SACCSIV – blog ortodox

Patriarhia Ierusalimului A INCETAT COMUNIUNEA cu Patriarhia Romana. S-a hotarat INTRERUPEREA POMENIRII PATRIARHULUI DANIEL al Romaniei si caterisirea reprezentantului Patriarhiei Romane la Ierusalim

Posted in Ierusalim, PATRIARHIA ROMÂNA, PATRIARHUL DANIEL by saccsiv on mai 10, 2011

Citez din articolul Patriarhia Ierusalimului a incetat comuniunea cu Patriarhia Romana:

Sfântul Sinod al Patriarhiei Ierusalimului s-a reunit în şedinţă sinodală ieri, 9 mai, unde, printre altele, a luat o hotărâre în «problema anticanonică a Bisericii din Ierihon» (Aşezământul românesc al Patriarhiei Române). «În unanimitate şi cu părere de rău», Sf. Sinod a hotărât întreruperea pomenirii Patriarhului Daniel al României şi caterisirea reprezentantului Patriarhiei Române la Ierusalim, Arhimandritul Ieronim Creţu. Temeiul luării unui astfel de hotărâri este construirea în ultimul deceniu a bisericii Aşezământului românesc (loc de găzduire a pelerinilor) fără încuviinţarea canonică a Patriarhiei Ierusalimului, sub omoforul căreia se află bisericile ortodoxe din Ţara Sfântă, încălcându-se astfel hotărârile Sinoadelor Ecumenice şi Locale.

Astfel, spune Patriarhia Ierusalimului, prin pretenţia Patriarhiei Române că biserica a fost ridicată pentru pelerinii români din Ţara Sfântă, se transformă jurisdicţia Ierusalimului într-un «câmp deschis» pentru ca orice altă Biserică locală să-şi clădească biserici.

După epistola Patriarhului Theofil III către Patriarhul Daniel, acesta din urmă l-a trimis pe PS Ciprian Câmpineanul la Ierusalim cu o epistolă de răspuns, pe 15 aprilie – care însă «n-a căutat, nici n-a dorit o soluţionare canonică a problemei şi păstrarea unităţii în Hristos, ci doar argumente slabe şi inutile» în favoarea situaţiei existente. Astfel, se spune din nou, «Sfântul Sinod s-a văzut silit cu durere», «pentru păstrarea şi ocrotirea drepturilor canonice şi pastorale ale Patriarhiei Ierusalimului în Ţara Sfântă» să ia hotărârea de întrerupere a comuniunii eclesiastice, «pentru restabilirea rânduielii bisericeşti».

Se mai spune că, în ciuda aceste întreruperi a comuniunii, «evlavioşii pelerini din România sunt bineveniţi în Ţara Sfântă şi în sfintele lăcaşuri patriarhale».

Comunicatul integral al Patriarhiei Ierusalimului:
http://www.jp-newsgate.net/gr/2011/05/09/3352/

Conform articolului DE IERI, 9 MAI 2011, PATRIARHIA IERUSALIMULUI A ÎNTRERUPT COMUNIUNEA EUHARISTICĂ CU PATRIARHIA ROMÂNĂ – ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΔΙΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑΝ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ (ROMANIAN, GREEK) (SE VA UPDATA ÎN CURSUL ZILEI CU TRADUCEREA INTEGRALĂ) mai aflam ca:

„…Pentru respectarea şi ocrotirea drepturilor canonice şi pastorale asupra Locurilor de Închinare ale Patriarhiei Ierusalimului în Ţara Sfântă, Sfântul şi Sfinţitul Sinod a purces la această hotărâre dureroasă pe de o parte, dar necesară pe de alta, dorind în continuare restabilirea comuniunii canonice şi bisericeşti prin respectarea rânduielii bisericeşti.
Precizăm că în pofida întreruperii comuniunii bisericeşti, evlavioşii pelerini din România sunt bineprimiţi la Sfintele Locuri de Închinare şi în Sfintele Mănăstiri ale Patriarhiei”.

Iata si comentariul fratelui el postat la articolul Moartea fiecarui militar roman din Afganistan trebuie sa ne reaminteasca ca nu avem ce cauta acolo:

cearta pe stapanire,lupta pt putere si orgolii.
danutz nu are ce cauta sa impuna grecilor din Patriarhia Ierusalimului pe teritoriul lor de jursidictie o biserica/asezamant FARA ACORDUL acelora,este eparhia lor ,teritoriul lor nu poti sa-ti faci casa la ei daca nu-ti dau acordul,e normal.
Dar ciobotea e LACOM si ahtiat peste masura dupa banii care ies de la pelerinii romani la Sfintele Locuri si nu vrea ca acestia sa ajunga la altii(greci) si incearca sa sifoneze tot, chiar incalcand jurisdictia altei Patriarhii.Nimic altceva decat pofta nestapanita a iubirii de arginti (de aia a si pus monopol pe excursiile la Sfintele Locuri,doar biroul de pelerinaje al patriarhei are voie sa faca excursii si parcursul/itinerarul este impus) nu explica acest gest.Pelerinii romani la Sfintele Locuri nu e musai sa aibe o bierica ortodoxa a lor,in limba lor (sunt Slava Domnului destule biserici unde sa meraga la slujbe,nu sunt ca in occidentul pagan/eretic lispiti de biserica ortodoxa) daca gazdele NU PERMIT sa avem o biserica administrata de BOR NU ESTE INGADUIT sa-i silim,dipsretuind avizul lor tratandu-i pe nedrept de filetisti
Are dreptate Patriarhul Teofil, coibotea nu are decat sa se supuna ,nici el n-ar accepta pe jusrisdictia lui ingerinta altei patriarhii in afara de conditiile pe care le-ar impune el.
Parerea mea ,stiu ca altii nu sunt de acord.

Lacomia si iubirea morbida de arginti il fac obraznic si indraznet la provocat dezbinari pe ciobotea.

Comentariu saccsiv:

Ca sa intelegem ce inseamna caterisire, citez din articolul Natura caterisirii:

Membrii Bisericii sunt impartiti in doua categorii sau stari: clerici si laici. Impartirea membrilor Bisericii in clerici si laici este constitutiva Bisericii, deci necesara, ea avandu-si originea in vointa Mantuitorului. Aceasta distinctie intre laici si clerici se face pe baza starii harice deosebite pe care o are fiecare, primii avand starea harica dobandita prin botez, iar ceilalti o stare harica superioara, dobandita prin hirotonie, pe langa cea prin botez.

Pe baza starii harice se deosebesc si drepturile si datoriile care revin fiecareia, din cele doua stari. Clericii formeaza grupul conducator in Biserica, sunt subiect al puterii bisericesti pe care o exercita invatand, sfintand si conducand ; laicii formeaza grupul celor condusi, fara a fi insa simple “oi cuvantatoare”, simplu obiect de aplicare a puterii bisericesti, ci persoane care colaboreaza activ cu clericii la exercitarea puterii bisericesti, ca madularele aceluiasi trup, insufletite de aceeasi lege a dragostei.

Ridicarea unui membru al Bisericii – deci a unuia care a fost botezat si a ramas in credinta Bisericii -, in randul clericilor se face prin Taina Hirotoniei, dupa ce persoana respectiva a fost cercetata si a fost gasita ca indeplineste conditiile canonice. Prin hirotonie se da persoanei respective capabilitatea folosirii puterii bisericesti pe masura treptei pentru care s-a facut hirotonia, iar prin instituirea finala (instalarea la preoti, intronizarea la episcopi) i se da dreptul exercitarii puterii bisericesti, celui ce a dobandit deja capabilitatea.

Asadar, practica Bisericii cere pentru ocuparea unui post de slujitor bisericesc, a unui oficiu bisericesc, doua acte: o Taina, Hirotonia, care confera primitorului ei aptitudinea sau capabilitatea, calitatea harica, de a exercita puterea bisericeasca , si un act juridic, instituirea formala, act prin care autoritatea bisericeasca acorda indreptatirea exercitarii puterii bisericesti, intr-o anumita unitate teritoriala, celui ce mai inainte a primit capabilitatea de a o exercita, devenind organ calificat al puterii bisericesti. Indreptatirea acordata e proportionala cu capabilitatea dobandita, variind de la un grad ierarhic la altul.

Atat timp cat cineva are numai hirotonia, el poate savarsi in mod valid lucrurile care revin treptei lui ierarhice, pentru ca are capabilitatea de a le savarsi, dar aceste lucrari sunt ilegale, pentru ca n-are inca autorizatie legala de a le face. Actele lui sunt legale abia atunci cand s-a facut instituirea formala, caci abia atunci i s-a dat dreptul de a le savarsi, abia atunci i s-a determinat teritoriul in limitele caruia isi poate exercita drepturile, orice depasire a granitelor acestuia constituind de asemenea o ilegalitate.

Atat timp cat clericii isi indeplinesc constiincios misiunea, li se acorda cinstea cuvenita. Cand insa in activitatea lor se abat de la normele fixate de Biserica, autoritatea care a dat aceste norme intervine si sanctioneaza pe cei ce s-au facut vinovati de violarea lor. Prin aceasta sanctionare se are in vedere in primul rand indreptarea celui vinovat si prin acestea, restabilirea si apararea starii de ordine necesare pentru lucrarea mantuitoare a Bisericii.

Pedepsele  bisericesti   trebuie sa   urmareasca   acelasi   scop   pe  care-l urmareste  Biserica, adica mantuirea. Intre pedepsele care se dau clericilor, ultima si cea mai grava este caterisirea. Prin caterisire pierde dreptul de a invata, a sfinti si a pastori.
Astfel, ajungem sa ne intrebam: caterisirea se poate face coborand  pe un cleric  dintr-o treapta  superioara  a ierarhiei sacramentale in una inferioara sau prin caterisire trebuie sa se inteleaga numai coborarea dintr-o data a clericului vinovat in rand cu laicii?  De asemenea ne intrebam daca prin caterisire clericul respectiv pierde capabilitatea pe care o poseda, sau este numai oprit s-o exercite?
Referitor la prima intrebare, trebuie sa stim ca prin caterisire nu se poate intelege o pierdere treptata a functiilor preotesti, coborand dintr-un grad ierarhic in altul, ci numai o pierdere totala si deodata a acestor functii. Cum capabilitatea harica se da sau creste printr-o Taina, urmeaza ca si reducerea ei se poate face numai printr-un act tot de valoarea unei Taine, insa, actele de acest gen ale autoritatii bisericesti (cele de degradare sau caterisire) nu pot avea o asemenea valoare, adica valoarea unei Taine.
   Asadar, o degradare in acest sens, adica cu reducere a capabilitatii harice, pe care respectivul cleric o poseda, nu-i posibila.
Totusi, o degradare exista si canoanele vorbesc de ea. Aceasta insa nu-i o degradare in puterea harica, in intelesul micsorarii acestei puteri, ci numai oprirea exercitarii unora dintre atributiile care revin treptei sacramentale respective. Canoanele opresc degradarea cand prin ea, s-ar intelege micsorarea capabilitatii harice, dar o ingaduie atunci cand ea inseamna, o limitare in atributii si drepturi.

In primul sens, adica in sensul ca nu este admisibila degradarea harica, avem  can 29 al sinodului IV ec., care spune ca “ierosilie este a retrograda pe episcop la treapta de presbiter”, deoarece – continua, canonul – cel ce pentru o vina grea este judecat ca nefiind demn de episcop, acela nici de presbiter nu este demn, caci – spune canonistul Nicodim Milas in comentarui sau la acest canon -, infractiunea care-l face nedemn sa savarseasca Sfintele Taine, il face nevrednic pentru aceasta in oricare treapta ierarhica, pentru ca aceeasi Euharistie o savarseste si episcopul si preotul.

Referitor la a doua intrebare, trebuie sa facem cateva precizari: La instituirea in cler avem o Taina, hirotonia, prin care se da celui ce-a primit harul preotesc si capabilitatea exercitarii puterii bisericesti in treapta pentru care s-a facut hirotonia, si un act juridic, instituirea formala, prin care autoritatea bisericeasca indreptateste pentru exercitarea practica a capabilitatii dobandite prin hirotonie, intr-un anumit teritoriu bisericesc. Remarcam faptul ca actul esential e hirotonia, prin ea devenind cineva cleric.
   In cazul indepartarii din cler avem un singur act, anume caterisirea. Aceasta e un act juridic.
   Caterisirea fiind un act juridic, nu va putea sa anuleze decat ceea ce s-a acordat tot printr-un act juridic, adica ceea ce s-a dat prin instituirea formala
, caci e normal ca natura unui act sa determine continutul si puterea lui. Cum prin instituirea formala, celui ce poseda capabilitatea harica prin hirotonie i s-a dat doar autorizatia exercitarii practice a acestei indreptatiri, inseamna ca prin caterisire nu se va putea lua mai mult decat aceasta autorizatie, adica prin ea se va lua doar dreptul exercitarii practice a capabilitatii harice. Instituirea formala permite din punct de vedere legal exercitarea capabilitatii dobandite prin hirotonie, iar caterisirea opreste din punct de vedere legal aceasta exercitare. Dincolo de aceasta oprire legala, cel oprit nu-si pierde si capabilitatea, deoarece un act juridic nu poate opera decat in domeniul juridic, or capabilitatea nu s-a dobandit printr-un act juridic, ci printr-o Taina, act ce prin natura lui nu face parte din ordinea juridica. A socoti ca prin actul juridic al caterisirii, cel caterisit isi pierde insasi capabilitatea harica, inseamna a echivala un act juridic cu o Taina, a face din caterisire o contra-Taina a hirotoniei.

Caterisirea ca sa poata desfiinta insa capabilitatea, ar trebui sa fie un fel de Taina, o Taina deosebita, un gen de Taina cu efect negativ, insa asa ceva nu a instituit Hristos. Astfel, expresiile din canoane, in care se spune ca  cei caterisiti  “au cazut  din har”  (can. 21/VI)  trebuie sa le interpretam ca oprire de  a mai lucra ca organe calificate  ale harului, ca ridicare a dreptului de a mai indeplini functii preotesti, nu ca pierdere a capabilitatii harice.

Aci insa  trebuie  sa  facem o  precizare foarte insemnata.  Pastrarea capabilitatii harice in cazul caterisirii depinde de motivul pentru care a  fost facuta  caterisirea.  Daca caterisirea este facuta  pe motiv de erezie, cel caterisit pierde si capabilitatea dobandita prin hirotonie, deoarece pierzand credinta pierde baza succesiunii  apostolice, iar incetand  aceasta se pierde si preotia. De altfel, cel ce-i eretic nu mai face parte nici din Biserica, ba e chiar potrivnic al ei, or harul lucreaza in chip sigur mantuitor numai  in  Biserica,  iar  acolo  unde lipseste credinta  adevarata,  lipseste baza oricarei lucrari sfinte. E logic ca cel ce nu mai este in Biserica sa nu mai poata lucra cele ale Bisericii. Asadar, capabilitatea harica se pastreaza la cei caterisiti numai atunci cand ei n-au fost si exclusi din Biserica, in special cand n-au cazut in erezie. In cazul caderii in erezie, pierzand si capabilitatea, ei nu mai pot savarsi lucrari valide in Biserica. Cand insa sunt caterisiti pentru alte motive decat erezia, si desi caterisiti, totusi raman in Biserica, ei pot savarsi lucrari valide in Biserica (e vorba in speta de lucrarile sacramentale), dar aceste lucrari sunt ilegale pentru ca in acest caz, prin caterisire au pierdut dreptul de a le savarsi, desi si-au mentinut capabilitatea harica.

In concluzie, nu putem socoti caterisirea ca altceva decat actul juridic al opririi exercitarii capabilitatii harice dobandite prin hirotonie, fara ca ea sa desfiinteze insasi capabilitatea, afara de cazul caderii in erezie.

Comentariu saccsiv:

Consider ca are dreptate fratele el, dar cred ca Patriarhia Ierusalimului a luat masuri prea drastice: incetarea comuniunii si caterisirea. Referitor la acest ultim aspect, poate cei cu o solida pregatire teologica ne-a putea lamuri daca Patriarhia Ierusalimului poate caterisi pe reprezentantul Patriarhiei Române la Ierusalim.

