SACCSIV – blog ortodox

Pregatirea pentru fuga in munti / Obligatoriu in grupuri mici, nu singuri

Spunea Sfantul Serafim Rose:

Vom fi nevoiţi să ne as­cundem în pustie. […] Scopul ascunderii în pustie nu este doar păstrarea vieţii noastre pământeşti, ci acela de a câştiga timp spre a ne întări sufletele pentru încercarea finală”

Asadar, fuga in munti, despre care ne-au vorbit si alti Sfinti Parinti, este la randul ei o etapa. De fapt, o pregatire pentru o alta etapa de dupa.

Dar pentru fuga in pustie ne pregatim cumva sau trecem direct de pe asfalt in adancul codrilor? Nu cumva este o ispita a gandi ca putem trece de la traiul de oras (cu intrerupatoare, robineti, frigidere destepte, aragaze ce-ti indica digital temperatura la virgula si hipermarketul la 15 minute de mers pe jos) la traiul in pustie?

Eu cred ca este o ispita. Prea multi dintre noi nici nu mai sunt in stare sa se deplaseze fara GPS:

Folosesti harta sau GPS-ul?

Si isi baga capul in laț pentru ca nu s-au pregatit:

Teoria lațului

Evident, nadejdea in bunul Dumnezeu, deci, in primul rand, rugaciune! Insa pentru cei ce inca n-au inteles ca este nevoie si de oleaca de pregatire, iata ce putem citi la https://supravietuirefugainmunti.wordpress.com/2022/11/13/supravietuirea-in-grup-de-ce-trebuie-sa-fim-uniti-nu-dezbinati/

Traim vremuri cum niciodata nu au mai fost in istorie. Este un cumul de greutati pe spinarea omenirii la scara mondiala. Toata lumea noastra moderna se sfaramiteaza in fata noastra. Economia cade, oamenii raman fara locuri de munca si avem o criza alimentara globala.

Nu mai rezista mult structura noastra economica. Si dupa cum stim din istorie, imediat dupa sau chiar in timpul unei crize economice mondiale vine si un razboi mondial. Razboiale moderne sunt masini de tocat carne umana, tinta fiind civilii.

In paralel oamenii sunt adanc nemultumiti. S-a strans surubul prea mult iar totul o sa rabufneasca. Intr-o astfel de situatie putem sa ne asteptam la ce este mai rau. Intr-o anarhie globala, in care oamenii se rascoala impotriva conducerilor statelor se lasa cu varsare de sange. Sa nu uitam insa ca asta se si vrea pana la urma…

Pentru cei din umbra care se imbraca in cersetori pe strada dar care sunt bogatii lumii, cu adevarat, banii sunt o unealta. Ei au creat lumea moderna, ei ne-au ademenit in ea, ei ne-au crescut copiii, ei ne hranesc, ei ne dau bani, ei sunt stapanii nostri cu adevarat. Si tot ei vor distruge toata constructia lor provizorie, cu ajutorul nostru.

Iar ceea ce va urma dupa, va fi momentul mult asteptat de ei. Incoronarea “salvatorului”. Cel pe care oamenii il vor alege, din inima lor, cu toata iubirea lor si Il vor uita, ba chiar urî pe Dumnezeu si pe Iisus Hristos si pe toti care nu se vor inchina “salvatorului”.

Oamenii s-au inrait peste masura

„Cand se va apropia vremea venirii lui Antihrist, se va intuneca mintea omului de toate patimile cele trupesti ale curviei, si foarte mult se va inmulti necredinta si faradelegea. Atunci omul va deveni de nerecunoscut, schimbandu-se fetele oamenilor, si nu se vor mai cunoaste fetele barbatilor de ale femeilor, pentru nerusinata imbracaminte si a parului din cap. Atunci se vor schimba obiceiurile si traditiile crestinilor si ale Bisericii. Curatia va pieri de la oameni si va stapani faradelegea. Minciuna si iubirea de argint vor ajunge la cel mai inalt grad si va fi vai de cei care vor aduna bani. Curviile, preacurviile, sodomiile, hotiile si omorurile, in vremea aceea, vor fi pe toate drumurile. „ (Profetia Sfantului Cuvios Nil Athonitul despre Sfarsitul lumii si Antihrist)

„Oamenii din vremea aceea se vor inrai ca niste fiare salbatice, fiind inselati de Antihrist. Nu vor da respect parintilor si celor mai batrani, iar dragostea va pieri. Pastorii crestinilor, arhierei si preoti vor fi oameni cu slava desarta, afara de prea putini, cu totul nerecunoscand calea din dreapta de cea din stanga. „ (Profetia Sfantului Cuvios Nil Athonitul despre Sfarsitul lumii si Antihrist)

Niciodata omul nu a fost atat de rau la o scara atat de mare. Nici cand se inchina la zeitati pagane, la draci. Omul a ajuns la fel de rau ca un diavol. Este rece, fara sentimente, inuman, iubeste nedreptatea si uraste adevarul. Nu toti oamenii sunt asa, dar o mare parte din ei, da.

Intr-o lume in care nu va mai predomina legea, fie ea umana si proasta, astfel de oameni vor fi pericol public.

Despre ce fel de supravietuire vorbim

Supravietuirea adevarata nu va insemna doar sa putem trai in padure ca in perioade de pace, ci vom fi sta ascunsi, fiind vigilenti la fiecare miscare a noastra si vom fi pregatiti oricand sa ne parasim tabara la nevoie, caci oamenii vor ajunge sa se vaneze intre ei, urandu-i in deosebi pe crestinii ortodocsi pentru ca il marturisesc pe Hristos Cel Adevarat.

Codrul va fi ca un frate al nostru, el ne va hrani si adaposti. Daca stim cum sa ne folosim de ceea ce ne ofera padurea putem trai. Nu murim de foame, nici de frig. Pentru noi a facut Dumnezeu padurea.

Adevaratul inamic va fi insusi omul

“Canibalismul va fi un fenomen frecvent; primind pecetea Antihristului, omenirea va sterge toate hotarele moralitatii. Si pentru sateni noaptea va fi un timp al groazei, pentru ca anume noaptea se vor intampla cele mai crunte jafuri. Dar trebuie nu doar sa supravietuiesti, ci si sa pastrezi averea pentru lucru, altfel amenintarea mortii de foame va fi o realitate. Insisi oamenii, la fel ca in oras, vor fi vanati.” ( Din Viziunile Staretului Antonie)

Cand omului fara Dumnezeu ii este foame se transforma intr-un monstru. Nu sunt putine cazurile in care s-a ajuns la canibalism din cauza foametei.

Trebuie sa fim uniti si sa ne rupem de lumea moderna

Va veni timpul, oamenii vor pleca în munţi. Dar să nu vă duceţi câte unul… În păduri şi munţi să mergeţi în grupuri mici. (Din profetiile Arhimandritului Gavriil Urghebadze)

Tocmai acum trebuie ca familia si prietenii sa fie uniti. Sa muncim impreuna si sa ne ajutam unii pe altii pentru vremurile care vin.

Adultii din putinul lor timp liber pe care il au sa invete cate ceva care ii pot ajuta la supravietuire. Un membru al familiei poate invata sa vaneze, altul poate invata plantele medicinale, altul mestesuguri din lemn si asa mai departe.

Astfel fiecare daca stim cate ceva, impreuna ca un grup putem razbate.

“Copiii sunt viitorul”

Copiii si tinerii care nu vad un viitor in lumea moderna si sunt stresati, in loc a stea degeaba si sa isi distruga mintea pot incepe studiul supravietuirii.

Asa cum unii sunt sustinuiti acum de parinti pentru a studia la scoala sau facultate, trebuie sustinuti si pentru a studia lucruri esentiale supravietuirii.

Scoala si diploma de facultate nu sunt un viitor.

Adultii trebuie sa investeasca in copiii lor. Copilul care va sti sa taie lemne, sa ciopleasca o lingura, sa transeze un animal si sa-si apere aproapele de un atacator, acela va fi o adevarata comoara pentru noi.

Majoritatea copiilor stau pe telefon ore intregi, se drogeaza, nu fac miscare si sunt constant nemultumiti tocmai din cauza lumii moderne. In viziunea lor, pentru ei nu se intrezareste un viitor. Asa ca isi alina suferinta cu aceste obiceiuri.

Poate ca adulti, care suntem prinsi de lumea aceasta moderna, nu vedem. Insa pentru tineri este doar o cusca lumea aceasta. Si toata nemultumirea lor va fi indreptata nu impotriva celor din umbra, ci impotriva crestinismului, a valorilor sanatoase si asa mai departe.

Sa le dam copiilor nostri un scop in viata. Sa inteleaga ce inseamna sa fi crestin si pentru ce trebuie sa ne pregatim.

Trebuie sa ii incurajam si sa ii sustinem in studiul lor despre supravietuire. Acestia trebuie sa faca cursuri de tras cu arcul, cu arma, de inot, drumetii in natura, mestesugarit, sa le cumparam carti si sa studiem in paralel cu ei.

Unul singur nu poate razbate. Fie va muri, fie isi va pierde mintiile. Trebuie sa fim uniti

Cea mai mare greseala este sa credem ca putem supravietui acestui apogeu al raului de unii singuri. Acest lucru este fals. Si daca am fi super pregatiti, soldati comando care cunosc padurea ca in palma, tot nu este suficient.

Grupul face diferenta intotdeauna. Un singur individ este limitat din punct de vedere fizic si al timpului pe care il are.

In conditii normale un om poate trai singur in padure. Insa ceea ce vine acum nu sunt conditii normale.

De aceea cand va veni vremea, trebuie sa fim uniti intr-un grup si sa supravietuim cu familia si prietenii apropiati, de preferat impreuna si cu un preot sau calugar.

Grupul este important nu doar pentru partea fizica, ci si pentru partea spirituala si psihologica.  Trebuie sa ne sustinem unii pe altii moral. Sa ramanem in viziunea Crestin Ortodoxa, sa nu cadem in ispite desarte si sa facem lucruri impotriva firii.

In razboi soldatii sunt instruiti sa se incurajeze unii pe altii si aiba grija ca aproapele sa nu se sinucida.

Din pricina chinurilor, stresului multi oameni intr-o astfel de situatie vor sa se sinucida ca sa scape. Tocmai de aceea trebuie sa ne pazim unii pe altii. Sa fim ca fratii.

Totodata, si asta este foarte important, nu vom pleca singuri in padure in ideea de a trai ca pustinicii. Aceasta este o ispita din dreapta.

Nu degeaba pustnicii inainte de a pleca in pesteri trebuie sa stea la manastiri. Acestia trebuie sa invete ce este ascultarea fata de cei mai mari ca ei, indiferent daca li se pare ca acestia au dreptate sau nu.

Cand esti singur in padure si crezi ca poti fi ca un sfant, fara sa fi pregatit indeajuns, este mandrie in sufletul tau de om. Iar diavolul foarte usor poate sa iti suceasca mintea si sa dai in erezii sau in idei groaznice. Sau mai rau, sa crezi ca esti purtat pe sus de ingeri si sa crezi ca il vezi pe Dumnezeu cand de fapt sunt doar draci care te pregatesc pentru iad.

Cu ajutorul bunului Dumnezeu vom trece peste aceasta etapa

Va fi un asemenea război mare încât atât de mulţi se vor pierde că vor rămâne foarte puţini care vor supravieţuidar cei ce vor rămâne nu vor putea scăpa decât dacă se vor adăposti prin crăpăturile pământului, prin peşteri. In acest război se vor distruge atâtea state încât până la urmă vor mai rămâne doar două sau trei. Atunci ei se vor hotărî să-şi aleagă un singur împărat peste tot pământul. În ultimele timpurila sfârşit, va începe prigoana împotriva adevăraţilor creştini, care vor trebui să scape fugind„ (Profetia Sfantului LAVRENTIE DE CERNIGOV despre ANTIHRIST)

Daca nevasta, fiul sau tatal nu vrea sa vina cu noi, ii vom lasa in lumea lor cu credinta lor si valorile lor. Noi ca si crestini nu trebuie sa asteptam o astfel de salvare, un astfel de imparat fara al carui semn ni se va zice ca nu putem cumpara sau vinde. Pe noi ne salveaza Dumnezeu. Nu trebuie sa ne fie frica de moarte, pentru ca sufletul este vesnic iar daca murim pentru credinta noastra atunci ne vom mantui.

“Bisericile vor fi deschise, dar creştinul ortodox (trăitor, viu cu sufletul) nu va putea intra în ele să se roage, căci în ele nu se va mai aduce jertfa fără de sânge a lui Iisus Hristos. În ele va fi toată „adunarea satanică”. Şi iată că, pentru aceste fărădelegi, pământul nu-şi va mai da roada sa şi va fi o secetă aşa de mare, încât pământul va face aşa nişte crăpături că va putea să cadă omul într-însele.” (Profetia Sfantului LAVRENTIE DE CERNIGOV despre ANTIHRIST)

Cand vor fi biserici impodobite si pline de abudenta mai multa decat era inainte si cand vor fi oameni fericiti ca a trecut “apocalipsa, etapa supravietuirii” noi sa nu ne alaturam lor. Ca nimic de pe lumea asta nu sunt ale noastre. Ci atunci sa fugim si mai in adancul padurii si sa stam si mai feriti de oameni.

„Va veni vremea ca oamenii să înnebunească și când vor vedea pe cineva că nu înnebunește se vor scula asupra lui, zicând că el este nebun ” (Sfantul Cuvios Antonie cel Mare)

Din pacate tocmai acum cand oamenii ar trebui sa-si deschida bine ochii si sa vada ce este in jurul lor, parca se ingrijesc tot mai mult de lumea moderna si se lasa pe tanjala. Iar familia parca e din ce in ce mai dezbinata.

Cititi si:

Principii elementare pentru construirea adaposturilor de supravietuire. Adaposturi esentiale pentru incepatori

Drumetia pentru incepatori. Echipamente, imbracaminte si sfaturi pentru mersul pe munte

Sterilizarea apei dupa tehnici primitive si moderne

Sursa foto inceput de articol: https://www.goodshomedesign.com/wp-content/uploads/2018/03/wildroots1499-2.jpg

 

89 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. mircea.v said, on martie 31, 2023 at 6:59 pm

    saccsiv:

    „Dar pentru fuga in pustie ne pregatim cumva sau trecem direct de pe asfalt in adancul codrilor? Nu cumva este o ispita a gandi ca putem trece de la traiul de oras (cu intrerupatoare, robineti, frigidere destepte, aragaze ce-ti indica digital temperatura la virgula si hipermarketul la 15 minute de mers pe jos) la traiul in pustie?”

    Parintele Daniil de la Rarau:

    „Cauza răului: concepţia greşită despre viaţa spirituală.
    Facem din existenţa noastră două părţi: una foarte mică, aparţine lui Dumnezeu. Alta, cealaltă, ar fi un sacrificiu neîntrerupt adus vanităţii, senzualitatii, miilor de nimicuri pentru care se dau in vant oamenii lumesti. Au naivitatea să creadă că e cu putinţă să treci, fără cea mai mică piedică, din unul din aceste compartimente în celalalt, de a întoarce spatele lui Dumnezeu fără să te sinchiseşti, ca să te dai frivolităţii, apoi să revii la Dumnezeu când eşti obosit de făpturi sau când ceasul rugăciunii a sunat. Curată iluzie să crezi că mintea, spiritul se va dezbrăca după placul său de preocupările care îl chinuie şi că, la o simplă injoncţiune, inima se va dezbăra de ceea ce e cu totul plină. „

    Zic si eu :

    Curata iluzie sa crezi ca poti trece direct de pe asfalt in adancul codrilor.

    Apreciază

  2. mishuleu said, on martie 31, 2023 at 7:16 pm

    Excelent articol. E adevarat ca multi duhovnici recomanda sa ne luam case insa e doar o mica etapa, prima de desprindere un pic de tehnologie si revenirea la cele ce tin de administrare propie cat mai independent se poate de sistem prin practicarea agriculturii si a altor activitati rurale plus un alt mare avantaj pentru cei care au fantana ca nu mai depind de apa lor care o pot opri cand vor si prin care te pot santaja. Insa aici e o mica capcana pentru ca daca iti iei o casa cu pamant automat esti inregistrat in sistem, intabulare, cadastru etc. Deci tre sa platesti niste impozite si la cum dau astia legile foarte simplu pot da una in care sa te regasesti in situatia in care sa ai nevoie de card, aplicatie pe telefon, cod QR si ce alte dracii se vor mai implementa si astfel daca refuzi sa te digitalizezi ei, prin neplata impozitelor, te pot da in judecata, vinde casa pamantul sa isi ia ei ceea ce trebuia sa dai „Cezarului”. De altfel cum e la un apartament, ca daca nu iti platesti intretinerea dupa mai multe somatii penalizari te da in judecata asociatia de propietari si foarte usor iti pun apartamentul la vanzare de catre sistemul bancar jida…. si deci de aici ILUZIA PROPIETATII. Alta capcana satanica cu achizitionare de propietate e ispita lipirii inimii de cele materiale si daca tu te apuci sa investesti in ea, panouri solare, eoliana si altele de genul ce am mai auzit la altii care cica ei devin off-grid, diavolul incepe sa te atace pe zona de parere de rau si spre exemplu iti spune: Pai cum mai omule ai bagat atatia bani, ai muncit atata la ea, cum sa o lasi asa sa pleci in munti. Si uite asa mare parte vor fi prinsi pe treaba asta cu tot presupus offgrid-ul lor. Ei cei care pregatesc inchisoarea digitala sunt perfect constienti de planul omului de independenta fata de ei la case si de asta cred ca acolo vor lovi foarte tare mai ales ca propietarii sunt inca inregimentati in sistem desi li se pare ca sunt independenti. De asta este foarte important prioritizarea pregatirii si adaptarii organismului si psihicului pentru supravietuirea in munti. Acolo exista o mica sansa de a scapa de sistem cu ajutorul Harului lui Dumnezeu pentru ca fara te pot gasi cu satelitii, dronele, robotii si inteligenta artificiala. A fost de la Dumnezeu sa ma nasc intr-un oras incojurat efectiv de munti, practic fac cativa pasi si deja urc muntele si de imi e mai usor sa ma pot antrena. Pe internet gasiti materiale inca destule despre cum sa va pregatiti. E bine sa stiti sa si sa va caliti pentru ca mai ales iarna e foarte greu de supravietuit, va spun din experienta. In unele ierni spre exemplu la temp de -20 si mai jos in cateva minute deja pierdusem mare parte din caldura corporala in timp de ma hraneam fara sa am focul facut. Caldura corporala se pierde pe la extremitati si procentul cel mai mare se pierde pe la cap. Manusile deja erau sloi in mai putin de 3 minute. Cei care poate au ajuns la acea inalta treapta a rugaciunii in care intra in ei Duhul Sfant si pot trai supraomeneste cu ajutorul harului si sa reziste la temperaturi foarte mici, sa umble desculti pe zapada sau sa nu simta foamea zile intregi fara sa moara, sa le ajunga un colt de paine zile intregi probabil nu ar mai avea nevoie de o astfel de pregatire. Dar cati mai ajung la un asa nivel al sfintilor nostri care au fost niste titani. Asa ca pentru restul e bine sa fie deja cat de cat antrenati pentru ca nu ai cum mental vorbind de fizic nu mai zic, asa dintr-o data sa iti iei un rucsac, sa pleci din cutia de chibrituri numita apartament in munti sau dintr-o casa de la sobica, caldutz, papica aproape, nu mai zic daca mai folosesti si tehnologie ce are legatura cu independenta energetica. Nu ai nici o sansa mai ales ca in munti iti vor veni si diavolii direct cu diferite ispite care pot fi foarte dure mai ales noaptea cand e bezna, plus animale salbatice, sunete care se aud si multe altele care pe un om neatrenat il pot aduce la nebunie in scurt timp. Solutia ar fi comunitati cu oameni cu un nivel ridicat de intelegere spirituala, ortodocsi, cu un preot cu har ne-ecumenist. Ispitele care vor aparea in acele comunitati vor fi mari, lupta grea, se poate ajunge la certuri si se pot destrama foarte usor pentru ca diavolul foloseste des tactica Divide et Impera. Cat inca mai este timp, desi nu foarte mult, recomandarea este, nu prioritizarea cumpararii de case si pamanturi ci de adaptare la viata din munti care e complet diferita fata de cea din sistem in care confortul dat de tehnologie e maxim fie ca stai la casa sau bloc. Daca esti cat de cat calit si ai cunostintele necesare o sa ai curaj sa faci pasul impreuna cu ceea ce este cel mai important ajutorul lui Dumnezeu. Doamne ajuta!

    Apreciat de 1 persoană

  3. Felix said, on martie 31, 2023 at 7:21 pm

    Un crestin ortodox l-a vizitat odata pe Sfantul Siluan in Athos pentru o problema duhovniceasca.
    Sfantul Siluan i-a raspuns:
    „Cred ca tu insuti trebuie sa hotarasti, ca tot ceea ce nu se face din deplina libertate nu are valoare pentru mantuire!”
    Credinciosul i-a replicat Sfantului Siluan:
    „Dar nu pot”.
    Sfantul Siluan a remarcat:
    „Asta e pentru ca incerci sa hotarasti aici (si ii intinde mana la frunte) mai degraba decat aici (si intinde mana spre inima)”.
    Raspunsul Sfantului Siluan ne arata ca in viata crestina hotararile decisive sunt luate de inima. Nu inseamna ca emotiile sunt superioare gandirii. Nici ca negam valoarea ratiunii. Pentru ca suntem reci nu recunoastem o cugetare sau un gand daca nu luat o forma cerebrala. In realitate, deciziile duhovnicesti importante se iau in inima.
    Hotararea luata de inima noastra inseamna deschiderea miezului persoanei noastre primirii harului lui Dumnezeu prin rugaciune!
    Sfantul Siluan avea acest criteriu:
    „Întotdeauna trebuie să ne rugăm ca Domnul să ne povăţuiască ce anume trebuie să facem, şi Domnul nu ne va lăsa să rătăcim. În viaţa mea am întrebat de multe ori pe Domnul în ceas de nenorocire şi întotdeauna am primit răspuns.
    Această iubire o înţelegem nu cu mintea noastră, ci prin milostivirea lui Dumnezeu de la harul Duhului Sfânt. Poate cineva va spune: «Aşa ceva se întâmplă numai cu sfinţii», dar eu spun că Domnul iubeşte şi pe cel păcătos şi-i dă mila Sa; numai să se întoarcă sufletul de la păcat şi Domnul îl primeşte cu mare bucurie în braţele Sale şi-l duce la Tatăl, şi atunci se bucură de el tot cerul.
    Adam n-a avut înţelepciunea să întrebe pe Domnul despre mărul pe care i l-a dat Eva, şi pentru aceasta a pierdut Raiul.
    Orice început pentru care inima nu se hotăreşte să ceară binecuvântarea lui Dumnezeu e mai bine să fie amânat. Precum orice lucru înaintea căruia nu merge rugăciunea netulburată e mai bine să nu-l facem.
    Dacă în timpul rugăciunii ne vine un gând străin în inima rugăciunea este tulburată”.

