SACCSIV – blog ortodox

Romania fara medici de calitate. Este o tradare sa-ti parasesti tara, stiind ca mor oameni pe care ai putea sa-i salvezi

Posted in MEDIC by saccsiv on septembrie 25, 2012

UPDATE: Părintele Justin despre medicii care pleacă din România

Ei, medicul acum e ca şi popa. Are el salariul mic, dar are şi salariul mare, pe care îl ia din buzunarele necăjitului, şi se îmbogăţeşte fără să aibă el salariul mare. Medicul nostru de azi nu mai are spiritul sacrificiului. Acum, pentru că au salariile mici, dau bir cu fugiţii în străinătate, unde să câştige mai mult, dar până la urmă şi statele occidentale vor ajunge la starea în care ne aflăm noi, nu va mai dura mult nici la ei, pentru că are grijă socialismul european de realizarea acestui plan. Sistemul a lucrat ca pe ţăran să îl tâmpească, iar pe intelectual să îl compromită. Păi capacitatea ruşilor de inteligenţă este foarte redusă, datorită alcoolului cu care au fost „hrăniţi” de către comunişti. Că dacă îi întrebai unde e Berlinul, îţi spuneau: „aici, după deal”. Copiii de beţivi ajung, sărmanii, majoritatea nişte analfabeţi, reduşi mintal.

Medicul a şi fost un factor prin care Sistemul şi-a realizat şi își realizează în continuare lucrarea satanică de decimare a populației prin vaccinuri şi alte otrăvuri chimicale. (extras din revista ATITUDINI, nr. 22)

Preiau integral articolul EXODUL medicilor romani. Cum au ajuns spitalele sa accepte cadre care abia au trecut EXAMENELE

Sistemul sanitar romanesc sufera tot mai acut din lipsa de personal. Degeaba s-au deblocat posturile, iar managerii de spitale organizeaza tot mai des concursuri pentru medici, asistente si infirmiere.

Nimeni nu mai este interesat sa imbrace halatul alb pentru o leafa de mizerie. 

Si pentru ca agonia sa fie profunda, putinii specialisti pe care inca ii avem isi cauta cu disperare de lucru in strainatate.

La Brasov, 4 din cei 6 medici oncologi au plecat la o clinica privata. Cum directorul spitalului judetean nu a gasit inlocuitori, sectia in care li se facea bolnavilor de cancer cobaltoterapie a fost desfiintata.

Printre cei care au de suferit este si un tanar de 33 de ani, cu o tumoare la creier. Mama lui este disperata. Si serviciul de ambulanta din Sibiu cauta medici si asistente.

In tot acest timp, specialistii romani isi fac bagajele pentru strainatate. Vitalie Lisnic, medic dermatolog la ambulatoriul Spitalului Orasenesc din Beius, a primit o oferta de nerefuzat din Suedia: un salariu de 10 ori  mai mare decat primeste in Romania, iar acesta ar fi doar inceputul.

Si la cel mai mare spital din Moldova, Sfantu Spiridon din Iasi, au fost scoase la concurs 37 de posturi de medici, cei mai multi anestezisti. Rezidentii care lucreaza aici au refuzat insa oferta, pentru ca si-au gasit deja un loc de munca in strainatate.

In Romania, salariul unui anestezist debutant ajunge la 1.500 de lei, in vreme ce in Vestul Europei ar castiga cel putin 1.500 de euro.

In fata unui numar atat de mic de candidati pentru posturile din sanatate, managerii spitalelor au coborat stacheta. Nu mai au pretentia la nota minima 7 la concurs. Accepta si cu 5.

Comentariu saccsiv2:

Asa cum zice si inteleptul parinte Iustin Parvu (citez din memorie): Nu trebuie sa ne parasim tara… tara in care am invatat, am crescut.. Azi e mai bine, maine mai rau, dar trebuie sa le ducem pe toate in propria tara. Cum ramane cu acel juramant depus de absolventii de la facultatile de medicina? Cine ramane in urma lor, ca sa aiba grija de bolnavii romani? Cum ar fi fost, salariul din Romania permitea un trai decent. si ar fi trebuit sa lupte pentru drepturile lor, nu sa dea bir cu fugitii pe taramuri straine, pentru niste blestemati de bani in plus. Asa cum pentru un preot conteaza cel mai mult sa salveze suflete de oameni, pentru medici salvarea de vieti omenesti ar trebui sa fie cel mai de pret scop din viata lor. Si daca nu-ti salvezi neamul tau, crezi ca dai dovada de dragoste cand salvezi pe un strain, stiind ca poate un vecin, o ruda de-a ta moare? Rusine celor ce-si tradeaza tara in acest fel!

Cititi si: Părintele Justin despre plecarea românilor în străinătate

43 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. mishuleu said, on septembrie 25, 2012 at 11:52 pm

    Nepasarea celor de la conducere in legatura cu acest fenomen e mai mult decat relevanta. Scoate la iveala mai multe aspecte din planul de distrugere si imputinare a acestui popor. Si aici e numa mana jidovilor. Coordoneaza treaba prin politicienii nostri vanduti in asa fel incat sa plecam de pe pamanturile astea cat mai multi, ma refer la astia mai tineri care ne-am putea opune si sa ramana niste pensionari lipsiti de vlaga impreuna cu vreo cativa tineri si aia vai de mama lor impozitati cat mai mult sa li se ia si pielea de pe ei. Bineinteles scopul principal este si va ramane distrugerea ortodoxiei. Eu imi permit sa spun ca la ora actuala ne aflam intr-un proces de ocupatie si chiar de exilare a acestui frumos popor crestin ortodox. Dupa cum observam, de la an la an tara noastra devine din ce in ce mai supusa presiunii economice, presiune ce determina aproape un exod al populatiei tinere si de varsta mijlocie in afara tarii. Daca mai intram si la capitolul avorturi care ne-a imputinat si mai tare plus descurajarea familiilor tinere de a avea copii devine foarte clar ce se urmareste.

    Apreciază

  2. petru said, on septembrie 26, 2012 at 12:47 am

    Ai intrat vre’odata intr’un mediu de studenti la medicina?
    Pe ce motiv sa nu paraseasca tara?
    Sunt student la medicina si din mila lui Dumnezeu am auzit de pr Justin si de tinerii s’au jertfit pentru tara asta si asta m’a convins sa nu plec din tara si nu o zic spre lauda mea si ca sa te fac sa intelegi ca nu poti arunca vorbele asa nestiind ce se intampla (Rusine celor ce-si tradeaza tara in acest fel!)
    Copiii astia vin 90% din medii in care nu le pasa in nici un fel de biserica sau.. 9% au familii carora le pasa, dar vin aici si se „emancipeaza” si uita de tot. Pe ce baza poate cineva sa le ceara sa ramana in tara? Tradeaza? Ei nu inteleg despre ce vorbesti tu, e ca si cum mi’ai spune ca tre sa ma doara inima ca nu se poate vedea o anume stea de la mine de acasa..

    Tu personal sau fiecare din cititorii acestui blog ce ati facut ca sa incurajati tinerii doctori sa ramana in tara?
    Cati au iesi in strada sa’l sustina pe raed arafat in iarna? (ca protestu a luat alta forma e altceva, in primele zile vorbesc, cati s’au scandalizat de ce se intampla? cateva sute din milioane de oameni)

    Fiecare e vinovat ca e nepasator. Ce zice omu.. „ei da nu ajung eu la doctor maine” cand e vorba de sustinut medicii si cand ajunge la doctor, se duc cu teama si spun ca e incompetent sau daca pleaca din tara zicem ca a tradat..

