SACCSIV – blog ortodox

Nebunia schimbarii calendarului: In 2024 mai e sau nu mai e Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel?

Conform Trinitas TV luni, 24 iunie 2024, a început Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel:

„În calendarul Bisericii Ortodoxe sunt consemnate luni două mari sărbători: Sfânta Treime și Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Tot atunci va începe și Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, care anul acesta va avea o durată de cinci zile. Perioada de postire oferă credincioșilor prilejul de a medita asupra misiunii de propovăduire a Evangheliei lui Hristos pe care au îndeplinit-o cu multă râvnă cei doi mari Apostoli ai Bisericii.”

Iata si ce spune pr. prof. Nicolae Chifar, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Sibiu, incepand cu minutul 1:15:

Mai jos, transcript al celor comunicate de pr. prof. Nicolae Chifar:

„Este, am putea spune, cel mai scurt pentru ca el variaza in functie de Sarbatoarea Sfintelor Pasti, intrucat incepe in Duminica dupa Pogorarea Duhului Sfant. Anul acesta este unul specific pentru ca Sarbatoarea Pastilor a fost relativ tarzie si atunci Duminica dupa Pogorarea Duhului Sfant cade dupa Sarbatoarea Sfintilor Apostoli. De aceea anul acesta incepe luni, dupa Sarbatoarea Pogorarii Duhului Sfant.”

Are dreptate, in prima parte, caci, intr-adevar, Postul San-Petrului, adica al Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, are o lungime schimbatoare, intrucat inceputul lui atarna de data Rusaliilor. Se lasa sec in Duminica intai dupa Rusalii (a tuturor Sfintilor). Cititi va rog mai multe la:

DESPRE POST: Cand postim, cum postim?

Nu are insa dreptate in a doua parte, caci Sarbatoarea Pastilor nu a fost tarzie, ci a fost normala, asa cum trebuie sa fie si a fost peste tot la fel, in intreaga lume ortodoxa, indiferent daca este pe stil nou (calendarul gregorian) sau pe stilul vechi (calendarului iulian). Cu totul altceva este dat peste cap, iar asta din cauza nebuniei schimbarii calendarului la noi. Altfel spus, la noi Sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel a venit mai devreme, caci suntem decalati cu 13 zile:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Stil_vechi

Asadar, duminica au fost Rusaliile si la noi si la rusi (care sunt pe vechi), de exemplu, dar la rusi Sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel nu va fi sambata, ca la noi, ci cand la noi va fi … 12 iulie:

https://orthochristian.com/calendar/20240629.html

De aceea rusii nu tin post in prima saptamana dupa Sarbatoarea Pogorarii Duhului Sfant:

https://orthochristian.com/calendar/20240612.html

Asa cum este si normal.

Deci noi, in casa de nebuni fiind, cum sa procedam? Preotul, cunoscut de cititori sub pseudonimul Duhul Capitanului, ne indeamna pentru 2024, intr-un comentariu la articolul Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul – „cel mai mare intre cei nascuti, cel mai mic in imparatia cerurilor”:

„Nu se ține postul sfinților apostoli. Este hărți toată săptămâna…”

30 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. scortisoara said, on iunie 25, 2024 at 7:15 am

    Da. A mai fost asa . Imi aduc aminte ca Pr monah Teodot ne-a spus intr-un an ca e saptamana de harti . Parca in 2021 ,nu mai tin minte , oricum nu demult.

    Ei dar eu tot tin post , ma simt nu stiu cum sa nu tin . In parohiile din oras se tine postul.

    Apreciat de 1 persoană

  2. scortisoara said, on iunie 25, 2024 at 7:37 am

    Chiar e nebunie cu schimbarea calendarului .Practic suntem pusi in situatia sa anulam Postul Sf Apostoli. Avem de ales intre saptamana de harti a unui Praznic imparatesc si un Post Mare al Sf Ap. Petru si Pavel . Care are prioritate ?

