Sfanta Drosida, fiica imparatului Traian, cea care s-a botezat singura. Iar paganul imparat Traian a scapat de iad datorita rugaciunilor Sfantului Grigorie Dialogul

Medalion din Mănăstirea Celic-Dere. Sfânta Drosida, în stânga, alături de Sfânta Filofteia
Sursa: http://www.calendar-ortodox.ro/luna/martie/martie22.htm
În această lună, în ziua a douăzeci şi doua, pomenirea sfintei Drosida, fiica împăratului Traian, şi a celor împreună cu dânsa cinci canonice.
În vremea împărăţiei lui Traian, cinci femei care trăiau într-un loc retras de sihăstrie şi care pentru aceasta se chemau canonice, păzind toate poruncile lui Dumnezeu, printre toate celelalte îşi luaseră asupra lor ca sarcină adunarea moaştelor sfinţilor, ungerea lor cu miruri şi înfăşurarea lor în pânze curate, după care le aduceau şi le aşezau în locul de sihăstrie în care trăiau ele. Aflând de acest lucru, fiica împăratului Traian, al cărei nume era Drosida, a venit la aceste femei, scăpând de sub supravegherea celor ce păzeau camerele de dormit împărăteşti, care fuseseră cuprinşi de somn. Ea a adus cu sine o haină de mult preţ şi a cerut celor cinci femei ca să o ia cu ele la ridicarea trupului unui sfânt, din locul în care fusese aruncat.
Adrian, un sfetnic al împăratului, care era în acelaşi timp şi logodnicul Drosidei, a cerut să se pună soldaţi de pază lângă trupurile creştinilor morţi, ca să cunoască cine sunt cei care ridică trupurile lor. Şi paznicii stând de veghe au prins pe cele cinci femei şi împreună cu ele şi pe Drosida. Făcându-se ziuă, le-au adus pe ele înaintea împăratului. Şi împăratul, văzând laolaltă cu cele cinci femei şi pe Drosida, s-a spăimântat. Şi a poruncit ca aceasta să fie ţinută sub pază, doar-doar se va căi de ceea ce a făcut. Cât priveşte pe celelalte cinci femei canonice, a poruncit să se facă un vas mare în care au fost aruncate cele cinci femei, împreună cu multă aramă, şi să fie topite prin foc, ca arama să se amestece cu ţărâna sfintelor femei. Iar din amestecul acesta s-au construit fundurile vaselor celor mari de aramă ale băilor obşteşti, ridicate atunci din nou de el, spre desfătarea închinătorilor la idoli.
Iar Drosida dezbrăcând îmbrăcămintea cea împărătească, a ieşit uşor, fără să prindă cineva de veste. Şi, pe când mergea spre locul de chinuri, se gândea întru sine, zicând: “Cum mă voi duce la Dumnezeu, neavând îmbrăcăminte de nuntă? Căci nu am primit Botezul şi sunt încă necurată! Ci, Împărate al împăraţilor, Doamne Iisuse Hristoase, iată am renunţat la împărăţia mea pentru Tine, ca să mă aşezi portar al împărăţiei Tale. Tu, deci, Cel ce Te-ai botezat pentru noi, botează-mă în Duhul Sfânt!” Şi zicând acestea, scoţând mirul pe care îl luase cu sine din cămara ei şi aruncându-se într-un bazin în care se aduna apa din ploaie, ca într-un lac, s-a botezat, zicând: “Se botează roaba lui Dumnezeu, Drosida, în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh”. Şi păzindu-se pe sine, după aceea, timp de şapte zile, primea hrană îngerească. Iar unii dintre iubitorii de Hristos găsind-o şi rămânând pe lângă ea, a aflat cele cu privire la ea, ea însăşi povestindu-le în felul acesta cele pătimite. În ziua cea de-a opta, cerând lui Dumnezeu în rugăciune să o lumineze ce urmează să mai facă, s-a mutat către Domnul.
Comentariu saccsiv:
Conform https://radiorenasterea.ro/sfanta-drosida-printesa-mucenita/, însa, în a opta zi, Sfânta Muceniţă Drosida a mers la cuptor şi s-a aruncat în foc.
Iata si ce putem citi la Viața Sfântului Ierarh Grigorie Dialogul, Episcopul Romei de pe Doxologia:
Se scrie și aceasta pentru acest mare plăcut al lui Dumnezeu, că pe Traian, împăratul Romei (98-117), care a fost închinător la idoli, după mulți ani de la moartea lui l-a izbăvit sfântul din veșnicele munci cu rugăciunile sale. De acest lucru Sfântul Ioan Damaschin, în cuvântul său pentru cei adormiți, scrie astfel: „Grigorie Dialogul, episcopul Romei celei vechi, precum știu toți, era vestit întru sfințenie și înțelegere și, când slujea, avea părtaș un înger din cer slujind împreună cu dânsul. Acesta, călătorind oarecând pe podul cel de piatră și stând într-adins, a făcut rugăciune către Domnul cel iubitor de suflete pentru iertarea păcatelor lui Traian împăratul. Atunci, a auzit îndată glas de la Dumnezeu, zicând: Rugăciunea ta am auzit-o și dau iertare lui Traian; iar tu să nu mai faci rugăciuni pentru păgâni”.
Au apărut icoane în care crucea din mâinile sfântului nu este ortodoxă. Dacă este cu trei brațe paralele, nu este ortodoxă. Dacă este cu brațele subțiate spre mijloc, nu este ortodoxă.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Bine punctat. Cea din icoana de la acest articol e crucea masonica intr-adevar. Doamne ajuta!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
mishuleu
Citeste te rog intregul articol din link si comentariile:
Video: CRUCEA LUI BAPHOMET pe turle ale unor BISERICI ROMANESTI?
https://saccsiv.wordpress.com/2015/02/25/video-crucea-lui-baphomet-pe-turle-ale-unor-biserici-romanesti/
ApreciazăApreciază
…
https://rasaritulortodox.wordpress.com/2018/03/11/adevarata-reprezentare-a-crucii-ortodoxe/
ApreciazăApreciază
Da stiu articolul tau. Raman la parerea ca aia e cruce masonica si nu are nici o legatura cu ortodoxia. Chestiunea e mai elaborata. Dar parerile probabil raman impartite ca si in cazul celor care inca mai cred in teoria pamantului rotund si a celor ce cred in cel plat. Doamne ajuta!
ApreciazăApreciază
Este cât se poate de simplu și clar.
Crucea lui Lucifer este cea cu 2 brațe orizontale EGALE și 2 centre identice sau, altfel exprimat,
o dedublare(sau imitație)a Centrului Unic.
Este chiar cea folosită public pe altar deschis, și nu întâmplător, televizată și mărturisită(pentru cine trebuie să știe)de pseudo-episcopul Teofan, viitorul pseudo-patriarh al BOR, în timpul p(l)andemiei, la pomenirea sfintei Parascheva.