    Sfântul Varsanufie cel Mare ne povățuiește cum să cerem de la Dumnezeu lămurire atunci când nu avem încredințare lăuntrică pentru a lua o decizie în viață:

    „Dacă timpul îți îngăduie, roagă-te de trei ori în trei zile. Și după aceasta ia seama spre ce înclină inima ta măcar cât un fir de păr. Și fă aceasta. Căci e vădită înștiințarea lăuntrică și ea se arată neîndoielnic inimii.
    Dacă lucrul ți se pare după Dumnezeu, dar ți se împotrivește un gând contrar, se poate cunoaște din aceasta dacă este cu adevărat după Dumnezeu:
    Dacă rugându-ne inima noastră se alipește cu tărie de acest lucru și încredințarea inimii sporește în loc să scadă, atunci fie că gândul contrar stăruie să ne necăjească, fie că nu, să știm că lucrul pentru care inima primește încredințare lăuntrică este după voia lui Dumnezeu. Căci împotrivirea față de această încredințare lăuntrică vine din partea diavolului.
    Iar dacă lucru pentru care cerem încredințare lăuntrică este numai părut sau în aparență de bine și ni s-a sugestionat de la diavol, care se împotrivește și față de el, atunci ceea ce părea bine scade în încredințarea lăuntrică că este bine, dar scade și sugestionarea împotriva lui din partea diavolului. Căci diavolul ne induce părerea că se opune chiar gândului sugestionat de el, ca prin aceasta să ne amăgească să-l socotim lucru bun”.
    In concluzie:
    Numai pocainta si harul ne pregatesc pentru vesnicie.
    Desigur, cineva poate ca se gandeste ca se va pocai in clipa mortii; numai Dumnezeu stie aceasta.
    Noi trebuie sa ne pregatim pentru faptul ca Dumnezeu spune:
    „In ce te voi gasi in aceea te voi judeca”
    (Sfantul Ioan Scararul, Scara, VII, 50.
    Pateric Avva Sisoe 38; Avva Pimen 182. Cf. Iezechil 33, 13-20).
    Sfiintii Parintii spun ca dupa primirea pecetluirii cu semnul fiarei omul nu se mai poate pocai, se ecraneaza si se impietreste la inima deplin si harul
    nu-l mai poate insufla spre pocainta si astfel isi pierde mantuirea.

    Apreciat de 1 persoană

    • Felix said, on aprilie 1, 2023 at 9:45 am

      Cei care vor accepta „pecetluirea” cu semnul antihristului 666, ar mai putea face pocăinta?

      Răspuns al regretatului Părinte Athanasios Mytilineos la o întrebare in cursul catehetic din 03-12-95.

      Acest număr 666 în sine, așa cum îl avem cifrat, nu are nimic culpabil, nu are nicio semnificație și nicio valoare.
      De exemplu, atunci cand numaram: 665, 666, 667… prin aceasta enumerare nu facem o deviere, nu comitem un act de apostasie.
      Da, nu este ceva bizar, sa pronuntam numărul….
      Pentru ca unii sar sau evita numărul acesta si trec la următorul, deoarece 666 este considerat rau famat, și bizar, și de rău augur, și nu știu ce, pentru ca este numarul lui antihrist.
      Este doar un număr.
      Acest număr ar putea fi fara semnificatie și nu constituie ceva deosebit, ci indica numele cuiva.
      V-am mai spus ce înseamnă asta: gematria.
      Adică, atunci când avem un nume, să spunem Athanasios, scriu numele intr-o coloana verticala de câte o literă, A, i și așa mai departe și lângă fiecare litera, in dreptul fiecarei litere pun numărul său corespunzător.
      Eu spun „Atanasie”.
      A este 1, =1.
      θ este 9, =9.
      Din nou a = 1.
      Mai jos este n = 14…
      Dacă adaug aceste sub-numere acum, îmi fac totalul prin insumare si am corespondentul numelui.
      Numărul meu care corespunde numelui meu.
      La fel este și numarul numelui lui Antihrist.
      Adică, nu stiu dacă ma înțelegeți, numele Antihristului este criptat. Criptat, din mai multe motive.
      Insa când va veni Antihristul, atunci dragii mei, va fi evident…
      Dar el va fi descoperit numai credincioșilor trezvitori.
      Trezvia ne va sustine discernamantul. Adică cei care vor avea limpezimea inimii și a minții.
      Nu cei care vor face rationamente.
      Și traitorii vor discerne atunci: acesta este Antihristul!
      În rest, s-a mai speculat că Gorbaciov a avut un semn pe cap și ca ar fi fost o reminiscență a numarului 666 și nu știu ce, insa acesta este un abuz de interpretare. Nu este adevarat.

      Cu toate acestea, aș dori să ajung la întrebarea care s-a pus: de ce nu se vor mai putea pocăi cei care primesc numarul 666?

      Aici avem următoarele elemente.
      Să nu dormitez și trebuie sa fiu trezvitor ca să nu-mi puna numarul 666 – sa fiu atent – dar nu va fi valabil in cazul in care va trebui sa ma hipnotizeze și
      să-mi pună 666.
      Aceasta impunere prin hipnotizare nu va fi valabila (sau daca ma leaga de un copac si imi impune fara voia mea pecetea)
      Ca și cum cineva ar fi mai intai drogat și apoi botezat.
      Acest act primit prin drogare/hipnotizare nu este valabil ca Taina.
      Sau sa te drogheze/hipnotizeze și să te căsătorească cu cineva.
      Este bine cunoscut faptul că atunci când nu există credinta si voința celui care va primi sau va sluji o Taina, de pilda Impărtășania, aceasta lipsa de credinta si de vointa, chiar din partea preotului daca ar fi – și v-am mai spus acest lucru – caci in cazul in care preotul va săvârși Taina fara ca sa aiba credinta ortodoxa si credinta in harul Tainei Euharistiei, Liturghia, si atunci va avea ca rezultat ca Impărtășania aceea va fi invalidă ca Taina, deci nu va lucra harul si va fi doar simpla paine si vin.

      Adică, dacă voi ameninta pe cineva cu revolverul, de pilda pe un preot pentru a cununa un cuplu, barbat si femeie, această Cununie, este invalidă ca Taina, nu lucreaza harul.

      Deci vorbim de aceste condiții care valideaza Taina!

      Atunci, inseamnă ca trebuie sa vrei mai intai să accepți semnul 666 al antihristului.
      Sa vrei din mai multe motive, de exemplu, ca să ai siguranța socio-economica, să nu fii nevoit sa parasesti orașul tau, casa ta, ca să poti avea ce sa mănânci și să bei, si sa nu fii nevoit să pleci în pustie, in munti…
      Este ceea ce auzim frecvent: „o fac pentru nevoile mele, copiii mei”, asa cum spun cei mai multi!
      Auziti?
      O fac pentru copiii lor!!!
      Ce, nu va suna cunoscut sau vi se pare bizara scuza?
      Ce putem să spunem noi despre aceste scuze!? Ce ar mai fi de spus?!
      Asadar, inseamnă că vrei sa primesti numarul 666.
      Accepti semnul fiarei.
      Deci, de buna voie te expui si mai tarziu accepti inevitabil actul pecetluirii…
      Aceasta pecetluire este o taina!
      Taina faradelegii, a antihristului…
      Asa ne spune Sfantul Apostol Pavel despre fiul pierzarii care va avea legatura cu numele sau numarul 666 despre care vorbeam mai inainte… Sfantul Apostol Pavel ne spune clar: taina faradelegii!
      Este mentionat în a doua epistola către tesaloniceni.
      Taina faradelegii, asa cum o numeste Sfantul Apostol Pavel, deja este la lucru, adica acționează deja.

      Deci, când accepti deliberat numarul 666, nu te mai poti pocăi pentru că te-ai lepadat de harul de la Botez in momentul pecetluirii cu semnul fiarei.
      Și devii apostat ireversibil, nu te mai poti pocăi.
      Observam acest inteles al lepadarii ireversibile în mai multe locuri din cartea Apocalipsei.
      Și în acele locuri este evidentiata aceasta concluzie:
      nu va mai putea sa se pocăiască cel care primeste numarul 666, ci devine hulitor.

      Pocăința nu este doar rodul voinței omenesti, ci este rodul voinței omenesti dar și a harului necreat impreuna-lucrator cu vointa omului!
      Fiți foarte atenți la acest aspect.
      Nici macar credinta nu este roada vointei omenesti.
      Credinta este roada harului necreat si vointa doar accepta aceasta lucrarea a harului Duhului Sfant.
      Toate aceste virtuti credinta, nadejdea si dragostea, sunt fapte pe care ni le insusim ca lucrare a harului Duhului Sfant.
      Deci, dacă Dumnezeu nu-mi mai trimite harul Duhului Sfant, energia necreata daruirea credinței ortodoxe, nu mai pot fi un credincios ortodox, daca nu-mi trimite energia necreata a iubirii, nu pot avea dragoste, și asa mai departe; am continuu nevoie de energia necreata, adica de harul care imi aduce mântuire si pe care nu il pot avea dacă Dumnezeu nu-mi trimite acest har al Duhului Sfant!
      Prin urmare, este vorba in mod continuu, de o colaborare a harului cu vointa omeneasca.
      Nu este doar o chestiune de contributie omeneasca, de logica, ci indeosebi de lucrarea harului lui Dumnezeu Care nu va mai fi daruit oamenilor care accepta semnul fiarei, numarul Antihristului, 666!

      Οἱ δεχθέντες τό «σφράγισμα» τοῦ Ἀντιχρίστου γιατί δέν θά μποροῦν νά μετανοήσουν; – YouTube

      Apreciază

  4. mircea.v said, on martie 31, 2023 at 7:29 pm

    M-qm uitat pe linkurile de la sfarsit, foarte bune.

    Am gasit o eroare la linkul 1, unde se spune:

    „Daca avem de ales dintre izolarea solului si un acoperis pentru adapostul nostru, alegem izolarea solului. Corpul uman pierde mult mai multa caldura prin contactul direct cu pamantul decat prin contactul cu aerul.”

    Mai inati este nevoie de acoperis, apoi de celelalte. Ca daca vine ploaia, degeaba avem izoltie la sol, daca nu e acoperis.

    Pt sterilizarea/fierberea apei, gatit, apa calda, totul devine mult mai simplu daca avem mg1 si m2. Mg1 si mg2 se pot folosi si pe ploaie, vant…, in spatiu deschis. Un foc liber in asemenea conditii, mai greu.

    Mg1 are 8kg, mg2 – 1,2 kg. Tubulatura, 1kg.
    In armata, sarcinile erau impartite in cadrul plutonului si grupei. Adica cel ce ducea AG7, care era greu, nu mai ducea si altele. Asa ai aici, pt un grup de 6-8 persoane, unul poate duce mg1, ceilalti altele.

    Dilema mea insa e alta. Acum nu mai e ca pe vremea Parintelui Cleopa in pustia padurii. Acum vine drona si te ia dupa emisia de CO2 si dupa caldura. Un foc deschis, degaja multa caldura si mult CO2 usor detectabil. Masinile de gatit de vreo 8-10 ori mai putin; dar exista.
    Plus CO2 emis de om.
    Singurul lucru ce il poate face „invizibil” pe om pt dronele sistemului, este doar sa il acopere Dumnezeu.

    Apreciat de 1 persoană

    • Grigore said, on martie 31, 2023 at 11:01 pm

      Dronele alea sunt militare. Drone care au camere cu termoviziune. Camerele cu termoviziune sunt altceva decat cele cu infrarosu. Camerele militare cu termoviziune sunt foarte scumpe (preturile pornesc de la zeci de mii de dolari in sus) si ofera imagini foarte clare. Poti vedea omul dupa tufis, ceea ce e imposibil in cazul camerelor cu infrarosu. Sunt filmulete pe youtube si am ramas uimit de cat de bine vad in intuneric.

      Dronele acopera in zbor o suprafata, nu conteaza ca e munte, deal sau campie. Si inregistreaza zonele unde gasesc caldura, exact ca un radar. Au softuri de inteligenta artificiala si stiu sa faca diferenta intre animale si baraci, corturi sau cabane in care locuiesc oameni. Zboara regulat si apoi vad unde sunt in mod constant oamenii.
      De aceea soldatii se misca non-stop.
      Am vazut un film in care erau drone de atac. Dupa ce dronele de recunoastere fac o harta termica, vin dronele de atac. Astea zboara foarte rapid pe distante scurte si detoneaza la impact.

      Cu inteligenta artificiala si cine stie ce mai au astia, se poate scapa doar cum zice un Sfant, sub pamant sau prin pesteri. Cine vrea sa fie asa haitec, exista o folie sub care drona nu vede. Dar deja o dam in… Deci ideea ca se poate scapa cu fuga este aiureala. Scaparea e doar la Dumnezeu. Si daca nu se va putea scapa fizic, ramane mucenicia. Nu trebuie sa ne fie frica.

      Cine va cauta sa se mantuiasca, sunt convins ca Dumnezeu il va ajuta. Iar daca va fi un om mai slab in vointa poate va da Dumnezeu o boala si il va lua inainte sa fie prea torturat si sa cada. O simpla durere de masea sau o piatra la rinichi, o apendicita se pot transforma in boli mortale.
      Fara nadejde in Dumnezeu nimic nu se poate!

      Apreciat de 3 persoane

      • saccsiv said, on aprilie 1, 2023 at 11:16 am

        Grigore

        Esti ispitit din dreapta. Ramai la oras, prietene, cine te opreste? Dar de ce ispitesti si pe altii?
        Au spus Sfintii sa fugim? Au spus. Deci noi ne punem nadejdea in bunul Dumnezeu si fugim.
        Tu zici ca iti pui nadejdea in bunul Dumnezeu, asteptand la oras, dar cred ca, de fapt, tie ti-e lene sa te pregatesti. Macar ai renuntat la card bancar, aplicatii, GPS si toate cele? Buletin cu cip iti vei lua? Cum vei rezista la oras? Si, mai ales, cum vei reusi sa nu fi ispitit de grozavele minuni ale antihristului? Esti vreun Ilie? Dar si Ilie a fugit…

        Apreciază

      • Grigore said, on aprilie 1, 2023 at 12:04 pm

        Ma judeci fara sa cunosti cum si unde traiesc eu.

        Apreciază

      • saccsiv said, on aprilie 1, 2023 at 1:33 pm

        Grigore

        Te judec dupa cum scrii.

        Apreciază

      • Grigore said, on aprilie 1, 2023 at 2:39 pm

        Este explicabil, ca daca sunt multi care iti vorbesc urat vezi mai usor dusmani si judeci mai usor.
        Dar imi place blogul tau domnule Saccsiv si apreciez efortul.

        Apreciat de 1 persoană

      • Moca said, on aprilie 2, 2023 at 9:12 am

        Vasile, te pripești…Tehnic, Grigore vorbește corect. Câți crezi tu că vor putea urma povețele părintelui georgian despre fugitul în munți?!
        În teorie și în căldura căminului, e simplu, dar…. nu suntem Trupe Speciale cei de pe aici, așa că iară zic Grigorie pare că spune drept * Scaparea e doar la Dumnezeu. Si daca nu se va putea scapa fizic, ramane mucenicia. Nu trebuie sa ne fie frica.*

        Apreciază

      • saccsiv said, on aprilie 2, 2023 at 3:48 pm

        Moca

        Grigore nu spune drept.
        Dar celor ca tine parca v-a luat dracul mintile.
        Pai tocmai de aceea strig de multa vreme: PREGATITI-VA!
        Tocmai pentru ca, te citez „in teorie și în căldura căminului, e simplu, dar…. nu suntem Trupe Speciale”.
        Cat de elementar sa mai scriu? Cum sa desenez? Din ce unghi sa mai abordez chestiunea?
        Mai incerc cu o comparatie:
        Sa zicem ca esti nevasta dar nu stii sa faci nici ciorba. Asa ca barbatul iti zice ca s-a saturat si te va lasa.
        Tu ce vei face? Vei filosofa ca „eu de mica am fost printesa, nu m-a pus mama sa fac nici ochiuri, cum sa fac eu ciorba? Ce, eu sunt maestru bucatar la Capsa?”
        Sau te vei apuca sa inveti sa faci mama ei de ciorba?

        Apreciat de 1 persoană

      • Felix said, on aprilie 2, 2023 at 5:51 pm

        Sfantul Siluan Athonitul:

        Credinta naste frica, iar nu frica – credinta.
        Frica lui Dumnezeu este un dar, nu e lucrarea omului.
        Din credinta in Hristos Dumnezeul-Om se naste frica lui Dumnezeu. Iubirea de Dumnezeu naste indrazneala cea sfanta.
        Frica lui Dumnezeu nu seamana cu instinctul animalic.
        Una este frica psihologica, si alta frica duhovniceasca.
        Frica psihologica il duce la deznadejde si-l paralizeaza pe om.
        Frica duhovniceasca il insufla pe om, ducandu-l la curaj in viata duhovniceasca.
        Oamenii indurerati, care au frica psihologica, in multe nu rezista, din pricina asta si rastalmacesc usor orice tema duhovniceasca.
        Amaraciunea pe care o simte cineva, chiar daca este pe buna dreptate, imbolnaveste inima si duce la pierderea harului.
        Intalnim uneori care se expun sa sufere mucenicie pentru Hristos, dar daca
        n-avem harul in insusi trupul nostru,
        n-am putea suporta suferintele muceniciei, si de aceea nu trebuie sa ne angajam la o asemenea isprava caci ne vom lepada de Hristos.
        Rare sunt sufletele care dispun de o mare barbatie ca sa iasa din potecile batute de masele largi.
        Din credinta in Hristos Dumnezeul-Om se naste barbatia duhovniceasca.

        Apreciază

  5. mircea.v said, on martie 31, 2023 at 7:38 pm

    Pt purificarea apei la munte, eu zic ca in 90% din cazuri, un filtru mecanic, cu sita ce se poate curata simplu, si o bratara de argint rezolva pr. Dupa filtrare se lasa apa intr-un vas de 2-3 litri, in care se pune si bratara de argint, si dupa 24 de ore, e purificata.

    Aia cu fierberea apei in sticla de plastic e o prostie. Aia nu mai e apa buna de baut. Nu sant microorganisme, dar cu siguranta e chimie la greu in apa din plasticul sticlei, daca chiar ajunge la fierbere fara sa o ia plasticul la vale.

    Apreciază

    • Iuliana said, on aprilie 4, 2023 at 1:41 am

      Doamne ajuta!
      o completare pentru filtrarea apei, mai sunt si mini-filtrele portabile tip MiniSawyer, LifeStraw si altele care se gasesc acum si la noi in tara, la magazinele de echipament montan sau de Vanatoare/pescuit/bushcrafting.

      LifeStraw se lauda ca un singur mini-filtru poate filtra pana la 4000 litri (zic ei echivalentul de apa potabila necesar unei persoane pentru 5 ani).
      Mini Sawyer cam tot pe acolo.
      Spun ca filtreaza bacterii si micro-organisme (de la salmonella, la E-coli, giardia, protozoare si altele), particule de plastic, etc. https://www.sawyer.com/products/mini-water-filtration-system

      Sunt multe filmulete pe youtube cu oameni care fac unboxing si beau efectiv din baltile cele mai murdare. Sunt si unii care au facut teste la laborator cu apa filtrata. Merita investigat. Nu e asa scump si daca ajunge 5 ani e cam suficient.

      Apreciază

  6. mircea.v said, on martie 31, 2023 at 7:52 pm

    Un sfat, e bine de salvat ce e la linkurile de la sfarsit in doc word, in caluclatorul personal, apoi scos la imprimanta. Ca daca ai doar link si nu mai ai electricitate, sau s-a stricat calculatorul, iphonul, la revedere.

    Apreciază

  7. Grigore said, on martie 31, 2023 at 8:23 pm

    Doamne ajuta!

    Este panicard articolul. In primul rand chiar Sfantul Efrem Sirul nu se refera exclusiv la munti. El spune asa:
    „Că atunci vor fi mulţi cei ce se vor afla bineplăcuţi lui Dumnezeu şi se vor putea mântui în munţi şi în dealuri şi în locuri pustii, cu multe rugăciuni şi plângeri nesuferite.”

    Toata profetia o puteti citi aici:
    https://saccsiv.wordpress.com/2023/01/28/sfantul-efrem-sirul-despre-cum-se-va-arata-antihrist-atentie-mare-caci-nu-va-veni-precum-un-dictator/#comment-535129

    Deci nu sunt muntii un loc exclusiv de mantuire. Pustiu poate exista atat la campie cat si la deal, dupa cum la munte pot exista orase cu 5G.

    Cea mai buna invatatura ne-o dau Sfintii Inchisorilor. Au existat oameni care au fugit in munti si s-au luptat cu fiara comunista. Dar au existat Sfinti care au infruntat fiara comunista cu marturisirile lor. Nu au trait in munti, ci in puscarii. Noi despre care vorbim mai des? Cei din puscariile comuniste au fost cei mai mari Sfinti ai zilelor noastre. Acestia ne sunt modelele.
    Am vazut de multe ori discutia asta cu muntii. Dar dealurile ce au? Sunt dealuri mai pustii decat muntii Sucevei sau ai Neamtului. Sunt balti in Delta mai greu accesibile decat cei mai anevoiosi munti. Este o discutie panicarda daca limitam totul la munti si supravietuire.

    Sunt oameni care nici macar nu au o casa, care traiesc de pe o zi pe alta. Si care au credinta Ortodoxa vie. Sunt si credinciosi in varsta care nu se pot deplasa. Acestia vor imbratisa prigoana si moartea.
    Scopul nu este supravietuirea ci mantuirea!

    Fiecare face cum simte, dar nu fugiti asa ca hai la munte c-o sa supravietuim. E bine sa fie un loc mai pustiu, unde statul nu se manifesta. Nu inseamna ca muntele e scaparea. Scaparea e doar la Dumnezeu. Statul antihristic stie toate intravilanurile si e de ajuns sa puna o taxa inventata si vede imediat cine plateste digital si cine nu.
    In grupuri create ad-hoc eu nu cred. Rusii au o vorba, cunosti un om abia dupa ce ai mancat un sac de sare cu el. Deci sa oferi incredere unor oameni care abia ii cunosti nici nu incape vorba. Iar de se pleaca cu prieteni si familie, atunci ce milostenie mai e asta?

    Cine e la munte, sa stea la munte. Cei batrani care nu pot sa plece, sa se impace cu Dumnezeu si sa stea in post, rugaciune si sa faca milostenie. Dar cine e de la oras si isi permite sa plece atunci sa plece. Mai degraba decat munti, ar fi bine sa alegeti zonele sarace. Cu cat mai sarace cu atat mai bine. Zonele sarace sunt de regula si pustii, deci cele mai bune pentru mantuire.
    Judetul Vaslui are multe zone sarace. Fericiti cei ce se vor mantui acolo, ca au cui sa faca milostenie inainte de sfarsit. Vaslui e mult mai bun decat Suceava, ca in Suceava au bani de ii intorc cu lopata.
    Milostenie, post si rugaciune!

    Scopul este mantuirea, nu supravietuirea! Lungeala intr-o zona pustie e ca sa fii pregatit TU suflete pentru mucenicie. S-ar putea sa fie mai usor pentru cel ce accepta mucenicia intru Domnul decat pentru cel ce inca e viu si fuge. Caci se agata de viata prea tare si daca va fi prins mai greu ii va fi sa accepte sfarsitul.
    De aceea cred eu ca ne spune Sfantul Efrem Sirul:
    „Că atunci vor fi mulţi cei ce se vor afla bineplăcuţi lui Dumnezeu şi se vor putea mântui în munţi şi în dealuri şi în locuri pustii, cu multe rugăciuni şi plângeri nesuferite.”