    Apreciază

    • CristinaM said, on iunie 25, 2024 at 8:55 am

      Ce zice duhovnicul. Aia faci. Intreaba. A mai fost cazul asta si atunci duhovnicul meu, un Batran, a zis sa nu tin post. Acum am alt duhovnic, ca batranul nu mai e. Si tin post.

      Apreciat de 1 persoană

      • scortisoara said, on iunie 25, 2024 at 11:39 am

        Post, mers la Moliftele sf Vasile . si Post negru L – M -V in afara Posturilor mari.

        ( pana nu m-am dus la duhovnic raceala mea nu s-a oprit . Acum nu mai am nimic ,nici dureri de spate nu mai am. Pot sa stau la slujba 2 ore fara sa simt nevoia sa stau jos.)

        Daca a zis Post negru inseamna ca cineva se ocupa cu prostii….. stiu cine, stie si duhovnicul . Nu avem nevoie de explicatii prea multe ca stim cu ce ne luptam.

        Apreciază

  3. DP said, on iunie 25, 2024 at 8:56 am

    Si atunci de ce sa nu ne intoarcem la adevar? @Duhul Capitanului, cu de la sine putere anuleaza postul?

    Apreciază

    • saccsiv said, on iunie 25, 2024 at 11:07 am

      DP

      Tu stii ce-ai vrut sa spui. Ai inteles care e subiectul propozitiei?
      Intoarcerea la adevar inseamna intoarcerea la vechiul calendar. Altfel apar astfel de probleme.

      Apreciază

      • Un roman said, on iunie 25, 2024 at 6:07 pm

        btw, batranii din zona mea ( jud Iasi) sunt convinsi ca „vremea merge pe vechi”. Am observat, personal (in natura) ca tot ce inseamna bruma, ninsoare, dezghet etc. sunt „in parametri”, dupa calendarul vechi. Asemenea si schimbarea orei – cea „de iarna” e ok: orele 12 a.m. indica Nordul… just search… P.S. vrajmasul se incurca in propriile minciuni… Sunt multe „inversate”, cate in luna/ soare/ stele…

        Apreciază

  4. Mihai_T said, on iunie 25, 2024 at 11:02 am

    Nu a zis bine. Nu e normal să se postească în Săptămâna Luminată a Sfântului Duh, dar tot anormal este să nu fie Postul Sfinților Apostoli într-un. Așa că eu zic că e bine să facem ascultare în acest caz și să postim. Alternativa care ar fi fost, să pui postul după sărbătoarea Sfinților Apostoli ?

    Mai departe ierarhii trebuie să vadă dacă nu cumva trebuie corectat ceva în rânduiala calendarului care există acuma.

    Apreciază

  5. scortisoara said, on iunie 25, 2024 at 11:33 am

    Apreciază

  6. vaivoua said, on iunie 25, 2024 at 12:01 pm

    Postul verbal e de ajuns. E un post cu mai multa rugaciune, se citeste Acatistul Sf. Apostoli. Nu se potriveste strictetea la mancare in Saptamana Luminata, sunt zile de sarbatoare si demnitate, nu de pocainta. Sf. Apostoli pot fi sarbatoriti prin citirea epistolelor si intelegerea lor.
    E o parere, fiecare sa-si intrebe duhovnicul. Asa poate sa-i masoare intelepciunea.

    Apreciat de 1 persoană

    • Florinache said, on iunie 25, 2024 at 2:01 pm

      Subsriu la ce ai zis si dau si cateva citate foarte potrivite si pentru mine:

      „Dacă cineva socoteşte că e cucernic, dar nu îşi ţine limba în frâu, ci îşi amăgeşte inima, cucernicia acestuia este zadarnică.

      Dacă nu greşeşte cineva în cuvânt, acela este bărbat desăvârşit, în stare să înfrâneze şi tot trupul

      Foc este şi limba, lume a fărădelegii! Limba îşi are locul ei între mădularele noastre, dar spurcă tot trupul şi aruncă în foc drumul vieţii, după ce aprinsă a fost ea de flăcările gheenei.

