SACCSIV – blog ortodox

ECUMENISM TOTAL in Suedia: „CASA LUI DUMNEZEU”

Posted in ECUMENISM, Suedia by saccsiv on iulie 28, 2011

Citez din articolul Casa lui Dumnezeu, construita in Suedia:

In oraselul suedez Fisksatra, situat la 15 km de Stockholm, isi duc traiul 8.000 locuitori de 70 nationalitati diferite si, bineinteles, de mai multe confesiuni.
Dumnezeu e unul. Noi suntem multi.

Aici, in centrul orasului, urmeaza sa se construiasca un lacas de cult, mai deosebit decat toate celelalte, poate chiar unic in lume: incinta va adaposti zidurile unei biserici, unde protestantii si catolicii se vor ruga sub acelasi acoperis, precum si cele ale unei moschei, scrie rue89.
S-a stabilit inca de pe acum ca nu i se va spune nici biserica, nici moscheie, nici macar lacas de cult. Se va numi „Casa lui Dumnezeu”, reamintind ca Dumnezeu este unul singur, totdeauna acelasi, chiar daca noi suntem multi si ne rugam diferit.
Initiativa este veche de trei ani, dupa ce in ultimii 20 de ani imigrantilor din Orientul Mijlociu li s-au alaturat altii, din fosta Iugoslavie sau Polonia, devenind tot mai multi si mai eterogeni.
Deja de la mijlocul anilor ’90, vechea bisericuta, modesta si darapanata, existententa in Fisksatra, era impartita intre catolici si luterani, iar musulmanii se rugau intr-un subsol total inadecvat.
Pentru enoriasi, chiar daca unii din ei sunt rosi de resentimente etnice sau religioase, un lacas de cult nou si impunator face sa paleasca resentimentele si nimic n-ar tulbura linistea micutei urbe, daca nu s-ar interpune liderii politici.
„Vrem biserici, nu moschei”
Cei 20 de deputati ai partidului Democrat Suedez, partid de extrema drepata, n-au pierdut ocazia sa-si etaleze discursul politic, rostindu-si impotrivirea in cazul „Casa lui Dumnezei”.
Nu la fel procedeaza clerul, interesat mai curand sa-si construiasca lacasul, decat sa-si invrajbeacsa enoriasii. Episcopul Bengt Wadensjo a simtit chiar nevoia sa le dea politicenilor replica:
„In timp ce teama de necunoscut, incarnata de islam, patrunde pana in parlamentul tarii (…), eu raman la parerea mea ca imigrantii sau musulmanii nu sunt o amenintare pentru tara. Dimpotriva, sunt un atu”, spune episcopul.
Raspunsul partidului extremist a venit si el prompt, deranjat de asemenea opinie toleranta, adesea acceptata de cei multi, dar contestata de cei putini si galagiosi:
„Nu avem nici o problema cu constructia, intrucat nu suntem reprezentati in localitate, dar suntem impotriva construirii moscheii (…), mai precis, preferam sa se construiasca biserici, decat moschei” a declarat pentru presa purtatorul de cuvant al acestui partid.
Acolo unde lipseste increderea, apare frica
Astfel, micutul orasel Fisksatra din Suedia devine eprubeta din laborator, in care au si inceput sa fiarba pasiunile politice ale unui partid care nici macar „nu e reprezentat in localitate”.
Este de retinut acest detaliu, fiind caracteristic extremistilor: ei vor sa instaureze ordinea lor chiar si acolo unde ei insisi nu sunt agreati de alegatori.
In acest context, ierarhul congregatiei catolice Stefan Herczfeld intervine din nou, tot tolerant:
„Unul din scopurile pentru care construim ‘Casa lui Dumnezeu’ este sa apropiem oamenii, risipind neincrederea si frica unora fata de altii. Acolo unde lipseste increderea, apare frica. Dar nu-mi fac iluzia ca vor disparea resentimentele si dorinta unor musulmani sau crestini de a nu se vedea amestecati unii cu altii”, explica episcopul.
Modelul suedez are succes
In ciuda unor pareri nu numai echivoce, dar si contradictorii, seful de proiect al viitoarei constructii din Fisksatra, Henrik Larsson, comenteaza si el:
„Consider ca acest proiect este reprezentativ pentru Suedia. Societatea suedeza, asa cum este ea, a fost construita tocmai cautand consensul intre diferitele interese – oricat de opuse ar fi ele”.
Se pare ca initiativa face adepti. In Marea Britanie, dar si la Berlin s-au stabilit recent contacte pentru elaborarea unui program de apropiere intre crestini, evrei si musulmani. Poate, modelul suedez sa faca prozeliti. In orice caz, el vrea sa demonstreze lumii ca cea mai buna aparare antiterorista este toleranta. In ce masura va reusi, asta vom vedea.