Pe de alta parte, stim ca Patriarhul Daniel este ecumenist si are stranse legaturi cu masoneria. Eu il consider chiar mason. Asadar stim ca este distructiv. Prin urmare este foarte posibil sa nu fie vorba doar de bani si mandrie. Se prea poate ca voit sa nu fi cautat o cale de impacare cu Ierusalimul, caci asa a primit misiunea: SA DEZBINE.

   Desigur insa, nici cealalta tabara nu-i cu foarte mult mai breaza.

Iata ce putem afla din articolul Patr. Ierusalimului ameninta cu oprirea pomenirii Patriarhului Daniel. “PF Daniel ameninta pe Patriarhul ecumenic, Bartolomeu” postat de fratele Apologeticum in aprilie:

Patriarhul Ierusalimului ameninta cu oprirea pomenirii patriarhului Daniel. Care va sa zica, daca era vorba de erezii ecumeniste nu conta. Dar daca faci biserica romaneasca la Ierihon e mare suparare, MARE! Acesta este al doilea articol amenintator la adresa ss Daniel pe site-ul Romfea din Grecia. Articolul fiind in greaca, va vom prezenta doar esentialul.

Pe scurt, grecii (unii dintre ei) se simt amenintati de ridicarea din ce in ce mai mare a puterii Patriarhiei Romane in fata Patriarhiei Ecumenice si a „celorlalte patriarhii elinofone”, inclusiv a celei de la Ierusalim etc etc.

In articol se mai zice ca patriarhul Daniel ar “torpila” si incercarile lui SS Bartolomeu de a aduna asa zisul al 8-lea sinod ecumenic. Cearta e legata de modul in care este recunoscuta autocefalia Bisericilor Ortodoxe, cearta pe intaietate si disperarea Patriarhieie Ecumenicice legata de prezenta masiva, covarsitoare a romanilor in Vestul Europei, unde sunt plecati la munca si au devenit ortodocsi majoritari in unele state, inaintea oricarei alte minoritati ortodoxe. Constantinopolul e speriat ca astfel episcopii romani au putere mai mare decat cei ai Patr. Ecumenice in disaspora apuseana.

Cu parere de rau dar grecii care au scris articolul nu prea stiu sa numere. Ei vorbesc de sute de monahi in Romania… Poate mii. Sau pomenesc de mii de emigrantii romani in Italia si Spania. Poate sute de mii sau un milion.

Cititi va rog si:

Pentru o palma de pamant sau … hotararile Sf. Sinoade se aplica doar preferential? Din 9 mai 2011, Patriarhia Ierusalimului a intrerupt comuniunea euharistica cu Patriarhia Romana

116 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on mai 10, 2011 at 1:41 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

    • irina said, on mai 12, 2011 at 8:54 am

      Sa-l lumineze Bunul Dumnezeu pe PF Daniel, eu am o prietena care este maica si care a vrut sa ramana la Asezamantul romanesc de la ierihon, a stat acolo 6 luni dupa acre a trebuit sa revina in tara pt viza , dar pana la urma nu s-a mai intors la ierihon deoarece stia ca acolo se intentioneaza sa se faca un centru ecumenist, asa ca la sfatul unui mare duhovnic al nostru ea nu a mai plecat in Tara Sfanta, ramanand intr-o manastire in Romania.
      Poate din cauza a ceea ce se intentiona sa fie acel asezamant Patriarhia Ierusalimului nu si-a dat acordul.

      Apreciază

  2. Aetos33 said, on mai 10, 2011 at 1:55 pm

    DE IERI, 9 MAI 2011, PATRIARHIA IERUSALIMULUI A ÎNTRERUPT COMUNIUNEA CU PATRIARHIA ROMÂNĂ – ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΔΙΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑΝ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ (ROMANIAN, GREEK) (UPDATAT CU TRADUCEREA INTEGRALĂ) http://acvila30.wordpress.com/2011/05/10/το-πατριαρχειον-ιεροσολυμων-διεκοψε/

    Apreciază

  3. el said, on mai 10, 2011 at 2:08 pm

    @saccsiv

    Hristos a Inviat !

    Frate incetarea pomenirii lui cioboatea este justificata pentru ingerinta pe teritoriul canonic al altei eparhii.
    Caterisirea unui preot se poate face de catre epsicopul locului sub ascultarea caruia se afla (un cleric,monah ca sa activeze/se instaleze in alt teritoriu canonic decat cel de origine al sau are nevoie de binecuvantarea episcopului locului unde merge);asadar lui Ieronim ii poate fi retrasa ft bine binecuvantarea de a sluji pe teritoriul canonic al Patriarhiei Ierusalimului pentru nesupunere la regulamentul local (caterisirea este doar o INTERZICERE A EXERCITARII darului hirotoniei pe care nu-l poate sterge/anula nimeni unui preot/episcop ortodox caci este primit de la Dumnezeu care L-a dat prin Taina Hirotoniei lucrata de Insusi Hristos).

    Neluand in seama parerea episcopului locului (Patriarhul Ierusalimului) ciobotea II SUBMINEAZA autoritatea ; daca vrea asezamant romanesc si biserica romaneasca de dragul pelerinilor romani SA ACCEPTE CONDITIILE puse de Patriarhul Teofil care ARE DREPTUL sa horatasca administrativ/canonic pe teritoriul lui.De aceea Patriarhul Teofil este indreptatit sa ia masura de a nu-l mai pomeni pe daniel .
    Rationamentul este urmatorul : pt ca daniel NU este papa ca sa hotarasca singur fara Sinod ,implicit sanctiunea priveste si Soborul Sinodal cu care a hotarat ciobotea; Sinodul reprezinta Biserica(BOR); Biserica este sanctionata din cauza acestei hotarari a lui ciobotea.Trist dar asta este sobornicitatea.

    Si n-am zis ca Patriarhul Teofil e vren sfant(nu stiu);ba chiar NU mi-a placut atitudinea lui fata de PS Artemie ; poate are si el motive tot legate in principal de bani dar este INDREPTATIT sa reactioneze cu sanctiune pt ca ii este subminata autoritatea jurisdictionala.Pe teritoriul unei eparhii ortodoxe de oriunde(in Ro sau alta tara ortodoxa) NU E VOIE sa construiesti nici o biserica FARA acceptul/binecuvantarea ierarhului locului=despota imon.Nu este filetism acesta este conformare la canoane.
    Doamne ajuta.

    Apreciază

    • el said, on mai 10, 2011 at 2:42 pm

      Si cred ca este foarte bine daca se poate sa fie asezamant si biserica romaneasca acolo dar nu cu neoranduiala,tulburare si afront ,ci respectand intocmai regulile si canoanele ortodoxe,autoritatea episcopului locului si conditiile lui.

      Apreciază

  4. Iacob said, on mai 10, 2011 at 2:12 pm

    Hristos a Inviat !

    Vestea caterisirii PF Daniel, nu trebuie sa ne surprinda…..este in acelasi curent pe care si PF Bartholomeu o face cu bisericile din Ierusalim……TOTI…..stang BANI ! si incearca sa fructifice la maxim turismul religios….

    Nu pot sa cred ca biserica romaneasca din Ierihon s-a construit fara avizul bisericii locale…..mai ales ca evreii dar si grecii ….sunt foarte atenti cu terenurile si cladirile sfintelor biserici….

    cu siguranta este o disputa pe marginea pretentiilor financiare ……asta ..la prima vedere ….dar …..lucrurile s-ar putea sa fie chiar si mai adanci ……PF Daniel…tintind la un loc important in Consiliul Mondial al Bisericilor…….

    Pe marginea exodului de romani care au plecat la munca prin lume……bisericile RMANESTI au inceput sa strice calculele celorlalte biserici…..si astfel Biserica Romana a inceput sa se intareasca si sa fie mai prezenta si mai dinamica……Acest lucru ii va conferi lui PF Daniel ..argumente de negociere ….ptr un loc in viitoarele structuri ale bisericii MOndiale dar pe partea cu Europa-Asia……

    Cine are ochi ….sa vada …!

    O zi cu pace va doresc si cu mai multe binecuvantari
    Doamne ajuta !

    Apreciază

  5. el said, on mai 10, 2011 at 2:24 pm

    Patriarhul Teofil n-a luat aceasta masura extrema de sanctiune decat dupa ca a constatat ca ciobotea PERSISTA,nu se supune dupa multe discutii/tratative si i-a dat destul timp de gandire.Si dealtfel pe pelerinii romani ii primeste in continuare cu bine acolo.
    Nu mai reprezinta de mult vreo surpriza si sunt vizibile oricarui om cu mintea intrega tendintele expansioniste si setea de putere si avere a lui ciobotea.

    Apreciază

    • Costi said, on mai 11, 2011 at 5:30 am

      Bai nene. Termina cu prostiile tale. Am fost In Israel si am fost mandru ca este o oaza romanitate acolo. Asezamantul romanesc de la Ierihon este o manastire de maici unde romanii sunt foarte bine primiti si li se vorbeste in limba lor, nu in limba greaca, din care nu intelegi nimic. Nicaieri in Israel nu esti primit mai bine ca roman. Indiferent de ce afirma Teofil.
      Constructia lui este un lucru bun si nu il Condamn pe Patriarh pentru asta, asa cum faceti voi pe aici

      Apreciază

      • el said, on mai 11, 2011 at 7:27 am

        @Costi

        Si cu ce te impiedica sa mergi la ACELAS asezamant romanesc daca acesta ar fi sub ascultare de Patriarhia de Ierusalim cum e nornal?Crezi ca ti s-ar vorbi in greceste ?
        N-a zis nimeni sa se strice acel asezamant nici macar Patriarhia de Ierusalim ,ciobotea n-are nici un merit in ridicarea acelui asezamant ,vrea DOAR banii pelerinilor in punga lui.

        Apreciază

    • Costi said, on mai 11, 2011 at 6:14 am

      Adevarul este ca grecii sunt foarte ingamfati. Cu ei incepe si se termina ortodoxia. Si nu pot suferi ei romanii. Dar cu rusii e alta treaba. In fata rusilor nu sufla nimeni, insa efectiv astia fac kk pe romani si ii calca in picioare chiar daca suntem „frati” ortodocsi.

      Apreciază

      • el said, on mai 11, 2011 at 7:55 am

        Daca grecii sunt ingamfati si rusii au alte pacate crezi ca asta este motiv ca noi sa CALCAM CANOANELE ?
        Lasa Lui Dumnezeu sa ne faca dreptate ,noi insa sa NU fim nedrepti.

        Apreciază

      • irina said, on mai 12, 2011 at 9:22 am

        draga Costi mi se pare normal faptul ca nu suntem bine primiti, din pacateBOR estet singura Bisertica Ortodoxa care incalaca cel mai frecvent canoanele, suntem cei mai ecumenisti dintre toti, si poate ca in ochii lor suntem ca niste schismatici sau chiar eretici. La noi s-a ajuns ca un ierarh ortodox sa se imparatseasca cu papistasii si Sf Sinod nu a luat nici o masura, asa ca pe buna dreptate nu suntem asa de bine primiti de greci si rusi care sunt mult mai conservatori in ceea ce privesc canoanele Bisericii.Se stie clar ca Biserica Ierusalimului a iesit din ecumenism , iar faptul ca Patriarhul nostru construieste un asezamant romanesc dupa cum reiese fara acordul Sf Sinod al Ierusalimului, si mai vrea si sa faca centru ecumenist pe teritoriul unei Bisericii care a refuzat sa mai faca parte din acest curent mi s epare normala atitudinea grecilor.

        Apreciază

  6. Pr. Vasile said, on mai 10, 2011 at 2:30 pm

    Nu iau in discutie toate consecintele incetarii comuniunii dintre Patriarhia Ierusalimului si Patriarhia Romana, insa dupa randuiala BO, una, sfanta, soborniceasca si apostoleasca. Oprirea de la slujire a unui preot intr-o eparhie este valabila in toata BO universala.
    Iar daca l-a caterisit pe reprezentantul nostru, caterisit ramane in toata BO universala.

    Pr. Vasile

    Apreciază

    • saccsiv said, on mai 10, 2011 at 2:39 pm

      el si Pr. Vasile

      ADEVARAT A INVIAT!

      Pai nu e bine daca „caterisit ramane in toata BO universala.”. Chiar daca Patriarhia Ierusalimului A INCETAT COMUNIUNEA cu Patriarhia Romana?

      Consider ca despre aceasta incetare a comuniunii trebuie dezvoltat mai mult. Ea pare mai degraba o „semi incetare”. Nici nu stiu cum sa-i spun. Gandesc ca nu poti rupe de fapt comuniunea decat cu ereticii. Altfel, cum necum, ambele Patriarhii tot in BISERICA sunt.

      Apreciază

      • el said, on mai 10, 2011 at 3:00 pm

        caterisirea este o sanctiune/pedeapsa pe care o primeste in cadrul unui sistem de drept canonic unitar comun intregii Biserici Ortodoxe cea UNA,valabila in toate locurile unde este valabil sistemul respectiv.

        Apreciază

      • saccsiv said, on mai 10, 2011 at 3:03 pm

        el

        Da frate, dar repet, chiar daca Patriarhia Ierusalimului A INCETAT COMUNIUNEA cu Patriarhia Romana?

        Dezvolta te rog ce pare ai despre aceasta incetare a comuniunii.

        Apreciază

      • el said, on mai 10, 2011 at 3:06 pm

        Ambele Patriarhii sunt parte a Bisericii cea UNA daca nu sunt eretice (erezia scoate/taie pe lucratorul ei din Trupul Lui Hristos) dar asupra uneia este o sanctiune/canon pentru indisciplina/incalcarea randuielilor; (ca in dreptul civil ramai tot cetatean roman dar cu restrictie de drepturi civile,comparatia nu este exacta intocmai caci se refera la realitati de natura diferita).

        Apreciază

      • el said, on mai 10, 2011 at 3:10 pm

        si ce daca a incetat comuniunea, are ACELASI (sistem de legi ) drept canonic ortodox cu Ierusalimul si cu TOTI Ortodocsii .

        Apreciază

      • el said, on mai 10, 2011 at 3:12 pm

        si energumenul este madular (bolnav) al Bisericii dar NU SE IMARTASESTE (are un canon) in toate bisericile ortodoxe daca a fost legat(canonisit) de una.

        Apreciază

    • el said, on mai 10, 2011 at 2:52 pm

      Pr Vasile

      Hristos a Inviat !
      Asa stiam si eu ca este cu caterisirea ; gluma corolar :mai bine s-ar face sa-l cateriseasca pe ciobotea,motive mult mai intemeiate nu ar lipsi si ne-ar face si un cadou pretios !

      Apreciază

    • el said, on mai 10, 2011 at 3:16 pm

      Pr Vasile

      Parinte va rog sa ne spuneti ce zic canoanele Bisericii despre incetarea comuniunii,pe ce motive este justificata in afara de erezie, care sunt consecintele.Ce este schisma si ce consecinte aduce? Multumesc mult.

      Apreciază

      • Pr. Vasile said, on mai 10, 2011 at 5:41 pm

        Doamne ajuta

        1. Tema este destul de vasta si nu-mi permit sa o rezolv in cateva cuvinte. Pe deasupra specialitatea mea este istoria si patristica, si nu dreptul canonic.

        Imi permit sa afirm ca in conformitate cu invatatura B.O., adica a sfintelor sinoade ecumenice, locale si a Sf. Parinti, intreruperea comuniunii nu se justifica decat in caz de erezie. Istoria insa ne arata ca comuniunea dintre Bisericile locale a fost intrerupta si in cazul incalcarii prevederilor canonice privind jurisdictia.

        Biserica Ortodoxa este una singura, sfanta, soborniceasca si apostoleasca, atat in timp cat si in spatiu. Unitatea Bisericii Ortodoxe este data de Taina Sfintei Euharistii, adica de Trupul si Sangele Domnului nostru Iisus Hristos, unul si acelasi intreg pe fiecare Sfant altar unde se savarseste Sf. Liturghie. Astfel comuniunea este un dat asigurat de Capul Bisericii, Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, care Isi imparte Trupul si Sangele tuturor dreptcredinciosilor.

        Prin aceasta impartasire din acelasi Trup si Sange al Domnului nostru Iisus Hristos, sunt toti, peste timp si spatiu, madularea ale aceluiasi trup tainic al Lui, Biserica.

        Odata cu raspandirea crestinismului in lume, Sf. Parinti au randuit in sfintele sinoade ecumenice si locale reguli privind administrarea Bisericii ca institutie divino-umana. Printre multe altele aceste canoane sau norme reglementeaza jurisdictiile patriahilor, ierarhilor si preotilor.