    In sufletu, mintea si vocabularu oamenilor astora nu exista tara, neam, iar presiunea parintilor este cumplita o zic din proprie experienta.

    Pr Justin stie bine ce spune si are dreptate, dar nu cred ca da cu barda spunand ca sunt tradatori ci il doare inima pentru ei.

    Atentia pentru serviciile medicale porneste de la persoana, nu de la sistem sau de „astia de la conducere”, pentru ca sunt multe tari care nu stau foarte bine economic, dar cand vine vorba de medicina fac tot posibilu sa stimuleze medicul.

    Pai tu termini 6 ani de medicina si sa zicem ca te casatoresti devreme dupa povetele parintilor si mai ai si doi copii si un salariu din care nu poti sa te intretii nici tu cu sotia cum trebuie.. Omu din instinct cauta echilibru, neavand un fundament moral legat de Dumnezeu si neam, pleca unde are echilibru.

    Nu toti au sansa sa primeasca (din orice sursa ar fi ea) educatie religioasa si PLEACA!
    Pleaca din indiferenta multora fata de el.

    Au omorat comunistii multi tineri, da traia decent (nefiind slugarnic sau tradator) si asta dintr’un respect pornit dintr’un interes comun: „bai.. poate am nevoie de un medic il platesc bine, din respect pentru anii lui de studiu, dar si din grija pentru mine”

    Daca e doar durere de basca si litera legii.. traim degeaba
    Va rog din inima iertati cei pe care i’am suparat!

    Apreciază

    • petru said, on septembrie 26, 2012 at 12:51 am

      Au omorat comunistii multi tineri, da MEDICUL traia decent (m’am grabit)

      Apreciază

    • saccsiv2 said, on septembrie 27, 2012 at 12:20 am

      dar de doctori fara de arginti ai auzit?
      crezi daca pleaca toti se va ridica Romania prin straini si prin cei slab pregatiti?
      Romania are nevoie de oameni de valoare! In inchisorile comuniste a fost elita Romaniei! Si de ce?
      Pentru ca nu au acceptat compromisul, care le-ar fi permis sa plece si din tara.
      Chiar daca are 7 ani de medicina, un astfel de om trebuie sa aiba in primul rand dragoste de aproapele, pentru a-l face sanatos!
      Si cand tara ta a cheltuit bani cu tine de te-a scolit, cum sa pleci? Dar oare tu nu simti romaneste, incat sa-ti doresti fratii tai sanatosi?
      Te duci sa-i faci sanatosi pe italieni, pe francezi care traiesc si asa pana la 100 de ani, iar romanii nici nu prind 50.
      Este o inalta tradare! Pentru ca daca ar fi stat toti in tara si sa se bata pentru drepturile lor sau sa-si faca clinici, spitale particulare ar fi castigat poate mai bine decat ca slugi la straini.
      Oricum, tradandu-si tara si neamul, nu se bucura prea tare de banii luati de cei care au robit candva tara asta.

      Apreciază

      • petru said, on septembrie 27, 2012 at 9:36 pm

        Vorbesc degeaba.. ideea mea principala a fost ca acesti tineri nu au scara de valori pe care o aveau tinerii din vremea comunistilor, nu sunt legati in nici un fel de tara asta, pentru ei nu e un compromis, pentru ca nu se raporteaza la un zid al constiintei facut din valori crestine si nationale.
        Taranu isi iubea pamantu si din 4 fraze 3 il contineu pe Dumnezeu, tinerii legionar aveau in frunte pe Arhanghelul Mihail, intelectualii erau daca nu traitori crestini, cel putin morali si iubitori de neam. Tot neamu de la talpa pan la varf in proportie de 90% avea pe Dumnezeu si tara ca repere de pret in viata.

        Acu.. tinerii acestia nu au o educatie religioasa, un mediu prielnic (nu vorbesc sa fie altii pe langa ei care sa’i traga la moralitate, dar si moralitatea pe care o are de acasa o pierde in 2 saptamani ca sa nu se faca de rusine).

        Cand un om moral aude de o atrocitate sau o nedreptate, el percepe mesaju, il decodeaza si in mintea lui intra (daca are) cu scara lui de valori.
        El nu are informatia, educatia care sa’l faca sa traiasca moral, corect, jertfelnic, doctor fara de arginti.
        E ca si cum ai pune un copil sa conduca un elicopter.

        Am fost intr’un liceu in care cineva a facut si face eforturi foarte mari ca sa convinga tinerii sa se spovedeasca si.. aceasta lucrare a avut in multi in ecou si s’au hotarat ferm sa traiasca moral si crestineste, nu stit ce reactii au fost in partea parintilor, care l’au acuzat pe acest om ca e manipulator, homosexual, nebun si tot felu de epitete care de care mai frumoase.
        Cunosc copii care au fost batuti de parinti ca merg la biserica sau ca au renuntat de gandurile de a pleca din tara. Pai.. crescut intr’un mediu din asta, mai puneam problema de doctori fara de arginti?

        Poate stiti ca si in momentu actal in africa sunt copii luati de mici (sub 10 ani), bagati in armata si invatati de la varsta asta sa omoare fara mila (plus sunt drogati, imbatati si agresati sexual). Dau un exemplu extrem dar concludent.. eu pe un copil din asta nu pot sa’l acuz de crima asa repede.. Asa e si cei care pleca, nu pot sa’i acuz ca fiind tradatori asa repede

        Apreciază

      • Doktoru said, on septembrie 27, 2012 at 10:59 pm

        Ma gandesc ca toti occidentalii astia isi iau partea lor buna de aici din viata si de aceea Dumnezeu le da cate o suta de ani de viata si conditii decente de trai,unde merg dupa aia nu insist prea mult dar le recomand ceva lejer de purtat !!!…iar cat despre romanii astia amarati cred ca daca se chinuie aici prin lumea asta rea cu ei ajung cu totii intr un loc mai bun ,ei luindu si partea rea chiar din aceasta viata si cred ca si de aceea speranta noastra de viata este mai mica decat a vesticilor ca sa ajungem mai repede in sanul lui Avraam .Cat despre medicii ce sa spun, sunt buni pt cei ce isi pun speranta in ei ,in rest sunt total inutili ,un crestin adevarat nu da doi bani pe ei se roaga la Dumnezeu si asteapta mila Domnului,pt cei mai putini credinciosi asta suna total inacceptabil,stiu ; daca nu ar fi asa de spagari poate ar fi si ei totusi buni de ceva…parerea mea.Doamne ajuta .

