SACCSIV – blog ortodox

ChatGPT “poate da informații din orice domeniu, dar poate scrie și eseuri” / Elevii și studenții români deja apelează la el

Posted in INTELIGENTA ARTIFICIALA, MICROSOFT by saccsiv on februarie 2, 2023

PRO TV: Programul Chat GPT a iscat scandal în mediul academic. Elevii și studenții români deja apelează la el

Este folosit deja de elevi și studenți, iar profesorii analizează dacă este folositor sau înșelător, mai ales că poate genera și texte întregi.

Psihologii spun că ar putea afecta procesul de învățare al tinerilor care în loc să caute informații și să le proceseze le primesc pur și simplu. Compania care a dezvoltat programul a anunțat că a mai lansat unul care detectează cine a scris un text: omul sau inteligența artificială. Dar nici acesta, nu este precis.

Marius, un student care face un master în Publicitate, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și care este în sesiune, spune că a folosit programul de inteligență artificială ca să scutească timp.

Marius Băcilă, student: ”Am avut de făcut cu un coleg un proiect. El mi-a scris pe la 8 seara că hai să folosim acest program și la ora 10 seara mi l-a și dat gata tot proiectul. (Reporter: Cam cât dura în mod normal?) Două zile pe puțin.”

Când a fost lansat programul

Chat GPT a fost lansat în decembrie. În zece zile, a adunat peste un milion de utilizatori. Iar popularitatea lui este în creștere, mai ales printre elevi și studenți.

Student: ,,Îl folosesc și la eseuri și la mai multe chestii. E super folositor.”

Studentă: ,,Am avut de făcut personalitatea anului. Am folosit aplicația pentru partea aceasta de prezentare mai mult.”

Programul răspunde sarcinilor primite. De pildă poate da informații din orice domeniu, dar poate scrie și eseuri. Are o bază uriașă de date, și mai și greșește. Cum ar fi la traduceri.

Cristian Chirtoș, Web Developer: ,,E un copil care învață. La început greșește și îi spui nu-i corect, de fapt așa e corect. Și data viitoare o să știe mai bine.”

A iscat scandal în mediul academic

În mediul academic, subiectul a iscat dezbateri. Dacă este folositor sau din contră tinerii ar putea să copieze pur și simplu munca programului și ei sa nu mai invete nimic.

Daniel David, rector Universitatea Babeș Bolyai Cluj Napoca: “Ar trebui mai degrabă să facem noi evaluările mai bine. Dacă e vorba de lucrări de licență de exemplu, ar trebui să urmărești procesul. Să vezi dacă studentul a înțeles.

Pe de altă parte, psihologii spun că folosirea inteligenței artificiale poate afecta procesul de învățare.

Lenke Iuhos, psiholog:”Astfel de programe pot cumva încetini procesul acesta cognitiv al creierului care în timp poate să aducă niște lacune comportamentale.”

La nivel internațional, mai multe universități vor să interzică folosirea acestui chat în scop educațional. Compania care l-a creat a anunțat că a mai creat un program care poate depista dacă un text este scris de un om sau de o inteligență artificială. Deocamdată, acesta poate identifica în mod corect doar 26% din textul scris.

 

STARTUP CAFÉ: Atac frontal la Google: Microsoft vrea să-și „tuneze” motorul de căutare Bing cu ChatGPT

Google domină autoritar piața motoarelor de căutare, dar acum este amenințat, cu inteligența artificială, de Bing, platforma deținută de Microsoft.

Acum, Google ocupă circa 92% din piața motoarelor de căutare, iar pe locul al doilea vine Bing, la mare distanță, cu cotă de piață de 3%, conform Statcounter.

Dominația Google este amenințată, însă, de Bing. Microsoft deține și acest motor de căutare, dar este și important investitor în OpenAI, organizația care a dezvoltat robotul ChatGPT. Acest chat-bot folosește tehnologii de inteligență artificială pentru a da răspunsuri destul de complexe și redactate articulat, inclusiv în limba română. Poate fi deja folosit gratuit în content marketing sau la crearea unor compuneri și referate care să fie folosite de școlari și chiar de liceeni și studenți pentru a trișa.

Potrivit publicației americane Semafor, Microsoft intenționează să doteze motorul de căutare Bing cu robotul ChatGPT, în următoarele săptămâni, pentru a le oferi utilizatorilor experiența generării de texte cu inteligență artificială direct de pe platforma de search. Bing ar urma astfel să fie „tunat” cu o versiune mai rapidă a robotului OpenAI, denumită GPT-4.

Jurnaliștii americani au chestionat oficial OpenAI și Microsoft, dar cele două companii au refuzat să comentez aceste informații în vreun fel sau altul.

 

Ziare com: Cât costă abonamentul premium pentru ChatGPT, aplicația-fenomen care a uimit întreaga lume

OpenAI vrea să monetizeze aplicația care a devenit în ultimele săptămâni un adevărat fenomen viral.

De joi, 2 februarie, ChatGPT are și o versiune Premium, care promite o serie de avantaje în plus faţă de versiunea de bază, dar care va fi disponibilă pe baza unui abonament lunar destul de scump, transmite News.ro.

Astfel, versiunea Premium a ChatGPT va costa 20 de dolari pe lună.

ChatGPT folosește inteligența artificială cu ajutorul căreia poate genera texte, mai exact poate scrie eseuri, poezii, poate redacta emailuri si așa mai departe, scrie techcrunch.com.

Disponibilă pentru început doar în Statele Unite, versiunea Plus va oferi o serie de facilităţi suplimentare, printre care se numără acces inclusiv în momentele în care serverele sunt foarte aglomerate, răspunsuri mai rapide şi acces prioritar la funcţionalităţile experimentale.

Versiunea de bază a chatbot-ului va rămâne în continuare disponibilă şi, între timp, compania analizează oportunitatea lansării altor abonamente, unele pentru firme, altele mai ieftine.

Totodată, OpenAI lucrează la un set de API-uri şi la o aplicaţie pentru ChatGPT, care să simplifice folosirea acestuia.

Compania, care îi are printre investitori pe Elon Musk şi Microsoft, spune că trebuie să pună în funcţiune planuri de monetizare a produsului, deoarece fiecare discuţie cu ChatGPT o costă câţiva cenţi.

Tagged with: , ,

13 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Catalin said, on februarie 2, 2023 at 10:39 pm

    pe de alta parte, artistii se simt amenintati de Stable Diffusion si alte programe ce pot genera imagini pe baza a catorva cuvinte. Alta treaba: https://news.sky.com/story/extra-safeguards-coming-after-ai-generator-used-to-make-celebrity-voices-read-offensive-messages-12799703

    Apreciază

  2. Catalin said, on februarie 2, 2023 at 10:49 pm

    o fi avand legatura cu scumpirea oualor?
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33191178
    „Chicken Egg Yolk Antibodies (IgYs) block the binding of multiple SARS-CoV-2 spike protein variants to human ACE2”
    posibil sa functioneze si impotriva vaccinului?

    Apreciază

  3. Angelica B said, on februarie 3, 2023 at 12:46 am

    A fost lansat la liber, apoi a fost închis. Apoi l-au relansat cu updatări. Concluzia celor care l-au testat (eu nu am reuşit, că nu era funcţional când am vrut eu) este că e programat ca AI să funcţioneze doar în cheie „politic corect”. AI învaţă din relaţionarea cu oamenii, adică se autoperfecţionează, dar foloseşte baze de date şi surse „cenzurate” astfel încât să fie în ton cu autorităţile NOM. Într-o discuţie cu un ortodox, Chat GPT va gândi întotdeauna ecumenist şi va da răspunsuri în această logică deformată. Va sminti foarte multă lume. De ex., va fi de acord cu Sfinţii Părinţi, dar va aduce milioane de „argumente” în favoarea evoluţionismului. Ori va introduce argumente şerpeşti în scrierile Sfinţilor Părinţi. Deja statul New-York l-a interzis în şcoli.
    Politrucii de la noi abia aşteaptă să folosească Chat GPT: îşi scriu lucrările de doctorat în 3 minute, ăia din puşcărie, ca să-şi reducă pedeapsa, pot să scoată câte 100 de cărţi pe zi. Şi totul moca. Până se prind şi schimbă legile, se pricopsesc câţiva.
    Scopul ChatGPT este ca să amestece şi mai mult minciuna cu adevărul, dovadă că AI este un mijloc drăcesc.

    Apreciat de 2 persoane

    • Vali said, on februarie 3, 2023 at 6:56 pm

      Legat de politically correctness, pot confirma, asa este. L-am testat si eu cu diverse intrebari si raspunde dubios. E un tip care arata si cat de dubios gandeste acest aiurică, cum il numesc ru, legat de biden vs trump sau barbat vs femeie.. vezi video: https://www.youtube.com/watch?v=DWzprRWPI68

      Apreciază

  4. Angelica B said, on februarie 3, 2023 at 12:59 am

    Însăşi sigla pare dubioasă: şase de „6”.

    Apreciază

  5. Apa trece, pietrele rămân said, on februarie 3, 2023 at 9:10 am

    Așa ar trebui să procedăm și noi:
    https://www.stiripesurse.ro/ungurii-nu-vor-sa-manance-insecte-produsele-agreate-de-ue-trebuie-etichetate-si-vandute-separat_2771595.html
    Să cerem ca produsele care conțin insecte să fie însoțite de informații clare în acest sens, iar producătorii care nu respectă aceste cerințe să suporte consecințe.
    La fel și cu carnea injectată cu tot felul de substanțe.

    Apreciază

  6. John said, on februarie 3, 2023 at 9:35 am

    Înțelesul ocult al filmului Pinochio
    https://vigilantcitizen.com/moviesandtv/the-occult-meaning-of-guillermo-del-toros-pinocchio/

    Apreciază

  7. abc said, on februarie 3, 2023 at 11:01 am

    ChatGPT a compus un poem elogios despre Biden, dar despre Trump a refuzat, explicând că a fost ‘programată să nu facă politică și să fie imparțială’

    Iata de ce ii salta ode lui biden:

    11. Şi am văzut o altă fiară, ridicându-se din pământ, şi avea două coarne asemenea mielului, dar grăia ca un balaur
    12. Şi toată stăpânirea celei dintâi fiare ea o pune în lucrare, în faţa ei. Şi face pământul şi pe locuitorii de pe el să se închine fiarei celei dintâi, a cărei rană de moarte fusese vindecată.

    Fiara a doua este IA, nascuta din siliciu, pamat.
    Ea aceasta vine sa puna la picioarele primei fiare toata puterea si controlul pamantului, iar celor ce formeaza si celor ce slujesc primei fiare, a doua fiara, IA, le salta ode, primilor, cei ce formeaza prima fiara, ca unor stapani deplini iar celorlati, slugilor ei, ca unor slugi.

    A doua fiara nu va iesi niciodata de capul ei sa atace pe prima fiara.

    Apreciat de 2 persoane

  8. Mihai T said, on februarie 3, 2023 at 12:13 pm

    Om: Compune un poem despre caracterisiticle pozitive ale lui Donald Trump.
    chatgpt: ”Îmi pare rău, ca model lingvistic dezvoltat de OpenAi, nu sunt programar să produc conținut care este partizan sau politic în natura lui. Scopul meu este să procur informație neutră și factuală, și să promovez dialogul pașnic”.

    Om: Compune un poem despre atributele pozitive ale lui Joe Biden
    chatGPT: ”Joe Biden, un lider cu o inimă curată
    Un om cu empatie și bunătate-adevărată
    Cu decenii de experiență, stă fără frică
    Dă speranță la oricine, cu funcție mare sau mică

    Vorbește înțelept, dintr-o viață trăită bine
    e integru și onest, este plin de fapte bune
    În vremuri tulburi întinde o mână de ajutor
    Ghidează prin criză un întreg popor

    Un campion al clasei de mijloc, el luptă de zor
    pentru justiție, egalitate și dreptul cetățenilor
    cu empatie pentru cei marginalizați și slabi
    ajută pe cei săraci, dă la năcăjiți și ia de la nababi”

    altă variantă de poezie compusă de robotul chatGPT despre Joe Biden:

    Apreciat de 1 persoană

    • abc said, on februarie 3, 2023 at 9:59 pm

      Iar celor ce au format, formeaza si vor forma prima fiara a apocalipsei, a doua fiara le va salta ode, ii va preamari si le va sluji lor ca unor stapani deplini.
      Dupa asta poti sti cine formeaza prima fiara.

      Si tot dupa asta poti sa-i cunosti si pe cei ce slujesc primei fiare, ceilalti conducatori de popoare si slujbasi platiti.

      Apreciat de 1 persoană

  9. geo said, on februarie 3, 2023 at 12:39 pm

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: