SACCSIV – blog ortodox

S-a aflat ce fel de copii alegeau mayașii pentru sacrificiu

Posted in copii, Maya, SACRIFICII UMANE by saccsiv on iunie 14, 2024

Sursa: https://www.stiripesurse.ro/descoperire-epocala-s-a-aflat-ce-fel-de-copii-alegeau-mayasii-pentru-sacrificiu_3350207.html

În primăvara anului 1967, muncitorii care construiau un mic aeroport în spatele Chichén Itzá, vechiul oraș mayaș din Mexic, s-au confruntat cu o problemă: săpăturile lor au descoperit rămășițe umane pe traseul pistei propuse. Aeroportul urma să deservească VIP-urile care doreau să viziteze Chichén Itzá. Dar, având în vedere că rămășițele se aflau atât de aproape de un sit arheologic important, lucrările au trebuit să fie oprite până când oasele au putut fi examinate, scrie New York Times.

Orice speranță pentru o rezolvare rapidă s-a dizolvat atunci când arheologii chemați la fața locului au descoperit un chultún – un recipient subteran de depozitare a apei de ploaie care, în mitologia mayașă, era văzut ca o intrare în tărâmul subteran al morților. Conectată la cisternă era o peșteră care conținea peste 100 de seturi de rămășițe umane, aproape toate aparținând unor copii. În încercarea de a finaliza aeroportul, cercetătorii au primit doar două luni pentru a excava și exhuma depozitul de oase.

Aproape 60 de ani mai târziu, ADN-ul străvechi extras de la 64 de copii oferă noi informații despre ritualurile religioase ale vechilor mayași și despre legăturile acestora cu descendenții moderni. Într-o lucrare publicată miercuri în revista Nature, o cohortă internațională de cercetători a dezvăluit că copiii – victime sacrificiale ucise între anii 500 și 900 d.Hr. – erau toți băieți mayași locali care ar fi putut fi selectați în mod special pentru a fi uciși în perechi de frați.

„Acestea sunt primele genomuri antice mayașe publicate”, a declarat Johannes Krause, arheogenetician la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă din Leipzig, Germania. Lucrarea ADN a oferit o privire inedită asupra identității copiilor sacrificați. „Ne simțim destul de emoționați de o astfel de descoperire”, a spus Dr. Krause, menționând că el însuși are un fiu mic.

Căutarea genomului băieților mayași

Căutarea genomului băieților mayași nu a început ca un exercițiu în ritualurile antice mayașe. La mijlocul anilor 2000, Rodrigo Barquera – acum imunogenetician la Institutul Max Planck – spera să descopere moștenirea genetică a celei mai mortale pandemii din Mesoamerica.

În 1545, o epidemie de Salmonella enterica s-a răspândit ca un foc de paie în ceea ce este astăzi Mexicul. În secolul următor, boala a ucis până la 90% din populația indigenă. Pandemiile de acest gen își lasă adesea amprenta asupra genelor imunitare ale supraviețuitorilor.

Pentru a descoperi această moștenire genetică, Dr. Barquera și colegii săi au trebuit să compare ADN-ul din rămășițele precoloniale cu cel al persoanelor care s-au născut după calamitate. Copiii găsiți în chultún au fost unul dintre aceste grupuri precolumbiene care cu siguranță nu s-au confruntat niciodată cu pandemia în timpul vieții.Astfel, în 2015, echipa a primit permisiunea de a distruge o mică parte din craniile lor pentru a secvenția ADN-ul. Echipa a folosit mai întâi ADN-ul pentru a determina sexul copiilor, ca parte a secvențierii de rutină.

Scheletele persoanelor sub o anumită vârstă nu oferă prea multe informații despre sexul biologic, așa că acest aspect al copiilor era un mister.A fost nevoie de un an pentru ca aceste prime rezultate să vină, iar când au venit:”Wow”, a spus Dr. Barquera. Toate cele 64 de cranii aparțineau unor băieți. „Am continuat să refacem testele pentru că nu ne venea să credem că toate erau de sex masculin”, a spus el. „A fost atât de uimitor”.