    Apreciază

    • saccsiv said, on aprilie 1, 2023 at 10:27 am

      Grigore

      Nu este panicard.
      Nu sunt doar munti, dar in cazul Romaniei in primul rand despre munti ar fi vorba.
      Sfintii au spus sa fugim.
      Daca asta e temerea ta, ce te opreste sa vezi dinainte cu cine vei pleca?
      Tot repeti ca scopul este mantuirea, nu supravietuirea, de parca noi zicem altceva. Asta dovedeste faptul ca n-ai prea inteles nimic din articol.

      Apreciază

      • Grigore said, on aprilie 1, 2023 at 1:10 pm

        Saccsiv, cunosc oameni in varsta, foarte credinciosi care traiesc la oras. Si care nu au nici macar cont bancar!!!! Acestia nu vor pleca nicaieri si nici nu vor alege sa fie incolonati in ordinea antihristica. Deci multi vor deveni mucenici.
        Altii mai tineri nu au bani sa iasa din orase caci sunt legati de un servici sau de o rata bancara, strict obligatoriu nu au alte optiuni. Dar sunt si tineri care traiesc binemersi la sate, au solarii, animale si chiar albine si isi vand marfa lor. Ce sa faca, sa lase tot si sa fuga la munte?
        Toata tara sa lase tot si sa se mute in munti.

        Ma uitam mai acum ceva timp la preoti si ma gandeam, ei ce o sa faca cand o sa fie obligatorii buletinele cu cip? Si stiu ca si ei stiu ca vine timpul. Dar sa nu mai faca Sfanta Liturghie?
        Cunosc si calugari care la fel traiesc intr-o manastire de campie si care stiu tot ce se intampla.
        Hai sa ii luam exemplu pe calugarii din Ucraina. Ei fug sau stau pe loc?

        Din ce spui tu, daca stai la oras nu e bine, stai la sat. Dar daca sta omul deja la sat, atunci nu e bine, du-te la munte. Pai si la munte tot intravilan e, adica contract de salubrizare obligatoriu. In curand la intravilan si contract de fosa septica autorizata care sa fie verificata de 2 ori pe an.
        Deci nici intravilanul nu e bun, hai in extravilan. Poate cu o rulota cine isi permite. Si de fapt nici rulota nu e buna ca daca se strica ceva la ea, nu ai de unde piese. Atunci hai sa luam un coviltir tiganesc.
        Si toata FUGA asta pana cand?

        Tu intelegi ca vor fi oameni care vor zice stop, eu nu mai plec nicaieri de aici. Impuscati-ma si gata. Ilie a fugit si Brancoveanu nu. Sunt cazuri diferite, nu putem uniformiza. Nu fuga garanteaza mantuirea ci refuzul fiarei cu consecintele de rigoare.

        Cine simte ca nu face fiarei sa isi simplifice viata. Asta poate insemna iesirea din oras, dar nu ca doar daca merge in munti se va mantui. Fa un articol si pentru oamenii care NU POT fugi. Ca sunt multi! Si acestia trebuie sa isi asume mucenicia. Obligatoriu e sa nu cooperezi cu fiara antihristica, dar nu fuga. Ca nu spune de pomana Sfantul Efrem Sirul ca se vor mantui peste tot oamenii.

        Ca sa rezum in 2 idei:
        1. Cei ce simt ca nu pot refuza fiara in conditiile in care traiesc acum, sa isi simplifice viata.
        2. Nu doar muntele e loc de mantuire, simplificarea vietii e posibila in mai multe locatii.

        Apreciază

      • saccsiv said, on aprilie 1, 2023 at 1:46 pm

        Grigore

        Ce zice Domnul nostru Iisus Hristos?

        Vai de cele însărcinate şi de cele ce vor alăpta în zilele acelea!
        Rugaţi-vă ca să nu fie fuga voastră iarna, nici sâmbăta.
        Căci va fi atunci strâmtorare mare, cum n-a fost de la începutul lumii până acum şi nici nu va mai fi.

        Tu ce vrei, pana la urma?

        Apreciază

      • Grigore said, on aprilie 1, 2023 at 3:13 pm

        „Tu ce vrei, pana la urma?”

        NU DOAR IN VARF DE MUNTE SE MANTUIESTE OMUL!
        Muntele nu e chiar munte, ca nici dumneata nu cred ca traiesti la peste 1000m. Sub 1000m nu prea mai e chiar munte, vorbim mai mult despre deal.
        Fuga e doar despre ruperea de sistem. Atat doar! De a nu face pact cu fiara. Da e mai usor in locuri pustii. Dar pustiu nu inseamna exclusiv de la cota 1400 in sus.

        Cota de la care incepe pustiul in care nu mai are fiara putere, este unde incepe acceptarea mortii decat pactul cu fiara!
        Mare vorba asta, vom muri si vom fi liberi!
        Pensionarul din Bucuresti care accepta sa moara decat sa primeasca oferta fiarei este mucenic. E la cota 1 milion!

        Domnule Saccsiv nu putem sa vorbim doar despre munte exclusiv, asta vreau. Am zis, sunt oameni batrani, preoti, calugari, oameni saraci legati de un venit samd. Pana si calugarii aia din Ucraina nu fug nicaieri, prefera sa fie batuti sau omorati decat sa fuga.
        Parintele Iustin a zis ca ne ramane mucenicia, solutii lumesti nu sunt! Sfantul Efrem Sirul ne vorbeste despre rugaciuni si plangeri nesuferite!

        Apreciază

      • saccsiv said, on aprilie 1, 2023 at 6:20 pm

        Grigore

        Nu-ti mai raspund caci ar insemna sa incep sa repet.

        Apreciază

    • mircea.v said, on aprilie 1, 2023 at 11:35 am

      Grigore,

      „14. Şi se va propovădui această Evanghelie a împărăţiei în toată lumea spre mărturie la toate neamurile; şi atunci va veni sfârşitul.
      15. Deci, când veţi vedea urâciunea pustiirii ce s-a zis prin Daniel proorocul, stând în locul cel sfânt – cine citeşte să înţeleagă –
      16. Atunci cei din Iudeea să fugă în munţi. ”

      Mi-am pus si eu intrebarea, „de ce munte?”

      Intelepciunea lui Isus Sirah cap. 39
      „31. Inceputul a toata trebuinta vietii omului este: apa, focul si fierul, sarea si faina de grau, mierea si laptele, sangele strugurelui, untedelmnul si haina.”

      Si am zis dupa capul meu, ca apa se termina in cazul secetei mari de la sfarsit in ordine, campie, deal, munte. Adica, la munte va dura apa cel mai mult. Si de calitate.
      Si ar mai fi cate ceva, de ex. ce spune Staretul Antonie in viziunea a 2-a, ca vor fi bande de oameni care vor merge si la sate sa jefuiasca pt mancare. La campie, deal e mai plauzibil sa fie asa ceva, ca acolo se cultiva din toate cele. La munte, daca tu esti obisnuit cu o urzica, o radacina, un mugure de brad…, astea nu prea sant atractive.

      Inca o data, astea sant dupa capul meu, si la modul general vorbind.

      Dumnezeu cu mila!

      Apreciază

      • Grigore said, on aprilie 1, 2023 at 2:31 pm

        Mircea legat de apa, ceea ce spui tu este teoretic. Practic uite eu locuiesc in zona de deal si aici e mai rara apa. Nu toti au fantani pentru ca nu este apa peste tot. La campie insa toti au fantani. Cat despre munte am vazut ca e la fel ca la deal, in unele locuri e apa, in altele nu.
        Chiar am fost de curand la cineva la munte si parea situatia ideala ca avea apa prin cadere de la fantana proprie. Dar primaria ii facuse scurgere de canalizare in fata portii chiar daca nu ii putea baga apa curenta. Unii care stau mai sus, nu e posibil sa le puna apa curenta ca nu exista presiune suficienta in retea. Dar le pune scurgere ca asa este european acum. Si asa ii leaga.

        Daca Dumnezeu ia apa, atunci sunt convins ca o sa scada apa la 1km sub pamant, deci nici izvoare care susura la munte si nici fantani. Poate mai repede vor mai avea putina apa cei din Delta Dunarii. Macar sa ajungem pana acolo, ca atunci cand se vor inchide Cerurile, vorbim despre perioada de timp aproape de final. Deci asta cu disparitia apei nu este asa de importanta in acest moment, dar e bine sa ai apa ta, nu de la retea.

        Cu talhariile si violentele este de luat in seama. De aia trebuie pustiu. Nu neaparat munte, ca stiu locuri pustii pe dealuri dar si la campie. Bandele de criminali se deplaseaza cu masini si vor alege mereu cai usor accesibile in proximitatea lor. Criminalii sunt comozi. Casa mare va fi vizata. Cocioaba mai putin.
        Treaba cu plantele comestibile e insa esentiala. Nu doar ca ai ce manca, dar sa stii ca plantele care cresc salbatic au un procent mai mare de vitamine si minerale, decat plantele de cultura, deci cu o cantitate mai mica de hrana traiesti la fel de bine. Insa plantele astea intotdeauna se gasesc la campie si la deal, mult mai rar la munte. Deci iarasi inca un punct ca nu e bine sa stai prea sus!

        Apreciază

      • saccsiv said, on aprilie 1, 2023 at 2:44 pm

        Grigore

        Tu chiar nu cunosti muntele, daca ai putut scrie asa ceva la final.

        Apreciază

      • Grigore said, on aprilie 1, 2023 at 3:22 pm

        Ce mari plante comestibile gasesti in padurile de conifere de pe munte?
        Asta chiar vreau sa stiu! Muntele e la o aruncatura de unde traiesc eu si cei de la munte se ocupa exclusiv cu cresterea animalelor. Chiar si cand vor sa culeaga o mura sau o ciuperca coboara la deal, in padurile de foioase.

        Apreciază

      • saccsiv said, on aprilie 1, 2023 at 6:31 pm

        Grigore

        Muntele e munte iar dealul e deal.
        Tu zici ca munte inseamna doar partea de sus iar cea de jos se cheama deal. Gresesti:
        http://www.rodnei.ro/flora.html

        Apreciază

      • Grigore said, on aprilie 1, 2023 at 10:54 pm

        Domnule Saccsiv, nu imi da linkuri. Da-mi poze cu ce ai cules. Cu ce ai uscat. Sau cu ce ai pus la saramura in beci. Sau daca ai dumneata o gradina macar o poza cu ce ai recoltat.

        Apreciază

      • saccsiv said, on aprilie 2, 2023 at 1:24 pm

        Grigore

        Hai ca atata te-ai facut portavocea dracului, pana te-ai prostit la creier. De gradina si beci vorbim noi aici?

        Apreciază

      • Grigore said, on aprilie 2, 2023 at 5:22 pm

        Nu ne spunea parintele Iustin ca o sa lucram un petec de pamant la milimetru??? Fara beci sau gradina cum altfel, asa cu cortul in spinare?
        Mircea face masina aia de gatit. Faptul ca traieste fara utilitati este excelent si toti ar trebui sa ne preocupam cum sa traim fara utilitati. Si eu iau in calcul sa fac o fantana cu lant ca pe vremuri. Dar fara beci sau o gradina cat de mica?!

        Cine poate cu cortul, sta cu cortul. Cine NU poate cu cortul, alege mucenicia. Dar vor reusi toti care isi lasa voia in mainile lui Dumnezeu.

        Sfantul Efrem Sirul este un reper MAJOR al Ortodoxiei!

        Dupa tonul tau simt ca te-a cam suparat discutia. Daca te-a suparat iarta-ma, dar asta e opinia mea.

        Apreciază

      • saccsiv said, on aprilie 2, 2023 at 7:57 pm

        Grigore

        Ma sacai si ma obosesti si pierd timp pretios cu tine repetand ce am mai repetat deja.
        Te duci, te intorci, ocolesti, o incerci ba pe dreapta, ba pe stanga.
        E ultimul comentariu la care iti mai raspund si te rog sa iei o pauza.
        N-ai inteles cum e cu casa: e o etapa.
        Drumetia cu cortul e si ea o etapa, ca sa incepi sa inveti.

        Apreciază

  8. Felix said, on martie 31, 2023 at 9:09 pm

    Parintele Athanasie Mytilineos:

    Valoarea Cărții Apocalipsa este că ne pregătește pentru evenimentele viitoare.
    Mai întâi primim un mesaj, iar apoi trebuie să-l experimentăm.
    Trebuie să înțelegem că… Poporul lui Dumnezeu se va ascunde în pustie…
    Acolo va trebui să fugă poporul lui Dumnezeu (adică cei care nu se vor închina lui Antihrist)? DA!
    Acolo, in pustie, ca Prorocul Ilie!
    Fiii profeților au făcut același lucru în zilele vieții pământești a prorocului Ilie (rețineți că erau destul de mulți în acel moment).
    Se ascundeau în deșert, in munti, in pesteri.
    Pustia în vremurile din urmă va deveni un refugiu pentru Biserica Soborniceasca a lui Hristos Dumnezeu.
    Ceea ce de fapt este relatat în Cartea Apocalipsa despre pustie…
    Să ne uităm la ceea ce spune Cartea Apocalipsa (capitolul 12, începând cu versetul 14):

    „două aripi ale unui vultur mare au fost date femeii, astfel încât ea să zboare în deșert (pustie) la locul ei și acolo să se hrănească…”.
    Cine este această femeie?
    Este Biserica Soborniceasca!
    „două aripi ale unui vultur mare i-au fost date femeii..”
    În Vechiul Testament, acest model se repetă de multe ori:
    în Deuteronom și în alte părți din Scriptură.
    Aceste două aripi de vultur semnifică ocrotirea lui Dumnezeu. Cuvintele „două aripi ale vulturului cel mare au fost date femeii” înseamnă că Hristos Dumnezeu va proteja Biserica.
    Și apoi este scris: „că ea a zburat în deșert (in pustie) la locul ei și acolo va fi hranita…”.
    Adică refugiul pentru Biserică va fi deșertul, pustia, muntii?
    Da, Biserica va fi salvată în munti, departe de orașe!
    Ce este această apă pe care diavolul și Antihristul o revarsa din gura lor?
    Acestea sunt diverse sisteme sociale și filosofice, gnostice, panteiste care caută să „înece” creștinismul contemporan.
    Acesta este ca în situatia in care cineva îți dă o farfurie de mâncare și îți spune:
    „Dacă urmezi acest sistem filosofic, vei putea mânca suficient si habita decent”
    Nu credeți că suntem uneori un pic asemanatori cu Esau, care si-a vândut dreptul său de naștere (de exemplu, cea mai mare onoare și dreptul de a fi rudenie cu Mesia) pentru o farfurie de supa de linte?
    În același fel, Îl vindem din noi pe Hristos primit la Botez si Mirungere pentru a beneficia materialist…
    Și e foarte trist!..
    Biserica va fi asuprită și prigonită în toate modurile posibile și vor încerca să o aducă la distrugere completă.
    Trebuie să înțelegem că, dacă pecetea antihristului ne va fi impusa, vom pieri vesnic!
    Scriptura spune că mulți creștini vor pieri in timpul lui Antihrist!
    Acest lucru este scris și în Cartea Apocalipsa, când un înger îl cheamă pe Sfantul Ioan Teologul să măsoare doar Templul lui Dumnezeu și Altarul, fără curtea exterioară. Acest lucru indică faptul că numai o rămășița, o mică parte a creștinilor ortodocsi, va fi salvată.
    Îngerul îi spune Sfantului IoanTeologul:
    „Și fara curtea exterioară a Templului pe care nu o măsura, căci ea este dată neamurilor: ei vor călca în picioare cetatea sfântă timp de patruzeci și două de luni”.
    Adică, Antihristul va guverna timp de trei ani și jumătate toata lumea.
    Sunt vizati indeosebi creștinii?
    Da!
    Pentru că, potrivit Sfinților Părinți, Templul și curtea sa, orașul Ierusalim și orașul Sionului simbolizează întotdeauna Biserica. Cati dintre ortodocsi vor fi salvați?
    Numai atatia cat pot cuprinde Templul și altarul, adică o foarte mică parte dintre ortodocsi vor fi salvati.
    Trebuie să știm că putem pieri și că duhul Antihristului (semnul fiarei) ne poate fi impus și nouă!
    Trebuie să ținem cont de acest lucru!
    Aceasta este ceea ce înseamnă ca balaurul încearcă să „înece” Biserica sau „să o tragă in râu”.
    Ce simbolizează apa, v-am explicat deja înainte.
    Dumnezeu își ajută poporul Lui folosind natura.
    Acest eveniment este similar cu traversarea Mării Roșii.
    În jurul miezului nopții, a început să sufle un vânt puternic, atât de puternic încât apele mării s-au despărțit în două.
    Evreii au trecut de partea cealaltă, iar când soarele a răsărit deja, egiptenii au venit să traverseze marea după ei.
    Apoi vântul s-a oprit, apele s-au unit și i-au scufundat pe toti.
    Aici, în Cartea Apocalipsa, vedem forțele naturii.
    Chiar dacă prim-planul descrie acțiunea – ce se întâmplă – știm totuși că natura, desigur, este guvernată de Dumnezeu Însuși.
    Elementele naturale vin în ajutorul credincioșilor fie pentru a-i distruge pe cei răi, fie pentru a-i ajuta pe cei evlavioși.
    Vă amintiți ce s-a întâmplat cu profetul Iona, cât de dogorit a fost când se aștepta la moartea Ninivitenilor
    Și dintr-o dată, în câteva minute, un dovleac cu frunze mari crește și îi dă umbră!
    Natura vine în ajutorul credincioșilor și al Bisericii. Antihristul este furios pe cei care au dispărut în pustie sau in munti și începe un război împotriva creștinilor ramasi in orașe.
    Antihristul nu va putea distruge Biserica care se ascunde în pustie;
    dacă vă gândiți cum se vor întâmpla toate acestea în realitate, se pune întrebarea:
    va putea toată lumea să se ascundă?
    Câți creștini adevărați, de exemplu, sunt în oras aici? Cincizeci? O sută? Cinci sute? O mie?..
    Vor putea cu toții să meargă la munte, să se ascundă în peșterile și cheile pământului?
    Nu.
    Dar ceilalți?
    Restul vor ramane în orașe.
    Ce se va întâmpla cu ei?
    „Diavolul va veni”, spune Cartea Apocalipsa, „pentru a se angaja în luptă cu ei” Din păcate!
    Ei vor trebui să patimească toate ororile tiraniei antihristului.
    Așa cum Dumnezeu a trimis mâncare profetului Ilie timp de trei ani și jumătate, tot așa Hristos iși va hrani poporul Său in pustie.
    Cum a putut profetul lui Dumnezeu Ilie să supraviețuiască în pustie, cum și-a satisfăcut foamea și setea?
    Corbii i-au adus pâine și carne dimineața, pâine și carne seara, iar din pârâu a băut apa”.
    De ce corbii? Știți că corbii sunt carnivori.
    Ei mănâncă carne și se hrănesc cu carne.
    Iar faptul că Domnul trimite mâncare Sfântului Proroc al lui Dumnezeu Ilie prin aceste păsări subliniază și mai mult minunea care are loc, imaginea extraordinară a proniei Sale, pentru că corbi care mănâncă carne nu se ating de ea, ci o aduc profetului și chiar într-o perioadă atât de dificilă de foamete. Acest lucru ne ajută să înțelegem cea mai mare minune a Dumnezeului care protejează pe profet.
    Biserica din pustie va fi hranita
    intr-un mod asemanator in vremurile din urma.
    Să ne întoarcem din nou la Cartea Apocalipsa:
    „Și două aripi ale unui vultur mare au fost date femeii, astfel încât ea a zburat în pustiu la locul ei , și acolo a fost hranita în timpul domniei diavolului și a lui Antihrist în lume.
    Ocaziile de susținere extraordinară a poporului lui Dumnezeu în trecut ne vor dezvălui susținerea si în vremurile din urmă.
    Domnul Hristos nu va părăsi niciodată poporul Său fără sa-i acorde sprijin.
    Dar cum va trimite Hristos mâncare în vremurile din urmă?
    Știm că vechiul Israel a mâncat în mod miraculos în deșert timp de patruzeci de ani.
    Știm, de asemenea, că creștinii din pustiu, unde s-au ascuns de persecuții, nu au fost abandonați niciodată de Providența lui Dumnezeu.
    Ce îi așteaptă în vremurile din urmă pe acei creștini care fug în pustie?
    Numai Dumnezeu știe acest lucru și ni-l va arăta la timpul potrivit.
    El nu le-a spus dinainte iudeilor din Egipt că îi va hrăni cu mana din cer, dar când oamenii erau în pustie și au început să întrebe: „Ce să mâncăm?”, atunci Dumnezeu le-a trimis mană din cer.
    Când creștinii vor fi în pustie, Hristos Dumnezeu le va trimite cu siguranță hrana și nu le va lăsa rugaciunile fără răspuns; în acest moment, nu ne este încă clar exact cum se va întâmpla acest lucru.
    Imaginea profetului cu corbul care îl hrănește subliniază caracterul istoric al personalității sale și este prototipul vremurilor din urmă. Dragii mei, marele și gloriosul profet Ilie este un prototip istoric al vremurilor din urmă, așa cum v-am explicat deja mai devreme cu multe exemple, viața lui ne arată ce așteaptă sa patimeasca întreaga Biserică.
    În tradiția iconografică a Bisericii noastre, se obișnuiește să descriem un singur episod caracteristic: când profetul Ilie stă lângă o peșteră și vede un corb aducându-i carne sau pâine.
    Nu veți găsi în icoane nici o reprezentare a jertfei miraculoase făcute de profet pe vârful muntelui Carmel, nici vederea lui Dumnezeu pe care a primit-o pe muntele Horeb (adică la Sinai), nici multe alte minuni ale sale, ci numai acest eveniment.
    Știți de ce?
    Pentru că Biserica noastră dorește să sublinieze că viața profetului în epoca sa istorică va fi prototip vremurilor din urmă și ne pregăteste pentru ceea ce ne așteaptă si pe noi.
    Dragii mei, personalitatea uimitoare a sfântului proroc Ilie nu poate decât să provoace admirație.
    Ce mai putem spune în încheierea acestei predici incomplete?
    Sfinte prorocule Ilie, roaga-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi!