        Apreciază

    • Olanu Valcea said, on septembrie 27, 2012 at 2:55 pm

      Petrule pe mine nu m-ai suparat..ai dreptate si tu in multe privinte si cinste tie ca nu ai ales sa pleci…eu akm nu vb despre tine contradictoriu ci incerc sa iti arat si pararea mea pt a intelege de ce unii nu e iau apararea acelora ce pleaca in alata tara si ii considera tradatori.Sa incep in primul rand cu mine- am terminat fac de matematica in Buc. si singurul meu gand este de a ma intoarce inapoi la mine la tara pt a ii ajuta pe tinerii ce fac scoala aici la tara sa inteleaga ca nu trebuei sa gandesaca ca cei despre care tu vb.Si eu aveam ocazia sa plec in Franta la studii unde aveam bursa 2000 de euro pe luna si chirie platita intr-un camin exclent cu toate conditiile(nu ca cel di grozavesti….)…in fine..eu si tu si altii ca noi de ce nu ne plangem si nu ne pare rau ca noi nu vom avea salariile celorlalti care pleaca?Ce ne face pe noi sa fim asa?Iti spun eu..stropul acela mic de credinta in Dumnezeu, stropul acela mic de iubire de tara(patrotism)…si speranta de mai bine si de a face bine…Bun..eu nu am vb de mine pt a ma da mare si sper sa nu va ganditi ca eu sunt mai altcumva decar voi…Dumnezeu ne iubeste pe toti foarte mult..insa iti un exemplu pe care nu stiu cata lume il stie, dar cu siguranta puteti afla despre el o multidunie de informatii(si nu incerc sa fac propaganda nimanui)- Nicusor Dan-

      Apreciază

      • Olanu Valcea said, on septembrie 27, 2012 at 3:04 pm

        care Nicusor Dan a facut studiile inalte la Paris, dar s-a intors pt a ajuta sistemul de invatamant asa cum a putut el…el A INFIINTAT SNSB(scoala normala superioara bucuresti) si s-a implicat in multe activitati de dezvoltare a invatamantului…asa putem face fiecare cate ceva (mai mic sau mai muare dupa puterea fiecaruia si se va simti in timp….).Iti recomand cartea de Eusebiu Camilar – povestiri eroice sa vezi cum se chinuia si nu plecau nicaieri din fata mortii si a greutatilor marii nostri conducatori, caci fara ei noi nu am fi fost astazi asa…probabil nici tara nu ar fi aratat asa…sa iei exemplul conducatoriilr nostrii cum nu-si plecau nici geniunchiu nici capul cotropitorilor si cum femeile mai degraba sa sinucideau decat sa fie prinse de turcii pt a fi batjocorite…in fine…eu cu comentariul meu nu voi schimba nimic,insa una este buna si clara: A Pleca In Alta Parte pt un Pumn de Bani nu face bine nici sufletului nici celor din tara ta..semenilor tai..Crezi tu ca tarile din vest nu au suficienti medici????De ce nu pleaca in Africa unde acolo sunt muuult mai muulte persoane nevoiase…Daca ar pleca in Africa in cele mai sarace tari pt a-i ajuta pe oamenii de acolo chiar i-as lauda pe aceia,dar asa…NU..o intrebare? Oamenii care au iesit in iarna la proteste(1mie, 5 mii, 10mii sau 20 de mii daca au fost)nu iti sunt suficienti?Sunt destui care „‘mor” din cauza lipsei personalului in toate domeniile tarii noastre pt care stramosii tai si ai mei si-au dat viata omule!!!Domnul sa ne ierte si sa ne ajute pe toti!!!

        Apreciază

  3. minionita said, on septembrie 26, 2012 at 12:54 am

    E un lucru trist ce se intampla dar nu e corect sa-i condamni atata vreme cat exista exod din toate meseriile. La urma urmei, doctorul termina o facultate, face un rezidentiat si incepe sa lucreze in spital. Ia un salariu din care nu isi poate cumpara cartile necesare ca sa se specializeze ( nu mai vorbesc de casa ori masina ). Orice cersetor castiga mai bine decat un medic la inceput de cariera, orice tigan poate sa intre in spital sa il bata daca asa i se pune pata, de multe ori nu isi poate face meseria pentru ca nu sunt bani de vata alcool si pansament ( nu mai vorbesc de aparatura sau medicamente scumpe – va aduceti aminte ce taraboi a iesit cand niste medici au eliberat tratamentul pentru bolnavi de cancer inainte ca CASMB sa aprobe dosarele ? ), Si dupa ce munceste niste ani nici macar nu e sigur ca o sa ia o pensie. Cum sa nu plece undeva unde in afara de salariu, poate lucra in conditii deosebite, unde e tratat cu respect, ca un profesionist? Asta e valabil cam pentru toata lumea dar astia care ne conduc nu se preocupa de medici fiindca atunci cand se imbolnavesc pleaca afara.

    Apreciază

  4. crestinul ortodox said, on septembrie 26, 2012 at 4:07 am

    toti pleaca ca spre ‘ taramul fagaduintei ‘ dar nu este mult timp acela , ‘taram al fagaduintei’ , intrucat …
    ‘ multi pleaca din Tara si putini se vor intoarce ‘
    ‘vor vrea sa se intoarca inapoi dar nu se vor mai putea intoarce ‘ spune Sfantul Parinte Arsenie Boca ,
    poate vi se par pe dos aceste profetii , dar se vor intampla intocmai
    ‘caci vor veni multi si se vor inchina la hotarele Romaniei dar nu vor putea sa intre , fiind inconjurata numai de foc ‘
    amin!

    Apreciază

    • Maria said, on septembrie 28, 2012 at 10:36 pm

      Nu mai exista doctori care sa fie devotati meseriei si care sa se implice prea mult pentru a salva vieti ,daca nu te duci cu sacul plin cu bani .
      Daca ar trai mai modest ,ca si toti ceilalti oameni ,le-ar ajunge castigul ,cat si comisionul ,dar luxul este mai presus de orice .Nimeni nu mai respecta juramantul lui Hipocrate ,(medic in Grecia Antica ,)care cuprinde indatoririle morale ale medicilor si exercitarea meseriei de medic ,fara a impune comisioane ,spagi etc..
      Medicii de dinainte de „revolutie”,erau mult mai responsabili ,fata de orice bolnav ,decat sunt acum
      in acest Sistem criminal fata de populatia acestei tari .

      Apreciază

  5. ploiesti said, on septembrie 26, 2012 at 8:15 am

    si mie mi se pare ca se fac doctori pentru a avea o situatie materiala buna si nu ca sa matuiasca oameni de boli,la fel cu se fac si preoti(la unii poate veni gandul de mantuire pe parcurs,iar la altii purtarea de grija a lui Dumnezeu pentru cei sarmani) ,asa e majoritatea omenirii:tradatoare,lipsita de caracter,fara discernamant,fara un tel Dumnezeiesc adevarat,majoritatea fac binele doar daca si ceilalti il fac,daca nu au posibilitatea sa faca rele

    Apreciază

    • crestinul ortodox said, on septembrie 26, 2012 at 9:14 am

      Adevar Graiesti !
      valabil si pentru doctori ce uita si de juramant si de ORTODOXIE , atunci cand’ ochii dracului ‘ zambesc , ii ademenesc si abandoneaza , uita astfel Toate ce tin de meseria nobila de doctor !
      DAR TOATE DIN ASTA LUME AU UN PRET , ce trebuieste platit !
      Insa Credinta , Nadejdea si Dragostea fata de DUMNEZEU ADEVARAT Intru SFANTA TREIME sunt oferite tuturor , fara pret cum face lumea desarta si vrajmasul sau dracul care cere sufletul la schimb …;
      aceste trei virtuti sunt Calea , Adevarul si Viata , sunt Insasi Domnul IISUS HRISTOS si depinde de om daca stie sa-si aleaga Comoara , Comorile vesnice care nu vor pieri sau alege comorile trecatoare desarte , viclene unde furii sapa , rugina le mananca si pier odat cu acest neam desfranat si ticalos ;
      „Fericiti cei care nu se vor Rusina de Mine si de Cuvintele Mele in acest neam ticalos si desfranat ca nici Eu nu ma voi rusina de ei , in fata TATALUI MEU la Judecata Dreapta ”
      astfel , cei care pleaca sa se gandeasca de doua ori inainte sa plece daca fac bine , din toate punctele de vedere , nu numai al bunastarii materiale …caci nu se stie nici pina maine ce poate sa aduca ziua de maine , dar altminteri sa-ti faci planuri pentru un an , sau doi , sau pentru o viata ?!
      amin!

