faptul ca un cititor RFID ar putea citi de asemenea datele de pe, de exemplu, un pasaport sau un permis de conducere al cumparatorului – ceea ce ar facilita furtul de identitate

Si desi eticheta trebuie scoasa la verificare, daca un cumparator paraseste magazinul in posesia cipului, poate fi urmarit.

O data ce eticheta e aruncata, poate fi totusi scanata pentru ca cineva sa-si formeze o idee despre obiceiurile de cumparaturi ale cuiva.

Hackerii pot de asemenea sa decodeze etichetele RFID.

Si din moment ce informatia e transmisa prin unde radio, poate fi interceptata.

Este exact ce s-a intamplat cand sovieticii au prezentat ambasadorului SUA in timpul Razboiului Rece o gravura in lemn reprezentand Marele Sigiliu continand un predecesor al cipului RFID numit The Thing.

Americanii nu l-au gasit – precum etichetele RFID moderne, functiona doar daca era activat de unde radio – permitand sovieticilor sa asculte convorbirile din biroul ambasadorului.

Mai inteligent

Inca o modalitate este integrarea datelor prin incorporarea senzorilor si transmiterea datelor online printr-o tehnologie wireless de mica putere numita Zigbee.

Smart parking graphic

Senzorii „informeaza” soferul unde se afla spatiile de parcare libere

IBM lucreaza la acest aspect – un proiect ce monitorizeaza mediul ce poate afecta sanatatea batranilor din Bolzano, Italia, supravegherea cu senzori inserati peste tot in casele pacientilor, eliminand orice griji pentru pacienti si familiile lor.

Senzorii monitorizeaza nivelul monoxidului de carbon, dioxidului de carbon, metanului, temperaturii si fumului si transmit informatiile ingrijitorilor prin PCuri si dispozitive mobile.

Conform lui Bharat Bedi de la laboratorul firmei din Hursley, Regatul Unit, IBM foloseste criptare pentru a proteja datele personale.

„Si sistemul are cateva functii de anonimitate – cand te loghezi, nu poti vedea numele persoanelor sau adresele exacte, aproape ca au capatat nume de cod ce au semnificatie numai pentru angajatii consiliului si rude.”

Compania spaniola Worldsensing a introdus o tehnologie bazata pe senzori similara.

Cu ajutorul unei aplicatii speciale pe telefon, soferii pot recepta date de la senzori instalati in spatii de parcare semnaland cel mai apropiat loc de parcare disponibil

„Nimeni nu se poate infiltra in sistem pentru a fura date personale – precum unde ai parcat si cat timp ai stat – folosim criptarea, si de asemenea aplicam o tehnica de decuplare ce separa informatia personala de cea pur tehnica,” a declarat directorul tehnic, Mischa Dohler.

Masini vorbitoare

Chiar si masinile devin mai inteligente.

Toyota, de exemplu, a fost dintotdeauna un pionier in telematica – iar acum colaboreaza cu Salesforce.com pentru a permite masinilor sa comunice cu soferii pe o retea de socializare privata.

Toyota Friend va functiona doar pentru masini hibride si electrice. Daca de exemplu bateria este aproape descarcata, soferul ar putea primi un mesaj pe telefon prin Bluetooth.

Intr-o demonstratie intr-un showroom din Tokyon, un proprietar de Toyota a aratat un astfel de mesaj: „Incarcarea va fi completa la 2:15 am. E in regula? Ne vedem maine.”

RFID, supermarket

Magazine din toate lumea isi eticheteaza produsele cu cipuri RFID

Si masina va putea sa indice locatia sa – si astfel a soferului.

Iar aici viata privata este atacata. Ce-ar fi daca localizarea ar fi dezvaluita automat, de exemplu daca proprietarul uita sa-si modifice setarile, precum in Facebook.

Dar Tim Barker de la Salesforce.com e de parere ca n-ar necesita preocupari.