    Apreciat de 1 persoană

  9. Felix said, on martie 31, 2023 at 9:26 pm

    Parintele Athanasie Mytilineos:

    Dragilor, vorbim despre faptul că trebuie să fim trezvitori.
    „Deșteptati” se poate spune, treji, veghetori, deci nimeni sa nu fie adormit. Amintiți-vă de câte ori Hristos a spus acest verb „privegheati”. Și a spus-o cu un inteles. Nu a vrut să ne spuna ca sa nu ne dormim somnul biologic, să nu ne ducem in pat la culcare. S-a referit sa avem „paza mintii”, sa fim „trezvitori”, si asta inseamna că vom rămâne vigilenti. Vom avea atenția sporita. Vom fi cu paza gandurilor. Vom fi treji. Cand spunem cuiva, „tu dormi pe tine, te-am prins ca motai. Nu, esti o persoană vigilenta, adică cu trezvie….” Pentru că celălalt inteles pe care îl dam astăzi, cuvantului „deștept”, este cuvântul inteligent. În timp ce daca ai lucrarea mintii înseamnă să fii trezvitor, să fii atent. S-ar putea să nu am prea multă inteligență, s-ar putea sa am puțina, dar sa am paza mintii, lucrarea launtrica.
    Când va veni Antihristul mulți dintre creștinii noștri… acum nu vorbim neaparat in procente, dar va spun că 95% 97%, (vă voi spune de unde obținem rezultatul) se vor închina Antihristului.
    Și clerul, și patriarhii, episcopii, și oamenii simpli, și oamenii de știință, și cei mari și cei mici. De ce? Deoarece ei nu vor avea trezvia mintii luminate prin har în Hristos.
    De unde am obtinut procentul crestinilor care se vor lepada de Hristos?
    În Apocalipsa este scris următorul text. V-am spus acest lucru de multe ori. Ii spune Îngerul Sfantului Ioan Teologul. El îi dă o masura, un scandura și îi spune sa masoare in metri templul. Lungimea reală a templului a fost de aproximativ 30 până la 33 de metri. Nu a fost un Templu mare cel al lui Solomon, cel pe care l-ați remarcat în momentul în care Sfantul Ioan Evanghelistul il vede în descoperire. Templul istoric fusese demolat de romani. Și în afara ușii templului, erau câțiva metri, câțiva, 5-6-7 metri. Foarte aproape era marele altar al jertfelor, al arderilor de tot. Și îi spune sa măsoare templul și altarul. Erau multe clădiri pe muntele Sionului, iar întreaga cetate a Ierusalimului va fi stapanita de națiunile pagane timp de trei ani și jumătate.
    Sfintii Părinți spun că Ierusalimul reprezinta chipul Bisericii. Cu atât mai mult muntele Sionului. Cu atât mai mult Templul lui Solomon. Dar întregul oraș și toate celelalte clădiri ale muntelui Sionului vor fi stapanite de națiuni pagane. Deci, ce înseamnă asta? Națiunile sunt necreștinii, paganii, idolatrii. Antihristul va fi cel care isi va impune tirania. Aceasta tiranie va dura trei ani și jumătate, atâta timp cât va fi domnia lui Antihrist.
    Comparativ acum, luam orașul, topografic… apoi luam și Templul unde sunt cuprinsi cei care nu se vor închina Antihristului. Aceasta reprezintă rezultatul a ceea ce s-a măsurat. De ce? Căci ceea ce se măsoară aparține cunoașterii lui Dumnezeu, ea aparține prestiintei, providentei lui Dumnezeu. Ceea ce nu se măsoară nu aparține lui Dumnezeu. Este ceea ce spune Dumnezeu: „nu-mi voi aminti de voi. Nu va voi cunoaste. Nu va voi recunoaste”. Deci, să luam comparativ o masura versus cealaltă masura. Întreg orașul versus mica parte a muntelui Sionului. De aceea v-am spus că de aici, din aceasta masuratoare, înțelegem că puțini, numai o ramasita dintre ortodocsi va fi mantuita!
    Este o chestiune de bun simț. Doresti să fii mântuit? Dacă da, atunci trebuie să fii vigilent, trezvitor. Și spun asta pentru că nu știm mâine, poimaine ce va urma.
    Nu pe usa va intra dușmanul, ci sare de aiurea. Nu ma refer doar la erezii. Va voi spune un singur lucru: ecumenismul! Acest ecumenism este sustinut de patriarhi, arhiepiscopi, episcopi și așa mai departe.
    ATI AUZIT?
    Ecumenismul are sustinatori printre patriarhi, arhiepiscopi, episcopi și așa mai departe. Ati înțeles?
    Deci, cum va ramane mintea noastră cu discernamant duhovnicesc, când mâine, poimaine ne vor spune, „progresiv” sa ne unim cu toate religiile, desigur, prin metoda felierii salamului, puțin câte puțin… o felie, si iarasi tai felie…
    DACA NU VOM REACȚIONA?
    ATUNCI VOM FI PRINȘI ÎN SOMNUL TRADARII?
    Și vor fi puțini cei care vor rămane pe poziție verticală. Nu știu, dar acesti putini nu se vor închina, nu vor accepta… Cu toate acestea, vocile lor s-ar putea să nu fie auzite..
    DAR EI NU VOR ACCEPTA.
    Vă rog să retineti. Acest lucru este foarte important!
    „Vai voua, celor ce ati pierdut rabdarea! Ce veti face cand va va cerca Domnul?” (Eclesiasticul 2, 15)
    Textul se refera la răbdare, dar Sfintii Părinții în loc de răbdare pun cuvântul inimă. E în Filocalie, il vom găsi de fapt, în primul volum.
    „Vai de cei care și-au pierdut, inimile, sufletele”.
    Și atunci când Domnul va veni la a Doua Venire, ce vor face tradatorii?
    După toate aceste suferinte, Hristos va veni la Parusie.
    Când Hristos va veni, ce vom face dacă ne-am pierdut inimile și ne-am înșelat?
    De aceea, oricine nu este cu adevărat trezvitor și ravnitor nu-i va fi cu putinta sa traiasca o viata in Hristos! Si se va inchina fiarei!

    Apreciază

  10. Felix said, on martie 31, 2023 at 11:00 pm

    Sfantul Iustin Popovici,
    Teologie Dogmatica,
    vol. III,
    Antihristul si lucrarea sa:

    Догматика Православне Цркве – Том III (други део) – Страна 65 – Светосавље
    https://svetosavlje.org/dogmatika-pravoslavne-crkve-tom3-2/65/

    „Acele zile ale prigoanei asupra creștinilor vor fi de așa natură încât nimeni din cei care nu îl va recunoaște public pe Antihrist și nu va purta semnul 666 nu va putea cumpăra sau vinde nimic și nu va avea niciun drept in societate.
    Oricine nu se va închina lui Antihrist și nu-i va primi semnul pe frunte sau pe mâna dreapta va fi ucis.
    Biserica lui Hristos, va fi persecutată și chinuita, se va ascunde în pustie (in munti), unde se vor refugia credinciosii traitori ai lui Hristos Dumnezeu”.

    Apreciat de 2 persoane

  11. scortisoara said, on martie 31, 2023 at 11:11 pm

    Mi-a venit sa rad când am citit asta : „”sa transeze un animal …”” :))))
    Îmi și imaginez o comunitate în munți, vânând animale, făcând conserve de carne …. în timp de prigoana :))))))))))).
    Bre, eu stau la oraș și mă gândesc sa renunț la carne pentru ca starea mea de bine e data de post ….nu de mâncarea de dulce. Vorbeam cu vara mea sa păstrăm postul și după Sărbători. Adică, sa o ținem într-un post , ca mod de viață . Bai, postul e sănătate .

    Apreciază

    • saccsiv said, on aprilie 1, 2023 at 11:23 am

      scortisoara

      Comentezi neserios despre o tema fundamentala.
      A mancat Sfantul Ilie carne in pustiu? A mancat:
      https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=68&cap=17#6

      Apreciat de 1 persoană

    • Felix said, on aprilie 1, 2023 at 3:38 pm

      Asa, poti rade si de tine, ca sa te iei singura peste picior, pentru faptul ca tii mortis sa postesti – neaparat in zi de Luni, caci esti cumva luata in ras de Constitutiile Apostolice VII, 23:

      „Posturile voastre sa nu fie aceleasi cu ale fariseilor care postesc in ziua de Luni…
      Voi postiti Miercuri si Vineri….”

      Si apoi Randuiala Bisericii in privinta postului nu tine mortis sa-i faca obsesiv pe crestini vegetarieni.

      Sunt cazuri cand n-ai ce manca!
      Iata Pravila Bisericii de la Govora la glava 138 ce paradoxal randuieste in situatii de exceptie:

      „Cine n-are ce manca in post, sa manance carne si sa se pocaiasca apoi…”

      Deci nu ne spune ca cine n-are ce manca, si se nimereste in perioada postului sa stea nemancat si sa moara de foame!

      Si de asemenea Sinodul din Gangra canonul 2:

      „Daca cineva ar osandi pe cel ce mananca cu bun simt carne, afara de cele jertfite idolilor, persiflandu-l pe cel ce mananca carne ca si cum acesta n-ar avea nadejde de mantuire, sa fie anatema!”

      Parintele Arsenie Papacioc:

      „Carnea se poate manca, este
      ingaduita de Dumnezeu:
      Faptele Apostolilor 11, 7- 10:
      „Si am auzit un glas care mi-a zis: „Petre, scoala-te, taie si mananca.” Dar eu am raspuns: „Nicidecum, Doamne, caci nimic spurcat sau necurat n-a intrat vreodata in gura mea.” Si glasul mi-a zis a doua oara din cer: „Ce a curatat Dumnezeu, sa nu numesti spurcat.”
      Aduceti-va aminte cand a cazut din cer panza cu fel de fel de animale, si a inceput Apostolul Petru sa taie si sa manance; mai ales ca ei, care erau evrei si nu mancau carne.”

      https://www.crestinortodox.ro/carti-ortodoxe/ne-vorbeste-parintele-arsenie-papacioc/rugaciunea-duhovnicesc-81084.html

      Apreciază

      • Felix said, on aprilie 1, 2023 at 9:29 pm

        Sfantul Sofronie Saharov, ucenicul Sfantului Siluan Athonitul:

        Atunci cand mancam, trebuie sa ne si rugam. Toate mancarurile au inlauntru lor energia creatoare a lui Dumnezeu.
        Asa, ne apropiem de hrana materiala cu rugaciune, ca aceasta hrana sa ne poata ajuta.
        Mancarea da energie trupului. Ne e de trebuinta ca sa putem lucra, si sa avem putere la rugaciune. La cei ce se roaga, energia hranei se preface in energie duhovniceasca. La cei ce se roaga putin, cea mare parte a energiei mancarii se transforma in patimi si lacomie a pantecelui. Astfel avem nevoie de postire.
        Postim, dincolo de toate, gandind ca suntem ziditi dupa chipul lui Dumnezeu, dar prin pacat am stricat chipul acesta – iar acum postim pentru ca vrem sa devenim din nou chipul lui Dumnezeu.

        Sfantul Siluan Athonitul:

        Postul și înfrânarea și privegherea și liniștirea (isihia) și celelalte nevoințe (ascetice) ne ajută, dar puterea de căpetenie stă în smerenie.
        Maria Egipteanca și-a uscat trupul prin post într-un singur an, pentru că nu avea nimic de mâncare, dar cu gândurile a trebuit să lupte timp de șaptesprezece ani.

        Apreciază

    • Clement said, on aprilie 1, 2023 at 8:07 pm

      Postu’i Post, are rostul lui fiind legat de sarbatorile crestine, presupune un mod de viata ferit de ispite.
      Dieta din motive de sanatate este benefica iar renuntarea la consumul de carne din convingeri etice, legate de sacrificarea animalelor nu este condamnabila daca nu raspunde unor manipulari strategic financiare.
      Pe mine ma deprima panica penuriei de alimente gestionata de negustori si camatari, careia ii cad prada romanii.
      Pastrez inca emailurile unor ” lideri de opinie” plimbati prin America si aiurea prin lume, universitari invitati in studiourile TV care ne propuneau sa achizitionam adaposturi pentru vremurile de pe urma.
      In adaposturile respective, umplute cu tot necesarul lumesc nu era nicio carte, nicio Icoana.

      Inchei urandu-va Duminica cu folos duhovnicesc.

      Apreciază

  12. Clement said, on martie 31, 2023 at 11:17 pm

    Serios, in care munti sa fugim?
    In Carpati sau in Karpinski, caci tot
    crestini ortodocsi sunt si acolo, aerul este mai curat, vecinii neneți mai cumsecade decat ucraienienii care daca ne prind, ne jupoaie si ne vand turcilor drept produse halal, caci ucraienienii vand orice, oricui.
    Glumesc dar intrebarea este pe bune.
    Parintele Gradinaru indemna la fuga in munti de prin 2010 si in cele din urma s-a razgandit, acceptand realitatea : daca in gaura de sarpe nu te mai poti ascunde, cu atat mai putin o poti face in munti cu potop de drone si sateliti deasupra capului.
    Si de ce este musai sa supravietuim?
    Uitam de zecile de mii de crestini din Orient care sunt terorizati de musulmani, ucisi in propriile biserici in timpul Sfintei Liturghii si care nu au niciun fel de perspective de a iesi din perpetua Apocalipsa pe care o traiesc de sute de ani.
    Nu zic sa acceptam compromisuri ci sa traim in rugaciune, din puțin, rabdand, ajutandu-ne aproapele si crezand in dreapta Judecata si binemeritata rasplata.

    Apreciază

    • saccsiv said, on aprilie 1, 2023 at 11:25 am

      Clement

      Asa sunt cei ca tine, mai „destepti” ca Sfintii…

      Apreciază

      • Clement said, on aprilie 1, 2023 at 1:16 pm

        Cei ca mine si ca Parintele Gradinaru..
        Poate ni-se trage de la resemnarea bunicilor carora le-au fost pradate bunurile si le-au stat la poarta militienii fiind condamnati la domiciliu fortat.
        Cand ti-au intrat securistii noaptea in casa in ’90 si ai aflat ca te-au turnat rudele si prietenii, ajungi sa ai o viziune
        despre sensul rezistenței, cu totul particulara.
        Parintele Teophil Paraianu considera ca singurul refugiu al crestinului orthodox este in rugaciune. Afirmatia o facea prin 2010 in fața crestinilor din diaspora care discutau cu voce tare despre ce discutam noi acum si intrebau cu buna cuviinta in timpul catehizarii, tot ce le apasa inima.

        Apreciază

      • saccsiv said, on aprilie 1, 2023 at 1:49 pm

        Clement

        Preotul Teofil Paraianu a fost un mare ratacit:
        Ratacirile Parintelui TEOFIL PARAIAN
        https://saccsiv.wordpress.com/2009/10/18/ratacirile-parintelui-teofil-paraian/

        Apreciază

      • mishuleu said, on aprilie 1, 2023 at 2:14 pm

        Parintele Paraianu a fost ecumenist si a murit eretic. Dumnezeu sa il ierte!

        Apreciază

  13. Clement said, on martie 31, 2023 at 11:56 pm

    Relatarea corespondentului Cristi Georgescu, Antena 3 CNN in legatura cu ciocnirea unui tren de calatori cu un camion cu lemne:” …accidentul s-a produs intr-un punct fara bariera la care se afla doar SEMNUL Sfantului Andrei…”
    Realizati ca jurnalistii acestui canal sunt instruiti sa nu pronunte cuvantul CRUCE?!

    Apreciază

  14. scortisoara said, on aprilie 1, 2023 at 11:04 am

    decât sa știm sa tranșăm animale mai bine învățăm ciupercile și plantele din pădure… Da` ,cum unii dintre noi stam în orașe mai greu sa înveți …din poze și filme .

    Apreciază

    • saccsiv said, on aprilie 1, 2023 at 11:31 am

      scortisoara

      Ambele trebuie invatate. Iar acest gen de articole indeamna la a invata. Deci, incepe, sora draga. La inceput teorie si poze, apoi practica.

      Apreciază

    • Dr. Badass said, on aprilie 1, 2023 at 3:03 pm

      Ciupercile sunt o marfă la mare căutare.
      Poți aduna 10kg pentru mâncare și 1kg pentru vânzare care costă mai mult decât primele. Cunoscătorii știu de ce!
      Poți să mergi în weekend la țară la cineva în gospodărie și să cumperi câteva găini vii și gazda o să-ți arate cum se pregătesc după care aplici practic cum se sacrifică, se zmulg penele și se curăță.
      Pleci acasă cu găini în pungi cum găsești la magazin dar ai învățat să le prepari pentru mâncare.
      Sau poți merge la cineva care vinde miei și vezi pe viu cum se pregătesc și se sacrifică. Dacă înveți și partea de tabacarie și cusut poți confecționat haine și opinici din piele. Un cojoc de oaie cum poartă ciobanii poate să te ajute să dormi iarna în zăpadă la – 22 grade cu același confort cum este să dormi în pat acasă.
      În evul mediu se folosea alt soi de grâu din care pâinea făcută era mult mai hrănitoare. O pâine și apă erau suficiente pe zi să te saturi și să muncești la câmp. Dacă mai adaugi o bucată de unt sau ouă dimineața, o bucată de carne la amiază și o bucată de brânză sau ulei de măsline seara atunci era un festin.
      În ziua de azi dacă iarna mănânci doar legume, cum ieși afară deja te cuprinde frigul. De ce crezi că pentru muncile fizice grele se consideră că mâncarea trebuie să aibă 5-6000 de calorii și pentru asta se include în meniu cel puțin 200-300 grame de slănină?
      Nu știu cum arăți, dar dacă ai un corp de fotomodel, tras printr-un inel, înseamnă că ești doar mușchi. Ceea ce înseamnă că mâncarea trebuie să acopere consumul datorat efortului fizic.
      Altfel, corpul este forțat să înceapă să consume din ceea ce are la dispoziție și ajungi, ” ca un buscuit în dungă”.
      Știi, mâncarea este adaptată mediului înconjurător. Dacă este vară, sau zona caldă tot timpul anului, efortul zilnic este acoperit doar de fructe și legume, adică o masă ușoară. În zona temperată, sau cum este la noi, vara mai mult legume iar iarna mai mult produse animale.
      La frig, corpul trebuie să muncească suplimentar și să consume mai multe calorii pentru a se păstra cald. Combinat cu efortul suplimentar datorat condițiilor meteo necesar pentru orice activitate afară, organismul are un consum nutrițional ridicat. De aceea iarna se consumă alimente bogate în calorii.
      O dietă doar cu legume și fructe este posibilă însă trebuie consumat mai multe proteine vegetale și uleiuri presate la rece. Însă în condițiile în care terenurile cultivate sunt rapid observate din drone, este mai ușor să aduni cantități mari de jir și ghinda pentru a tine un coteț cu 2-3 porci sau toamna să vânezi câțiva porci mistreți care să asigure rezervele de hrană, ” cu o amprentă de carbon mult mai redusă”.

      Apreciază

      • Clement said, on aprilie 1, 2023 at 8:54 pm

        Bune sfaturi dar pentru ca ne aflam in Marele Post, trebuie spus ca crestinii pot sa traiasca sanatos si fara sacrificarea animalelor cel putin 150 de zile pe an.
        Kasherul si halalul il putem lasa pentru urmasii lui Ismael si Israel.
        Sute de milioane de miei se sacrifica in fiecare an in amintirea gestului lui Abraham.
        Iisus Hristos Omul si Dumnezeul nostru viu ne-a transmis prin Apostoli simbolurile mesei pascale:
        peştele si mierea.
        Ouale inrosite ,branza de oaie, ceapa verde, cozonacul si vinul sunt bucate ce se pun pe masa dupa ce se vine de la Slujba de Inviere.
        Cat despre retragerea in pustietati, proteinele din oua ciuperci, peste si vanat sunt mult mai sanatoase decat cele din mamiferele domestice.
        Este doar un punct de vedere personal.

        Apreciază

  15. cross said, on aprilie 1, 2023 at 12:45 pm

    Mda, toata lumea indeamna la… lasitate !! Fuga-i rusinoasa, dar e sanatoasa …
    La lupta, la rezistenta, nu cheama NIMENI !
    Spiritul mioritic, ce sa-i faci, ncsf…

    Apreciază

    • saccsiv said, on aprilie 1, 2023 at 1:39 pm

      cross

      Daca o bagi pe aia cu miorita, sigur n-ai priceput nimic din tema asta.
      Despre ce lupta vorbesti? Dezvolta.

      Apreciază

    • gheorghe said, on aprilie 1, 2023 at 3:18 pm

      Te rog sa-mi spui sa inteleg si eu… cu cine abune sa lupti?
      Nume de persoane, oameni vii, grupuri distincte de oameni…
      Daca nu platesti facturile…. inseamna ca rezisti?
      Consumi fara sa platesti?

      Apreciază

  16. cross said, on aprilie 1, 2023 at 3:17 pm

    Foarte… idilic, saitul ala spre care faci trimitere. Ce frumos se vede totul pe ecran. Ce postere, facute de profesionisti…
    Va convine sau nu, sursa principala de hrana, a fost, si la o adica va reveni, carnea. UMANA !!
    Restul sunt povesti, base de adormit copiii.
    Exista posibilitatea sa nu ajungem acolo. Asta inseamna lupta. Nu cu arcul, nu cu flinta, nu cu bata de beisbol. Lupta cu noi insine. Primul pas: arunca smartfonul ! Al doilea ? Nu exista, nu se va efectua primul…
    Nu pot dezvolta nimic aici, pe tarlaua ta, frate. Toti cititorii tai si-au inchiriat neuronul ¨sfintilor¨, parintilor si profetilor. Pentru ei nu mai exista altceva. Doar profetii ! Si eu pot face profetii : va veni ziua cand vom muri cu totii ! ( :)) Si pisica, si catelul, si papistasul romei.
    E treaba SIGURA !
    De ce nu ganditi: pentru ce sa supravietuim ? Cu cat mai repede ne aflam sfarsitul, cu atat e mai scurta calea spre mantuirea ce-o doriti!

    Apreciază

  17. Paracels said, on aprilie 1, 2023 at 4:08 pm

    Ca toti credinciosii din Romania sa fuga in munti e cv, imposibil.Procentul crestinilor ortodocsi in tara noastra e de vreo 87% sau 97%.Unde ar putea sa se duca atata lume in munti? Lasam orasele pustiite dupa noi? Rezistenta e cea mai indicata si /sau martiriu. Cu o moarte toti suntem datori. Ce-o vrea Dumnezeu si pt. noi. Solutia cea mai buna ar fi ca sa avem un petic de pamant ca se ne cultivam cv hrana pt. subzistenta si o casa la tara eu o vad ca cea mai buna..decit fuga in munti. Parerea mea vb lui Nicu Vacaroiu.

    Apreciază

    • saccsiv said, on aprilie 1, 2023 at 6:38 pm

      Paracels

      Casuta e o etapa, nu o solutie finala.

      Apreciază

      • Teo said, on aprilie 1, 2023 at 10:03 pm

        Si mai cred, bazat tot pe profețiile sfinților părinți că TIMPUL IN CARE VA TREBUI SĂ NE CĂUTĂM SCĂPAREA IN MUNȚI ȘI-N PUSTIETĂȚI va fi in timpul domniei lui Antihrist, mai exact imediat după inscăunarea sa (la Ierusalim!)! In primii 3,5 ani el se va arăta/preface a fi bun și tolerant cu cei ce i se vor inchina pentru ca mai apoi in ultimii 3,5 ani (va ,,domni” 7 ani) când Pământul nu-și va mai da roada sa (căci Bunul Dumnezeu Va trimite arșiță și secetă mare) să-și dea arama neputinței pe față: ,,De unde să vă dau eu hrană daca DUMNEZEU NU TRIIMITE PLOAIE”?!?!?!! Bineințeles, constrângeri uriașe vor fi și până atunci, esențial este să nu acceptăm nici un compromis cu statul despotic și ateu și să evităm cu orice chip/cost sa fim inventariați/inregimentați in serverele Fiarei de la Bruxelles adică, mai pe șleau FĂRĂ ACTE BIOMETRICE, FĂRĂ CIPURI IN/PE TRUP și bineințeles FĂRĂ VAXX-URI ARNm!

        Apreciază

      • saccsiv said, on aprilie 2, 2023 at 1:17 pm

        Teo

        Asa, si? Am zis eu de ani de zile altceva?
        Inclusiv in acest articol. Am scris eu sa plecam acum in pustie? Nu. Am scris sa ne pregatim.