      Apreciază

    • ionut ignat said, on septembrie 26, 2012 at 11:29 am

      @ploiesti

      majoritatea omenirii de care vorbesti este CA NOI : tradatoare,lipsita de caracter,fara discernamant,fara un tel Dumnezeiesc adevarat,majoritatea fac binele doar daca si ceilalti il fac,daca nu au posibilitatea sa faca rele.

      nu intotdeauna ALTII sunt spurcaciunea. sa ne mai uitam si la NOI !

      p.s. tot ploiestean sunt, nascut si crescut aici.

      Apreciază

      • ploiesti said, on septembrie 26, 2012 at 2:14 pm

        @ionut ignat,da da da santem si noi pacatosi cei mai pacatosi dar cautam dreapta credinta si cu ajutorul ei ne luptam cu pacatele dar majoritatea necautand Adevarul …(pl sud)

        Apreciază

  6. ploiesti said, on septembrie 26, 2012 at 8:59 am

    multi asteapta(vorba preotilor rusi din „convorbiri despre apocalipsa) ca antihrist sa spuna : sant antihrist si s evreu din neamul lui dan si va dau semnul diavolului.. dar se merge invers : avem grija de sanatatea voastra :http://www.youtube.com/watch?v=0upxwEDhl2k

    Apreciază

  7. ploiesti said, on septembrie 26, 2012 at 9:00 am

    Apreciază

  8. pintea said, on septembrie 26, 2012 at 10:08 am

    Adevarul cred ca este mai nuantat.Sa ne aducem aminte si de campania de presa (sustinuta si de presedintele basescu) impotriva medicilor. Cati pot rezista si fara bani si denigrati ?

    Apreciază

  9. Cosmin M said, on septembrie 26, 2012 at 10:33 am

    Inalte sunt judecatile Lui Dumnezeu. Eu sunt mare pacatos si ceea ce se mi intampla e cu voia Lui Dumnezeu. Eu nu ii judec ca are cine sa ii judece.

    Apreciază

  10. razvanrc said, on septembrie 26, 2012 at 7:34 pm

    Nu esti vina medicilor, ci a sistemului. Acest sistem este indisolubil legat de votul romanilor din ultimii 20 de ani care tipau „Iliescu, Iliescu te votam cu neamul/ Ca sa moara de necaz Ratiu si Campeanu”! Dezvoltarea Romaniei a fost sugrumata atunci si azi noile generatii trag ponoasele.

    Apreciază

  11. Cezar said, on septembrie 26, 2012 at 10:20 pm

    Ce insemna cand omul se gandeste doar la bani!

    Apreciază

  12. nelu said, on septembrie 26, 2012 at 11:39 pm

    problema ar trebui pusa si in sensul
    ca invatamantul in ro este gratuit, in general;
    daca scoala s-a facut pe banii studentului
    n-ar fi nici o problema, … dar
    daca scoala s-a facut pe banii statului …

    Apreciază

    • minionita said, on septembrie 27, 2012 at 6:08 pm

      Problema e ca iese un somer pe banii statului fiindca daca nu are pile si nici nu s-a numarat printre cei recrutati din anii terminali, are toate sansele sa ajunga sa munceasca intr-un domeniu care nu are legatura cu facultatea pe care a terminat-o.

      Apreciază

  13. Haralambos said, on septembrie 27, 2012 at 12:57 am

    Nu toti doctorii pleaca pentru bani. Se pleaca si pentru o pregatire de calitate, sistemul de invatamant romanesc fiind praf. Se pleaca pentru tari in care profesorii sunt cu adevarat profesori si cauta sa invete si pe altul. Se pleaca si pentru un mediu in care munca ta e intr-adevar valorificata. Se pleaca pentru o atmosfera de colegialitate si respect. Se pleaca dintr-un sistem in care esti sclavul unui sef de multe ori mai prost si mai incompetent decat tine. Se pleaca dintr-un mediu bazat de pile, relatii si alte criterii straine de munca cinstita si onesta. Se pleaca pentru o viata mai buna pentru copiii si parintii tai.

    Exista Ortodoxie si in diaspora, stati linistiti, ba inca mult mai activa decat in tara. Au nevoie si strainii sa cunoasta Ortodoxia altfel.

    Iar asceza si sacrificiul se poate cere doar de la sine nu de la altii, asa ca mai usor cu tradarea si alte prostii. Ca daca incepem sa avem pretentii unii de la altii unde mai ajungem? Tu, saccsiv2, ce jertfa faci de vorbesti asa cu mare forta? Cati copii ai strazii ai culcat cu tine in casa? Cati oameni de pe strada ai spalat in baia ta? Ai oare doar 2 camasi? O singura pereche de pantaloni? Cum de iti permiti sa ai telefon cand altii nu au ce manca? Vinde calculatorul tau si da-l saracilor! Sau doneaza-l unor copii care au nevoie sa lucreze pe el. Oare de ce ai mai multe perechi de incaltaminte? Nu vezi ca romanii si fratii tai umbla desculti? Vorbesti impotriva avortului, dar cati copii ai adoptat? E asa usor sa dam din gura despre altii, ca nu fac si dreg. Faceti fratilor desavarsire in dreptul vostru si se vor lumina si altii din jur.

    Apreciază

    • Olanu Valcea said, on septembrie 27, 2012 at 3:49 pm

      Corect si ce spui tu…asa este cum spui tu(ca exista repsect in celelate tari si ca este mai bine).DA! este mai bine pt ca din acele tari nu au plecat atat de multi oameni in alte parti si au ramas acolo pt a face acolo sa fie bine… 😦 mda…intr-adevar nu este nici prea bine sa ii judeci pe acesti oameni caci Dumnezeu are acest drept, insa e bine totsui sa vb despre ei deoarece poate asa se mai trezesc si altii care or citi comenturile astea si poate poate se vor schimba…

      Apreciază

      • crestinul ortodox said, on septembrie 27, 2012 at 6:09 pm

        Iar printre straini , scoala de medicina , se face pe bani grei si nu gratuit !
        dar la noi , statul ofera gratuit acest privilegiu , insa bani mai putini pentru leafa , pentru ca Traim in Romania, iar noi nu avem suficient curaj si demnitate sa ne cerem drepturile …
        numai zic de locurile de munca din spitale care se obtin cu spagi in stanga si in dreapta …
        insa sa nu uitam intr-atat de mult ca suntem romani crestini ortodocsi iar Tara Aceasta inca are nevoie de noi , pentru ca nu putem sti ce viitor poate sa fie si acolo unde pare a fi ‘lapte si miere’ ;
        iar prin strainaturi , au devenit si straini mai nationalisti decat erau si tin la semenii , la conationalii lor cand fac selectie la angajari si opteaza pentru ai lor , englezi , spanioli , germani ca asta este , au sentiment inca de nationalisti nu si l-au abandonat ;
        numai noi romanii preferam sa abandonam acest Neam si aceasta Tara pentru s’il vous plais monsieur pe la usile strainilor si plecaciuni , fara ‘1cm ‘ de coloana vertebrala ,
        sa ne Iubim Credinta Sfanta in DUMNEZEU , in MAICA DOMNULUI
        sa iubim Aceasta ‘saraca’ Tara Bogata Asa cum este ,
        Si sa o facem noi mai frumoasa si Trainica pentru copii nostri ,
        amin!

