SACCSIV – blog ortodox

Oameni de stiinta: SALVATI PLANETA, MANCATI-VA ANIMALELE DE COMPANIE

Posted in animale de companie, schimbarea climei by saccsiv on octombrie 26, 2009

   Citez din articolul Eat a Dog, Save the Earth

   Proprietarii SUV sunt adesea criticati de iubitorii de copaci in legatura cu tipul de viata neprietenos fata de planeta. O noua carte argumenteaza ca animalele de companie sunt la fel de rele.

   Cartea autorilor neozeelandezi Robert si Brenda Vale, “Timpul sa mancam caini: Un ghid adevarat catre o existenta durabila“ este o analiza extinsa a impactului asupra mediului a animalelor de companie comune cum sunt pisicile si cainii. Autorii au studiat emisiile de carbon ale animalelor de companie, inclusiv ingredientele din mancarea lor precum si terenurile necesare pentru a creste aceasta hrana. Si rezultatele nu au iesit bune pentru Fido, care cu greu se compara cu SUV.

   Valorile arata ca un caine de rasa medie consuma 90 de grame de carne si 156 de grame de cereale in fiecare zi in dieta recomandata de 300 grame pe portie. Autorii au aratat apoi ca Fido consuma aproximativ 164 de kilograme de carne si 95 de kilograme de cereale pe an.

   Este nevoie de 43.3 metri patrati de teren pentru a obtine 1 kilogram de carne de pui pe an – si mult mai mult pentru carnea de vaca si miel – si 13,4 metri patrati pentru a obtine un kilogram de cereale. Si pentru asta e nevoie de 0,84 hectare. Pentru un caine de talie mare cum ar fi ciobanescul german, cifra este de 1,1 hectare.

   Intre timp, un Toyota Land Cruiser folosita in medie 10 000 de km pe an, utilizeaza 55,1 gigajouli, energie ce include atat combustibilul cat si construirea sa. Un hectar de pamant poate produce aproximativ 135 gigajouli de energie pe an, deci consumul Land Cruiser-ului este de 0,41 de hectare – mai putin de jumatate decat cel al unui caine de talie medie.

   Autorii nu spun chiar ca ar trebui sa ne mancam animalele de companie, desigur, ci ca trebuie sa ne gandim mai mult la impactul ecologic al actiunilor noastre de zi cu zi si la modul in care alegem sa folosim pamantul.

   “Sa detii un caine este o adevarata extravaganta, in special din cauza amprentei de carbon a carnii“, a afirmat Vale catre revista New Scientist. Deci care este “amprenta ecologica a labei“ animalului dumneavoastra de companie?

   Ciobanesc german: 1,1 ha, comparat cu 0,41 ha pentru un SUV mare

   Pisici: 0,15 ha (mult mai putin decat un Volkswagen Golf)

   Hamsteri: 0,014 ha (doi hamsteri echivaleaza cu o plasma medie)

   Goldfish: 0,00034 ha (egal cu doua telefoane mobile)

   Pentru mai multe informatii cititi articolul integral din New Scientist.

   Comentariu saccsiv:

   Unde a putut ajunge nebunia … Oricum, acesti specialisti sunt mai cumsecade decat:

Specialistii „au stabilit”: ORICE COPIL IN PLUS ESTE UN PERICOL PENTRU OMENIRE

12 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on octombrie 26, 2009 at 3:57 pm

    Pentru mai facilita parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. ella said, on octombrie 26, 2009 at 4:22 pm

    saccsiv, uite aici un articol interesant si revoltator in acelasi timp daca ceea ce scrie in el s-ar intampla in realitate.

    http://mucenicul.wordpress.com/2009/10/24/urmatorul-pas-eliminarea-casatoriei-din-legile-statului/

    Apreciază

    • Alina said, on octombrie 26, 2009 at 4:47 pm

      Oricum numai casatoria la Biserica e cea valabila, cealalta e apa de ploaie. Un act legal ca atatea altele. Totusi, chiar si asa, problema e pusa parsiv iar implicatiile sunt ingrijoratoare.

      Apreciază

  3. Alina said, on octombrie 26, 2009 at 4:37 pm

    Bine, atunci o sa-mi fac maidanezul friptura.

    Apreciază

    • valentin said, on octombrie 26, 2009 at 4:59 pm

      ei n-au zis sa-ti mananci maidanezul, ci doar pun problema resurselor consumate de animalele de companie iar ideea esentiala intr-un context mai larg este sa te obisnuiasca cu reducerea populatiei globale.

      Apreciază

  4. boddyca said, on octombrie 26, 2009 at 4:58 pm

    eu la casa de la tara am trei caini 🙂 ma hranesc si eu, si jumatate de sat :))

    Apreciază

  5. Alina said, on octombrie 26, 2009 at 5:08 pm

    Valentin, glumeam!

    Apreciază

  6. Alina said, on octombrie 26, 2009 at 5:09 pm

    Absurditatea e prea mare.

    Apreciază

  7. em said, on octombrie 26, 2009 at 5:29 pm

    vad ca ei spun sa fie mancate animalele de companie nu maidanezii, desi cel mai mare rau il fac maidanezii. Pe la noi ti-e frica sa mergi seara pe strada pt ca te harmuie cainii, iar ziua e de preferat sa mergi pe strazile cu multi oameni.
    Am o idee mai buna decat sacrificarea animalelor de compalnie: exportul contra cost ai maidanezilor romaniei – poate cu ocazia asta mai platim din datoria externa si ne punem bine si cu cei care nu mai pot de grija incalzirii globale. Sa nu uit: iarna la noi a inceput de la jumatatea lui octombrie, dar de… daca astora li se pare ca se incalzeste…
    Poate prindem si niste sobolani de prin subsolurile blocurilor? Delicatese curate. Pe astia i-am exporta gratis ca si garnitura la maidanezi.

    Apreciază

  8. timisorean1 said, on noiembrie 2, 2009 at 11:38 pm

    mda, la sat pe unde mai merg eu, pisica e foarte utila, prinde non stop soareci si din cand in cand manca niste ficatei sau piept de pui. deci aproape se autosustine. sa n-ajungem ca in perioada cand au fost omorate marea majoritate a pisicilor din europa pe motiv de vrajitorie, sobolanii au prosperat si toata lumea stie ce s-a intamplat. legat de caine, e bun pt paza si mananca in general mancare ramasa de la noi. asa ca o noua cretinatate marca „sistem”

    Apreciază

  9. […] Oameni de stiinta: SALVATI PLANETA, MANCATI-VA ANIMALELE DE COMPANIE […]

    Apreciază

  10. Lumita said, on decembrie 22, 2009 at 3:59 pm

    Caut un motan negru cu alb numit Tzus disparut acum 4 zile in Buzau,zona Independentei,gasitorului i se ureaza viata lunga si bani in punga.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.