SACCSIV – blog ortodox

Pomenirea Sfantului si dreptului si mult-patimitorulul prooroc IOV

Posted in IOV by saccsiv on mai 6, 2011

   În luna mai, în ziua a şasea, pomenirea sfântului şi dreptului şi mult-pătimitorulul prooroc Iov.

Acesta era din ţara Avsitidei, din hotarele Idumeii şi Arabiei, fiu din fiii lui Isav, de era el al cincilea de la Avraam. Pe tatăl său îl chema Zaret şi pe mama sa, Vosora. Însă mai înainte se numea Iovav, şi a proorocit patruzeci şi cinci de ani şi a apucat înainte de venirea lui Hristos o mie nouă sute douăzeci şi cinci de ani.

Pe acesta l-a ispitit diavolul, pentru că îl declarase Domnul drept şi fără prihană şi întrecând pe toţi cei de pe pământ. Şi despuindu-l diavolul de toată averea lui şi chinuindu-l cu îngrozitoare şi nemângâiate răni, a fugit diavolul de la dânsul ruşinat, pentru că dreptul s-a arătat neînduplecat şi neîntors la pornirile pe care i le însufla diavolul. Pe acesta, la sfârşitul nevoinţelor sale, l-a mărturisit de sus Dumnezeu şi i-a întors îndoit toate câte îi fuseseră luate, precum arată cu amănuntul istoria lui. Şi a trăit după această încercare o sută şaptezeci de ani, de s-a făcut toată vremea vieţii lui două sute patruzeci şi opt de ani.

Cititi va rog si:

http://www.calendar-ortodox.ro/luna/mai/mai06.htm

http://www.bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/42/Iov

7 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on mai 6, 2011 at 8:01 am

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. unu said, on mai 6, 2011 at 8:42 am

    Saccsiv, plecand de la tema de discutie „Documentar referitor la inregistrarea unui cor de ingeri in muntele Athos”, urmarind comentariile de acolo, se vede treaba ca ar trebui discutat putin si pe tema aratarilor, vedeniilor de orice fel.

    Se impune aici publicarea povestioarei de mai jos spusa de parintele Cleopa:
    ––––––––––
    „Si acum o sa va arat ce zice Sfantul Diadoh al Foticeei, cat de mult iubeste Dumnezeu pe cel care nu crede in vedenii si vise, si act de mult il lauda. Asa spune intr-o istorioara :
    Un boier mare avea palate, mosii si averi multe, si avea o sluga foarte credincioasa, Ioan, la care ii incredinta cheia de la casa, toate, toate. Odata boierul acesta a plecat de acasa cu sotia si copiii, si i-a dat cheile de la palat, cheile de la poarta si i-a spus asa :
    – Baiete, ramai stapan pe toata averea mea. Baga de seama ! Chiar eu daca am sa vin, si daca vin noaptea, sa nu ma recunosti ! Eu daca vin, numai ziua am sa vin; daca nu, nu da drumul la poarta ! Cheile sunt la tine. Nu recunosti pe nimeni pana nu vin eu. Ca nu cumva sa recunosti pe altcineva noaptea si sa vie sa-mi prade casa.
    Acela pune mana pe chei si zice :
    – Da, stapane, asa fac !
    Ce s-a intamplat ? Tocmai el a fost vinovat, ca in loc sa vie ziua a ajuns noaptea acasa. Bate in poarta. Vine sluga.
    – Mai, Ioane, da drumul !
    – Fugi de-acolo, tiranule, vrajmasule !
    – Eu sunt, mai, stapanul.
    – Nu te cunosc ! Eu am porunca, de la domnul meu. Tu ai luat glasul stapanului meu, te-ai facut lup si vii ca pastor. Nu te cunosc !
    – Eu sunt, mai baiete ! Da nu cunosti caruta, caii si pe mine nu ma cunosti ?
    – Niciodata, noaptea nu te cunosc ! Vino maine ! N-ai spus ca vii ziua ? Sa te vad eu la ochi daca esti tu. Cati nu pot vorbi ca stapanul meu ?
    Si n-a dat drumul boierului. Si a stat boierul toata noaptea la poarta, pana s-a ridicat soarele.
    – Dumneata esti ?
    – Da.
    – Poftim ! Asa am primit porunca, noaptea sa nu primesc pe nimeni.
    Na ! Si nu numai ca nu s-a suparat boierul :
    – Bravo, mai, Ia asta este sluga credincioasa. Am venit eu cu sotia si copiii si n-a dat drumul. ” Nu te cunosc noaptea !”
    –––––––––––––––––––––
    Asa este cel care nu crede in vedenii si vise. Ferice de el. Ce spune Apostolul ? Noapte este veacul de acum. In veacul de acum sa nu dorim sa vedem ingeri ! Auzi ce spune un sfant parinte ? Daca vrei sa ajungi la nebunie si la iesirea din minti, primeste aratarile ceresti in veacul de acum !
    Deci, nu numai ca nu se supara Dumnezeu, cand nu credem noi in vise si vedenii care se arata noua ca lumina sau foc sau stele sau ingeri sau sfinti sau prooroci sau hristosi sau in chipul Maicii Domnului, ci, foarte mult ne iubeste. Aici sa stii ca veacul de acum este ca o noapte, ca dracii se pot face in ingeri de lumina. Cel ce nu crede in vise si vedenii este un adevarat credincios. Deci, sa nu crezi vreodata ca se supara Dumnezeu cand tu nu vei crede in acestea ! Ca daca ar fi adevarate, Dumnezeu ti le lamureste tie acestea, nu prin tine, ci prin altii care au darul deslusirii duhurilor. Iar cand sunt multe marturii ca un vis sau o vedenie a fost de la Dumnezeu, intreaba pe altii mai intelepti decat tine.
    Vine o batrana si-mi spune : ” Parinte, am visat asta, am visat asta; o sa fie rau !”. ” Cine ti-a spus, mama ?” ” Am visat eu asta noapte „. ” Te-a amagit diavolul. Ti-a spus ce-a vrut el si tu vii tulburata la mine prin vise „. Voi n-ati auzit ce spune Apostolul Pavel ? Prin credinta umblam, nu prin vedere. N-ati auzit ce spune Hristos in fericirea a zecea, dupa inviere ? Ferice de cel ce n-a vazut si a crezut. Deci n-am nevoie sa vad, ca sa cred. Ca daca eu cred dupa ce vad, nu mai am credinta.
    Ce este credinta ? Auzi ce spune Apostolul : Credinta este dovedirea lucrurilor celor nevazute si adeverirea lucrurilor celor nadajduite. Auzi care-i credinta ? Sa dovedesti prin credinta cele ce nu ai vazut si sa adeveresti prin credinta ceea ce nadajduiesti. Asta este credinta cea adevarata. Ca daca am vazut, nu mai este credinta. Iar daca n-am vazut si am crezut, atunci ma fericeste Hristos ca cei pe care i-a fericit in Evangelie.
    ––––––––-
    Frate, sa nu doresti sa vezi ingeri ! Ca asta te poate insela satana cat vrea. Iata ce trebuie sa vedem noi. Pacatele noastre ! Sa ne marturisim, sa ne caim, sa ne pocaim pentru ele. Ca nimic necurat nu poate intra in Imparatia Cerurilor.
    Auzi ce spune Sfantul Efrem Sirul in rugaciunea soborniceasca, care se spune in Postul mare : ” Asa, Doamne, Imparate, daruieste-mi ca sa-mi vad pacatele mele si sa nu osandesc pe fratele meu – sa nu judec pe altul -, ca binecuvantat esti in veci. Amin „.
    Iar Sfantul Isaac Sirul zice : Mai inainte intra intru imparatia lui Dumnezeu, cel ce-si vede pacatele sale, decat cel ce vede ingeri.
    Asta sa vedem. Sa nu ne socotim noi vrednici ca vorbim cu sfintii si cu Maica Domnului ! Totul este mandrie !
    Sa ne vedem pacatele noastre si sa le plangem ! Asta-i cea mai inalta filosofie sub cer. Nu credeti in vise sau vedenii ! Ca or sa iasa vedenisti de tot felul, de ar sa umple lumea, ca toti sunt inaintemergatorii lui Antihrist.