Comentariu saccsiv:

Ecumenismul asta total prinde la din ce in ce mai multi si este promovat din ce in ce mai intes.

Ecumenism total: A aparut CHRISLAM, adica 2 in 1 (crestinism plus islam)

Si are adepti chiar si la noi:

ECUMENISM TOTAL – Preot ANGHEL DINCU („Lumina lui Hristos”, TV Neptun): Duhul Sfant vine si la budisti si la mahomedani si la catolici …

Se porneste de la o ratacire cumplita: cum ca ar exista mai multe cai de a se ajunge la acelasi Dumnezeu. Apoi sunt invocate motive lumesti pentru aceasta unitate in diversitate. In articol, de exemplu, acest ecumenism total este prezentat ca o actiune eficienta impotriva terorismului. Alteori este invocata iubirea de natura:

ECUMENISM TOTAL in numele iubirii de natura …

Alteori iubirea de pace:

VIDEO – Chemare la ECUMENISM TOTAL: duminica, 26 septembrie 2010, la Ierusalim. Crestini, evrei, musulmani, budisti, samani sunt indemnati sa se roage simultan (care la ce stie) pentru pace …

Cumplita ratacire este promovata atat de Vatican:

Video – ECUMENISM TOTAL: Papa vrea in 2011 un ASSISI 2, adica o adunatura de reprezentanti ai tuturor religiilor (inclusiv yoghini si samani) care sa se roage pentru pace …

Cat si de:

PATRIARHUL BARTOLOMEU – militant al ECUMENISMULUI TOTAL. Declaratii importante despre dialogul cu Papa, Islamul şi Iudaismul …

Modalitatile de promovare sunt diverse, inclusiv prin muzica:

VIDEO si FOTO: Ecumenism muzical total in Rusia

De ce toate acestea? Simplu. Antihristul va trebui sa fie acceptat de toti: ortodocsi, catolici, protestanti, evrei, islamici, samani, cei ce cred in reincanare, etc.

Despre ECUMENISMUL TOTAL si ANTIHRIST

 

28 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on iulie 28, 2011 at 10:37 am

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. STOP RFID 666 said, on iulie 28, 2011 at 11:47 am

    @viorelmihai

    Am o veste proasta pentru tine. Daca nu te lasi de rataciri s-ar putea sa ajungi la racoare sau la caldura. Si nu e vorba de inchisoare, e vorba de iad. Vezi Dumnezeu nu e complex ci e simplu. Lasa-ne cu ideile scornite de teologii iadului si filozofii infernului.

    Apreciază

  3. tutenstine said, on iulie 28, 2011 at 12:06 pm

    Nu inteleg nimic din ce scrie mr.viorelmihai in blogul lui

    Apreciază

    • STOP RFID 666 said, on iulie 28, 2011 at 12:20 pm

      @tutenstine

      Nici nu ai cum sa intelegi. Baiatul este cetatean al cosmosului. Cred ca ar trebui sa se ia de mana cu OctogonX.

      Apreciază

  4. STOP RFID 666 said, on iulie 28, 2011 at 12:16 pm

    Pentru aceia care nu stiu ce inseamna ECUMENISMUL.

    ECUMENISMUL doreste in prima faza sa uneasca religiile ,,crestine,,, adica protestanti, catolici si alti rataciti. Sa spunem ca aceasta faza este ECUMENISM PARTIAL. In a doua faza se v-or unii religiile ,,crestine,, cu budistii, hindusii si alti ,,cetateni universali,,. Acesta este ECUMENISMUL TOTAL adica un fel de inchinare la zei sau la idoli. A treia faza este luciferianismul adica inchinarea pe fata la satana cu taine si ritualuri. Cand spun taine ma refer la tainele intunericului sau ceea ce spunea Apostolul ca se numeste taina faradelegii. In aceasta faza are loc indracirea omului, sclavia absoluta, robotizarea si animalizarea sa. Asadar sa nu patrundem nici macar in prima faza a ecumenismului caci nu se stie daca ne v-om mai salva.

    Apreciază

    • Stefan_D said, on iulie 28, 2011 at 1:55 pm

      Foarte bine sintetizat in cateva randuri planurile diabolice care se desfasoara accelerat si din ce in ce in ce mai inversunat.

      Totusi: „vor (nu ‘v-or’) uni” si vom (nu ‘v-om’) salva. Considera observatia facuta cu amicitie. Asta pentru a nu compromite fondul mesajului.

      Apreciază

      • STOP RFID 666 said, on iulie 28, 2011 at 7:18 pm

        @Stefan_D

        Multumesc de corectura.

