SACCSIV – blog ortodox

Pr. paroh, prof. dr. Mihai Valica: ASIGURAREA OBLIGATORIE, un abuz si o jignire. Asiguram si bisericile si casele parohiale?

Posted in ASIGURARI, MIHAI VALICA by saccsiv on august 7, 2011

Citez din articolul ASIGURAREA OBLIGATORIE, UN ABUZ ŞI O JIGNIRE:

Prin prezenta, noi, membrii Consiliului Parohiei Ortodoxe „Sf. Treime” Vatra Dornei, judeţul Suceava, întruniţi plenar în şedinţă extraordinară CONTESTĂM Dispoziţiile din Legea 280/2006 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor şi ale Ordinului nr. 6/87 din 21 aprilie 2011 privind normele de aplicare a Legii nr. 260/2008.

MOTIVE:

În fapt, dispoziţiile Legii nr. 260/2008 instituie obligativitatea încheierii unei asigurări a locuinţelor, indiferent de deţinătorul acesteia (persoană fizică sau juridică).

Dispoziţiile art. 2 din Legea 114/1996 (Legea locuinţei) definesc noţiunea de locuinţă şi în conţinutul textului nu apare ca fiind locuinţă şi construcţia biserică.

Faţă de aceste prevederi, bisericilor (construcţie stricto sensu) nu li se aplică dispoziţiile Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie şi nici Ordinul 6/87 din 21 aprilie 2011 – Normele de aplicare a Legii 260/2008.

Cu toate lipsurile şi scăpările Statutului Bisericii Ortodoxe Române, art. 170 din HG 53/2008 prevede totuşi, conform canoanelor Sf. Părinţi, următoarele:

(1) Din punctul de vedere al destinaţiei lui, patrimoniul bisericesc cuprinde bunuri sacre şi bunuri comune.

(2) Bunurile sacre, respectiv cele care prin sfinţire sau binecuvântare sunt destinate exclusiv şi direct cultului, sunt inalienabile, insesizabile şi imprescriptibile. Proprietatea asupra bunurilor sacre este exclusiv bisericească, iar cedarea folosinţei poate fi acordată pe un termen de până la 3 ani, cu posibilitatea de reînnoire.

(3) Sunt bunuri sacre cele care prin sfinţire sau binecuvântare sunt destinate cultului divin, precum: locaşurile de cult (catedrale, biserici, paraclise, capele etc.), odoarele şi veşmintele bisericeşti, cărţile de ritual, cimitirele etc.

(4) Sunt asimilate cu bunurile sacre şi beneficiază de acelaşi regim juridic şi: casa parohială, (…).

Rezultă, fără putinţă de tăgadă, faptul că, în baza acestui text de lege, casa parohială intră în categoria „bunuri sacre” conform prevederilor art. 170 alin. 4 din HG nr. 53/2008 – Statutul BOR.

Casa parohială nu poate face obiectul Legii 260/2008 întrucât are categoria de folosinţă „bun sacru” .

Dispoziţiile prevăzute de art. 1 din Legea 260/2008 prevăd strict şi limitativ asigurarea obligatorie a locuinţelor. Mai mult, considerăm că este o blasfemie să „asiguri” bunurile sfinte.

Tradiţia Bisericii noastre spune că unde se întâmplă să fie distruse unele Biserici sau case parohiale, de foc, cutremure, alunecări de teren, inundaţii etc., înseamnă că Dumnezeu acolo doreşte să înnoiască ctitorii, să transmită un mesaj sau să ne facă o descoperire.

Câte icoane făcătoare de minuni, moaşte de sfinţi şi ruinele unor vechi bisericii au fost descoperite atunci când au fost trecute prin incendii, alunecări de teren, forţa apelor (vezi moaştele de la Niculiţel), cutremure etc.?

Desigur, ceea ce depinde de noi, de vigilenţa, responsabilitatea, grija şi prevenţia noastră împotriva unor eventuale distrugeri materiale aparţinând Bisericii trebuie să fie pe măsura chemării noastre ca slujitori ai lui Hristos şi ca iconomi ai tainelor lui Dumnezeu (1 Cor. 4,1).

Deşi am expus juridic şi canonic o situaţie faţă de care Biserica nu are cum să se conformeze, să se „asigure”, sunt preoţi care îndeamnă la asigurarea obligatorie a caselor credincioşilor, cu toate că aceştia nu stau nici lângă ape, nici pe locuri alunecoase, nici pe nisipuri mişcătoare sau vulcani (noroioşi ori în activitate), ci pe munte, lângă stânci. Aceşti preoţi ne amintesc de preotul Constantin Burducea (ministrul Cultelor în perioada 6 martie 1945 – 30 noiembrie 1946), care sfătuia credincioşii să se înscrie la colectiv (colectivizarea forţată începe în 1949) şi să se supună stăpânirii vremii, chiar dacă era atee, de unde vine şi zicala: ca popa Burducea, când cu steaua, când cu crucea.

