SACCSIV – blog ortodox

Ca in anul asta, n-am vazut atatea atacuri anti crestine de Sfintele Pasti. Evenimentul Zilei cica insira „Cine a mai inviat ca Iisus Hristos” …

Posted in IISUS HRISTOS by saccsiv on aprilie 27, 2011

Iata un articol promovat de Evenimentul Zilei:

   Iisus Hristos şi alte divinităţi care au arătat minunea învierii

VerticalNews vă prezintă, în prima zi a celei mai importante sărbători creştine, câteva lucruri inedite şi mai puţin cunoscute despre Înviere.

În religia creştină, Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a murit pe cruce pentru a ridica păcatele lumii, iar după trei zile a înviat.
Potrivit Bibliei, în acest interval, el a coborât în iad pentru a-i elibera pe cei drepţi de la Adam până atunci, înrobiţi din cauza păcatului originar.

   De atunci, cei care au crezut în el sărbătoresc Învierea Sa în fiecare an, de Paşte.

Religia creştină nu este însă singura în care apare o divinitate care moare şi învie ulterior. De obicei, schema generală este următoarea: un zeu se naşte, moare sau trece printr-o experienţă asemănătoare morţii, ajunge de multe ori într-o lume subterană alături de cei morţi, iar apoi învie. Uneori, renaşterea este numai simbolică.

Cercetătorul James Frazer considera că miturile sunt ecouri ale unor ritualuri şi că cele în care apăreau divinităţi ce mureau şi renăşteau provin din ritualuri care încercau să reînnoiască fertilitatea pământului şi a recoltelor. Iar psihoanalistul Carl Jung susţinea că modelul „moarte-înviere” face parte din inconştientul colectiv.
De pe altă parte, scriitorul creştin C. S. Lewis spunea că, deşi învierea lui Hristos are structura unui astfel de mit, în cazul religiei creştine Iisus a înviat cu adevărat. Potrivit lui, nu este nicio problemă dacă Dumnezeu a ales să se arate printr-o serie de evenimente care au asemănări cu diferite mituri. Pur şi simplu, aşa a ales Dumnezeu.

   Mormonii: Quetzalcoatl aztec, totuna cu Iisus Hristos

În mitologia aborigenilor din Australia, surorile Wawalag, ce trăiau într-un vârtej, au fost mâncate de şarpele de aramă Yurlungur, care mai târziu a fost forţat să le scoată afară. Surorile au revenit la viaţă.

Zeiţa babiloniană a fertilităţii, iubirii sexuale şi a războiului ajunge şi ea în lumea subpământeană. Într-unul din miturile sale, Ishtar se apropie de porţile lumii subterane şi îi cere paznicului să le deschidă. Paznicul o anunţă pe Ereshkigal, regina lumii subterane, care îi permite să intre, însă potrivit obiceiurilor: i se deschide câte o poartă pe rând, iar la fiecare dintre ele Ishtar trebuie să arunce o piesă de îmbrăcăminte. Când trece de a şaptea poartă, este complet dezbrăcată.
Mânioasă, ea se aruncă asupra reginei lumii subterane, dar aceasta o face prizonieră şi dezlănţuie asupra ei 60 de boli. Însă Ea, regele zeilor, creează o fiinţă pe nume Asu-shu-namir pe care o trimite la Ereshkigal. Asu-shu-namir îi spune că vine în numele marilor zei şi îi cere apa vieţii. Regina lumii subterane trebuie să se supună, iar Asu-shu-namir o stropeşte pe Ishtar cu această apă, readucând-o la viaţă.

Divinitatea Quetzalcoatl („Şarpele cu pene”) din spaţiul Americii Centrale şi de Sud este ispitit de un alt zeu, care îl îmbată şi îl face să se culce cu o preoteasă celibatară (în alte variante, cu sora lui). Împovărat de remuşcări, Quetzalcoatl îşi dă foc şi moare. Însă el se ridică la cer şi devine Luceafărul de Dimineaţă. Pe de altă parte, unii mormoni cred că Şarpele cu pene (care este  reprezentat şi ca un zeu alb bărbos care a venit din cer şi a promis că se va întoarce), este de fapt Iisus Hristos. Potrivit Cărţii lui Mormon, Iisus i-a vizitat pe nativii americani după învierea sa.