Redau copy-paste comentariul postat atunci(8noi2020)pe canalul youtube Calea spre mântuire:
Suntem(ți) naivi sau proști ? Nu mai există în toată mitropolia Moldovei o cruce adevărată, decât ACEEA ? Apoi, vorbim de una din cele mai mari și MEDIATIZATE sărbători ortodoxe și o liturghie pe altar deschis, LA VEDERE. Și nu de un preot oarecare, nici măcar de un episcop între alții, ci de mitropolitul Moldovei, adică DE VIITORUL PATRIARH. Care nu demult a dansat umăr la umăr cu evreii în sinagoga din Iași, iar în cuvântul luat NICI MĂCAR NU A POMENIT NUMELE DOMNULUI IISUS HRISTOS ! Pe primul mitropolit al BOR Miron Cristea, îl găsiți oficial pe listele masonilor de pe site-urile lor. ”Creștinii” care acceptă să primească o inițiere cât se poate de oficială și serioasă în numele îngerului căzut Lucifer, suprapusă peste inițierea în Numele Unului Dumnezeu în Treime care este Botezul – supremă inițiere întru mântuire pe care orice ființă rațională din Univers o poate primi – ce vi se pare ? NU E MAI MULT DECÂT EVIDENTĂ CONCLUZIA ? APOSTAȚI CĂZUȚI SUB BLESTEMUL PROPRIEI ALEGERI.
ApreciazăApreciază
BISERICA TUTUROR SFINȚILOR
Preasfânta
Nascatoare de Dumnezeu
în Biserică
Prin păcat, moarte și diavol, oamenii s-au îndepărtat de Dumnezeu și au murit.
Dar Dumnezeu și Domnul Hristos, din dragoste nemărginită pentru om, devine Om și rămâne pentru totdeauna printre oameni ca Dumnezeul-Om, ca Biserica.
Iar Biserica, prin iconomia Dumnezeului-Om, mântuiește pe oameni de păcat, de moarte și de diavol.
Noul Testament este o veste bună: Biserica este trupul lui Hristos.
Iar Preasfânta Nascatoare de Dumnezeu, după ce ne-a născut, pe Domnul Dumnezeul-Om Hristos, a născut de fapt Biserica, pentru că a daruit trupul Bisericii.
Deci Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu este în același timp Biserica; În același timp, trebuie să fim daruiti Bisericii.
De aceea, Sfânta Rugăciune gândindu-se la Biserică mărturisește și predică acest adevăr, această omnisciență:
Maica Domnului este „Biserica atotsfântă a lui Dumnezeu”.
Întreaga iconomie divino-umană a mântuirii este realizată de Ea și de Fiul ei Dumnezeul-Om.
Părinții Bisericii ne aduc Vestea Buna despre ea:
Cu adevărat Sfânta Fecioara Maria o numim pe bună dreptate Theotokos, (Nascatoare de Dumnezeu) pentru că acest nume conține toată taina iconomiei mântuirii — άπαν τό μνοτήριον της οικονομίας.
Pentru sentimentul rugător și atotcuprinzător al Bisericii Ortodoxe, Domnul Hristos și Minunata Sa Maica Domnului sunt două ființe inseparabile.
în cunoașterea ortodoxă a credinței Noului Testament, lucrarea mântuitoare și răscumpărătoare a Domnului nostru Iisus Hristos este inseparabilă de Preasfânta, Preacurata, Preanevinovata, Pururea Fecioara Maria Maica Domnului.
Preasfânta Nascatoare de Dumnezeu este Maica Domnului și, prin urmare, Maica tuturor celor dumnezeiești, a tuturor sfintenilor, a tuturor celor cerești, a tuturor celor veșnice, a întregului Dumnezeului-Om, a tuturor celor bune, a tuturor celor mai frumoase.
Dintre toate cele bune, ea este cea mai bună; dintre toti sfintii, ea este cea mai sfanta; Dintre toate lucrurile curate, ea este cea mai pură; dintre toate cele minunate, ea este cea mai minunată; Dintre toate cele virtuoase, ea este cea mai virtuoasă.
Ea este în neamul omenesc, după Domnul Hristos, Dumnezeul-Om,
A Toata-Virtutea.
Fără îndoială, ea este modelul cel mai desavarsit dintre toate cele bune.
Căci atunci când prin ea Dumnezeul Ei a intrat în lume ca Om, cum de nu ar putea prin Ea să se reverse în om tot ceea ce este dar al lui Dumnezeu, tot ceea ce este ceresc, tot ceea ce este nemuritor, tot ceea ce este veșnic?
Tot ceea ce este evanghelic, tot ceea ce este îngeresc, tot ceea ce este binecuvântat, tot ceea ce este ceresc?
Din acest motiv, Preasfânta Nascatoare este mai cinstita decât Heruvimii și incomparabil mai slavita decât Serafimii.
De aceea este ea – Doamna îngerilor (= Stapana lngerilor).
Indiscutabil, Preasfânta Maică a lui Dumnezeu este cel mai mare și mai bogat Dăruitor al neamului omenesc.
Ne-a dat, ne-a născut pe Dumnezeu ca Om, ca Dumnezeul-Om.
Și cu El:
Adevărul Etern, Dreptatea Veșnică, Iubirea Veșnică, Binele Veșnic, Viața Veșnică.
Și cu aceasta a dat tot ce are nevoie ființa umană veșnic în toate lumile: mântuire, hristificare, îndumnezeire, treimificare = toate Tainele și toate virtuțile sfinte.
Și prin toate acestea și în toate acestea: cea mai iubită minune din toate lumile lui Dumnezeu – Dumnezeul și Domnul minunat și atotputernic, Iisus Hristos Dumnezeul-Om.
Pentru toate acestea, vestea bună inspirată de Dumnezeu a Sfântului Părinte Grigorie Palama este adevărată:
„Nimeni nu vine la Dumnezeu decât prin Preasfânta Nascatoare de Dumnezeu și Mijlocitorul născut din Ea și nici unul dintre darurile lui Dumnezeu nu este daruit îngerilor sau oamenilor decât prin Ea.
Fecioara Maică este incomparabil mai mare decât toate și mai presus de toate: toti au părtașie cu Dumnezeu numai prin ea – δι αύτης – părtașie;
Este baza Profetilor, capul Apostolilor, curajul Mucenicilor, temelia Învățătorilor, slava pământului, bucuria cerului, podoaba întregii creații.
Este începutul și sursa și rădăcina bunurilor inexprimabile.
Este punctul culminant și desavarsirea a tot ceea ce este sfânt — παντός αγίοu κορuφή και τελείwοις.
„Sfinții primesc prin ea toată sfințenia lor.”
Gândul călăuzit de Dumnezeu al Sfântului Ioan Gură de Aur, slăvind pe Preasfânta Nascatoare de Dumnezeu, ne aduce Buna Vestire: Nimeni ca Nascatoarea de Dumnezeu Fecioara Maria nu poate fi aflata printre oameni.
Ea este Maica Mântuirii, pentru că
L-a născut pe Mântuitorul.
Marturisitorul înțeleptit de Dumnezeu al Adevărului Teanthropic despre Preasfânta Nascatoare de Dumnezeu, Sfantul Chiril al Alexandriei, spune că Maica Domnului este – „Sfânta Biserică”.
„Sfântul Chiril face o legatura intre Persoana Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu si noțiunea de Biserică — Biserica nu poate fi concepută sau nu poate exista fără Preasfânta Maică a Mântuitorului Hristos.
Preasfânta Nascatoare este Biserica, iar Biserica este Preasfanta Nascatoare.
Când cineva spune „Maica Domnului”, aceasta cuprinde toată ideea despre Biserica, pentru că numele Maicii Domnului în persoana Fecioarei Maria exprimă toată taina Dumnezeiasca a Persoanei lui Iisus Hristos”
Da, da, da: fără Preasfanta Nascatoare n-ar fi existat Dumnezeul-Om = nici Mântuitorul = nici Biserica = nici mântuirea = nici îndumnezeirea – nici intreimificarea. Și întreaga lume s-ar fi transformat în oroarea cea mai lipsită de sens, și omul – în iadul cel mai teribil: iad, iad, iad.