A accepta legile care ne umilesc, ne scot din circuitul sacru şi care ne pun în rând cu lucrurile lumeşti, înseamnă că Biserica grăbeşte mondializarea lui Antihrist şi înscrierea Bisericii lui Hristos pe lista celor care doresc colectivizarea forţată, secularizarea şi escrocarea unor oameni săraci sub pretextul grijii părinteşti simulate de unele societăţii de asigurare, cu cooperarea maximă şi plină de „dragoste civică” a unor politruci corupţi, care inventează legi peste noapte pentru a ne păzi de pericole imaginate doar de ei şi a ne face fericiţi cu forţa…!

Credem că BOR ar trebui să ia atitudine faţă de acest abuz legislativ.

Unele legi naţionale, dar şi internaţionale, ne apără în astfel de cazuri şi ne asigură că, în situaţia în care nu există interes şi voinţă din partea uneia din părţi, nu se poate încheia un asemenea contract. Deci un contract consensual se poate încheia numai prin acordul părţilor şi nu în mod obligatoriu.

Vă anunţăm pe această cale că, în acest context legislativ internaţional şi naţional, Parohia „Sf. Treime” va contesta legile aberante şi jignitoare în cauză.

Faţă de aceste aspecte, vă rugăm să vă precizaţi punctul de vedere şi să procedaţi în consecinţă, prin înaintarea contestaţiei noastre către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi eventual către Patriarhia Română, în vederea atacării dispoziţiilor din Legea 260/2008 şi a normelor de aplicare a acesteia – Ordinul 6/87 din 21.04.2011.

În drept, invocăm HG 53/2008 privind Statutul Bisericii Ortodoxe Române şi Legea cultelor nr. 489/2006, care statuează în mod clar şi exhaustiv faptul că cultele sunt persoane juridice de drept privat şi utilitate publică…) (art. 8, alin.1) şi funcţionează prin legi speciale, în cazul de faţă conform canoanelor Bisericii (drept privat), care nu ne obligă să ne asigurăm la puterea lumească patrimoniul sacru, deoarece acestea sunt direct în grija şi paza dumnezeiască.

Din încredinţarea Consiliului şi Comitetului Parohial al Parohiei „Sf. Treime” Vatra Dornei,

Pr. paroh, prof. dr. MIHAI VALICĂ

Sursa:http://www.crainou.ro

16 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on august 7, 2011 at 4:27 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

    • IOAN said, on august 8, 2011 at 8:37 am

      INVENTIA NUMITĂ „ASIGURARE” ESTE O Megaescrocherie a ELITELOR pentru INSELAREA OMENIRII ….
      ….ea este o altă armă psihologică a ELITELOR SATANISTE impotriva omului….

      Apreciază

  2. Ayan said, on august 7, 2011 at 5:58 pm

    Cum multi dintre noi am incheiat asemenea sigurari , ma intreb , nu e cam tarziu sa ne revoltam impotriva acestei legi ? Adica , se mai poate protesta inca impotriva acestei legi INUTILE ? Astept de 4 luni sa puna cineva in discutie subiectul acesta ! Personal nu am vazut rostul acestor asigurari obligatorii . Am amanat momentul cat am putut .
    Pana acum cine ne-a asigurat ? sau sa intreb altfel : Pe casa de asigurari cine o mai ….”asigura” in caz de calamitate ?

    Apreciază

    • . said, on august 7, 2011 at 6:32 pm

      din pacate, sau mai bine din fericire, cel putin intr-o parohie, s-a spus, s-a spus tare de la amvon, NU VA ASIGURATI ca este o mare inselaciune.
      Cei care nu v-ati asigurat, nu o faceti. De amendat au voie sa va amendeze doar dupa luna august 2012. Pana atunci e abuz si va sfatuiesc sa formulati plangere contraventionala impotriva procesului verbal prin care ati fost amendat.
      De fapt e abuz toata legea si normele ei de aplicare, dar asta este o alta poveste si de edictarea ei suntem toti vinovati pentru ca nu luam atitudine. Pacat ca cei care se impotrivesc sunt putini, in timp ce procentul celor fraieriti creste, creste…

      oarecare

      Apreciază

  3. catalin said, on august 7, 2011 at 7:26 pm

    Au inceput cu asigurarile obligatorii auto si acum la case.La telefon ,pe strada sau in alte situatii sondaje de opinie cu multe intrebari intime.Fac recensamint la animale ca sa ne obisnuiasca cu recensamintul din toamna la oameni si bineinteles toate acestea sint situatii pregatitoare pentru indosarierea elecronica pe care o face fiecare individ de bunavoie acolo unde este in societate.