        Cand unui preot i se incalca jurisdictia el se adreseaza chiriarhului locului pentru a se restabili ordinea. Cand unui episcop eparhiot i se incalca jurisdictia el se adreseaza patriahului in subordinea caruia se afla. Insa cand unui patriarh i se incalca jurisdictia, el se adreseaza sinodului patriarhilor, pentru a se restabili ordinea stabilita prin sfintele canoane. Cum astazi acest lucru mai mai greu, patriarhului ii ramane doar sa declare ca rupe comuniunea cu patriarhul acuzat de incalcarea canoanelor. concret nu-l mai pomeneste la sfintele slujbe.

        Gestul incetarii comuniunii pe motive jurisdictionale este un protest, care poate merge pana la solicitarea judecarii in sinodul patriarhilor a celul vinovat.

        In ce priveste caterisirea unui preot, un ierarh o poate face doar asupra celui care se afla in jurisdictia sa indiferent de nationalitate. Insa una este caterisirea (decaderea din treapta) si alta interdictia de a mai sluji in jurisdictia sa. Este la latitudinea ierarhului daca alege caterisirea sau interdictia, sau oprirea teoporara de la slujire.

        Canonic, chiar si in cazul de fata, un preot aflat sub jurisdictie caterisit de patriarhul Ierusalimului ramane caterisit in intreaga B.O. Sigur ca exista si cai de atac, dar si acestea se fac tot cu respectarea sfintelor canoane.

        2. Schisma are la baza tot o ruperea comuniunii, din diverse motive, canonice sau politice. Schisma aduce totdeauna dezbinare.

        Pr. Vasile

        Apreciază

    • bog said, on mai 10, 2011 at 4:34 pm

      @Pr. Vasile:Pentru astia canoanele sunt folosite doar pentru a-si justifica actiunile, nu pentru a se face dreptate. Banu sa curga.

      Apreciază

    • el said, on mai 10, 2011 at 6:52 pm

      @Pr Vasile

      Multumesc parinte.
      Daca este asa :”Gestul incetarii comuniunii pe motive jurisdictionale este un protest, care poate merge pana la solicitarea judecarii in sinodul patriarhilor a celul vinovat”_____nu e deosebit de grav,inseamna ca ceea ce imporant :impreuna slujirea clericilor romani cu cei de acolo(la slujbe,sf liturghie,taine) si impartasania romanilor in Patriarhia Ierusalimului este posibila.

      „In ce priveste caterisirea unui preot, un ierarh o poate face doar asupra celui care se afla in jurisdictia sa indiferent de nationalitate”______inseamna ca pt Ieronim caterisirea era CANONICA ;motivele JUSTIFICATE(incalcarea regulamentului local al Patriarhiei Ierusalimului) , si ramane deci valabila in TOATA BO ; daca a ascultat mai mult de ciobotea decat de canoanele Bisericii este drept sa traga si consecintele aferente(___ca intre interzicerea de slujire doar in Patriarhia Ierusalimului sau interzicere de exercitare a darului hirotoniei in TOATA Biserica Ortodoxa prin caterisire iata ca Patriarhul Teofil a ales-o pe a 2a sanctiune).

      „….poate merge pana la solicitarea judecarii in sinodul patriarhilor a celul vinovat”______n-ar face rau Patriarhul Teofil sa ceara asa ceva pt obraznicia lui ciobotea,poate i-ar mai taia o vreme din elanurile acaparatoare care mai devreme sau mai tarziu o sa-l aduca in impas.

      Cu schisma n-am inteles exact , daca aduce dezbinare,deci aceasta situatie ar putea fi calificata ca o forma de schisma din cauza deciziilor lui ciobotea ?

      Dar daca imperialismul lui ciobotea IMPIEDICA deocamdata Sinodul Panortodox (acela talharesc dorit si de alti smintiti patriarhi ecumenici la vremea lor si combatut de Sf Justin Popovici ) tot aduce un serviciu ; ehe si dracii sunt dezbinati intre ei !!!Si iuda iscarioteanul tot de la patima iubirii de arginti a cazut definitiv .

      Ramane sa vedem si atitudinea celorlate Patriarhii si Biserici Ortodoxe fata de aceasta chestiune.

      Apreciază

      • Pr. Vasile said, on mai 10, 2011 at 7:11 pm

        In cazul de fata nu putem vorbi de o schisma reala. Acum avem de a face cu mai mult cu neintelegeri intre doua persoane (doi patriarhi). Insa Patriarhul Ierusalimului ar putea opri de la coliturghisire pe preotii romani in jurisdictia sa. Are acest drept canonic. Si chiar si asa tot nu putem vorbi de o schisma reala intre cele doua patriarhii, ci doar de neintelegeri legate de jurisdictie.

        De pilda, la noi dupa hotararile Sf. Sinod, preotii dintr-o eparhie nu pot sluji in alta eparhie, nici la hramuri si nici ca invitati fara aprobarea chiriarhului locului. Daca s-ar respecta strict aceasta dispozitie ar insemna ca fratii intre ei nu pot sluji impreuna fara aprobarea chiriarhului. In practica prea putini respecta o asemenea dispozitie absurda.

        Sunt insa pentru legitimarea persoanelor necunoscute care pretind ca sunt preoti fara a putea dovedi acest lucru. Asta pentru ca exista foarte multi impostori care slujesc prin diverse locuri fara sa fie hirotoniti.

        Pr. Vasile

        Apreciază

      • el said, on mai 11, 2011 at 7:41 am

        @Pr Vasile

        Multumesc parinte,sa speram ca ii vine mintea la cap lui cibotea macar silit de alti patriarhi si se pune capat disputei.

        Apreciază

    • STOP RFID 666 said, on mai 11, 2011 at 4:58 pm

      @Pr. Vasile

      Maestre Vasile daca specialitatea matale este patristica de ce te ratacesti cu hipnoza si tot felul de rataciri orientale. E a treia oara cand te intreb. Nu intri mataluta mereu la otv si aberezi despre reincarnare si persoane reincarnate prin Romania? Despre tot felul de lumini si obiecte prin casa la matale. Daca nu ai raspuns la primele mele intrebari cred ca tu esti deoarece numai ala e asa de insistent si erudit si tu ii semeni perfect mai ales ca va semnati amandoi cu acelasi prenume. Ti-e frica sa nu te bage la spam si de aceea nu mai scoti tot felul de desavarsiri orientale? Ia zi, ca Biserica a scos din Biblie pasajele referitoare la reincarnare. Lasa-ne ca nu vrem sa fim chiar asa de desavarsiti ca matale. Mi-ai zis ca nu stiu sa ma apar de hipnoza. Ceea ce dovedeste ca metoda o cunosti foarte bine si daca nu o practici ai invatat foarte mult despre ea. Stiu sa ma apar cu arma noastra crucea si rugaciunea. Nu mai amesteca ratacirile orientale cu Sfintii Parinti. Mai venise un absolvent de teologie la mine sa-mi spuna ca exista desavarsire si in budism. Saracu cat se insela. I-am demontat pas cu pas toate ratacirile cu cartea in fata.

      Apreciază

      • Pr. Vasile said, on mai 11, 2011 at 8:11 pm

        @STOP RFID 666

        Frate ai sufletul bolnav. Fa bine si te ingrijeste de el. Daca nu traiesti credinta ortodoxa, cum vrei sa o aperi sau sa ramai in ea? Daca rugaciunea nu-ti aduce pacea sufletului in zadar te rogi.

        Pr. Vasile

        Apreciază

    • EXIGU said, on mai 23, 2011 at 10:13 am

      In baza procedurii canonice stabilita de parintii bisericii in cadrul sinoadelor ecumenice si locale pedeapsa aplicata unui cleric de prorpiul episcop sau de sinod este recunoscuta peste tot, adica in toate bisericile ortodoxe care sunt in comuniune Vezi can. 13 de la Sardica: “..ut sive diaconus sive presbiter sive quis clericorum ab episcopo suo communione fuerit privatus et alterum perrexit episcopum et scierit,ad quem confugit, eum ab episcopo suo fuisse abiectum ,non oportet, ut ei communione indulgeat, quod si fecerit, sciat convocatis episcopis causas esse dicturum” vezi de asemenea can. 13 di Calcedon; cann. 12, 32, 33 Ap.; can. 6 de la Antiochia.

      Apreciază

  7. Ioan C. said, on mai 10, 2011 at 2:36 pm

    Eu nu sunt preot, DAR opinia mea este ca din moment ce noi pretindem un singur calendar in BOR, cel nou, nu si cel pe rit vechi, supunandu-ne astfe deciziilor Sfantului Sinod din Romania, in acelasi mod in Palestina se aplica regulile Patriarhiei Ierusalimului.

    Apreciază

  8. acadennis said, on mai 10, 2011 at 2:36 pm

    off topic

    Christian Church Burnings Are Happening All Over The World And The U.S. Media Is Deadly Silent About It

    Link:
    http://endoftheamericandream.com/archives/christian-church-burnings-are-happening-all-over-the-world-and-the-u-s-media-is-deadly-silent-about-it

    Apreciază

  9. GABRIEL din Canada said, on mai 10, 2011 at 2:39 pm

    e un bun motiv pentru Daniel sa se apropie mai mult de catolici, nu-i asa?

    Apreciază

  10. teposu said, on mai 10, 2011 at 2:40 pm

    In esenta e o cearta intre masonei pentru arginti!Trecand peste toate prostiile cu jurisdictiile, cati romani sau greci sunt in Apus, etc, etc…! Nimicurile astea cu jurisdictia imi amintesc de FARISEI, cu Legea mai presus de IUBIRE! La prima vedere e de ras! Dar de fapt e de plans – ce hal de pastori avem!

    Apreciază

    • Ioan C. said, on mai 10, 2011 at 2:49 pm

      Corect,
      ” 25. Dar Iisus, chemându-i la Sine, a zis: Ştiţi că ocârmuitorii neamurilor domnesc peste ele şi cei mari le stăpânesc.
      26. Nu tot aşa va fi între voi, ci care între voi va vrea să fie mare să fie slujitorul vostru.
      27. Şi care între voi va vrea să fie întâiul să vă fie vouă slugă,
      28. După cum şi Fiul Omului n-a venit să I se slujească, ci ca să slujească El şi să-Şi dea sufletul răscumpărare pentru mulţi.” ( Matei 20, 25- 28).

      Apreciază

  11. Iacob said, on mai 10, 2011 at 2:54 pm

    Asezamantul romanesc de la Ierihon….este cu adevarat deosebit ! si cine poate ajunge acolo …..n-o sa regrete …..Nu este ne-oranduiala acolo….

    ne-oranduiala este in revendicarile celor 2 patriarhi…..

    eu imi aduc aminte ca PF Daniel …a vrut sa-l schimbe pe Ieronim Cretu …..si …a „Testat”….mai multi candidati din apropiere Patriarhiei noastre pentru acel post ….am spus „testat” pentru ca au fost niste scenarii destul de viclene de a verifica unii subordonati…

    Este posibil ca si acum ….atentia sa fie in alta parte ….ca Ieronim sa fie indepartat …iar noi ne uitam la ce se trambiteste prin targ …

    Doamne lumineaza-ne!

    Apreciază

    • Pr. Vasile said, on mai 10, 2011 at 5:11 pm

      In general cei care isi fac stagiul in Israel sunt ridicati dupa o vreme la treapta arhieriei. Au existat si exceptii.

      Pr. Vasile

      Apreciază

      • cristina said, on mai 11, 2011 at 8:20 pm

        Sigur, cunosc personal o parte dintre exceptii si pot sa confirm. Sa stiti ca „stagiul” in Israel nu e numai pt lansarea catre treapta arhieriei, exista si preoti care venind acum 20 de ani, au ales sa munceasca zilnic 20 de ore si sa traiasca cu preoteasa si cu 3 copii intr-o garsoniera, sa alerge sa ajute pe toata lumea si sa nu accepte sa primeasca nimic, chiar cand li se ofera, sa tipareasca si carti pe banii lor si sa le dea mai mult cadou, sa care bunatati din tara, din Romania, apoi sa alerge pe la credinciosii romani prin tot Israelul sa le dea cadou, sa le faca spovedanie acasa, sfestanie, botez si inmormantari (fara sa accepte macar un ban) sa slujeasca peste tot pe unde sunt romani ortodocsi care n-au altfel cum sa asculte liturghie in limba lor, sa isi vada preoteasa si copiii numai seara tarziu, deja adormiti, si oricum abia din doua in trei zile… viata grea… cati preoti in Romania se chinuie asa? dupa ce functie arhiereasca alearga omul asta?

        Apreciază

  12. nea Anderthal said, on mai 10, 2011 at 3:20 pm

    off topic

    Apreciază

    • acadennis said, on mai 10, 2011 at 3:44 pm

      Interesant !!!

      Apreciază

    • Ca raspuns la acest video said, on mai 10, 2011 at 7:54 pm

      Chroma Key se numeste efectul prin care se obtin aceste imagini si e foarte vechi in cinematografie si televiziune. Pe fundalul verde sau albastru inchis se poate pune orice alta imagine. Acest lucru este folosit cel mai des la prezentarea vremii la televiziuni si in diferite studiopuri in care se arata imagini de prin oras si se face intotdeauna la montaj,fie in timp real fie la editarea video.
      Iluzia oferita pe micul ecran e foarte inselatoare ochiului si creierului, si nu va faceti griji, in fiecare zi vedeti imagini obtinute astfel, daca va uitati la televizor sau un film. Chiar de multi ani.

      Apreciază

  13. BLOG CREȘTIN ORTODOX said, on mai 10, 2011 at 3:24 pm

    DANIEL esste pe față ecumenist-eretic…ce mai vrem ?
    …Patriarhul Ierusalimului…încă nu știu…dar se pare că și el este cu ECUMENISMUL…Ț
    …peste tot ce vedem ?
    …vedem că sa împlinit ce a PROFEȚIT SF. ANATOLIE al OPTINEI
    …citiți..
    PROFETIA Sfantului ANATOLIE al OPTINEI despre vremea cand ERETICII VOR PUNE MANA PE BISERICA