Preasfânta Nascatoare de Dumnezeu este Maica Domnului, Maica Dumnezeului-Om, și astfel Maica Bisericii, pentru că ea este Maica Trupului Dumnezeului-Om. Trupul Dumnezeului-Om este Biserica.
După cum ne aduce vestea bună nemuritoare Sfântul Chiril al Alexandriei:
Prin Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu sunt „Bisericile statornicite în tot universul”.
Și odată cu aceasta vine acest adevăr: mântuirea este realizată de Maica Domnului, pentru că ea este „atelierul mântuirii noastre”.
Nu există nicio îndoială că Preasfânta Nascatoare de Dumnezeu este ceea ce este Fiul ei Dumnezeu, pentru că este plina de tot Harul.
Este prima Evanghelie a Domnului Hristos întrupată în lumea noastră pământească, Evanghelia atot-desavarsita, veșnică în timp, a Dumnezeului-Om.
Căci a nascut pe Dumnezeul-Om Hristos si Maica Domnului a rămas pentru totdeauna a Dumnezeului-Om Hristos, această „Evanghelie veșnică”.
De aici ea, atot-minunata: si este Biserica lui Hristos = trupul lui Hristos: mereu intreg in Dumnezeul-Om, si El – mereu intreg in ea, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu.
Intreg Dumnezeul-Om îi aparține în primul rând si în primul rând Ei, și prin Ea întregii naturi omenești, naturii umane: căci Ea a dat firea umană Domnului Dumnezeului-Om Hristos;
Și prin umanitatea ei este Dumnezeul-Om.
Toate ale noastre, umane, ajung la Domnul Dumnezeul-Om prin ea. Este o Mijlocitoare nemărginita și, prin urmare, Mijlocitoare și Mântuitoare: este toată Evanghelia, toată Biserica cu toate puterile ei. Ea realizează mântuirea și îndumnezeirea fiecărui membru în trupul divino-uman al Bisericii.
Ei i s-a spus: „Bucura-te, plinirea iconomiei Mântuitorului”
Fără îndoială, am primit-o pe Maica Domnului „mântuirea atotcuprinzătoare”.
Ea a devenit mijlocitoarea noastra a tuturor celor bune.
Prin ea Dumnezeu a devenit Om, iar omul a devenit Dumnezeu — έν αύτ ό Θεόβ άνχίρωποβ και Θeos ό άνθρωποs.
Numele ceresc al Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu este „Cea plina de har”.
A fost rostit de sfântul Arhanghel al puterilor cerești Gavriil.
Acesta este numele ei evanghelic.
În el este toată milostivirea Preasfintei Treimi față de neamul omenesc.
Aceasta este Evanghelia ei cerească, Evanghelia smereniei ei veșnice înaintea Dumnezeului Întrupat Logosul.
Prin Buna Vestire a incaput în ea: „toată plinătatea Dumnezeirii trupești — prin bunăvoința Tatălui și prin cooperarea Duhului Atotsfânt”. După ce S-a zamislit în ea, Dumnezeu Logosul „toți oamenii pot fi îndumnezeiți — άπαντας βροτο s θεώσει”.
Dând naștere Dumnezeului-Om, această minune a pământului și a tuturor lumilor, Preasfânta Nascatoare devine cu adevărat singura Vestire a tuturor ființelor umane din toate lumile, pentru că ea devine „Mama Vieții”,
Mama Vieții Veșnice, și astfel distruge moartea, distruge păcatul, distruge diavolul.
Și fara ea, și dincolo de ea, și în afara ei exista doar moartea, moartea, moartea = păcat, păcat, păcat, păcat = diavol, diavol, diavol = iad, iad, iad.
Și împreună cu ea și prin Dumnezeul ei a intrat în lumile umane cu toate darurile Sale divine: Adevărul Etern, Dreptatea Veșnică, Viața Veșnică, Binele Veșnic, Fericirea Veșnică și alte bunuri divine și vești bune.
Buna Vestire a Sfântului Ioan Damaschin:
Astăzi este sursa sărbătorilor noastre și începutul mântuirii noastre. Astăzi este începutul și restaurarea naturii umane.
Astăzi, se face distrugerea păcatelor originare.
Astăzi, natura noastră este răzbunată prin mutarea în ea de către Creator.
Prin toate bucuriile Sfintei Bunei Vestiri aduce vestea nemuritoare atotcuprinzătoare: „Dumnezeu se face Om, si îl face pe om Dumnezeu”.
Și prin ea ni se arata toată vestea bună a Evangheliei:
Hristificarea, îndumnezeirea omului, treimificarea, Intregul Hristos, intregul Dumnezeul-Om, incepe cu Preasfanta Nascatoare si se implineste pana la sfarsit cu Ea in trupul Bisericii lui Hristos, trupul pe care ea l-a dat Domnului Hristos si prin care tot ceea ce este Dumnezeul-Om traieste in lumea omeneasca si in toate lumile lui Dumnezeu.
Întreaga taină a Sfintei Evanghelii este Dumnezeul-Om.
Iconomia teologică a mântuirii se realizează în Trupul Divino-Uman al Bisericii lui Hristos – ce har!
Sfântul Botez – ce har!
Sfânta Împărtășanie, ce har!
Sfânta Spovedanie, ce har! Iubire sfântă – ce har! Liturghia sfântă – ce har! fiecare părtasie – ce har! fiecare virtute sfântă – ce har! Evanghelia mântuirii – ce har! Domnul Hristos Dumnezeul-Om Însuși – ce fel de
Veste Buna!
Domnul Hristos Dumnezeul-Om Însuși – ce har!
Preasfânta Nascatoare care a născut pe Mesia – ce Veste Bună! Sfânta Biserică a lui Dumnezeu – ce har!
Căci prin ea suntem sfințiți, suntem botezați, suntem îndumnezeiți, suntem mirunși cu darul Duhului Sfant, ne închinăm, experimentând ca pe al nostru ceea ce ochii oamenilor nu au văzut, iar urechea nu a auzit, iar inima nu a perceput.
Nu se numește „Buna Vestire” nici Crăciunul, nici Paștele, nici Boboteaza, nici Schimbarea la Față, ci doar Buna Vestire.
De ce?
Imnul Bisericii ne spune:
„Astăzi se descoperă o taină veșnică: Dumnezeu se face Om, ca să-l facă pe om Dumnezeu”.
Vestea cea bună: Întruparea lui Dumnezeu, – adică prima veste; Iar a doua este îndumnezeirea omului cu ajutorul Dumnezeului-Om.
Acesta este sensul cel mai scurt exprimat al lumii, al pământului și al cerului, al omului și al umanității. Aceasta este întreaga Evanghelie.
Creația lui Dumnezeu și îndumnezeirea omului.
Este această binecuvântare justificată și mărturisită?
Este!
Dumnezeul-Om a implinit toate aceste lucruri: El Insusi S-a facut Om; și oamenii pot deveni părți integrante ale trupului Său – Biserica.
Aceasta înseamnă: trăind în Biserică, omul treptat, prin Sfintele Taine și virtuțile sfinte, suprimă de la sine tot ceea ce este păcătos, muritor, efemer și primeste ceea ce este sfânt, nemuritor, divin.
