SACCSIV – blog ortodox

OPINIE: Dincolo de Vietnam, către Ucraina

Posted in razboi, RUSIA, SUA, Ucraina, UE, UNIUNEA EUROPEANA by saccsiv on ianuarie 23, 2023

Sursa: https://www.globalresearch.ca/beyond-vietnam-ukraine/5804736

Dincolo de Vietnam, către Ucraina

De Rick Sterling, 16 Ianuarie 2023, Global Research

Tancuri americane folosind aruncătoare de flăcări pe un câmp în timpul războiului din Vietnam, în 1970. /CFP

În aprilie 1967, Martin Luther King Jr. a ținut un discurs elocvent și emoționant de denunțare a războiului din Vietnam și cu privire la militarismul american. Discursul intitulat ‘Dincolo de Vietnam’ este relevant pentru războiul de astăzi din Ucraina.

În discursul ținut la Riverside Church, King a vorbit despre modul în care SUA au sprijinit Franța în încercarea de a recoloniza Vietnamul. El a precizat:

„Înainte de sfârșitul războiului, am acoperit 80% din costurile de război ale Franței.”

Click aici pentru a accesa textul complet și audio.

Când Franța a început să deznădăjduiască în război, atunci „i-am încurajat cu uriașele noastre provizii financiare și militare să continue războiul”.

King a continuat să reamintească faptul că, după ce francezii au părăsit definitiv Vietnamul, Statele Unite au împiedicat punerea în aplicare a Acordului de la Geneva, care i-ar fi permis lui Ho Chi Minh să unească țara divizată. În schimb, SUA l-au sprijinit pe dictatorul sud-vietnamez preferat.

Statele Unite au jucat un rol similar în blocarea soluțiilor de compromis și a acordurilor internaționale pentru conflictul din Ucraina.

Victoria „La naiba cu UE” Nuland

În urma protestelor din Ucraina desfășurate în februarie 2014, Uniunea Europeană a negociat un acord între președintele Ianukovici și opoziție pentru organizarea de noi alegeri anticipate. Atitudinea principalului oficial american Victoria Nuland s-a cristalizat în comentariul său înregistrat în secret: „F*** the EU!” (La naiba cu UE).  În pofida acordului, a fost ‘mijlocită’ o lovitură de stat violentă și sângeroasă condusă de ucraineni ultranaționaliști.

Guvernul ultranaționalist al loviturii de stat a început imediat să pună în aplicare politici ostile cetățenilor ucraineni vorbitori de limbă rusă. Lovitura de stat și noile politici au provocat conflictele și rezistența care au dus la situația de astăzi. Lovitura de stat și politicile au fost urâte de majoritatea ucrainenilor, în special în estul Ucrainei.  Cetățenii ucraineni vorbitori de limbă rusă din Crimeea au votat cu o majoritate covârșitoare pentru a se separa de Ucraina și a se reunifica cu Rusia.

Acordurile de la Minsk din 2014 și 2015 au fost menite să rezolve conflictul prin acordarea unei anumite autonomii secțiunilor rusofone din Donbassul de est, dar menținându-le în cadrul Ucrainei.  Datorită recunoașterilor a doi foști lideri europeni proeminenți, Angela Merkel și Francois Hollande, știm că Occidentul și marioneta lor guvernamentală ucraineană nu au intenționat niciodată să pună în aplicare Acordul de la Minsk.

La fel ca Acordurile de la Geneva din 1954 privind Vietnamul, Acordurile de la Minsk din 2014 și 2015 privind Ucraina nu au fost niciodată puse în aplicare, pentru că Washingtonul nu a dorit niciun compromis.

Atunci când președintele Ucrainei, Zelensky, a avut negocieri cu rușii în Turcia la sfârșitul lunii martie 2022, premierul britanic Boris Johnson s-a grăbit la Kiev pentru a-l descuraja pe Zelensky să continue negocierile serioase pentru a pune capăt războiului.

