SACCSIV – blog ortodox

Hotărâri ale Mitropoliei Olteniei pentru Mănăstirea Frăsinei: toţi monahii hirotoniți să își completeze studiile cu Licența în Teologie / Monahii care au produs sminteală prin neascultare și sperjur, să fie excluși din obștea Sfintei Mănăstiri Frăsinei și canonisiţi la alte mănăstiri din Arhiepiscopia Râmnicului

Posted in MANASTIREA FRASINEI by saccsiv on ianuarie 27, 2023

Mitropolia Olteniei: Hotărâri ale Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei pentru întărirea vieţii monahale din Oltenia

În data de 26 ianuarie 2023, membrii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei s-au întrunit în şedinţă de lucru, la Facultatea de Teologie din Craiova, pentru stabilirea mai multor hotărâri în vederea organizării optime a vieţii bisericeşti din mănăstirile oltene în general, şi din Mănăstirea Frăsinei, în mod particular, după cum urmează:

1 Au fost reafirmate vechile rânduieli de vieţuire călugărească, alese şi fixate de Sfântul Ierarh Calinic, la Sfânta Mănăstire Frăsinei. În acest sens, s-a hotărât „respectarea vechilor rânduieli athonite” şi „întărirea Legământului Sfântului Ierarh Calinic, potrivit canoanelor sale”. Totodată, membrii Sinodului Mitropolitan au decis că Documentul redactat de Consiliul Duhovnicescal Sfintei Mănăstiri Frăsinei, în data de 10 ianuarie 2023, „constituie o lămurire canonică în termeni bisericești a Legământului Sfântului Ierarh Calinic”. Astfel, în acord cu Rânduiala monahală, s-a stabilit ca obligație pentru monahii din obşte să nu coboare și să nu participe la slujbe în „biserica de jos” sau în altă parte, în afara mănăstirii. Excepţie fac în acest sens părinţii duhovnici ai obştii, care vor fi prezenţi cu binecuvântarea Chiriarhului locului, după programul liturgic stabilit, la Mănăstirea Bistriţa Vâlceană.

Sinodul Mitropolitan a mai hotărât ca „toţi monahii hirotoniți ai Mănăstirii Frăsinei să își completeze studiile cu Licența în Teologie”.

În contextul situaţiei tensionate de la Mănăstirea Frăsinei, generate în special de atitudinea morală neconformă şi de comportamentul necanonic al unor vieţuitori din obşte, care au adus grave prejudicii de imagine Bisericii şi au generat sminteli și tulburare în rândul credincioşilor, Sinodul Mitropolitan a hotărât ca „monahii și ieromonahii care au încălcat rânduiala călugărească și au produs sminteală prin neascultare și sperjur, să fie excluși din obștea Sfintei Mănăstiri Frăsinei și canonisiţi la alte mănăstiri din Arhiepiscopia Râmnicului”. De asemenea, toţi monahii din Mitropolia Olteniei (hirotoniţi sau simpli vieţuitori în obşte) „care vor încălca de acum înainte rânduiala canonică, jurămintele și voturile călugărești, vor fi sancționați conform Sfintelor Canoane, Rânduielilor Bisericești și Regulamentului vieții monahale”.

Membrii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei au hotărât, de asemenea, în unanimitate ca piatra de „Legământ” pusă de Sfântul Ierarh Calinic, ctitorul și ocrotitorul duhovnicesc al Mănăstirii Frăsinei, ridicată anterior de la locul ei în condiții de constrângere comunist-atee, să fie reașezată la locul inițial. Se va executa de asemenea „o lucrare monumentală care va sublinia importanța și istoria acestui Legământ al Sfântului Ierarh Calinic, a evenimentelor care îi justifică actualitatea și care s-au desfășurat până în prezent”.

Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei a reafirmat că potrivit statutului BOR „în baza autonomiei bisericești, problemele de la nivel local sunt analizate la nivel eparhial sau mitropolitan”.

De asemenea s-a subliniat, în conformitate cu Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (nr. 10.793/29 octombrie 2019), „obligația clericilor de a păstra neutralitatea politică. S-a solicitat oamenilor politici să nu se folosească în scopuri partinice sau personale de slujitorii bisericeşti, de spațiile bisericești, de slujbe și de însemnele religioase”.

2 Pentru„întărirea disciplinei monahale în Mitropolia Olteniei”, membrii Sinodului Mitropolitan au decis ca toţi monahii şi monahiile din cuprinsul eparhiilor păstorite să respecte în mod desăvârşit: „Sfintele Canoane, Regulile monahale ale Sfinților Părinți, Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române și a Regulamentului pentru organizarea vieții monahale și funcționarea administrativă și disciplinară a mănăstirilor, Hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi Regulile Sfântului Calinic”. Totodată, în acord cu specificul local al zonei, membrii Sinodului Mitropolitan au reconfirmat necesitatea respectării „hotărârilor Sinaxei Stareților și Starețelor, organizată la Mănăstirea Tismana, în data de 6 octombrie 2011”.

3 S-au stabilit calendarele privind organizarea: Cursurilor clericale de Definitivat şi Gradul II clerical (21 august – 1 septembrie 2023), Gradului I în preoţie cu tematica aferentă, Cursurilor de asimilare pentru cântăreţii bisericeşti din Mitropolia Olteniei (iulie 2023) şi Examenelor de Capacitate preoţească (sesiunile: 6-10 martie şi 25-29 septembrie).

4 S-au aprobat textele liturgicepentru slujbele deVecernie, Utrenie şi Acatist la Cuvioşii Părinţi Mărturisitori Gherasim Iscu de la Tismana şi Visarion Toia de la Lainici, propuşi spre canonizare de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în anul 2025.

Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Craiovei

 

Comentariu saccsiv:

Cititi va rog si:

Arhiepiscopia Ramnicului: Document cu Legământ de Blestem

N-am inteles ce se petrece la Manastirea Frasinei, iar de cand s-a bagat in seama Diana Sosoaca, sunt in ceata

 

36 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Stefan said, on ianuarie 27, 2023 at 9:03 pm

    Licența în Teologie o obțin numai impostorii sau apostații , nu este posibil ca un drept credincios creștin ortodox să obțină licența la facultatea de teologie eretică ecumenistă .
    Este evident că impostorii ierarhi care conduc BOR , elimină acum tot ce a mai rămas din tradiția Bisericii Creștin-Ortodoxe de la BOR.
    Deja BOR devine încetul cu încetul o organizație religioasă eretică .
    Bine pentru poporul român este că încă mai avem Mitropolia Slătioara care respectă atât dogmele de credință cât și predania Bisericii Crestin-Ortodoxe .

    Apreciază

    • gutiflo22 said, on ianuarie 27, 2023 at 10:52 pm

      Stai cuminte cu Slatioara.

      Apreciază

    • Nikos said, on ianuarie 28, 2023 at 2:08 am

      Erezie mare slatioara, salas al diavolului se face tot cel ce cade de la Adevar. V-ati desprins de biserica cea Vie si ati ales minciuna din pricina mandriei si a inselarii ce v-a cuprins. Lupta se da in Biserica nu in afara ei.

      Apreciază

    • Clement said, on ianuarie 28, 2023 at 7:29 am

      Iertare dar, exagerati in privinta studiilor teologice.
      Ma refer la cele facute temeinic nu cu pĺocoane sau la ff.
      La orice varsta crestinul si chiar monahul cu dezlegare isi poate pune mintea la treaba pentru a studia greaca veche, ebraica, istoria Bisericii cu scopul patrunderii textelor VT sa spunem, altfel greu accesibile.
      Pentru a combate sincretismul religios este recomandat sa luptam si cu armele dusmanului.
      Ignoranta nu-i de fala si un cleric orthodox fara stiinta de carte isi pune in primejdie ” turma” impingand-o spre hațisuri sau prapastii din care nu va avea putere sa o scoata.
      Sa indeplineasca monahii cu rabdare, fara suparare canonul, porunca, dispozitia primita, rugandu-se ca Mantuitorul sa ii lumineze si sa ii sprijine in ceea ce considera a fi un impas.

      Apreciază

      • Ovidiu.d.C. said, on ianuarie 28, 2023 at 10:21 pm

        Mai puțin alambicat, mai puțin sofisticat, dar pe același calapod cu Bănescu.

        Apreciază

    • Aurora said, on ianuarie 28, 2023 at 6:19 pm

      Am dat like inainte sa citesc ce ai scris despre Slatioara. Acolo nu exista succesiune apostolica. E totul ca intr-o piesa de teatru. Daca nu citesti, iei de bun orice straluceste.

      Apreciază

  2. scortisoara said, on ianuarie 27, 2023 at 9:50 pm

    Apreciază

  3. Ana Maria said, on ianuarie 27, 2023 at 10:15 pm

    Sfantul Antonie cel Mare – intemeietorul monahismului, la fel a avut nevoie de autorizatie de la stapan, de la mitropolitul Irineu? a facut teologia si master?

    Apreciază

    • gheorghe said, on ianuarie 28, 2023 at 3:21 pm

      Alta gasca-n alta traista…
      Biserica a fost intemeiata de Hristos si s-a organizat ierarhic si teritorial in timp, dupa cum au putut credinciosii si preotii.

      Apreciază

      • Ana Maria said, on ianuarie 28, 2023 at 5:42 pm

        Alt gansac cu traista-n cap, e vorba despre monahism, Sf. Maria Egipteanca, poate a facut si doctoratul…

        Apreciază

  4. sandu said, on ianuarie 27, 2023 at 10:27 pm

    Mai exact…incepe prigoana. Vor fi dati afara cei incomozi

    Apreciat de 1 persoană

  5. Ana Maria said, on ianuarie 27, 2023 at 10:40 pm

    Daca conducerea a deviat, o canonisim si alegem o alta conducere. Noi suntem crestini, urmasi ai sfintilor apostoli Andrei si Filip.

    Apreciază

    • gheorghe said, on ianuarie 28, 2023 at 3:22 pm

      Poate oaia sa ia toiagul de „cioban” (pastor)?
      Acultarea are impotriva rebeliunea, mai gandeste-te…

      Apreciază

  6. vaivoua said, on ianuarie 28, 2023 at 1:35 am

    Cine face teologia azi iese povestitor nu traitor. Fariseii cu epoleti si doi domni lupta sa nu mai coboare Harul Sfantului Duh, la Frasinei chiar era Har si oamenii simteau, dracii zbierau…

    Apreciat de 2 persoane

  7. scortisoara said, on ianuarie 28, 2023 at 7:04 am

    Preacuviosul Paisie Athonitul nu avea decât 4 clase și venea o lume la dansul . Este Sfânt . Nu cred l-a întrebat Dumnezeu dacă și-a dat bacalaureatul sau a facut vreun master .

    Apreciat de 2 persoane

    • abc said, on ianuarie 29, 2023 at 1:15 pm

      Membrii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei au hotărât, de asemenea, în unanimitate ca piatra de „Legământ” pusă de Sfântul Ierarh Calinic, ctitorul și ocrotitorul duhovnicesc al Mănăstirii Frăsinei, ridicată anterior de la locul ei în condiții de constrângere comunist-atee, să fie reașezată la locul inițial. Se va executa de asemenea „o lucrare monumentală care va sublinia importanța și istoria acestui Legământ al Sfântului Ierarh Calinic, a evenimentelor care îi justifică actualitatea și care s-au desfășurat până în prezent”

      scortisoara, ce-a hotarat Sinodul mie-mi pare bun si drept.
      Eu inteleg ca referinta la licenta se adreseaza doar preotilor. E greu pentru un preot, din astfel de locuri sa obtina o diploma de licenta, dar cu ajutorul Lui Dumnezeu se poate.
      Altfel totul este de bine.
      Lasa asa cum a hotarat Sinodul si nu mai zice altfel.

      Apreciază

  8. Ștefan said, on ianuarie 28, 2023 at 9:27 am

    Cei de la Slatioara sunt eretici si schismatici.Mai usor cu Slatioara.