      Pentru că orice fel de fiare şi de păsări, de târâtoare şi de vietăţi din mare se domoleşte şi s-a domolit de firea omenească. Dar limba, nimeni dintre oameni nu poate s-o domolească! Ea este un rău fără astâmpăr; ea este plină de venin aducător de moarte. Cu ea binecuvântăm pe Dumnezeu şi Tatăl, şi cu ea blestemăm pe oameni, care sunt făcuţi după asemănarea lui Dumnezeu. Din aceeaşi gură ies binecuvântarea şi blestemul. Nu trebuie, fraţii mei, să fie acestea aşa. Oare izvorul aruncă din aceeaşi vână, şi apa dulce şi pe cea amară?”

      Probabil ca cine nu tine post saptamana aceasta (eu de exemplu, dar nu din vreo convingere canonica) ar trebui sa NU dezlege la peste in multe zile din postul Craciunului care sunt la fel de „necanonice”.

      Exista asa numita a 6-a porunca bisericeasca care spune sa tinem posturile hotarate de episcop/mitropolit.

      Parerea mea este ca ar trebui tinut acest si acest post.

      Apreciază

  7. Cristi said, on iunie 25, 2024 at 12:36 pm

    Intr-adevar este creata o situatie complexa. In cazurile astea eu tot timpul ma voi intoarce la parintele Iustin Parvu, Fageteanu, Proclu si sa vad ce au spus ei referitor la lucrurile astea. Nu stiu voi, dar eu unul raman asa cum am fostsi pana acuma, cu randuielile care sunt si calendarul care este. Vad ca se imprastie moda asta cu toata lumea care vrea sa se duca la vechisti acuma. Si ne spun noua ca nu avem Duhul Sfant in Biserica.

    Apreciază

  8. C said, on iunie 25, 2024 at 6:15 pm

    Depinde cine de cine face ascultare.

    Dacă Biserica Ortodoxă română a hotărât că Luni incepe Postul și tine până Sâmbătă, atunci normal, dacă faci ascultare, nu ai să greșești pentru că nu răspunzi tu dacă nu trebuia să ții post! Aici nu e vorba de erezie, și-atunci facem ascultare de Biserică.

    De exemplu dacă cineva nu postește acest post din neputință sau alte nevoi, oricum tre, când se spovedește, să mărturisească duhovnicului că n-a postit fiindcă…cutare, și cutare .

    Tu dacă asculți, nu tu răspunzi. Așa si cu schimbarea calendarului…nu vom răspunde noi pt asta…