        Apreciază

    • STOP RFID 666 said, on iulie 28, 2011 at 8:20 pm

      Totul face parte dintr-un plan bine pus la punct. Daca se construieste un locas unde mai multe ,,confesiuni,, sa se reuneasca impactul psihologic este urias. ,,Enoriasii,, poate in prima faza nu se vor ,,intrepatrunde,,. Dar mai apoi va intervenii curiozitatea ca fiecare sa vada si ce face ,,vecinul,,. Si uite asa ,,fratii,, se vor vizita pentru ca fiecare sa se ,,impartaseasca,, de comorile pe care le-a dat Dumnezeu fiecarei confesiuni. Asadar de la privitul peste gard sa vezi ce mai face ,,vecinul,, se va ajunge la discutii despre Dumnezeu. De la discutiile despre Dumnezeu se va ajunge ca fiecare sa vada in ,,fratele,, sau chipul lui Hristos. Si cat este de minunat sa vezi in fratele tau chipul Creatorului. Si uite asa nu o sa mai vorbim de ce ne desparte ci de ceea ce ne uneste. Si ne vom inchina la idoli. Sfintii au platit cu viata pentru ca nu au dorit sa jertfeasca idolului. Lumea va trada Adevarul de dragul unei infratiri care duce la iad. Dacat o pace mincinoasa mai bine un razboi adevarat.

      Apreciază

    • mircea said, on iulie 28, 2011 at 8:48 pm

      O observatie: la toate fazele se lucreaza in acelasi timp. Numai ca unele sant mai avansate

      Apreciază

      • STOP RFID 666 said, on iulie 29, 2011 at 12:03 pm

        @mircea

        Care sunt fazele mai avansate si care sunt ramase in urma? Ma refer la tot SISTEMUL.

        Apreciază

  5. simion said, on iulie 28, 2011 at 12:36 pm

    totusi, ma simt dator sa le fac o sugestie proiectantilor suedezi: de ce nu incorporeaza si o sinagoga? sau macar un templu budhist ? :))

    Apreciază

  6. filofteiabejan said, on iulie 28, 2011 at 12:53 pm

    frate saccsiv nu stiu daca ai auzit de Cadet Chapel a USA Air force…o capela unde pot oficia mai multe culte musulnani,sectari,evrei etc. de fapt cica e deschisa tuturor religiilor.Era elogiata de Valentin Stan l=intr-un din emisiunile sale http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Air_Force_Academy_Cadet_Chapel

    Apreciază

  7. marian c. said, on iulie 28, 2011 at 1:10 pm

    Alt experiment de ecumenism total: For one year, six sisters from Orthodox, Roman Catholic, and Protestant orders have come to live at the Ecumenical Institute Bossey outside of Geneva, Switzerland.

    Bineinteles ca au participat si maici romance. Spalare pe creier desavarsita. Vedeti pozele.

    http://www.oikoumene.org/en/news/photo-galleries/sisters-sharing-spirituality.html

    Apreciază

    • morosanu said, on iulie 28, 2011 at 2:13 pm

      Acolo a studiat si patriarhul Daniel daca nu ma insel.

      Apreciază

  8. marian c. said, on iulie 28, 2011 at 1:21 pm

    „Ecumenism is a way of life” textul http://www.oikoumene.org/en/news/news-management/eng/a/article/6845/ecumenism-is-a-way-of-lif.html

    Apreciază

  9. Stefan said, on iulie 28, 2011 at 3:43 pm

    Sa nu uitam care este defapt treaba cu sensul si definitia cuvantului „ecumenic” sau „ecumenism”

    oikoumenē – oikoumenikos – Οικουμενικό – cuvant grec care inseamna totallitatea lumi locuite crestine ori Biserica universala Crestina al lumii locuite.

    oikos, alt cuvant grec , inseamna depinzand de context, famile,grup de oameni, natiune.

    Se exemplu: Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως
    Altfel spus Patriarhatul Ecumenic din Constantinopol

    In concluzie ceea ce vreu sa aduc la cunostinta cu asta este faptul ca trebuie sa fim foarte atenti in ce fel folosim termenii „ecumenism” sau „ecumenic” deoarece acestea sunt cuvinte ale caror intelesuri sunt parte din ceea ce suntem noi.Daca intr-o biserica cativa preoti sa zicem unul roman altul sarb altul grec si altul rus impreuna slujesc Sf Liturgie sa zicem cu ocazia aducerii unor Sfinte Moaste atucni aceea se numeste ca sa savarsit Sfanta Liturgie in spirit Ecumenic.
    Ceea ce fac ereticii , paganii si alti impreuna cu ei nu se poate numii Ecumenism tocmai pentru ca ei nu sunt in dreapta credinta si deci ceea ce fac este o mizerie.
    A atribuii termenul de „ecumenic” ori „ecumenism” acestor acte mizerabile si scarboase impllica directa noastra contributie la deteriorarea sensului acestor cuvinte care asa cum am spus mai sus este una din fatetele reprezentative noua drepcredinciosilor din oricare tara si orice neam am fii.