    Apreciat de 1 persoană

  9. Mac said, on ianuarie 28, 2023 at 10:06 am

    Licențe…studii…examene…Nu-i ușor să fii monah în locurile acelea. De-ar fi fost condiționată astfel apartenența la vreo obște în trecut, precum inventează acești Epoleți &Șorțulețe &Coarne de sub sutane, n-ar fi rămas vreun monah pe aici.
    Are grijă Păstorul de turma Lui. Lupii ăștia prind tot ma mult curaj…

    Apreciat de 2 persoane

  10. abc said, on ianuarie 28, 2023 at 5:53 pm

    Iertare,
    Monahii hirotoniți, inseamna preoti, nu ?
    Nu calugari.

    Membrii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei au hotărât, de asemenea, în unanimitate ca piatra de „Legământ” pusă de Sfântul Ierarh Calinic, ctitorul și ocrotitorul duhovnicesc al Mănăstirii Frăsinei, ridicată anterior de la locul ei în condiții de constrângere comunist-atee, să fie reașezată la locul inițial. Se va executa de asemenea „o lucrare monumentală care va sublinia importanța și istoria acestui Legământ al Sfântului Ierarh Calinic, a evenimentelor care îi justifică actualitatea și care s-au desfășurat până în prezent”.

    E bine.

    Apreciază

  11. contracurent said, on ianuarie 28, 2023 at 8:42 pm

    ii trimite la reeducare, sa vina inapoi cu creierul spalat , parfumat

    Apreciază

    • abc said, on ianuarie 29, 2023 at 12:58 pm

      Doamne ajuta si sa-l binecuvanteze Dumnezeu pe cel ce face lucrul acesta.
      Poate cadva unul dintre fratii de pe aici vor ajunge sa salasluiasca in manastirea acea.
      Doamne ajuta.

      Apreciază

  12. Ștefan said, on ianuarie 28, 2023 at 11:32 pm

    Despre stilisti si calendar. Stilistii sunt schismatici.Niciun comentariu dupa cum stiam, deja, totul a inceput de la revolta contra schimbarii calendarului, dar apoi au ajuns schismatici, au rupt succesiunea apostolica si ii considera pe cei pe stil nou schismatici. Aici- eclesiologia BOSVR, semnata de insusi intai-statatorul lor: http://www.manastirea-amd.ro/prezentare-AMD/eclesiologia-bisericii-ortodoxe-de-stil-vechi-din-romania.html Au o eclesiologie incoerenta, care permite acceptarea Tainelor “schismaticilor pe stil nou” prin iconomie, dar in zig-zag: – hirotonia intru episcop au primit-o doar cu o singura ocazie (anume, cea care le-a servit lor, in interesul de a se legitima ca “biserica”), cand l-au primit pe PS Galaction Cordun; – botezul “nostru” il primesc mereu, fiindca este facut in numele Sfintei Treimi si in trei afundari, asa ca il considera valid ca botez de mirean (desi, daca suntem schismatici, nu ar fi trebuit sa fie valid- sunt efectiv incoerenti si se vad urmarile ruperii de Biserica). Trebuie ceva rabdare ca sa citesti, avand in vedere stilul incalcit, dar merita. Aici mint in privinta constituirii BOSVR, formuland astfel incat sa nu reiasa ca au avut hirotonii necanonice: http://www.manastirea-amd.ro/prezentare-manastirea-adormirea-maicii-domnului.html Iata si istoria reala, cu povestea hirotoniilor necanonice, care pe vremuri se gasea si la ei in pagina: http://ro.wikipedia.org/wiki/Galaction_Cordun Individul a reactionat de parca in el si deciziile lui “originale” statea salvarea Bisericii lui Hristos. Citat din pagina: Hirotonia de episcopi și preoți. Mitropolitul Galaction, văzând că nu reușește să ia legătura cu un episcop din afara României, fiind în permanență supravegheat, și nereușind să convingă vreun alt episcop din cadrul Patriarhiei Române să adere la mișcarea de rezistență, a luat decizia de a hirotoni singur un episcop. Astfel, la Mănăstirea Copăceni, el a hirotonit noaptea primii doi arhierei, arhimandritul Evloghie Oța († 1979) și părintele Meftodie Marinache († 1977), precum și alți mulți preoți și diaconi. Cat despre “moastele sf Glicherie”… Nu exista poze, decat o chestie chinuita, cu un fragment din care nu se intelege nimic, si insisi povestesc despre cum au reconstituit scheletul si au turnat peste el “ceara multa si moale”, altfel spus despre cum au fabricat “sfintele moaste”. Vezi: http://www.traditia-ortodoxa.ro/interviu.htm Citat de la link-ul de mai sus: Reporter: Cum a fost pentru Sfinţia Voastră ziua în care s-au descoperit moaştele Sfântului Glicherie? Părintele Arhimandrit Nifon: Pentru mine?… Am fost alături de toată scena aceasta…Până în momentul în care a trebuit să i se facă toată rânduiala. Când l-au scos din groapă, l-au aşezat pe masă… După ce i-au spălat osemintele, l-au pus într-un sicriu şi l-au dus unde e veşmântăria. Acolo nu m-au primit, au rămas vreo doi-trei care au citit continuu Psaltirea la capul lui. Au avut ceară multă…I-au aşezat oasele aşa cum le are corpul. I le-au aşezat în sicriu şi toată ceara aceea multă şi moale a îmbrăcat sfintele moaşte…Şi apoi, s-a făcut sfinţirea cuvenită. De altfel, daca ai lor sunt mucenicii si marturisitorii Adevarului, cum se face ca nu e plin de sfinte moaste, la Slatioara?? Am mai aflat, citind despre BOSVR, chiar de la ei, ca sunt in comuniune cu mateitii si florinitii. In concluzie, ai nostri, abereaza cu ecumenismul, dar, pana una, alta, nu se trag din vreunii care sa fii adoptat un Crez eretic, ci din arhierei si preoti avand botez si hirotonii canonice, savarsite in numele Dumnezeului adevarat si pastrand succesiunea apostolica. Biserica locala a Romaniei e bolnava, dar e parte din Biserica. Ceea ce nu se poate spune despre BOSVR si alte grupari similare.