Primii arheologi care i-au studiat pe mayași au propus că această cultură era preocupată de sacrificarea tinerelor femei virgine. Această teorie a fost contestată în ultimele decenii, odată cu descoperirea faptului că majoritatea persoanelor sacrificate în cenota sacră – o groapă naturală din Chichén Itzá – erau copii.

„Acest lucru a contrazis în mod evident argumentul conform căruia erau aruncate în cenote mai ales femei tinere virgine”, a declarat Jamie Awe, arheolog la Northern Arizona University din Flagstaff, care nu a fost implicat în studiu. Obsesia pentru fecioare în cercurile arheologice a apărut cel mai probabil dintr-o combinație de idei coloniale și date limitate, a spus el.

Ce au scos la iveală testele genetice

Acum, ADN-ul confirmă faptul că toți copiii din chultún erau de sex masculin, a spus el, adăugând: „Nu am fi știut cine erau dacă nu s-ar fi efectuat studiul ADN”.

Testele genetice ulterioare au arătat, de asemenea, că mulți dintre băieți erau înrudiți între ei, iar printre ei se aflau două seturi de gemeni identici. Nu se știe de ce au fost aleși acești băieți pentru sacrificiu, a declarat Dr. Barquera. Dar este posibil ca frații, sau rudele apropiate, să fi fost selectați pentru a reflecta încercările Gemenilor Eroi, figuri cheie în cosmologia mayașă care au trecut prin cicluri de sacrificiu și renaștere.

„Ritualurile din cele mai vechi timpuri tind să fie particulare”, a spus Dr. Awe. „Acest studiu indică faptul că, pentru unele ceremonii religioase, era important ca doar copiii de sex masculin să fie selectați pentru sacrificiu”.

Băieții dau acum înapoi mayașilor moderni care trăiesc în jurul Chichén Itzá, au constatat Dr. Barquera și colegii săi. Echipa a comparat ADN-ul băieților cu cel al mayașilor care trăiesc în Tixcacaltuyub, un oraș aflat la aproximativ o oră de mers cu mașina de Chichén Itzá, și a constatat o puternică continuitate genetică între cele două grupuri. Așa cum se aștepta Dr. Barquera, pandemia din 1545 a lăsat într-adevăr o amprentă asupra mayașilor, lăsând moștenire locuitorilor din Tixcacaltuyub cel puțin o variantă genetică asociată cu imunitatea la salmonella.

Dr. Barquera și câțiva colegi au călătorit la Tixcacaltuyub pentru a-și împărtăși descoperirile în școlile locale și cu participanții la studiu. De asemenea, au împărtășit lucrările genetice anterioare efectuate de alte grupuri care indică faptul că strămoșii mayașilor s-au mutat pentru prima dată în regiune în urmă cu aproximativ 9.000 de ani. Împreună, lucrările genetice sugerează că populația numeroasă a peninsulei a cunoscut puține migrații sau schimburi genetice de când primii strămoși ai mayașilor s-au mutat pentru prima dată în zonă.

ADN-ul oferă „dovada clară că acești oameni sunt descendenți ai celor care au dezvoltat una dintre cele mai reușite civilizații din lume”, a declarat Dr. Awe.

Dr. Barquera a adăugat că participanții la studiu au fost încântați să primească confirmarea că sunt înrudiți genetic cu constructorii din Chichén Itzá.

„Oamenii care locuiesc în apropierea acestor situri arheologice se întreabă: „De ce aveți atât de mult respect pentru oamenii care au construit aceste situri, iar apoi îi tratați pe indigenii care trăiesc în jurul lor ca pe niște inferiori?””, a spus el.

Cu aceste rezultate ADN, a adăugat el, ei pot spune acum: „Uite, suntem rude cu cei care au construit aceste piramide. Așa că poate că ar trebui să încetați să mai fiți rasiști față de noi”.

