SACCSIV – blog ortodox

Obama este de acord sa se pastreze secretul asupra armelor nucleare ale Israelului

Posted in Barack Obama, BOMBA ATOMICA, ISRAEL by saccsiv on octombrie 3, 2009

   Conform articolului Obama agrees to keep Israel’s nukes secret:

   Obama a scos la iveala o intelegere secreta veche de 4 decenii, intelegere ce ii permite Israelului sa detina depozit de armament nuclear fara a fi obligat sa il deschida pentru inspectii internationale, au afirmat trei oficiali ce sunt familiari cu aceasta intelegere.

   Oficialii, care au vorbit sub protectia anonimatului din cauza faptului ca aveau discutii private, au afirmat ca Obama a promis sa mentina intelegerea atunci cand l-a gazduit pentru prima data, in luna mai, la Casa Alba pe primul ministru al Israelului, Benjamin Netanyahu.

   Din cauza acestei intelegeri, Statele Unite nu au presat Israelul să divulge informatii despre armele sale nucleare sau sa subscrie la Tratatul de Neproliferare a Armamentului Nuclear (NPT), tratat care ar fi cerut Israelului sa renunte la cele cateva sute de bombe nucleare estimate.

   Israelul a fost nelinistit de faptul ca Obama nu va continua intelegerea din 1969 din cauza suportului puternic pe care acesta il ofera pentru neproliferare si din cauza prioritatii de a opri Iranul de la realizarea armelor nucleare. Statele Unite si alte cinci puteri mondiale au facut progrese in timpul discutiilor lor cu Iranul de joi din Geneva, deoarece Iranul a fost de acord sa transfere afara din tara o potentiala cantitate de combustibil pentru bombe  si sa construiasca un depozit nou, deschis inspectiilor internationale.

   In stirile de saptamana trecuta, remarca facuta de Benjamin Netanyahu  in legatura cu acordul Statele Unite – Israel a provocat putin zgomot. El a fost intrebat de Channel 2 Israel daca este ingrijorat  de faptul ca discursul lui Obama de la U.N. General Assembly, in care acesta cere o lume fara arme nucleare, se va aplica si in cazul Israelului.

   “Era absolut clar din contextul discursului ca el se referea la Koreea de Nord si Iran“, a afirmat liderul israelian. “Dar doresc sa va reamintesc faptul ca in prima mea intalnire cu presedintele Obama in Washington am primit de la dansul, si chiar am cerut sa primesc, o lista in care sa fie enumerate neintelegerile strategice ce au existat timp de multi ani intre Israel si Statele Unite  asupra acestei probleme. Nu este lipsit de importanta ca am cerut acest lucru si nu este lipsit de importanta ca am primit raspunsul [documentul].“

   Intelegerea din domeniul nuclear a fost realizata la un summit dintre presedintele Nixon si primul ministru al Israelului, Golda Meir, summit ce a inceput pe 25 septembrie 1969. Avner Cohen, autorul tratatului “Israelul si bomba“ si expert in istoria programului nuclear israelian, a afirmat ca intelegerea echivaleaza cu “acceptarea pasiva a Statelor Unite a situatiei armamentului nuclear al Israelului atata timp cat Israelul nu isi va dezvalui public realizarile sale sau nu va testa vreo arma.“

   Nu este nici un act oficial al intelegerii si nici Israel sau America nu au facut vreo declaratie publica despre aceasta. Cu toate acestea, in 2007 libraria Nixon a dat publicitatii un memorandum din 19 iulie 1969 de la consilierul departamentului de securitate nationala Henry Kissinger ce exprima in mod clar politica Statelor Unite referitoare la aceasta problema. Memorandumul spune: “In timp ce noi putem dori in mod idealist intreruperea actualei posesiuni a Israelului, de fapt incercam doar sa impiedicam ca aceasta sa devina un fapt recunoscut pe plan international.“

   Avner Cohen a afirmat ca politica ce rezulta din acest lucru este echivalentul lui “nu intreba, nu spune“.

   Guvernul Netanyahu a cautat sa reafirme intelegerea, in parte din ingrijorarea ca Iranul va cerceta dezvaluirile Israelului asupra programului sau nuclear in negocierile cu Statele Unite si cu alte puteri mondiale. Iran a acuzat in mod frecvent  Statele Unite de politica dubla prin faptul ca nu obiecteaza fata de arsenalul Israelului.

   Avner Cohen a declarat ca reconfirmarea si faptul ca Benjamin Netanyahu a cerut si a primit un document oficial al intelegerii sugereaza ca “se pare ca nu numai ca nu a fost o intelegere de ansamblu a ceea ca s-a agreeat in septembrie 1969, ci este de asemeni evident faptul ca chiar si insemnarile celor doi lideri s-ar putea sa nu mai existe. Inseamna ca Netanyahu a dorit sa aiba o dovada scrisa in legatura cu aceasta intelegere. De asemeni se confirma si faptul ca Statele Unite sunt de fapt partenere in politica Israelului de a pastra secretul cu privire la armamentul nuclear.“

   Jonathan Peled, un purtator de cuvant de la ambasada Israelului in Washington, nu a dorit sa comenteze, asa cum a facut Consiliul Securitatii Nationale al White House.

   Intelegerea secreta ar putea sa discrediteze scopul administratiei Obama de  a crea o lume fara arme nucleare. In particular, ar putea influenta eforturile Statelor Unite de a forta aducerea Comprehensive Test Ban Treaty si Fissile Material Cutoff Treaty, doua intelegeri in legatura cu care administratiile Statelor Unite au avut discutii in contradictoriu daca ar trebui aplicate sau nu Israelului in trecut. Acestea ar interzice testele nucleare si producerea materialelor pentru arme.

   Un angajat al Senatului, familiar cu reconfirmarea din mai, sub protectia anonimatului datorata sensibilitatii acestei probleme, a afirmat “Ce inseamna aceasta este ca presedintele nu a avut de ales si si-a luat angajamente privind programul nuclear al Israelului. In orice caz, aduce in discutie realmente fiecare punct al agendei de neproliferare a presedintelui. Presedintele i-a acordat Israelului un card NPT de eliberare din inchisoare.“

   Daryl Kimball, directorul executiv al Asociatiei de Control a Armamentului, a afirmat ca pasul este mai putin daunator politicii Statelor Unite.

   “Cred ca este foarte bine ca cei doi lideri ai Statelor Unite si Israelului doresc sa clarifice neintelegerile trecute dintre guvernele lor in legatura cu aceasta problema“, a spus el.

   Cu toate acestea, Kimball a adaugat: “Cu respect, doresc sa il contrazic pe Benjamin Netanyahu. Discursul presedintelui Obama si Rezolutia Consilului de Securitate al UN 1887 se aplica tuturor tarilor, fara a tine tine seama de intelegeri secrete dintre Statele Unite si Israel. O lume fara arme nucleare este compatibila cu telul declarat de Israel de a realiza un Orient Mijlociu eliberat de arme de distrugere in masa. Mesajul lui Obama este ca aceleasi responsabilitati de neproliferare si dezarmare ar trebui sa se aplice tuturor statelor si nu doar catorva“.

   Doctrina nucleara a Israelului este cunoscuta sub denumirea de “coridorul cel lung“. Prin aceasta, Israelul ar incepe sa ia in considerare dezarmarea nucleara numai dupa ce toate tarile ce sunt in razboi oficial cu acesta ar semna tratatele de pace si toate tarile vecine ar abandona nu doar programele nucleare ci si arsenalele biologice si chimice. Israelul considera armele nucleare ca o garantie existenta intr-un mediu ostil.

   David Albright, presedintele Institutului de Stiinta si Securitate Internationala, a afirmat ca spera ca administratia Obama nu va face prea multe  concesii Israelului.

   “Se spera ca pretul pentru astfel de concesii este acordul Israelului cu privire la Comprehensive Test Ban Treaty si Fissile Material Cutoff Treaty si acceptarea obiectivului pe termen lung a obtinerii unui Orient Mijlociu eliberat de arme de distrugere in masa“, a spus el. “Altfel, administratia Obama a platit prea mult concentrandu-se pe obiectivul eliberarii mondiale de arme nucleare.“  

    Avea dreptate Ariel Sharon, fost prim ministru Israel, cand spunea:

   „Vreau sa va spun ceva foarte clar : Nu va faceti griji de presiunilor americane asupra Israelului. Noi, poporul evreu, controlam America si americanii o stiu.„

   Despre Henry Kissinger, cititi va rog la:

VIDEO: evreul Henry Kissinger propune invazia Iranului in cazul in care revolutia colorata esueaza …

   Va mai amintiti de Ferma animalelor scrisa de George Orwell? Dupa ce au preluat conducerea, porcii au dat o lege:

   „Toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decat altele”.

   Asa si cu tratatele acestea internationale, unele state sunt mai egale decat celelalte.

   Si ar fi chiar culmea, sa nu aiba tocmai Israelul arme nucleare, in conditiile in care savantii evrei, in marea lor iubire fata de omenire, au fost cei care au inventat-o … Cititi va rog si:  

BOMBA ATOMICA, o afacere a elitei EVREIESTI?

 

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on octombrie 3, 2009 at 8:10 pm

  Pentru mai facilita parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. votant said, on octombrie 5, 2009 at 8:51 am

  „Israelul a fost nelinistit de faptul ca Obama nu va continua intelegerea din 1969 ” …
  Ce teatru ieftin, de 2 lei. Eu inca nu inteleg pe cine cred ei ca prostesc si pentru cine se straduiesc sa mai pastreze aparentele. Ca doar nu a ajuns Obama acolo de capul lui si nici nu e el stapanul Americii. Cred ca joaca teatru doar de dragul de a „se juca”… In orice caz e un mod „elegant” de a aminti lumii ca exista o intelegere in privinta armelor nucleare intre cele doua „state”. O noua piesa de puzzle intoarsa cu fata in sus. Ramane sa vedem unde pica bine.

  Apreciază

 3. CUPRINS O – W « Saccsiv's Weblog said, on august 8, 2010 at 5:31 pm

  […] Obama este de acord sa se pastreze secretul asupra armelor nucleare ale Israelului […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: