SACCSIV – blog ortodox

DEZBATERE pe tema „FERTILIZARE IN VITRO” („copii in eprubeta”). Robert Edwards, „părintele fertilizării in vitro”, va primi premiul Nobel

Posted in FERTILIZARE IN VITRO by saccsiv on octombrie 5, 2010

   Citez din articolul Creatorul „copiilor din eprubetă”, primul laureat Nobel din 2010:

   Cercetătorul britanic Robert Edwards, „părintele fertilizării in vitro”, este primul din lista celor pe care Comitetul Nobel îi va anunţa în această săptămână, urmând să-i premieze în decembrie 

   La 32 de ani de la venirea pe lume a „primului bebeluş conceput în eprubetă”, cel care a făcut posibil acea naştere primeşte Premiul Nobel pentru medicină pe anul 2010, a anunţat Comitetul Nobel (CN) de la Stockholm. „Părintele fertilizării in vitro”, britanicul Robert Edwards (85 de ani), devine astfel al 101-lea laureat din Regatul Unit (UK) al acestui prestigios trofeu. Edwards nu are în palmares vreo descoperire recentă, dar nu este neobişnuit ca membrii CN să desemneze un laureat „pentru întreaga carieră”, luând în considerare impactul pe care l-a avut aceasta asupra unei ramuri ştiinţifice, asupra literaturii sau a politicii internaţionale.

   „Dezvoltarea tratamentului de fertilizare umană in vitro”, la sfârşitul anilor `70, este meritul care a recomandat premierea lui Edwards, s-a anunţat pe site-ul CN, nobelprize. org. „Descoperirile sale au condus la apariţia unui tratament împotriva sterilităţii care afectează un procent foarte mare de populaţie şi peste 10% din totalul cuplurilor pe plan mondial”, arată comunicatul CN. În urma eforturilor cercetătorului britanic, la 25 iulie 1978, s-a născut Louise Joy Brown, la spitalul din Oldham (suburbie a Manchesterului). Părinţii au încercat să conceapă un copil în mod natural de-a lungul a nouă ani, până ce au acceptat să se supună unui „tratament experimental”.

   Fondator al unei „industrii medicale”

   Peste patru ani, sora primului copil „conceput artificial” era deja al 40-lea copil născut în lume pe această cale. De atunci, aproape 4 milioane de persoane s-au născut pe plan mondial ca urmare a folosirii tehnicilor de fertilizare in vitro (IVF), iar Edwards poate fi considerat părintele unei veritabile „industrii”, care se extinde de la an la an.

   Anual, britanicii fără copii asigură venituri de 75 milioane lire sterline clinicilor de profil, unde plătesc proceduri IFV (la un cost mediu de 2.500 lire), care nu au o rată de succes mai mare de 25%. În cazul unor clinici, rata de succes coboară la 12,7%, astfel că viitorii părinţi trebuie să se înarmeze cu foarte multă răbdare şi să îşi permită să suporte costul tratamentelor pe timp îndelungat.

   În ciuda acestor dificultăţi, numai din 1978 până în 2000 se născuseră 50.000 de copii „în eprubetă” în UK, iar numărul de clinici de specialitate depăşeşte o sută. Pentru supravegherea lor a fost înfiinţată o autoritate specială. Preşedintele instituţiei (HFEA), Lisa Jardine, a salutat, ieri, premierea lui Edwards ca fiind „o binemeritată recunoaştere a contribuţiei sale la medicina reproductivă”.
   Biografia unui comandor al Imperiului Britanic
   Meritele cercetătorului au fost recunoscute de Regina Elizabeta a II-a prin acordarea titlului de comandor al Ordinului Imperiului Britanic (CBE), în timp ce presa britanică îl situează în mod curent în clasamente ale „geniilor în viaţă”. În comunitatea ştiinţifică din UK, nominalizarea sa era aşteptată de mult.

   Robert Geoffrey Edwards s-a născut, în 1925, la Manchester. După efectuarea stagiului militar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, el a studiat biologia la University of Wales din Bangor (Ţara Galilor) şi la Edinburgh University (Scoţia). De la lucrarea sa de absolvire privind dezvoltarea embrionară la şoareci, Edwards s-a dedicat acestui domeniu.