    “Fiul meu, să ştii că în zilele de pe urmă vor veni vremuri grele, după cum spune Apostolul vei vedea că din pricina împuţinării credinţei, rătăcirile şi dezbinările vor apărea în biserici şi, cum mai dinainte au spus Sfinţii Părinţi, pe scaunele ierarhilor şi în mânăstiri nu va mai fi atunci niciun bărbat încercat în viaţa duhovnicească. Din care pricină, rătăcirile se vor răspândi pretutindeni şi pe mulţi vor înşela. Vrăjmaşul neamului omenesc va lucra cu pricepere, ducând în rătăcire, de e cu putinţă, şi pe cei aleşi. Nu va începe prin lepădarea dogmelor despre Sfânta Treime, Dumnezeirea lui Iisus Hristos sau Născătoarea de Dumnezeu ci pe nesimţite va începe a strâmba învăţăturile Sfinţilor Părinţi primite de la Duhul Sfânt- însăşi învăţătura Bisericii. Viclenia vrăjmaşului şi uneltirile lui vor fi îndreptate împotriva unui număr foarte mic, al celor încercaţi în viaţa duhovnicească. Ereticii vor pune mâna pe Biserică, îşi vor numi peste tot slugile, iar viaţa religioasă va fi lepădată. Însă Domnul nu lăsa pe robii Săi fără apărare şi întru neştiinţa. El a spus: „După roadele lor îi veţi cunoaşte“ (Matei 7, 16-20). Şi sârguieşte-te să-i osebeşti de păstorii adevăraţi; acei furi de cele ale Duhului, care sfâşie turma duhovnicească, „nu intră pe uşă în staul, ci sar pe aiurea“, după cum a spus-o Domnul, adică vor intra nelegiuit, nimicind cu dea sila dumnezeiasca orânduială- pe acestia Mantuitorul îi numeste „talhari” (Ioan 10, 1).
    După lucrare, adevărata lor slujire este prigonirea adevăraţilor păstori, întemniţarea lor, căci fără această slujire, turma duhovnicească ar putea să nu fie prinsă. Drept aceea, fiul meu, când vei vedea în biserică batjocorindu-se lucrarea dumnezeiască, învăţăturile Părinţilor şi orânduirea lăsată de Dumnezeu, să ştii că ereticii au şi apărut, chiar dacă pentru o vreme s-ar putea să-şi tăinuiască relele voiri sau vor strâmba pe nesimţite credinţa dumnezeiască pentru a izbuti mai bine, înşelându-i pe cei neiscusiţi.
    Îi vor prigoni nu doar pe păstori, ci şi pe slujitorii lui Dumnezeu, căci diavolul, care ocârmuieşte rătăcirea, nu poate suferi vieţuirea după rânduiala lui Dumnezeu. Asemenea lupilor în piei de oaie, vor fi cunoscuţi după firea lor îngâmfată, iubirea de desfătări şi pofta de putere- aceia vor fi trădători care vor pricinui ură şi răutate pretutindeni; şi de aceea a spus Domnul că se vor cunoaşte „după roade” (Luca 6, 43-45). Adevăraţii slujitori ai lui Dumnezeu sunt supuşi, iubitori de fraţi şi ascultători de Biserică.
    În vremea aceea, monahii vor îndura mari strâmtorări din partea ereticilor, iar viaţa monahală va fi luată în batjocură. Obştile monahale vor fi sărăcite, numărul monahilor se va împuţina. Cei rămaşi vor îndura silnicii.
    Aceşti urâtori ai vieţii monahale, care au numai înfăţişarea credinţei, se vor nevoi să-i atragă pe monahi de partea lor, făgăduindu-le ocrotire şi înlesniri lumeşti, dar ameninţându-i cu exilul pe cei care nu se supun. Din pricina acestor ameninţări, cei împuţinaţi cu sufletul vor fi foarte umiliţi, chinuiţi de propria neputinţă.
    De vei trăi să vezi acel veac, bucură-te, căci în vremea aceea cei credincioşi care nu au alte virtuţi, vor primi cununi numai pentru stăruinţa în credinţă, după cuvântul Domnului: „Oricine Mă va mărturisi înaintea oamenilor, mărturisi-l-voi şi Eu înaintea Tatălui Meu celui Ceresc” (Matei 10,32).
    Să ai frica lui Dumnezeu, fiul meu! Nu pierde cununa primită, ca să nu fii lepădat de Hristos în întunericul cel cumplit şi în veşnicul chin.
    Stai tare în credinţă şi, dacă e nevoie, îndură cu bucurie prigonirile şi alte necazuri, căci atunci Domnul îţi va ajuta ţie; iar Sfinţii Mucenici şi Mărturisitori vor privi cu bucurie la lupta ta.
    Însă, în acele zile, vai monahilor legaţi de averi şi bogăţii şi care de dragul celor materialnice se învoiesc ca înşişi să se robească ereticilor. Îşi vor adormi conştiinţa spunând: „Vom cruţa mănăstirea, iar Domnul ne va ierta“. Nenorociţi şi orbi, ei nici nu gândesc că prin rătăciri (erezii) şi rătăciţi, diavolul va intra în mănăstire şi că apoi nu va mai fi o sfântă mănăstire, ci ziduri goale din care harul va pleca pe veci.
    Dar Dumnezeu este mai puternic decât diavolul şi nu-i va părăsi niciodată pe robii Săi. Vor exista mereu creştini adevăraţi, până la sfârşitul veacurilor, dar ei vor alege locuri singuratice şi pustii. Nu te teme de necazuri, ci teme-te de primejdioasa rătăcire, căci ea izgoneşte harul şi desparte de Hristos; din care pricină, Domnul a poruncit ca în aşa fel să-l socoteşti pe eretic, încât „să-ţi fie ca un păgân şi un vameş” (Matei 18, 17).
    Şi aşa, întăreşte-te, fiul meu, în harul lui Iisus Hristos. Cu bucurie grăbeşte-te la mărturisire şi la îndurarea suferinţei ca bun ostaş al lui Iisus Hristos, Care a spus: „Fii credincios până la moarte şi îţi voi da cununa vieţii“ (Apocalipsa 2, 10) Acestuia, împreună cu Tatăl şi cu Duhul Sfânt, cinste şi slavă în vecii vecilor. Amin”.

    Apreciază

  14. acadennis said, on mai 10, 2011 at 3:39 pm

    off topic

    „SEALS ready to fight Pakistani Military”

    Video:
    http://edition.cnn.com/video/

    Apreciază

    • cristina said, on mai 11, 2011 at 8:58 pm

      mai sunt 3 minute si deja nu mai e 11 mai, la italieni inca o ora si 3 minute……..

      Apreciază

  15. DiDi said, on mai 10, 2011 at 6:00 pm

    Hristos a Inviat !

    In sfarsit danutz primeste un bobarnac binemeritat !

    Apreciază

  16. Iones said, on mai 10, 2011 at 6:52 pm

    Nu vreau sa tin partea nimanui, insa miroase de la o posta ca nu e vorba aici de faptul ca patriarhul Teofil ar vrea sa apere canonicitatea si sobornicitatea Biserici. Se vede clar ca e vorba de bani, influenta si putere.

    Asta cu bagatul canonicitatii la inaintare doar un pretext ieftin pentru a-si indreptati cauza.

    Aici e vorba de cine e mai tare. Sau cu alte cuvinte un fel de „reglare de conturi” intre patriarhii Teofil si Daniel probabil de pe urma unor tensiuni mai vechi care s-au acumulat in timp.

    Sa ne aducem aminte de unde a pornit totul de la faptul ca B.O.R. si-a extins influenta in occident.

    Oare bisericile rusesti din Israel si din Ierusalim sunt tot sub jurisdictia patriarhului Teofil ?
    Si daca da, de ce numai rusii au voie sa aiba biserici, iar romanii nu.
    Aici tot de canoane e vorba? Bineinteles ca da ;))

    E tot chestie canonica nu-i asa.
    Deci nu mai spuneti povesti de adormit copii.
    Chestia cu canoanele a fost bagata doar pentru a fi gasit un motiv pntru ca altfel nu ar fi avut cum sa isi justifice toata aceasta tulburare care nu are nici o legatura cu duhul ortodoxiei.

    Sa nu uitam ca Tara Sfanta in special este cel mai important loc nu numai pentru ortodocsi .

    Sa vii sa spui ca ortodocsii de alta etnie nu pot sa-si construiasca macar o Biserica, doar pentru faptul ca se afla sub „jurisdictia” si ca nu vrei tu, mi se pare de-a dreptul ridicol. mai ales cand vorbim despre locurile Sfinte importante pentru intreaga crestinatate.

    Cat de cinic poti sa fii sa spui ca „evlavioşii pelerini din România sunt bineveniţi în Ţara Sfântă şi în sfintele lăcaşuri patriarhale” dar tu ca oficila bisericesc sa nu faci nimic in acest sens pentru ei, sa nu el pui la dispozitie posibilitatea de avea biserica lor.

    Daca pelerinii greci ar veni in Romania noi sa-i obligam sa asculte slujbe in limba romana ca se afla sub jurisdictia episcoopului locului de etnie romana.

    Deci nu sunt de acord cu modul in care a procedat patriarhul Teofil, dar nici cu patriarhul Daniel nu sunt de acord.

    Atitudinea anticanonica a patriarhului Daniel o stim cu totii insa asta nu este o „pledoarie” in favoarea patriarhului Teofil.

    Apreciază

    • el said, on mai 10, 2011 at 7:06 pm

      @Iones

      Nu conteaza ,chiar daca si Patriarhul Teofil sufera de aceeasi boala a iubirii de arginti aceasta NU este un motiv de INCALCARE a canoanelor si nici sa admita SUBMINAREA propriei autoritati in patriarhia sa .

      „Daca pelerinii greci ar veni in Romania noi sa-i obligam sa asculte slujbe in limba romana ca se afla sub jurisdictia episcoopului locului de etnie romana”_____Este o FALSA problema aceasta.NU ii obliga nimeni sa mearga DOAR la romani DACA POT avea o biserica a lor greceasca ;dar sa fie CANONIC aceptata de episcopul roman,ceea ce este ft fezabil;pot avea binecuvantarea de a avea biserica proprie,in limba proprie,dar in conditiile IMPUSE de chiriarhul locului.

      „Cat de cinic poti sa fii sa spui ca “evlavioşii pelerini din România sunt bineveniţi în Ţara Sfântă şi în sfintele lăcaşuri patriarhale” dar tu ca oficila bisericesc sa nu faci nimic in acest sens pentru ei, sa nu el pui la dispozitie posibilitatea de avea biserica lor”____Nu este cinic,SUNT REALMENTE PRIMITI; cred ca asezamantul poate sa functioneze ft bine in limba romana si pentru romani dar sa fie sub depedenta/jurisdictie/asculare de Patriarhia Ierusalimului nu a BOR(care nu are drept de adminisatre decat a teritoriului propiu;asa au stabilit Sfintii in canoane).Ce este mai important pentru tine :limba si ospitalitatea pentru romani sau dependenta de Patriarhia Romana (BOR) ?

      Patriarhul Teofil a procedat FT CORECT !

      Apreciază

      • Iones said, on mai 10, 2011 at 8:02 pm

        @el
        Bineinteles ca sunt pentru pastrarea canonicitatii Bisericii dar numai atunci cand canoanele se aplica onest pentru a sluji Bisericii Ortodoxe, iar nu atunci cand sunt folosite pentru a sluji interese personale sau de grup.
        Modul gresit de aplicare a canoanelor, si uneori rau intentionat, pot afecta profund unitatea Bisericii Ortodoxe, poate produce schisme in Biserica si multe alte efecte negative atunci cand ele au fost aplicate intr-o maniera meschina, materialista, si lumeasca neavant nici o legatura cu ecumenicitatea (nu ecumesnismul) celor 7 sinoade ecumenice.

        Apreciază

      • el said, on mai 10, 2011 at 8:14 pm

        @Iones

        Canoanele trebuie aplicate DREPT oricand,zice si Mantuitorul nostru ca trebuie sa fim drepti:”de nu va prisosi dreptatea voastra pe aceea a fariseilor si carturarilor nu veti intra in Imparatia Cerurilor”(citat inexact,retine mesajul).
        La aplicarea canoanelor aici din pacate trebuie sa recunoastem ca NU ciobotea are dreptate ci Patriarhul Teofil independent de motivele REALE ale aplicarii acestor canoane,ciobotea s-a bagat in teritoriul lui Patriahului Teofil si nu invers si fara justificare canonica.

        Apreciază

    • el said, on mai 10, 2011 at 7:28 pm

      „Oare bisericile rusesti din Israel si din Ierusalim sunt tot sub jurisdictia patriarhului Teofil ?
      Si daca da, de ce numai rusii au voie sa aiba biserici, iar romanii nu”_____iata o chestiune care merita un raspuns,ar trebui sa stim si in contextul Istoriei Bisericesti de cand si cum au fost ocupate locurile sfinte si de catre cine ,cand a fost infiintata Patriarhia Ierusaimului si sub ce reglemantatie(regulament)?autoriatate jusrisdictionala asupra locurilor sfintele deja administare de altii.
      Exista deja biserica romaneasca la Eleon dar sub ascultare/dependenta de Patrirahia de Ierusalim.
      Doamne ajuta.

      Apreciază

      • el said, on mai 10, 2011 at 7:46 pm

        @Gheorghe

        frate nu inteleg exact la ce te referi,vrei sa reformulezi?(poti sa renunti daca vrei la pluralul de politete pentru simetrie)

        Apreciază

  17. Iones said, on mai 10, 2011 at 7:19 pm

    Bisericile rusesti din Tara Sfanta sunt tot „sub depedenta/jurisdictie/asculare de Patriarhia Ierusalimulu” ?
    Deci vad ca unii chiar cred ca e vorba de canonicitate in tot acest scandal.

    Ce a facut Patrairhul Teofil pentru pelerinii romani din care calatoresc (pe mare, pe uscat, si pe apa) in pelerinaj Tara Sfanta?

    Apreciază

  18. Iones said, on mai 10, 2011 at 7:23 pm

    corectie (pe mare, pe uscat, si prin aer)

    Apreciază

  19. Iones said, on mai 10, 2011 at 7:31 pm

    Probabil ca si la Sfantul Munte Athos tot chestie canonica este.
    Ca la cati bani au donat dintre Sfinti Voievozi romani la Sfantul Munte Athos, macar pentru atata lucru ar fi trebuit sa avem si noi o manastire pentru romani acolo.

    Pentru rusi bineinteles ca exista, tot pentru ca e chestie canonica ;))

    Apreciază

    • el said, on mai 10, 2011 at 7:42 pm

      pentru rusi este Manstire in Athos pentru ca au obtinut CANONIC dreptul de a o avea ,ca si sarbii la Hilandar, ca si bulagrii la Zografu infruntand sistematic si TENACE nedreptatile eventuale ale grecilor.Daca nu avem o manastire poate nu este DOAR din vina filetismului grecesc de vreme ce altii (si NU DOAR rusii) au putut avea manastiri;poate dezbinarea tarilor romane(si a romanilor in general) a avut si ea o contributie la aceasta.Hilandar-ul a fost contruit de domnitori sarbi sfinti Sf Sava cu fiul lui care au parasit tronul pt dragostea lui Hristos.
      Nu-i nevoie frate sa fii ironic.Doamne ajuta.

      Apreciază

      • el said, on mai 10, 2011 at 8:02 pm

        @Gheorghe

        Respect functia de patriarh si treapta de episcop ortodox dar nu omul,nu-mi poate impune nimeni respectul fata de el in afara de el insus si faptele lui;insa deocamdata si el si acestea sunt DEPARTE de a fi respectabile.ciobotea este numele lui nu-l nedreptatesc,majuscula este omisa deliberat ca sa exprime lipsa de respect la adresa lui personal.
        Nu trebuie sa ma credeti daca nu doriti,important este sa nu gresiti fata de adevar.

        Apreciază

  20. Pr.Gabriel said, on mai 10, 2011 at 7:40 pm

    Hristos a inviat!
    Stau si ma intreb…
    Un Episcop local da o caterisire unui Ieromonah din teritoriul canonic al sau, dar care nu l-a hirotonit si cu atat mai mult cu cat ascultarea acestuia se face inca, in totalitate de episcopul care l-a trimis acolo si hirotonit.
    Adica, Parintele este pus intre ciocan si nicovala..
    De ce cine sa asculte acolo? De Patriarhul Teofil sau Daniel? Amandoi ..comanda… si la mijloc e parintele.
    Ba PAtriarhul Daniel vrea sa il schimbe, ba Patr.Teofil il cateriseste…
    Cinstit si frumos era asa:
    Patriarhul Teofil ii trimitea scrisoare sau cuvant „gsm” celui roman si sa-i fi spus sa il ia de acolo pe parintele ca nu este a l lui.
    Hai sa condamnam „satelitii” ca si cand ar fi :cu de la sine puteri”..
    Daca un Episcop roman il primeste pe Parintele Ieronim in comuniune, caterisirea pica, deoarece pedeapsa nu ii apartine lui ci..Patriarhiei care l-a trimis acolo..
    Daca s-a facut caterisirea Parintelui pe motiv de „interese canonice administrative”, atunci vina o poarta inclusiv si Patriarhia, respectiv Sf.Sinod roman care a acceptat acel asezamant in spatiul Tarii Sfinte. Daca Parintele este caterisit, atunci prin el ar trebui sa fie „caterisiti” si cei din Sf.Sinod de a carui ascultare a facut mergand acolo.
    Credeti ca Parintele a mers acolo de capul lui, aiurea? A primit ascultare neconditionata, fara cartire. Iar cu el picam si noi , cei din cler. Tocmai de aceea orice Episcop ortodox care nu accepta caterisirea lui pe motiv ca nu lui ii este atribuita vina, ci el fiind doar 1 pion in „teren”, poate sluji in continuare.
    PS. Are parintele Calciu nu a slujit in AMerica „caterisit” fiind? (iar episcopul locului nu a recunoscut caterisirea con-fratelui de slujire?)
    Dar cand Patrairhul rosu al Rusiei a „caterisit” pe toti din ROCOR, oare ei nu au mai putut sluji?
    Ce era mai mare? Hirotonia valida facuta de Sf.Tihon in temnitele rosii sau „caterisirile” ulterioare serghianiste?
    Sa fim sinceri…
    Nu nu jucam de-a caterisirea peste noapte.. daca nu exista un motiv si o vina PERSONALA, nu poti caterisi pe cineva in contul unei..PATRIARHII
    asta-i cea mai mare gluma de prost gust facuta de Patriarhia Ierusalimului

    Apreciază

    • el said, on mai 10, 2011 at 7:56 pm

      La Parintele Calciu si la ROCOR caterisirile erau necanonice si injuste deci INVALIDE ca si anatemele ereticilor ;aici caterisirea este CANONICA si justificata pe motiv de incalcare a regulamentului locului.Parintele Ieronim trebuia sa aleaga CLAR daca ramane sa efectueze(la comanda lui daniel) o activitate care poate fi sanctionata de canoane si atunci sa-si asume consecintele barbateste ,ori sa se retraga;e simplu pentru cineva cu curaj si demnitate.Nu cred ca Patriarhul Ierusalimului a facut caterisire abuziva sau nu cunoaste canoanele,desi sunt de acord ca putea sa caute mai degraba o sanctiune care sa-l priveasca pe capetenia neoranduielii=daniel.

