SACCSIV – blog ortodox

Rafinăria ”Steaua Română” DISPARE după 127 de ani. Tribunalul a admis falimentul. Era una dintre cele mai vechi rafinării din Europa

Posted in Romania by saccsiv on aprilie 22, 2022

PRAHOVA BUSSINES: Instanta a decis inchiderea procedurii de faliment a Rafinariei Steaua Romana Campina; ea va fi radiata de la Registrul Comertului

Infiintata in urma cu 127 de ani, Rafinaria Steaua Romana Campina, una dintre cele mai vechi din Romania si Europa, a intrat in faliment in luna februarie a anului trecut iar pe 18 aprilie a.c., Tribunalul Bucureşti a aprobat raportul final al lichidatorului judiciar şi a închis procedura insolvenţei împotriva acesteia. Mai mult, Tribunalul Bucuresti a dispus radierea societăţii din Registrul Comerţului Bucureşti, hotărârea nefiind definitivă.

Potrivit portalului instantelor de judecata, „aprobă raportul final al lichidatorului judiciar. In baza art.132 al.2 din Legea nr.85/2006 închide procedura insolvenței împotriva debitorului. Radiază societatea debitoare din Registrul Comerțului București. În temeiul art.135 din Legea nr.85/2006 sentința de închidere a procedurii va fi notificată DIRECȚIEI GENERALE A FINANȚELOR PUBLICE BUCURESTI și OFICIULUI REGISTRULUI COMERȚULUI de pe lângă TRIBUNALUL BUCURESTI, pentru efectuarea mențiunii. Potrivit art.136 din Legea nr.85/2006 descarcă pe lichidatorul judiciar și toate persoanele care l-au asistat de orice îndatoriri și responsabilități. Cu recurs in 7 zile de la comunicare”.

Pa site-ul rafinariei din Campina se precizeaza ca „in anul 1897, după ce rafinăria a achiziţionat în întregime zona petrolieră din jurul oraşului Câmpina, devine o modernă rafinărie, pe o suprafaţă de 13,5 hectare. La darea ei în folosinţă, era considerată cea mai modernă şi cea mai mare dintre rafinăriile din Europa. (…) Construirea rafinăriei, precum şi rezultatele obţinute în numai câţiva ani au declanşat o adevărată revoluţie industrială şi socială pentru oraşul Câmpina şi împrejurimi. În numai câţiva ani, au fost construite mai multe străzi noi, pavate, s-a introdus apa curentă la robinet şi iluminatul electric”, arată sursa citată.

În timpul Primului Război Mondial, rafinăria din Câmpina a suferit pagube majore, însă după război a fost refăcută, perioada interbelică fiind considerată perioada de glorie a rafinăriei „Steaua Română”, când au fost modernizate instalaţiile, au fost cumpărate utilaje noi, ajungându-se la prelucrarea unei cantităţi record de 1,4 milioane tone de ţiţei/an.

După naţionalizare, rafinăria a trecut în subordinea Societăţii „Petrolifere Muntenia” şi apoi la „Sovrom-Trustul Prelucrare”, se arată în volumul „Steaua Română Câmpina 1895-1995. Istoria unei rafinării centenare”. Potrivit sursei citate, rafinăria a regresat în perioada de până la Revoluţia din 1989, iar după Revoluţie a început traversarea perioadei de tranziţie de la economia centralizată la economia de piaţă.

„După trecerea perioadei de incertitudine, s-a trecut la reorganizarea noilor structuri în întreprindere. (…) Anul 1992 a constituit începerea punerii în aplicare a acestui plan ambiţios axat pe trei direcţii: valorificarea superioară a tonei de ţiţei, reducerea consumurilor energetice şi a cheltuielilor de prelucrare, reducerea impactului cu mediul. (…) În anul 1994 a început procesul de privatizare a societăţii (…), finalizarea fiind în primul semestru al anului 1995”.

 

Comentariu saccsiv:

Conform WALL STREET,  Blocajul financiar a apărut după ce Ministerul Finanțelor nu a returnat TVA pentru produsele petroliere exportate de ”Steaua Română”, iar compania nu a mai putu plăti nici materia primă, nici salariile angajaților. A urmat un lung proces cu Fiscul, care a ajuns chiar la CEDO, rafinăria cerând plata dobânzilor la rambursarea TVA. Instanța Supremă i-a dat câștig de cauză, în final, însă prea târziu.

Ca urmare, în 2013, societatea a intrat în insolvenţă, iar apoi activele au fost scoase la vânzare.

Cititi va rog si:

De la liderul pieţei la faliment şi vânzare pe bucăţi. Lichidatorul judiciar scoate la vânzare crama Murfatlar pentru 10 mil. euro şi viile pentru 3 mil. euro

Inchiderea ultimei fabrici de sticla din Romania, ce functiona continuu de … 400 de ani

Electroputere Craiova, una dintre cele mai vechi fabrici din România, îşi închide producţia din decembrie 2019, după 70 de ani de activitate

 

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Aristide said, on aprilie 22, 2022 at 2:25 pm

    Nu era din cele mai vechi, era prima rafinarie din Europa si a doua din lume, prima fiind in SUA.

    Apreciat de 1 persoană

  2. scortisoara said, on aprilie 22, 2022 at 4:09 pm

    Se alege praful de țara noastră ….

    Apreciat de 1 persoană

    • Dr. Badass said, on aprilie 23, 2022 at 1:15 pm

      Oamenii sfințesc locul, nu uita asta!
      Lucrurile sunt create de mână oamenilor, iar dacă nu lasă și o parte din ei la creație, atunci sunt efemere. Ca viețile oamenilor care rătăcesc fără nici un țel.
      Fiecare primește o scânteie divină, poate să o lase să se stingă sau să devină o lumină. Cine știe, poate ajunge să întâlnească și să inspire pe cel care devine o lumină călăuzitoare.

      ” Indrăzniți, eu am biruit moartea! „

      Apreciază

  3. […] Rafinăria ”Steaua Română” DISPARE după 127 de ani. Tribunalul a admis falimentul. Era una di… […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.