Moartea şi învierea, din India până în Egipt

Şi zeul egiptean Osiris, divinitate a regenerării şi a renaşterii, cunoaşte experienţa morţii. Într-unul din mituri, fratele său Set împreună cu regina Etiopiei au conspirat pentru a-l ucide. Set l-a păcălit pe Osiris şi l-a convins să intre într-o cutie, pe care a închis-o, a sigilat-o cu plumb şi a aruncat-o în Nil.
Isis, soţia lui Osiris, găseşte cutia, dar zeul murise deja. Aşa că ea foloseşte vrăjile învăţate de la tatăl său şi îl readuce la viaţă, însă numai pentru scurt timp. Apoi, îi ascunde trupul în deşert. După câteva luni, Set descoperă întâmplător trupul lui Osiris pe care, înfuriat, îl taie în 14 bucăţi pe care le împrăştie prin toată lumea. Isis le adună şi, impresionaţi de devotamentul ei, zeii îl învie pe Osiris care devine stăpânul lumii subterane.

De partea cealaltă a Mării Mediterane, în religia antică a grecilor, apar mai multe divinităţi care trec prin ciclul naştere-moarte-înviere. Una dintre ele este Dionysos, fiul lui Zeus cu o muritoare. Geloasă, Hera îi trimite pe titani să îl ucidă pe Dionysos, care este mâncat de aceştia. Numai inima rămâne, care este salvată de Athena. Zeus pune inima în coapsa lui şi îl regenerează astfel pe fiul său.

Şi religiile orientale cunosc personaje divine care mor. Krishna, o incarnare a zeului suprem Vishnu din hinduism, moare după ce un vânător îi confundă piciorul cu o căprioară şi trage o săgeată în direcţia lui. Sufletul său se urcă la cer, iar apoi Krishna învie.

   Sărbători cu bine, linişte şi sănătate!

   Comentariu saccsiv:

Ce-i mai mana pe astia dracul de la spate … Ca in anul asta, n-am vazut atatea atacuri anti crestine de Sfintele Pasti.

Cea mai mare parte dintre „exemplele” lor au fost enumerate si in documentarul anti crestin:

Zeitgeist subtitrare in limba romana si analiza documentarului

Nu mai reiau aici cele ce le-am analizat acolo.

Nici unul din „exemplele” lor nu seamana macar cu Jertfa de pe Golgota.

Cititi va rog si:

ANTI CRESTINISM: „Gandul” si „Descopera” se straduie sa demonstreze ca Lumina Sfanta de la Ierusalim ar fi o frauda. De ce „demonstratia” lor este habauca?

Anti crestinism fara limite in revista UNICA. Cica „3 mituri despre Paste deconspirate de stiinta”

Nu e el mason degeaba. RAZVAN THEODORESCU despre poporul roman: „E o enormitate a afirma că ne-am nascut ortodocsi”

Propunere de dezbatere pornind de la reactia francezilor impotriva fotografiei „PISS CHRIST”. Sa actionam si noi in asemenea caz sau nu?

29 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on aprilie 27, 2011 at 12:08 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. fanu said, on aprilie 27, 2011 at 12:52 pm

    da, păi înteţesc jidanii lupta

    Apreciază

  3. WORLDLINES - June 28, 2009 said, on aprilie 27, 2011 at 1:39 pm

    […] View full article on Saccsiv’s Weblog […]

    Apreciază

  4. el said, on aprilie 27, 2011 at 1:41 pm

    raspunsul de ce ataca paganii si indracitii (cu sau fara stirea lor) INVIEREA Lui Hristos il stim de la Sf Ap Pavel care spune „ca daca Hristos nu a inviat zadarnica este credinta noastra…”.De aceea stiu oamenii satanei de la tatal lor diavolul de ce anume trebuie sa darame credinta in Inverea lui Hristos ,asa spune si Sf Serafim de Sarov sin profetiile sale sa arhiereii si poporul zis” ortodox” din vremea de pe urma a lui anticrist NU va mai crede in iniere si de aceea sfantul Serafim VA INVIA el insusi (si alti sfinti asa cum au inviat si multi drepti in Irsael la Invererea Lui Hristos si s-au aratat iudeilor de atunci care ca si astia de azi asemenea lor NU PUTEAU sa creada in Inviere cuiva din morti).Invierea este dovada ca moartea a fost CALCATA „unde iti este moarte boldul tau?”(Sf Ap Pavel) si neamul omenesc RASCUMPARAT din caderea lui Adam.
    Acum ca se apropie vremea lui anticrist se intetestc si atacurile asupra credintei ortodoxe spre inselarea celor multi si fara trezvie.
    De aceea URASC anticristii dintotdeauna si ataca Invierea Domnului ! Nu intamplator cum ar putea parea nestiutorilor in ale credintei,au si dracii strategia lor,dar noi avem pe Hristos cu noi si ii puteam prin El infrunta si umple de rusine vesnica.