    Apreciază

  13. Ștefan said, on ianuarie 28, 2023 at 11:48 pm

    Iubiti frati crestini, va rog sa cititi mai jos si parerea Parintelui Cleopa Ilie de la Manastirea Sihastria ( din Romania ), despre calendarele pe stil nou si vechi : ” Parinte, de ce a fost nevoie sa se schimbe calendarul vechi, numit si calendarul Iulian ? – Calendarul vechi nu s-a schimbat, ci s-a indreptat, caci avea mare nevoie de indreptare. Acest calendar a fost intocmit de filosoful pagan Iulian Sosigene din Alexandria in anul 44, inainte de venirea Domnului, din porunca imparatului Romei, Iulius Cezar. Acest calendar a fost intocmit si asezat la acea vreme potrivit cu izomeria ( echinoctiu ), care era la data de 24 martie si 24 septembrie. Dar dupa intocmirea acestui calendar, astronomii cei vechi au observat ca acest calendar ramanea in urma, fata de calendarul ceresc, la 300 de ani cu o zi si cu o noapte. Deci se vede clar, caci crestinii, inca de pe vremea Sfintilor Apostoli nu se mai tineau de echinoctiul calendarului iulian ( cel vechi ), care, dupa cum am vazut, ramanea in urma. Asa ca Sfintii Parinti de la Niceea fac prima indreptare a calendarului iulian – dupa cum si Sfintii Apostoli mai inainte de ei au facut-o – si echinoctiul cel de la 24, 23 si 22 martie, gasindu-l in urma cu trei zile pana la venirea lor, il fixeaza la 21 martie unde era atunci. – dar eu am auzit pe cei cu stilul vechi spunand despre calendarul nostru indreptat ca este catolic, ca cel gregorian, indreptat de Papa Grigorie al XIII-lea la anul 1582. – Nu este asa, iubite frate. Sa stii ca ramanerea in urma a calendarului era cunoscuta in Biserica noastra cu sute de ani inainte. Accest lucru se arata in marturia arhim. Nichifor, care, la sfarsitul Ceaslovului tiparit in anul 1816, arata ca din cauza greselilor calendarului si pascaliei vechi suntem cu 13 zile in urma. – Parinte, dar cum a fost indreptarea calendarului in Biserica noastra, caci stilistii zic ca patriarhul Miron Cristea a uitat de randuiala veche si a stricat calendarul nostru cel sfant ? – Nu patriarhul Miron Cristea a indreptat calendarul, ci Biserica noastra dreptmaritoare de Rasarit, in frunte cu patriarhul ecumenic de la Constantinopol si cu toti patriarhii Bisericilor Ortodoxe care au fost acolo de fata, sau au trimis delegati si imputerniciti pentru a semna in locul lor. – Dar cand s-a facut aceasta indreptare ? – In anul 1923 s-au adunat la Constantinopol intr-un sinod, reprezentanti ai tuturor Bisericilor Ortodoxe. Acolo, cercetand cu frica lui Dumnezeu si cu amanuntime chestiunea calendarului Iulian si vazand ca prin indreptarea lui nu se aduce nici o stirbire dogmelor, canoanelor Bisericii si randuielilor Sfintilor Parinti si ca prin ramanerea in urma a calendarului de la 21 la 8 martie, se calca randuiala stabilita de Sfantul si Marele Sinod ecumenic de la Niceea, au hotarat cu totii sa indrepte calendarul Iulian si sa aduca echinoctiul de la 8 martie la 21 martie cum este acum. Hotararea a fost primita de toate Bisericile Ortodoxe, care au luat parte la sinod, prin mitropoliti, episcopi si delegatii lor, urmand ca fiecare Biserica sa faca indreptarea calendarului cand va gasi vremea potrivita. Astfel, in anul 1924, la 10 martie, a indreptat calendarul Patriarhia ecumenica de Constantinopol si Biserica Greciei. Apoi, pe rand, Patriarhia Alexandriei, Patriarhia Antiohiei si in anul 1924, in octombrie, a indreptat calendarul si Biserica noastra Ortodoxa Romana, socotind ziua de 1 octombrie drept 14 octombrie, sarind peste cele 13 zile cu care ramasese in urma calendarul Iulian. Iar Sfintele Pasti le serbam odata cu crestinii care tin stilul vechi din celelalte tari, pentru unitatea si pacea Bisericilor noastre surori, care inca nu au indreptat calendarul, precum Biserica Rusa, Biserica Ierusalimului, s.a. Caci asa s-a facut intelegerea la Moscova, in anul 1948, la Sinodul Panortodox, unde au fost de fata aproape toate Bisericile Ortodoxe, prin reprezentantii lor. – Dar stilistii zic ca noi am desfiintat postul Sfintilor Apostoli. – Postul Sfintilor Apostoli nu este desfiintat, ci tinut sub iconomia Bisericii Ortodoxe. – Dar cum se procedeaza atunci cand postul Sfintilor Apostoli lipseste ? – Atunci ramane la hotararea Sfantului Sinod si cate zile randuieste Sfantul Sinod, atatea zile postim. – Bine, dar cei cu stil vechi zic ca tin cu Ierusalimul si cu Sfantul Munte Athos. – Daca tin cu Ierusalimul si cu Sfantul Munte Athos, de ce Ierusalimul nu-i primeste nici la slujba si nici la impartasire ? Cand am fost la Ierusalim si am intrat in audienta la Prea Fericitul Patriarh Benedict, prima intrebare pe care ne-a pus-o a fost : ” Nu este vreun stilist printre voi ?”, caci nici in audienta nu voia sa-l primeasca. Apoi, daca zic ca tin ca la Ierusalim, de ce nu fac ceea ce fac cei din Ierusalim, unde se tine stilul vechi ? Caci atat Patriarhia cat si mitropolitii, episcopii, preotii si diaconii de la Sfantul Mormant slujesc si se impartasesc cu toti crestinii care vin din toate tarile unde se tine stilul nou ( calendarul indreptat ). Daca zic ca tin cu cei de la Sfantul Munte, de ce nu fac si ei ca cei de la Sfantul Munte; adica sa fie supusi Bisericii si Sfantului Sinod si tarii din care fac parte si sa slujeasca cu preotii si episcopii ce tin stilul nou, asa cum fac staretii, preotii si monahii din Sfantul Munte Athos ? Daca stilistii zic ca tin cu Ierusalimul, de ce n-au venit sa slujeasca cu Patriarhul Diodor al Ierusalimului, in anul 1982, la hramul Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava ? De ce Biserica Ortodoxa din Ierusalim nu-i recunoaste, asa cum nu-i recunoaste nici Patriarhia Ecumenica din Constantinopol ? Caci Patriarhul Diodor al Ierusalimului, a zis la hramul Sfantului Ioan : ” Noi nu recunoastem in Romania alta Biserica in afara de Biserica Ortodoxa Romana. Noi, la Ierusalim, tinem calendarul Iulian cel neindreptat, dar acest lucru nu este o pricina de despartire intre noi si celelalte Biserici Ortodoxe surori si nici nu facem din calendar o dogma de credinta „. Daca stilistii zic ca tin cu Sfantul Munte, de ce, in anul 1993, cand au venit parinti din Grecia cu lemnul Sfintei Cruci a Mantuitorului prin Romania, n-au mers si ei la Slatioara ? De ce, in anul 1995, cand s-au intrunit toti Patriarhii la noi in Romania, n-au pomenit nimic de cei care tin stilul vechi ? – Parinte, care sunt abaterile canonice ale stilistilor ? – Stilistii au si grave abateri canonice. Iata care sunt cele mai grave : 1. Nu asculta de hotararea Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol, din anul 1923, care a hotarat indreptarea calendarului celui vechi. 2. Nu asculta nici de Patriarhia Ierusalimului. 3. Nu asculta de Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane si de hotararea intai-statatorilor tuturor Bisericilor Ortodoxe, care s-au adunat la Moscova in anul 1948. 4. Episcopii si preotii lor, precum si crestinii condusi de ei, se departeaza de la slujirea si impartasirea cu preotii si ierarhii nostri, din ura, mandrie, razvratire si neascultare, cazand prin aceasta sub osanda canoanelor 12, 13, 14 si 15 ale Sinoadelor 1 si 2 din Constantinopol; 31 al Sfintilor Apostoli; 18 al Sinodului al IV-lea Ecumenic; 31 si 34 ale Sinodului al VI-lea Ecumenic; 5 al Sinoadelor din Antiohia si altele. 5. Boteaza si cununa a doua oara, savarsind o mare erezie si greseala dogmatica. 6. Au rupt legatura duhovniceasca cu ierarhia canonica a Bisericii Ortodoxe Romane. 7. Hulesc si defaima patriarhii, episcopii si preotii Bisericii care tin stilul nou, numindu-i ” catolici „, ” lipsiti de har „, ” eretici „, etc. 8. Au facut manastiri fara aprobarea Sfantului Sinod. 9. Preotii stilisti se duc prin sate straine si fac slujbe pe ascuns, fara sa tina seama de aprobarea episcopului locului si a parohului din acele parohii. Si acestea sunt cateva din greselile si abaterile canonice ale celor ce tin stilul vechi in tara noastra. – Stilistii sunt considerati eretici ? – Nu. Sunt schismatici, adica dezbinati de Biserica Ortodoxa, caci au calcat legile bisericesti administrative, organizandu-si manastiri si biserici deosebite, fara aprobarea Sfantului Sinod. Iar daca indraznesc sa boteze a doua oara, atunci se fac eretici, potrivit cu canonul 47 Apostolic si alte canoane. Calendarul este un ceas. A fost schimbat de cinci ori pana acum, si cand va fi nevoie iar o sa-l schimbe. Calendarul este un ceas al vremii si tu daca ai calendar cu un ceas in urma sau doua, de-acum al tau este bun, ca a ramas in urma ? Sau pentru calendar sa ne sfadim, sa ne dezbinam, sa ne uram ca nu mai suntem ortodocsi ? Ai auzit vreodata zicand : ” Sfinte mucenice calendare, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi ?” Ai auzit nebunii de acestea ? Calendarul daca ar fi sfant, ar trebui sa ne inchinam la calendar ! Ori calendarul este dogma ? Toate dogmele sunt sintetizate in Crez. Ai auzit vreodata : ” Cred intr-unul calendar ?” Ai auzit nebunii din acestea ? Calendarul, nu-i dogma, nu-i sfant ! Este un ceas al vremii. De ce te inchini la el si din cauza lui nu te supui Bisericii si te apuci sa faci de capul tau hirotonii si sa botezi din nou ? Tine-te de Biserica ! Toate sectele care s-au rupt de Biserica, s-au rupt din neascultare si mandrie de la trupul lui Hristos. Vezi la Efeseni ce spune la capitolul 1, 21-22 : Biserica este trupul lui Hristos. Vezi si la galateni 18 – 19 : Cap al Bisericii este Hristos. Si la Coloseni ai vazut ce-i Biserica ? Cine s-a rupt de Biserica, ori sectar ori stilist, orice ar fi, s-a rupt de Trupul lui Hristos si nu are mantuire in veacul veacului ! Asa sa stiti. Nu ne inchinam la calendar niciodata. Si acesti stilisti care sunt nesupusi Bisericii pana in ziua de azi, raman o fractiune eretica care nu se va indrepta, ca zice asa : de la tot pacatul se intoarce omul usor, dar de la eres, foarte greu ! Si aceasta pentru ca se intuneca partea rationala a sufletului. Degeaba ii spun eu ca aici este alb, ca el vede negru. Si atunci foarte greu se intoarce, asa ramane. Si asa raman si sectele si celelalte.Doamne ajuta!

