SACCSIV – blog ortodox

Sfantul NEAGOE BASARAB

Posted in Calendar Ortodox by saccsiv on septembrie 26, 2013

sf-vv-neagoe-jpg

 

“Domnitor preaintelept intre capeteniile neamului romanesc,

ctitor de locasuri sfinte, prieten al sfintilor parinti,

invatator luminat de Duhul Sfant si mare iubitor de pace,

Sfinte Neagoe Voivod roaga pe Hristos Dumnezeu

sa mantuiasca sufletele noastre.”

Troparul Sf. Voievod Neagoe Basarab

Fericitul Voievod Neagoe Basarab a fost vlastar domnesc, nascut intr-o familie evlavioasa de parinti crestini. Tatal sau era din neamul Basarabilor, iar mama sa, tematoare de Dumnezeu, se tragea din familia Craiovestilor. Neagoe, darul lui Dumnezeu al familiei dreptmaritoare, a fost unul din cei patru copii ai parintilor. inraurit de credinta maicii sale, acest minunat copil a de­prins din frageda varsta invataturile mantuitoare si virtutile credintei ortodoxe. Pentru ca a cunoscut viata imbunatatita a parintilor de la manastirea Bistrita Valcii, ctitorie a strabunicilor sai, tanarul Neagoe s-a straduit sa adune ca o albina din nectarul si dulceata Sfintelor Scripturi si a Sfintilor Parinti care-l vor ajuta mai tarziu la alcatuirea scrierilor sale si la conducerea poporului dreptcredincios spre multe impliniri. Deci, aceasta manastire a devenit scoala duhovniceasca pentru evlaviosul voievod. Providenta a facut ca in acele vremuri la Manastirea Bistrita sa fie retras marele intre patriarhi, Nifon al Constantinopolului, chemat in Tara Romaneasca, pe la anul 1502, de voievodul Radu cel Mare pentru a reorganiza si intari viata bisericeasca. De la Sfantul Ierarh Nifon, marinimosul si bine-credinciosul Voievod Neagoe, a deprins taina rugaciunii isihaste, evlavia si trezvia sufletului, invatatura si intelepciunea lui Hristos, dobandind inalt spor sufletesc si deslusind comorile duhovnicesti atat de viu prezente in obstea fratilor acelei manastiri. inzestrat cu daruri intelectuale deosebite, prealuminatul Neagoe si-a agonisit mai toata stiinta lumii si cultura teologica a timpului sau. De aceea, prin purtarea de grija a lui Dumnezeu, iubitorul de Hristos, Neagoe, in anul 1512, a fost chemat la demnitatea de Voievod al Tarii Romanesti, desi el a refuzat aceasta cinste cu smerite cuvinte: „Puneti altul pe carele veti vrea dimpreuna si cu sfatul nostru, iar pe mine ma iertati, ca nu voi fi”. Poporul insa, cunoscand vrednicia lui, 1-a rugat sa accepte dregatoria, si numai dupa multe staruinte fericitul „Neagoe se pleca glasului lor si lua coroana si schiptrul a toata Tara Romaneasca. Si indata facu judecata si dreptate intre oameni”. Sfantul Voievod s-a aratat chibzuit si bun organizator al tarii, drept aceea toti multumeau lui Dumnezeu pentru domnia lui, caci s-au invrednicit a vedea si a avea domn ca acesta. Astfel domnia Sfantului a fost un rastimp de liniste si prosperitate, intr-o vreme cand greutatile apasau asupra Tarii si Bisericii din Balcani. Pentru ca toate sa fie lucrate dupa voia Domnului, Sfantul Neagoe a iubit pacea cum spuneau cei din timpul sau „cu toti vecinii a fost impacat”. Sfantul Voievod Neagoe Basarab, in credinta si iubire de Dumnezeu, in dreptate si smerenie, cinstind amintirea invatatorului sau, Sfantul Ierarh Nifon, a adus in Tara Romaneasca sfintelor sale moaste de la Manastirea Dionisiu din Muntele Athos, impacandu-l in chip minunat cu prigonitorul sau, Radu cel Mare.