        Apreciază

  18. issoss editor said, on aprilie 1, 2023 at 4:43 pm

    Profeția Sf.Efrem nu este de comentat, mântuire va fi așa cum spune textul, „în munţi şi în dealuri şi în locuri pustii, cu multe rugăciuni şi plângeri nesuferite.“ Va fi mântuire peste tot, pentru cei care le vor suporta pe toate, cu răbdare și plângeri și pocăință, și la final cu mucenicie. Mântuirea acesta însă va fi mucenicească, deoarece performanțele nanotehnologiei din vaccinuri, dronelor moderne și sateliților efectiv nu prea lasă loc de scăpare omenească. Va fi supraviețuire doar pentru cei pe care Dumnezeu îi va „acoperi“, așa cum spun alte profeții, deoarece supraviețuirea omenească nu va fi cu putință.

    DAR, pentru cei care totuși își propun o perioadă de supraviețuire și libertate și nesupunere față de sistemul antihristic, atât cât le va permite Bunul Dumnezeu, totuși este bine să luăm aminte la locația unde vrem să fugim. Din acest punct de vedere există o singură variantă și aceasta este cea din titlu, adică FUGA ÎN MUNȚI (mai exact aș completa – ÎN PĂDURILE DIN MUNȚI). Și nu în orice munți și în orice păduri, ci în pădurile de conifere care există la altitudini mari. Pădurile de foioase din zona de dealuri și zona de munte trebuiesc excluse pentru supraviețuire și „fuga de sistem“:
    https://issossproject.wordpress.com/2020/03/08/ghid-de-supravietuire-22-despre-padurile-de-foioase-cateva-avantaje-si-multe-pericole-mortale/

    Sunt foarte, foarte multe aspecte de învățat despre supraviețuirea în păduri, pe internet există o mulțime de articole în această privință, câteva idei utile pot fi găsite și în aceste articole:
    https://issossproject.wordpress.com/2020/03/09/ghid-de-supravietuire-24-cunoasterea-buretilor-de-padure/
    https://issossproject.wordpress.com/2019/04/16/modelul-cretan-de-anduranta-si-supravietuire-carti-recomandate-pentru-supravietuire/
    https://issossproject.wordpress.com/2020/03/10/ghid-de-supravietuire-24-aspecte-cu-privire-la-conflictul-militar-in-interiorul-unei-paduri/

    Apreciază

    • Clement said, on aprilie 3, 2023 at 7:12 pm

      Tinta sunt copiii nascuti si ne-nascuti Pe acestia ii vor lua de langa parintii lor si din pantecele mamelor.
      Chinezii au creat fiinte himere si nu doar ei au devenit uneltele satanei.
      Credeti ca rusii au interzis experimentele sinistre pe femei fecundate cu spermatozoizi non-umani?
      Pruncii nostri sunt toti injectati cu cate 6 ” vaccinuri” in primele zile de viata in maternitati si mamele sau nu au habar sau constiente ii lasa pe mainile vrajmasului cu ecuson de pediatru.
      Dumnezeu va alege pe cine va salva si cu siguranta va alege multi amarati care traiesc pe piscurile Anzilor, in padurile Siberiei, in corturile nomazilor din Sahara si prin satele uitate de ” civilizatie” din curbura Carpatilor..
      https://www.g4media.ro/china-un-experiment-genetic-care-a-inserat-gene-de-tardigrade-in-celule-stem-umane-ar-putea-duce-la-aparitia-unor-super-soldati-rezistenti-la-radiatii.html

      Apreciază

      • Felix said, on aprilie 3, 2023 at 7:36 pm

        Tinta vor fi si barbatii apti de incorporare daca va fi si pentru romani mobilizare generala….cam intr-acolo se indreapta perspectiva!
        Numa ca acolo nu mai putem invoca scuze de fatalai: mvai noi nu suntem pregatiti de plecat in munti, daramite pe front!
        Ce ne facem daca acumulam vreo piatra la rinichi…bla…bla

        Apreciază

      • Felix said, on aprilie 3, 2023 at 11:01 pm

        Sfantul Athanasie cel Mare, desi spunea ca „s-a pregatit pentru o mie de morti”, a fost forţat să se ascundă de la faţa prigonitorilor lui, chiar şi într-o fîntînă, într-un mormînt, prin casele unor oameni şi în pustie.
        De două ori a fost forţat să scape la Roma.
        Odata Sfantul Athanasie cel Mare, prigonind fiind, trecea cu o barca pe un rau unde s-a intalnit cu arian care l-a intrebat:
        Nu l-ai vazut pe Athanasie Arhiepiscopul?

        Sfantul Athanasie i-a raspuns:

        Ba da, am trecut pe langa el, vaslea in sus pe rau!

        Multumesc! a zis arianul. Si a inceput sa vasleasca ca sa-l prinda chipurile pe Sfantul Athanasie.
        Daca-l prindeau il ucideau. Dar daca Dumnezeu l-a acoperit, Sfantul Athanasie nu s-a descoperit, s-a ascuns atat cat i-a stat putinta.
        Putem spune ca a fost las?
        Sau ii putem imputa ca ar fi putut sa ia cununa muceniciei si a ratat-o?
        Caci asa reiese din cugetarea celor care contesta ascunderea in vremea prigoanei!

        https://sfantulnicolaevelimirovici.wordpress.com/2013/01/18/18-ianuarie-pomenirea-sf-atanasie-cel-mare/

        Apreciază

      • Felix said, on aprilie 4, 2023 at 6:50 am

        Dumnezeu dă daruri la eroi, nu la milogi – YouTube

        Vlad Herman: Părintele Arsenie Papacioc: „Harul lui Dumnezeu nu vine la toţi milogii, vine la eroi”
        https://vladherman.blogspot.com/2012/10/parintele-arsenie-papacioc-harul-lui.html?m=1

        Apreciază

      • Felix said, on aprilie 4, 2023 at 7:09 am

        Si putina caterinca dedicatie pentru cei care iau in raspar tema articolului postat de fratele Vasile!
        Dana Budeanu i-a dedicat lui Eminescu poezia „Fătălău-Frumos din lacrimă“
        https://www.timesnewroman.ro/monden/dana-budeanu-i-a-dedicat-lui-eminescu-poezia-fatalau-frumos-din-lacrima/
        ✌👇
        Fatalaul
        de Tudor Arghezi

        Cu vreo citva tuleie,
        Ma, tu semeni a femeie,
        La sprinceana
        Fetiscana,
        Subsuoara
        De fecioara,
        Ai picioare
        Domnisoare,
        Coapsa lata
        Adincata,
        Ca-n zuvelci;
        Urechile, ca doi melci;
        Doi zulufi cu doi circei;
        Doua boabe de cercei
        Dezlipite, de muiere.
        Si – al dracului! – a miere
        Si a tiparoase
        Hoitul tau miroase.
        Ti-este mina
        Ca zmintina.
        Degetele ti-s –
        Parca ti le-a scris –
        Gemene,
        Sa semene;
        Degetele; ca viermusii,
        Pielea: pielea corcodusii.
        Solz de sticla-n unghie.
        Ochiul tau injunghie.
        Gura ta subt firisoare-i
        Pafta cu margaritare.

        Buzei tale apa da
        Fintina si leapada.
        Fata, de cum te-o vedea,
        Ca din vint ramine grea,
        Caci pleoapa de ti-o ridici
        O ciupesti cu trei furnici.

        O fi fost ma-ta vioara,
        Trestie sau caprioara
        Si-o fi prins in pintec plod
        De strigoi de voievod?
        Ca din oamenii de rind
        Nu te-ai zamislit nicicind.
        Doar anapoda si spirc.
        Cine stie din ce zmirc,
        Morfolit de o copita
        De faptura negraita
        Cu coarne de gheata,
        Cu coama de ceata,
        Cu uger de omat –
        Iese asa fel de fat.

        Din atita-mparechiere si impreunare,
        Tu ai iesit tilhar de drumul mare.
        Na! tine o tigare.

        Fatalaul – Tudor Arghezi-
        https://www.tudorarghezi.eu/opere/poezii/fatalaul.html#.ZCsIrvdI7ZE

        Apreciază

  19. Felix said, on aprilie 1, 2023 at 8:37 pm

    Parintele Nicolae Steinhardt scria:

    „Cred în Hristos Dumnezeu.
    Cred în Duhul Sfânt, care suflă unde şi când vrea, spre scandalul şi zăpăceala fariseilor, angeliştilor şi habotnicilor, care, ca şi Tatăl şi Fiul, vrea altceva decât numai forme, filosofie, dovezi istorice şi doctorale.
    Căruia îi este lehamite de ţapi şi viţei sub orice chip, pricepându-se a-i desluşi şi identifica în formele lor cele mai moderne şi mai neaşteptate”.

    Sintagma aceasta a Parintelui Nicolae Steinhardt ne smereste caci noi dorim cu logica sa abordam ceea ce poate fi asimilat doar prin credinta.
    Prea multa abordare psihologica a cuvintelor spuse de Duhul Sfant prin gura traitorilor in Hristos.
    Realitatea este asa cum spunea, Tutea, „Omul nu e dispus, de dragul unei minorităţi, să ajungă iobag. Nici ultimul măturător nu este dispus să renunţe la libertate”
    Numai ca toti care ar fi putut sa renunte acum la confortul caldicel si nu se incumeta, o vor face silit dupa introducerea monedelor digitale atunci cand, treptat, toate proprietatile vor trece la stat – la statul unic mondial de fapt.
    Acea desproprietarire fortata si dictata digital nu va avea niciun castig spre mantuirea celor care vor fi faliti.
    Daca ar face-o de pe acum ar putea avea un rol mantuitor, caci ar putea ajuta si pe altii.
    Dar oamenii nu cred ca li se va intampla asta si atunci merg tantosi cu incredere in sinea lor valoroasa.
    Parintele Serafim Rose scria in acest sens:

    „Opusul inimii iubitoare care primeste descoperirea lui Dumnezeu este calculul facut cu sange rece pentru a obtine tot ce se poate de la oameni. In viata crestina acesta duce la masluire si la toate felurile de sarlatanie”.

    Cei precum Grigore si alti comentatori contestatari cred în ceva în aşa fel încât ar fi in stare să-ţi taie capul dacă nu eşti de acord cu ei, nu fac decât să-şi arate slabiciunea fiind atât de nesigur pe ei, încât trebuie să ne „convertească” ca să fie siguri ca ei însuşi cred in ceea ce ne spun.
    Este o falsa problema asa cum o pune Grigore si alti contestatari. De ce?
    Din simplu motiv ca neavand harul simtit in trup n-avem cum sa bravam ca ramanem in societate pentru a fi mucenici. Este prostie.
    Sfantul Siluan Athonitul sublinia ca toti cei care nu au harul simtit in trupul lor si cuteaza a se duce catre mucenicie se leapada de Hristos!
    Este cu totul alta situatie daca ne vor gasi ei.
    Atunci va fi fara voia noastra si ne va acoperi harul marturisim pe Hristos!
    Deci toate lucrurile marete implica si inimi mari.
    Pentru ca ne spune Scriptura ca omul care nu-si deschide inima nu este receptiv sa primeasca har.
    „Inima este mai adanca decat toate, si ea este omul; si cine il va cunoaste pe acesta? Eu Domnul, Cel ce cercetez inima si rarunchii, ca sa dau fiecaruia dupa caile lui si dupa roadele obisnuintelor lui” (Ieremia 17, 9-10).
    Traducerea romaneasca actuala nu urmeaza mereu Septuagintei; la acest pasaj spune altceva.
    Dumnezeu asteapta de la noi arderea inimii, si apoi marturisire cu buzele.
    Si cand priveste la om, vrea sa vada ca-si largeste sincer inima, ca sa ajunga harul in adancul inimii. Si numai conlucrarea pe care o facem cu harul in adancul inimii noastre, va merge cu noi dincolo in vesnicia alba.
    Sfantul Sofronie Saharov scria:
    Prin straduinta de a dobandi multe bunatati pentru multi ani si prin aceasta a se simti pazit, sufletul este supus instrainarii de har, care intuneca desavarsit mintea si impietreste inima.
    Astfel crestinul se preda desertaciunii si nebuniei inchinarii la idoli (Coloseni 3, 5)
    Schimonahia Nila profetea:

    „La venirea lui antihrist se va lăsa aşa o foamete, încât se vor epuiza cerealele când vor începe prigoanele asupra creştinilor, grăbiţi-vă să plecaţi în exil cu primul şuvoi (in munti), faceţi-vă luntre şi punte, dar să nu rămâneţi. Cei care vor pleca primii se vor mântui. Toate acestea le veţi vedea cu ochii voştri, generaţia voastră va întâlni venirea lui antihrist”.
    Nu vor putea rezista in fata tavalugului antihristic acei crestini care nu au dobandit o minima detasare si indiferenta fata de acele de maruntisuri cotidiene care pentru atatia oameni care nu-L iubesc pe Hristos constituie insasi urzeala si fondul vietii lor, a firilor incapabile de marinimii si care nu pot concepe ideea de jertfa.
    In refugiul acela care va fi proniator in munti, conform Apocalipsa 12, 14 – unde Femeia (Biserica reprezentata de crestinii traitori) va fi hranita in munti 3 ani si jumatate prin Pronia Dumnezeiasca -, trebuie sa fim pregatiti a fi singuri cu noi insine, fara delectari mondene, ocupatii, distrageri, fara o relatii zilnice de convorbiri si rasete cu ceilalti, fara avea cu cine sa te certi, pe cine sa surduchesti ori sa pisezi, sa tachinezi, fara niciun zgomot de fond, fara niciunul din adjuvantele care – nici nu ne dam seama – ne inlesnesc putinta de a trai si umple timpul in conditii care la drept vorbind inseamna a-l fenta, a omora timpul de plictiseala.
    Acolo in refugiul din munti, vom gasi numai ce vom aduce cu noi (sinele nostru) si nu vom mai putea fugi de noi insine.
    Vai de cei, insa, in stare de dependenta de activitati exterioare, a caror viata a depins exclusiv de relatiile cu mediul exterior si care au devenit robii zgomotului de fond, conectarii la net, urmaritul stirilor la tv etc – in sens larg!
    Sfintii Parinti considera moartea naprasnica – subita – ca un neajuns, ca un blestem.
    Noi avem mereu treaba, cand ne va dat sa murim ni se va parea ca lasam treburile nerezolvate si ca nu ne putem ingadui/permite atunci Parusia.
    Deci sa fim mai putin obsedati de treburi si desertaciuni.
    Moartea ne surprinde mereu nepregatiti nu numai din punct vedere eshatologic, ci si cu treburi neterminate, cu agenda incarcata.
    Dar adevaratii crestinii se leapada de asa-zisele treburi, tocmai pentru a fi mereu gata si oricand sa moara (cu valiza facuta, cum ar veni).
    Am atatea de facut, zice credinciosul; oare de Parusie imi arde mie acum, oare am eu vreme sa mor?
    Oare nu-mi este agenda supraincarcata?

    Parintele Athanasie Mytilineos conchide:

    Profeția este superioară evenimentelor, dar este verificată de fapte și profeția este fixată de implinirea faptelor.
    Și să nu uităm:
    vom afla profeția din Vechiul Testament, valoarea Vechiului Testament, fără de care Noul Testament este, subliniez, incomplet.
    Nu știm cine este Iisus Hristos fără Vechiul Testament, pe care atât de mulți îl subestimează.
    Greșeală!
    Noul și Vechiul Testament reprezinta Biblia.
    Nici Vechiul Testament nu este superior, nici inferior Noului Testament, ci amandoua reprezinta Biblia.
    Și acolo vom găsi profețiile, identitatea lui Iisus Hristos.
    Deci ce avem în Vechiul Testament? Profețiile!
    Ce avem în Noul Testament? Faptele!
    Persoana lui Iisus Hristos!
    Deci să nu uităm acest lucru, pentru că cunoașterea profețiilor este începutul și baza credinței conștiente.
    Vrei să crezi conștient?
    Nu v-ați intemeiat credința voastră?
    Duceti-va la Profeți.
    Duceti-va la Vechiul Testament.
    Și anumite profeții în sine sunt pecetluite ermetic.
    Închise ermetic.
    Amintiți-vă de famenul etiopian care a citit la Isaia.
    Citea cu voce tare, era un obicei atunci să se citească cu voce tare.
    El a fost trimis de Dumnezeu la Apostolul Filip:
    „Citesti?” Înțelegi ce citești?”
    „Cum aș putea eu”, spune famenul, „să înțeleg dacă nu am pe cineva care să mi le explice?”
    Și vă întreb:
    „Aici este profetia Prorocului Isaia? Pentru famen sau pentru altcineva!”
    Nu înțelege nimic.
    Profeția este pecetluită ermetic.
    Nu se poate explica profeția dacă nu are pe cineva.
    Pe cine?
    Famenul are nevoie de un profet.
    Profetul a scris profeția, profetul trebuie să explice profeția.
    Profetul exprimă și profetul interpretează.
    Este foarte important.
    Și acum aici cine profețește?
    Iisus Hristos!
    A profețit și a analizat profeția.
    Când, în Ziua Invierii Sale, i-a insotit pe cei doi pe cei doi Apostoli la Emaus:
    „Începand”, spune Luca acolo, „de la Moise și de la toți prorocii, le-a tălmăcit toate scripturile despre El;
    El le-a explicat celor doi ucenici despre El însuși de la profeți.
    De la toți profeții. Ati văzut?
    Deci destinatarii unei profeții trebuie să aibă harul Duhului Sfânt.
    Dacă nu au harul Duhului Sfânt, o vor rastalmaci.
    Ο δεκτός ενιαυτός του Κυρίου. | ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ
    https://tasthyras.wordpress.com/2022/09/01/%ce%bf-%ce%b4%ce%b5%ce%ba%cf%84%cf%8c%cf%82-%ce%b5%ce%bd%ce%b9%ce%b1%cf%85%cf%84%cf%8c%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%cf%85%cf%81%ce%af%ce%bf%cf%85/#more-56341

    Apreciază

  20. neofit333 said, on aprilie 1, 2023 at 9:03 pm

    Acum 7 ani o bătrânică, care între timp s-a mutat la cele veșnice, Domnul să o odihnească, a bătut la mine la ușă cu ochii plânși și obrajii arși de lacrimi, pt prima dată am văzut răni făcute de lacrimi pe fața unui om.

    Primise o notificare prin poștă, că pământul îi va fi confiscat pt neplata impozitului pe ultimii 2 ani de zile. Bătrână, neputincioasă și fără venit, nu avea cu ce să achite cei 150 lei pt impozitul pe teren. I-am dat banii și a plecat tremurând cu ei strânși în mână ca-n menghină.

    Având în vedere digitalizarea extremă la care se va ajunge, eliminarea banilor lichizi, plus sistemele de urmărire electronică din ce în ce mai avansate, NU CRED că o casă la țară sau cultivarea pământului pe un teren cumpărat ne va ajuta să rezistăm. Nu se poate conviețui cu Cezarul, pt că ar însemna să facem compromisuri cu efecte dezastruoase.

    Singura soluție va fi ruperea completă de societate, prin crăpăturile pământului, unde cu milă de la Dumnezeu, rugăciune, poame, legume și verdețuri, unii vor rezista eroic iar alții vor muri pe cale, dar își vor primi cununa pt nepărtășia cu s i s t e m u l .

    Însăși utilizarea rețelei world wide web (www=666), arată cât de slab pregătită este suflarea celor care vor să se smulgă din ghearele s i s t e m u l u i .
    De parcă Cezarul nu are ochi să identifice cele câteva bărcuțe (bloguri) de salvare care vor să scape din valurile învolburate ale balaurului contemporan.

    Trebuie găsite alte soluții, internetul nu e una. Cu puțin efort, se pot identifica și comentatorii de pe bloguri, youtube, mail, facebook, whatsapp, etc.
    Atâta timp cât sistemul le aparține, totul le aparține.

    NU MAI FACEȚI RATE LA CASE ȘI MAȘINI, că a sosit timpul să nu le mai puteți plăti dacă nu acceptați compromisuri majore. O tărăboanță de 5-6000 de lei e suficient pt a vă descurca.
    Vine vremea când le veți abandona de bună voie, pt că nu le veți mai putea deține fără elemente biometrice și cipuri implementate în acte și organism.

    Rugați-vă să vă întărească Dumnezeu la vreme de încercare!
    Soluție omenească nu este. Oamenii vor fugi ca iepurii, din calea ogarilor și a gonacilor.

    E vremea lui scapă cine poate ! (știți voi cine a spus vorba asta)

    Apreciat de 1 persoană

  21. Felix said, on aprilie 2, 2023 at 10:39 am

    „Toate organizaţiile bisericesti”, a zis Parintele Serafim Rose, „în cele din urmă, îşi vor pleca capul lui Antihrist.” (Citat din Părintele Serafim Rose, Împărăţia cerească, p. 107)

    Cerându-i-se să explice, Părintele Serafim Rose a spus că toate organizaţiile bisericesti, prin însăşi virtutea existenţei lor, vor trebui să se supună unui lider mondial – antihrist – şi să fie „recunoscute” de către el pentru a continua să existe.

    Ne lamurim inca o data prin Sfantul Iustin Popovici de ce institutia bisericeasca si cei care o confunda cu Trupul Bisericii lui Hristos isi vor pleca capul lui antihrist!

    Dogmatika Pravoslavne Crkve – Tom III (prvi deo) – Strana 165 – Svetosavlje
    https://svetosavlje.org/dogmatika-pravoslavne-crkve-tom3-1/165/

    Sinoadele Ecumenice reprezinta, fără îndoială, conștiința dogmatica a Bisericii lui Hristos.
    Sinoadele sunt cele mai desăvârșite marturisiri de credinta și ne arata si mărturisesc Adevărul lui Hristos.
    Și cu acestea apărăm credinta ortodoxa.
    Din moment ce Dumnezeul-Om Domnul Hristos este Întruparea Adevărului = Atot-adevărul, pentru Parintii de la Sinoade fiecare abatere de la Adevar constituie o lupta împotriva Bisericii, de fapt, o cadere de la Hristos și o apostazie de la Dumnezeul-Om.
    Și aceasta este întreaga lucrare a lui Antihrist și a înaintemergatorilor săi.
    Sfinții Părinți, acești ochi prea luminati ai Bisericii, ne arata și marturisesc că ereticii sunt — „înaintemergatorii lui Antihrist”.
    Așa cum venirea și activitatea Antihristului vor fi in intregime — „prin lucrarea lui Satana”, tot așa este activitatea fiecărei erezii — prin lucrarea diavolului.
    Părinții purtători de Dumnezeu ai Primului Sinod Ecumenic susțin că ereticii — sunt „purtatori de diavol care lucrează prin ei” și astfel își face diavolul lucrarea fără de minte și distrugătoare de suflet.
    Mărturiile patristice ne arata:
    în fiecare erezie și în spatele fiecărei erezii, diavolul este ascuns și lucreaza!
    De aceea Sfinții Părinți ai Soboarelor Ecumenice sunt adversari atât de ireconciliabili ai fiecărei erezii.
    De aceea sunt ereticii anatemizati atât de unanim și soborniceste.
    De vreme ce toți Părinții prezenți la Sinodul al VI-lea Ecumenic au semnat Hotărârile Dogmatice: „Sfântul Sinod a proclamat:

    Noi toți credem în acest fel; Una este credința. Cu toții credem acest lucru; Cu toții am semnat la unison și in comuniune. Aceasta este credința Apostolilor; Aceasta este credința Părinților, aceasta este credința ortodoxă.
    Lui Nestorie, Eutihie, Dioscor anatema!
    Lui Apollinarie și Sever anatema!
    Lui Serghie și Honorius anatema!
    Toți ereticii sa fie anatema!
    Sfântul Sinod Ecumenic de la Calcedon a luat această decizie:

    Nu permitem nimănui să se pronunțe, să scrie și să compună o altă marturisire deccredință decât cea a Sfinților Părinți, adunați in Soboare de Duhul Sfânt.
    Dacă cineva îndrăznește sau compune o altă credință sau o proclama, să fie aceștia, dacă sunt episcopi sau clerici, să fie excomunicați: un episcop sa fie depus din episcopie, un cleric depus din preotie și laicii să fie supusi anatemei!
    Judecata Bisericii a statuat întotdeauna că merită să fie condamnat oricine fie modifica ceva prin eliminare la marturisirea de credință, fie adaugă ceva la marturisirea de credință.
    Căci credința, care ne-a fost dată mostenire intreaga de la apostoli, nu permite nici adaugirea, nici eliminarea cuvintelor.
    Erezia este puterea distrugătoare de suflete care îl cufundă pe om în toate morțile, pentru că îl desparte de Biserica lui Hristos, Singura în care se gasesc nemurirea și viața veșnică pentru o ființă umană.
    Sfinții Părinți ai Sinodului al șaptelea ecumenic se pronunță:

    „Este evident că erezia desparte pe fiecare om de Biserică”.