    http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/14vise.htm

    Apreciază

  3. WORLDLINES - June 28, 2009 said, on mai 6, 2011 at 9:28 am

    […] View full article on Saccsiv’s Weblog […]

    Apreciază

  4. Mihai said, on mai 6, 2011 at 9:57 am

    off topic: cica cercetatorii britanici (de data asta) au „descoperit” ca oamenii s-ar trage din pesti si nu din maimuta. Doamne, multi slujitori ai minciunii mai sunt pe fata pamantului…
    http://www.adevarul.ro/societate/FOTO-Oamenii-provin-maimute-cercetatorii_0_475752436.html

    Apreciază

  5. […] Saccsiv's Weblog Pomenirea Sfantului si dreptului si mult-patimitorulul prooroc IOV Comments RSS feed LikeBe the first to like this post. […]

    Apreciază

  6. cyp said, on mai 6, 2011 at 12:58 pm

    Din cate stiu Iov nu a fost prooroc. A fost doar un om drept. Prooroci erau cei care prooroceau, adica vesteau despre lucruri viitoare la porunca lui Dumnezeu. Ori Iov nu a facut nici o proorocie. Deci chiar daca cartea lui Iov se gaseste printre seria cartilor despre prooroci nu cred ca poate fi numit prooroc.

    Apreciază

    • el said, on mai 6, 2011 at 3:03 pm

      @cyp

      din cate stii tu din Sfanta Scriptura care n-a consemnat TOATE evenimentele asa cum nici Sf Evanghelie n-a consemnat TOATE info legate de viata si lucrarea Mantuitorului Iisus Hristos.Noi in Biserica Ortodoxa avem Scriptura si Traditia in Biserica care se completaza una pe alta.Daca Sfintii Parinti au pastrat in Sfanta Traditie info ca Sf Iov a si proorocit o parte din viata sa inseamna ca este adevarat chiar daca Sf Scriptura n-a consemnat in scris proorociile lui.
      Chiar si despre viata Maicii Domului Scriptura nu mentioneaza decat prea putin si MULTE le stim din Sfanta Traditie.Vietile Sfintilor nu sunt istorii scrise aproximativ sau impanate cu fabulatii poetico-aproximative.
      Cat despre ;” Deci chiar daca cartea lui Iov se gaseste printre seria cartilor despre prooroci nu cred ca poate fi numit prooroc”_____crestinul ortodox isi CONFORMEAZA cu ACRIVIE parerile personale la cele ale Bisericii (pareri ”personale” au ereticii,sectarii & co.).Doamne ajuta.

      Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.