    Apreciază

    • Ioan Pelasgul said, on august 7, 2011 at 8:11 pm

      Masina e masina… Dar casa?….Daca nu am bani din ce sa platesc asigurarea? Sau daca vreau sa-mi fac un bordei ieftin din lemne la tara sa stau acolo si sa imi cultiv tot ce am nevoie…fara sa le vand ca sa fac bani.
      Atunci din ce platesc asigurarea? Ce vor face? Imi iau casa pentru ca nu o asigur… mi se pare aiurea

      Apreciază

  4. dora said, on august 7, 2011 at 7:27 pm

    pai da, dar ce bine e sa fi asigurat, daca se intampla ceva cu locuinta ta, esti despagubit. si daca nu se intampla nimic? atunci contribui la fondul din care vor fi despagubiti cei carora o sa li se intample. si daca nu li se intampla nici lor? atunci, banii raman in buzunarele companiilor de asigurari. niste nesimtiti.

    Apreciază

    • . said, on august 7, 2011 at 7:41 pm

      foarte important, in cele doua acte normative nu se prezinta modalitatea de despagubire, calculul dupa care se vor face aceste pretinse despagubiri, in relatie directa asigurat – asigurator mai apare o persoana interpusa, primaria – care dupa bunul plac al primarului poate amenda si care transmite date, fara acordul meu, acelei societati fantoma create de stat.

      Totul este facut cu un singur scop, indosariere, supraveghere si aducere a omului la stadiul de pinguin , de zombi, bun doar sa munceasca si sa le serveasca lor interesele. Cei care ridica capul sau pliscul, sunt identificatim catalogati si in cele din urma eliminati.
      Daca poporul acesta s-ar trezi, nu s-ar intampla toate napastele care s-au pornit asupra noastra.
      Imnul lui Radu Gzr e de actualitate – Ridica-te Gheorghe, ridica-te Ioane. Acum ne trebuie un Codreanu, un mota, un Alexandru Ghika si alti sfinti ai inchisorilor comuniste. Le avem modelul dar il urmam noi ? Aceasta e intrebarea provocatoare si mobilizatoare in acelasi timp.

      n-are importanta

      Apreciază

    • Ioan Pelasgul said, on august 7, 2011 at 8:12 pm

      Daca vrei sa ti-o asiguri fa-o cand ai bani…. Daca nu ai bani sa inteleg ca-ti vor face executare silita pentru ca nu vrei sa le platesti asigurarea obligatorie?

      Apreciază

  5. Patricia said, on august 7, 2011 at 7:53 pm

    Asigurare obligatorie,exact ca in occident.Este un furt legal al autoritatilor,si daca in caz ca se intimpla ceva,asigurarile pot spune ca nu te poate despagubi din N motive,dar esti obligat sa platesti asigurarea.Asta este !vor face legi si reguli exact ca si aici in Europa si America

    Apreciază

  6. STOP RFID 666 said, on august 7, 2011 at 8:12 pm

    O alta lege pentru a mai fura ceva bani. In curand totul va fi obligatoriu. Exista o profetie in care se spune ca astia vor pune impozite si pe gaini si ferestre. O alta profetie spune ca vor inventa atat de multe impozite incat lumea nu va mai stii ce anume sa le dea.

    Apreciază

  7. Cosmin said, on august 8, 2011 at 3:57 pm

    Dar oare daca nu ne-am mai prezenta la vot, daca am sta acasa, la pescuit sau oriunde altundeva, daca am inceta odata pentru totdeauna sa oferim putere gratuit unor lichele care ne vand, oare ce s-ar intampla?

    Apreciază

  8. TheSpiritOfCaptain said, on august 8, 2011 at 4:08 pm

    Doamne ajuta !

    e o mare tampenie,deci chiar o lege abuziva,nicaieri in lume nu e obligatoriu sa asiguri locuinta,mai ales in situatia dezastruoasa in care suntem,poate unii nu au servici ambii parinti,cu 80 de lei mancau paine o saptamana,de unde sa dea 80 de lei ? dar daca nu au si primesc usturatoarea amenda de 4 mil ?
    Asta e capitalism sau comunism ? nmumai in comuhism gasim legile astae tampite si idioate…nu e nici capitalism ,nici comunism,se vrea ruinarae tarii,e satanocratie

    Apreciază

  9. . said, on august 8, 2011 at 7:12 pm

    aceasta contestatie ar trebui sa fie preluata de toti preotii si toate parohiile din Romania si fiecare in parte sa procedeze la fel, asa cum este in acest document. Sa vada cel din deal ca preotii apara Biserica si sunt alaturi de crestinii ortodocsi.

    Apreciază

  10. […] Pr. paroh, prof. dr. Mihai Valica: ASIGURAREA OBLIGATORIE, un abuz si o jignire. Asiguram si biseric… […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.