 

Comentariu saccsiv:

Autorul articolului nu pare oripilat de acele practici. Gasim insa expresii precum „una dintre cele mai reușite civilizații din lume”

Cititi va rog si:

Adevarata fata a civilizatiilor precolumbiene: sacrificii de copii si canibalism

 

Tagged with: ,

11 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. geo said, on iunie 14, 2024 at 1:15 pm

    Comentariu saccsiv:

    Autorul articolului nu pare oripilat de acele practici. Gasim insa expresii precum „una dintre cele mai reușite civilizații din lume”

    Probabil se refera la realizarile arhitectonice sau ingineresti realizate cu mijloace rudimentare…sacrificiile umane facand parte din rutina zilnica…si poate chiar din insasi educatia lor…la fel a fost cazul si al aztecilor sau incasilor…

    Apreciat de 1 persoană

    • Ana said, on iunie 15, 2024 at 8:07 am

      Probabil mesterul Manole ajunsese acolo. Nu reusea sa construiasca fara sacrificii umane.

      Se vede clar azi cum, in absebta acestui mester, nimic nu se mai construieste la fel de bine.

      Lasand gluma la o parte, „imi place” finalul, adica felul in care se mentioneaza rasismul asa in trecere, fara nici o scuza.

      Apreciază

  2. mosu said, on iunie 14, 2024 at 9:23 pm

    Parca si la daci exista un asemenea ritual.

    Apreciază

  3. Bill said, on iunie 15, 2024 at 4:26 am

    Aceleași sacrificii umane ( care aveau ca țintă, exclusiv, bărbați …) in Fenicia – cultul lui Baal: au fost descoperite necropole cu schelete de baieti de 10..12 ani, cu vertebrele gatului secționate de un tăiș ascuțit. Descoperiri identice cu cele din Fenicia, au fost facute in Cartagina ( colonie feniciana). Cultul lui Baal a fost „importat” in Israel și era dominant, pe vremea proorocului Ilie (și perpetuat pe ascuns, pana azi – v. cartea despre crime rituale a lui Ariel Toaff, „Paștele sângelui” :Ariel Toaff – Blood Passover.PDF Autorul este fiul rabinului șef al Roma și profesor de istoria evreiască renascentistă și medievală la Universitatea Bar-Ilan din Israel, la periferia orașului Tel Aviv – BloodPassoverbyArielToaff.pdf).

    Vezi și cartea lui Eustace Mullins: The Curse Of Canaan – A Demonology Of History.pdf    Blestemul Canaanului – O demonologie a istoriei  (cartea pare că exagerează rolul preponderent al genealogiei (lui Cain), dar recent s-au făcut analize ADN și s-a descoperit că Thomas Jefferson, unul din Părinții fondatori ai SUA, era de origine … feniciană) 

    Study into ancestry of Thomas Jefferson shows rare class of DNA Un studiu asupra strămoșilor lui Thomas Jefferson arată o clasă rară de ADN […] Totuși, originile finale ale cromozomilor K2 rămân un mister și necesită investigații suplimentare: deși este posibil ca aceștia să fi fost prezenți în Europa încă din Epoca de Piatră, o altă posibilitate este că K2 au ajuns în Europa odată cu fenicienii, o cultură comercială maritimă antică care s-a răspândit în întreaga Mediterană, pornind de la casa lor din ceea ce este astăzi Libanul. Presa americană a adoptat o teorie diferită, ceea ce a dus la titlul din New York Times, „Jefferson – primul președinte evreu?”: Cromozomii europeni K2 ar putea proveni din populațiile evreiești sefarde (spaniole), care își au originile ultime în Orientul Mijlociu.[..]

    The Phoenician Connection: President Thomas Jefferson, descendent of Charlemagne, had Phoenician blood. Could his ancestor have had it too? Legătura feniciană: Președintele Thomas Jefferson, descendent al lui Charlemagne, avea sânge fenician. Să fi avut și strămoșul său acest sânge?

    Apreciază

  4. nightcrawlercyp said, on iunie 15, 2024 at 1:59 pm

    In aproape orice societate femeile erau grup protejat ca urmare a necesitatii de a avea copii. Ceea ce insemna ca le era greu sa sacrifice fete in general. Cat despre mayasi/azteci in general sacrificau prisonieri de razboi din triburile vecine pe care nu le cucereau tocmai pentru a le tine ca fabrici de sacrificii umane

    Apreciază

    • saccsiv said, on iunie 15, 2024 at 2:25 pm

      nightcrawlercyp

      Nu rezulta ca erau prizonieri. Mai degraba era ca in Canaan.

      Apreciază

      • nightcrawlercyp said, on iunie 15, 2024 at 4:23 pm

        Nu am zis asta. Am zis ca majoritatea veneau din triburile adiacente. Majoritatea societatilor pagane aveau primavara o sarbatoare inchinata zeitei dragostei ( Isis/Venus/Astarte/Ishtar) care era sarbatorita prin orgii. Copii rezultati nu aveau un tata identificabil ca urmare majoritatea erau sacrificati zeitatii bunastarii, la noi numit Noroc iar la semiti Moloh.(la romani Fortuna, etc)

        Apreciază

      • saccsiv said, on iunie 15, 2024 at 5:00 pm

        nightcrawlercyp

        Nici asta nu rezulta din Biblie. Nu stiu ce tot vrei sa demonstrezi.

        „Din pricina răului fiilor lui Israel şi al fiilor lui Iuda, pe care l-au făcut pentru mânierea Mea, ei şi regii lor, căpeteniile lor, preoţii lor şi proorocii lor, bărbaţii lui Iuda şi locuitorii Ierusalimului.
        În templul asupra căruia s-a chemat numele Meu au pus urâciunile lor, întinându-l.
        Au făcut locuri înalte lui Baal în valea fiilor lui Hinom, ca să treacă prin foc pe fiii lor şi pe fiicele lor în cinstea lui Moloh, ceea ce Eu nu le-am poruncit, şi nici prin minte nu Mi-a trecut că ei vor face această urâciune, ducând în păcat pe Iuda”.

        http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=31&cap=32#35

        Apreciază

      • nightcrawlercyp said, on iunie 15, 2024 at 8:17 pm

        Nu vreau sa demonstrez mare lucru. Doar vreau sa spun ca sunt cam chestii stiute. De exemplu idea cu fecioarele sacrificate a fost popularizata de miscare feminista satanica . Nu inteleg ce legatura are Biblia ( nu suntem sola scriptura) sau citatul ala cu ce am zis. Poate ai auzit de parintele Cleopa . Are o carte cu destule detalii interesante despre unele chestii inclusiv unele istorice biblice. Si ca pomenirea demonului Noroc ar trebui evitata de crestini

        Apreciază

  5. ZitaRita said, on iunie 15, 2024 at 9:14 pm

    Diavolii au ajutat la construirea piramidelor peste tot prin lume ! In Egipt au cerut in schimb pentru piramide supunere și închinare totala din partea faraonilor de asemenea ritualuri cu orgi sexuale și dansuri depravate! De asta avem acele perversiuni sexuale aplicate astăzi și machiajele și atâta cult pentru bijuterii ! După ce Mântuitorul nea salvat de iad , Lucifer si dracii au devenit mult mai sadici și detestau faptul ca nu mai puteau varsa sange nevinovat ! De asta s-au prezentat incașilor, mayasilor și aztecilor drept zei și le spuneau cum sa sacrfice oameni și copii ! Le dădeau și instrucțiuni! De asta oamenii și copiii înainte de a fi sacrificați erau indopati timp de mai multe zile , apoi erau îmbătați înainte de sacrificiu și umiliți in ultimul hal ca mai apoi sa fie uciși in moduri oribile! Diavolii sunt însetați de sange si carne umana mai ales de copii ! Sa nu uitam ca sfătuitorii păgâni ai lui Constantin cel Mare când el era bolnav de lepra i-au spus sa facă baie in sange de copil pana la 7 ani! Acei sfătuitori păgâni comunicau cu dracii direct! Și sa ne aducem aminte de ceea ce a spus Staretul Antonie ca ultimii creștini vor fi inchisi in temnițe și închisori și chinuiți când diavolii vor fi de față, adică le vor spune cum !!!!

    Apreciază

    • ZitaRita said, on iunie 16, 2024 at 7:00 pm

      Sacrificiile astea se mai practica și astăzi in spatele ușilor închise!

      Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.