SACCSIV – blog ortodox

Crestinul si plaja

Posted in CRESTINISM, creştini, IPS TEODOSIE, LITORAL, PLAJA by saccsiv on august 1, 2023

Fratele Silviu a intrebat la rubrica de comentarii a articolului De ce la Bucharest Pride 2023 au fost de o sută de ori mai mulți oameni decât la Marșul Normalității? Pentru că primii sunt finanțați și organizați. În cealaltă tabăra, normalii sunt zgârciți și suferă de șefie iar BOR trădează:

„Frate Saccsiv, ca tot e perioada concediului, doresc sa te intreb ceva: ce parere ai de mersul la mare? Este un pacat?”

Postez aici ceea ce i-am raspuns si acolo, pentru a citi cat mai multi:

IPS Teodosie spune ca este pacat sa mergi total dezbracat. Adica nudist?
Si mai zice ca nu este pacat daca mergi cu bunacuviinta. Ce inseamna mai exact asta, nu ne-a mai explicat.

Am abordat tema acum 13 ani la:
https://saccsiv.wordpress.com/2010/08/28/36crestinul-si-plaja/
Si tare am suparat mass-media si Patriarhia:

https://saccsiv.wordpress.com/2013/08/02/pro-tv-ataca-blogul-saccsiv-patriarhia-vrea-inchiderea-mea-motivul-articolele-crestinul-si-plajasi-cand-rusinea-femeilor-va-disparea-atunci-ziua-judecatii-va-fi-aproape/

Iar pe Ortodoxinfo am mai completat in 2017:
Spuneti-mi un singur Sfant care sa fi zis ca-i de bine mersul pe litoral sau la piscina si eu voi reconsidera toate cele de mai sus.
Evident, trebuie sa si definim termenul de litoral in contextual de mai sus. Pe scurt, acesta ar fi locul unde se strange lumea la un loc sa se dezbrace, sa faca baie si plaja.
Cum ar putea un crestin sa impace si capra si varza? Adica sa poata face si baie, sa stea si la soare dar fara a fi la gramada cu multimi de oameni? Pai, la soare poti sta si in curtea ta sau poti merge la rau acolo unde nu-i amenajat un strand. Iar daca vrei neaparat la mare, poti merge acolo unde nu e lume.
Si totusi, nici asa nu-i chiar rezolvata problema. Caci, de la o anumita varsta in sus, nu-i firesc ca parintii si copiii sa stea goi unii in fata celorlalti. Sigur ca baiatul vede sanul mamei cand e bebe, dar apoi gata. La fel, sigur ca si tatal ii poate face baie fetei cand e mica, dar dupa ce invata sa se imbaieze singura, gata.
https://ortodoxinfo.ro/2017/07/25/crestinul-si-plaja/

Iar acum iar completez, caci poate n-am fost destul de clar atunci:

Chiar retrasi, nu este crestineste ca tatal si fiul sa stea ca la nudisti. Nici mama cu fiica. Trebuie, evident, costum de baie.

Tagged with: ,

23 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Creștinul și plajă – Vrăbiuțe said, on august 1, 2023 at 5:10 pm

    […] de față se vrea un comentariu la articolul fratelui Saccsiv de aici.În video postat IPS Teodosie dă un răspuns care mie mi se pare de bun simț, chiar dacă […]

    Apreciază

    • C said, on august 2, 2023 at 2:32 pm

      așa frate Ioane, dacă nu vad gagici dezbrăcate aci la munte, sa le vad la tine pe blog ca să am material de luptă la pofta păcatului :p . E bine când nu văd de astea…
      Nu toți îs la fel de tari că văzând fete ” pizdoase ” dezbrăcate să nu fie mișcați spre ispită ….tocmai că asta face diavolul, ce vezi ziua , te lupta cu amintirea acelei gagici când vreai sa te rogi sau când ești mai liniștit….și la unii lupta e chiar destul de enervanta uneori încât tre sa faci ceva lucrare materială că să uiți de acea ispită.
      Și chiar și stand la slujbe îți vine amintirea mai ales daca e proaspătă și dacă de voia ta te-ai dus prin locuri unde știi că sunt la greu astfel de gagici 🙂
      Deobicei creștinul rugător care o dobândit oleacă de isihie a inimii, aceluia nu-i place și nici nu-și dorește să meargă la mare, la plajă…chiar e pierdere de timp pt el…lui nu-i trebe relaxare și plimbare la mare ….el urmărește cu totul altceva ….inima lui trage tot mereu să împlinească câteva din poruncile Domnului .