        Apreciază

    • crestinul ortodox said, on septembrie 27, 2012 at 3:56 pm

      haralambos , pentru ca sa spui tu , toate acestea , Saccisiv 2 a trebuit sa aduca aminte si sa spuna inaintea ta , toate acestea !
      oare nu crezi ca si Aceasta sarcina si sudoare de Trezire si Aratare a Adevarului , nu are rasplata la DUMNEZEU ?
      „Fericiti cei care nu se vor rusina de Mine si Cuvintele Mele in acest Neam desfranat si ticalos ”
      la cine face referire aici , MANTUITORUL , decat la Marta si Maria , in ordinea spusa si aratata
      Marta care nu se va rusina de ‘Mine ‘ adica de DUMNEZEU ce care face fapta
      si Maria care nu se va rusina de Cuvintele Mele care sta si asculta Cuvantul Lui DUMNEZEU si spune si la altii ;
      adica ascultare si marturisirea este Tot pentru DUMNEZEU caci la Inceputuri a Fost CUVANTUL , DUMNEZEU A ZIS SI S-AU FACUT TOATE CELE VAZUTE SI NEVAZUTE ;
      si inca ceva . hai ‘sa nu aratam paiul din ochiul fratelui intrucat barna din ochiul nostru este mul mai mare ‘
      spune insasi DUMNEZEU ‘fatarnice scoateti barna din ochiul tau si apoi arati paiul din ochiul fratelui tau ‘
      si cei care spun ADEVARUL SI Arata ADEVARUL , Demni sunt de Toata Cinstea , intrucat in Adevar Curat avem si LUMINA DUMNEZEIASCA , unde ne aflam mantuire si Izbavire !
      si Acestea le-a spus Sfantul Parinte Arsenie Boca
      ‘ multi vor pleca din tara dar putini se vor intoarce ‘
      ‘va veni vremea cand vor vrea sa se intoarca dar nu vor mai putea ‘
      Intrucat Romania este Pamint Sfant , Gradina MAICII DOMNULUI si profetiile spun ‘peste tot va fi parjol , apa multa (inundatii) si mare urgie , dar Romania va fi ferita ‘
      ‘insa va avea razboiul mintii cu antihrist si slugil lui ‘ asa ca mai Bine este atunci cand poti intinde o mana de ajutor si ajuta pe cei din Neamul tau decat pe strainii , care in trecut nutreau doar subjugarea acestui Pamint si sclavia stramosilor nostri Neamul romanesc , caci prin ei Acest Neam romanesc suntem pe acest Pamint !
      iar la Judecata lui DUMNEZEU nu te duci cu neamul strain unde ai trait si ai huzurit , mergi tot cu cel Romanesc , unde ti-a dat DUMNEZEU sa te nasti si ei te vor judeca si te vor face tradator de Neam si Tara , pentru ca ti-a fost rusine sa stai precum Acestia pe Acest Pamint Romanesc ,
      ‘fie soare, fie vant
      sau ploaie si furtuna !
      amin!

      Apreciază

      • Olanu Valcea said, on septembrie 28, 2012 at 8:14 pm

        Bune argurmente!Cred ca si eu voiam sa spun cam aceleasi lucruri, insa t te-ai exprimat mai bine…ai dreptate in ceea ce spui mai ales faptul ca tinerii medici de la noi din tara prefera sa plece in afara si sa ingrijeasca popoare care in trecut nu stiau cum sa ne robeasca mai tare…si DA!!! daca pleci in Franta, Germania sau Anglia te vei lovi de zid de ”discriminare” as putea spune pt ca daca este sa concurezi pe un post cu unul din tara lor si nu esti cu muuult mai bun decat el atunci nu vei primi tu acel post…Domnul sa ne ierte si sa mantuiasca!!

        Apreciază

    • Doktoru said, on septembrie 27, 2012 at 11:13 pm

      Mi a sarit in ochi fraza cu Ortodoxia hiperactiva din occident si mai sa mi scape mouse ul din mana de la hohotele de ras ,ha,ha,ce mi plac glumele tale…Ortodoxie pa bani,nu !!! Cu conditii si salar mai decent,nu i asa!?!Mai bine mutati va la catolici ca va dau ei conditii mai bune ,Ortodoxia nu are asa ceva in fisa postului ci doar durere si chin,prieteni…eu cred ca occidentul a avut timp sa cunoasca Ortodoxia destul timp,oare 2000 de ani nu le au ajuns ?!!!…,apropos si i evreii au avut timp tot la fel sa cunoasca Ortodoxia si pe Hristos,dar se pare ca daca le ai mai da inca pe atat tot la fel de nenorociti vor ramane in nesimtirea lor de animale…cred ca si de aia Dumnezeu le a dat semnul asta cu steagul propriu ,i a mai adunat o data Dumnezeu pe toti la un loc si nu pt bine.

      Apreciază

    • Maria said, on septembrie 28, 2012 at 10:43 pm

      Ortodoxia din diaspora este diluata cu ecumenismul si nu mai poate fi ortodoxie adica Dreapta Credinta ,ci
      stramba credinta .

      Apreciază

  14. minionita said, on septembrie 27, 2012 at 6:03 pm

    Eu cred ca mare parte din cei care raman nu o fac din patriotism ci fiindca nu i-ar angaja nimeni afara. Iar daca ii acuzi pe doctori de tradare trebuie sa faci la fel si cu constructorii, inginerii, cercetatorii si toate celelalte categorii. Eu am auzit si de doctori care au devenit capsunari pentru ca obtineau mai multi bani ( si nu vorbesc de absolventi care au pretentii ci de unii care aveau vechime in spate ). Ati vazut toti vorbesc de tipul ala care spunea ca scoate din cersit 500 de RON pe zi. Ala scoate intr-o saptamana mai mult decat scot 70% din populatia Romaniei. Cand vezi asa ceva, indiferent de meseria pe care o ai, iti vine sa iti dai palme ca esti prost.

    Apreciază

  15. crestinul ortodox said, on septembrie 27, 2012 at 6:13 pm

    i-as acuza pe toti care pleaca din Tara, de tradare , intrucat ce a spus Sfantul Parinte Arsenie Boca si alti Sfinti se va intampla intocmai
    ‘multi vor pleca din Tara dar putini se vor intoarce inapoi ‘
    ‘va veni timpul cand vor vrea sa se intoarca dar nu vor mai putea ‘
    amin1

    Apreciază

  16. mircea.v said, on septembrie 27, 2012 at 9:45 pm

    Extras din: „SPITALUL, CORANUL, TALMUDUL, KAHALUL ŞI FRANCMASONERIA” – „Dr. Nicolae Paulescu” (si profesor universitar)

    „Pentru astăzi, daţi-mi voie să vă întreţin, spunân-du-vă câteva cuvinte despre spiritul ce se cuvine să-i însufleţească pe medici, când se află în faţa bolnavilor, într-un spital ca acesta în care ne aflăm.
    Dar, ce este un medic?
    Ce este un bolnav?
    Ce este un spital?

    I. Ce este un medic?
    Un medic este un om care exercită medicina. Dar ce este medicina?
    Medicina este o ştiinţă şi, în acelaşi timp, o profesie.
    1 – Ca ştiinţă, medicina studiază omul, – şi-l stu¬diază întreg, corp şi suflet, din punctul de vedere morfologic, fiziologic şi patologic.
    Într-adevăr, medicina, după cum ştiţi, studiază:
    a) – forma corpului omenesc şi a organelor ce-l constituie (anatomia), – structura intimă a acestor organe (histologia), – precum şi evoluţia şi repro¬ducţia individului (embriologia, obstetrica);
    b) – fenomenele vitale de nutriţie şi de relaţie (fizi-ologia) ;
    c) – bolile generale şi afecţiunile organelor, care tulbură fenomenele vitale de nutriţie şi de relaţie (nosologia şi patologia).
    Prin urmare, medicina studiază omul şi, singură printre ştiinţe, are omul ca unic obiect al studiului ei. Ce e mai mult, – medicina, fiind o ştiinţă cu apli-caţii practice, are meritul de a pleca numai de la fapte pozitive; ea nu urmează sisteme sau utopii, care fiind întocmite pe o cunoştinţă imperfectă a omului, nu servesc decât să inducă lumea în eroare.
    Medicina cunoaşte deci în mod real omul; ea ar trebui să fie principala bază a filozofiei.
    2. – Ca profesie, medicina serveşte pe om:
    a) – prin igienă, ce-l protejează de boli;
    b) – prin terapie, ce-i alină durerile şi caută să-l vindece sau, cel puţin să-i evite moartea.
    Dar nu e numai atât.
    Profesia unui medic îl obligă să se devoteze pen¬tru cei ce suferă şi, de multe ori chiar, să-şi rişte viaţa pentru a scăpa pe aceea a altora. În ce altă profesie se găseşte abnegaţia absolută de sine, pe care medicina o impune celor ce o exercită?
    Este evident deci că, dintre toate profesiile, medicina este cea mai binefăcătoare.
    Dar, – în plus, – medicul, prin profesia sa, devine prietenul şi chiar confidentul celor ce suferă, – bogaţi sau săraci, tineri sau bătrâni, – care-l ascultă şi se supun orbeşte la prescripţiile lui. Ori, cum un medic instruit cu-noaşte instinctele şi prin urmare şi patimile, îi este uşor ca, – prin grai şi prin exemplu, – să poată să lumineze omenirea şi să-i îndrumeze educaţia socială, care combate aceste patimi, – adică să răspândească principiile adevăra-tei morale ştiinţifice.
    Astfel, părintele medicinei, HIPOCRATE, a avut dreptate să zică; „scopul final al medicinei nu este numai să vindece sau să prevină bolile, – ci încă să perfecţioneze pe oameni şi să-i facă mai fericiţi, făcându-i mai buni”.
    Medicul trebuie deci să fie, în acelaş timp, un savant care iubeşte din tot sufletul ştiinţa medicală, adică ştiinţa omului; să fie o fiinţă care se jertfeşte pentru alţii, până la moarte şi, în sfârşit, să fie un învăţător al omenirii sau mai bine zis, un apostol al moralei… şi aşa ar fi în realitate, dacă confraţi ne¬demni n-ar fi deschis tarabă în templul sacru al medicinei.
    Acum înţelegeţi înalta demnitate a profesiei medicale şi respectul ce i se dă din toate părţile. „Cinsteşte pe medic” zice Biblia,…” căci ai trebuinţă de el”.

    II Dar, ce este un bolnav?
    Un bolnav este un individ în al cărui organism s-au produs, – sub influenţa unei cauze patogene, – tulburări ale funcţiilor vitale de nutriţie sau de relaţie, tulburări care-i pot ameninţa existenţa. Sunt bolnavi care, fiind săraci, nu pot să-şi procure îngrijiri medicale, şi din cauza bolii nu mai sunt în stare să-şi agonisească nici măcar cele necesare pentru întreţinerea vieţii. Astfel de bolnavi, – care ar pieri dacă ar fi părăsiţi, – vin la spital.
    În asemenea condiţii se află, de pildă, un dulgher care, căzând de pe o schelă, şi-a frânt o mână sau un picior, – un ţăran care, lovit de pelagră, şi-a pierdut minţile; – un orăşean care, doborât de tifos, zace în neştire timp de trei săptămâni.
    Dar, alături de lucrătorul căzut de pe schelă şi victimă a muncii, – alături de ţăranul şi de orăşeanul, victime de multe ori ale unei organizări sociale defectuoase, – veţi întâlni la spital indivizi – şi încă în mare număr – victi-mele propriilor lor patimi (adică ale instinctelor deviate de la adevăratul lor scop), – indivizi care inspiră scârbă şi care par a nu fi demni de nici un interes.
    Veţi întâlni bunăoară pe beţivul care, nevrând să-şi înfrâneze pofta de băutură, aruncă în ghiarele cârciumarului tot ce agoniseşte, până şi hrana copiilor lui; – care înveninează viaţa unei nenorocite soţii; – care-şi dezonorează părinţii; – care e ruşinea familiei şi plaga societăţii; – şi care sfârşeşte în imbecilitate, dacă oftica , dreapta pedeapsă a unei asemenea sinucideri, nu a venit să scurteze o existenţă degradantă.
    Veţi găsi, de asemenea, pe desfrânatul care, nepricepând sau bătându-şi joc de importanţa instinctului genital, al cărui scop este reproducerea, – nu vede într-însul decât un mijloc de a-şi procura gâdilituri plăcute şi abuzează de actele generării, până devine tabetic , sau contractează boli, pe care poporul le numeşte, cu drept cuvânt, ruşinoase.
    Să oprim aici această enumeraţie dezgustătoare.
    Dar, în spital, veţi mai descoperi şi oameni de alte naţii, ca unguri, greci, ovrei… naţii chiar duşmane nouă şi care duc în contra noastră, unele, o luptă pe viaţă sau pe moarte.
    Or, toţi aceşti oameni, – buni sau răi, virtuoşi sau vicioşi, conaţionali sau inamici, – primesc în spital aceleaşi îngrijiri, fără să se ţină seamă de meritele sau de nemernicia lor.
    Care este explicaţia acestui fapt?
    N-am putea oare să-i distrugem pe aceşti bolnavi, sau cel puţin să ne scăpăm de cei vicioşi, care sunt o povară pentru societate şi de cei de altă naţie, care sunt un pericol pentru neamul românesc?
    În antichitate, pe timpul romanilor, sclavii bolnavi, care nu mai puteau servi stăpânilor, erau abandonaţi într-o insulă, unde mureau de foame. De altminteri, chiar faimoasa lege, zisă naturală, a lui DARWIN, lupta pentru trai, ne invită să nu-i cruţăm pe bolnavi – care trebuie să fie suprimaţi ca nişte concurenţi căzuţi – căci în această luptă nu supravieţuieşte decât cel tare, adică cel sănătos, pe când cei slabi, adică cei bolnavi, sunt condamnaţi să piară. Homo, homini, lupus!
    V-am arătat, însă, altădată, că această hidoasă lege nu există în natură, ci numai în mintea smintită a câtorva atei materialişti. Dar, îmi veţi zice: oamenii, ca şi animalele, au un sentiment instinctiv de compătimire, de milă, pentru semenii lor ce suferă. Ei bine, acest sentiment, intens pentru membrii familiei, slăbeşte din ce în ce pentru membrii tribului şi ai naţiei şi ajunge să fie aproape nul pentru mem¬brii omenirii – şi atunci se numeşte filantropie.
    În tot cazul, mila nu exista pentru vicioşi şi mai ales pentru duşmani, – prin urmare instinctul milă nu a putut prezida la alcătuirea spitalelor. Atunci, care este cheia acestei enigme?