Cititi va rog mai multe in articolul fratelui Apologeticum:

26 septembrie – Sfantul Neagoe Basarab

Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie le gasiti la:

26 septembrie – Sfântul Neagoe Basarab

Cititi va rog si:

26 septembrie – Sfântul voievod Neagoe Basarab

Sfinţenia Voievodului Neagoe Basarab

 

19 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Vranceanu said, on septembrie 26, 2013 at 1:26 pm

    Nu sunt de acord cu excesul de canonizari de domnitori. Neagoe Basarab a ctitorit biserici, a lasat niste scrieri crestine, probabil a fost un om cu frica lui Dumnezeu, dar ce dovezi de sfintentie sunt ? Ce lucruri exceptionale a facut in aceasta directie in timpul vietii, ce minuni dupa moarte ? Sper sa nu fiu gresit inteles. Putem respecta foarte mult o figura istorica, dar nu trebuie musai canonizat pentru asta. Si fata de Stefan cel mare am o retinere, desi il iubesc si il respect ca pe unul dintre cei mai mari domni romani. Dupa parerea mea doar Brancoveanu trebuia trecut in randul sfintilor. Moartea lui intr-adevar a fost exceptionala si muceniceasca.

    Apreciază

    • valentin said, on septembrie 26, 2013 at 2:14 pm

      fara suparare dar cine te intreaba pe tine ce parere ai ?
      cred ca cel mai mare pacat este sa avem pareri personale in chestiuni care ne depasesc cu mult varful nasului.

      Apreciază

      • Vranceanu said, on septembrie 26, 2013 at 10:06 pm

        Fara suparare dar de ce te trezesti vorbind fara sa gandesti ? Cred ca imi pot exprima parerea liber pe acest site, fara sa iti cer tie sau altcuiva aprobarea, cu exceptia adiminstratoirului care poate sa nu aprobe ce postez daca nu e de acord. Nu e treaba ta sa imi cenzurezi parterile. Pe tine cine te-a intrebat daca esti de acord cu mine sau nu ? Vazi-ti matale intai de varful nasului si pe urma comenteaza. Si ceva mai mult bun simt nu ti-ar strica,.

        Apreciază

  2. Pr. Adrian said, on septembrie 26, 2013 at 1:29 pm

    Si aceasta carte este deosebita. Cautati si o cititi:
    ”Măria Sa, Neagoe Basarab…Însemnările monahiei Platonida, Doamna Despina a Ţării Romaneşti”

    Doamne ajuta!

    Apreciază

    • Maria said, on septembrie 26, 2013 at 4:35 pm

      Da , toti acesti bravi domnitori viteji si credinciosi tarii si lui Dumnezeu , sunt vrednici de sfintenie , pentru ca au tinut Dreapta Credinta si nimeni n-a putut sa inrobeasca neamul credincios si sa ne converteasca la paganism .
      Aparatori ai credintei si neamului ,aduc sfintenie acestor alesi ai lui Dumnezeu .
      Traim si ne mandrim ca si neam , ca am fost binecuvantati de Domnul sa-i aiba stramosii nostri , pt ca alfel nu am mai fi noi crestini ortodocsi si nu ar mai exista atatea sfinte manastiri ,adevarate capodopere ale Crestinismului Ortodox .

      Apreciază

      • safimvigilenti said, on septembrie 29, 2013 at 3:49 am

        frumoase si adevarate cuvinte, e mare lucru ca ne-am nascut si traim intr-o tara ortodoxa. E de ajuns sa mergi prin occident sau alte tari pagane si intelegi imediat ce rau e la ei si ce bine e la noi, dpdv duhovnicesc.vorbind. vedem cu totii ca toate ereziile si pacatele strigatoare la cer din tarile neortodoxe se ridica si sarmanii locuitori de acolo nu au habar de ce se intampla cu ei…

        Apreciază

  3. George said, on septembrie 26, 2013 at 2:00 pm

    Pe data de 23 septembrie 2013 acum cateva zile mai exact

    peste 80.000 de oameni s-au adunat în orașul slovac Košice pentru a participa la primul Marş pentru Viaţă desfăşurat vreodată în Slovacia. Organizatorii Marşului pentru Viaţă au spus că scopul lor a fost acela de a mobiliza publicul pentru a putea astfel demonstra legiuitorilor suportul de care se bucură „protecția vieții și a familiei formată prin căsătoria dintre un bărbat și o femeie, ca bază indispensabilă pentru stabilitatea și dezvoltarea vieții în Slovacia.”