   Cercetările IFV pe pacienţi umani le-a demarat în 1958, imediat după ce a devenit membru al National Institute for Medical Research din Londra. Din 1963, el şi-a continuat cercetările la Universitatea Cambridge. Peste câţiva ani, el a fondat, împreună cu Patrick Steptoe, Bourn Hall Clinic – prima clinică IFV din lume.

   Iata o parte a unui interesant dialog intre comentatorii articolului Comentariul zilei (11.09.2010): AL CUI CHIP VA FI PE BAN? Cand vom face plati cu cartea de identitate electronica …:

   Andreea:

Nu inteleg. Copiii nascuti prin fertilizare in vitro sunt antihristi, sunt blestemati? Poate exista viata fara Duhul Sfant? E un pacat asa de mare ca o femeie vrea un copil, ca incearca cu disperare sa-l aiba? Un pacat mai mare decat al acelora care nici nu vor sa auda de copii, care afirma sus si tare ca sunt prea egoiste ca sa aiba grija de un copil? Un pacat mai mare decat al acelora care-si ucid copiii? Nu toate fertilizarile in vitro reusesc. Unele femei incearca ani in sir, degeaba. Nu e o metoda infailibila. Deseori da gres iar acele femei nu au copii niciodata! Alteori, insa, reuseste. Cine, cine, aprinde scanteia aceia de viata? Cine e izvorul vietii? Poate necuratul sa dea viata? Daca e asa, eu nu am stiut. Eu am crezut ca Dumnezeu e cel care a ingaduit, care s-a milostivit de femeia respectiva. Copilul acela nu-i tot al Lui, nu se poate spovedi, nu e binevenit in Biserica? Un al treilea tip de caz e cel al Sandei Ladosi, care a facut fertilizari in vitro pana s-a plictisit, iar dupa un timp a ramas insarcinata pe cale naturala. Nu stiu daca am gandit bine sau nu , astept sa ma lamuriti. Mai ales ca eu nu sunt innebunita sa am copii si le admir pe cele care traiesc pentru a-i avea.

   Pr. Vasile:

Draga andreea, sunt multe familii tinere care nu pot avea copii si apeleaza la Dumnezeu, ca sa se faca voia Lui. Dar atunci cand cineva apeleaza la noile tehnologii dracesti, se departeaza de Dumnezeu. Multe din noile tehnologii tin de arta magiei, si dorinta cercetatorilor (alchimistii si magicienii de astazi) este aceea de a sfida pe Dumnezeu si a se pune ei in locul Creatorului. Toate cercetarile, fara nici o exceptie, sunt finantate de slujitori ai lui Lucifer, in dorinta lor de a stapani omul si intreaga creatie a lui Dumnezeu. Ce nu a putut Lucifer sa faca singur, incearca sa faca cu ajutorul oamenilor creati dupa chipul lui Dumnezeu. Diavolul doreste sa piarda intreaga omenire si face tot posibilul sa-i atraga pe oameni cu aceeasi ispita cu care a ispitit pe Adam si Eva; aceea ca omul ar putea ajunge ca dumnezeu fara de Dumnezeu.

   Petru:

Dincolo de argumentele (valide!) expuse de alti cititori, mai este si urmatoarea explicatie:
Fertilizarea ‘in vitro’ este un pacat deoarece NU se creaza doar un singur embrion (o fiinta umana!), in aceasta tentativa ne-naturala! Se creaza zeci, daca nu chiar sute de fiinte umane, din care se alege UNA, ce urmeaza sa fie “plasata” in pintecul mamei. Celelalte zeci (sau sute) de “embrioni” (fiinte umane, in realitate) se pun la … congelare, in frigiderul clinicii! Pentru ce anume? NU pentru alte “insamintari”, ci pentru diverse experiente! De aceea insamintarea ‘in vitro’ este atit de rea: se naste O FIINTA UMANA, dar SUNT OMORITE ALTE ZECI (sau SUTE). Fereasca Dumnezeu!!!
Este clar?