    III Ce este un spital?
    Să lămurim şi noţiunea de spital. Un spital este un aşezământ, – fundat de o persoană sau de o asociaţie de persoane, – în care bolnavii săraci găsesc, gratis, îngrijirile medicale de care au trebuinţă, precum şi tot ce le este necesar pentru întreţinerea vieţii, în timpul bolii lor. Este evident că orice spital trebuie să aibă o clădire care să îndeplinească anumite condiţii de dispoziţie generală şi interioară, de aerisire, de încălzit etc., – să posede un mobilier convenabil, să dispună de venituri suficiente pentru a putea face faţă, în mod larg, la toate necesităţile bolnavilor, să aibă un personal medical şi infirmier instruit şi devotat.
    Dar de când există spitalele?
    Instituţia spitalelor este de dată relativ recentă. Numeroase cercetări istorice şi arheologice arată că în vechime n-au existat spitale. Într-adevăr, iată ce zice în această privinţă, într-o lucrare bine documentată, un autor a cărei compe¬tenţă este incontestabilă . „Nici un stabiliment public, destinat în mod special şi unic bolnavilor, nu pare să fi existat în anticul Egipt”.
    „De asemenea, nu se găseşte nici o urmă de instituţii ospitaliere la evrei… Bolnavii şi infirmii se adunau sau erau transportaţi în pieţele publice, lângă piscine, la răspântii sau sub portice, pentru a primi sfaturi de la trecători – care au suferit ei înşişi sau au văzut pe alţii suferind de o asemenea boală”.
    Aceleaşi lucruri se petreceau şi la alte popoare vechi, bunăoară la Mezi, la Perşi…” „În India, spitalele erau cu totul necunoscute…” „În China, nu numai că în secolele trecute n-au existat spitale, dar nu se găsesc încă nici astăzi”.
    „Oraşele Greciei posedau mai toate, sub numele de Geroniae, de Gerusiae, edificii publice unde bătrânii, care aduseseră servicii eminente patriei, erau întreţinuţi pe socoteala Statului. Cynosargul era locul unde erau adunaţi copii abandonaţi; iar Xenodochul, deschis tuturor străinilor, nu primea decât oameni sănătoşi. Dar nicăieri nu este făcută vreo menţiune despre edificii destinate în mod special bolnavilor”.
    „Până în primele secole ale Erei creştine, romanii, ca şi grecii, n-au avut spitale „. Mai târziu, „atunci când religia lui Hristos veni să spună omului că o fiinţă omenească ce suferă este un frate ce trebuie alinat, – numai atunci, fu posibil să se cre¬eze adevărate spitale”.
    „Spitalele sunt o inspiraţie a carităţii creştine” .
    Încă de pe la jumătatea secolului al III-lea şi mai ales în secolul al IV-lea, începură, atât în Orient cât şi în Occident, să se ridice azile unde erau adăpostiţi şi nutriţi infirmii săraci.
    Dar, primul spital pentru bolnavi a fost fondat la Roma, în anul 380 sau 381, de o pioasă femeie creştină, Fabiola, ale cărei fapte bune ne-au fost transmise prin scrierile Sfântului Ieronim .
    Pe la aceeaşi epocă (anul 372), Sfântul Vasile, Episcopul Cesareei Cappadociei, zidi la porţile acestei cetăţi un azil celebru unde se primeau şi se îngrijeau bolnavii, „îndată ce ieşi din cetate, – zice Sfântul Grigore din Nazianz, – vezi un oraş nou, care este sanctuarul pietăţii. Acolo boala, îndurată fără mur¬mur, pare a fi o încercare binecuvântată; acolo caritatea străluceşte în operele sale”.
    Mai târziu, sub împăratul Justinian şi sub urmaşii săi, asemenea azile se înmulţiră în Orient, – şi tocmai pe la sfârşitul secolului al Vl-lea apărură spitale şi în Occident. Mai întâi ca anexe ale bisericilor şi mănăstirilor, apoi ca stabilimente de sine stătătoare.
    Din aceste fapte istorice rezultă că: Spitalele n-au existat în antichitate; ele au apărut în primele secole ale erei creştine şi sunt efectele carităţii.
    Dar ce este Caritatea?
    Caritatea este un act voluntar , a cărui formulă a fost enunţată astfel de către Iisus Hristos: „Iar când va veni Fiul Omului întru Slava Sa… El va zice celor de-a dreapta Lui: Veniţi, binecuvântaţii Părintelui Meu, de moşteniţi Împărăţia cea gătită vouă de la întemeierea lumii. Căci…. bolnav am fost şi M-aţi îngrijit. Atunci vor răspunde Lui drepţii, zicând: Doamne… când Te-am văzut bolnav şi am venit la Tine? Şi răspunzând Împăratul va zice lor: Adevăr zic vouă, întrucât aţi făcut unuia dintre aceşti fraţi ai Mei prea mici, Mie Mi-aţi făcut” .
    Cu alte cuvinte, Dumnezeu vrea ca iubirea, ce-I datorează oamenii să se reverse asupra bolnavilor săraci . Şi, într-adevăr, acesta este singurul mijloc efectiv, de care dispun oamenii, ca să-şi manifeste iubirea către Creato¬rul lumii, către Autorul vieţii lor, – şi să înalţe astfel această iubire până la Acela pe care nu-L pot atinge şi care n-are trebuinţă, pentru El Însuşi, de binefacerile lor… căci El este Binele infinit. Din această sentinţă au răsărit spitalele.
    Fabiola, Sfântul Vasile, precum şi împăraţii, prinţii şi oameni bogaţi, care au fondat spitale, n-au făcut decât să pună în practică preceptul carităţii creştine.
    **
    Originea ideii de spital fiindu-ne acum cunoscută, să ne întoarcem la întrebarea noastră: Care este spiritul ce trebuie să existe într-un spital? Sunt unii medici de spital, cupizi şi avari, care, – sacrificând totul pentru clientela lor particulară, – neglijează bolnavii care nu le pot plăti şi fac, la spital, vizita în câteva minute, galopând pe dinaintea paturilor.
    Sunt alţi medici de spital, orgolioşi, cărora li se pare că spitalele sunt făcute pentru ei, şii consideră pe bolnavi ca pe nişte obiecte de studiu. Ei sunt mulţumiţi când primesc un caz interesant, asupra căruia vor putea să facă o comunicare la o societate savantă sau să-şi publice observaţia într-o gazetă medicală, – dar resping sau nu se ocupă de sărmanul bolnav, care nu prezintă decât un caz banal, ce nu poate fi exploatat în profitul gloriei lor.
    Din fericire, asemenea monştri sunt rari.
    Mai sunt şi medici de spital cărora, în lipsa unei educaţii creştine, li s-a atrofiat fibra idealului şi au căzut în indiferenţă, devenind pur şi simplu nişte funcţionari adică un fel de trântori care, pentru o leafă cât mai grasă, fac cât pot mai puţin. Acest soi de medici paraziţi roiesc pretutindeni şi constituie o adevărată plagă socială.
    D-voastră, însă, să nu urmaţi aceste păcătoase exemple. Când veţi intra în vreun spital, dezbrăcaţi-vă de patimile de cupiditate şi de orgoliu, lepădaţi şi trândăvia şi daţi-vă cu totul bolnavilor, – cărora să le fiţi recunoscători dacă, îngrijindu-i, vă vor permite să vă instruiţi.
    Şi dacă voiţi să fiţi perfecţi, culegeţi fructele ce se vor dezvolta din să¬mânţa ce am semănat astăzi în sufletele D-voastră, tinere şi generoase, – şi, urmând preceptele carităţii, îngrijiţi pe bolnavul mizerabil, – nu ca pe un om, nu ca pe un frate ce suferă – ci ca pe însuşi Dumnezeu.
    Acesta este spiritul ce trebuie să domnească într-un spital.