    Ereticii iau de obicei unele versete din Sfintele Scripturi inspirate de Duhul lui Dumnezeu și, prin ratiunile lor nelegiuite, desfigurează ceea ce este pronunțat corect de Duhul Sfânt!
    Acest lucru este subliniat de Apostolul Petru, zicând:
    „sunt unele lucruri cu anevoie de inteles, pe care cei nestiutori si neintariti le rastalmacesc, ca si pe celelalte Scripturi, spre a lor pierzare” (II Petru 3, 16).
    Căci ereticii sunt ahtiati să răsucească cuvintele, după dorința lor egoista, sa rastalmaceasca sensul dogmelor adevărate și dumnezeiesti.

    Ereticii vor să ne impresioneze pe noi, creștinii ca pe niște copii naivi, cu sofismele lor.
    Ereticii suferă de o neînțelegere a Tradiției Bisericii și, după ce s-au vatamat cu aceasta boala mortala, și-au stricat mințile.
    Căderea de la Adevăr este orbirea minții și a ratiunii.
    Cuvintele Mantuitorului, „porțile iadului”, nu vor birui Biserica, așa cum au fost interpretate de Sfinții Părinți ai Sinodului al V-lea Ecumenic semnifică:
    „gura si limba aducatoare de moarte a ereticilor” = „portile iadului”

    Sfantul Iustin Popovici:

    Sfantul Grigorie Palama, ne aduce Buna Vestire Apostolica:

    Pacatul ne desparte, fara indoiala, de Biserica, si numai pocainta ne impaca cu Biserica;
    Iar păcatele împotriva Adevărului Bisericii sunt grave pentru toți.
    Chiar și episcopii eparhiilor, învățătorii autorizați ai Adevărului, nu sunt scutiti de această canon: dacă rămân credincioși Tradiției Duhului Sfant și lucrează în armonie cu întreaga invatura de credinta a Bisericii si dacă marturisesc credinta ortodoxa nestirbita în eparhiile lor, atunci ei sunt în Adevăr.
    Dar dacă episcopii se abat de la credinta Bisericii Sobornicesti, își pierd nu numai harul arhieriei, ci și însăși calitatea de creștini, iar anatemele lor nu mai au nicio valoare.
    Nu numai episcopii, ci chiar Biserici locale întregi pot cadea de la Adevăr, astfel încât Confesiunea Franco-Latină (Romano-Catolicismul) nu s-a întors încă la Ortodoxie.
    Biserica, Stâlpul și Temelia Adevărului, nu este mai puțin statornică și fermă, bazându-se temeinic pe cei care marturisesc adevărul dogmatic ortodox – numai acestia fac parte din Trupul Bisericii Sobornicesti.

    Toți cei partasi in Trupul Bisericii Sobornicesti marturisesc adevărul lui Hristos, iar cei care au abandonat adevărul marturisirii de credinta ortodoxa s-au taiat, prin urmare, din Trupul Bisericii.
    Minunea infailibilității Bisericii se realizează doar în comuniune de credinta cu Trupul întregii Biserici Sobornicesti.
    Aceasta înseamnă că infailibilitatea Bisericii rămâne, în cele din urmă, privilegiul exclusiv al lui Hristos, dreptul lui Hristos, Capul Bisericii, care le dă oamenilor darurile Duhului Sfant — în special arhieriei apostolice — de care unii pot fi nevrednici, insa continua să trăiască și să se manifeste în Trupul Său ca un întreg sobornicesc.
    Biserica, Trupul lui Hristos, îmbrățișează în egală măsură îngerii și oamenii neprihăniți din toate timpurile.
    Noi, cei din lumea pământească, știm, de la Dumnezeul-Om: Adevărul este Dumnezeul-Om.
    Adevărul este Logosul Dumnezeului întrupat; Adevarul este Trupul Dumnezeului-Om Hristos = Biserica. Această veste bună a fost vestită de Dumnezeul Atotputernic și de Însuși Domnul Hristos și s-a arătat împlinita în lumea pământească, care se îneacă în marea fără țărm a minciunilor: „Eu sunt Adevărul”.
    Și acesta este Adevărul, care este singura cale spre viața veșnică și viața veșnică însăși, cu toate lucrurile sfinte și frumusețea divină, la care ochiul omului nu a privit, și urechea nu a auzit, și inima omului nu a ajuns.
    Tot ceea ce este Dumnezeul-Om este infinit și nelimitat din toate punctele de vedere.
    Iar Dumnezeul-Om – Adevărul eliberează ființa umană de toate limitările ucigașe.
    Acestea sunt păcatul, moartea și diavolul.
    Acestea trei se străduiesc cu toată puterea lor să limiteze infinitatea asemănătoare lui Dumnezeu a omului și a dorului de Dumnezeu, să slăbească, să abata, să captureze, să paralizeze, să distrugă, să reducă pe om la stadiul de non-ființă și astfel să-l arunce pe om în iadul lor teribil care luptă cu Dumnezeu, în care nu există sfârșit nici in chinuri, nici in orori, nici in hule, nici in răutate.
    Eliberarea de aceasta cum o dobandim?
    Numai prin Domnul Hristos și prin libertatea Dumnezeului-Om care este in Hristos.
    El a spus:
    „Și veți cunoaște adevărul și adevărul vă va elibera.”
    De cine ne elibereaza? — de păcat, de moarte și de diavol.
    Într-adevăr, Domnul Hristos Atotmilostiv a eliberat neamul omenesc de cele trei cumplite,
    antihristice: păcatul, moartea și diavolul.
    Și eliberează în mod constant pe oricine dorește.
    De aici vestea bună a Sfântului Apostol și porunca:
    „Stați în libertatea cu care Hristos ne-a eliberat și nu vă mai lăsați prinși din nou în jugul sclaviei”.
    Și acest lucru este posibil pentru oricine crede.
    Potrivit promisiunii Atotmilostivului Milosard și a Atotcuprinzător: „Toate lucrurile sunt cu putință celui ce crede”.

    Dogmatika Pravoslavne Crkve – Tom III (drugi deo) – Strana 40 – Svetosavlje
    https://svetosavlje.org/dogmatika-pravoslavne-crkve-tom3-2/40/

    Ereticul Teologos, din Athos, afirmă că Ortodoxia s-ar fi exprimat la sinodul din Creta | Daniel Vla – Ortodoxie, Țară, Românism
    https://danielvla.wordpress.com/2023/04/02/ereticul-teologos-din-athos-afirma-ca-ortodoxia-s-ar-fi-exprimat-la-sinodul-din-creta/

    Apreciază

  22. Felix said, on aprilie 2, 2023 at 12:37 pm

    Parintele Athanasie Mytilineos:

    Erezia nu este altceva decât interpretarea dogmelor, a Scripturii, a Sfintilor Parinti prin intermediul raţiunii umane, a logicii.
    Este, aşadar, încercarea omului de a înţelege cu logica sa tainele lui Dumnezeu. Şi, atunci când omul încearcă să înţeleagă cu ratiunea ceea ce nu poate fi înţeles, mai departe, vrea şi să clasifice aceste adevaruri revelate prin Duhul Sfant. Vrea, adică, să înţeleagă logic ceea ce este dincolo de logică. În încercarea aceasta a lui, de a pricepe cu ajutorul raţiunii ceea ce este dincolo de limitele înţelegerii umane, în mod firesc, nu va putea să surprindă toate aspectele adevarului revelat, şi va eşua. Iar aici apare erezia. Aşadar, erezia este rezultatul încercării omului de a înţelege în mod raţional Cuvântul lui Dumnezeu, adică a descoperirii voii Lui Dumnezeu, căci, repet, descoperirea de la Dumnezeu este dincolo de înţelegere, de a pricepe cu mintea, este dincolo de logica noastră.
    De exemplu, Dumnezeu îi spune lui Avraam: ,,O să ţi se nască fiu, acum, la vârsta aceasta de 100 de ani”.
    Dacă ar fi gândit raţional, cerebral Avraam ar fi zis: ,,Oare, este cu putinţă să se întâmple asemenea lucru?”. Imediat ce va începe să treacă prin filtrul raţiunii aceste gânduri, va trage concluzia, în mod ,,logic”, că acest lucru nu este posibil: ,,Cum să fie cu putinţă aceasta, de vreme ce am ajuns la 100 de ani?”. Însă, atunci când va spune: ,,Eu nu pot pricepe cum se poate întâmpla acest lucru, dar, de vreme ce Dumnezeu spune asta, cred că se poate întâmpla, mă încred în harul lui Dumnezeu”, din acel moment nu se mai îndoieşte deloc. Dacă, însă, ar fi încercat să gândească ,,logic”, raţional, să nu se încreadă în cuvintele Domnului, sau să înţeleagă strâmb ceea ce Dumnezeu i-a spus, din acel moment s-ar fi expus şi Avraam ereziei.

    Sfantul Iustin Popovici:

    Numai „inimile – smerite prin unirea în dragoste” ajung „la toate bogățiile convingerii depline a cunoasterii, la cunoașterea prin Duhul Sfant a tainei lui Dumnezeu și a Tatălui și a lui Hristos”: Biserica.
    Dar inima, fiind in dragoste unită „cu toți sfinții”, cu inima tuturor membrilor Trupului Bisericii Sobornicesti, cu inima soborniceasca și sfanta a Trupului Bisericii, dobândește încredere deplină în omnipotența și atotputernicia lui Hristos și în harul Tainelor Sale: Biserica.
    Aceasta constituie desavarsirea supremă a cunoasterii umane în această lume, „omnisciența” ei.
    Prin Botez și har, inima cunoaște direct și prin experienta tot ceea ce trebuie să știe pentru viața sa veșnică în această lume și dincolo de lume.
    Și ce cunoaștere a rațiunii lipsite de credinta a omului poate fi comparată cu aceasta?
    Și nu sunt toate aceste cunoștințe rationale, de fapt, o mascata ignoranță, sau cunoștințe care în mod inevitabil degenerează, regresează în ignoranță?
    Este un fapt evident pentru om.
    Atâta timp cât omul este un dușman al lui Hristos Dumnezeul-Om prin „justificare logica”, el trăiește „în fapte rele”, și se dezintegrează, putrezind în gândurile și ideile sale târâtoare.
    Această justificare (indreptatire) logica este numită pe bună dreptate de Apostolul înțelept al lui Dumnezeu „un rationalism putred”.
    Dogmatika Pravoslavne Crkve – Tom III (prvi deo) – Strana 55 – Svetosavlje
    https://svetosavlje.org/dogmatika-pravoslavne-crkve-tom3-1/55/

    Sfantul Siluan Athonitul ne incredinteaza:

    Cititi mai mult Evangheliile, Epistolele Apostolilor si scrierile Sfintilor Parinti; prin citirea lor sufletul cunoaste pe Dumnezeu si mintea e atrasa de Domnul, incat uita cu desavarsire lumea.
    Domnul a zis:
    „Acolo unde sunt Eu, acolo va fi si slujitorul Meu si va vedea slava Mea”
    (Ioan 12, 26).
    Dar din Scriptura Duhul Sfant trece in suflet si sufletul simte in el o dulceata placuta.
    Dar oamenii nu inteleg Scriptura; ea este pecetluita.
    Dar cand Duhul Sfant ne invata, totul va fi inteles si sufletul se va simti ca in cer, caci acelasi Duh Sfant este si in cer, si pe pamant, si in Sfanta Scriptura, si in sufletele celor care iubesc pe Dumnezeu.
    Dar fara Duhul Sfant oamenii ratacesc si, desi invata neincetat, nu pot sa-L cunoasca pe Dumnezeu si n-au cunoscut odihna in El.
    Nici Scripturile nu pot fi intelese cu mintea, pentru ca si in Scriptura vorbeste Duhul Sfant.
    In ceruri toate viaza si se misca prin Duhul Sfant.
    Dar pe pamant este acelasi Duh Sfant.
    El viaza in Biserica Ortodoxa, Duhul viaza in Tainele Bisericii, in Sfintele Scripturi, in sufletele credinciosilor.
    Duhul Sfant, a asezat in Biserica episcopi (Fapte 20, 28), si in Duhul Sfant ei au puterea de a lega si dezlega pacatele (Ioan 20, 21-22).
    Ei sunt mostenitorii apostolilor si, dupa harul lor, ne duc la Hristos.
    Daca gandesti:
    „Duhovnicul meu este nexperimentat si prins in zadarnicii; ma voi calauzi singur dupa carti”, esti pe o cale primejdioasa si aproape de inselare.
    Cunosc pe multi care s-au amagit asa in gandurile lor, si din pricina dispretului fata de parintele lor duhovnicesc, n-au inaintat duhovniceste.
    Ei uita ca in Taine lucreaza harul Duhului Sfant, care ne si mantuieste.
    Asa ii amageste vrajmasul pe crestini, ca sa nu mai existe rugatori, dar Duhul Sfant ne intelepteste cand facem ascultare de duhovnicii nostrii.

    Sfantul Iustin Popovici:

    Duhul Sfant este daruit celor care IL cauta prin credinta in
    Dumnezeul-Om, prin rugaciune, prin iubire, prin smerenie, prin fiecare virtute din Biserica Dumnezeului-Om in general.
    Întreaga istorie a Bisericii mărturisește:
    prin faptuirea virtutilor se dobândește Duhul Sfânt.
    Fiecare virtute infaptuita in Hristos Dumnezeul-Om îmbogățește sufletul omului cu Duhul Sfânt.
    De aceea dobândirea Duhului Sfânt prin virtuțile sfinte este o întreagă știință, datatoare de viață asa cum ne invata Sfinții Părinți, în special Sfântul Serafim de Sarov.
    Virtuțile, in faptuirea crestinilor merg întotdeauna, fie înaintea lor, fie în spatele lor, fie alături de ei dimpreuna cu toate Sfintele Taine.
    Dacă cerem Duhului Sfânt prin Sfintele Taine si virtuțile sfinte, harul ne este daruit din belșug.
    Nu există nicio limită sau limitare; Prin urmare, trebuie să cerem în mod constant prin nevointa.
    După cum spune psalmistul, „Dumnezeu nu dă Duhul cu măsură”.
    Iar măsura Duhului este incomensurabilă.
    Căci sufletul omenesc, duhul omenesc, este mereu flămând după Duhul Sfânt.
    În lumea umană, plenitudinea desavarsita a Duhului Sfânt și harul Său ne este daruita prin Domnul Dumnezeul-Om Hristos, prin Trupul Său Dumnezeu-Omenesc – Biserica, și în Biserica prin Sfintele Taine și virtuțile sfinte.
    Desigur, Duhul Sfânt este primit numai prin credința în Dumnezeul-Om și prin nevointa în Dumnezeul-Om = prin credința în Biserică și prin trairea în Biserică.
    Aici Vestea Atotcuprinzătoarea Bună îl vesteste pe Domnul Hristos Inviat Care înainte de înălțarea Sa
    le-a spus ucenicilor Săi, zicând:
    „Toată autoritatea in cer și pe pământ Mi-a fost dată.
    Duceți-vă, dar, și învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui, al Fiului și al Duhului Sfânt. Învățându-le să implineasca toate cele cate v-am poruncit voua.
    Și iată, Eu sunt cu voi întotdeauna, până la sfârșitul veacului. Amin.”

    Dogmatika Pravoslavne Crkve – Tom III (prvi deo) – Strana 222 – Svetosavlje
    https://svetosavlje.org/dogmatika-pravoslavne-crkve-tom3-1/222/

    Parintele Athanasie Mytilineos:

    (…)

    Sfantul Iustin Popovici considera pe papismul un adevărat promotor al lui Antihrist – adică fenomenul spiritual occidental care este dirijat de la Vatican – așa a spus Sfantul Iustin Popovici, profesor sârb la Universitatea din Belgrad, vorbitor de limbă greacă, a spus ca există următoarele puncte de reper ale apostaziei:
    IUDA /ARIE/PAPA/ANTIHRIST.
    Adică Iuda este primul Antihrist din Noul Testament.
    Arie care s-a lepădat de Dumnezeirea lui Iisus Hristos, este al doilea Antihrist…
    Al treilea este Papa, adică confesiunile occidentale care constituie acest creștinism occidental îl vor aduce în cele din urmă pe Antihrist, adică Papa il va aduce în sensul că va pregati calea ca fie acceptat de ortodocsi.
    Da, da, ca sa fie acceptat Antihrist de creștinii ortodocsi.
    Este scris în cartea Apocalipsa, unde se spune că curtea Templului a fost lăsată să fie călcată de natiuni pagane.
    Și curtea Templului, și cu atât mai mult tot Ierusalimul după Sfintii Părinți, este Biserica Ortodoxa.
    Va fi ingaduit ca ortodocsii să fie prigoniti si sa guverneze antihrist trei ani și jumătate.
    Este vorba de venerarea lui Antihrist.
    Ortodoxia va fi atât de secularizata încât nu va avea nici o tarie în a spune ca nu se va supune Papei!
    Daca va fi criza economica si Vaticanul va da pâine, bani care asigura confortul clericilor si monahilor…adica din moment ce Papa ne va asigura „binele comun”, ce motive vor avea ortodocsii ca sa nu-l accepte?…
    Pentru a vorbi un pic mai practic, ca sa puteți vedea cum se va face această acceptare.
    Și în cele din urmă va veni si Antihristului pe acest teren pregatit de Papa!

    Acest Vatican i-a îmbrățișat pe musulmani – ascultați – pentru a-i răni pe ortodocșii din Europa de Est.

    Și arată acest lucru chiar acum în Serbia. Faptele vorbesc de la sine. S-a scris în toate ziarele de toate nuanțele, că Vaticanul a fost aliat cu musulmanii împotriva sârbilor ortodocși etc. etc.

    Papistii sunt oamenii care cred acest lucru la Vatican:
    Și cu diavolul ne vom alia, atâta timp cât vom realiza ceva!
    Iar acest „ceva” pentru ei este exterminarea creștinilor ortodocși.
    Nu este adevărat?
    Nu este aceasta realitatea de astăzi?
    De aceea ar trebui să acordăm atenție papistilor, Vaticanului și musulmanilor. Pentru că deja umplu arcul cel puțin pentru Balcani….

    De aceea, încercând să ocupe Europa din punct de vedere religios, o vor ocupa și din punct de vedere politic.
    Iar noi, creștinii, mai ales în Occident – cât de creștini au mai ramas creștinii din Occident – vedem acest lucru penal…

    Cred că sunteți conștienți.
    Nu cred că vă spun lucruri noi.
    Și trebuie să fim cu adevărat conștienți.

    Parintele Atanasie Mytilineos,

    Omilie la praznuirea Sfantului Proroc Ilie,

    Despre felul in care se muta Biserica in pustie atunci cand incepe prigoana antihristica!

    Unde vom merge să ne ascundem noi, poporul lui Dumnezeu?
    În primul rând, as dori să vă întreb, dragii mei: Aveți conștiința că sunteți poporul lui Dumnezeu?!
    Dumnezeu, dragii mei, îl protejează pe profetul Său Ilie, îl protejează de mânia lui Ahab; când Ahab a auzit aceste lucruri, s-a maniat și înainte de a putea reacționa, profetul a dispărut.
    De aceea v-am spus: ca fulgerul a apărut și ca un tunet a dispărut.
    Și pentru că Ahab nu a avut timp să reacționeze, îl persecută pe profet.
    Dar Dumnezeu îl protejează pe profetul Său Ilie, nu numai de mânia lui Ahab, ci și de foametea care s a ivit.
    Și era cuvantul Domnului către Ilie”, a poruncit Domnul lui Ilie….
    Du-te la răsărit și ascunde-te la paraul lui Horrath, și vei avea apă, iar corbii te vor hrăni acolo.
    Du-te departe, si te ascunde. Du-te departe, ascunde te. Du-te, ascunde te acolo. Acolo vei găsi apă – pentru că nu era apă, din cauza lipsei ploii. Acolo vei găsi apă. Și voi trimite corbii, carora le poruncesc să facă acest lucru, să te hrănească.
    Fii atenti, dragilor. Aceste cuvinte ale lui Dumnezeu sunt de mare importanță.
    Nu sunt doar despre profetul Ilie.
    Veți vedea în continuare: ele ne privesc, de asemenea si pe noi.
    Ce i-a spus Dumnezeu profetului Său? „și ascunde te”, ascunde te! Acest „loc ascuns”, ascunzatoarea, este un loc minunat pentru poporul lui Dumnezeu în zilele dificile, de urgie.
    Aceasta ne amintește de ceea ce spune profetului Isaia. „Umblă, poporul Meu”, zice Dumnezeu, intră în camarile tale, inchide ușa ta, ascunde te puțin pana mânia Domnului trece” (Is. 26:20). Poporul Meu, intrați în camarile casei voastre, închideți ușa, ascundeți-vă pentru o vreme până când mânia Domnului trece.
    Unde să mergem să ne ascundem noi poporul lui Dumnezeu?
    În primul rând, as fi dorit să vă întreb, repet, dragii mei:
    Aveți conștiința că sunteți poporul lui Dumnezeu?!
    Este o nevoie de o conștiință de sine, că suntem poporul lui Dumnezeu (este vorba de credinciosii ortodocsi care fac voia Lui si care fac parte din Trupul lui Hristos – Biserica) Suntem deci poporul lui Dumnezeu? Ai conștiința că te osebesti de ceea cei ce iubesc lumea? Căci poporul lui Dumnezeu se osebeste de ceea ce este in lume.
    Dacă nu aveți această conștiință că sunteți poporul lui Dumnezeu, închideți-vă urechile la următoarele cuvinte pe care le voi spune in continuare….
    Ele nu va privesc pentru că va confundati cu lumea și mărșăluiti spre distrugere. Dar dacă ești constient ca esti poporul lui Dumnezeu și îți dai seama de acest lucru, atunci ascultă bine ceea ce urmeaza.
    Deschideți-vă urechile mai larg pentru a auzi ce ne spune Domnul. Trebuie, spune Hristos, să ne ascundem. Dar unde să ne ascundem?
    Pentru a înțelege această poruncă a lui Dumnezeu, că trebuie să ne ascundem și pentru a vedea in ce fel este această ascundere a noastră, trebuie să vedem acesta traire a profetului Ilie ca pe un model istoric al sfârșitului vremurilor.
    Când spunem un model istoric, ne referim la acest lucru. Un eveniment, adică un eveniment istoric….
    Israelul părăsește Egiptul, trece Marea Roșie și vine în țara Canaanului. Trecerea sa din Marea Roșie a fost un fapt, dar în același timp este și un model istoric. Prin tipologie se creează o relaţie de asemănare între tip şi antitip…..
    Ce fel de model sau de antitip? Egiptul era considerata tara satanei. Asa cum țara Canaanului este considerată țara Împărăției lui Dumnezeu. Deci pesahul, trecerea – asta ne va arata Paștele. Pesah – este Marea Roșie. Acolo, în Marea Roșie, Dumnezeu îl scufundă pe Faraon și pe soldații săi, iar oamenii trec în siguranță. Este preinchipuirea Întruparii lui Iisus Hristos, prin care El ne ia din țara morții, a păcatului și a satanei și ne aduce în Împărăția Sa, și trecem prin pesahul numit Botez. Deci, ce a fost trecerea lui Israel din Egipt prin Marea Roșie în țara Canaanului? Un model istoric, o prefigurare. A cui? A Botezului și mântuirii.
    Un alt exemplu este distrugerea Ierusalimului, care a avut loc în anul 70 d.Hr. Este un model sau prefigurare istorica, desi un fapt istoric, dar în același timp este și o prefigurare. A cui? A sfârșitului lumii, atunci când lumea va fi distrusă….
    Deci asa și aici. Acel eveniment care a avut loc între profetul Ilie și Ahab regele este cu siguranță un fapt istoric, și, în același timp, o prefigurare a sfârșitului lumii. Căci Ahab este o copie a Antihristului. Dar cel mai uimitor dintre toate știi ce este? Cel mai uimitor lucru – care este singurul caz aici, cazul complet unic din istorie – este că profetul Ilie, care a fost o copie sau prefigurare istorică a unui original al sfârșitului lumii, este în același timp chiar el insusi originalul!
    Aceest profet Ilie va fi prezent în zilele guvernarii lui Antihrist! (Mal. 4.4-5). După cum știti, profetul Ilie nu a murit. A fost luat undeva în cer. Se va întoarce! Și așa cum l-a controlat pe Ahab, tot așa îl va controla și pe Antihrist! In același mod!
    Și lucrul uimitor: trei ani și jumătate de secetă aduși de profetul Ilie la Ahab, trei ani și jumătate de secetă va aduce si in timpul domniei lui Antihrist! Prin urmare, avem fenomenul unic, că o persoană, profetul Ilie, nu este doar o prefigurare, o copie istorică a acelui moment, ci și un original istoric din viitor, în cele din urmă. Deci, aceeași persoană este prezentă în ambele cazuri. Repet. Este un fenomen unic!
    Și dacă, dragii mei, în zilele copiilor voștri vine profetul Ilie – pentru că Antihristul va fi venit deja (s a nascut deja asa cum ne spunea si Sfantul Gavriil Georgianul) – și dacă în zilele noastre va veni – nu numai ale copiilor voștri – spuneți-mi, este timpul să dormim? Sau este timpul să ne ingrijim?
    Ascultați acum ce scrie cartea Apocalipsei în capitolul 11, despre acea chestiune a controlului lui Antihrist de către profetul Ilie și ce se va întâmpla în continuare Apocalipsa 11, 3-7….
    Omit câteva versete, de dragul conciziei. Și voi da celor doi martori ai mei, zice Hristos, și ei vor profeți. Ei sunt chemați martori, pentru că vor depune o mărturie. ei sunt numiți chiar profeți, căci ei vor profeți. Cât de mult vor profeți? O mie două sute șaizeci de zile, este egal cu trei ani și jumătate. Câte zile a ținut profetul seceta atunci? Trei ani și jumătate!
    Același fenomen, de la aceeași persoană! Auziți, vă rog, cum spune Noul Testament acest lucru?
    „Ei vor avea autoritatea de a închide cerul, ca ploaia să nu cadă în zilele profeției lor!”.
    Prin urmare, predicarea pocăinței va dura trei ani și jumătate….
    Dar apoi, spune el, Fiara care se va înălța din abis, adica Antihristul, îi va ucide și le va lăsa trupurile neîngropate în piața Ierusalimului. (Vezi Apoc. 11, 8).
    Sfantul Ioan Damaschin interpreteaza si spune: „Enoh si Ilie sunt trimisi….” Sfantul Ioan Damaschin, Despre Antihrist.
    Sfantul Ioan Gură de Aur, Cuvânt pentru viziunea lui Daniel, 37.32-38.11: „… el își trimite curând proprii vindecători, pe Enoh și Ilie, pentru a verifica acest lucru înaintea tuturor neamurilor. Vrăjmașul suferă de la ei și dupa toate lucrurile astea ii martirizeaza pe sfinți”.
    Ipolit al Romei, Discurs despre progresul lumii, 21.28-30: „… după cum numește și Daniel, prevestește că fiara, care a fost ridicata din abis, s-a luptat cu ei, care sunt Enoh și Ilie….
    Despre acești doi profeți, cartea Apocalipsei ne spune că întreaga lume îi va vedea, deoarece ei vor fi fost uciși în piața Ierusalimului.
    Desigur, acest lucru arată că aici va domni Antihristul, pe care ei îl vor controla, și ca acesti doi Profeți vor demonstra că el este în cele din urmă Antihristul.
    Dar Antihrist îi va ucide, spune el, și atunci vor vedea uciderea lor „limbi, triburi, națiuni, popoare”.
    Este o expresie comună folosită în Apocalipsa de Ioan Evanghelistul (Apoc. Ioan 10, 9. 11.17, 15 etc.), dar este folosită și de profetul Daniel (Dan. 3,4. 8· 31. 5,19. 6, 25 etc.)
    Cum vor vedea aceste „limbi, rase, națiuni, popoare” dezlegată, moartea celor doi profeți? Desigur, cu ajutorul televiziunii (internetului)! Si ar fi putut cei mai în vârstă imagina vreodată că televiziunea se va inventa vreodata?… Ne-am fi putut imagina că toate popoarele i ar putea vedea în acest fel?…
    Și totuși, astăzi este posibil. La fel este un indiciu – foarte probabil! – că sfârșitul este aproape, macar si pentru ca televiziunea s a inventat deja, adică a fost inventată!… și poate – este! – exact ceea ce va deveni – o televiziune în slujba antihristului!… Faptul că s a inventat de mult timp este o dovada, pentru că ceea ce se vede astăzi la televizor este doar pentru a pregăti oamenii pentru venirea Antihristului.
    În acești trei ani și jumătate de tiranie a lui Antihrist, poporul lui Dumnezeu trebuie sa fie ascuns.
    Trei ani și jumătate trebuie credinciosii sa ramana ascunși! Dar de ce ar trebui să se ascundă? Pentru a scăpa. Pentru a scăpa doar de moartea biologica? Nu atât de mult de moarte, cât mai ales pentru a se proteja de efectele tulburatoare ale celor trei ani și jumătate cat domneste antihrist!
    Este groaznic, dragii mei, când îi vedem pe creștini în timpul nostru atât de mult influențați de cultura noastră actuală – care servește Antihristului.
    Adunați-vă copiii, dacă puteți, și aduceți-i la Biserică. Ce vă spun ei? Îți spun că mintea ta este invechita, că acum au mințile deschise, că au o nouă viziune asupra vieții… Adunați-vă copiii, dacă puteți, pentru a vedea că nu numai copiii, ci și adulții isi dau aere lumesti și au fost secularizați. Iar Antihristul încă nu a venit public. Cand va sa vina o se sa impuna foametea, criza de alimente si excluziunea economica, sociala a celor care nu primesc semnul fiarei, pecetea!
    Ce se va întâmpla atunci?
    Deci, unde ar trebui să se refugieze poporul lui Dumnezeu? Poporul lui Dumnezeu este cel care nu se va închina lui Antihrist. În pustiu, ca și profetul Ilie. Acolo se va refugia poporul lui Dumnezeu, în pustie, in munti așa cum a făcut Profetul Ilie în vremurile de demult!
    Deci poporul lui Dumnezeu, precum și fiii Profeților din vremea profetului Ilie – care erau prea mulți și apoi îl înconjurau pe profetul Ilie. Observați același lucru – toți, ca și Biserica în cele din urmă, se refugiază în pustiu, ascunzându-se in munti.
    Să vedem ce spune Cartea Apocalipsei în capitolul 12, din versetul 14.
    „Iar femeii i s-au dat două aripi de vultur cel mare, în pustie, în pustie, în locul ei.” Cine este femeia? Este Biserica.
    Femeii, Biserica, i s-au dat două aripi de vulturul cel mare.

    În Vechiul Testament avem adesea această imagine – ca în Deuteronom și în alte părți – ceea ce arată că aceste două aripi mari ale vulturului sunt marea protecție a lui Dumnezeu.
    Deci, când spune că „s-au dat două aripi ale vulturului cel mare”, înseamnă: Dumnezeu protejează Biserica.
    Apocalipsa spune in continuare: „Sunt asezata în pustie în locul meu”, să zboare și să fugă în pustie, în lacasul ei. Deci locul Bisericii este pustiul? Da, deșertul! ( in munti spune si Sfantul Gavriil Georgianul ca se vor refugia oamenii credinciosi in timpul lui Antihrist!)
    Știați că acest mic preambul și, în același timp, un mesaj de-a lungul secolelor, al Bisericii că Biserica se va refugia în deșert este prefigurarea mănăstirilor? Mulți spun: „De ce stati în mănăstiri, voi călugării?” Să vă reamintesc că Biserica se va întoarce în pustiu. În plus, Biserica a pornit din deșert sau din pustiu. Obiectati? Citiți capitolul 1 din Evanghelia după Marcu, vedeți aceasta. „un glas care strigă în pustie” (Marcu 1, 3; cf. Matei 3, 3. Luca. 3,4. Ioan. 1, 23). Ioan Botezătorul strigă și spune că Mesia vine. Și unde l-a arătat, te rog, pe Mesia? În pustie. Unde sunt temeliile Bisericii? În pustie. Deci, se va ajunge din nou în pustiu (in munti).
    Astfel, el spune mai jos: „Și șarpele a pus apă în spatele ei din gura lui în spatele ei ca un râu, în această poezie purtătoare de râu” (Apoc. 12,15). Diavolul, Antihristul, în spatele căruia se află Satana, va alunga Biserica, va alunga Biserica – de aceea se va refugia în pustie – și va scoate apă din gură pentru a o îneca. Ce este această apă pe care diavolul și Antihristul o scot din gura lui? Aici, dragii mei, este ceea ce este vizibil. Diferitele sisteme sociale și filosofice care doresc să înece creștinismulul. Este momentul în care o persoană îți dă o farfurie cu mâncare și îți spune: „Vei mânca bine, vei avea confort dar, știți, veți urma acest sistem social sau acest sistem economic”. Nu credeți că suntem un pic asemanatori cu Esau, care si a vândut dreptul lui de intai nascut, care era in legatura cu venirea lui Mesia, pentru că si noi am vrut să prosperam?
    Deci Îl vindem pe Hristos, pentru a avea beneficii financiare… Ce păcat! Ce păcat!… Deci, aceste lucruri se vor îneca, ei vor încerca să înece Biserica. Desigur, Biblia spune că mulți creștini ortodocsi vor pieri. (Vezi Mat. 24, 24. Marcu 13, 22 et c.) Se spune acest lucru în cartea Apocalipsei, când Sfantul Ioan Teologul este chemat să masoare numai templul și altarul, nu și curtea lui. Aceasta indică faptul că numai o ramasita (Vezi Is. 10, 22; Rom. 9, 27.11, 5.) va fi salvata, o mică parte din creștinii ortodocsi. Mai exact, îngerul îi spune lui Ioan:
    „Nu socotiți restul. Ei au fost dați să fie persecutati de neamuri timp de patruzeci și două de luni”. (Apoc. 11,1-2). Adică Antihristul va birui pe creștinii ortodocsi timp de trei ani și jumătate….
    Pe creștini! Da. Căci, potrivit Părinților, templul, curțile sale și orașul Ierusalim, orașul Sionului, simbolizează întotdeauna Biserica. Ce măsoară? Numai templul, spune el, și altarul, adică o mică parte. Să luăm aminte că putem pieri și că sistemul Antihristului ne poate fi impus și nouă! Acest lucru va însemna că Balaurul face Biserica „încărcată de râu” se duce să o înece cu apă. Apa este ceea ce v-am explicat.
    Și pământul a ajutat-o pe femeie, iar pământul i-a deschis gura și a înghițit râul când balaurului i-a ieșit din gură”.” (Apoc. 12,16). Elementele fizice vin în ajutor. Pământul, spune el, a înghițit apa. Cazul aici este comparabil ca la trecerea Mării Roșii. Undeva după miezul nopții, un vânt sudic a început să sufle, spune el, atât de puternic încât apa mării a împărțit-o în două. Evreii au trecut. și când si-au dat seama, egiptenii s-au dus si ei să intre. Vântul se oprește, apa se închide și i îneacă pe toti. (Exod. 14, 21-29). Aici vedem elementele naturii. Desigur, elementele naturii sunt conduse de Dumnezeu. Dar aici nu arată cine îi guvernează, ci ce fac, în prim-plan, la un prim nivel. Adică, că elementele naturii vin fie pentru a distruge pe raucredinciosi, fie pentru a întări și ajuta pe cei evlaviosi!
    Ați văzut, profetul se încălzește așteptând distrugerea Ninivei. „Uh! căldură, vară!” (I. 4, 1-6). În câteva minute crește un dovlecel cu frunze mari și îl salveaza! Deci natura vine în ajutorul lui și al Bisericii. „Balaurii au lucrat asupra femeii și s-au dus la război cu restul seminției ei, cu cei care păzesc poruncile lui Dumnezeu și care depun mărturie despre Iisus.” (Apoc. 12,17).
    Poate vă veți gândi, dar câți se pot ascunde? Să zicem, câți sunt adevărații creștini? Cincizeci? o sută? cinci sute? o mie?… Pot toți acestia sa se ascunda in munți, să meargă in crapaturile pământului și peșterilor și să se ascundă? Desigur!
    Restul ce vor face? Restul vor ramane în orașe. „Satana vine”, spune el, și el face război cu alții.” Ei trebuie să înfrunte prin martiriu cu adevărat tirania lui Antihrist!
    Dar acolo, în pustie, profetul Ilie ce a mâncat?
    „Și corbii au adus pâinea, iar din parau a băut apă.” Corbii i-au adus pâine dimineața, iar seara i-au adus carne, iar el a băut apă din parau. De ce corbi? Știți că corbi sunt carnivori. Biblia spune acest lucru (Gen. 8, 6-7 etc.), dar îl știm și prin natură. Deci pune corbi, trimite corbi, ca să arate – ce? – că acesta este un miracol, care în acest fel este evidentiat. Corbii, care pot mânca carne, mai ales într-o perioadă de foame, nu o mănâncă, ci o aduc profetului Ilie. Pentru a sublinia miracolul protejarii profetului Ilie de către Dumnezeu. Biserica din pustiu va fi hrănită în mod similar in vremea lui antihrist!
    Cartea Apocalipsei spune din nou: „așa cum se hrănește acolo….” (Apoc. 12:14), astfel încât Biserica poate fi hrănita acolo, se spune, „timp” – este anul – „și ori” – este de doi ani. doi plus unu, trei- „și jumătate din timp” – este jumătate din timp – adică trei ani și jumătate, adică atâta timp cât diavolul și Antihristul vor guverna în această lume.
    Dar cum ne va hrăni Dumnezeu acolo? Știm că vechiul Israel a fost hrănit în mod miraculos în pustiu timp de patruzeci de ani. (Exod. 16, 35).
    Știm, de asemenea, că creștinii din pustiu, care au fugit de persecuție, au fost, de asemenea, hrăniți într-un mod pe care Dumnezeu L-a avut in iconomia Sa. Dar cum se vor hrăni până la urmă creștinii din vremea lui antihrist care fug în pustiu? Dumnezeu știe acest lucru și Hristos îl va descoperi atunci. El nu le-a spus niciodată, de exemplu, iudeilor din Egipt:
    „Când vă voi scoate în pustie, vă voi hrăni cu mană”.
    Dumnezeu nu a spus așa ceva. Dar când oamenii erau în pustie și spuneau „Ce vom mânca?”, atunci Dumnezeu a aruncat mana. (Exod. 16, 2-14). Deci, când creștinii vin în pustie și spun „Ce vom mânca?”, atunci Dumnezeu știe ce va da. Acum nu știm asta….
    Dragii mei, cel mai mare dintre profeți, Ilie cel glorios, a trăit antitipul istoric al ultimului profet, așa cum v-am explicat pentru a ne arăta cum va trăi Biserica. Biserica noastră, printre numeroasele evenimente din viața tulbure a profetului Ilie, ne spune istoria, adică ni se înfățișează pe icoane, o singură caracteristică. Să stea într-o peșteră și acolo să vadă corbul aducându-i pâinea sau carnea. Biserica noastră Ortodoxă nu arată altceva decât viața prorocului Ilie. Nici jertfa sa miraculoasă de pe Muntele Carmel, nici măcar Teofania sa de pe Muntele Horeb, adică de pe Sinai, nici vreunul dintre celelalte paradoxuri, ci doar reflectă acest lucru.
    De ce dorește Biserica noastră să sublinieze istoricitatea profetului ca antitip al sfârșitului? dar și să ne spună – doar această imagine pe care o primesc de la Profet – să ne spună ce se va întâmpla cu credincioșii noștri când va veni sfârșitul lumii.
    Dragii mei, proorocul Ilie, așa cum
    v-am mai spus, îl va arăta pe Antihrist, dar îl va controla/domina enorm, așa cum l-a controlat pe Ahab.
    Știți ce i-a spus lui Ahab? El i-a zis: „Sângele tău va fi spălat de câini și porci!” Așa s-a întâmplat, dragii mei. Ahab a fost rănit într-un război și a fost dus rănit într-un izvor. acolo, spune el, unde prostituatele sunt scăldate. Deci acolo l-au spălat, i-au spălat rănile. Dar atât de mult sânge curgea, abundent, încât în cele din urmă a murit acolo. Și atunci câinii și porcii s-au dus și au lins sângele lui Ahab acolo!
    Deci profetul Ilie va controla enorm istoria. Deci, Ilie va controla si pe Antihrist.
    Dacă pentru necredincioși va fi groaznic, atunci pentru cei neprihăniți va fi o adevărată binecuvântare.
    Dar și pentru necredincioși, Profetul va fi groaznic.
    Cartea Apocalipsei ne spune că atunci când Antihristul îl va aresta împreună cu celălalt profet, Enoh, și îi va spânzura, îi va ucide, atunci atât de mult se vor bucura oamenii raucredinciosi – că vor face schimb de daruri unul cu celălalt, pentru că în cele din urmă au fost eliberați de un predicator care i-a torturat cu cuvintele lui. (Apoc. 11.10). Deci, oamenii păcătoși se vor bucura….
    Dar el va sta groaznic, căci în trei zile și jumătate îl vor vedea pe prorocul Ilie înălțându-se din morți și înălțându-se la cer, și atunci vor fi cuprinși de frică și teroare! (Apoc. 11,11-13).
    Dar dacă pentru necredincioși Ilie va fi groaznic, pentru cei neprihăniți va fi o adevărată binecuvântare.
    De aceea, imnul care se referă la profetul Ilie, se încheie după cum urmează: „binecuvântați sunt cei care vă privesc pe voi și pe cei care sunteți iubiți și trăiti în dragoste” (Sir. 48, 11). fericiți cei ce te vor vedea, sau care te vor vedea, cei care trăiesc împodobiți cu virtuți; vom trăi și vom vedea.
    Dragii mei, proorocul Ilie a fost văzut cu bucurie și speranță în primul rând de cei șapte mii de oameni în zilele sale, când au fost ascunși și nu și-au manifestat credința în adevăratul Dumnezeu.
    când profetul cu plângere a venit să-I spună lui Dumnezeu:
    „Doamne, singur am fost lăsat să mă închin Ție; Toți ceilalți s-au închinat idolilor!” „Nu, Ilie. Șapte mii de oameni nu s-au închinat lui Baal”.
    Acești șapte mii de oameni, când l-au văzut pe profetul Ilie controlându-l pe Ahab, s-au bucurat. S-au bucurat. Era nădejdea lor profetul. Dar si cei neprihăniți de la sfârșit îl vor vedea cu bucurie și speranță.
    Când va predica în Ierusalim, toți cei cuvioși, cei neprihăniți, vor spune: „A venit Ilie. A venit Ilie! El îl controlează pe Antihrist. A venit Ilie!… Suferința noastră se va termina! Hristos vine!….”
    Deci va fi nădejdea celor drepți de la sfârșitul vremurilor!
    El va fi văzut chiar de toți cei neprihăniți care, la a Doua Venire, vor fi înviați!
    Dragii mei, aceasta este în câteva cuvinte personalitatea minunată a sfântului profet Ilie.
    Și, în concluzie, ce altceva am putea spune?
    O, sfinte proroc al lui Dumnezeu, Ilie, roaga te pentru noi!

    Ὁ Προφήτης Ἠλίαςστήν ἐποχή τουκαί στά ἔσχατα τῆς Ἱστορίας. – YouTube

    Parintele Athanasie Mytilineos:

    In vremea persecuțiilor din Biserica primara, desigur, exista tortura trupului, dar nu exista nici o influență asupra minții și a sufletului. Dar în martiriul sfârșitului vremurilor vom fi influențati in suflet și metodele vor fi mai rele. De ce? Căci ne vor pune lucruri chimice în trup (vaxinuri) și ne va paraliza mintea, voința, ne va distorsiona sentimentul și ne va dezorienta mintea.
    Acestea au fost încercate și testate în timpul nostru si sunt bine cunoscute. Deci, cum veți putea să-L mărturisiți pe Hristos și să nu vă închinați antihristului? Ce martiriu teribil! De aceea este o necesitate să ne ascundem in munti! E o necesitate a ne ascunde! Căci în acest martiriu nu știm dacă putem, nu putem îndura, sau cum vom putea suporta si care va fi starea noastră de spirit atunci când lucrurile chimice (vaxinurile) ce ni le vor pune în noi isi vor face efectul. Un alt fapt este o confuzia. Mucenicul in Biserica primara știa clar ce este creștinismul și ce este idolatria.
    Acum lucrurile sunt neclare. Credința este neclară! Va exista inselare demonica. Minunile vor fi făcute de antihrist. Închinătorii la idoli nu au făcut minuni. În general, inselarea va prevala. De aceea Domnul Hristos ne spune: „se vor ridica hristoși mincinoși și proroci mincinoși și vor face semne de va fi cu putinta sa înșele și pe cei aleși”.

    Apreciază

  23. Felix said, on aprilie 2, 2023 at 1:46 pm

    Sunt multe necunoscute…
    Insa dupa aprecierea oamenilor lui Hristos Dumnezeu, Sfantul Paisie Aghioritul, Cuvioasa Lambrini, Parintele Athanasie Mytilineos, prin faptul ca insistau ca portofelul digital si ID Digital sunt stransa legatura cu pecetluirea, putem subintelege din precizarea lor insuflata de Duhul Sfant, confirmata si de Sfantul Areta in „Talcuirea Apocalipsei”, in care precizeaza ca pecetea va fi pusa mai intai pe un „cartonas” (portofel digital) si apoi pe trupurile oamenilor, ca intervalul de timp dintre implementarea ID digitale si pecetluire va fi de cateva luni, nicidecum de cativa ani (asta pentru cine inca crede ca mai urmeaza inca cativa ani).
    Si atunci ce Eveniment va comprima sau condensa instant intervalul de timp dintre ID si pecetluire?
    Razboiul Mondial!
    Dupa Razboiul Mondial toate legile care prevad acum ca se vor aplica pana 2025-2026, vor intra in vigoare in mod automat imediat dupa Razboi.
    Si atunci Agenda 2030 devine instant implementata, sa zicem de anul acesta, daca prin luna iulie 2023 izbucneste Razboiul Mondial! Si dupa Razboi, urmeaza intronarea antihristului, la cateva luni dupa Razboi.
    Deci Razboiul Mondial separa transant apele si ne da peste cap toate planurile si calculele noastre….
    De aceea exista un element suspans/surpriza pe care trebuie sa-l gestionam serios!

    Apreciat de 1 persoană

  24. Felix said, on aprilie 2, 2023 at 3:16 pm

    Parinte Athanasios Mytilineos:

    Deci, de ce să ne panicam când auzim profeții despre Antihrist?
    Ne lipsește ceva?

    (…)

    Mai întâi să vedem cine este persoana care profețește.
    În acest caz, este Iisus Hristos.
    Iisus a fost profețit de toți profeții Vechiului Testament.
    Profețiile tuturor profeților converg asupra unei singure Persoane.
    Persoana lui Hristos.
    Când Domnul Hristos profețește, în esență, El recunoaște în toți profeții vechi, îi validează, îi verifică, reînnoiește ceea ce au spus, dar cu poziția de bază că această Persoană profetita este Persoana Sa.
    Domnul Hristos le confirmă, spunând acum „această Persoană sunt Eu”.
    De aceea, Hristos este un Profet, la fel cum Sfantul Ioan Botezătorul este un profet și chiar cel mai mare dintre profeți.
    Știți, Sfântul Ioan Botezătorul nu a scris nimic.
    O singură lucrare a avut.
    Sfantul Ioan Botezatorul a depus mărturie despre Iisus:
    „Este Mesia.”
    Pentru că între a vorbi despre o Persoană și a arăta precis acea Persoană, există prea multă diferență.
    Și pentru a arăta precis Persoana, dacă nu ești un profet adevărat, nu poți face niciodată asta.
    Deci Sfantul Ioan Botezatorul este cel mai mare dintre profeți, în acest moment.
    Și Domnul confirma acum ca Persoana lui Mesia indicata de profeți este aceiasi cu Persoana Sa: „Eu sunt” , „Sunt Eu.”
    Să ne amintim de profetul Isaia, cât de clar descrie patima lui Mesia în capitolul 53.
    Când acum Domnul profețește propria Sa patima – vom vedea acolo cu cât de viu o profețește Isaia – Domnul, aș spune cu mai puțină intensitate și tragedie, dar identifică persoana profetică a lui Isaia, repet, cu Persoana Sa.
    Pentru a stabili mai întâi adevărul pe care Iisus l-a profețit, ce se va întâmpla acum cu El în Ierusalim.
    Să nu uităm, de asemenea, că elementul cel mai fundamental al adevărului Bibliei este profeția.
    Aș dori să vă spun că nu este minunea.
    Minunea poate fi adevarata sau falsa.
    Și satana în cele din urmă săvârșește minunii.
    Chiar false minuni.
    Chiar dacă numai în aparență.
    Dar satana nu cunoaște viitorul
    Și de aceea Satana nu poate profeți niciodată.
    Și chiar și profeția, dacă vreți, satana nici măcar nu poate – ma refer la profeția existentă – să o interpreteze corect, pentru că este necesară prezența Duhului Sfânt. Dar satana nu are pe Duhul Sfânt.
    Și de aceea nici măcar nu o poate interpreta.
    Apostolul Petru spune că nicio profeție nu a fost decriptata, adică interpretată, decât de către oamenii care au avut pe Duhul Sfânt.
    Deci, pentru a scrie profeția, Duhul Sfânt trebuie să pună profeția în gura ta.
    Pentru a interpreta profeția, adică pentru a interpreta mesajul profeției, trebuie să ai din nou pe Duhul Sfânt Care lamureste, interpreteaza profeția in Duhul Sfânt.
    Deci, repet, satana nu are pe Duhul Sfânt.
    Minuni poate face Satana – Profeții nu poate face!
    Prin urmare, certitudinea de a crede în adevărul cuvântului lui Dumnezeu și al Persoanei lui Iisus Hristos nu se află în minuni sau semne. Acestea sunt complementare, dar nu sunt punctul principal.
    Punctul principal este Profeția.
    Spun asta pentru că de-a lungul istoriei s-au făcut multe minuni. Desigur, minuni false demonice.
    Apollonius din Tyaneus, de exemplu, a fost un magician în antichitate. Putea să vadă de departe, să facă minuni uimitoare.
    Dar profeții nu putut face niciodată. Și chiar profeția care este acum 500 de ani, 1000, 2000 de ani sau, dacă vreți, profeția din vremea lui Adam și a Evei.
    Nimeni, nimeni!
    Deci, să spunem, toate profețiile Vechiului Testament, în timp ce erau la dispoziția lui – a cui dispoziție?
    A lui Satana -, dar ele au fost pecetluite.
    Diavolul nu le-a putut interpreta.
    Satana nu le-a putut înțelege sau lamuri.
    De fapt, Satana cunoaște Biblia pe de rost.
    Așa cum o cunosc si ereticii.
    Insa dacă nu au Duhul lui Dumnezeu, nu înțeleg nimic din Scriptura. Nu litera. Ci Duhul face viu.
    Și pentru a înțelege duhul Evangheliei, trebuie să aveți pe Duhul Sfânt.
    Deci, profețiile nu au scris cine este Iisus?
    N-a auzit diavolul: „Tu ești Fiul Meu preaiubit”, la Botezul Domnului? Diavolul a auzit totul.
    La urma urmei, pe baza celor din urmă, nu a venit diavolul să-L ispitească pe Domnul?
    „Dacă ești Fiul lui Dumnezeu”, îi spune satana acolo, în pustie, „spune pietrelor să devină pâine”, cu acea triplă ispită.
    În cele din urmă, diavolul se îndoiește ca este Iisus. Fiindcă! Fiindcă… O voi mai spune o dată, nu a avut Duhul Sfânt.
    Apoi L-a răstignit pe Domnul.
    Adică diavolul L-a răstignit pe Domnul.
    Da.
    Căci instrumentele satanei erau conducătorii poporului.
    Și stăteau uneltele satanei, pentru că erau asemanatoare diavolului, aveau invidie.
    Iar diavolul are invidie și i-a folosit ca instrumente ale sale pe iudei.
    Așa se evidentiaza, dragilor, că, în cele din urmă, profeția nu poate fi înțeleasă în afara insuflarii Duhului Sfânt.
    Numai atunci când diavolul a primit experiența coborârii lui Hristos în iad.
    Atunci și-a dat seama cu cine are de-a face.
    Dar pentru diavol a fost prea târziu.
    Satana fusese deja învins de Domnul Iisus.
    Dar cine sunt destinatarii unei profeții?
    Apoi, în Vechiul Testament, era tot poporul lui Dumnezeu.
    Acum sunt Apostolii și Biserica. Numai în Biserică există profeție autentică.
    Dacă există oameni în afara Bisericii care profețesc și… – feriți-vă – profeția lor iese la iveală, ei sunt în afara Bisericii.
    Se știe, după cum afirmă Vechiul Testament, că Dumnezeu îngăduie acest lucru, astfel încât cei care vor crede în prorocii mincinosi vor dobândi duhul înșelăciunii.
    Este pedeapsa lor.
    Și ăsta e lucrul minunat.
    Dacă ai de gând ca viitorul tau să fie spus de ghicitori, de cei care ghicesc in cafea sau de „psihoterapeuti guru” în cazul in care va coincide…, desi diavolul nu știe viitorul, nu-i asa?
    Dacă va coincide, Dumnezeu va îngădui.
    Și când o sa spui, „Dar mi-a spus exact”, da, înseamnă…
    O, nenorocirea pentru tine, pentru ca Dumnezeu a ingaduit asupra ta duhul înșelăciunii.
    Este, aș spune, pedeapsa finală pe care Dumnezeu o poate da unui om mândru.
    Cu toate acestea, necredincioșii nu pot accepta profeția.
    Căci, repet, ei nu au Duhul Sfânt și o resping.
    Și nu o înțeleg și o resping.
    De aceea Apostolul Pavel scrie: „Profeția este a credincioșilor, dar a celor care cred”, I Cor. 14, 22. „Și profeția”, spune el, „nu este pentru necredincioși, ci este pentru cei care cred.” Pentru cine? Pentru cei care cred.
    Astfel, credința Bisericii este pe primul loc, iar profeția urmează, întotdeauna în Biserică.
    Mai intai trebuie sa crezi în Hristos, apoi o sa vezi cât de teribil de convingătoare este profeția cu privire la Persoana Dumnezeului-Om Hristos.
    Dar mai întâi trebuie sa crezi.
    Și atunci vei vedea prin profeție cine este Iisus Hristos.
    Așa că avem, dragii mei, mereu în Biserică, pentru alții din afară.
    în afara ei nu contează deloc, deci avem profețiile hristologice, adică cele referitoare la Persoana lui Hristos, care literalmente se bazează pe credință.
    Dacă ai crezut, fratele meu, în Hristos și acum te ocupi de profeții, vei dobândi credința cea mai deplina în Persoana lui Hristos.
    Și scopul acestei profeții hristologice este de a consacra identitatea lui Iisus Hristos întotdeauna și în Biserică și în fiecare credincios.
    De aceea, sfinții Evangheliști scriu si folosesc profeții din Vechiul Testament și în acest scop pecetluiesc identitatea lui Iisus Hristos.
    Dar există și profeția care se referă la Biserică.
    Cu excepția profețiilor hristologice.
    Pentru ca profetia despre Biserica sa pregateasca fiecare credincios, dar si Biserica, cu o pregatire in credinta.
    Adica: „Am fost pregătit și nu m-am deznadajduit”.
    M-am pregătit, așa că nu am disperat.
    Profeția ne pregătește, de asemenea, pentru un posibil martiriu.
    Pentru ca Biserica și credinciosii să știe unde le este datoria.
    Nu mai poti spune:
    „Dar nu am știut.”
    Totuși, credinciosii sunt pregătiti prin profeție pentru apariția zilelor de incercari si suferinte.
    Ca să rămână în poziție verticală și să nu se lase dusi in apostazie.
    Să nu spuna, „Fac si eu ce face toată lumea.”
    Profeția ne pregătește, de asemenea, pentru apariția ereticilor și ereziilor.
    Apostolul Pavel le spune preotilor din Milet:
    „vă spun că după plecarea mea vor aparea lupii (lupii sunt ereticii)”
    Pentru ca scopul profeției, este să rămânem in trezvie, să știm ce se va întâmpla.
    Pentru a nu fi surprinsi, v-am spus, printr-o surpriză neplacuta.
    Biserica îl profețește și pe Antihrist. Și Sfintii Părinți chiar analizează problema pentru a-i ajuta pe cei credincioși. Dar scopul profeției despre Antihrist nu este de a-i înspăimânta sau panica pe credincioși.
    Subliniez acest lucru.
    Ci ca să se înarmeze cu curaj și să aștepte nu in mod pasiv, ci dinamic.
    Dragii mei, mucenicii Bisericii noastre nu au plâns când s-au dus la martiriu.
    Au avut bucurie.
    Deci, noi de ce să ne panicam când auzim profeția despre Antihrist?
    Ne lipsește ceva?
    Da!
    Nu avem pe Duhul Sfant al lui Dumnezeu?
    Ne este frică!
    În Apocalipsa, Domnul Hristos îi spune Apostolului Ioan:
    „Scrie ce ai văzut – și ceea ce este – și ce va veni după – „.
    Adică prezentul și viitorul.
    Profeția prezentului este Revelația, tot ceea ce privește prezentul care este ascuns.
    Și vedem acest lucru în viața sfinților, în cât mai multe cazuri.
    Sunt cazuri cand sfinții profețesc prezentul.
    Dar există și profeția trecutului, dragii mei.
    În virtutea acestei profeții din trecut, profetul Moise a scris despre crearea lumii și crearea omului.
    Profeția se referă la ceva care aparține viitorului, prezentului și trecutului.
    Unde este valoarea acestora?
    Este important întotdeauna pentru credincioși pentru cunoașterea a dreptei credinte din trecut, care nu permite credinciosului să fie purtat de teorii care există în fiecare epocă, care determină trecutul.
    Deci avem teoria eternității materiei. Materialismul, adică.
    Avem despre nașterea automată a vieții.
    „Viața”, spune ei, „s-a făcut de la sine”…
    Avem teoria lui Darwin, originea speciilor.
    Credinciosul va spune:
    „Avem proorocii. Și proorocia ne spune că Dumnezeu a făcut lumea și omul”.
    Iată valoarea.
    Vedeți care este valoarea profeției în Biserică?
    Dragii mei, valoarea profeției în Biserică este foarte mare.
    Dar chiar și în zilele noastre există darul profetic; care nu va fi absent niciodată, până la sfârșitul istoriei. Feriți-vă doar de aceia care au un suflet mândru, care sunt uzurpatori ai darurilor Duhului Sfânt și presupun parelnic „ca profețesc”, pentru a-si aduce slavă lor înșiși.
    Acestea nu sunt puțini, în fiecare vreme.
    Insa să nu fim dezamăgiți.
    Ci să ne înarmăm cu bucurie.
    Și această bucurie este bucuria lui Hristos care s-a dus la Ierusalim pentru a fi răstignit!
    Și Hristos Isi prevestește patima Sa.
    Aceasta a fost si bucuria lui Pavel, si bucuria sfinților mucenici.
    Rămâne doar ca si noi să avem pe Duhul Sfânt si să ne poziționăm corect în fața profeției și atunci vom descoperi valoarea ei în Biserică.

    Η αξία της Προφητείας. | ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ
    https://tasthyras.wordpress.com/2023/04/02/%ce%b7-%ce%b1%ce%be%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%b7%cf%84%ce%b5%ce%af%ce%b1%cf%82/#more-69333

    Apreciază

  25. Clement said, on aprilie 2, 2023 at 9:43 pm

    Iertare pentru indrazneala.
    Am obiceiul de a citi cu atentie toate comentariile si in mod deosebit cele ale persoanelor mult mai citite decat mine , chiar erudite theologic.
    Problema pe care o am insa decurge din abundenta de trimiteri la pasaje biblice si expuneri ale unor calugari sau preoti .
    Cand se precizeaza Apocalipsa 11, 3 spre exemplu, eu chiar citesc respectivul text si daca nu corespunde in literă si se interpreteaza spiritul …Sau, cand se face referire la Filip nu imi ramane decat sa ma duc la Apocrifa lui Filip si iar ma iau de ganduri.
    Deci, cu cat mai limpede, cu atat mai de folos.

    Apreciază

  26. Felix said, on aprilie 3, 2023 at 8:01 am

    Sloganul papusarilor:
    Nu veţi mai avea nimic, dar veţi fi „fericiţi”.
    👇
    Sfantul Maxim Marturisitorul scrie in acest sens ca de fapt „fericirea” pe care ne-o doresc papusarii este impingerea spre sinucidere:

    Sfantul Maxim, A treia suta a capetelor despre dragoste
    Cap. 85:

    ” ….saracia….reaua patimire…la care ajungand cei iubitori de lume, impotriva vointei lor, le socotesc o mare decadere, fiind adeseori chiar in primejdie sa se spanzure, cum s-au spanzurat unii”.

    Sfantul Maxim Marturisitorul conchide:

    Dreapta e Judecata Ta, Dumnezeule!
    Ne chemi si nu Te ascultam!
    Ne vorbesti si nu luam aminte!
    Banalizam sfaturile Tale fiindca nu primim cuvintele Tale.
    De aceea pe drept au venit asupra noastra pieirea si nimicirea, frica si necazul.
    Caci cei respingem intelepciunea si lepadam frica de Tine, nici nu voim sa tinem seama de sfaturile Tale, seceram sfaturile cuvenite din cele ce am semanat, si cu nebunia noastra ne hranim”.
    (Epistole, I, PG 91, 384BC)

    Sfantul Nicolae Velimirovici ne arata:

    Când o casă ia foc, se aprind mai întâi părţile ce ard cel mai repede. Mai întâi se aprind paiele şi trestia, apoi scândurile, şi tot aşa – până ce flăcările cuprind întreaga construcţie. Aşa se petrece şi cu omul. Focul patimilor năvăleşte mai întâi în inimă, cel mai simţitor şi cel mai uşor de aprins mădular al făpturii omeneşti. Când se aprinde inima, întreaga făptură omenească ia foc. Când inima este biruită, totul este biruit. Când inima se strică, totul e stricat. Din inimă izvorăşte dragostea sau ura, înţelepciunea sau prostia, curăţia sau noroiul, viaţa sau moartea. Dacă credinţa vreunui Creştin se află în lăuntrul inimii, atunci credinţa sa este putere de nebiruit într’însul. O astfel de inimă dă şi limbii putere să grăiască convingător. Căci limba este vestitoare ori unora, ori altora – ori vestitor credincios al cămării cu mărfuri de aur din inimă, ori vestitor mincinos al unei dughene scăpătate.

    Ştia Atotînţeleptul Mântuitor ce vorbea, atunci când a spus: Cele ce ies din gură, din inimă ies. /Mat. 15:18/Ştia înţeleptul Său apostol, Sfântul Pavel, că drept tâlcuieşte gândul Învăţătorului său, când a spus: Cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se mărturiseşte spre mântuire. /Rom. 10:10/ Dumnezeu preţuieşte cele ale inimii şi nu poate fi păcălit de limbă. Oamenii preţuiesc cele ale limbii, căci nu ştiu ce se află în spatele limbii, în inimă. Fraţii mei, citiţi Sfânta Scriptură mai înainte de toate şi mai mult decât toate. Cunoştinţele dobândite dacă citiţi tot, mai puţin Sfânta Scriptură, vor sluji doar la pieirea voastră, nu spre mântuire. După Sfânta Scriptură, să citiţi Vieţile Sfinţilor, adică înfăţişarea vieţilor sfinţilor şi sfintelor Bisericii celei Ortodoxe. Toate cărţile lumii acesteia nu pot aduce sufletului omenesc acea putere, mângâiere şi dulceaţă adusă de Sfânta Scriptură şi de Vieţile sfinţilor.

    În viaţa Sfântului Mucenic Haralambie citim cum acest neînfricat sfânt de 113 ani a strigat chinuitorului său păgân: „Nu este răutate în inima mea, nici vicleşug în limba mea!” Iată fraţilor, dreptarul de căpetenie al credinţei Creştine: mai întâi să nu avem răutate în inimă, şi apoi să nu avem minciună în gură. Dar iată, fraţilor, aceasta este şi tâlcuirea sorţii celei rele a omenirii zilelor noastre: răutatea a răpit inima omenească, de aceea inima a ajuns un organ al răului, o unealtă a minciunii. Limba nu poate grăi dreptate dacă inima este plină de răutate. Dacă în izvor se află necurăţie, atunci şi conducta de apă va aduce necurăţie. Limba e sluga inimii. Şi când sluga minte, se trădează repede pe sine. Ce e minciuna? Un adevăr prefăcut. Ce înseamnă a minţi? Înseamnă a te îmbrăca cu veştmintele adevărului, a te ascunde în spatele adevărului; a te arăta sub numele adevărului; a pune firma adevărului pe dugheana minciunii; a înfăţişa o babă drept omireasă, cu ajutorul pudrei şi sulemenelilor. Minciunii nu îi este cu putinţă să facă nici măcar un pas sub numele ei. Căci oriunde s’ar înfăţişa zicând „Eu sânt minciuna!,” nimeni nu ar primi-o. De aceea ea merge în umbra adevărului. Aşadar, minciuna întăreşte adevărul ca realitate, căci fără adevăr nu se poate găsi niciunde. Răutate în inimă şi minciună în gură, fraţii mei, aşa a ajuns omenirea în vremurile noastre. Răutatea şi minciuna sânt focurile ce au pricinuit aprinderea întregii lumi în ultimele două războaie mondiale. Răutatea şi minciuna – aceste două meşteşuguri ale lumii, să ştiţi, vor lucra neobosit să producă şi cel de-al treilea incendiu mondial, mai înfricoşat decât cele două de mai înainte. Luptaţi, fraţilor, împotriva răutăţii şi minciunii. Luptaţi împotriva răutăţii din inimă şi minciunii din gură, ca să împiedicaţi noul război mondial între popoare. Aceasta este ştiinţa lui Hristos: Doctore, vindecă-te mai întâi pe tine. /Lc. 4:23/ Aceasta este calea Creştinilor: începe cu tine însuţi. Din orice altă parte veţi porni, nu veţi reuşi nimic. Hristos Dumnezeu v’a învăţat aceasta. A Lui fie slava şi lauda în veac. Amin”.

    Sfantul Efrem Sirul ne incredinteaza in acest sens:

    „Deci multi dintre crestinii care se vor afla atunci vor varsa rauri de lacrimi cu suspinuri catre Dumnezeu Cel Sfant, ca sa fie izbaviti de balaur (antihrist), si cu mare sarguinta vor fugi in pustietati, in munti si in pesteri si cu frica se vor ascunde.
    Si li se va darui aceasta de la Dumnezeu Cel Sfant, si-i va povatui pe ei harul in locuri hotarate si se vor mantui, fiind ascunsi in gaurile pamantului si in pesteri, nevazand semnele si infricosarile lui Antihrist.
    Ca celor ce au cunostinta (simtirea harului), cu lesnire le va fi cunoscuta venirea lui antihrist.
    Iar celor ce isi au mintea permanent la lucruri lumesti, macar daca ar si auzi, nu vor crede, si urasc pe cei ce le-ar spune.
    Pentru aceasta crestinii (trezvitori) primesc putere de a scapa, pentru ca toata invaluirea si grijiile vietii acesteia le-au lepadat”.

    Apreciază

  27. Clement said, on aprilie 3, 2023 at 10:53 am

    Discutia aceasta ramuroasa mi-a amintit de Parintele dr. Jean Boboc si de volumul Transhumanismul decriptat fata de care,din motive greu de inteles romanii manifesta un evident dezinteres.
    Propunere de lectura :https://anticariat-ursu.ro/fauna-spatiului-odiseea-navei-space-beagle__ae-van-vogt__118820.html
    Viziunea unei societati in care elitele reconditionate bio-tehnologic pana la absurd, decid in final sa accepte suicidul colectiv.

    Apreciază

  28. […] Pregatirea pentru fuga in munti […]

    Apreciază

  29. […] Sunt frati care nu vor cu nici un chip sa accepte ca nu-i departe vremea cand va trebui sa fugim in pustiu si ca atare trebuie sa incepem sa ne pregatim. […]

    Apreciază

  30. […] Pregatirea pentru fuga in munti […]

    Apreciază

  31. […] Pregatirea pentru fuga in munti / Obligatoriu in grupuri mici, nu singuri […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.