   Gabriel:

Ma rog la Dumnezeu ca afirmatiile mele sa fie spre mantuirea cititorilor nu spre sminteala lor. Pentru Andreea, referitor la fertilizarea in vitro, puteti sa mergeti la un preot ortodox sa va explice diferenta de natura intre o nastere cauzata de o impreunare dupa legile firii, si fertilizarea in vitro. Singura nastere suprafireasca a fost nasterea Mantuitorului, ceea ce diavolul incearca sa imite ,folosind tehnologia, pentru toti oamenii care vor un copil cu orice pret.Cu orice pret semnifica ca acceptam orice metoda numai sa ne indeplinim voia. Acestia nu accepta ca doar prin rugaciune si in interiorul casatoriei ortodoxe pot avea copii. Dumnezeu ingaduie aparitia acestor copii, ca si orice alt pacat, dar NU ESTE VOIA LUI, ci exclusiv voia omului. Iertati-ma si Dumnezeu sa va lumineze viata cu un sot si copii dupa legea crestina !

   este autentic:

FIVET presupune urmatoarele.
1)Provocarea supraovulatiei
2)Fecundarea ovulului in vitro (eprubeta) si nu in vivo
3)De regula 3 embrioni sunt implantati in uterul mamei (3 ridica sansele de reusita la 21%)
4) Dupa nidare, 2 sunt eliminati (de regula)
5) intotdeauna se “realizaeaza” mai mult de 3 embrioni, “surplusul” sunt crioconservati (banci de embrioni “la rece”). De ce?
-procedurile sunt foarte costisitoare
-pentru a nu supune mama unei noi umilinte (ei explica un pic mai elegant)
-in caz de nereusita la prima tentativa, sa se poata recurge la embrioni “gata pregatiti”
-”surplusul” ramane la dispozitia “tehnicii si progresului” (ex: unii sunt implantati in uterul scroafelor pentru a li se studia comportamentul in vederea realizarii uterului artificial). Este adevarat, se cere consimtamantul “parintilor”.
-sunt foarte multi embrioni folositi in industria cosmetica!!!!
Acesta este pretul copilului cu orice pret!
Era sa uit! Conform statisticilor – 87% dintre “mamicile” care apeleaza la aceasta tehnica au folosit inainte mijloace aticonceptionale
Exista embrioni care raman “uitati” inghetati in bancile respectiva. Unele tari dupa un numar de ani ii distrug. Exista normative in acest sens!!

   mucenicul:

@ este autentic
astea sunt povesti ca distrug embrionii. se fac bani grei din asta si nimeni nu respecta aceste normative.

   Mihaela:

Andreea !

Asculta sfatul bun al lui Gabriel…! Daca te duci la un parinte duhovnic…alege-l cu grija…preferabil dintre cei mai batrani…si saraci…( care nu dau 2 bani pe confort ~ bunastare…diplome…functii ierarhice…)
Spun asta pentru ca…acum…in aceasta perioada…multi preoti accepta ~ dau “dezlegare” pentru aproape orice….( in functie de persoane si bani…) venind cu niste argumente ~ teorii personale…originale…..”permisive”….
Asa ca….mare,mare grija !

Dumnezeu sa ne ierte ! si sa ne ajute….

Sa ai inima buna !

   Iustin:

@andreea:

Dupa parerea mea, scopul casatoriei nu sunt neaparat copiii.
Casatoria in Hristos este o taina mare, iar scopul ei este, asa cum spunea si parintele Arsenie Papacioc, stimularea reciproca spre mantuire.
Daca scopul casatoriei in special, si al vietuirii in Hristos in general, ar fi copilul, atunci, dupa acest rationament, monahii sau monahiile ar muri de nefericire …
Or, eu am vazut oameni care si-au dedicat viata lui Hristos in forma monahala, care erau FERICITI.
Poate o femeie este mandra, si ar trebui sa scape de acest zid intre ea si Dumnezeu, nu sa faca NEAPARAT un copil sau mai multi.
Daca ea e mandra, si vrea in mod sfidator un copil – de cele mai multe ori in ziua de azi chiar fara iubire! – s-ar putea sa aiba sanse mari sa ajunga in intuneric, si sa-si impinga si copilul acolo …

   a4m:

da, clar ca scopul casatoriei nu consta in a avea copii. Casatoria inseamna iubire. Ce spune Sf Ioan Gura de Aur referitor la asta? ”Prefer-o tuturor prietenilor şi chiar copiilor ce ţi-a dat; iar pe copii iubeşte-i tot de dragul ei.” Asadar, copiii sa nu fie nici bariera intre soti, nici scop. SUnt multe femei care spun ”copilul inseamna totul pentru mine”, dar gresesc, mai intai si mai important e sotul. Copiii, daca ti da Dumnezeu, trebuie sa-i iubesti si sa-i ingrijesti de dragul sotului. Altfel ce te faci daca sa intampla sa moara un copil? Se distruge familia sau relatia dintre soti. Trebuie sa acceptam voia lui Dumnezeu, poate planul lui este sa adoptam copii care n-au parinti, doar El stie cum e mai bine pentru noi.