„Aplicatiile Social Enterprise asigura pentru clienti optiunea de a permite sau nu publicarea informatiilor precum locatia si ‚like’-urile, pentru a imbunatati experienta lor si informatiile pe care le primesc.”

E greu de prevazut cum vor fi adresate aceste probleme atunci cand intreaga planeta ajunge pe web.

Dar precum o spune Mischa Dohler de la Worldsensing, deja in societatea noastra digitala si high-tech, aceste preocupari in legatura cu invazia IoT asupra vietii personale oarecum trebuie privite cu scepticism.

„Este precum telefonul sau cartea ta de credit – operatorul de telefonie mobila si banca stiu mai multe despre tine decat sotia sau sotul.”

„Iar aceste date sunt mai importante decat ce marca de blugi porti sau pentru cat timp ai parcat.”

Cititi va rog si:

Comentariul zilei (23.09.2010): legatura dintre WEB 3.0 si RFID

INTERNETUL OBIECTELOR – RFID: Rezolutia Parlamentului European din 15 iunie 2010. Sau cum ni se construieste o cusca invelita in staniol frumos colorat

FOTO: Cipurile RFID antifurt de pe haine au pregatit doar terenul …

Parlamentul Europea: ETICHETELE HAINELOR VOR AVEA CIP

Video: IBM despre INTERNETUL LUCRURILOR. Fiecare om sau obiect va fi conectat prin tehnologia RFID la internet si astfel va fi o societate minunata pe acest pamant …

Bosch şi Vodafone au încheiat un parteneriat privind INTERNETUL OBIECTELOR …


24 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on octombrie 11, 2011 at 8:19 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

    • studentperole said, on octombrie 12, 2011 at 6:47 am

      Va rog, cine cunoaste un preot bun, din Sibiu (orice zona) sa-mi dea de stire. M-am mutat la Sibiu…cam multi masoni peaici . . .

      Apreciază

  2. mircea said, on octombrie 11, 2011 at 8:27 pm

    Iar dupa, internetul oamenilor…

    Apreciază

  3. codin said, on octombrie 11, 2011 at 11:16 pm

    Este adevarat ca ultima profetie a bulgaroaicei Vanga este in legatura cu Romania?

    Apreciază

    • saccsiv said, on octombrie 12, 2011 at 7:09 am

      codin

      Tu iei in serios vreo „profetie” a vrajitoarei?

      Apreciază

      • codin said, on octombrie 12, 2011 at 8:52 am

        Atunci speculatie, sau cum sa-i spun. Ca s-ar putea sa aiba legatura cu ceva.

        Apreciază

    • danutza said, on octombrie 12, 2011 at 9:51 am

      intrebare tip radio erevan…
      fa-ti un bine si uita de baba vanga!

      Apreciază

  4. Costin said, on octombrie 11, 2011 at 11:19 pm

    Cipurile, SiSTEMUL, EVREII… Coptii, duca-se, ‘crestinii’ au alte treburi. Pe ei ii dor cipurile, problemele ortodoxiei sint altele, mai high tech! Viata e demodata.

    Apreciază

    • Mihai said, on octombrie 12, 2011 at 4:37 am

      tu esti ala de ataca furibund pe site-ul „in linie dreapta”

      Apreciază

      • danutza said, on octombrie 12, 2011 at 8:22 am

        el e cel care ne cearta ca nu scriem despre copti.

        Apreciază

    • sol said, on octombrie 12, 2011 at 11:24 am

      @costin
      mi-am pierdut zece minute din viata sa va caut site-ul, ( curiozitate omeneasca, ce sa-i faci? ) si tocmai am ajuns la concluzia ca le-am irosit inutil. frumos scriptul, aranjarea, tehnica pusa la punct , nimic de zis, dar sunteti un fel de simona sensual a scrisului virtual… adica ambalajul conteaza, in interior colcaie viermii. ce fel de pretentii poti tu emite, sa vii in casa unui om si sa-i dictezi despre ce sa scrie, cum si cat, cu ce drept? v-am cautat si in arhiva, gasind si alte articole in care nu puteati dormi de grija lui saccsiv si a altora. sunteti descendentii securistilor sau poate chiar ei, catei mai vechi sau mai noi cu pretentii de a da directii de opinie, calcand in picioare pe toti cei ce nu-s de-o teapa cu voi. nimic mai toxic decat tagma voastra, caci tupeul si obraznicia conduc tara asta de cateva decenii.

      Apreciază

  5. Ciprian said, on octombrie 12, 2011 at 4:00 am

    offtopic

    de ziua holocaustului (ieri) nu scrie nimeni, de vreo 3 zile vuie radiourile locale (resita) si nationale despre evenimentele despre aceasta zi… pe cand o zi pentru cei ucisi in temnitele comuniste?

    Apreciază

    • studentperole said, on octombrie 12, 2011 at 6:40 am

      ce holocaust? au treaba acum ziarele si truturile TV cu baschetbalistu ala ucis de tigani. Pana si FBIu si-a facut aparitia (nu ca nu erau pana acum, dar acum e public)

      ontopic: zicala „sa nu ai incredere nici in camasa de pe tine” devine incet si sigur realitate

      Apreciază

  6. Pietrele vorbesc said, on octombrie 12, 2011 at 5:05 am

    In legatura cu asa zisul conflict aparut in apele marine cipriote dintre Cipru si Turcia,subiect pe care l-ai preluat(sau conlucrat) de la apologeticum, tin sa spun ca nimic din ce ati scris voi nu e adevarat!!!!!!!!
    Am luat legatura cu fratii din Grecia si la spusele mele despre ce ati scris voi ei au ramas „masca”!!!!!!
    Habar nu aveau de acest conflict,nu se auzise de asa ceva in toata presa elena,nici chiar pe saiturile revolutionare ale lor!!!!!!
    Prin lucrul acesta voi ati dat apa la moara celor care rastalmacesc profetia parintelui Paisie Aghioratul(vremea spanacului)!!!!!!
    Asta se cheama : semanatura neghinei in ogorul proaspat semanat!!!!!
    Apropo,poti sa-mi spui ce misiune are apologeticum acolo sus?Sunt sigur ca sti!!!!!

    Apreciază

    • Adina said, on octombrie 12, 2011 at 5:49 am

      Am un tanar coleg turc, si m-a lamurit ce e cu incalcarea asta a spatiului maritim grecesc. Este vorba de niste insule grecesti aflate foarte aproape de tarmul Turciei, astfel incat daca te uiti in zare de pe tarmul turcesc le poti vedea, dar nu si de la greci. Zona de securitate din jurul insulelor si respectiv al tarmului este de 12 mile marine, si evident se intrepatrund, deci nu poti survola zona de siguranta a Turciei fara sa intri in cea greceasca.
      Si nu mai stiu pe ce site oficial grecesc am mai cautat informatii despre toate cate s-au spus aici si nu am gasit decat un articol in care un oficial al armatei grecesti (general parca) spunea ca incalcarea spatiului maritim de catre turci este un fapt obisnuit, se intampla in mod curent si nu reprezinta o amenintare. E straniu ce ajunge la urechile noastre. Suna a manipulare.

      Apreciază

    • saccsiv said, on octombrie 12, 2011 at 7:32 am

      Pietrele vorbesc

      Acestea sunt articolele:

      Rusia se ofera sa dea bani Ciprului. Si a mai trimis si doua submarine nucleare. Tot in zona e foarte activ si Israelul … ALIANTA ANTI TURCIA: CIPRU, GRECIA, ISRAEL, RUSIA

      https://saccsiv.wordpress.com/2011/09/27/rusia-se-ofera-sa-dea-bani-ciprului-si-a-mai-trimis-si-doua-submarine-nucleare-tot-in-zona-e-foarte-activ-si-israelul-alianta-anti-turcia-cipru-grecia-israel-rusia/