      Apreciat de 1 persoană

      • ioansperling said, on august 2, 2023 at 2:49 pm

        Ideea este ca vrem sa se schimbe lumea ca sa ni se potriveasca noua, nu sa schimbam ceva la noi ca sa nu ne mai sminteasca lumea!
        Crestinul rugator cu psoriazis si cu alte afectiuni are nevoie de mare/soare! (Vorbesc de crestinul de spoiala ca mine care nu poate suferii boala)
        Iarta-ma daca te-am smintit cu imaginile mele ( la varsta mea o femeie e frumoasa si atat si dupa 45 de ani de casnicie nici-una nu e mai atragatoare ca baba mea!) dar tocmai asta scriam: nu te poti ferii de ispite ? nici la munte) ce poti e sa nu le cazi prada! Nu stiu daca sunt in masura sa dau sfaturi ( probabil nu, dar mandria ma imboldeste) eu daca vad o femeie frumoasa spun: ” Slava Tie Doamne ca ai facut o femeie atat de frumoasa!” Mie imi ajută!

        Apreciază

      • C said, on august 2, 2023 at 6:08 pm

        ei, frate Ioane…am zis mai sus că nu toți sunt la fel….nu toți sunt afectați la fel..fiecare are o slăbiciune mai mare pt o anumită patimă…poate unii nu au așa efect de ispită cu fetele astea nesfioase( că să zic așa ) dar pe fii mai vulnerabili la alta patimă.
        Nevoitorul e mult mai ispitit decât unul mai căldicel așa, trecut prin căsnicie , și are nu se nevoiește duhovnicește cine-stie cum….
        Unii inca se afla in luptă mai crâncenă, alții după un timp Dumnezeu le da o slobozire fata de aceste ispite și nu mai simte atractie….
        Nu trebe creștinul sa se adapteze la nesimțirea lumii ….e simplu…care e așa,stă departe …
        nu zice nicăieri că trr noi sa ne băgăm în focul ispitelor ….ci zice așa : ” și nu ne duce pe noi in ispită ( mai presus de puterea noastră n.m) , ci ne izbăvește de cel viclean/rău .
        Cine nu are probleme de astea, sigur…pt el e nimica sa se plimbe pe litoral…treaba lui
        Dar pt unu necăsătorit, tânăr și în putere n-ai putea zice că a vedea coapse goale să zică ” vai ce frumusețe deosebită” ce este trup , trup este….de admirat este natura sufletului , nu fundurile care îs trup …o femeie frumoasă o poți admira după chipul ei și privirea ochilor , ochii îs poarta sufletului, prin ochi poți să vezi înăuntru….și fără a avea aprindere spre pofta de jos …
        Insa daca vezi coapse și alte părți , deja alea duc la aprindere că așa e făcut sistemul nostru bărbătesc firesc …și tocmai asta e lupta mai presus de fire că să nu te lași biruit de poftă….
        Și nu degeaba rânduiala creștină de când lumea e că să fie femeile îmbrăcate cuviincios …. Dacă-mi arăți vreo Sfânta care o îndrăznit să umble cum umbla amu astea de 20 de ani….atunci să nu zic ” buna ziua ” 🙂
        Uită-te la arăboaice, la sirience ….ei și-au păstrat macar portul care și creștinii îl aveau .
        Și că să zic așa….pune o fata frumoasă sa umble cu rochie lungă și cu batic ….îți dă senzație de o frumusețe îngerească…..și dacă tot aceeași o vezi cu costum de baie….deja s-a dus senzația de frumusețe îngerească 🙂 dacă mai e și cu părul ud ,s.a…. tre sa te tii bine 🙂
        Noah….tu deja ai o vârstă care poate ești adormit din partea asta a patimilor…. dar tinerețea e altfel ….mai ales daca de tânăr liceean ai fost destrăbălat

        ….însă peste toate are Dumnezeu putere sa ne izbaveasca de tot felul de patimi , pt rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu și ale tuturor Sfinților Săi, Amin.
        Dumnezeu sa ne ajute!

        Apreciază

      • ioansperling said, on august 2, 2023 at 9:22 pm

        Frate C pentru cei care se „aprind” repede a lasat Dumnezeu casatoria! Si eu eram cum inteleg ca spui ca ai fii asa ca la 18 ani am fost si casatorit si tata si a fost ok desi greu !Incet incet femeie a ramas doar sotia pe pamant! Ca atare interesul meu este pur estetic pt femei nu pt ca nu (mai) pot ci pt ca nu-mi trebuie alta! 😉
        Chiar crezi ca musulmanii cumpara mâta in sac si de aceea pot avea 4 neveste in speranta ca se nimereste una care sa_i placa?
        Frumusetea e tot de la Dumnezeu si are rolul ei f. important in casnicie! Teoriile astea cu interiorul conteaza sunt bune pentru orbi poate in viata e un pic altfel. Omul cauta ce nu are!