   Pr. Vasile:

Din punct de vedere ortodox, unul din scopurile casatoriei este acela de a avea copii. Si darul de a avea copii este binecuvatare de la Dumnezeu. Un alt scop este acela de a feri pe oamenii de curvie si pangarirea trupului si a sufletului. Al treilea scop este acela de a se ajutora reciproc si de a avea ajutor la batranete din partea copiilor.
In mod normal, unirea dintre barbat si femeie are ca efect zamislirea de prunci, pentru ca asa a lasat Dumnezeu pe oameni. De aceea, orice incercare de a omora rodul pantecelui sau de a impiedica rodirea pantecelui este pacat si se canoniseste ca si uciderea.

Dupa numele ales nu-mi pot da seama de esti barbat sau femeie. Daca ai fi mama te-ai lamuri care este legatura dintre tine si copil. Iar ca barbat nu ai de unde sa stii ce inseamna sa fii mama. Insa fiecare dintre noi poate intui acest lucru de la mamele noastre. Copilul trebuie sa fie totul nu numai pentru mama, ci si pentru tata. Copii sunt cei care incununeaza unirea dintre soti.

Daca-ti moare un copil, e mare durere, dar fii pe pace ca relatia dintre soti nu se desface, daca are la baza iubirea sincera, adica daruirea jertfelnica.

Astazi, insa, familia este atacata din toate partile, inclusiv de teologii eterodocsi.
In acest razboi asupra populatiei femeile si barbatii sunt sterilizati prin tot felul de mijloace perfide care merg pana la folosirea fortei. Efectul este ca multi soti isi doresc copii si nu pot sa aiba. Si in viata lor nu poate fi bucurie.. Copii naturali, zamisliti si crescuti din sangele tau nu pot fi inlocuiti cu nimic.

Sa stii ca planul lui Dumnezeu este acela ca fiecare familie sa-si creasca copii, nu sa-i abandoneze. Si chiar daca o tanara a cazut in pacat si a zamislit in pantece, sa nu avorteze, iar daca a nascut, voia lui Dumnezeu este sa-si creasca copilul.

   mucenicul:

@ este autentic
toate aspectele legate de fertilizarea in vitro sunt extrem de grave. cei care nu pot avea copii ar putea sa infieze copii orfani, nu sa apeleze la aceasta metoda, daca chiar isi doresc copii. e mult mai uman si mai aproape de Dumnezeu decat cealalta solutie. dar medicii se cred mici dumnezei iar oamenii se lasa inselati de aceasta aparenta si in acelasi timp se transforma pe ei in mici dumnezei sfidand dorinta Domnului. dar nu suntem noi cei in masura sa-i judecam nici pe unii, nici pe altii.

   este autentic:

In cazul FIVET, pe langa procedura inacceptabila din punct de vedere moral, putem intelege un lucru: pentru a avea un copil “cu orice pret” ucizi nenumarate alte vieti (si acestia sunt fratii lui). Procedura in sine, cere asta! In fata acestei nascociri diabolice putem avea o atitudine ferma!

  Andreea:

Multumesc pentru raspunsuri. Nu va contrazic. Oamenii nu ar trebui sa apeleze la astfel de solutii. Dar daca acel copil a venit totusi pe lume, de la cine a primit viata? Are suflet? Se poate intampla sa aiba un suflet minunat? poate fi un viitor preot, un marturisitor? Sau e parasit de Dumnezeu iar viata lui e rodul hazardului, pur si simplu? Adica “s-a intamplat” ca operatiunea de fertilizare sa reuseasca iar Dumnezeu n-are nicio legatura cu acea viata. Eu asta intreb, pentru ca e un subiect foarte controversat si am auzit calugari in conferinte spunand ca nu se poate viata fara Duhul Sfant. Dar, dupa cum am spus, nu intotdeauna ferilizarea reuseste, adica Dumnezeu ingaduie uneori, alteori nu. Te zapaceste faptul ca sunt atatea diferente de opinii intre preoti. Eu una nu ma simt atrasa de ideea asta a fertilizarii, nici nu ma innebunesc dupa ideea de a avea copil in general, dar asta e alta tema.

   Iustin:

@Petru:

Ati spus:

,,Celelalte zeci (sau sute) de “embrioni” (fiinte umane, in realitate) se pun la … congelare, in frigiderul clinicii!”

Si ce se intampla cu sufletele acestora?
E sinistru, nu sunt nici moarte, nici vii!

   Petru:

Da, aceste fiinte sunt oameni (nenascuti), cu suflet! Aceste fiinte umane sunt vii, asa cum sunt pruncii nenascuti, dar FARA protectia mamei… De multe ori acea “mama” face exact acelasi lucru, cu pilule (abortive), raclaj, etc. Intr-un cuvant: CRIMA!
Atit de cruda si sinistra e aceasta … “mare realizare a stiintei”: fertilizarea ‘in vitro’!

14 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on octombrie 5, 2010 at 5:44 am

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. SorinC said, on octombrie 5, 2010 at 7:43 am

    Acesta este un raspuns primit de la Maica Siluana Vlad din Iasi cu privire la FIV, pornind de la scrisoarea unei doamne…

    „Draga mea ……….., e pacat sa faceti acel fel de inseminare pt ca presupune proceduri umilitoare pt voi cu urmari asupra copilului, dar mai ales, ca vor fi ucisi mai multi copii, embrioni vii, ca sa patreze unul si mai mult, ti se vor implanta in uter mai multi si daca traiesc mai multi, ii avorteaza pe ei si pastraza unul!
    E sinistru.
    Apoi, daca Dumnezeu ingaduie sa nu aveti copii acum, poate ca e un motiv serios sa nu fortati lucrurile pt ca, genetic, poate fi fatal pt copil.
    Sa nu vreti copil din egoism !!!
    Pe vremuri, cei ce nu aveau copii infiau unul si apoi aveau si copil al lor.
    Mai bine sa apelati tot al rugaciune si Maslu.
    Acesta e cuvantul meu. Si sa tineti cont ca viata vesnica e mai importatna decat orice altceva
    Cu rugaciune si nadejde
    M. Siluana”

    Apreciază

    • Irina said, on octombrie 20, 2013 at 2:24 pm

      Si eu cred ca asa este cum spune M Siluana. In primul rand mi se pare ca o femeie care nu poate zamisli si insista pentru acest lucru apeland la fertilizarea in vitro, de fapt incearca sa-l sfideze pe Dumnezeu si nu accepta voia sa. Fertilizarea in vitro duce la uciderea multor prunci nevinovati si mi se pare ca este un pacat asa cum pacat este si modificarea genetica, pentru ca ambele reprezinta o sfidare a Creatorului. Sunt atatia copii orfani, si poate Dumnezeu nu da copii unor cupluri, pentru ca acestia sa devina parinti pentru orfani.