      Apreciază

    • Pr. Vasile said, on mai 11, 2011 at 5:51 am

      @Pr.Gabriel

      Un preot nu poate fi caterisit de orice episcop daca nu-i incalca jurisdictia. Adica, daca eu ma duc in vizita la Ierusalim, patriarhul Ierusalimului nu ma poate caterisi daca n-am slujit in jurisdictia sa. Iar daca slujesc fara aprobarea sa ma fac vinovat de incalcarea jurisdictiei. In acest caz ierarhul locului imi poate interzice sa slujesc fara insa a ma caterisi.
      In mod normal si canonic orice pedeapsa se da dupa ce vinovatul este judecat. Si nu este canonic sa pedepsesti pe cineva fara judecata.

      Pentru a intelege cum stau lucrurile dpdv canonic trebuie sa analizam situatia in lumina sfintelor canoane.

      1. Nu cred ca in cazul de fata este vorba de caterisire propriu zisa, pentru ca nu se spune nicairi ca a fost judecat si gasit vinovat. Cred insa ca este vorba de interdictia de a mai sluji in jurisdictia patriarhiei de Ierusalim.

      2. Noi facem presupuneri pentru ca nu cunoastem toate datele problemei si acum ne dam cu parerea.

      3. Sfintele canoane stabilesc ca daca un preot sau un ierarh leaga pe cineva, un alt preot sau ierarh nu poate dezlega aceasta legatura. Si asta se bazeaza pe cuvintele Mantuitorului. Asadar, daca patriarhul Ierusalimului l-a legat, prin cuvant, pe reprezentantul nostru sa nu mai slujeasca deloc, nici un alt ierarh nu-l mai poate dezlega. Si chiar daca este un abuz, legatura ramane. Tocmai de aceea exista randuieli canonice ca sa se evite abuzurile sau neintelegerile dintre preoti sau dintre ierarhi.

      4. In ce privesc caterisirile acestea nu se fac asa simplu prin decizie pe hartie, ci trebuie sa fie un act solemn in biserica. Cat priveste „caterisirile” facute din motive politice, acelea nu au fost caterisiri, ci doar demirere din functie.

      Pr. Vasile

      Apreciază

  21. acelas said, on mai 10, 2011 at 8:25 pm

    lucrurile sunt f. complexe … . Eu zic ca depinde, totusi, din ce perspectiva stai si te gandesti … . Ai senzatia ca fiecare in partea sa are dreptate. Nu stim insa noi, cei mai de rand, care sint toate “scrupulele” canoanelor …

    cred ca ar fi onest de mentionat ca ideea si primele eforturi de ridicare a acestui asezamant a apartinut patriarhului Teoctist ! Deci pf daniel in acest caz are intr-un fel o “mostenire”. De care deocamdata nu s-a dezis, si nici nu avea cum …

    ramane sa traim si sa vedem, cu ajutorul lui Dumnezeu, cum se mai solutionaeaza si astfel de cazuri, desi, apartent cel putin, pare o fundatura …

    Apreciază

  22. Pr.Gabriel said, on mai 11, 2011 at 4:41 am

    Hristos a inviat!
    Frumos era sa vorbeasca Patriarhii intre ei si nu sa se mearga pana aici. Noi nu cunoastem prea multe de acolo, poate doar „fatada”, insa daca nu facea ascultare de Patriarhia romana, atunci era caterisit de ai nostri. Cum o dai, tot prost pica, oricine ar fi fost acolo. Aici diplomatia nu mai opereaza.
    Tocmai de aceea lucrarea Parintelui Ieronim este dificila. S-a ales cu o „caterisire” injusta.
    In lucrurile si disputele celor mari sufera cei mici.
    Eu ma intreb.. daca Sinodul roman trimite pe altcineva in locul Parintelui, oare nu se alege si acela cu vreun asemenea „dar” de la PAtriarhia Ierusalimului?
    Asta-i buba ce mare. Ca devii carne de tun.
    A invinui pe parintele e ca si cum ai invinui pe ostasul la lupta din linia intai ca intra in batalie cu „inamicul”. De da inapoi, i se „taie capul”, de da inainte, are moartea-n fata.
    Eu nu cred ca Patriarhia romana va recunoaste caterisirea Parintelui. Sau face Sinod si-l repune in drepturi.

    Apreciază

    • el said, on mai 11, 2011 at 7:33 am

      Parintele Ieronim daca se retragea din acea functie__nu cred ca ignora implicatiile neascultarii de Patriarhia Ierusalimului__NU era obligatoriu caterisit de BOR, retragerea dintr-o functie NU ADUCE automat caterisirea,decat daca ciobotea este iesit din minti.

      Apreciază

  23. Romeo2110 said, on mai 11, 2011 at 5:01 am

    Am mari neclaritati in legatura cu caterisirea:
    romanii din Valea Timocului, au un preot hirotonit de BOR si nerecunoscut de autoritatile sarbe – civile sau religioase, pentru ca romanilor din Valea Timocului li se contesta calitatea de romani.

    Nici o autoritate eclesiala sarba nu l-a caterisit, cu toate ca din presa rezulta ca romanii din Valea Timocului nu sunt iubiti nici de Sinodul B.O. Sarba.

    DE CE ACESTE ABORDARI DIFERITE ?

    In Bisericile romanesti de la Ierusalim se slujeste in limba romana pt romani !

    Apreciază

    • el said, on mai 11, 2011 at 7:35 am

      FT bine ,sa se slujeasca in limba romana cu preoti romani pentru pelerinii romani,dar sa fie CANONIC ;a zis Patriarhul Teofil ca NU accepta sub asculatrea sa o asemenea biserica?NU,a zis doar ca NU accepta in jurisdictia sa o asemenea biserica sub ascultare de BOR.E simplu !

      Apreciază

  24. Romeo2110 said, on mai 11, 2011 at 5:17 am

    Biserica Ortodoxa Sarba le promite romanilor din Timoc de Boboteaza, in loc de mantuirea sufletului… rachiu cald; nu-i loveste cu caterisiri.

    http://www.rgnpress.ro/categorii/politic/195-biserica-ortodoxa-sarba-le-promite-romanilor-din-timoc-de-boboteaza-in-loc-de-mantuirea-sufletului-rachiu-cald-.html

    Vazand ca romanii timoceni se reintorc tot mai mult catre Biserica Mama adica catre Biserica Ortodoxa Romana, preotii Bisericii Ortodoxe Sarbe au renuntat sa mai le promita credinciosilor mantuirea si au trecut la oferirera de rachiu pentru a-i face pe acestia sa vina la slujba sarbeasca, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

    La biserica din Sipicova , acolo unde autoritatile sarbe, la incitarea Bisericii Ortodoxe Sarbe voiau sa darame clopotnita, preotul Bisericii Ortodoxe Sarbe incearca sa-i ademeneasca pe locuitorii din localitate, afisand o instiintare prin care ii anunta pe acestia ca dupa ce va sfinti apa de Boboteaza, le va da celor care participa la slujba nu mantuiea sufletului ci… „rachiu cald si cafea”!

    Apreciază

    • el said, on mai 11, 2011 at 7:37 am

      Si daca admitand ca Biserica Ortodoxa Sarba sau oricare alta NU RESPECTA canoanele ,acesta este un motiv sa nu le respectencii BOR in alt context care n-are legatura cu primul ?
      Ce logica aveti voi si dupa ce dreptate judecati ?

      Apreciază

      • Iones said, on mai 11, 2011 at 10:34 am

        @el
        Frate tot nu vrei sa intelegi ca aici nu e vorba de aplicarea dreapta a canoanelor.

        Atunci cand caoanele sunt aplicate in interes personal sau de grup fara

        Cand Biserica se confrunta cu abateri grave de la dreapta credinta iar asupra unor adevaratii pastratori ai canoanelor care iau atitudine (vezi cazul P.S. Artemie ) se ridica toti impotriva lor., atunci patriarhul Teofil se mai face mare aparator al canonicitatii Bisericii, insa cand vine vorba de jurisdictia administrativ teriroriala, de bani de putere, de influenta bisericeasca atunci toti incep sa faca galagie, sa urle si sa tipe.
        Asa se aplica canoanele? Oare Sfintii Parintii asa au procedat. Cu siguranta Sfintii Parinti deplang situatia in care s-a ajuns sunt foarte suparati cand vad ca ierarhii zilelor noastre au ajuns sa faca din sfintele canoane, instrumente de care unii sau altii dintre ei se folosesc pentru a-si atinge scopuri lumesti, iar nu crestinesti.

        Sfintele canoane trebuie aplicate in Duhul invataturilor Evanghelice.
        Frate cand canoanele nu sunt folosite in duh ortodox pentru a slujii intregii Biserici atunci avem de-aface cu o profanare a canoanelor iar nu cu o aplicare „DREAPTA” a lor.
        Gandesti gresit cand afirmi ca patriarhul Ierusalimului Teofil ar fi aplicat „DREPT” canoanele in aceasta problema.

        Asezamantul de la Ierihon este acolo de 20 de ani. De ce nu s-a luat inca de atunci o decizie sa se spuna ca nu este canonica ridicarea lui. Dupa 20 de ani i-a prins grija de pastrare a cnoanelor. De ce n-au facut asta inca de atunci cand s-a pus temelia asezamantului, sa vina si sa spuna ca nu au voie sa-l constriasca pentru ca incalca sfintele canoane?

        Frate canonicitatea nu se aplica nici pe ochi frumosi nici pe criterii etnice ci trebuie aplicata in duhul invataturilor evanghelice. Aici nu suntem in politica care da fiecaruia privilegii in functie de partidul politic din care face parte. Aici suntem in Biserica Ortodoxa, retine acest lucru.

        Se vede clar ca avem de-a face cu erezia filetista (nu generalizez, insa este intalnita foarte des la greci) care este mult mai grava decat jurisdictia teritorial administrativa, deoarece ii afecteaza in mod direct ortodocsii de alte etnii. Cat timp romanii au tacut si au inghit toate cate i s-au pus in carca au fost buni pentru toti, insa cand au cerut sa li se faca dreptate atunci toti s-au rasculat val vartej impotriva lor.

        As vrea sa vad si eu citate exact canoanele despre care face atata caz patrairhul Teofil al Ierusalimului.

        Cata ipocrizie poate sa existe in tot acest scandal. Si ne mai intrebam de ce unii mai „slabi de inger” cand vad toate aceste lucruri parasesc biserica ortodoxa in general ratacind pe alte cai.

        Apreciază

      • el said, on mai 11, 2011 at 10:49 am

        @Iones

        Chiar daca ar fi vorba de lupta de putere,orgolii,iubire de arginti?avere din partea grecilor si Patriarhiei Ierusalimului NU ESTE MOTIV de incalcare a canoanelor.Vorbim aici STRICT despre aceasta problema canonica ,NESEMNIFICATIVA adevarat fata de INCALCAREA DOGMELOR si invataturii de c redinta ortodoxa de care s-au facut responsabili MULTI si BOR si dintre greci si dintre rusi ,etc=tot cutentul acetsa blestemat ecumenist si masonic.Ai dreptate dar aici este vorba de alta chestiune ,noi discutam problema strict administrativ caonica de jurisdictie asupra unui lacas>Inceraca _daca poti_ sa faci distinctie intre cele 2 probleme si sa le tratezi pe fiecare cu dreptatea cuvenita.
        Aici NU DISCUTAM DECAT cazul in speta :icalcarea canoanelor de catre BOR intr-o problema de jurisdictie ! Nu deturna discutia spre altele ,chiar daca sunt mai imoprtante si NU FACE JUDECATA nedreapta pe motive inchipuite.

        Apreciază

      • el said, on mai 11, 2011 at 10:54 am

        @Iones

        De unde stii tu ca nu au discutat acestea :”Asezamantul de la Ierihon este acolo de 20 de ani. De ce nu s-a luat inca de atunci o decizie sa se spuna ca nu este canonica ridicarea lui. Dupa 20 de ani i-a prins grija de pastrare a cnoanelor. De ce n-au facut asta inca de atunci cand s-a pus temelia asezamantului, sa vina si sa spuna ca nu au voie sa-l constriasca pentru ca incalca sfintele canoane?”-_____ai cunva acces la discutiile,negocierie,tratativele actual si mai vechi pe aceasta tema ?Poate s-a dicutat si nu stii tu si eu.
        Are Patriarhia BOR un act/aviz care sa dovedeasca CLAR de netagaduit accordul explicit al Ierusalimului asupra statutului de dependenta jurisdictionala a asezamatului ?Daca NU are asa ceva DE CE a continuat sa zideasca acolo FARA sa-l obtina clar dinainte ?

        Apreciază

      • el said, on mai 11, 2011 at 11:00 am

        @Iones

        Pe baza carui criteriu ORTODOX exact afirmi tu corectitudinea BOR in aceasta problema ?
        „Frate canonicitatea nu se aplica nici pe ochi frumosi nici pe criterii etnice ci trebuie aplicata in duhul invataturilor evanghelice”_____care este duhul acela care spune sa mergi in curtea vecinului si sa te instalezi la el daca el nu vrea?

        Si multumesc pt precizarea frateasca :”Aici nu suntem in politica care da fiecaruia privilegii in functie de partidul politic din care face parte. Aici suntem in Biserica Ortodoxa, retine acest lucru.”______insa TE ASIGUR ca sunt perfect constient in ce context ma aflu cu discutia aceasta si nu confund Biserica cu politica si iti sugerez ca mai putina infierbantare in analiza situatiior permite o rezolvare nepartinitoare a lor.

        Apreciază

      • Iones said, on mai 11, 2011 at 12:28 pm

        Nici un lacas de cult nu poate afi probat nici macar ca proiect fara acordul episcopului locului in a carui jurisdictie acesta urmeaza a fi construit. Aici vorbim despre un lacas cu o vechime de aproximativ 20 de ani pe teritoriul din cadrul altei jurisdictii. 20 de ani, nu sunt nici 20 de zile, nici 20 de saptamani, nici 20 de luni.

        Nu am la indemana acordul in baza caruia a fost construit asezamantul de la Ierihon dar iti garantez ca acesta exista si este valid din punct de vedere canonic.

        Ca acum a izbucnit acest scandal de pe urma unor interese partinitoare, si evident asta a dat prilejul ca ierarhul locului sa ia ca si pretext in interes personal canoanele. Era logic, dar nu neaparat si canonic.

        Imi pare rau frate dar se poate remarca lesne faptul ca atitudinea ta este una partinitoare ci nu una pro canonica.

        Te-am rugat sa postezi exact canoanele care au fost incalcate si in baza carora Patriarhia Ierusalimului (nu a Ierihonului) a intrerupt comuniunea euharistica cu Patrairhia Romana. Sa vedem si noi de unde pana unde se intinde jurisdictia patriarhiei Ierusalimului si care sunt canoanele care stabilesc acest lucru?

        Citeaza-le te rog. Si atunci voi avea certitudinea ca atitudinea ta este pro canonica (si ma refer strict la problema asezamantului de la Ierihon)
        Astept!

        Apreciază

      • Iones said, on mai 11, 2011 at 12:29 pm

        Corectie: Nici un lacas de cult nu poate afi probat nici macar ca proiect fara acordul episcopului locului in a carui jurisdictie acesta urmeaza a fi construit.

        Apreciază

      • Iones said, on mai 11, 2011 at 12:37 pm

        nici un lacas nu poate fi aprobat

        Apreciază

      • el said, on mai 11, 2011 at 1:48 pm

        @Iones

        Frate asezamantul a avut binecuvantarea de a fi construi de la Patrirhia Ierusalimului prin Patriarhul Diodor ,dar DOAR sa fie construit si sa functioneze in scopul pt care a fost destinat(slujbe,ospitalitate pt romani in limba romana) ; NU ARE insa si binecuvantarea /acceptarea jurisdictiei patriarhiei BOR pentru functionarea lui.Ce nu iti este clar?
        Diodor a acceptat asezamantul(constructie,functionare) dar NU A PRECIZAT ca sub dependenta de BOR ;iar dupa canoane cade sub jurisdictia lui , si atunci romanii de ce nu au cautat sa clarifice ATUNCI(era interesul romanilor daca voiau aceasta derogare de la canoane sa o obtina ,sau macar sa-si manifeste clar dorinta in sensul asta) inainte de a ridica pretentii acum DACA AU VOIE/BINECUVANTAREA Ierusalimului sa fie asezamant depinzator de patriarhia romana?

        Canoanele ,acelea de care NU VREI sa auzi tu acum din filetism romanesc, spun ca toate bisericile dintr-o eparhie(patriarhie) cad sub administratia/dependenta/ascultarea administrativa si duhov. de episcopul(patrirahului) locului.
        Am obosit sa duc acest dialog cu surzii ,devin redundant(cele precizate aici le-am mai scris si altora mai jos/sus doar ca nu le citesti/nu vrei sa le intelegi).

        Si atata lacomie este inadmisibila din partea unor crestini ortodocsi,uceniciii Celui care ne-a invatat :”daca iti cer haina sa le dai si camasa”; aici NU doar ca sunt DPARTE de acel cuvant dar chiar NEDREPTATESC fratii lor.
        Patrirahia Ierusalimului a fost DINTOTDEAUNA saraca,greu incercata intai de iudei,apoi de arabi,apoi de cruciati,etc ,de toti smintitii si lucratorii diavolesti.Ce este rau daca ar merge banii la acea patriarhie saraca careia i s-a dat cinstea ingrijirii Sfintelor Locuri mai ales ca i se si cuvine CANONIC sa poata cere aceasta.
        Te rog sa ma ierti dar discutia aceasta este o rusine intre 2 ortodocsi(daca ar fi vorba de vreun pagan,eretic rob materiei si avand dumnezeu banul as mai intelege,dar o am cu tine ortodox practicant)

        Apreciază

      • el said, on mai 11, 2011 at 2:15 pm

        @Iones

        Imi ceri sa postez exact canoane dar tu in ce te priveste ceri sa fii crezut dar te multumesti cu :”Nu am la indemana acordul in baza caruia a fost construit asezamantul de la Ierihon dar iti garantez ca acesta exista si este valid din punct de vedere canonic”_______Vrei sa te cred ?Adu dovada !Nici ciobotea NU O ARE de aia se face zarva .Daca o avea se transa de mult chestiunea.

        Si despre acele canoane ti-a spus si Pr Vasile ,si el e progrec acum ?
        Poate cineva iti va posta acel canon cu citat exact.

        Nu consider ca putem duce in momentul de fata o discutie obiectiva,reala caci (deocamdata sper) esti orbit de patima.
        Iar daca patriarhia BOR va furniza elemente noi si aduce la vedere acel document de aviz pozitiv de la Patrirahia Ierusalimului ,mai discutam atunci pe temeiuri obiective.Deocamdata ciobotea este calcator de canoane.

        Apreciază

      • Iones said, on mai 11, 2011 at 2:39 pm

        Frate dai citate din evanghelie care nu au nici o legatura cu subiectul pe care il discutam.

        Acelasi lucru l-a facut si Patriarhul Teofil pentru a-si indreptatii interesele personale, s-a folosit de sfintele canoane interpretandu-le dupa bunul lui plac.

        Ba chiar mai mult s-a folosit si de cuvintele Sfantului Apostol Pavel care spune ca: „Ravnind astfel sa binevestesc acolo unde Hristos nu fusese numit, ca sa nu zidesc pe temelie straina” (Romani 15, 20)

        In timp ce aceste cuvinte ale Sfantului Apostol Pavel, nu au nici o legatura cu constructia de ziduri materiale, ci este vorba despre zidirea duhovniceasca, despre temeila credintei, si anume ca cuvintele evanghelice nu pot sa zideasca in inima cuiva daca acela are o temeie straina, nu e in cautare adevarului ci nu are ca temelie credinta in Hristos.

        Acelasi lucru au facut evreii ca sa explice ceea ce spune Sf. Prooroc Isaia ca: “au inflorit pustiurile Iordanului” (Is. 35,2)
        Pentru asta au intors inapoi un rau, au facut diguri, gradini, au sadit banani, lamai, portocali, au facut numai livezi, si acum zic ca „a inflorit pustiul” Noimele duhovnicesti le fac materiale pe toate asa le explica dar de fapt cuvintele acestea ale Proorocului se refera la renasterea lumii prin Sfantul Botez, prin baia nasterii din nou.

        Sa-mi fie cu iertare frate, dar desi suntem amandoi ortodocsi vorbim limbi diferite !

        Apreciază

    • el said, on mai 11, 2011 at 1:57 pm

      @Iones

      caricatural: Diodor le-a dat binecuvnatare sa faca lacas NU si sa fie sub stapanirea administrativa/jurisdictia a BOR (daca le-ar fi dat si asta fii fara grija ca scotea la iveala ciobotea dovada acestui aviz ).
      Cu ce se schimba viata pelerinului roman (destinatarul ,beneficiarul dorit al ctitoilor,pt pelerinii romani a fost ridicat lacasul NU pentru punga patriarhiei BOR) daca merge in acelasi lacas in care se slujeste in romaneste,unde primeste ospitalitate daca lacasul este sub dependenta de Ierusalim?

      Tu esti orbit de falsul tau patriotism,acesta este filetism romanesc si impotrivire la canoanele Bisericii.

      Apreciază

      • el said, on mai 11, 2011 at 2:33 pm

        @Iones

        Facem diferenta intre :
        1)binecuvantarea de a construi lacasul ,pe care AU AVUT-O de la Patriarhul Diodor

        2)binecuvantarea ca asezamantul sa fie sub ascultare de BOR DESI conform canoanelor este in jurisdictia (depenedenta) Patriarhiei Ierusalimului ; pe aceasta NU O AU !

        CANONIC : toate bisericile dintr-o eparhie sunt dependente (administrativ si duhovniceste,liturgic,etc din toate punctele de vedere ) de episcopul locului ,doar daca nu exista exceptii ACCORDATE de acest episcop.

        Apreciază

      • Iones said, on mai 11, 2011 at 3:12 pm

        @el
        Se pare ca nu ai inteles nimic din ce am discutat pana acum.

        Nu ma intereseaza si nu ma interesat de cine apartine jurisdictional vorbind acel asezamant.
        Am specificat faptul ca aici nu avem de-a face cu o aplicare dreapta a canoanelor in slujba Bisericii si avem de aface cu o aplicare din interes teritorial ca urmare a unui conflict de interese la nivelul celor doua Bisericii ortodoxe.

        Nu am tinut partea nici lui Daniel si nici lui Teofil ci am considerat unitatea Biseriici Ortodoxe mai importanta decat interesele lumesti ale celor doi patriarhi.
        Pentru asta e nevoiee de o solutie care sa fie echitabile si care sa nu duca la tendinte filetiste (care deja s-au accentuat dupa intreruperea comuniuni de catre Teofil) nici in randul romanilor si nici in randul grecilor.

        Sf Ierarh Antim nu a fost filetist dar pentru faptul ca a fost un aparator energic al drepturilor Bisericii Ortodoxe si a poporului român, a fost înlaturat din scaun, inchis, caterisit de patriarhul ecumenic si condamnat la exil pe viata în Manăatirea „Sfanta Ecaterina“, la cererea primului domn fanariot, Nicolae Mavrocordat. Insa, pe drumul spre Sinai, a fost asasinat de soldatii turci si trupul sau a fost aruncat în raul Marita de langa Adrianopol.

        Si mai usor cu acuzele facute la adresa mea ca nu te-a acuzat nimeni de erezie.
        Masoara-ti vorbele atunci cand n-au acoperire te rog frumos.

        Si cu asta am incheiat discutia.

        Apreciază

      • el said, on mai 11, 2011 at 3:22 pm

        @Iones
        „Sf Ierarh Antim nu a fost filetist dar pentru faptul ca a fost un aparator energic al drepturilor Bisericii Ortodoxe si a poporului român, a fost înlaturat din scaun, inchis, caterisit de patriarhul ecumenic si condamnat la exil pe viata în Manăatirea „Sfanta Ecaterina“, la cererea primului domn fanariot, Nicolae Mavrocordat. Insa, pe drumul spre Sinai, a fost asasinat de soldatii turci si trupul sau a fost aruncat în raul Marita de langa Adrianopol”_______Multumesc ca amintesti aici despre cel in carui casa am crescut ,nu imi este strain si nici eu lui,Sf Antim(mentionez ca sa fiu sigur ca nu intelegi iar altceva decat zic).

        De erezie nu ma poti acuza caci NU SUNT ERETIC ,iar daca tu nu esti filetist incearca atunci sa gandesti si sa discuti in mod obiectiv ca sa nu fii suspectat de altele(in cazul acesta de filetism daca despre lipsa de intelegere corecta nu este vorba).Multumesc.
        Iti voi respecta dorinta.
        Disscusion closed.
        Doamne ajuta.

        Apreciază

    • el said, on mai 11, 2011 at 3:14 pm

      @Iones

      dau citate cu referire eaxcta la subiect ,daca NU VREI sa intelegi ce vreau sa spun asta e altceva.Esti CU ADEVARAT ORBIT frate de patima si nu mai POTI gandi corect.
      Nadajduiesc insa sa-ti revii in fire peste o vreme .

      O mica traductie :citatul cu haina si camasa voia sa spuna ca si DACA ni s-ar fi facut vreo nedreptate de catre Patriarhia Ierusalimului cu jurisdictia asezamnatului (ceea ce NU este cazul) tot s-ar fi cuvenit ca BOR sa rabde „jaful” ca sa prisoseasca dreptatea noastra; dar dinpotriva NOI(mai exact patrirahia BOR,ciobotea) ii nedreptatim pe ei calcand canoanele si voim sa administram biserica pe teritoriul lor.Care alt citat tea mai interpelat ca nepotrivit sa ti-l traduc si pe acela ca sa nu-mi mai pui in seama cele ce NU AM ZIS si ti se pare tie ca le-am zis.
      Cu adevart ca patimasul nu poate sa vada decat ceea ce VOIESTE sa vada.(nu te necaji mi s-a intamplat si mie sa fiu patimas si orb odata);cu adevarat ca pana nu te calmezi nu putem vorbi aceeasi limba ca nu poti sa o auzi.
      Doamne ajuta.

      Apreciază

      • Iones said, on mai 11, 2011 at 4:14 pm

        De la o discutia care era despre cu totul altceva vad ca ai trecut la tot mai multe acuze la persoana.

        Vezi ca de patimile pe care „le vezi” la altii, sa nu suferi chiar tu.
        Doctore, vindecă-te mai intai pe tine însuţi!

        Apreciază

      • saccsiv said, on mai 11, 2011 at 4:25 pm

        Iones si el

        Iubitii mei frati, dracul isi baga coada. Iertati-va. Toti au inteles principalele voastre pareri referitoare la acest subiect. In rest …

        Asa cum a reusit la nivelul acestei rubrici de comentarii, dar la nivel mare, dracul a reusit de asemenea o dezbinare. Asa vad eu lucrurile in chestiunea asta cu intreruperea comuniunii.

        Apreciază

      • el said, on mai 11, 2011 at 4:36 pm

        @Iones

        eu doar eretic nu sunt ,restul e posibil , fac si eu cat sunt in stare efoturi sa ma corectez.Multumesc.
        Daca le vezi ca acuze personale fara justficare neglijeaza-le.

        In orice caz nu sunt suparat pe tine sau pe oricine discuta in contradictoriu cu mine si nici pe cine m-ar acuza de pacate de drept sau injust.

        Apreciază

      • el said, on mai 11, 2011 at 4:39 pm

        @saccsiv

        fara nici o problema frate,nu am de ce sa-l iert pt ca nu sunt suparat deloc pe el,doar ca nu sunt de accord cu el in aceasta problema,asta-i tot.
        Doamne ajuta.

        Apreciază

      • Iones said, on mai 11, 2011 at 5:36 pm

        Pentru fratii:
        @saccsiv si @el

        Eu nu port suparare pe nimeni de aici. supararea mea este pe sionistii, inaintemergatorii lui antihrist.

        Cateodata si discutiile de acest fel sunt bune la ceva.
        Neintelegerile apar de multe ori si din cauza ca nu ne dam seama cat de nedesavarsiti suntem.
        Pana la urma am si eu pacatele mele ca doar sunt om simplu nu sunt nici Sf. Vasile cel Mare nici Sf. Ioan Gura de Aur 🙂
        Fiecare din noi avem cate o goanga…

        Dar consider ca nu are rost sa purtam suparare intre noi din cauza acestor neintelegeri.

        Eu v-am iertat pe toti (inclusiv pe @el) si la randul meu va cer iertare la toti daca in vreun fel v-am suparat cu ceva (inclusiv lui @el).

        Si nu sunt eretic, asta trebuie stiut!

        Apreciază

  25. Romeo2110 said, on mai 11, 2011 at 6:05 am

    ESTE FOARTE IMPORTANTA RESPECAREA CANOANELOR !
    Canoanele sunt canoane, proprietatea ramane proprietate.

    Pentru a detensiona situatia, fara incalcarea ‘Canoanelor Sinoadelor Ecumenice si ale Sinoadelor Locale’ ar fi posibila (temporar pana la noi intelegeri) urmatoarea solutie:

    – Se inceteaza activitatea liturgica in Biserca de la Ierihon.
    – Hotelul ramane proprietate laica a BOR, care urmeaza sa gazduiasca pelerini.
    – In caz extrem, persoanele care vor deservi hotelul vor avea statutul de laici (pot fi si monahi sub ascultare care sa mearga la liturghia grecilor).
    – Asezamantul romanesc de la Ierihon se va supune exclusiv legilor civile.

    Pelerinii vor veni oricum cu preoti si duhovnici romani care vor savarsi un minim de asistenta religioasa in limita Canoanelor.

    Apreciază

    • el said, on mai 11, 2011 at 7:39 am

      Sa-i spui lui cioboatea ca DIN CAUZA lacomiei si NECANONICITATII lui se intampla acele lucruri rele.Aici suntem de accord.

      Apreciază

    • el said, on mai 11, 2011 at 8:11 am

      ” Se inceteaza activitatea liturgica in Biserca de la Ierihon”_____acesta ar fi cel mai mare rau pentru asezamant,incetarea slujirii si cred ca pe ciobotea nu l-ar deranja daca banii ar ajunge tot la el,poate doar i-ar parea rau ca nu si-a extins laba puterii asupra altei jurisdictii.

      ” Hotelul ramane proprietate laica a BOR, care urmeaza sa gazduiasca pelerini”____asta este ok ca aduce banul in punga lui ciobotea.

      „- Asezamantul romanesc de la Ierihon se va supune exclusiv legilor civile”___cu asta nu-i problema caci relatiile Patriarhei Romane cu autoritatile israeliene sunt excelente.

      Apreciază

      • Romeo2110 said, on mai 11, 2011 at 8:54 am

        Sf Sinod din Ierusalim stie de 10 ani ca la Ierihon se construieste o manastire si o biserica.

        NORMAL ERA CA PROBLEMELE CANONICE SA SE FI LAMURIT ACUM 10 ANI !
        Si rusii au si ei asezaminte care nu respecta Sfintele Canoane-asemenea situatiei actuale a asezamantului romanesc. Deci precedentul nu apartine romanilor !
        Pt asezamantul romanesc, si-a dat acordul insusi Yaser Arafat – in zoana palestiniana legea nu permite vanzare pamantului.

        CEL MAI IMPORTANT ESTE CA B.O.R. SA RESPECTE CU STRICTETE SFINTELE CANOANE ! PANA CAND SE VA GASI MAI MULTA INTELEGE LA PATRIARHIA DE IERUSALIM.

        Din pacate singura solutie viabila este transformarea in locas laic a asezamanutului, proprietate a BOR.

        Daca NESLUJIREA LITURGHIEI IN ACEA BISERICA ar multumi Sinodul din Ierusalim, ramane aceasta solutie extrema. EI RASPUND !
        Poate exista posibilitatea ca biserica sa fie locas de rugaciune pentru pelerini, fara activitate liturgica.

        Apreciază

      • el said, on mai 11, 2011 at 10:04 am

        @Romeo2110

        „CEL MAI IMPORTANT ESTE CA B.O.R. SA RESPECTE CU STRICTETE SFINTELE CANOANE ! PANA CAND SE VA GASI MAI MULTA INTELEGE LA PATRIARHIA DE IERUSALIM”________Corect,de acord.

        „Si rusii au si ei asezaminte care nu respecta Sfintele Canoane-asemenea situatiei actuale a asezamantului romanesc. Deci precedentul nu apartine romanilor „______Nu cred ca daca unii sunt nedrept inseamna sa fie toti nedrepti;asa ca n-are importanat cine are precedenta in GRESEALA;NU trebuie s-o repetam si noi.

        „Pt asezamantul romanesc, si-a dat acordul insusi Yaser Arafat – in zoana palestiniana legea nu permite vanzare pamantului”____Foarte bine ,aceasta inseamna ca avea acordul clar al autoritatilor si chiar al Patriarhului Diodor DOAR sa fie ridicat,dar NESEMNIFICATIV FARA ACCORDUL bisericesc canonic asupra statutului de dependenta al Patrierhiei Ierusalimului.Poate fi semn ca lui Dumnezeu a placut zidirea acelui asezamant dar sigur acum NU II PLACE dezbinarea care se face pe seama lui.

        „Daca NESLUJIREA LITURGHIEI IN ACEA BISERICA ar multumi Sinodul din Ierusalim, ramane aceasta solutie extrema. EI RASPUND „______Raspund cei vinovati canonic,pana acum ciobotea este responsabil de ingerinta in Patriarhia altuia daca nu aduce DOVADA avizului prealabil pozitiv asupra statutului de dependenta al asezamantului,daca acesta exista !!Neslujirea sfintei liturghii intr-o biserica din motive de neoraduiala canonice este un RAU,sf Liturghie tine lumea.Patriarhia Ierusalimului NU raspunde DECAT de incalcarile canonanelor facute de ei,;deocamdata NU AVEM DOVEZI in acest sens,AVEM insa DOVEZI SIGURE de incalcare a canoanelor de catre BOR in aceasta problema.

        „Poate exista posibilitatea ca biserica sa fie locas de rugaciune pentru pelerini, fara activitate liturgica”_____Posbil dar jalnic,va fi o biserica goala in care NU se slujeste si doar se fac rugaciuni particulare egale cu cele din casele crestinilor inaintea coltului cu icoane,eventual se poate aprinde o lumanare>Nu cred ca aceasta a fost scopul acestui asezamant si nici dorinta/intentia ctitorilor pe care ciobotea le saboteaza acum prin pretentiile sale necanonice de stapanire asupra a ce nu i se cuvine fara accordul acelora.

        Apreciază

  26. Romeo2110 said, on mai 11, 2011 at 9:04 am

    Locasul s-a construit cu binecuvantarra PF Diodor al Ierusalimului:

    Cu adanca emotie, acum, cand am sfintit primul altar romanesc din Ierihon, un gand de recunostinta catre Milostivul Dumnezeu, pentru ca m-a invrednicit sa implinesc aceasta sfanta randuiala. Datoram aceasta unica bucurie vredniciei inaintasilor nostri, ierarhi, credinciosi, domnitori si monahi, care au facut din evlavia lor o permanenta cale spre Hristos si spre Locurile Sfinte, unde au daruit ofranda credintei lor. Personal, ma bucur astazi ca am avut in jurul meu pe inalt Prea Sfintitii Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei, Nicolae al Banatului, pe Prea Sfintitul Episcop Casian al Dunarii de Jos, arhimandriti, diaconi, monahi, monahii si credinciosi pelerini din Romania. Insasi prezenta si lucrarea noastra de astazi arata nesfarsita bunatate a lui Dumnezeu, care se arata neincetat, minunat, intre sfintii Sai. Invrednicindu-ne sa imploram Duhul Cel Sfant peste lucrarea de zidire a acestui Camin romanesc si peste Sfanta Masa, Jertfelnicul aducerii Euharistiei in aceasta biserica, intrezarim aici manifestarea iubirii lui Dumnezeu fata de noi si de neamul nostru romanesc. Traim comuniunea cu toti Sfintii romani, din randul ocrotitorilor acestui sfant locas, intre care se afla si Cuviosul monah de la manastirea Neamt, Ioan Iacob, care si-a sfintit viata si trupul in aceste parti. Iubitii mei, prin stralucirea fetelor dumneavoastra de dimineata si pana acum, la terminarea slujbei de sfintire si a Sfintei Liturghii, ne-ati adus noua, slujitorilor altarului, bucuria dumneavoastra launtrica. Numai apropierea nevazuta, dar reala de Mantuitorul nostru Iisus Hristos cunoaste o asemenea bucurie. Si aceasta, cum ne invata El, nu se va lua de la noi.

    Acest inceput de intemeiere a Sf. Altar, loc de Jertfa si de rugaciune aici, in Ierihon, si deci aceasta bucurie o datoram si Prea Fericitului Patriarh Diodor I al Ierusalimului, pentru binecuvantarea sa, cum am auzit din documentul asezat la piciorul Sfintei Mese, precum si autoritatii palestiniene, pentru autorizatia de constructie a Caminului pentru pelerinii romani. […]

    http://theologhia.wordpress.com/2011/05/10/sfintirea-altarelor-bisericilor-asezamantului-romanesc-de-la-ierihon-si-a-unei-placi-comemorative-pentru-casa-de-pelerini-de-catre-patriarhul-teoctist-cu-ocazia-pelerinajului-din-2000-la-locurile-sfin/

    Apreciază

    • el said, on mai 11, 2011 at 9:43 am

      Da de aici rezulta DOAR ca acest asezamant cu biserica a fost inceput cu binecuvantarea Patrirhului Diodor dar nu precizeaza DECAT atat binecuvantarea pentru zidirea locasului strict ,nu si daca binecuvantarea se referea si la statutul jurisdictional al lui ca apartinator de BOR si NU de Patriarhia Ierusalimului.
      Slava Domului ca s-a ridicat cu binecuvantare dar NU ESTE si SUFICIENT.

      Apreciază

    • el said, on mai 11, 2011 at 9:44 am

      @Romeo2110

      Da de aici rezulta DOAR ca acest asezamant cu biserica a fost inceput cu binecuvantarea Patrirhului Diodor dar nu precizeaza DECAT atat binecuvantarea pentru zidirea locasului strict ,nu si daca binecuvantarea se referea si la statutul jurisdictional al lui ca apartinator de BOR si NU de Patriarhia Ierusalimului.
      Slava Domului ca s-a ridicat cu binecuvantare dar NU ESTE si SUFICIENT

      Apreciază

  27. Romeo2110 said, on mai 11, 2011 at 9:09 am

    [Doua chestiuni sunt neclare la acest comunicat patriarhal: prima este legata de intreruperea comuniunii – desi titlul spune ca Patriarhia Ierusalimului intrerupe comuniunea cu toata Patriarhia Romana, continutul comunicatul arata ca, de fapt, este intrerupta comuniunea doar cu Patriarhul Daniel si Arhim. Ieronim Cretu, superiorul asezamintelor romanesti de la Ierusalim si Ierihon (slujitor cu care Patriarhia Ierusalimului, din aceeasi pricina, nu mai avea demult comuniune), dar credinciosii romani piosi pot in continuare sa frecventeze Tara Sfanta si bisericile Patriarhiei Ierusalimului, adica, cu alte cuvinte, cu ei nu este intrerupta comuniunea, daca poposesc in lacasurile grecesti. A doua chestiune neclara: caterisirea Arhim. Ieronim Cretu – din cate stiu acest lucru nu se poate face de catre greci, deoarece el este slujitor/ reprezentantul Patriarhiei Romane, si nu al Patriarhiei Ierusalimului. Este, deci, impropiu spus ca Patriarhul Teofil l-a „caterisit” pe Arhim Ieronim, ci doar ca a intrerupt comuniunea cu el, cum deja era stiut de mult timp. De asemenea, comunicatul de presa arata partinitor doar scrisoarea Patriarhului Teofil catre partea romana si nu si raspunsul cu argumentele Patriarhului Daniel trimis prin PS Cirpian Campineanul, care s-a deplasat personal pentru acest lucru in luna aprilie in Israel, raspuns in care PF Daniel, considera partea greaca, n-a căutat, nici n-a dorit o „rezolvare canonică a problemei şi păstrarea unităţii în Hristos”, oferind, spun in mod jignitor grecii, „doar argumente slabe şi netemeinice pentru legalizarea şi stabilizarea stării create”. In acelasi timp, se spune indirect ca intreruperea comuniunii nu este definitiva, ci doar „pentru restabilirea comuniunii canonice şi bisericeşti prin respectarea rânduielii bisericeşti”. Totodata, cu de la sine putere si nu in spirit ecumenic – sobornicesc, Patriarhia Ierusalimului catalogheaza situatia in care se afla asezamantul romanesc din Ierihon ca fiind una „antincanonica”, prin care se incalca „hotărârile Sinoadelor Ecumenice şi Locale”, lucru pe care doar un Sinod al Intaistatatorilor bisericilor ortodoxe locale l-ar putea stabili, sau un eventual Sinod Panortodox. Cred ca un raspuns oficial al Patriarhiei Romane in aceasta problematica mai devreme de reuniunea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din 19-20 mai a.c. nu o sa vedem, lucru normal, dealtfel, mai ales daca ne gandim ca acest comunicat de presa al Patriarhiei Ierusalimului survine in urma unei sedinte sinodale – dan.camen.]

    http://theologhia.wordpress.com/2011/05/10/patriarhia-ierusalimului-a-intrerupt-comuniunea-cu-patriarhul-daniel-al-romaniei/

    Apreciază

  28. el said, on mai 11, 2011 at 10:14 am

    Pentru acestea :”A doua chestiune neclara: caterisirea Arhim. Ieronim Cretu – din cate stiu acest lucru nu se poate face de catre greci, deoarece el este slujitor/ reprezentantul Patriarhiei Romane, si nu al Patriarhiei Ierusalimului. Este, deci, impropiu spus ca Patriarhul Teofil l-a „caterisit” pe Arhim Ieronim, ci doar ca a intrerupt comuniunea cu el, cum deja era stiut de mult timp.”_______era o lamurire data mai sus deja in comm :
    -Pr Vasile : „In ce priveste caterisirea unui preot, un ierarh o poate face doar asupra celui care se afla in jurisdictia sa indiferent de nationalitate. Insa una este caterisirea (decaderea din treapta) si alta interdictia de a mai sluji in jurisdictia sa. Este la latitudinea ierarhului daca alege caterisirea sau interdictia, sau oprirea teoporara de la slujire.

    Canonic, chiar si in cazul de fata, un preot aflat sub jurisdictie caterisit de patriarhul Ierusalimului ramane caterisit in intreaga B.O. Sigur ca exista si cai de atac, dar si acestea se fac tot cu respectarea sfintelor canoane”

    si

    -”
    Caterisirea unui preot se poate face de catre epsicopul locului sub ascultarea caruia se afla (un cleric,monah ca sa activeze/se instaleze in alt teritoriu canonic decat cel de origine al sau are nevoie de binecuvantarea episcopului locului unde merge);asadar lui Ieronim ii poate fi retrasa ft bine binecuvantarea de a sluji pe teritoriul canonic al Patriarhiei Ierusalimului pentru nesupunere la regulamentul local (caterisirea este doar o INTERZICERE A EXERCITARII darului hirotoniei pe care nu-l poate sterge/anula nimeni unui preot/episcop ortodox caci este primit de la Dumnezeu care L-a dat prin Taina Hirotoniei lucrata de Insusi Hristos)”

    Patrirhul Teofil avea dreptul canonic sa-l interizica de la slujire sau sa-l cateriseasca pe Patrintele Ieronim caci acela activa in eparhia sa sub binecuvantarea sa OBLIGATORIE !

    Apreciază

  29. gabriel said, on mai 11, 2011 at 10:28 am

    Daca pierdem acum Ierihonul, vom ramane fara nimic romanesc, asa cum s-a intamplat si cu Sf Munte.
    Haideti sa strangem randurile si sa intelegem ca nu Patriarhul sau curentul ecumenist sunt problema ci faptul ca atunci cand vei ajunge in Tara Sfanta te vei simti ca acasa.
    Am slujit in Ierihon , am slujit si la Sfantul Mormant si vreau sa spun ca am simtit raceala grecilor lipsa lor de evlavie si alergatura dupa cele lumesti.
    Luptati pentru Ierihon.

    Apreciază

    • el said, on mai 11, 2011 at 10:39 am

      @gabriel

      am plecat la cucerire de teritorii nu ?Luptati pentru ADEVAR si DREPTATE !

      Despre acestea daca sunt reale :”Am slujit in Ierihon , am slujit si la Sfantul Mormant si vreau sa spun ca am simtit raceala grecilor lipsa lor de evlavie si alergatura dupa cele lumesti”______EI vor da socoteala ;mai bine sa nu cautam si noi si alte prilejuri de nedreptate de care sa dam socoteala inaintea lui Dumnezeu.

      Nu este nici un folos sa te simti ca acasa intr-un loc care incalca CANOANELE ;sa lase asezamantul romanesc sub asculatare de Patriarhia Ierusalimului continuand sa slujeasca in romaneste si pentru romani cu ospitatate si te vei simti ca acasa PE DREPT.

      Apreciază

    • el said, on mai 11, 2011 at 11:53 am

      @gabriel

      „Haideti sa strangem randurile si sa intelegem ca nu Patriarhul sau curentul ecumenist sunt problema „______CURENTUL ECUMENIST este o GRAVA PROBLEMA si patriarhul in masura in care-l slujeste aceasta ca problema generala; cat despre problema in speta strict a jurisdictiei asezamantului romanesc ea NU tine de ecumenism ci de INCALCAREA CANOANELOR de catre patriarhul BOR.

      iar indemnul :”Haideti sa strangem randurile „_____in context spus sau in afara lui imi suna a propaganda comunista manipulator-activista de care imi aminteste neplacut de izbitor („proletari din toate tarile uniti-va”),cliseu verbal din perioada de trista amintire?

      Apreciază

    • cristina said, on mai 11, 2011 at 8:51 pm

      nu cred ca se va ajunge sa se slujeasca pe greceste la Ieriho, intai ca nu ar avea pt cine, dar referitor la raceala, la fel se poate spune despre raceala slujbelor romanesti in comparatie cu cele rusesti, asta pe la bisericile din Israel.
      Dar oricum, sunt biserici romanesti in Israel unde se slujeste romaneste sub ascultare de Patriarhia Ierusalimului, care e problema? de ce trebuie Ieriho transformata in ambasada BOR in Patria Ierusalimului? numai pt ca acolo e hotel proprietarea BOR srl, nu e motiv sa iasa de sub ascultarea patriarhului local, daca se vrea sa fie si o biserica in incinta hotelului BOR srl, atunci biserica respectiva se va subordona Patriarhiei Ierusalimului, iar hotelul lui BOR

      Apreciază

      • Iones said, on mai 12, 2011 at 8:49 am

        „la fel se poate spune despre raceala slujbelor romanesti in comparatie cu cele rusesti, asta pe la bisericile din Israel.”

        Ma rog, asta depinde de fiecare credincios, nu poate fi generalizat. Nu toti percep la fel slujbele.
        „Raceala” de care vorbesti poate sa fie doar o senzatie care difera de la un credincios la altul, la fel cum caldura poate sa fie tot o senzatie care difera de la un credincios la altul.

        Asa cum fiecare om e unic in felul lui si nu seamana unul cu altul tot la fel si perceptiile difera de la o persoana la alta. Si asta depinde de caracter, de educatie, de locurile unde a crescut, unde a copilarit, de conceptia si formarea sa ca studii si cultura si cel mai important de masura duhovniceasca la care se gaseste.