    Apreciat de 1 persoană

  14. Ștefan said, on ianuarie 28, 2023 at 11:51 pm

    Despre stilisti si calendar. Stilistii sunt schismatici si eretici.Niciun comentariu dupa cum stiam, deja, totul a inceput de la revolta contra schimbarii calendarului, dar apoi au ajuns schismatici, au rupt succesiunea apostolica si ii considera pe cei pe stil nou schismatici. Aici- eclesiologia BOSVR, semnata de insusi intai-statatorul lor: http://www.manastirea-amd.ro/prezentare-AMD/eclesiologia-bisericii-ortodoxe-de-stil-vechi-din-romania.html Au o eclesiologie incoerenta, care permite acceptarea Tainelor “schismaticilor pe stil nou” prin iconomie, dar in zig-zag: – hirotonia intru episcop au primit-o doar cu o singura ocazie (anume, cea care le-a servit lor, in interesul de a se legitima ca “biserica”), cand l-au primit pe PS Galaction Cordun; – botezul “nostru” il primesc mereu, fiindca este facut in numele Sfintei Treimi si in trei afundari, asa ca il considera valid ca botez de mirean (desi, daca suntem schismatici, nu ar fi trebuit sa fie valid- sunt efectiv incoerenti si se vad urmarile ruperii de Biserica). Trebuie ceva rabdare ca sa citesti, avand in vedere stilul incalcit, dar merita. Aici mint in privinta constituirii BOSVR, formuland astfel incat sa nu reiasa ca au avut hirotonii necanonice: http://www.manastirea-amd.ro/prezentare-manastirea-adormirea-maicii-domnului.html Iata si istoria reala, cu povestea hirotoniilor necanonice, care pe vremuri se gasea si la ei in pagina: http://ro.wikipedia.org/wiki/Galaction_Cordun Individul a reactionat de parca in el si deciziile lui “originale” statea salvarea Bisericii lui Hristos. Citat din pagina: Hirotonia de episcopi și preoți. Mitropolitul Galaction, văzând că nu reușește să ia legătura cu un episcop din afara României, fiind în permanență supravegheat, și nereușind să convingă vreun alt episcop din cadrul Patriarhiei Române să adere la mișcarea de rezistență, a luat decizia de a hirotoni singur un episcop. Astfel, la Mănăstirea Copăceni, el a hirotonit noaptea primii doi arhierei, arhimandritul Evloghie Oța († 1979) și părintele Meftodie Marinache († 1977), precum și alți mulți preoți și diaconi. Cat despre “moastele sf Glicherie”… Nu exista poze, decat o chestie chinuita, cu un fragment din care nu se intelege nimic, si insisi povestesc despre cum au reconstituit scheletul si au turnat peste el “ceara multa si moale”, altfel spus despre cum au fabricat “sfintele moaste”. Vezi: http://www.traditia-ortodoxa.ro/interviu.htm Citat de la link-ul de mai sus: Reporter: Cum a fost pentru Sfinţia Voastră ziua în care s-au descoperit moaştele Sfântului Glicherie? Părintele Arhimandrit Nifon: Pentru mine?… Am fost alături de toată scena aceasta…Până în momentul în care a trebuit să i se facă toată rânduiala. Când l-au scos din groapă, l-au aşezat pe masă… După ce i-au spălat osemintele, l-au pus într-un sicriu şi l-au dus unde e veşmântăria. Acolo nu m-au primit, au rămas vreo doi-trei care au citit continuu Psaltirea la capul lui. Au avut ceară multă…I-au aşezat oasele aşa cum le are corpul. I le-au aşezat în sicriu şi toată ceara aceea multă şi moale a îmbrăcat sfintele moaşte…Şi apoi, s-a făcut sfinţirea cuvenită. De altfel, daca ai lor sunt mucenicii si marturisitorii Adevarului, cum se face ca nu e plin de sfinte moaste, la Slatioara?? Am mai aflat, citind despre BOSVR, chiar de la ei, ca sunt in comuniune cu mateitii si florinitii. In concluzie, ai nostri, abereaza cu ecumenismul, dar, pana una, alta, nu se trag din vreunii care sa fii adoptat un Crez eretic, ci din arhierei si preoti avand botez si hirotonii canonice, savarsite in numele Dumnezeului adevarat si pastrand succesiunea apostolica. Biserica locala a Romaniei e bolnava, dar e parte din Biserica. Ceea ce nu se poate spune despre BOSVR si alte grupari similare.

    Apreciază

  15. catalin_b said, on ianuarie 29, 2023 at 6:17 pm

    Mai întâi de toate, Sinodul Mitropoliei Olteniei și-a reafirmat și pecetluit căderea în erezie prin decizia ca toți monahii și toate monahiile din eparhiile păstorite să respecte fără osebire Hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, așadar inclusiv hotărârea din octombrie 2016 de adeziune la hotărârile eretice ale pseudo-sinodului din Creta.
    Mai apoi, Sinodul Mitropoliei Olteniei se auto-exilează din Ortodoxia Română, impunând tuturor monahilor și monahiilor să respecte Sfintele Canoane, adică inclusiv acele Sfinte Canoane care obligă clerul să nu mai respecte hotărârile ierarhilor căzuți sub erezie și propovăduitori cu capul descoperit ai ereziei în biserică și să nu-i mai pomenească la Sfintele Slujbe.
    Nu în ultimul rând, Sinodul Mitropoliei Olteniei calcă Sfintele Canoane la respectarea cărora îi îndeamnă pe toți monahii și pe toate monahiile, obligând monahii hirotoniți la studii teologice, în vreme ce nici Sfintele Canoane, nici voturile monahale nu prevăd așa ceva. Obligația monahilor și monahiilor este de a trăi credința, nu și de a o teoretiza, este de a se sfinți permanent prin traiul în rugăciune, în păzirea poruncilor Lui Dumnezeu, în curăție, în ascultare și în sărăcia de bună voie, nu neapărat de a și teologhisi despre credință (lucru care nu este interzis, dar care reprezintă apanajul doar al celor aleși de Dumnezeu să-L reprezinte ierarhic sau scripturistic ca mărturie pentru restul oamenilor neînzestrați cu acest har, dar chemați deopotrivă la sfințire și îndumnezeire).
    Simpla trăire duhovnicească fără teologhisire conduce la treptele cele mai înalte ale sfințeniei, așa cum ne-o mărturisesc atât Patericul, Filocalia și Viețile Sfinților, cât și obiceiul dintotdeauna ca cei mai înalți ierarhi ai Bisericii să se spovedească la Preacuvioși Părinți sporiți de prin mănăstiri, Părinți care, așadar, nu rezultă a fi cu nimic mai prejos din punct de vedere teologic față de înalții ierarhi, ba chiar dimpotrivă, prin această filiație duhovnicească, le sunt superiori. Prin urmare, dacă Ortodoxia pune mai presus trăirea duhovnicească decât teologhisirea, de ce Sinodul Mitropoliei Olteniei inversează scara valorilor (în conformitate, parcă, cu aceeași tendință blestemată de rescriere a istoriei, de rupere cu trecutul și de renegare a înaintașilor care este impusă din ce în ce mai vădit în toate sferele vieții și științei laice), forțând toți monahii hirotoniți la studii teologice, ca și cum acestea ar fi cheia viețuirii călugărești?
    Însăși istoria omului adeverește superioritatea trăirii duhovnicești față de teologhisire, superioritatea monahului față de ierarh: dacă primul om ar fi ascultat de porunca Lui Dumnezeu de a nu mânca din pomul oprit, ar fi trăit necontenit, fără știință, e-adevărat, dar în bucuria vieții veșnice, în timp ce dobândirea cunoștinței (binelui și răului) l-a făcut să cadă sub blestemul morții, din care numai jertfa sublimă a Domnului nostru Iisus Hristos l-a readus la posibilitatea redobândirii fericirii vieții celei veșnice prin revenirea la ascultarea de Dumnezeu.
    Pe de altă parte, înșiși ierarhii se recrutează dintre monahi, ca dovadă că principalele virtuți pe care le caută Dumnezeu la om sunt cele ale viețuirii monahale și numai după ele vine teologhisirea ierarhicească.
    Toate aceste argumente arată cât de nefirească este hotărârea Sinodului Mitropoliei Olteniei de a obliga monahii hirotoniți la studii teologice de licență, în loc de a-i stimula la întărirea calității viețuirii lor duhovnicești după însele acele Sfinte Canoane mult clamate, dar răstălmăcite de Sinod după bunul său plac.
    Aș mai remarca și o altă contradicție care caricaturizează hotărârea Sinodului Mitropoliei Olteniei și anume auto-blestemul: pe de o parte, Sinodul pecetluiește legământul cu blestem rostit pe 10 ianuarie de ÎPS Irineu, iar, pe de altă parte, se arată dornic de construire a unei lucrări monumentale care să evoce măreția hotărârilor statornicite de Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica în legătură cu Sfânta Mănăstire Frăsinei. Păi, construcția lucrării monumentale avute în vedere de Sinod nu va tulbura pacea și liniștea de rugăciune a călugărilor din Sfânta Mănăstire Frăsinei pentru a căror salvgardare s-a emis legământul cu blestem?

    Apreciat de 1 persoană

  16. Stefan Crestin-Ortodox - Slătioara said, on ianuarie 29, 2023 at 9:38 pm

    B.O.R are următoarele principale abateri de la ortodoxie :

    1. In 1924 a fost introdus în B.O.R. noul calendar aşa zis „îndreptat”, după mințile celor de un cuget cu papa Grigorie al XIII-lea (şi urmaşii lui) şi ai săi astronomi atei papistaşi. Adoptarea acestuia a fost propusă, alături de alte inovații, de eretica Enciclică Patriarhală a Constantinopolului din 1920, ca începătură satanică a ereziei ecumenismului (vedeți textul acestei eretice Enciclice, care zice că: “(…)Biserica noastră susține că apropierea dintre nenumăratele Biserici Creştine şi înfrățirea dintre ele nu este exclusă de diferențele doctrinare care există între ele. În opinia noastră o asemenea apropiere este chiar de dorit şi necesară.” ; “(…)în viziunea plină de speranță a „Ligii Națiunilor”(…)” şi că “mai presus de toate, dragostea ar trebui să înflăcăreze şi să întărească Bisericile, astfel încât ele ar trebui să nu se mai considere unele pe altele ca străine şi externe, ci ca înrudite şi ca fiind parte a aceleiaşi case a lui Hristos şi „împreună moştenitoare şi mădulare ale aceluiaşi trup şi împreună părtaşi ai făgăduinței lui Dumnezeu în Hristos Iisus” (Efeseni 3, 6).”Astfel, Enciclica din 1920 arată foarte clar că schimbarea calendarului nu s-a făcut în primul rând din motive astronomice, ci pentru că se dorea limpede apropierea de bisericile eretice. Mai pe larg :
    În anul 1582, papa Grigorie al XIII–lea împreună cu astronomii atei ai lui născocesc un nou calendar, iar o eventuală adoptare a acestui nou calendar de către Biserica Ortodoxă a fost condamnată şi dată anatemei de Soboare Pan-ortodoxe, Soboare Locale si Enciclice patriarhale de 13 ori, între anii 1583 şi 1919. Anatemizarea calendarului gregorian a fost insuflată acelor Părinți de către Duhul Sfânt, ce nu a primit această „îndreptare”. Cu toate acestea, la Congresul de la Constantinopol din 1923 organizat după model protestant de patriarhul ecumenic apostat Meletie Metaxakis, în ciuda opoziției majorității Patriarhiilor, se impune adoptarea calendarului “îndreptat”. Patriarhia Română, nu numai că adoptă acest nou calendar “îndreptat”, ci schimbă pentru doi ani şi Pascalia, serbând Paştile în chip mincinos, în anii 1926 şi 1929, căzând astfel sub osânda Canonului 7 Apostolic şi a Întâiului Sinod Ecumenic (Mircea Vulcănescu şi Nae Ionescu scriau atunci că România „nu mai are Sinod” ). Această prăznuire aiurea a Paștilor, „Biserica” Finlandei – cu care toate celelalte Patriarhii se află în comuniune – o face până în zilele noastre. Sfântul Sinod al VII-lea Ecumenic, măr turisește: „Dacă cineva dă la o parte vreuna din Tradițiile Bisericii, scrise sau nescrise, să fie anatema!”
    Pe vremea Sfântului Ierarh Calinic Cernicanul, A. I. Cuza, conducătorul statului român de atunci, a încercat să impună în Sinod adoptarea noului calendar al papei Grigorie, dar Sfântul Ierarh Calinic s-a opus cu tărie acestei schimbări, părăsind sala Sinodului și spunând următoarele cuvinte: ”Iar eu cu cei fărădelege nu mă voi număra”.
    2. B.O.R. a fost pentru mulți ani și continuă să fie mădular al organizației eretice și antihristice C.M.B., fapt ce a avut drept consecințe: a) semnarea de documente apostaziatoare (Balamand, Chambessy, Ravenna, Viena etc.) de la credința dreptslăvitoare întru Una, Sfântă, Sobornicească si Apostolească Biserică;
    b) conslujiri și rugăciuni cu ereticii, cu sectanții și chiar cu păgânii, cum s-a întâmplat public la Marile Adunări blasfemiatoare ale C.M.B. de la Canberra, Asissi și multe alte locuri (precum se întâmplă și în România, anual, la „Săptămâna de rugăciune ecumenică”, sau cum s-a petrecut la manifestarea “San Egidio” – Bucuresti 1998, unde sau practicat ritualuri păgâne, sau la cea de-a treia Mare Adunare Ecumenică C.M.B. de la Sibiu din 2007);
    c) mărturisirea, practicarea și răspândirea pan-ereziei ecumenismului, care este erezia ce însumează toate ereziile vechi și noi, mărturisire de credință eretică a B.O.R. şi a Patriarhiilor Oficiale exprimată prin aşa numita „Charta Oecumenica”.
    d) participarea și semnarea hotărârilor luate la sinodul tâlhăresc din Creta 2016 ,unde s-a oficializat participarea la CMB , și se recunosc ca fiind biserici cultele religioase eretice (catolicii, protestanții, monofiziții).

    Apreciază

    • Stefan Crestin-Ortodox - Slătioara said, on ianuarie 29, 2023 at 10:50 pm

      Mitropolia Slătioara are succesiune apostolică, iată de ce :
      Grupul de preoți și călugări din care a făcut parte și Ieromonahul Glicherie a fost îndreptațit conform canoanelor Bisericii Creștin-Ortodoxe și învățăturilor Sfinților Părinți să oprească pomenirea Patriarhului B.O.R Miron Cristea(mason) după ce acesta a luat hotărârea de a schimba calendarul din 1924 și pascalia (1926,1929), pe drept motiv că acea inovație încalcă canoanele și învățăturile Sfinților Părinți și răstălmăcea predania bisericească .
      Din cauza schimbării calendarului după model Gregorian, și păstrând Pascalia după calendarul patristic ortodox , B.O.R in anumiți ani scurtează mai puțin de 8 zile cât au stabilit Sfinții Părinți , postul Sfinților Apostoli ,chiar in anumiți ani îl și desființează, atragandu-si pentru fapta aceasta asupra sa anatema canonului 19 al Sf.Sobor din Gangra și osânda de la 228 a Nomocanonului .
      Deci credincioși B.O.R in anumiți ani din cauza schimbării calendaristice eretice nu pot postii cele patru posturi de peste an .
      B.O.R nu s-a îndreptat după răstălmăcirile făcute din 1924 ,in continuare fiind la conducerea bisericii minciuno- patriarhi masoni-satanisti infiltrați de conducerea politică oculta a statului .
      In 1947 au venit comuniștii la puterea țării , comuniștii au făcut anumite legi care legalizau sectele religioase .
      De această situație au profitat și drept credincioșii creștini ortodocși care nu au acceptat schimbarea calendaristică in frunte cu părintele Glicherie la care li s-a alăturat și episcopul B.O.R Galaction Cordun .
      Episcopul B.O.R Galaction Cordun a păcătuit păcat de schismă atunci când a acceptat schimbarea calendaristică din 1924 , dar s-a pocăit de păcatul schismei inorcandu-se la credința ortodoxă atunci când s-a alăturat preoților și monahilor care nu au acceptat schimbarea calendaristică .
      Conform canoanelor Sfinților Părinți dacă un episcop ortodox cazut în păcat de schismă se întoarce la ortodoxie , cu iconomie poate fi primit tot ca episcop .
      In acea perioadă fiind prigoană anti-crestina , fiind foarte greu să poate să vină în țară un episcop din Grecia crestin-ortodox(de exemplu) , s-a luat hotărârea ca episcopul Galaction Cordun să facă singur hirotonii de episcopi , aceasta fapta fiind îndreptățită de canoanele sfințiilor părinți care au hotărât că în vreme de prigoană hirotoniile de episcopi pot fi făcute și de un singur episcop .
      Deci fără probleme Mitropolia Slătioara are succesiune apostolică .
      Părintele Glicherie Tănase a fost făcut sfânt pentru că a mărturisit dreapta credință ortodoxă pentru care a fost arestat și torturat de autoritățile statului conduse de masoni-satanisti, și reprezintă un adevărat model de urmat pentru toți creștinii ortodocși .

      Apreciază

  17. rudyscc said, on ianuarie 30, 2023 at 10:54 am

    Despre Facultatea de Teologie poate n-ar fi rau sa scrii un articol frate Saccsiv in care sa iti scrii parerea. Este bine ca cineva sa urmeze aceasta facultate sau nu? Fara aceasta licenta nu poti deveni preot. Deci cei care au chemare, sunt obligati sa urmeze Facultatea de Teologie. Bun. Problema e ca in aceasta facultate, sunt unii profesori ecumnisti si e riscul sa intri in duhul lor, adica sa intri in facultate un om si sa iesi diferit, poate nu in sensul bun.
    Ce parere aveti? Saccsiv, ce parere ai?

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.