      Apreciază

  3. gigi said, on octombrie 5, 2010 at 7:55 am

    http://www.crestinortodox.ro/morala/crescatoriile-fetusi-118684.html

    Alexandru Boris Postat la 2010-04-26 17:18
    Stimati Domni, Eu sunt inginer electronist, specialist in comunicatii spatiale si in managementul cunoasterii si calitatii totale, iar fiul meu este student la medicina in anul trei. De trei ani ne ocupam intens de problemele geneticii mondiale si am sesizat in repetate randuri diverselor foruri romanesti, europene si mondiale asupra gravelor erori produse de geneticieni la fertilizarile artificiale. Va relatez doua fapte concrete, traite pe viu, la care m-as bucura daca am sa primesc raspunsuri rationale de la oamenii de stiinta. 1. Fiul meu a sesizat o eroare a ratiunii umane stiintifice, strecurata, intentionat sau nu, in genetica moderna si enuntata prin ipoteza Eve mtDNA. Eroarea consta in faptul ca pe baza acestei ipoteze se presupune ca mostenitorii primesc ADN mitocondrial numai pe cale materna, iar despre ADN-ul mitocondrial paternal se presupune ca nu mai are nici un rol genetic. Intradevar Adam mtDNA nu are nici un rol vizibil la constructia noului fat, dar surpriza apare la pubertate, cand acest invizibil Adam mtDNA reapare in spermatozoizii baietilor nascuti natural, in timp ce baietii nascuti in vitro sunt sterili, deoarece sperma lor nu contine Adam mtDNA. 2. La conferinta genetica de la Heidelberg, septembrie 2008, cercetatorii de la Universitatea Michigan au semnalat pentru prima oara in lume, faptul ca organele obtinute prin celule stem se reimbolnavesc dupa 40-50 de zile de aceeasi boala pe care a avut-o organul inlocuit, desi au fost luate toate masurile de securitate medicala pentru prevenirea oricarei transmisii aleatoare a bolii. Recent, in luna februarie 2010, cercetatorii de la NIG Mishima au anuntat ca au descoperit capacitatea mitocondriilor de a produce ARN mesager, ca o copie a informatiei pastrate in ADN-ul mitocondrial, cu scopul de a o transmite ADN-ului nuclear. Pe baza acestor informatii, noi am emis o noua ipoteza genetica in completarea ipotezei Eve mtDNA, “teoria Adam mtDNA”, ca cea mai plauzibila ipoteza a aparitiei vietii inteligente pe pamant, prin utilizarea informatiei continuta in ADN-ul mitocondrial paternal, Adam mtDNA, aflat in apendicele xifoid, numit biblic coasta lui Adam. Pe baza acestei teorii am fost caracterizati de oamenii de stiinta drept paranoici schizoizi, desi specialistii in genetica nu stiu de ce se obtin baieti infertili prin tehnologia fertilizarii artificiale, dar stiu sigur ca ei nu introduc Adam mtDNA in ovul. Este logic, daca nu introduci originalul nu ai dupa ce copia. Pe baza acestei teorii am fost caracterizati de teologi drept neimpartasiti si nespovediti, deoarece am apreciat ca Adam mtDNA doarme in coasta lui Adam de la fecundare pana la pubertate, lasand-o pe Eve mtDNA sa creasca mare, iar apoi se trezeste si emite copii ale bazei lui de date, cu care echipeaza toti spermatozoizii necesari perpetuarii speciei. Ca simpli muritori (fara nici o aluzie la numele nostru sinistru – Cosciug), am fi surprinsi daca cineva ar da un alt raspuns decat cel dat de Moise. Oare Moise cunostea procesul genetic de formare a omului sau a vorbit cu Dumnezeu? Va multumesc pentru intelegerea de a asculta nedumerirea mea.

    Apreciază

  4. Radu said, on octombrie 5, 2010 at 10:03 am

    Andreea, iti scriu cu mare drag, pentru ca numele tau imi place tare mult.
    Si noi ne dorim copii, dar sunt tare greu de facut. Nu se mai prinde samanta asa usor. Asta se intampla datorita pacatelor, cat si datorita alimentatiei.
    Cu pacatele explicatia este simpla. Daca Dumnezeu nu vrea sa avem copii, e clar ca stie el de ce nu doreste aceasta.
    Cu alimentatia e ceva mai complexa treaba, mai ales ca nu cunosc detalii atat de multe. Insa mi-e clar ca aceste otravuri pe care le ingeram zilnic (E-uri) pot crea sterilitate. Asta isi doresc elitele, sa ne faca sterili. O spun deschis si pe fata.

    Insa sa nu te gandesti ca vrei un copil NEAPARAT. Adica dorinta ta sa nu fie o multumire de sine. Sunt si vedete care fac copii desi ei traiesc destrabalat. Ba mai mult, isi invata copiii la destrabal de mici.
    Ei fac din copii, un fel de amuzament, multumire de sine, placere. E ca atunci cand isi doresc o masina. Evident ca nutresc si niste sentimente, dar acestea sunt de multe ori alterate, corupte. De aceea, copiii aceia ajung la droguri si alte nenorociri.
    Dar Dumnezeu judeca toate astea si El stie de ce aceia au copii si altii care isi doresc nu.