    „1. Primiţi-l pe cel slab în credinţă fără să-i judecaţi gândurile.2. Unul crede să mănânce de toate; cel slab însă mănâncă legume.3. Cel ce mănâncă să nu dispreţuiască pe cel ce nu mănâncă; iar cel ce nu mănâncă să nu osândească pe cel ce mănâncă, fiindcă Dumnezeu l-a primit.4. Cine eşti tu, ca să judeci pe sluga altuia? Pentru stăpânul său stă sau cade. Dar va sta, căci Domnul are putere ca să-l facă să stea.5. Unul deosebeşte o zi de alta, iar altul judecă toate zilele la fel. Fiecare să fie deplin încredinţat în mintea lui.6. Cel ce ţine ziua, o ţine pentru Domnul; şi cel ce nu ţine ziua, nu o ţine pentru Domnul. Şi cel ce mănâncă pentru Domnul mănâncă, căci mulţumeşte lui Dumnezeu; şi cel ce nu mănâncă pentru Domnul nu mănâncă, şi mulţumeşte lui Dumnezeu.7. Căci nimeni dintre noi nu trăieşte pentru sine şi nimeni nu moare pentru sine.8. Că dacă trăim, pentru Domnul trăim, şi dacă murim, pentru Domnul murim. Deci şi dacă trăim, şi dacă murim, ai Domnului suntem.9. Căci pentru aceasta a murit şi a înviat Hristos, ca să stăpânească şi peste morţi şi peste vii.10. Dar tu, de ce judeci pe fratele tău? Sau şi tu, de ce dispreţuieşti pe fratele tău? Căci toţi ne vom înfăţişa înaintea judecăţii lui Dumnezeu.11. Căci scris este: „Viu sunt Eu! – zice Domnul – Tot genunchiul să Mi se plece şi toată limba să dea slavă lui Dumnezeu”.12. Deci, dar, fiecare din voi va da seama despre sine lui Dumnezeu.13. Deci să nu ne mai judecăm unii pe alţii, ci mai degrabă judecaţi aceasta: Să nu daţi fratelui prilej de poticnire sau de sminteală.14. Ştiu şi sunt încredinţat în Domnul Iisus că nimic nu este întinat prin sine, decât numai pentru cel care gândeşte că e ceva întinat; pentru acela întinat este.15. Dar dacă, pentru mâncare, fratele tău se mâhneşte, nu mai umbli potrivit iubirii. Nu pierde, cu mâncarea ta, pe acela pentru care a murit Hristos.16. Nu lăsaţi ca bunul vostru să fie defăimat.17. Căci împărăţia lui Dumnezeu nu este mâncare şi băutură, ci dreptate şi pace şi bucurie în Duhul Sfânt.18. Iar cel ce slujeşte lui Hristos, în aceasta este plăcut lui Dumnezeu şi cinstit de oameni.19. Drept aceea să urmărim cele ale păcii şi cele ale zidirii unuia de către altul.20. Nu strica, pentru mâncare, lucrul lui Dumnezeu. Toate sunt curate, dar rău este pentru omul care mănâncă spre poticnire.21. Bine este să nu mănânci carne, nici să bei vin, nici să faci ceva de care fratele tău se poticneşte, se sminteşte sau slăbeşte (în credinţă).22. Credinţa pe care o ai, s-o ai pentru tine însuţi, înaintea lui Dumnezeu. Fericit este cel ce nu se judecă pe sine în ceea ce aprobă!23. Iar cel ce se îndoieşte, dacă va mânca, se osândeşte, fiindcă n-a fost din credinţă. Şi tot ce nu este din credinţă este păcat”

    Apreciat de 1 persoană

  9. C said, on iunie 25, 2024 at 6:32 pm

    aici zice altfel… că postul e 27 și 28 iunie :

    https://www.crestinortodox.ro/calendar-ortodox/randuieli/2024/

    Apreciază

  10. musculitelezboara said, on iunie 25, 2024 at 6:33 pm

    Mă bucur mult pentru acest articol… În România subiectul vechiului calendar este foarte incomod, dar să nu îl uităm pe părintele Dionisie de la Colciu care a fost nepomenitor și a plecat din țară pentru a merge în Athos, și pe fondul acesta al schimbării calendarului… Sfântul Ioan Iacob a plecat în Țara Sfântă, pentru că nu a fost de acord cu calendarul „îndreptat”. Nu, nu trebuie să mergem la Slatioara… Dar putem să vorbim despre Sfânta noastră Tradiție, acesta e primul pas, să nu tăcem! Să tragem un semnal de alarmă! Săptămâna după Pogorârea Sfântului Duh este la fel de importantă ca Săptămâna Luminată. Îl prăznuim pe Dumnezeu Duhul Sfânt, Persoană a Sfintei Treimi! Rușii țin calendarul vechi și bine fac, așa am putea face și noi. Pe calendarul vechi doar vine Sfânta Lumină… Și de ce să nu ținem și alte Sărbători pe vechi… Mergem la slujbă la părinți peste Prut de exemplu… Sau ținem postul corect la Casele noastre până pe 12 Iulie când sunt Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Oricum, eu mă bucur că măcar se vorbește! E Sfânta noastră Tradiție! Pentru început măcar să vorbim…

    Apreciază

  11. DP said, on iunie 25, 2024 at 7:16 pm

    Stiu ce presupune intoarcerea la adevar. Nu inteleg insa ce-i opreste pe preotii care au intrerupt pomenirea ereticilor sa se intoarca la adevar.

