Proteste în Cehia împotriva creșterii vârstei de pensionare la 68 de ani
Potrivit Ministerului ceh al Muncii, se discută despre creșterea treptată a vârstei de pensionare până la 68 de ani, de la 64 în prezent.
Prin acest proiect, Guvernul de la Praga încearcă să reducă deficitul bugetar, dar sindicaliștii acuză cabinetul de centru-dreapta că ”ignoră dialogul social”.
Manifestații similare au loc de mai multe săptămâni la Paris, unde sute de mii de oameni își apără dreptul de a ieși la pensie la o vârstă mai mică.
Pentru cine nu cunoaște, primele pensii ( care erau private) au fost oferite de firma Krupp. Iar Bismarck după ce a vizitat uzinele, a considerat foarte bună ideea și a aplicat-o la nivel de stat. În curând toate statele, în foamea lor după bani au adoptat acest sistem, care se mai numește schemă Ponzi sau pentru români, ceea ce a reprezentat caritas.
Statul încasează în fiecare lună o sumă de bani de la fiecare muncitor ( toți care au un contract de muncă) de care dispune cum dorește, cu obligația ca după vârsta de pensionare să plătească o sumă fixă în fiecare lună ( pensia) până la moartea pensionarului.
Dacă facem un mic calcul, pentru bărbați vârsta de pensionare este de 65ani, iar dacă începi să muncești la 20 ani, înseamnă 45 ani de cotizații.
Varsta medie din România la care este cotată speranța de viață este în jur de 80ani, rezultă 15ani de pensie.
Dacă pensia este egală cu sumele de cotizație rezultă 30ani de cotizații care sunt încasate de stat și pot să cheltuie banii cum vor.
La acești bani se adaugă banii din cotizațiile celor care nu apucă pensia și mor din cauza accidentelor, bolilor etc, înainte să ajungă la vârsta de pensionare.
Acest sistem este bun și eficient, se pot susține plata celor pensionați din cotizațiile celor din câmpul muncii atât timp cât aceștia sunt în număr mult mai mare sau cel puțin egal cu pensionarii.
Este un sistem social, de echitate, care să ofere un sprijin financiar la bătrânețe, un venit regulat care să asigure pensionarului un trai decent și asistența medicală când are nevoie.
În momentul în care sunt mai putini care cotizează atunci fie banii necesari se transferă din alte surse ( taxa pe țigări, jocuri de noroc etc), fie se măresc contribuțiile acum pentru a acoperi plățile.
Soluția găsită pentru a nu plăti viitoarele pensii este creșterea virstei de pensionare, pentru a uza cât mai mult oamenii, ca aceștia să moară înainte să încaseze pensia sau în cel mai scurt timp, maxim 5ani. Așa se fac economii la fondurile de pensii pe termen lung.
În Franța și în general în țările west, oamenii consideră că viața lor privată începe după ce ies la pensie și au timpul necesar să se ocupe de viața lor privată și să se bucure de cei 15-20 ani pe care-i mai au de trăit.
De aceea, ridicarea vârstei de pensionare înseamnă constrângerea persoanei de a renunța la viața și odihna sa personală pentru profitul altora și posibilitatea mai mare de a lucra până la moarte, care poate să survina datorită muncii în exces și a fragilizarii organismului tot mai pronunțat cu trecerea timpului.
ApreciazăApreciază