    Apreciază

  17. mircea.v said, on septembrie 27, 2012 at 11:04 pm

    http://www.fericiticeiprigoniti.net/dumitru-uta

    Apreciază

  18. Dana said, on septembrie 28, 2012 at 4:36 am

    Nu stiu cati de aici sunt in strainatate. IATA eu ofer exemplul meu. Am Plecat din Romania acum 6 ani, nu eram medic ci consilier juridic. Aici in state am gasit o slujba in domeniu, nu ca avocat dar ca paralegal. Am trecut prin 3 joburi pana acum si Dumnezeu m-a ajutat, castig binisor insa munca si stresul sunt de zeci de ori Mai mare decat in serviciul pe care il aveam in Romania. Si strainii te plac numai atunci cand muncesti din greu si face si treaba buna dar daca esti Mai bun decat ei te individiaza si te discuta mereu. Da, painea e multa dar e amara.. Sora mea e medic si e in Romania se gandea si ea sa plece cu sotul ei care este si el medic, dar s-au lecuit pt o vreme. Sora cumnatului meu este medic in Germania, a plecat acum cativa ani si cu toate ca vorbeste binet nemteste, doar e nemtoaica pe jumate nu o duce nici ea mai in Germania, castiga Bine dar sufera ca o urasc nemtii. Vises la Romania, imi iubesc Tara Mai mult acum ca sunt departe, cand vad pustia de credinta de aici ma gandesc la tarisoara mea la oamenii simpli de la tara care ar imparti si ultimate bucata de Paine cu tine din omenie. Occidentul intelept si emancipat care tot ce face pt faima is lauda proprie face. Sunt si oamenii buni dar rari, greu de gasit. Cand merg in Romania in fiecare an toti se bucura ca m-am realizat si eu spun da, dar cu ce pret, mi-a albit parul la 33ani si am facut ulcer de la stress, nu mai dorm fara griji, rar aud o vorba care sa mA incurajeze, il am pe Dumnezeu aici, pe copilasul meu si pe sot, atat. Sa va dea Dumnezeu sanatate si cele bune

    Apreciază

  19. Dana said, on septembrie 28, 2012 at 4:59 am

    Medicii de aici sunt buni si fac totul ca la carte ca sa nu fie dati in judecata, se poarta omeneste chair daca dupa ce ai iesit pe usa uita de tine. In Romania am intalnit multi Medici care nu le-au pasat de mine, si au fost neglijenti, daca as fi fost tratata correct la timp acum nu as suferi de o boala care ar fi putut tratata la vremea cand a aparut. Daca nu as fi fost sa vin aici cine stie cum as fi ajuns, imi pare rau ca trebuie sa spun asta. Medicilor Romani, multora dintre ei le pasa doar de bani si nu de om. Si sora mea se gandeste la cat castiga, cumnatul meu nici nu Mai zic-el e din familie de Medici, e obisnuit cu astfel de practice-oricat ar castiga nu e deajuns.

    Apreciază

    • dorin said, on septembrie 29, 2012 at 6:22 pm

      Nu e normal ca se mai intampla asemena cazuri,dar e raspunsul lor la respectul pe care il purtati doctorilor.Atat timp cat voi,noi nu ne pasa de ei,lor de ce sa -si dea sufletul pt.noi?Noi,toti fugim repede sa ne faca bine,mai ales in ultima faza,sa ne „repare”repede si bine si binenteles gratis.dar noi,voi ne-am gandit ca poate acesti oameni carora le cerem sa ne faca bine,de ex.poate nu au bani sa manance ca lumea intr-o zi,NU.Noi doar vrem sa ni se dea gratis totul,pana si viata,pe care sigur noi am risipit-o.Mai ganditi-va!

      Apreciază

  20. dorin said, on septembrie 29, 2012 at 6:15 pm

    Pana cand nu o sa fie platiti pentru importanta muncii pe care o depun si binenteles sa plateasca atunci cand gresesc,cand o sa aibe tot ce le trebuie in spitale,nu sa le cumpere de la farmacii,vor ramane in tatra ,pana atunci unul sa nu maI ramana.Poate asa se trezeste si guvernul si cetateanul de importanta muncii lor,de cat invata(toata viata,zi de zi).

    Apreciază

  21. Ioan said, on septembrie 30, 2012 at 6:47 am

    Sunt student la Medicina si nu consider a fi o tradare sa imi fac rezidentiatul in Germania si apoi sa ma intorc in Romania.

    Apreciază

  22. crestinul ortodox said, on septembrie 30, 2012 at 8:52 pm

    da !
    daca te intorci in ROMANIA
    insa daca nu te intorci poti sa ti spun ca tradezi nu numai aceasta Tara ci si Neamul in care te-ai nascut si crescut , asemeni si pe cei care te-au invatat cum sa practici Medicina , in conditii mult mai vitregi si precare decat cele care sunt in Germania !
    Intrucat Scoala de Medicina Romaneasca este superioara celor din vest avand exemple de Profesori si Doctori Adevarati care se regasesc in Tratatele de Medicina (morfopat, fiziopat , chirurgie laparoscopica , etc …)
    sa avem curaj si tarie sa si Luptam pentru Aceasta Tara si pentru oamenii Acestei Tari , caci nu se stie cum se intoarce roata …. sau cum va intoarce DUMNEZEU aceasta roata …

    Apreciază

  23. Vitalie Lisnic said, on ianuarie 26, 2013 at 5:25 pm

    Buna ziua,
    Daca tot am ajuns mare vedeta si am fost pus la zid pentru tradare, as vrea sa spun si eu cate ceva. In primul rand vreau sa precizez ca printre motivele care au dus la plecarea mea din tara, banii sunt pe la coada listei. Dar din tot interviul pe care l-am acordat s-a scos in evidenta numai faptul ca am plecat din tara pentru un salariu mai mare.

    Unele lucruri mult mai importante decat banii au inclinat balanta pentru a lua aceasta decizie.
    N-o sa intru in detalii.

    Iar de judecat pentru actiunile mele, ma poate numai D-zeu. Restul, fara suparare, va faceti numai pacate judecand pe altii in nestiinta de cauza.

    Apreciază

  24. Gogu said, on ianuarie 29, 2014 at 3:39 pm

    Eu as spune numai doua vorbe. Noi toti dorim de la aproapele nostru cele mai crestinesti sentimente, sacrificiul de sine, dar cind te uiti in jur foarte rar vezi vreun exemplu activ. Ma indoiesc ca toti cei care scriu mai sus, cerind doctorilor tot felul de sacrificii, au facut ei insisi vreo pomana catre cei din jur. Caci am trai in paradis daca ar fi asa, prea sunt multi cei care critica.
    Apoi eu cred pentru a avea dreptul de a cere celorlalti sa fie ortodocsi si buni crestini, ar trebui facuta curatenie in propria noastra biserica ortodoxa. Pai cum poate orice cleric sa se refere la medici cind preotii nu te ingroapa fara sa-ti ia argintii. Nu te boteaza fara bani. De Craciun umbla din casa in casa cu sfestocul dupa ce oare: ati ghicit, tot dupa bani. Si preotia ar trebui sa fie un har si o renuntare la cele lumesti. Asa ca sa nu ne mai miram ca dintr-o societate atit de fariseistica vor continua sa plece cei care muncesc sa aiba o educatie. Si pentru cei care spun ca statul ii pregateste pe medici, sa nu uite ca a te pregati pentru aceasta profesie implica o munca de citeva ori mai mare decit in majoritatea profesiilor intelectuale, munca facuta de individ, statul nu iti picura in cap aceasta stiinta. Iar domnul numit Crestin Ortodox e total in ceata, medicina romaneasca nu e nici pe departe atit de avansata cum o vrea dumnealui, cu mici exceptii e intr-o stare mediocra. E bine sa nu dai verdicte despre ce nu cunosti.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.