    INSA chiar daca nu ai copii, gandeste-te ca sunt atatia copii care nu au parinti. Atata doar ca nu sunt carne din carnea ta, dar dragostea ne uneste si nu carnea.
    Domnul era nascut in sanul evreilor si conform acesteia, El avea sange evreiesc. Dar prin jertfa Sa, sangele Lui a curs si pentru noi.
    Dragostea ne uneste nu carnea.

    De va vrea Dumnezeu, vei avea copii, iar de nu vei avea, sa nu te superi.
    Sunt milioane de copii fara parinti pe lumea asta, care cauta dragoste si nu o gasesc. Motivul pentru care nu le oferim dragoste, este ca nu sunt copiii nostri.
    Ce-ar fi fost sa spuna si Domnul, pe voi nu va mantuiesc, ca nu sunteti din neamul Meu?
    Dureros, dar e cam acelasi lucru, nu?

    Apreciază

    • andreea said, on octombrie 5, 2010 at 6:55 pm

      Draga Radu, cine-mi vorbeste asa frumos, nu mai scapa de mine. Glumesc. Eu sunt de acord cu tot ce spui. Doar ca nu putem spune ca toate cele care-si doresc neaparat copii o fac din egoism. A fi mama e prin excelenta un drum al sacrificiului, de aceea pr Cleopa spunea ca femeia se mantuieste prin copii. Poate ca multe din cele ce au dus o viata destrabalata, cum spui tu, se vor mantui prin ei. Eu una nu sunt de acord cu fertilizarea in vitro si n-as face asa ceva, dar mie mi-e usor s-o spun pentru ca eu am recunoscut ca nu prea imi doresc copii( si nu cred ca asta este un pacat mai mic!). Atata vreme cat o femeie nu poate face copii, inseamna ca asta e voia Lui Dumnezeu si trebuie s-o accepte. Acum, daca a reusi sa ai un copil in urma fertilizarii e tot voia Lui, ma depaseste si nu intra neaparat in zona mea de interes, asa ca accept fara rezerve opinia unanim acceptata, chiar daca eu nu am inteles-o pana la capat. Dar noi, oamenii nu putem niciodata sa-L pricepem pana la capat pe Dumnezeu, chiar daca deseori asa ni se pare.

      Apreciază

  5. acelas said, on octombrie 5, 2010 at 9:33 pm

    eu am spus anterior ca acest Robert Edwards este britanic si evreu. Intr-adevar eciclopediile si statisticile de pe net nu o spun. Am vazut ca unii pe acolo se mai intreaba la fel. Dar cine are ochii formati, vede … si isi da seama de ce sange mai apartine si acest „savant”…

    Apreciază

  6. PG said, on octombrie 6, 2010 at 5:14 am

    Andreea ,
    despre fecundari in vitro asculta materialul acesta :

    Apreciază

  7. cezar said, on octombrie 6, 2010 at 8:44 am

    aseara am vazut la stiri ca VATICANUL nu e de acord cu fertilizarea in vitro din pricina embrionilor ce sunt ucisi dupa aceea .

    Apreciază

  8. […] DEZBATERE pe tema „FERTILIZARE IN VITRO” („copii in eprubeta”). Robert Edwards, “părintel… […]

    Apreciază

  9. mike said, on mai 31, 2013 at 12:47 am

    Nu stiam aspectele astea dar oricum progresul tehnologiei si a geneticii va elucida mai multe probleme si pe viitor oamenii trebuie sa dea dovada de progres si sa renunte la acest primitivism pana la urma care reprezinta printre ultimile lucruri care ne mai aseamana cu animalele, pana la urma tot pacat este doar ca a fost permis stiind Dumnezeu de natura stricata a omului cazut in pacat neputand sa se stapaneasca a permis in cadrul casatoriei sa previna cat se poate de mult imoralitatea si coruptia de orice fel…o data si o data trebuie sa trecem la urmatoarea etapa a evolutiei noastre comune…nu cred ca in rai sau in Imparatia lui Dumnezeu sa va permite o viata asa cum s-au obisnuit multi sa duca aici acolo va trebui cei care au norocul si fericirea sa fie primiti sa se comporte exemplar, este doar parerea mea din ce am citit si studiat poate ma insel…

    Apreciază

  10. […] Cititi va rog si: DEZBATERE pe tema „FERTILIZARE IN VITRO” („copii in eprubeta”). Robert Edwards, “părintel… […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.