    Apreciază

  5. Lucian said, on aprilie 27, 2011 at 2:41 pm

    Exact asta am observat si eu – f multe articole anti crestine. De aia m-am hotarat sa nu mai citesc gandul, evz, adevarul s.a. pe care le citeam aproape zilnic zilnic.

    Apreciază

  6. Ioan C. said, on aprilie 27, 2011 at 3:25 pm

    ” Călcând cineva Legea lui Moise, e ucis fără de milă, pe cuvântul a doi sau trei martori;
    Gândiţi-vă: cu cât mai aspră fi-va pedeapsa cuvenită celui ce a călcat în picioare pe Fiul lui Dumnezeu, şi a nesocotit sângele testamentului cu care s-a sfinţit, şi a batjocorit duhul harului. ”
    ( Evrei 10, 28- 29).

    Apreciază

  7. GABRIEL din Canada said, on aprilie 27, 2011 at 4:02 pm

    AICI LA QUÉBEC , IN VINEREA MARE sotia primeste la sfarsitul slujbei de Prohod(eu nu am putut sa merg ca lucram) un ziar pentru imigranti, condus de un roman din timisoara. acolo se prezenta pe prima pagina 2 lesbiene din franta care s-au casatorit aici de iti era mai mare greata. mai mult ziarul anunta ca numarul viitor prezinta povestea unui american homosexual stabilit la quebec. Am vazut ziarul in bucatarie, sotia l-a adus acasa crezand ca cel;e de pe prima pagina sunt surori, necitind articolul. Am trimis un mail de protest conducerii ziarului pentru distribuirea intr-o biserica, in timpul slujbei, care e intrigata de ce am fost asa vehement, si ca o sa-mi publice protestul in numarul viitor. acest ziar este subventionat de guvernul de aici , deci ma pot astepta la belele, pentru ca imi vor scrie si numele. Nu imi este frica, nu puteam sa tac, de abia de acum incepe scandalul.

    Apreciază

    • fanu said, on aprilie 27, 2011 at 4:17 pm

      frate nu te lăsa… şi ce dacă îţi dau numele, dă le peste gura lor spurcată! să vadă că nu s toţi la fel ca ei, să vadă că mai sunt creştini autentici şi că ortodoxia este curată

      Apreciază

    • fanu said, on aprilie 27, 2011 at 4:35 pm

      dacă ai cumva pagina lor de net dă să le scriu şi eu, te rog

      Apreciază

    • unu said, on aprilie 27, 2011 at 6:23 pm

      Psalmul 1
      1. Fericit bărbatul, care n-a umblat în sfatul necredincioşilor şi în calea păcătoşilor nu a stat şi pe scaunul hulitorilor n-a şezut;
      2. Ci în legea Domnului e voia lui şi la legea Lui va cugeta ziua şi noaptea.
      3. Şi va fi ca un pom răsădit lângă izvoarele apelor, care rodul său va da la vremea sa şi frunza lui nu va cădea şi toate câte va face vor spori.
      4. Nu sunt aşa necredincioşii, nu sunt aşa! Ci ca praful ce-l spulberă vântul de pe faţa pământului.
      5. De aceea nu se vor ridica necredincioşii la judecată, nici păcătoşii în sfatul drepţilor.
      6. Că ştie Domnul calea drepţilor, iar calea necredincioşilor va pieri.

      http://www.bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/65/Psalmi

      Apreciază

    • Lavrentie said, on aprilie 27, 2011 at 9:58 pm

      Deci le-a zis Iisus: «Încă puţină vreme Lumina este cu voi. Umblaţi cât aveţi Lumina ca să nu vă prindă întunericul. Căci cel ce umblă în întuneric nu ştie unde merge. Cât aveţi Lumina, credeţi în Lumină, ca să fiţi fii ai Luminii». Acestea le-a vorbit Iisus şi, plecând, S-a ascuns de ei“. (Ioan 12, 24-26, 35-36)

      Ortodocsii sunt imbracati in Hristos, fii ai luminii deci nu trebuie sa se teama de fii intunericului. Frica e de la vrajmas.