    Apreciază

  12. roman said, on iunie 25, 2024 at 10:40 pm

    DP

    O parte din ei,din preoti si mireni,s-au întors si la randuiala calendarului vechi si bine au făcut.

    Cine tine calendarul vechi nu are NICIODATĂ asemenea ,,sminteli”/discuții, fiindcă în această randuiala a calendarului INCAPE toată randuiala Bisericii de peste an,niciodată existând vreo NEranduila.

    Pe NOU, e facut de minți de oameni FARA Dumnezeu, care neglijează Harul Sfânt si care ESTE Biserica in viu/fapt.

    Scopul acelei modificari din 1923 a fost….DEZBINAREA și nimic altceva.

    Cine din carne si oase poate sa schimbe TIMPUL ??

    Cum sa zici ,FARA RUȘINE si fără vreo FRICA la națiuni întregi:va culcați pe 1 octombrie și va treziți pe 14 octombrie???!!!….ca AȘA VREM NOI, niște…carne și oase,precum s-a întâmplat în România.

    Auzi și tu la unii VICLENI, cu sasssait de sarpe…daca ierarhii bisericii ortodoxe Române au hotărât, atunci sa se dea ascultare….

    C alias Ciprian pacatosul alias Ciprian P…etc,etc

    VICLEANULE sassait, dar parca te ingradisesi de MINCIUNO Ierarhi sau te ai razgandit???!!

    Tu numai asa o DAI pe NET, ZILNIC…si cu BOR si cu …cei care s-au îngrădit de ECUMENISTII DIN BOR. La tine a tine DREAPTA CREDINȚĂ este ceva…de cateva zile,luni,ani si după…PUTOAREA din capu ‘ tau.

    Orbii VICLENI care sunt calauze la alti orbi VICLENI,adică cei care-i aprobe pe acești ECUMENISTI NEpomenitori de pe NET.

    Vai vouă!

    Iisus Hristos BIRUITOR!

    Apreciază

    • C said, on iunie 26, 2024 at 11:29 am

      măi desteptule,

      dar eu mă iau după putoarea din capul meu ? eu mă iau după Pr. Cleopa , Arsenie Papacioc și pr. Iustin Pârvu…au ținut acești părinți pe calendarul vechi? La Petru Vodă sau la Sihăstria se ține pe vechi? Dacă părinții de acolo țin așa…eu să țin individual altfel?

      Da, să se dea ascultare daca nu e in materie de credință!

      Pentru cine s-a delimitat de tot de ierarhia Bisericii ca tine, e altă treabă… ține altfel . E treaba lui și rânduiala lui .

      Unii suntem in interior și răbdăm așa deocamdată. Crezi că ortodocși sunt numai cei care s-au delimitat cu totul?

      E…asta Dumnezeu va judeca, stai liniștit și nu te avânta !

      Ciprian da…ai ceva cu numele meu ? Că văd că te iei și de propria mea persoană…

      Si dacă ai …tot atâta îmi este…nu-mi pasă….am pe Dumnezeu 🙂 El mă știe cum sunt

      Doamne ajută …drag creștin

      Apreciază

      • roman said, on iunie 26, 2024 at 12:23 pm

        C

        Ti-am scris și…celelate…nume cu care te semnezi, fiindcă tot ti le schimbi, dar nu si …DUHUL in care zaci.

        Tu ești și cu omu ‘ecumenist si cu Domnul si mai INDEMNI cu sasssait viclean si pe altii…la a fi ca tine, unul in 2 LUNTRII si care crede că se poate in cele ale credinței sa fii si ….CALDICEL….si ecumenist o săptămână/O luna si ortodox, 2 luni si apoi…de la capăt…si ,CICĂ numai Dumnezeu știe.