    Un exemplu al unui cuvant care a suferit si continua sa o faca este „catolic” ori „catolica”
    Καθολική cuvant grec care inseamna „universal” si care merge „mana in mana” ca sens cu „ecumenic”
    Καθολική εκκλησία se traduce „mot a mot” Biserica Catolica sau Biserica Universala.
    Dupa schisma latinii au furat de la greci cuvantul si au denaturat sensul lui dandu-i un caracter „latin” si practic lipit de papa.
    In Crez noi spunem ” si intr-un Sfanta Soborniceasca si Apostoleasca Biserica” iar in greceste se spune „εἰς μίαν ἁγίαν καθολικὴν καὶ ἀποστολικὴν ἐκκλησίαν” iar in latineste „in unam catholicam atque apostolicam Ecclesiam”

    in limba romana se foloseste – Soborniceasca
    in greaca se foloseste – καθολικὴν (katoliki)
    in latina se foloseste – catholicam

    Motivatia este urmatoarea: noi ca neam am adoptat termenul slav Sobornai atat din cauza expansiunii „papistasismului” in spre est in perioada 1200 – 1500 cat si din cauza infuentei slavone in cele bisericesti.
    Grecii au continuat a folosii cuvantul καθολικὴν , ca doar al lor este… numai ca asa cum am zis mai sus a fost furat de papistasi si promovat sub alte intelesuri si uite asa mai toata lumea in ziua de azi cand rosteste ori aude cuvantul „catolic” imediat ai zboara gandul la papa de la Roma si NU la „universal” asa cum ar trebui..

    Sa nu uitam…latinii ce tin de Roma NU sunt catolici ci papistasi si NE-universali … aceia noi suntem.

    Apreciază

  10. Aurora said, on iulie 28, 2011 at 4:24 pm

    Ecumenismul practicat astazi este calea ce duce spre iad. N-are nici o legatura cu sinoadele ecumenice si cu sobornicitatea. Este sincretism si apostazie.

    Apreciază

    • Stefan said, on iulie 28, 2011 at 4:51 pm

      „Ecumenismul practicat astazi este calea ce duce spre iad”

      As reformula spunand ” ceea ce prcatica indivizii astazi este calea ce duce spre iad” ne incluzand cuvantul „ecumenism”. Ereticii,sectarii paganii ori cei dimpreuna cu ei(tradatorii) nu pot fii ‘ecumenici’ ei nefiind parte a Bisericii.

      „N-are nici o legatura cu sinoadele ecumenice si cu sobornicitatea”
      Sigur ca nu are, tocmai de aia ceea ce fai ei nu se poate numii ecumenism, tocmai pentru ca ei nu au nimic in comun cu acestea si nici nu sunt parti al trupului Bisericii.
      Ei fac niste maimutarii si niste mizerii in acelas timp atribuind actelor savarsite titluri ori denumiri de ‘lucruri’ ce au pentru noi semnificatii fundamentale.
      iar … umila mea parere este ca o fac special atat in sensul de atac direct cat si inspre a contribui la crearea unor „platforme” pentru viitoarele atacuri.

      Aurora ma scuzi si sper sa nu te simti ofensata dar nu cred ca ai dibuit ce am spus.

      Apreciază

  11. gabi said, on iulie 28, 2011 at 8:15 pm

    Si la noi, in mina de la Praid parca am vazut un soi de „biserica” trei in unul, icoane ortodoxe de-a valma cu statui catolice.

    Apreciază

    • Roxie said, on iulie 30, 2011 at 4:42 pm

      Exact de asta vroiam sa spun si eu. Fusesem acum 15 ani pe la Praid si era o ‘biserica’ in care se oficiau slujbe pe rand de la diverse confesiuni .. si erau pe acolo si icoane si statui catolice … in ideea ca lumea care facea tratament mai mergea si la slujba acolo oricum un concept cel putin interesant pt. acele vremuri.

      Apreciază

  12. volvo said, on iulie 31, 2011 at 12:46 pm

    Ce parere ai despre Parintele Visarion Iugulescu?dar despre dansul ca slujitor al lui Dumnezeu.

    Apreciază

  13. Alexandru(Fulger) said, on iulie 31, 2011 at 7:01 pm

    Tipic New Age 🙂

    Apreciază

  14. […] ECUMENISM TOTAL in Suedia: „CASA LUI DUMNEZEU” […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.