SACCSIV – blog ortodox

„Revolutia WikiLeaks” in TUNISIA?

Posted in revolutie, TUNISIA, WIKILEAKS by saccsiv on ianuarie 16, 2011

Citez din articolul Contribuţia WikiLeaks la revoluţia din Tunisia:

Preşedintele tunisian Zine El Abidine Ben Ali a fost alungat din ţară, după 23 de ani la putere, de protestele alimentate de situaţia economică dificilă, de lipsa drepturilor civile, dar şi de publicarea, de către WikiLeaks, a unor telegrame diplomatice americane în care era descrisă corupţia familiei liderului. Unii comentatori vorbesc deja despre „Revoluţia WikiLeaks”.

Una dintre telegramele publicate de WikiLeaks este cea trimisă în iulie 2009 de ambasadorul SUA la Tunis, Robert F. Godec. În textul depeşei, diplomatul american vorbeşte despre corupţia şi abuzurile liderului şi, în general, a „Primei Familii” a ţării.

Printre altele, ambasadorul spune că:
Tunisia este un stat poliţienesc, cu o libertate de exprimare redusă şi probleme serioase privind drepturile omului.
– Regimul a pierdut legătura cu oamenii, nu tolerează nici sfaturi, nici critici, fie că vin din ţară sau de pe plan internaţional

– Corupţia în cercul puterii este în creştere
– Soţia preşedintelui, Leila Trabelsi, atrage în mod special ura oamenilor

Informaţiile, transmise prin reţelele de socializare
Multe depeşe trimise de diplomatul american merg mai departe şi oferă detalii ale beneficiilor financiare obţinute de Prima Familie prin corupţie. Apare chiar o poveste despre nepoţii preşedintelui Ben Ali, despre care se spune că ar fi furat un iaht al unui om de afaceri francez.
Soţia lui Ben Ali este acuzată în special de corupţie. Telegramele americane vorbesc despre profiturile uriaşe obţinute de Prima Doamnă din deschiderea unei şcoli private pentru elita tunisiană sau din alte afaceri facilitate de guvern.
Ambasadorul american oferă şi o analiză privind viitorul regimului, una destul de exactă. „Nemulţumirea faţă de rata mare a şomajului şi faţă de disparităţile regionale este în creştere. În consecinţă, riscul privind stabilitatea pe termen lung a regimului este şi el în creştere”, spune ambasadorul.
Guvernul tunisian a încercat să blocheze accesul cetăţenilor la telegramele diplomatice americane. Cu un succes parţial însă. Informaţiile au continuat să circule, în special cu ajutorul reţelelor virtuale de socializare, şi au contribuit la inflamarea spiritelor.
Evident că nimeni nu trebuia să le spună tunisienilor ce se întâmplă în ţara lor. Detaliile oferite de telegrame – precum afacerile Primei Doamne – au alimentat însă revolta, comentează revista americană „The Atlantic”. Publicarea telegramei a funcţionat ca un catalizator pentru revolta care l-a înlăturat pe preşedinte, spune publicaţia.

Citeşte AICI cine este omul care a condus Tunisia timp de două decenii

Iata si ce mai putem citi in articolul VIDEO Mii de oameni au sarbatorit in strada fuga presedintelui tunisian, in mai multe orase europene si de peste ocean:

Fuga din tara a fostului presedinte tunisian Zine El Abidine Ben Ali, care s-a refugiat, din noaptea de vineri spre sambata, in Arabia Saudita, a fost sarbatorita de mii de oameni prin manifestatii in strada, in mai multe orase europene, scrie AFP. Cea mai importanta manifestatie a avut loc la Paris, adunand 8.000 de oameni, majoritatea tunisieni, dar si reprezentanti si simpatizanti ai partidelor de stanga din Franta.
Comunitatea tunisiana din Franta numara sute de mii de persoane, Tunisia fiind, in trecut, colonie franceza.
Tinerii care au iesit in strada la Paris purtau sicrie invaluite in drapelul Tunisiei, dar si pancarte pe care scria „Le multumim martirilor nostri, nu va vom uita niciodata”.

Unul dintre participantii la manifestatie, Najet Mizoni, in varsta de 59 de ani, profesor de Drept, a declarat pentru AFP ca este „fericit sa se afle acolo” si sa sarbatoreasca „prima revolutie din lumea araba”.
Si la Marsilia, unde locuiesc in jur de 46.000 de tunisieni, 2.000 de persoane au organizat o manifestatie in centrul orasului. Participantii au strigat „Ben Ali asasinul!” si „Ben Ali in fata justitiei!” si au purcat pancarte pe care scria „Omagiu martirilor nostri” si „Sa ne dam mana pentru democratie”.
Manifestatii similare, care au adunat sute de participanti, au avut loc si la Lyon si Lille.
Si in orasele italiene, sute de persoane au defilat pe strazi, sarbatorind caderea regimului lui Zine El Abidine Ben Ali in Tunisia. La Roma, Milano si Palermo, imigrantii tunisieni au iesit in strada arborand drapelul tarii lor, cantand imnul national si strigand „Asasinii!”, „Traiasca democratia!” si „Tunisia libera!”. Ei au organizat si ceremonii funerare simbolice pentru victimele reprimarii revoltei din Tunisia.
Si in Elvetia, in jur de 1.000 de persoane au defilat la Lausanne si Geneva, purtand pancarte pe care scria „Traiasca revolutia tunisiana!” si „Dictatorul Ben Ali a fugit”. „Visul nostru a devenit realitate. Criminalii pot fi alungati”, a afirmat Anis Mansouri, unul dintre liderii comunitatii de tunisieni din Elvetia.
De asemenea, in centrul Bruxelles-ului s-a adunat, sambata dupa-amiaza, in jur de 500 de tunisieni.
America: Yes we can, Tunisia: Yes, we do