        VICLEANULE,Dumnezeu ne a spus si nouă,celor care PRIMIM Adevarul =dragostea, TOT ce trebuie să știm si ne a dat si mijloacele necesare pt a FACE si a ne mantuit.

        Ce treabă are pr Cleopa si Sfântul Iustin Pârvu cu situația de azi???

        Azi e APOSTAZIE, trebe sa vină curand războiul, foametea, fiul PIERZARII si …Iisus Hristos.

        Ptr o minte ortodoxă din anii ăștia DE PE URMĂ, ultimii asa cum ii stim, Ierarhie inseamna…Iisus Hristos,apoi Ierarhi ORTODOCȘI, dacă nu mai sunt urmează PREOȚI ortodocși, când NU O SA mai existe (Doamne fereste),urmează Diaconi Ortodocși, monahi si monahii ORTODOCȘI, bărbați, femei, copii ORTODOCȘI….

        Totul este sa aibe …inima curata si CREDINTA DREAPTA(Timotei 1,cap 1,vs 5),adică asta este DRAGOSTEA despre care vorbeste Domnul si Dumnezeul Iisus Hristos.

        Azi Ierarhii BOR sunt APOSTATI dupa FAPTE ,iar cei care se roagă în Duh la Proscomidie cu ei, îi pomeneste, se unesc cu ei si cu APOSTAZIA lor, fiindcă încalcă Poruncile lui Dumnezeu date prin Sfinți.

        Cand e vorba de DREAPTA CREDINȚĂ nu trebuie să ne …dam cu părerea, ca ne pierdem Mântuirea, mai ales INDEMND si pe alții.

        Asta spune si partea a 3 A a ANATEMEI Rocor 1983…

        ANATEMA si celor ce ….SUSȚIN, PROPAGĂ si iau APARAREA EREZIEI ECUMENISTE…

        Iisus Hristos BIRUITOR!

        Apreciază

      • C said, on iunie 26, 2024 at 1:54 pm

        era vorba strict de Postul Sfinților Apostoli, despre decalajul calendarului și situația de după Pogorârea Sfântului Duh care a mai fost de după 1923 .

        Restul ce zici este alt subiect…

        Apreciază

    • C said, on iunie 26, 2024 at 12:38 pm

      P.S: in anii trecuți când a mai fost data Sfintei Invieri tot așa târziu …spune-mi cum au ținut cuvioșii noștri părinți pe care azi ii avem ca sfinți ?:

      1983 – 08 mai

      1986 – 04 mai

      2002 – 05 mai

      părintii ca Iustin Pârvu, Arsenie Papacioc cum au ținut? A zis vreunul că tine postul Sfinților Apostoli după calendarul vechi? Sau că nu ține?

      Sincer te întreb fiindcă nu știu atunci cum s-a procedat. Acuma după ce părinții aceștia s-au dus …toți ați devenit deștepți și faceți pe indreptatorii in locul lor … dar problema calendarului și a Postului Sfinților Apostoli nu e doar de după Creta

      Apreciază

  13. Ismail said, on iunie 26, 2024 at 11:04 am

    Natura, creatia Dumnezeirii arata ca acel calendar „Gregorian” – „stil nou” este FALS. Cum au zis si altii, totul a fost pentru DEZBINARE. DIVIDE-ET-IMPERA.

    Apreciază

  14. Ioan said, on iunie 26, 2024 at 12:53 pm

    Noua ne-a zis parintele ca se tine post o saptamana

    Apreciază

  15. Silviu said, on iunie 26, 2024 at 4:06 pm

    Daca doriti informatii despre schimbarea calendarului studiati cartea monahului Arsenie

    Cotea scrisa in 1924, necenzurata „Boldurile, Trambita Sihastrilor si Biciul Impletit”.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.