        Apreciază

    • Nicusor said, on august 6, 2023 at 9:28 am

      „caci vai de cel prin care vine ispita” cica „nu e de vina cel ce ispiteste”, atunci de ce e vai? Intreb si eu, nu dau cu parul, sper sa nu fie cazul.

      Apreciază

      • ioansperling said, on august 6, 2023 at 3:45 pm

        Ce bine ar fi sa ai dreptate! Am scapat de toate pacatele ca deh …am fost ispititi!

        Apreciază

      • C said, on august 6, 2023 at 5:18 pm

        din predica pr. Cleopa la Praznicul Schimbării la Față a Domnului nostru Iisus Hristos:
        Deci, încă de la începutul misiunii Sale, Hristos, înainte de a începe propovăduirea, a folosit muntele şi pustia. Aici…, a avut loc începutul misiunii celei duhovniceşti a lui Iisus Hristos.

        Pe urmă vedem şi alte întâmplări pe munte. În munte a predicat Hristos şi a aşezat cele nouă fericiri ale Bisericii. Adeseori Se suia Hristos în munte seara şi Se ruga singur toată noaptea (Matei 14, 23).

        De pe munte S-a înălţat Domnul Dumnezeul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos la cer. Pe munte S-a schimbat la faţă. Pe munte S-a răstignit. Vedeţi că, de la Botez şi până la Înălţare, multe întâmplări din viaţa Mântuitorului s-au săvârşit pe munţi. Şi nu în zadar sau fără rost s-au petrecut aceste întâmplări pe munţi.

        Viaţa Domnului Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos este prototipul, adică modelul cel veşnic al creştinilor, al vieţii creştineşti şi va fi aşa în veacul veacului.

        Oare nu şi proorocii s-au folosit de munţi? Oare legea veche nu s-a dat pe Muntele Sinai? Oare Moise nu s-a rugat pe munte împotriva lui Amalec? Oare Ilie n-a văzut pe Dumnezeu în Horeb? Şi câte ca acestea! Iar, după Înălţarea Domnului, sfinţii cei mai mari, ca Sfântul Antonie cel Mare, s-au nevoit în munte.

        La fel Sfântul Macarie cel Mare, Sfântul Arsenie cel Mare, Sfântul Sisoe cel Mare, Sfântul Pamvo, Ava Marcu de la peşteră, care n-a văzut 85 de ani faţă de om şi a vieţuit în Muntele Francesc şi a mutat muntele cu rugăciunea. Şi nu ajunge vremea să spun de atâţia mii şi zeci de mii de pustnici şi sfinţi care, urmând lui Hristos, s-au retras din deşertăciunea lumii şi au voit mai bine cu fiarele şi păsările cerului să fie în pustie, decât cu lumea cea vicleană şi plină de răutăţi.

        Dar de ce în munte şi în pustie? Iată de ce: sfinţii lui Dumnezeu cei mari şi pustnicii s-au retras din lume, din vâltoarea lumii şi din valurile pline de zgomot, de răutăţi şi de vicleniile cele fără de număr; s-au retras în pustie ca să scape de trei războaie. Care sunt acelea? De auzire, de vedere şi de vorbire.

        Noi avem desigur cinci simţiri şi toate sunt punţi ale păcatului. Dar mai cu seamă ochii şi urechile. Însă şi limba, dacă nu o înfrânăm, este o mare răutate, cum zice Sfântul Apostol Iacov.

        Deci, sfinţii s-au retras în munţi ca să scape de aceste trei feluri de răutăţi: să nu aibă cu cine vorbi, să nu vadă pe nimeni, să nu audă pe nimeni şi să stea pururea în comunicare cu Dumnezeu, prin sfânta rugăciune şi meditaţiile sfinte, ca să-I urmeze lui Iisus Hristos, Care adesea se ruga singur în munte, noaptea şi uneori chiar ziua.

        Apreciază

  2. Clement said, on august 1, 2023 at 6:15 pm

    Este un subieeect…Bun, toti mergem la plaja imbracati corespunzator adica si cu palarie si ochelari de soare caci si privirea ispiteste!
    Problema o reprezinta multimea de costume cu croiala redusa la absurd. Degeaba toata familia poarta nadragi pana la genunchi si sutienele acopera generos si ce nu au doamnele si domnisoarele daca zeci de mii de fese dezgolite practic integral , dardaie ostentativ pe plaja..
    Pana la urma, cred ca intr-o familie in care notiunile de decenta, pudoare si rusine sunt inoculate de mai multr generatii sau nu se merge la plaja oriunde, sau se ajunge la capacitea de a nu mai vedea corpul omenesc in ipostaze provocatoare.