De fapt, treptat devine părtaș harului lui Dumnezeu prin virtuți. Potrivit Părinților purtători de Dumnezeu: oamenii devin „dumnezei prin har”, în timp ce Domnul Hristos este singurul — Dumnezeu prin firea Sa.
După Domnul Hristos, Vestea Atotcuprinzătoare, cine este prima Veste Bună, intaia Veste Bună? Preasfânta Nascatoare de Dumnezeu.
Căci ea a realizat pe deplin Evanghelia lui Hristos: și de aceea singura fără de păcat din neamul omenesc după Cel fără de păcat. Deși s-a născut cu păcatul celui întâi-născut, Ea a fost liberă de orice păcat personal prin viața ei virtuoasă și liberul arbitru.
Și aceasta a devenit puritatea ei, sfințenia, lipsa de păcat.
De aceea, ea este după Dumnezeu – ființa cea mai indumnezeita, cea mai pură, cea mai sfântă, cea mai milostivă, cea mai desăvârșită ființă.
Prin aceasta, Dumnezeu, devenind Om, a transferat lumii noastre pământești toate desavarsirile divine, toate adevărurile divine, toate realitățile divine și ea este incomparabil mai înaltă decât Heruvimii și mai slavita decât Serafimii.
Și Biserica?
Ea și Vestea ei Bună și toate veștile bune împreună.
Căci – Biserica Trupul lui Hristos și Hristos – Capul Bisericii. Semnificație:
El Insuși Buna-Vestire în Biserică; și cu El, și în El, și din pricina Lui în Biserică și— Preasfânta Nascatoare de Dumnezeu.
În lumea omenească a păcatului, a morții și a diavolului, Preasfânta Nascatoare L-a nascut pe Dumnezeu pentru mântuirea noastră; acum prezența lui Dumnezeu în inimile noastre este o realitate.
Acesta este gândul, sfânta împlinire de rugăciune a Bisericii, care se repetă cu bucurie în liturghia Nașterii Maicii Domnului.
Soarta lumii este în mâinile a două femei: Eva și Sfânta Fecioară Maria. Eva a aflat păcatul, moartea și diavolul. Eva le-a adus pe lume.
Cel mai fatal inventator: a găsit atât boli, prin păcat, cât și putregai.
Și ce multe altele? Iadul.
Căci păcatul este o forță teribilă care duce la iad.
Dar tot Femeia a mântuit lumea de păcat, de moarte și de diavol. Care Femeie?
Sfânta Fecioară Maria, naște pe Dumnezeu Mântuitorul lumii.
Ea L-a născut pe Dumnezeu, L-a adus pe Dumnezeu în lume și pentru totdeauna ca Biserică.
Iar Biserica mântuiește lumea de păcat, de moarte și de diavol.
Și se transformă în cer.
De aceea, nașterea Preasfintei Nascatoare de Dumnzeu — este „bucuria întregului univers”
Maica Domnului, Preasfânta este, prin urmare, Maica Bucuriei:
„astăzi se naște Maica Bucuriei”. Căci Fecioara Maria ne spune:
„Am fost îndumnezeiți și am fost izbăviți de moarte.”
Preasfânta Fecioara Maria este „bucuria tuturor lumilor”.
Ea este „bucuria îngerilor și a oamenilor”.
Dumnezeu din cer se naște astăzi pe pământ.
Maica Domnului se naște: „și lumea se înnoiește cu ea.”
Maica Domnului este „mântuirea tuturor”.
Maica Domnului este „miezul dogmelor lui Hristos”, simbolul, viața și nemurirea tuturor adevărurilor evanghelice ale lui Hristos.
De aceea, nașterea Preasfintei Fecioare Maria a vestit bucurie întregii lumi: căci de la ea Soarele Dreptății, Hristos Dumnezeul nostru, și nimicind blestemul, a dat o binecuvântare și după ce a nimicit moartea, ne-a dat viață veșnică.
De ce a creat Dumnezeu această lume?
Să fie biserica lui Dumnezeu.
Viața în biserica? — prin închinare.
Și oamenii din biserica? — să fie închinători.
Dar oamenii au transformat această lume într-o idolatrie, într-un loc al diavolului.
Prin ce anume? Prin păcat.
Căci păcatul slujește diavolului, nu lui Dumnezeu.
Astfel, viața omenească din închinare sfanta a devenit slujirea diavolului, iar oamenii: de la închinători ai lui Hristos, au devenit slujitori ai diavolului.
Hristos a venit în această lume, pentru ce? —
Să o elibereze și să o transforme din loc al diavolului într-o biserica al lui Dumnezeu: să transforme oamenii din închinători la diavol în închinători la Hristos Dumnezeu, iar viața lor dintr-o slujbă adusa diavolului intr-o închinare adusa lui Dumnezeu.
Și aceasta este ceea ce face Domnul Hristos din Biserică: căci odată cu ea întreaga lume a devenit biserica lui Dumnezeu și viața a devenit sfanta după Evanghelie – închinare la Hristos.
Care este cel mai desavarsit exemplu în acest sens?
Preasfântul Fecioara Maria: a trăit și a fost educată în templu, în biserică; și toată viața ei — închinare neîntreruptă; Slujbă de zi și de noapte către Dumnezeu: credință, rugăciune, post, dragoste, blândețe, smerenie, răbdare, milă și alte virtuți sfinte.
Preasfânta Nascatoare – singura ființă umană desăvârșită după Domnul Hristos, Dumnezeul-Om. Cum?
Prin întruparea lui Dumnezeu în sine. Și a-L întrupa pe Dumnezeu în sine, acesta este sensul ființei umane; De aceea omul a fost creat asemenea lui Dumnezeu. Creat după chipul lui Dumnezeu, sufletul este chipul viu al lui Dumnezeu în om, chipul viu al lui Dumnezeu, icoana vie a lui Dumnezeu în om.
De fapt, omul a fost creat ca un biserica vie, umblătoare al lui Dumnezeu, în care sufletul asemănător lui Dumnezeu trebuie să-L slujească pe Dumnezeu în mod continuu.
Cu toate acestea, omul a transformat biserica ființei sale
într-o locuință a diavolului prin păcat, pentru că prin păcate diavolul s-a târât în el, s-a așezat în el, s-a așezat pe tronul inimii sale.
Astfel, sanctuarul inimii a devenit un idol, adică un loc al diavolului. Închinându-se păcatelor și patimilor ca idoli, omul a transformat biserica sufletului său într-o biserica a idolatriei și a desfigurat prostește catapeteasma ființei sale. Dumnezeu Logosul S-a făcut Om: a intrat în om, S-a întrupat, a devenit Om, ca să domnească Dumnezeu pe tronul inimii omenești, să-l facă din nou pe om viu, umblând ca un templul al lui Dumnezeu.
Un astfel de prim templu, cel mai maret și desavarsit a devenit Preasfânta Fecioara Maria.
Cum?
Prin Întrupare și apoi prin nașterea Dumnezeului-Om.
Dumnezeu a trăit în ea și S-a născut din ea, care este „templul lui Dumnezeului Logos”.
Și acest „templu sfânt al Cuvântului lui Dumnezeu”, acest templu viu a fost creat prin faptul că a crescut, a trăit și a fost crescută în Templul din Ierusalim de la vârsta de trei până la doisprezece ani.
Templul:
casa ei, și școala ei, cerul și pământul și universul, și toată eternitatea ei.
Trăind și fiind educată în templul lui Dumnezeu, ea însăși a devenit templul viu al lui Dumnezeu: ea a curățat, a sfințit, s-a pregătit să-L nască pe Dumnezeu – Mantuitorul lumii.
Și L-a născut.
în aceasta consta desavarsirea ei divină, unicitatea ei de neatins.
Ea L-a născut pe Dumnezeul-Om pentru ca El să ne poată face temple ale lui Dumnezeu.
Cum ? In ce fel?
Prin toata iconomia Dumnezeului-Om a mantuirii = Evanghelia = Biserica.
Trăind în trupul Dumnezeului-Om al Bisericii, oamenii devin temple ale lui Dumnezeu.
Sfant Apostol aduce Buna Vestire crestinilor:
Voi sunteti templul Dumnezeului celui viu; Trupurile voastre sunt templul Duhului Sfânt care trăiește în voi, pe care îl aveți de la Dumnezeu.
Nu știți că sunteți templul lui Dumnezeu și că Duhul lui Dumnezeu locuiește în voi?
Calitatea templului = calitatea bisericii: închinare continuă, slujire neîntreruptă lui Dumnezeu. Asa a fost primul creștin adevărat cel mai desăvârșit creștin dintre toate lumile – Preasfânta Nascatoare. Da, da, da: a slujit neîncetat lui Dumnezeu cu gânduri sfinte, sentimente sfinte, dorințe sfinte, stări sufletesti sfinte, fapte sfinte, viață sfântă, inchinare lui Dumnezeu.
Preasfânta Fecioară a venit la templu: ” spre a fi crescuta în Sfânta Sfintelor”, ca să fie educată în Sfânta Sfintelor, in harul dumnezeiesc” (=sa fie educată prin harul dumnezeiesc).
Timpul și spațiul sunt categorii, parte integrantă a Bisericii ca Trup Divino-Uman al lui Hristos, dar ele sunt și eternitate și supratimp.
Prin Dumnezeul-Om și cu Dumnezeul-Om ambele sunt sfințite, reînnoite, pentru că Biserica este „locașul lui Dumnezeu”.
Ca milostiv și Singurul, cu adevărat Singurul Iubitor al omului, Domnul Hristos, prin Preasfânta Nascatoare, „Și-a împlinit iconomia inexprimabilă și mareata a mântuirii”.
De aceea gândul de rugăciune al Bisericii strigă către Preasfânta Nascatoare, cu privire la Cel cu Care S-a împlinit iconomia divino-umană a mântuirii:
„Tu, esti singura care ai înnoit natura și timpul”.
Și iarăși, „Prin tine natura și timpul se înnoiesc.”
Preasfânta Maică a lui Dumnezeu, cea dintâi și cea mai desăvârșită creștină, a străbătut întreaga cale a Mântuitorului Dumnezeului-Om a mântuirii, calea hristificarii, de la Întrupare până la Înviere și Înălțare. Toată viața ei pe pământ a fost viața lui Hristos Dumnezeu.
Ea a fost prima și, în modul cel mai desavarsit și complet, care L-a trait pe Mantuitorul ca mântuire, ca pe o hristificare, ca pe o îndumnezeire, ca pe o treimificare.
Căci mântuirea nu este altceva decât trăirea Mântuitorului prin intermediul Sfintelor Tainelor și a virtuților sfinte.
Adevărul minunat al Bisericii despre Preasfânta Nascatoare este acesta pe scurt: ca urmașa al lui Adam, născuta cu păcatul originar, Ea a fost supusă legii morții, dar fiind Preasfânta, Maica Domnului a fost înviată de Fiul Ei.
A fost înviata și proslavita mai presus de Heruvimi și Serafim și venerată deasupra Sfintelor Puteri Cerești.
In Sfanta Traditie, moartea Maicii Domnului se numeste Adormirea Maicii Domnului.
Aceasta înseamnă: adormirea, odihna. Moartea trupului ca somn al trupului, ca vis al trupului, ca somnolență a trupului, aceasta este vestea bună și realitatea, pe care numai Dumnezeul-Om Hristos le-a adus în lume.
Adormirea Preasfintei Nascatoarea este numită și „mutare dumnezeiasca, strămutare — θεία μετάσταόις”, „moarte purtătoare de viață”.
Trupul ei cel mai sfânt este înălțat până la singurul Ei Fiu și Dumnezeu născut și iubit.
Sfânta Adormire a Preasfintei Fecioare Maria nu se numește moarte, ci o mutare la Domnul. Trupul mort al Preasfintei Maici a lui Dumnezeu este predat mormântului, iar după trei zile este ridicat la cer.
Sfantul Ioan Damaschin:
Cel mai sfânt trup al Maicii Domnului este așezat în mormântul slavit; Și după trei zile s-a ridicat iarăși și s-a înălțat la cer. Maica Domnului este mai înaltă decât puterile îngerești.
Este „atelierul mântuirii noastre”. Domnul Hristos a harazit-o pe Nascatoarea de Dumnezeu.
De aceea:
nimic nu ne este mai drag si mai scump decât Maica Domnului!
Potrivit providenței deosebite a lui Dumnezeu, unul dintre Apostoli, Sfântul Toma, nu a fost prezent la înmormântarea slavita a trupului Preafericitei Nascatoare de Dumnezeu, ci a ajuns la Ghetsimani abia a treia zi.
Sfântul Apostol Toma a plâns și a plâns foarte mult că nu este vrednic, ca și ceilalți sfinți Apostoli, de ultima binecuvântare și inchinare catre Preacurata Maica Domnului; De asemenea, el a plâns mult pentru că numai el nu a văzut slava dumnezeiasca a tainelor și lucrărilor minunate ale lui Dumnezeu, care au fost descoperite în timpul Adormirii Maicii Domnului și îngroparea solemnă.
Apostolii, având milă de el, au hotărât să deschidă mormântul pentru ca Sfântul Toma să poată vedea măcar trupul mort al Preasfintei Maici a lui Dumnezeu, să se închine lui și să-l sărute, ușurându-i astfel întristarea și atenuându-i mahnirea.
Dar când Sfinții Apostoli au rostogolit piatra și au deschis mormântul, s-au cutremurat: căci au văzut mormântul gol, nu era niciunde trupul Maicii Domnului, ci doar vesmintele funerare, din care venea o mireasmă minunată.
Sfinții Apostoli au fost uimiți și nu
s-au dumirit de ceea ce poate înseamna aceasta.
Și sărutându-le cu lacrimi și evlavie venerabilele giulgiuri care rămăsese în mormânt, s-au rugat împreună Domnului să le descopere ce s-a întâmplat cu trupul cel preacurat al Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu.
Seara, Sfinții Apostoli s-au așezat să se întărească cu mâncare.
Și era acest obicei la ei în timpul mesei: lăsau un loc gol și puneau o bucată de pâine în cinstea lui Hristos.
Iar la sfârșitul mesei, mulțumind, au luat bucata de pâine menționată mai sus, au chemat numele Domnului, o ridicau, slăvind numele cel mare al Preasfintei Treimi și încheind cu o rugăciune, zicând:
„Doamne Iisuse Hristoase, ajută-ne!” Și apoi mâncau acea paine ca binecuvântare a Domnului.
Aceasta este ceea ce sfinții Apostoli au făcut nu numai atunci când au fost împreună, dar, de asemenea, atunci când au fost singuri.
Dar acum, în Ghetsimani, în vremea mesei, nu s-au gândit la nimic, nici nu au vorbit, ci doar erau ganditori. cu privire la faptul că trupul preacurat al Maicii Domnului nu a fost găsit în mormânt.
Și iată, când, la sfârșitul mesei, sfinții Apostoli s-au sculat și au început, după obicei, să ridice bucata de pâine rămasă în cinstea Domnului Hristos și să slăvească pe Preasfânta Treime, ei
Deodată, au auzit un glas de înger cântând. Ridicându-și ochii, au văzut în văzduh pe Cea Preacurată și Vie Maica Domnului, înconjurată de o mulțime de îngeri.
Ea strălucea cu o slavă inefabilă și le-a zis:
„Bucurati-va, căci eu pururea voi fi cu voi”.
Iar sfinții Apostoli, plini de bucurie, în locul obișnuitului „Doamne Iisuse Hristoase, ajută-ne”, au exclamat: „Preasfânta Nascatoare, ajută-ne!” Din acel moment, Sfinții Apostoli
s-au convins și au transmis întregii Bisericii că în a treia zi după înmormântare, Preacurata Maică a lui Dumnezeu a fost înviata de Fiul și Dumnezeul ei și a fost dusă la cer cu trupul ei.
Sfânta Traditie de rugaciune a Bisericii ne-a transmis cu evlavie sfantul adevar despre invierea cu trupul a Preasfintei Sfintei Fecioare Maria.
Astfel, în primul rând și cel mai deplin și mai desavarsit, viața divino-umană a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos se prelungește în Preasfânta Maică a lui Dumnezeu, apoi în fiecare creștin după măsura credinței sale și a hristificarii sale cu Tainele și virtuțile sfinte din Trupul Teanthropic al Bisericii.
Hristos, arătând respect față de Maica Sa, a ridicat din mormânt trupul ei proslavit prin mutare la cer.
După ce și-a dat sufletul în mâinile Fiului și Dumnezeului ei, Mantuitorul nu i-a lăsat trupul în mormânt, căci după moarte a trecut la viață.
Trupul Neprihănitei Sale Maici Hristos Dumnezeu L-a mutat din moarte la cer.
După ce a murit Preasfânta Hristos o înviaza din morți.
(…)
Sfantul Teodor Studitul ne spune elocvent adevarurile despre Preasfanta Maica Domnului, care, prin realizarea acestei taine in lumea pamanteasca, a devenit cea mai sfanta, cea mai desavarsita, cea mai mare si cea mai importanta dupa Dumnezeu in toate lumile vizibile si invizibile. Credincios tuturor adevărurilor despre credința in Dumnezeul-Om, el mărturisește despre îngroparea, învierea și înaltarea la cer a Preasfintei Fecioare și a activității Ei directe atot mântuitoare în trupul teanthropic al Bisericii lui Hristos. Credincios adevarurilor Evangheliei, el vesteste dumnezeieste in „Cuvant la Praznicul Adormirii Maicii Domnului”:
Îmbrăcați în veșmintele virtuților, să prăznuim sărbătoarea înmormântării și înaltarii la cer a Preasfintei.
Astăzi, cerul pământesc, îmbrăcat în veșmintele nemuririi, se înalță la o locuință mai bună, veșnică.
Acum, Maica Domnului, după ce
și-a închis ochii trupești, ne aduce lumini mari și strălucitoare, nesfârșite: priveghere și rugăciune.
Mijlocirea pentru lume înaintea feței lui Dumnezeu.
Acum, devenind nemuritoare, și-a ridicat mâinile in rugaciune la Domnul pentru întreaga lume.
Zburând la cer, Porumbita preacurata nu încetează niciodată să ne protejeze.
După ce a plecat cu trupul, ea este cu noi în duh; fiind in cer, ea alungă demonii care ne ataca, pentru că este o Apărătoare prin rugăciune înaintea lui Dumnezeu.
Sfânta Fecioară a adormit; Spun „adormit” și nu „a murit”, pentru că dusă la cer, ea nu a încetat sa ocroteasca neamul omenesc.
Ce cuvinte vom folosi pentru a spune taina?
Mintea se va clătina, limba este slabă, căci taina este mareata,
Este mare și depășește toate mințile.
Nu are nimic asemănător cu ea însuși, astfel încât să putem a o explica cu propriilor noastre puteri. Toate ale ei sunt deasupra noastră. A schimbat natura prin nașterea ei inexprimabilă: a auzit cineva vreodată ca vreo Fecioară sa nasca? O, minune! Maica care naște în același timp ramane Fecioara, pentru că Cel ce se naște din ea este — Dumnezeu.
Numai acest fapt este diferit de orice altceva.
A cunoscut cineva vreodată o astfel de mutare la cer ca a Maicii Domnului?
Ce minte înaltă va exprima, ce limbaj elocvent va descrie valorile și faptele voastre, va expune și va descrie taina?
Rugându-se — cufundat in har în tainele iconomiei teanthropice a mântuirii Bisericii lui Hristos, Sfântul Simeon Noul Teolog ne descoperă taina Preasfintei Fecioare Maria: Dumnezeu Tatăl a făcut nunta Fiului Său.
În ce fel?
L-a trimis din cer pe unul dintre slujitorii Săi, Arhanghelul Gavriil, să spună Fecioarei: „Bucură-te!” — Îndată arhanghelul s-a pogorât pe pământ și s-a făcut slujitor al tainei, zicând Fecioarei: „Bucură-te, Cea plina de har! Domnul este cu tine! — Și cu acest cuvânt a intrat în pântecele Fecioarei Logosul Ipostatic, consubstanțial și veșnic al lui Dumnezeu.
Hristos primește trupul din sângele ei sfânt și curat, devenind un Om desăvârșit, cu trup și suflet.
Ce unire de nedescris!
Ce nunta tainică a lui Dumnezeu! Legământul lui Dumnezeu cu oamenii s-a împlinit: El a primit trupul și a dat Dumnezeirea.
Însuși Dumnezeu in mod suprafiresc și supranatural se unește neamestecat cu natura și ființa putredă și mizerabilă a ființei noastre umane.
De aceea, El S-a zămislit intr-o Fecioară și S-a născut în mod minunat în două firi, Dumnezeiasca și omeneasca, ca singur Fiu, Dumnezeu desăvârșit și Om desăvârșit, Domnul nostru Iisus Hristos.
Dar călăuziți de cuvintele Sfintei Evanghelii putem spune ceva tainic – asa se întâmplă cu toți fiii luminii. Același lucru este valabil și pentru fiecare fiu credincios al luminii: Dumnezeu se uneste cu noi.
printr-o nunta pură și sfântă și aduce în noi o taină — μγότήριον, — mai mare decât orice putere umană. Ce aduce Dumnezeu în noi?
Iată ce.
Așa cum Fiul lui Dumnezeu, după ce a intrat în pântecele Preasfintei Fecioare și după ce a primit de la Ea firea omenească și a devenit Om,
S-a născut din Ea ca un Om desăvârșit și dumnezeu desăvârșit, în același timp El este unul și același și Dumnezeu și Om neamestecat.
În același fel, noi, de îndată ce credem în Fiul lui Dumnezeu, in Hristos Dumnezeul-Om nascut din Teotokos Maria, și aratam credință, primim cuvântul nostru despre Hristos cu credință în inimile noastre și îl mărturisim cu gura noastră și, în același timp, ne pocăim de toate păcatele noastre anterioare, imediat Dumnezeu Logosul Tatălui intră în noi, precum și în inima: Îl primim și El este în noi ca o sămânță. Ascultati acest lucru!
Fiți uimiti, dar acceptați cuvântul cu credință și convingere.
În felul acesta Îl concepem și pe Hristos, nu trupeste, așa cum L-a zămislit Fecioara și Theotokos Maria, ci duhovnicește — și totuși, în esență, avem în sufletele noastre pe același Cel ce a fost zămislit de Preasfânta Fecioară.
Ne îmbrăcăm cu Fiul lui Dumnezeu prin harul Duhului Sfânt, pe care îl avem în inimile noastre.
Iar cand credem cu tot sufletul si ne pocaim cu smerenie, zămisnim în inimile noastre pe Dumnezeu Logosul, ca si Fecioara Maria, având sufletele noastre, de asemenea, feciorelnice și curate.
Și așa cum focul Dumnezeirii nu a ars-o pe Preasfânta Fecioară, căci era atotcuprinzător — ύπεράμωμος— tot așa nici noi nu suntem arși de acela.
Focul, când avem inimi curate și fără prihană, se transformă în noi în rouă cerească, într-un izvor de apă vie, într-un curent al vieții veșnice.
Și despre primirea focului descoperit al Dumnezeirii, Însuși Domnul spune despre aceasta:
„Am venit să arunc foc pe pământ”. Și acest foc este Duhul Sfânt, cu care Duhul Sfânt intră împreună și îl vedem pe Fiul dimpreuna cu Tatăl. Dar din moment ce Fiul lui Dumnezeu S-a întrupat deja o dată și într-un mod inexprimabil și plin de speranță născut din Trupul Mariei, este imposibil ca El să se întrupeze din nou, atunci ce face El?
El ne dă acest singur trup neprihănit, pe care l-a primit de la Preacurata Maria Theotokos, și în care S-a născut din Ea, si ni Se dăruieste în Taina Împărtășaniei, și mâncându-L IL avem în noi, dacă ne cuminecam cu vrednicie, întreg pe Dumnezeul Intrupat și Domnul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu și Fiul Maicii Domnului, Maria, care stă la dreapta lui Dumnezeu și a Tatălui, și după cuvântul Său:
„Cel ce mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu locuiește în Mine și eu în El”.
Și rămânând în noi, El nu se îndepărtează de la noi, nici nu se naște trupește in noi, nici nu este în noi ca un copil în pântece, așa cum a fost în Preasfânta Teotokos Maria. Hristos se unește într-un mod de nedescris cu ființa și natura noastră și ne îndumnezeieste — θεοποιεί, de vreme ce devenim tovarășii săi de un trup, trupul său din trupul și osul său din oasele sale.
Sfântul Simeon Noul Teolog continuă:
de fapt, Maica Domnului Hristos este Preasfânta Teotokos, pentru că L-a născut întrupat într-un mod inexprimabil.
Și toți sfinții Îl concep și Îl au în sufletele lor prin har — κατύ χάριν. De la Maica Sa Atotcuprinzătoare, Domnul a împrumutat trupul cel mai curat și I-a dat Dumnezeirea în schimbul trupului pe care I l-a dat.
Și de la sfinți Hristos nu împrumută trupul, ci le dă trupul Său îndumnezeit.
De la Maica Domnului S-a născut inexprimabil Fiul lui Dumnezeu;
Și tot asa s-au născut El in toți sfinții. De vreme ce Domnul Hristos s-a născut mai întâi în Duhul Sfânt din Preasfânta Theotokos, tot asa El se naste in toți sfinții.
Maica Domnului este Maica Tuturor Sfintilor, Maica Domnului, Împărăteasa, și toți sfinții sunt slujitori, slujitori ai Maicii Domnului. Desigur, sfinții sunt fiii ei, pentru că prin ea primesc Sfanta Împărtășanie
trupul cel mai curat al Fiului ei. Acest lucru este adevărat, pentru că trupul Domnului este trupul Maicii Domnului.
Și când luăm din acest Trup al Domnului, îndumnezeit mărturisim și credem că ne împărtășim din viața veșnică.
Astfel, sfinții sunt rude ale Maicii Domnului din trei motive: în primul rând, ei au de pe același pământ un trup și din aceeași suflare a sufletului viu al lui Dumnezeu;
În al doilea rând, sfinții iau din trupul pe care Hristos L-a primit de la Maria; În al treilea rând, fiecare sfânt, prin sfințirea și harul Duhului Sfânt, care se pogorează peste ei, primește și are în sine pe Dumnezeul tuturor lucrurilor, așa cum a primit și L-a avut în sine Preasfânta Teotokos.
Căci, deși L-a purtat trupește, nu există nicio îndoială că L-a avut duhovnicește în ea.
Există, de asemenea, si acum și cu totul inseparabil de Fecioara Maria.
(…)
Preasfânta Teotokos – cea mai iubită minune a tuturor lumilor și a lui Dumnezeu Însuși: cea mai sfântă, cea mai minunată, cea mai bogata, cea mai minunată taina Tainelor a lui Dumnezeu.
Ea ne-a dat ceea ce este „necesar” pentru toate ființele umane și toate creaturile din toate lumile: ea ne-a dat pe Domnul Dumnezeu-Om Hristos, Singurul Dumnezeu Adevărat și Singurul Om Adevărat. Cu El ne-a dat Biserica care este trupul Său, pentru că ea a dat trupul Domnului.
De aici si El – Intreg în Ea, cu totul in Ea după Omenitate; Întotdeauna așa, și în Biserica Sa întotdeauna așa.
Cu Biserica, trupul Său, ea ne-a dat mântuirea, și îndumnezeirea, și viața veșnică, și adevărul veșnic, și Evanghelia veșnică, și hristificarea, și îndumnezeirea, și treimificarea. prin trupul Bisericii, pe care Domnul Hristos il are de la ea, ne inaltam la Tatal prin Duhul Sfant.
Da, întreaga iconomie a Dumnezeului-Om a mântuirii este experimentată în Trupul Teanthropic al Bisericii lui Hristos.
De fapt, mântuirea nu este altceva decât o lucrare in Biserică și închinare prin Sfintele Taine și virtuți sfinte: de la Tatăl prin Fiul în Duhul Sfânt.
În Maica Domnului, orice virtute este o virtute desavarsita, pentru că a dat naștere lui Dumnezeu, de la Care este și în care fiecare virtute este în desasvarsita prin ea.
Deci și Preasfânta Virtuoasa este ea, pentru prima dată în ea în neamul omenesc.
Pentru prima dată după Hristos și de dragul lui Hristos, de dragul lui Hristos.
Nimic nu se intampla in Biserica fara harul Preasfintei Maici a lui Dumnezeu, pentru ca Ea a nascut trupul Bisericii.
Și Preasfânta Taină a Tainelor – Sfânta Împărtășanie este trăită prin Preasfânta Maică a lui Dumnezeu. De aceea, gândul rugător al Bisericii se adresează Preasfintei Theotokos cuvinte de mulțumire:
(…)
Este un adevăr și o realitate evidentă: Preasfânta Maică a lui Dumnezeu ne-a oferit mântuirea, pentru că a născut pe Mântuitorul; Ea a făcut posibil ca noi să fim îndumnezeiți, pentru că ea l-a născut pe Dumnezeu; a făcut posibil să ne treimificati, pentru că a născut pe una dintre Persoanele Sfintei Treimi.
Astfel, prin Preasfânta Maică a lui Dumnezeu, pentru prima dată o „mare bucurie” a intrat în lumea pământească amară a morții, a păcatului și a diavolului.
Nu numai că a intrat în Biserică, dar a rămas pentru totdeauna în toate lumile umane, pentru a da bucurie fiecărei ființe umane cu bucurie veșnică pentru credința sa în Fiul Ei, Domnul Iisus Hristos.
(…)
Întreaga experiență a neamului omenesc mărturisește irezistibil: în lumile omenești nu există bucurie adevărată fără Preasfânta Maică a lui Dumnezeu. Este singura bucurie adevărată și singura bucurie. nemuritoare pentru ființele umane chinuite de păcat, moarte și diavol. Da, — Ea:
„Bucuria tuturor bucuriilor”.
Nu există nici o îndoială că Preasfânta Maică a lui Dumnezeu în noi toți și în fiecare dintre noi se realizează iconomia dumnezeu-umană a mântuirii.
Prin ea mântuirea noastră devine a noastră, veșnică a noastră; Și toată a Lui devine a noastră, pentru toată veșnicia noastră.
Și în aceasta pentru ființa umană este fericirea peste fericire și bucuria deasupra bucuriilor.
În aceasta, este Raiul, botezul, sfințirea, schimbarea la față, învierea, înălțarea, mântuirea, îndumnezeirea, treimificarea și închinarea.
Dogmatika Pravoslavne Crkve – Tom III (drugi deo) – Strana 54 – Svetosavlje
https://svetosavlje.org/dogmatika-pravoslavne-crkve-tom3-2/54/
ApreciazăApreciază
https://m.ziuanews.ro/stiri/comisia-trilateral-a-denumit-2023-anul-unu-al-noii-ordini-globale-1575729
ApreciazăApreciază
John
Exemplu perfect de „deontologie” la o parte a presei „anti sistem”.
Am postat articolul pe 21 martie 2023:
https://saccsiv.wordpress.com/2023/03/21/comisia-trilaterala-numeste-anul-2023-ca-fiind-anul-unu-al-unei-noi-ordini-mondiale/
Active news pe 22 martie 2023:
https://www.activenews.ro/stiri/Comisia-Trilaterala-reunita-in-India-a-numit-2023-%E2%80%9EAnul-unu-al-Noii-Ordini-Mondiale-180817
Iar Ziua l-a preluat de la Active news tot pe 22 martie 2023:
https://m.ziuanews.ro/stiri/comisia-trilateral-a-denumit-2023-anul-unu-al-noii-ordini-globale-1575729
Articolul in engleza a fost postat pe 14 martie 2023:
https://asia.nikkei.com/Politics/International-relations/Indo-Pacific/Trilateral-Commission-calls-2023-Year-One-of-new-world-order
Este evident ca daca Active News avea habar de existenta site-ul in engleza, nu il posta dupa ce l-am postat eu, ci inainte, caci ei sunt o armata, deci se misca mai repede, pe cand eu sunt singur plus un frate traducator.
Deci au aflat de pe saccsiv despre articolul in engleza, dar probabil ca s-au jurat sub blestem cumplit sa nu specifice vreodata asa ceva.
Si National lucreaza la fel de „deontologic” folosind traduceri de pe saccsiv. Dar astia sunt atat de „deontologi”, ca uneori nu mentioneaza nici macar sursa din engleza…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Naravuri grele si vechi de cand romanul a hotarat sa astearna pe hartie sau sa transmita via net.informatii si ganduri aducatoare de profit de imagine sau/si pecuniar.
Consoleaza-te ca au fost cazuri mai dramatice in istoria jurnalismului si literaturii.
Spre pilda, Miron Vladimir a tradus si Marcel Aderca a semnat pana l-a adus pe Miron in situatia de a se sinucide. Nefericitului genial traducator i-a fost pradata biblioteca, colectia de discuri, tot ce inalta sa spiritualitate agonisise material in aceasta lume.
Natura umana este, asa cum este.
Domnul Roncea serveste o cauza inalta care presupune sacrificii mai mari sau mai marunte.
Saccivul intra probabil in categoria sacrificiilor marunte.
ApreciazăApreciază
Mostra de inspiratie comuna.
Saccivul sau Activul?
In tot cazul, eu nu aveam habar de decizia americanilor.
https://m.activenews.ro/stiri/NOUA-NORMALITATE-Indiana-Ohio-Kentucky-si-Pennsylvania-au-elaborat-o-serie-de-legi-care-prevad-instalarea-mai-multor-defibrilatoare-in-scoli-180877
ApreciazăApreciază
https://doxologia.ro/crucea-cu-doua-cu-trei-randuri-de-brate-crucea-relicvariu-crucea-de-procesiune
Cand se intra in dezbatere de regula se iese cel putin cu o zgarietura, cucui sau vanataie.
Pentru mine Sfanta Crucea are un singur braț dar nu cred ca este intelept sa ne invrajbim cu bretonii, spre pilda.
A propos de Cruce am intrebat un credincios catolic de ce isi fac dansii semnul Sfintei Cruci de la stanga spre dreapta si mi-a raspuns :” pentru ca noi ne-am angajat sa nu ramanem de partea caprelor”….
I-am argumentat calea noastra, dansul a ascultat politicos si a ramas cum s-a stabilit. Fiecare rosteste acelasi cuvinte cand se inchina.
ApreciazăApreciază
…
tu de ce întrebi pe catolici cum fac ei? Tu întreabă cum se face corect și dreptslavitor …
La catolici nu știu dacă are vreo putere semnul făcut greșit și incorect devreme ce si Crezul este schimbat și Tainele nu sunt valide …chiar dacă ei ( oamenii simpli) nu știu asta….
https://marturieathonita.ro/cum-se-face-corect-semnul-sfintei-cruci/
și
https://rasaritulortodox.wordpress.com/2018/03/11/adevarata-reprezentare-a-crucii-ortodoxe/
ApreciazăApreciază
O singură Cruce există și aceea este a Lui Hristos! Rușii, ca neam, au păstrat cu mare îngrijire Ortodoxia care este reprezentată într-un stil realist iconografic. Crucea este reprezentată așa cum a fost în momentul răstignirii Domnului Hristos și cum există pe aproape toate turlele bisericilor din Rusia. Mai sunt crucile cu semiluna la bază, care se mai pot vedea și în România ca semn al biruinței Ortodoxiei asupra Islamului. În Ardeal se mai construiau cruci mari de lemn care aveau deasupra un acoperământ. Toate acestea sunt ușor de înțeles de orice creștin și nu schimbă cu nimic valoarea și puterea crucii. Sfântul Andrei sau Sfântul Petru nu au alte cruci decât crucea jertfei. Faptul că au murit răstigniți altfel nu-i face începători de alte cruci. Vaticanul pune crucea Lui Hristos răsturnat, nu pentru că are evlavie la Sfântul Petru ci pentru că s-a lepădat de mult de Hristos. Sataniștii deformează și schimonosesc crucea Lui Hristos pentru a o batjocori iar diavolul e meșter mare și lucrează prin oameni.
Crucea este singurul lucru de care fuge diavolul și oricât de prost ar fi, face bine deosebire între Crucea care-l arde și tot felul de ,,cruci” celtice, papale, cu două, trei, nenumărate brațe verticale și orizontale.
ApreciazăApreciază
Uimiti-va si mangaiati-va cu aceasta talcuire a Evangheliei de astazi.
Pentru toate predicile pe care le postati parinte Macarie, va multumesc din suflet!
ApreciazăApreciază