      Cati in Hristos v-ati botezat in Hristos v-ati si imbrcat!
      Alilia, Aliluia, Aliluia !

      Spune Sfantul Apostol Pavel la (Galateni 3,27) si la fel canta si Biserica Ortodoxa!

      „Ca numele lui Iisus Hristos, armă mai tare, în cer şi pe pământ nu este!” spune Sf. Ioan Scararul.

      Apreciază

    • Iones said, on aprilie 28, 2011 at 9:53 am

      Le-am timis si eu un mesaj in romana!

      Apreciază

      • Fulger said, on aprilie 29, 2011 at 6:37 am

        Sa trimita in timpul slujbei o astfel de blasfemie , Dumnezeu ii va ,,rasplati,, pentru munca depusa.

        Apreciază

  8. Alex said, on aprilie 27, 2011 at 4:12 pm

    Curaj, Gabriel ! Asta e adevarata marturisire ! Dumnezeu sa te intareasca !

    Apreciază

  9. GABRIEL din Canada said, on aprilie 27, 2011 at 5:05 pm

    http://www.immigrantscapitale.qc.ca/top-articles/ pentru a le scrie, intrati pe nous joindre si completati formularul in romana ca seful ziarului e roman. explicati-le un pic ca homosexualitatea si religia ortodoxa sunt incompatibile

    Apreciază

  10. GABRIEL din Canada said, on aprilie 27, 2011 at 5:08 pm

    http://www.immigrantscapitale.qc.ca/top-articles/ pentru a le scrie, intrati pe nous joindre si completati formularul in romana ca seful ziarului e roman. explicati-le un pic ca homosexualitatea si religia ortodoxa sunt incompatibile, indiferent ca suntem imigranti sau autohtoni.

    Apreciază

  11. Olivia said, on aprilie 27, 2011 at 6:18 pm

    Dumnezeu sa-ti ajute, Gabriel!

    Apreciază

  12. Olivia said, on aprilie 27, 2011 at 6:42 pm

    tot ceva legat de Trupul si Sangele Mantuitorului: o colega imi spunea ca anul acesta, de Pasti, la biserica ortodoxa de care apartine, din Sibiu, credinciosii isi turnau singuri vin dintr-un recipient prin apasarea unui buton (asa cum iti torni cafea!!), adaugandu-si pe urma painea aflata pe niste farfurii!!!Ce practici sunt acestea???

    Apreciază

    • fanu said, on aprilie 27, 2011 at 6:46 pm

      practici de birt, bodegă adică fix cum sunt acele practici ecumeniste de adunături cu sectarii

      Apreciază

    • Alyssa said, on aprilie 28, 2011 at 11:22 am

      Ma gandesc ca e vorba de „paste”, painea cu vin, care se ia in zilele de Paste. Cam ciudata totusi „autoservirea”. Stiu ca se distribuiau in pungute sau pahare de plastic…

      Apreciază

  13. catalin_b said, on aprilie 27, 2011 at 7:17 pm

    Din Faptele Apostolilor știm că Sfântul Apostol Pavel s-a apărat înaintea evreilor porniți împotriva lui apelând la credința lui asemănătoare cu credința fariseilor în învierea sufletelor după moarte, credință care constituia subiect de dispută între farisei și saduchei. Autorii acestei treceri în revistă a miturilor păgâne au omis să ne precizeze cu care din învierile enumerate ale zeităților păgâne se identifică credința fariseilor în învierea sufletelor după moarte, ca să știm și noi, pe vremea Vechiului Testament, evreii farisei în cine credeau: în ishtar, în quetzalcoatl, în osiris, în dyonisos, în krishna?

    Apreciază

    • Iones said, on aprilie 28, 2011 at 9:50 am

      E vorba de ceea ce spune Mantuitorul in Evanghelie:

      …fiţi dar înţelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii. (Matei 10, 16)

      Apreciază

  14. sfappetrupavelandrei said, on aprilie 27, 2011 at 7:26 pm

    Totuşi aceste mituri privite dintr-un punct de vedere creştini nu au nici o problemă. Toate acestea erau nişte prevestiri în legătură cu Învierea Domnului. Aşa cum Duhul Sfânt a vorbit la evrei despre Naşterea, Viaţa şi Învierea lui Hristos aşa a vorbit şi la păgâni. Eventual citiţi din Vieţile Sfinţilor pentru 25 decembrie (sper să nu fi greşit cartea). Toate acestea sunt nişte proorociri despre Hristos.

