SACCSIV – blog ortodox

Arabia Saudită face pași rapizi spre eliminarea dolarului din tranzacțiile cu petrol

Posted in ARABIA SAUDITA, CHINA, dolar, PETROL, RUSIA, Uncategorized by saccsiv on iunie 14, 2024

Stiri pe surse: Freamăt la nivel mondial: Arabia Saudită face pași rapizi spre eliminarea dolarului din tranzacțiile cu petrol

arabia saudita rusia opec putin

Dominanța dolarului american este în scădere. Rusia și Arabia Saudită caută yuanul chinezesc pentru tranzacțiile cu petrol, iar investitorii ar putea fi nevoiți să înceapă să-și revizuiască strategiile de investiții pe termen lung, avertizează CEO-ul și fondatorul uneia dintre cele mai mari servicii financiare independente din lume și companii de administrare a activelor, deVere Group, conform Yahoo News.

Avertismentul lui Nigel Green spune că schimbarea modului în care se desfășoară comerțul global cu petrol va avea consecințe de amploare pentru economii și, prin urmare, pentru investitorii din întreaga lume.

„Unul dintre cele mai semnificative, dar subraportate rezultate ale summitului de trei zile din aprilie dintre Vladimir Putin și Xi Jinping a fost anunțul lui Putin că Rusia este acum în favoarea utilizării yuanului chinezesc pentru tranzacțiile petroliere”, a spus Green. Acest lucru sugerează că a doua economie a lumii și cel mai mare exportator de energie din lume intenționează în mod activ să reducă dominația dolarului american ca piatră de bază a sistemului financiar internațional.

„Separat, două tranzacții ar permite ca Aramco din Arabia Saudită să furnizeze două companii chineze cu un total de 690.000 de barili pe zi de țiței, consolidându-și rangul de cel mai important furnizor de mărfuri din China”, a adăugat Green. „Iar Arabia Saudită este, de asemenea, în discuții cu Beijingul pentru tranzacții cu yuanul în loc de dolar”.

Aramco este unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume și este deținut și controlat în totalitate de guvernul Arabiei Saudite. Dacă Arabia Saudită – care găzduiește rezerve masive de petrol, despre care se estimează că sunt cele mai mari din lume – se va trece la yuan, asta ar duce la o schimbare enormă în sistemul economic global.

„Petrolul este una dintre cele mai importante și mai larg tranzacționate mărfuri din lume și, în mod tradițional, a fost tranzacționat în dolari americani”, a spus Green. „Acest lucru i-a conferit dolarului american un rol dominant pe piețele financiare globale, ca țări care doresc pentru a cumpăra petrol trebuie mai întâi să achiziționați dolari americani pentru a face acest lucru”.

Potențiale efecte la nivel mondial

Dacă comerțul cu petrol s-ar îndepărta de dolarul american, ar reduce dramatic cererea de dolari americani, ceea ce ar duce la o scădere a valorii monedei americane.

„Acest lucru ar putea avea o serie de efecte replici în întreaga economie globală, inclusiv o creștere uriașă a inflației în SUA și efecte potențial destabilizatoare asupra piețelor financiare”, a spus Green.

În plus, o schimbare de la dolarul american în comerțul cu petrol ar putea duce la o mai mare concurență economică și geopolitică între țări. Dacă yuanul ar fi utilizat pe scară mai largă în comerțul cu petrol, acest lucru ar putea crește semnificativ puterea economică și influența Chinei, amenințând dominația SUA în afacerile globale majore.

Aceste schimbări nu sunt doar teoretice, ci „încep să aibă loc în timp real”, a spus Green, ceea ce înseamnă că investitorii ar putea avea nevoie să înceapă să-și revizuiască portofoliile.

„Dacă petrolul ar fi evaluat și tranzacționat într-o monedă diferită, investitorii ar fi expuși riscului valutar, deoarece valoarea monedei ar putea afecta valoarea investițiilor lor”, a adăugat el. „Ar trebui să ia în considerare impactul potențial al fluctuațiilor valutare asupra portofoliul lor și poate fi necesar să-și ajusteze participațiile în consecință”.

Există și riscuri specifice industriei

„Companiile care generează venituri semnificative din producția de petrol sau din serviciile conexe ar fi afectate de schimbările în moneda utilizată pentru tranzacționare”, a spus Green. „Investitorii cu expunere la aceste tipuri de companii ar trebui să evalueze impactul potențial al unei deplasări de la dolari pe investițiile lor.”

Petrolul este un input esențial pentru multe industrii, iar schimbările în prețul acestuia pot avea implicații enorme și de anvergură pentru economia globală. Dacă petrolul nu ar mai fi tranzacționat în dolari americani, acesta ar avea un impact asupra sistemului financiar global și ar avea efecte de undă în întreaga economie mondială.

„Investitorii care sunt serioși să-și construiască averea pe termen lung trebuie să fie atenți la impactul declinului dolarului, nu în viitor, ci acum”, a concluzionat Green.

„O deplasare față de dolarul american are loc în timp real, iar investitorii trebuie să fie pregătiți” a fost creat și publicat inițial deMonitor de energie, o marcă deținută de GlobalData.

 

Comentariu saccsiv:

Cititi va rog si:

Video: Vladimir Putin a ajuns in Emiratele Arabe Unite. Urmeaza Arabia Saudita

Alte șase țări se alătură oficial la BRICS: Argentina, Egipt, Etiopia, Iran, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite

Întâlnire Arabia Saudită – Iran, la Beijing, după ce, ca urmare a intermedierilor asigurate de China, guvernele de la Riad și Teheran au convenit să reia relațiile diplomatice

Belt and Road Initiative (BRI – Inițiativa ‘Centura și Drumul’ sau Noul Drum al Mătăsii) vine în forță în 2023 dupa un puternic parteneriat geostrategic China – Rusia

OPINIE. Petroyuanul: Xi Jinping a făcut o ofertă greu de ignorat pentru Peninsula Arabică

OPINIE: Îndepărtând obstacolele puse de Occident, proiectele ambițioase de conectivitate din Eurasia, conduse de China și Rusia, avansează acum în inima Asiei

OPINIE: În Eurasia, războiul coridoarelor economice este în plină desfășurare

Analiză: Statele din Golf trec la digital cu China

 

Tagged with: , ,

9 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ioan said, on iunie 14, 2024 at 2:44 pm

    https://www.reuters.com/business/finance/edmond-de-rothschild-open-saudi-office-launch-debt-platform-2024-06-13/

    N-a durat mult dupa ce si-au anuntat interesul de a adera la BRICS. Edmond de Rothschild anunta un nou mega parteneriat in Arabia Saudita. Suna familiar alternativa asta la sistemul vechi …

    Apreciază

  2. […] Arabia Saudită face pași rapizi spre eliminarea dolarului din tranzacțiile cu petrol […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.