      Pact militar Israel – Grecia impotriva manevrelor navale si aeriene turcesti

      https://saccsiv.wordpress.com/2011/09/17/pact-militar-israel-%e2%80%93-grecia-impotriva-manevrelor-navale-si-aeriene-turcesti/

      Articolul zilei (23.09.2011): AMENINTARI RAZBOINICE intre Turcia si Cipru pentru petrolul si gazele naturale din Marea Mediterana

      https://saccsiv.wordpress.com/2011/09/23/articolul-zilei-23-09-2011-amenintari-razboinice-intre-turcia-si-cipru-pentru-petrolul-si-gazele-naturale-din-marea-mediterana/

      Informatiile au aparut in mass-media.

      Tu bati campii cu preluarea de la Apologeticum. Si cum poti spune ca grecii nu au citit nimic?

      Asadar, intrebarea corecta este: CE MISIUNE AI TU?

      Apreciază

      • Mihai said, on octombrie 12, 2011 at 8:38 am

        saccsiv, imi pare rau, dar nu poti veni cu un argument ca asta: „informatiile au aparut in mass-media”. asta mi se pare cea mai varza explicatie pe care o poate da cineva, cu atat mai mult tu. tot in mass-media a aparut si stirea ca l-au omorat pe bin Laden. sper ca intelegi ce vreau sa spun si sper sa nu te superi.

        Apreciază

      • saccsiv said, on octombrie 12, 2011 at 9:18 am

        Mihai

        Prietene, varza e inteventia ta. Ea a spus ca nu se stie nimic in Grecia. Dar cum sa nu se stie daca informatia a aparut in mass-media? Deci nu e inventia mea sau a fratelui Apologeticum.

        Tind sa cred ca informatiile respective din presa sunt reale.

        Una e, de exemplu, cand citesti in presa ca incepe o campanie de vaccinare si alta cand citesti ca vaccinarea e buna. Pricepi diferenta?

        Apreciază

  7. Partizanu said, on octombrie 12, 2011 at 6:29 am

    Vedeti si voi cit de departe a ajuns mintea unor descreierati. Eu fac doar o paralela indiferent care v-a fi raspunsu final. Dar citeam intr-o carte despre o arma extraterestra descoperita intr-o mina in America. De asemeni despre un picior de aterizare a unei farfurii zburatoare dintr-un aliaj pur din aluminiu si alte metale descoperite in Romania zona Buzaului. Acu va intreb si eu daca alta civilizatie ar avea destula tehnologie mai performanta decit a noastra (la care lucreaza niste minti intunecate) de ce nu folosec aceasta tehnologie sa-si recupereze obiectele pierdute intr-un spatiu arhaic.

    Apreciază

  8. Pietrele vorbesc said, on octombrie 12, 2011 at 8:22 am

    Multumesc de raspunsul interogativ pe care l-ai dat!!!Mie imi spune multe!!!
    Prin intrebarea de fond pe care ti-am adresat-o,doar atat am dorit sa vad:
    1.legatura ta cu apologeticum
    2.buna-voiinta ta de a spune adevarul
    3.in care tabara esti
    Tin sa-ti marturisec ca cunostintele mele de cauza legate de ceea ce eu te-am intrebat,sunt bine intemeiate,consolidate pe adevarul care-l cunoaste,poate,o mica parte din cei ce au tangenta cu acea zona,dar care adevar este numai unul(spre mahnirea altora)!!!
    Apropo de intrebarea ta corecta,raspunsul meu simplu este ca am o misiune,anume: sa fac ce-mi sta in putiinta pentru a dobandi atat pentru mine cat si pentru neamul meu,mila Bunului Dumnezeu.

    Apreciază

  9. codin said, on octombrie 12, 2011 at 9:36 am

    Cel mai simplu e sa se intrebe la ceva organizatii civice din tarile respective, sau alte persoane laice sau bisericesti, si polemica dispare.

    Apreciază

  10. […] BBC despre INTERNETUL LUCRURILOR […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.