    Apreciază

  15. Raluca said, on aprilie 28, 2011 at 5:22 am

    Gabriel, protestul trebuie sa fie neaparat in franceza? In romana sau engleza nu se poate?

    Apreciază

  16. acelas said, on aprilie 28, 2011 at 9:14 am

    mai trebuie spus ca in Saptamana Patimilor numai eu, care deschid f rar tv-ul, am observat 2 documentare infecte. Si asta ca se intampla sa fiu pe la serv, caci altfel nu aveam de unde sa stiu. Odata pe data de 15 apr. Am zarit pe de acum „binecunoscutul”, si pe fata aproape, canal al elitelor – national geographic – o serie de facaturi si de presupozitii legate de viata, trupul si mormantul Mantuitorului, toate centrate im principal exact pe ceea ce scris tot zilele acelea in presa legat de asa zisele piroane ale crucificarii Mantuitorului, inclusiv unul care avea „bucata din oseminte” chipurile (iarta-ma Doamne ca am mentionat aceste cuvinte fie si intre ghilimele), ale acelui evreu, chipurile roman. Asta deja nu mai m-a surprins, la ce sa te mai astepti de la maleficii acestui canal.

    Al doilea a fost, si aici e problema mare pt noi romanii, chiar in seara spre noaptea de Inviere, si mi se pare ca era tot o pruductie national geographic, difuzata insa pe tvr1. Eram la serv si acolo arde un tv o buna perioads de timp, altfel nu aveam cum sa il vad. Stupefiant. A durat vreo 2poate

    Apreciază

  17. acelas said, on aprilie 28, 2011 at 11:22 am

    … A furat vreo 2 poate spre 3 ore… . Cred ca s-a vrut sa se bage chiar aproape de tampla noptii, ca eventual amaratul ala de crestin din Romania care isi mai facea cate un proces de constiinta cum ca nu prea a cinstit cum trebuie in viata sa Invierea Domnului.., si ca „macar anul acesta” sa mearga si el poate la biserica la slujba de inviere, exact pe ala la ochit si l-a ametit, cum ca totul e „relativ”, neclar, „invaluit in mister”. I-a sters si urma aia de bruma de credinta si de zvacnire pe care poate o mai vea si il chema la biserica. Abominabil. Si asta unde? Pe tvr1 la ora de maxima audienta, la canalul se stat, platit din banii poporului roman, la cat se poate de propriu…, ca sa nu mai vorbim de deontologie…, ci sa rezumam chiar la bani, unde ar intelege macar si cei mai indiferenti… Este inadmisibil! Hristos a fost aproape linsat timp de peste 2 ore la varf de audienta pe canalul de stat al Romaniei. Pai tu, stat ce esti, ai fost facut de catre popor, tocmai ca sa-i servesti interrselor lui, sa-i slujesti lui, iar tu stat nenorocit si ticalosit – incepand de la revolutia franceza incoace, te-ai pus in locul poporului, si ai inversat rolurile, si ai pus poporul sa fie in slujba ta, sa-ti slujeasca el tie! Inadmisibil. Injositor! Iar daca te declari oficial apoi si „laic” (a se citi „ateu”) apoi tot poporul trebuie eventual sa ti se inchine, stat excroc ce ai ajuns, si sa il faci si pe el ateu si chiar „anti-crestin”. Vedeti cum s-au inversat rolurile de vreo 200 si ceva de ani incoace..?

    Doamne fereste-ne si ajuta-ne si ne miluieste!

    p.s.: ceea ce parea si mai de neinteles in acel reportaj, dar oricum nu mai grav decat a ataca crestinismul, a fost ca acei evrei care au conceput documentarul trimiteau sageti de „incertitudine” si atitudine de sovaiala si asupra evenimentelor, poruncilor si oranduielilor din Vechiul Testament, adica inclusiv a mostenirii lor spirituale, de pana la Hristos. Pentru a fi cu orice chip impotriva lui Hristos, s-au dat cu satan, iar acum nu se mai pot desface de el, batanduli-se joc si de traditia veche pe care doar partial o mai tineau. Ingrozitor.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.