    Deşi demonstrații pro-viață au mai avut loc şi înainte, acest eveniment, organizat de Conferința Episcopilor Slovaci (KBS) cu ajutorul Forumului pentru Viață (Forum života), a fost primul eveniment organizat la scară națională.

    link sursa: http://ortodox.md/monitorizarea-presei/slovacia-socheaza-europa-cu-colosalul-mars-pentru-viata-80-000-de-participanti/

    Apreciază

  4. pcmouse said, on septembrie 26, 2013 at 2:02 pm

    rusine romania!rusine voua celor care blogariti .nu va pasa de pecetea care bate la usa|!!!>http://www.petitieonline.ro/petitie/14601143/semnaturi doar atatea semnaturi?nici o miscare?

    Apreciază

  5. geo said, on septembrie 26, 2013 at 4:06 pm

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15656864-romania-secolul-xxi-preot-batut-credinciosii-care-luat-bani-vindece-copilul-rugaciuni-lacrimi-tip-tine-doamne-alege-praful.htm

    Degeaba pe acele meleaguri a domnit Neagoe Basarab. Urmasii lui sint departe de cele sfinte…

    Apreciază

    • Maria said, on septembrie 26, 2013 at 11:04 pm

      Doamne , ce poti sa mai auzi !!!
      Pai normal ca sunt pedepsiti de Dumnezeu acesti salbatici ce nu pot fi numiti oameni , iar pedeapsa lui Dumnezeu o sa-i ajunga daca au indraznit sa bata un preot si fereasca Domnul pe cel blestemat de preot ,
      ca nu va fi iertat pana nu-si cere iertare de la preotul respectiv .
      Cum sa se implineasca pomelnicul daca s-au lasat doar in grija rugaciunilor preotului si ei ”s-au culcat pe-o ureche „, cand trebuia sa se roage si ei , in paralel cu preotul , ba chiar mai mult .
      Unui pacatos fara credinta , nu i se implineste rugaciunea , pt ca Duhul Sfant nu se cumpara cu bani , Dumnezeu cauta la credinta omului care vine si face rugaciuni de cerere catre Dumnezeu si nu la cati bani a dat pe pomelnic .
      Normal ca preotul s-a rugat , pt cat au platit acestia , insa ei n-au facut-o si s-au lasat ca si cum banii ar rezolva situatia , ignorand rugaciunea .
      Niste oameni evlaviosi , nu s-ar fi incumetat sa bata preotul , se vede clar din comportamentul lor , ca sunt niste lepadati de la fata Domnului si vor sfarsi rau de tot .
      Preotul daca s-a rugat pt acesti bani si nu-i vinovat de cum hotaraste Domnul si face rugaciuni , acestia pot sfarsi rau dupa de 40 de zile , daca nu alearga imediat sa-i ierte .

      Apreciază

  6. Iones said, on septembrie 26, 2013 at 6:56 pm

    Un tată contestă decizia unei grădiniţe de a nu-i înscrie copilul pentru că nu are vaccinurile la zi
    http://ro.stiri.yahoo.com/vaccinarea-obligatorie-copiilor-contestată-114026098.html

    Apreciază

  7. tudy said, on septembrie 26, 2013 at 8:53 pm

    Oare va fi canonizat si Becali?

    Apreciază

    • saccsiv said, on septembrie 26, 2013 at 9:26 pm

      tudy

      Nu stim ce va face Becali in viitor. Cum nu stim nici tu ce vei face.

      Cei ca tine daca o vedeau pe Maria Egipteanca in tineretea ei ar fi pus aceeasi intrebare. Dar iata ca ea a ajuns Sfanta.

      In Vietile Sfintilor gasim sumedenie de exemple de fosti criminali, vrajitori, talhari sau curve ce au ajuns Mari Sfinti. Mai mult, cine a fost intaiul locuitor al Raiului? Talharul de pe cruce …

      Ca de aia a avut loc Jerfa de pe Golgota.

      Intelegi tu oare ceea ce am scris eu mai sus?

      Apreciază

      • Vranceanu said, on septembrie 26, 2013 at 10:12 pm

        Asa este, Moise Arapul a fost capetenie de talhari.

        Apreciază

  8. Sfantul Neagoe Basarab | Saccsiv - Weblog said, on septembrie 28, 2015 at 4:56 am

    […] Sfantul NEAGOE BASARAB […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.