    Apreciază

  3. dante said, on august 1, 2023 at 9:16 pm

    Dupa mine si Becali isi arata fata serpesca usor – usor,la fel ca si Teodosie. Doi serpi vicleni ce stau la pinda sa muste din cei caldicei cind va veni vremea. Ca sint santajabili sau santajati prea putin conteaza, insa rolul lor in manipularea maselor este extrem de mare.
    Atentie mare pe viitor la acesti doi manipulatori.

    https://flux24.ro/cum-s-a-sucit-jiji-pe-lgbtq/

    Apreciază

    • Clement said, on august 1, 2023 at 10:34 pm

      Becali, reper moral pentru romani…
      Ceva mai trist, penibil spre jalnic nici ca poate.
      Omul acesta este lasat sa se dea in spectacol in ideea de a compromite milioanele de romani sinceri in credinta lor, decenti, generosi, discreti .
      Lui Becali ar trebui sa ii dea canon de pocainta prin interzicerea de a se mai exprima verbal public pe subiecte de Credinta Crestina pentru urmatorii 40 de ani.

      Apreciază

      • ioansperling said, on august 2, 2023 at 12:32 pm

        Fiecare vede ce vrea/poate sa vada! Cine vede defectele lui Becali pe astea le vede, cine vede partile bune, partile bune le vede!
        Eu avand mult mai multe defecte ca el ce samai spun?

        Apreciază

  4. ion said, on august 2, 2023 at 2:09 am

    :))) Totul se reduce la gand. Stai in pustietate si vezi numai femei goale sau stai la plaja si faci rugaciunea inimii.

    Apreciat de 1 persoană

    • saccsiv said, on august 2, 2023 at 9:59 am

      ion

      De ce la manastirile de calugari femeile nu sunt lasate sa vina oricum?

      Apreciază

    • C said, on august 2, 2023 at 2:50 pm

      ce rugăciune a inimii faci tu stand la plajă pe litoralul mării langa tot felul de mulțime? poate daca ai ajuns la nivelul unui nebun pt Hristos care deja are darul de a nu-l mai mișca ispitele și gălăgia și râsetele și ” vederea domnișoarelor” ….că altfel rugăciunea inimii, toți învățătorii sfinți ai acestei rugăciuni au învățat ca se sevarseste mai ales pt începători in locuri liniștite, departe de ispitele exterioare . Starețul Iosif Isihastul, pe când era tânărul Francisc , prima și prima dată când a citit de rugăciunea inimii a mers într-un munte și acolo departe o exersat rugăciunea nu știu câte zile sau săptămâni…și apoi gusta D din dulceața ei a hotărât să meargă în Sf. Munte…și nici acolo, zice încă tot caută să găsească adevărata rugăciune , că încă era doar la începutul ei …nu ajunsese încă la rugăciunea care se săvârșește cu mintea în inimă din darul Duhului Sfânt.

      Mai degrabă la munte, aer curat, vederea brazilor, dealurilor împodobite, florile câmpului , stânci minunate , pâraie lin curgătoare….astea îți liniștesc sufletul mai bine….

      Apreciază

      • ioansperling said, on august 2, 2023 at 5:48 pm

        Corect! Si daca tot cautam idealul de ce casatorit ” ca cel casatorit sa lupta sa-i placa nevestei, cel necasatorit lui Dumnezeu!”
        De ce nu vegan ca omul in rai nu a mâncat de dulce!
        De ce nu flamand ca te poti ruga mai bine!
        De ce sa mai dormim noaptea ca rugaciunea de noapte e mai puternica!
        De ce nu toti in mânastire?
        In chilie ziditi?
        De e sa admiram Creatia cand putem ( teoretic) pe Creator?
        De ce la munte sa fim distrasi de munti, flori, paraie, fauna si nu in pustie?
        Zic si eu ca un nepriceput….

        Apreciază

      • C said, on august 2, 2023 at 8:00 pm

        căutăm idealul sfinților părinți, iar de facut facem numai cât putem…dacă putem numai atât… atât facem deocamdată….dacă nu putem în pustia cea mai aspră, rămânem la asta de mijloc….nu poți dintr-o dată la așa asprime….

        Nu tre sa te faci călugăr că să ții creștinește o rânduială normală care acum pt unii pare rânduială de pustnici ….
        călugării au altă lucrare mult mai grea , au alt război , alt front .

        Apreciază

      • ioansperling said, on august 2, 2023 at 9:25 pm

        Ideea este ca e mai simplu sa alegi lumea in care vrei sa traiesti de la inceput decat sa traiesti in lume dupa regulile monahale sau in manastire urand singuratatea, tacerea…

        Apreciază

  5. Geo said, on august 2, 2023 at 1:18 pm

    Apreciază

  6. […] Crestinul si plaja […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.