Fuga lui Zine El Abidine Ben Ali din Tunisia a fost sarbatorita si peste ocean. In Canada, peste 1.000 de tunisieni au iesit pe strazi (la Montréal si Québec) cantand imnul national si strigand „America: Yes we can, Tunisia: Yes, we do”.
Fostul presedinte tunisian Zine El Abidine Ben Ali, indepartat vineri de la putere la presiunea protestelor de strada, si-a petrecut, sambata, prima zi in exil, in Arabia Saudita. Intre timp, in Tunisia, autoritatile depun eforturi pentru a restabili ordinea in tara, insa situatia este in continuare tentionata, iar violentele au continuat si sambata.
Zine El Abidine Ben Ali, in exil in Arabia Saudita, dupa ce a fost refuzat de Franta

Potrivit AFP, Franta a refuzat, vineri, sa il primeasca pe Zine El Abidine Ben Ali dupa fuga sa din tara, in ciuda faptului ca fostul presedinte tunisian a fost considerat, ani la rand, un apropiat al Parisului, gratie politicii sale de dezvoltare economica si a luptei impotriva islamistilor. De altfel, Parisul a mentinut un limbaj diplomatic extrem de prudent de la izbucnirea crizei tunisiene, facand apel la calm si la incetarea violentelor si cerand organizarea de alegeri libere.
Zine El Abidine Ben Ali, aflat la putere de 23 de ani, a parasit vineri Tunisia, dupa protestele de strada fara precedent impotriva regimului sau, dupa ce autoritatile au incercat reprimarea sangeroasa a acestora.
Tunisienii au iesit pe strazi in numar mare pentru a protesta impotriva politicilor economice ale guvernului, iar protestele au degenerat in violenta odata cu sinuciderea unui protestatar caruia autoritatile i-au retras autorizatia de a vinde legume.
Revoltele au continuat si dupa ce presedintele a demis guvernul si a anuntat alegeri anticipate, protestatarii cerand demisia presedintelui, care detine puterea inca din 1987.
Vineri, armata tunisiana a intrat in capitala si a cucerit pozitii cheie din oras, inclusiv palatul prezidential, cladirile ministerelor si aeroportul international, dupa ce tara a fost afectata de proteste ample ce dureaza inca de la jumatatea lunii decembrie. Primul ministru tunisian a preluat puterea dupa ce presedintele Zine El Abidine Ben Ali a fugit din tara vineri dupa-amiaza.

Cititi va rog si:

Alte NOUTATI WIKILEAKS. Dezvaluirile si reactiile se incadreaza in planul ULTIMEI REVOLUTII? Se prezinta maselor tintele falsei NOI ORDINI MONDIALE?

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on ianuarie 16, 2011 at 2:28 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. intrus117 said, on ianuarie 16, 2011 at 2:48 pm

    Nu stim cat de reale sunt acuzatiile la adresa fostului presedinte, tind sa cred ca e facatura americaneasca.

    Acum sa facem o analiza, cand si-au daramat turnurile au lasat presa sa latre si sa inopineze oamenilor ce au vrut ei pentru ca aveau un interes( razboiul). Acum insa e vorba despre un alt interes, protapirea in scaun a unui om de-al lor, insa fara mare tam-tam.Nu am vazut pe la televiziuni mare atentie , nici macar cateva imagini …si stiti de ce? Se tem sa nu ne de-a idei..!
    Fuga unui presedinte din tara sa de teama manifestantilor e un subiect care ar tebui sa bubuie pe toate canalele….nu a fost catusi de putin asa..nu au voie sa dezvolte punct.

    Apreciază

  3. Dan Tanasescu said, on ianuarie 16, 2011 at 3:08 pm

    Ca să declanşeze o revoluţie postările de pe WikiLeaks ar însemna ca în Tunisia să existe Internet în fiecare casă. Lucru pe care îmi vine greu să-l cred. Şi dacă cetăţenii ar avea acces la informaţiile de pe WikiLeaks asta presupune şi o oarecare libertate în ceea ce priveşte accesul la informaţii, lucru care contrazice ceea ce spun ei despre regimul din Tunisia. Cred că este vorba de o făcătură, care de altfel este încercată şi în alte state în ultimele luni, printre care şi România. Dacă o ţară este în haos acest lucru justifică intervenţia din afară pentru preluarea conducerii şi deci şi a resurselor ţării respective.

    Apreciază

  4. ee said, on ianuarie 16, 2011 at 11:13 pm

    Fratilor ,toata lumea stia despre corupta familie de la guvernarea tarii.
    Ce noutate a spus „WikiLeaks” ????
    Astia distrag atentia oamenilor de la lucruri mai importante.

    Apreciază

  5. […] “Revolutia WikiLeaks” in TUNISIA? […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.