SACCSIV – blog ortodox

ECUMENISM TOTAL: Centrul Ecumenic de la Vulcana Bai – cuprinde trei lacase de cult, o sinagoga, o moschee si o biserica ortodoxa …

Posted in ECUMENISM, Romania by saccsiv on iulie 29, 2011

Citez din articolul Dambovita: Centrul Ecumenic de la Vulcana Bai, unic in Europa:

Centrul International Ecumenic din localitatea damboviteana Vulcana Bai, unic in Europa, cuprinde trei lacase de cult, o sinagoga, o moschee si o biserica ortodoxa, fiind un loc unde vin turisti din toata lumea.

Centrul a fost construit in 1991, doi ani mai tarziu functionand sub egida UNESCO – Comisia Nationala a Romaniei.

Aflata la 20 de kilometri de municipiul Targoviste, asezarea interreligioasa de la Vulcana Bai reprezinta un loc de pelerinaj pentru crestini, evrei si musulmani.

Sinagoga, moscheea si biserica sunt construite pe cele trei coline din zona numita Braneasca, din Vulcana Bai si au fost ridicate avand la baza cele trei culte monoteiste: mozaismul, islamismul si crestinismul.

Acum numai la biserica ortodoxa se mai oficiaza slujbe. Sinagoga si moscheea sunt simbolice in Centru, dar se pot oficia slujbe, daca exista credinciosi care vor sa vina sa se roage aici.

Biserica ortodoxa a fost declarata din anul 2000 ca avand regim de manastire, in care au loc slujbe. Hramul bisericii este „Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul”. Aici este pastrata o mica particica din moastele Sfantului Ioan Botezatorul, daruite de Patriarhul Ierusalimului, Diodor.

Biserica Ortodoxa este construita pe cea mai inalta colina si are dimensiuni mai mari decat celelalte doua lacase de cult, aratand diferenta numarului de credinciosi. Este construita in stil traditional, sub forma de cruce, are toate camerele unei biserici: altar, naos, pronaos si pridvor deschis, in stil brancovenesc.

„Interiorul este impodobit cu picturi in fresca, realizate de pictorul Emil Stoica, din localitatea Sotanga. Sculpturile interioare sunt realizate in lemn de tei de familia Dobra, din Vulcana Bai. Ctitorul unic al bisericii este Ioan Popescu, actual director al Centrului Ecumenic” – a precizat staretul Agatanghel.

Mozaismul este reprezentat la Centrul International Ecumenic de sinagoga evreiasca. In ceea ce priveste constructia, este una simpla, cu 12 ferestre, care reprezinta semintiile lui Israel. De asemenea, apar Steaua lui David si sfesnicul cu sapte brate.

Moscheea de la Centrul International Ecumenic este diferita de celelalte cladiri prin faptul ca este indreptata spre Mecca, si nu spre Rasarit.

La zidirea si ctitorirea lacaselor de cult au ajutat un crestin, Ion Popescu, doi evrei, fratii Rubi si Michael Zimmerman, si o familie de musulmani, Leila si Omar Akill.

Staretul Agatanghel, de la biserica ortodoxa a Centrului Ecumenic de la Vulcana Bai, spune ca vin turisti din toata lumea, in special la sfarsit de saptamana. In medie, intr-o luna, vin cam 200 de turisti iar cei mai multi straini vin din Belgia, Germania si Franta. Ei se pot reculege prin rugaciune si se pot relaxa privind frumusetea nealterata a locului.

Cititi va rog si:

ECUMENISM TOTAL in Suedia: „CASA LUI DUMNEZEU”

14 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on iulie 29, 2011 at 7:44 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. abc Marin said, on iulie 29, 2011 at 7:51 pm

    ca să vă convingeți cît suntem de manipulați ,priviți acest clip ,alegeți o carte în gînd și va dispărea exact aceia la va-ți gîndit , încercați de mai multe ori să vă convingeți de vulnerabilitatea minții noastre.

    Apreciază

    • saccsiv said, on iulie 29, 2011 at 8:08 pm

      abc Marin

      Vulnerabilitate? De ce? E chestie de oleaca de istetime. A doua oara le schimba pe toate si evident ca va lipsi si cea aleasa, oricare ar fi fost ea.

      Apreciază

  3. Patricia said, on iulie 29, 2011 at 8:18 pm

    Era normal sa se faca si chestia asta, taman; la Vulcana unde credinta Ortodoxa era propovaduita cu mare curaj in vremea lui Ceausescu ,datorita puternicei Oastea Domnului de acolo din comuna.Acolo venea si Traian Dorz,si se faceau Botezuri ,Cununii si toate obiceiurile Crestine cu orice risc,fatis!tocmai de aia sa bagat aia mari ,care slujesc pe dracu tocmai intre credinciosi.PRIGOANA si iar prigoana.

    Apreciază

  4. mihai4 said, on iulie 29, 2011 at 8:51 pm

    Apreciază

    • Ioan Pelasgul said, on iulie 29, 2011 at 9:14 pm

      Dar de ce a pus desenele cu „Dumnezeu Tatal”.
      Pe Dumnezeu Tatal nu l-a vazut nimeni, nu poti sa il desenezi ca un om batran cu barba alba…ca daca nu l-ai vazut!

      Apreciază

      • Iones said, on iulie 29, 2011 at 10:57 pm

        Corect… Uite ce spune Parintele Arsenie Boca:

        Expresia: „Cel vechi de zile”(Daniel 7,9) pune un tipar pe minte, îţi prezintă un moş bătrân cu atribute divine.
        O ironie antică spune că dacă boii ar şti sculptură zeii ar avea coarne :). Sfinţii Părinţii ai deşertului multe războaie au dus cu fantezia. Sfântul Maxim Mărturisitorul a găsit că definiţiile lui Dumnzeu, de la Iisus, nu angajează fantezia, nu pun un tipar pe minte.

        „Duh este Dumnzeu, iubire şi Adevăr”, ca atare nu-L putem „vedea”, nu oferă imaginaţiei cinematografiei noastre nimic.De fapt credinţa e o asceză a raţiunii. Dar e şi o anulare a fanteziei. Fiindcă Dumnzeu e de altă natură decât existenţa creată şi cunoaşterea lui Dumnzeu ne cere şi pe noi în întregime, într-un alt mod de a fi.

        Apreciază

  5. mihai4 said, on iulie 29, 2011 at 8:52 pm

    impartiti-l mai departe 😉

    Apreciază

  6. nea Anderthal said, on iulie 30, 2011 at 2:49 am

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.