        Pentru asta exista atatea scrieri ale sfintilor Parinti despre la razboiul nevazut.

        Slujbele Bisericii nu sunt ca niste practici ezoterice sau vreo tehnica nirvana care trebuie sa provoace „raceala” sau „caldura”.

        Principalul rol al sfintelor slujbe este acela de al face pe om de a se impartasi de harul lui Dumnezeu, De a se linisti pentru a se putea ruga netulburat (nu prin simturi ce sunt provocate din exterior) si prin har E vorba de lucrarea launtrica a lui Dumnezeu in fiecare credincios pentru ca Imparatia lui Dumnezeu este inlauntrul nostru((Luca 17, 21)iar aceasta este cu putinta dupa masura credintei fiecarui om. Aici e vorba de a lepada grjile lumesti, sa fie ca un copil pentru a se apropia de Dumnezeu. Harul lucreaza la fel in orice Biserica Ortodoxa indiferent de nationalitate. Deci important este cum se raporteaza fiecare din noi la credinta ortodoxa la Dumnezeu, depinde de legatura noastra cu Dumnezeu, dupa cum spunea Parintele Arsenie Papacioc este nevoie de o prezenta continua, iar asta se poate mai mult sau mai putin pentru fiecare credincios in parte.

        Sfintii Parintii ne indeamna ca pana cand nu ne-am curatit si purificat sufletul de pacate, de patimi si de placerile si de grijile desarte ale lumii acesteia sa nu dam crezare simturilor de orice fel, atata timp cat serpii si spinii patimilor si pacatelor ii purtam inca in inimile noastre.
        Cel ce sta in simturi se straduieste ca sa distraga atentia de la lucrurile cu adevarat importante si sa ne momeasca cu senzatii trecatoare ca toata stradania vrajmasului aceasta este sa traga mintea noastra dinspre Dumnezeu catre sine.
        Sa nu mai zic si de faptul ca Parintele Arsenie Boca spunea: „Ca cea mai deformata fiinta in capul oamenilor este Dumnezeu”. Adica daca ei 100 de oameni (chiar ortodocsi prcaticanti fiind) si le pui intrebari despre cum il percep ei pe Dmnezeu care de fapt s-ar traduce in legatura lor cu Dumnezeu fiecare dintre ei iti va da un raspuns diferit.

        Incearca totusi sa nu o mai numesti BOR srl. Capul BOR este Hristos nu este patriarhul Daniel.

        Apreciază

  30. el said, on mai 11, 2011 at 10:33 am

    „Totodata, cu de la sine putere si nu in spirit ecumenic – sobornicesc, Patriarhia Ierusalimului catalogheaza situatia in care se afla asezamantul romanesc din Ierihon ca fiind una „antincanonica”, prin care se incalca „hotărârile Sinoadelor Ecumenice şi Locale”, lucru pe care doar un Sinod al Intaistatatorilor bisericilor ortodoxe locale l-ar putea stabili, sau un eventual Sinod Panortodox”______________
    In plus ii dau inainte cu Sinodul lor Panortodox unde cine stie ce reguli noi dupa mintea lor smintita vor mai introduce spre daramarea Ortodoxiei (desigur acestea sunt doar banuieli dar eu personal ii suspectez de cele rele de care ii cred capabili si stau cu ochii pe ei).Mi se pare ca se coace ceva Bisericii la Sinodul acela zis panortodox atat de drag lor.

    Si nu ma mira ca-i acuza pe greci de jignire in loc sa-si vada barna MARE din ochiul lor lacom cand zic :” spun in mod jignitor grecii, „doar argumente slabe şi netemeinice pentru legalizarea şi stabilizarea stării create”______DACA AU argumente REALE sa le expuna sa vedem daca sunt pertinente nu sa- acuze de reacredinta pe altii; aceasta dicputa este chiar SUB NIVELUL disputelor antice ale filosofilor greci in Areopag unde fiecare isi expunea CU ARGUMENTE clare punctul de veder;aici trebuie sa-i credem pe cuvant pe ciobotea si „purtatorii de cuvant” ai lui .

    Apreciază

  31. vulturul legionar said, on mai 11, 2011 at 12:47 pm

    Zarva, zarva si ce intelegem din asta? Ba ca masonii, ecumenistii sau cum vreti sa le spunem se cearta intre ei. Si vorbiti si de canoane, respectarea lor etc. Nu stiu prea multe, insa un lucru e cert, Bartolomeu este stanjenit de Daniel ca acesta ii baga bete in roate si Bartolomeu nu poate convoca ,,sinodul,, ecumenist.
    Daca e asa atunci foarte bine, Bartolomeu e buba, iar Daniel, Dumnezeu stie cei cu el.
    SA STAM BINE SA LUAM AMINTE!

    Apreciază

  32. Iones said, on mai 11, 2011 at 8:06 pm

    Alta din aceeasi categorie:

    Biserica Ortodoxă din Cipru pretinde locul Patriarhiei Moscovei:

    http://ortodox.md/news/biserica-ortodoxa-din-cipru-pretinde-locul-patriarhiei-moscovei

    Apreciază

  33. ioan said, on mai 11, 2011 at 8:21 pm

    Prin politica de expansiune, am inceput sa nu mai tinem cont de sfintele canoane si ne-am apropiat mai mult de catolici si protestanti.
    Asta este cauza pentru care nu suntem acceptati la sfintele locuri cu biserica proprie, si nu putem sa ne comparam cu rusii care reprezinta majoritatea ortodoxa pe glob.
    Dumnezeu stie care este adevarul.

    Apreciază

  34. cristina said, on mai 11, 2011 at 8:55 pm

    @Iones
    bisericile din Ieriho se supun Patriarhiei Ierusalimului (si nu „Patriarhiei Ierichonului”) la fel cum o biserica din Slobozia se supune Patriarhiei Romane, si nu Patriarhiei Baraganului de Vest

    Apreciază

  35. Iones said, on mai 12, 2011 at 6:41 am

    @cristina
    Stiu si eu destul de bine ca nu exista patriarhia Ierihonului, cand am zis („si nu a Ierihonului”) era doar o simpla aluzie la situatie, la pretentiile teritoriale fata de asezamantul de la Ierihon din cauza carora s-a declansat conflictul de interese dintre cele doua patriarhii (biserici autocefale), cea a Ierusalimului si cea Romana.

    Cateva detalii pteti citi aici despre Biserica Ortodoxa din Ierusalim.

    http://ro.orthodoxwiki.org/Biserica_Ortodox%C4%83_a_Ierusalimului

    Apreciază

  36. elena said, on mai 14, 2011 at 5:22 pm

    Hristos a Inviat!
    Adevarul este ca noi,ortodocsii,nici nu aveam dusmani destui,mai trebuia sa ne dam si noi intre noi,lovituri,caci daca nu ai nostri,atunci cine?Fie vorba intre noi,daca am sta si ne-am gandi la cate ne-au facut fratii nostri ortodocsi,de-a lungul timpului,ne ingrozim!Eu nu prea inteleg treaba cu asa-zisa expansiune,eu stiu doar ca altii au asezaminte din belsug la locurile sfinte iar noua nu ni se da voie!Expansionisti au fost,inseamna,si domnitorii romani,care de-a lungul sutelor de ani au fost cei mai de seama ctitori de la Sf.Munte,de exemplu!Iar noi nu am mai fi avut acolo nici macar cele doua Sfinte Schituri,daca nu era un Patriarh vrednic de pomenire,care sa ia pozitie!Si decai ne-am critica atat ierarhii,mai bine ne-am ruga pentru luminarea mintilor lor!Cum este cu rugaciuea Sf.Efrem Sirul?!!Sau o amintim doar cand conjunctura ne este favorabila?Nu sunt cu adevarat traitori ortodocsi cei care folosesc,vorbind despre Patriarhul Bisericii lor,termeni ca Ciobotea!Catolicii nu ar face asta cu al lor papa!Daca ati citi in marii duhovnici,ce pacate mari sunt acelea cand se vorbesc de rau preotii si mai ales ierarhii!Daca mintea ar fi permanent cu gandul la propriile pacate sau la rugaciune….
    Minte luminata!

    Apreciază

  37. calator said, on mai 20, 2011 at 8:33 am

    Din păcate, în ultimele patru decenii Biserica Română a încălcat în mod repetat litera și spiritul canoanelor apostolice 33-34, ceea ce e f.grav (despre alte canoane- stabilite la Sinoadele Ecumenice, nici nu mai amintesc). Dacă până de curând întemeierea de parohii (și chiar mitropolii !) pe teritorii unde existau deja episcopii ortodoxe a produs scandaluri și tensiuni de dimensiuni limitate (al căror ecou probabil n-a ajuns la urechile teologilor noștri) deoarece era vorba de regiuni majoritar catolice sau protestante, odată cu intrarea în ograda altor patriarhii ortodoxe s-a ajuns la situații de-a dreptul aberante: amintesc doar de existența în Basarabia a două mitropolii „concurente”, cu parohii unde se slujește în românește (și care de atâta „comuniune” frățească ortodoxă între ele nu mai au loc nici de un „bună ziua”) sau de situația din Timoc (Serbia)- acolo cel puțin s-a ajuns la un fel de status-quo prin oferta făcută sârbilor de a înființa la noi în Banat o episcopie supusă Patriarhiei Serbiei (adică de a încălca prin „reciprocitate frățească” aceleași canoane apostolice). Asta îmi amintește de doi colegi (fumători înrăiți) care locuiau împreună și s-au decis odată să scape de acest viciu… Au stabilit ca cel prins fumând să plătească celuilalt o „amendă” (destul de neplăcută în condițiile vieții studențești), și chiar din primele zile au reușit să se amendeze unul pe altul cu o sumă deloc neglijabilă. Din păcate treaba nu a durat mult, pentru că fiind băieți isteți (și vicioși) au sesizat rapid că decontările reciproce se rezumă în final la un fel de troc, așa că la un moment dat i-am găsit față în față la masă, aprinzându-și amândoi țigara și ștergând simultan fiecare câte o liniuță de pe foaia cu datoriile celuilalt – iar în final soldul fiecăruia rămânea mereu zero (un fel de schimb reciproc de „indulgențe”)… și așa a luat sfârșit frumoasa lor inițiativă anti-fumat!

    Iată ce spun canoanele apostolice:
    34. Episcopii fiecărui neam se cuvine să știe cine este cel dintâi între ei și să-l socoteasca de cap și nimic de seamă să nu facă fără învoirea lui, ci numai acelea să facă fiecare ce privesc parohia lui și satele ce țin de ea. Dar nici el (primatul) să nu facă ceva fără știința tuturor, căci așa va fi înțelegere și se va slăvi Dumnezeu prin Hristos.

    35. Episcopul să nu îndrăznească a face hirotonie afara de hotarele (parohiei) sale, în cetatile și satele ce nu atârnă de el; iar de se va dovedi că a făcut acestea fără învoirea celor ce au sub ei cetățile sau satele acelea, să se caterisească și el și cei pe care i-a hirotonit.

    Evident, spiritul acestor canoane e de interzicere nu doar a ridicării întru preoție a unora aflați sub jurisdicția altui episcop, ci și de trimitere a unui preot aparținând unei episcopii spre a sluji pe teritoriul altei episcopii, fără acordul ierarhului locului. Dealtfel, Canonul 33 Apostolic prevede că nici un preot venind din străinătate nu poate fi primit fără recomandare scrisă (carte canonică) din partea episcopului său, iar episcopul locului unde ajunge trebuie să-i cerceteze vrednicia și să hotărască (el, nu episcopul care l-a trimis) dacă-l primește sau nu pe acel preot. Lucrurile sunt excelent detaliate aici (vezi partea referitoare la Canonul 35): http://www.holytrinitymission.org/books/english/cannons_apostles_rudder.htm

    „In order to sum up the entirety of the present Apostolical Canon, we may say thus: A bishop who performs a prelatical service in a strange bishopric, with the consent of the bishop thereof, is not performing it with the power and operation of his own episcopate (for in that case there would be two bishops in one bishopric as though possessing two distinct and separate powers and faculties); but, on the contrary, solely with the episcopal power and faculty of the local bishop (for in this case the two bishops are regarded as one bishop). And if this be so, as indeed it is, anyone that performs a prelatical function against the will of the local bishop, is deposed even from his own episcopal power.”

    E mult de spus despre situația tensionată creată de BOR în anii ’70 prin crearea unei Arhi-episcopii în America, fără acordul Episcopiei de limbă română deja existentă acolo (și care face parte din Biserica Ortodoxa a Americii, OCA). Detalii, de exemplu aici: http://www.oca.org/MVhistoryintroOCA.asp?SID=1
    Se reafirmă și aici principiul canonic: „The Orthodox Church in America is fully committed to the unity of Orthodoxy in North America according to the canonical principle of a single, united Church in a given geographic territory.”

    Grecii din America se confruntă și ei cu tensiunile între Arhiepiscopia Greciei și Patriarhia Constantinopolui (de care aparțineau primii emigranți greci)- aceasta din urmă considerând că ei îi revine sarcina misionarismului ortodox în lumea largă (pe undeva îndreptățită de autoritatea Athosului, din păcate însă preoții și misionarii trimiși de Constantinopol rareori vin de la „academia athonită”!) În plus, Alaska a fost teritoriu rus, cu prezența Bisericii ortodoxe ruse încă din sec.18, deci prin formarea federației SUA automat Patriarhia Rusă a devenit autoritatea sub care activau acolo comunitățile ortodoxe de diferite limbi (disputa canonică între a doua Romă – Constantinopol și a treia Romă – Moscova datează încă de pe la căderea Constantinopolului, când Bizanțul apostaziase împreună cu Moldova si Ungro-Vlahia prin unirea cu Roma catolică). Detalii aici (inclusiv cum a ajuns patriarhie Constantinopolul prin încălcarea canoanelor apostolice, spre disperarea episcopului Romei, Leo):
    http://www.ocanews.org/serendipity/index.php?/archives/382-Holy-Cross-and-Archbishop-Stephens-Statements.html
    Am observat că puțini ortodocși sesizează cum la sfârșitul Sf.Liturghii e pomenit Sf.Ioan Gură de Aur, „Arhiepiscopul (și nu Patriarhul!) Constantinopolului”… pentru că efectiv așa era situația pe vremea aceea! Să nu ne imaginăm că doar Roma a suferit de autocrație imperială… Trist e că Ierusalimul, care de fapt a fost mereu Biserica de frunte a lui Hristos (scaun episcopal al lui Iacob- fratele Domnului și centru apostolic al lui Petru, apostolul iudeilor, până să fie izgonit în Antiohia) nu a fost onorat în vremea bizantină cu rangul de patriarhie: „Previous to this time, the Christian world had only three commonly recognized patriarchates – Rome, Alexandria, and Antioch.” Dar e clar că autoritatea Ierusalimului e mai mare ca a Bucureștiului, măcar pentru faptul că lumina Învierii (precum propovăduirea Evangheliei și mântuirea) pleacă de la Ierusalim spre București și nu invers!

    Sunt probleme delicate create inclusiv prin trecerea BOR la stilul nou, în timp ce Ierusalimul a rămas pe calendarul vechi: mă îndoiesc că preotul român de la Ierihon respecta calendarul ortodox al locului și ținea Crăciunul pe 7 ianuarie (postind împreună cu enoriașii lui de Revelion), așa cum ar fi fost normal acolo și cum dealtfel se întâmplă in bisericile rusești (că tot compară unii parohiile ruse din Țara Sfântă, deschise cu binecuvântarea Ierusalimului și sub ascultare de acesta, cu biserica românească unde slujea un preot insubordonat patriarhului de Ierusalim). Iar dacă un preot de limbă română aflat sub ascultare de un ierarh ortodox rus (sau de alt neam) e automat catalogat ca „trădător de țară” (probabil de cei cu lozinca „nu ne vindem țara” și care au votat dispariția României prin capitularea necondiționată, pardon unirea, cu UE) înseamnă că nici Savatie Baștovoi, Pr.Gh.Calciu și chiar Sf.Ioan Iacob Hozevitul nu merită considerați români de acum înainte!

    Notă – toate canoanele ortodoxiei (apostolice si sinodale) pot fi downloadate de aici:
    http://www.ccel.org/ccel/schaff/npnf214.xvii.iv.html
    iar un rezumat util în limba română am găsit aici:
    http://priulianaros.blogspot.com/2010/03/cuprins.html

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.