În mod similar, SUA furnizează marea majoritate a armelor, a proviziilor militare și a ajutorului financiar Ucrainei, la fel cum au făcut cu Franța și apoi cu guvernul marionetă din Vietnamul de Sud. Și, în mod similar, SUA și aliații nu doresc o rezolvare a conflictului care ar putea fi considerată în vreun fel ca o victorie pentru Rusia.

Justificare vs. realitatea războaielor din Vietnam și Ucraina

În aprilie 1965, președintele american Lyndon Baines Johnson (LBJ) a explicat de ce a intensificat implicarea SUA în Vietnam. Cu o notă orwelliană, președintele și-a intitulat discursul ‘Pace fără cucerire’, anunțând începutul atacurilor aeriene americane asupra Vietnamului. El a explicat cum că:

„Trebuie să luptăm dacă vrem să trăim într-o lume în care fiecare țară își poate modela propriul destin și numai într-o astfel de lume libertatea noastră va fi asigurată… am făcut un angajament național de a ajuta Vietnamul de Sud să-și apere independența și intenționez să îmi țin această promisiune. Să dezonorăm această promisiune, să abandonăm mica și curajoasa națiune în fața dușmanilor săi și a terorii care trebuie să urmeze ar fi o greșeală de neiertat… Suntem acolo și pentru a întări ordinea mondială… Să lăsăm Vietnamul în voia sorții ar zdruncina încrederea tuturor acestor oameni în valoarea unui angajament american și în valoarea cuvintelor Americii.”

Click aici pentru a accesa video și audio cu discursul lui LBJ de la John Hopkins.

Președintele Biden și liderii administrației au folosit acelasi limbaj ca LBJ în prima etapă a războiului din Vietnam. În comentariile sale în fața Congresului, în care a cerut fonduri suplimentare pentru Ucraina, Biden a spus:

„Avem nevoie de acest proiect de lege pentru a sprijini Ucraina în lupta sa pentru libertate…. Costul acestei lupte nu este ieftin, dar cedarea în fața agresiunii va fi și mai costisitoare dacă vom permite să se întâmple… Investiția în libertatea și securitatea Ucrainei este un preț mic de plătit pentru a pedepsi agresiunea rusă, pentru a diminua riscul unor conflicte viitoare”.

Atât Rusia, cât și SUA recunosc acum că conflictul din Ucraina este între Rusia și NATO (condusă de SUA). Ucraina este un proxy pentru SUA, care a promovat lovitura de stat din 2014 și de atunci pompează arme în Ucraina. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a fost explicit: „vrem să vedem Rusia slăbită”. Șeful apărării ucrainene spune că luptă ‘pentru a îndeplini misiunea NATO’.

Aceste războaie sunt inutile

Așa cum SUA ar fi putut trăi cu Vietnamul sub conducerea lui Ho Chi Minh fără război, la fel și SUA ar fi putut trăi cu Ucraina ca țară neutră și ca punte de legătură între est și vest, între Rusia și Europa de Vest.

Cu toate acestea, așa cum a observat ML King acum 54 de ani, aceasta nu a fost (și încă nu este) politica SUA.

„Războiul din Vietnam nu este decât un simptom al unei maladii mult mai profunde în spiritul american.” El a continuat să numească multe alte țări care sunt victime ale intervenției și agresiunii SUA. El a spus: „iar dacă ignorăm această realitate care ne dă de gândit, ne vom trezi … mărșăluind … și participând la mitinguri fără sfârșit, dacă nu va avea loc o schimbare semnificativă și profundă în viața și politica americană. Astfel de gânduri ne duc dincolo de Vietnam…”.

Creșterea progresivă a conflictului spre un război total

În 1965, când președintele Johnson a anunțat începerea atacurilor aeriene americane asupra Vietnamului, războiul dura deja de mai mulți ani.  Statele Unite și-au sporit treptat angajamentul – de la sprijin politic la consilieri și instructori și operațiuni speciale. În primăvara anului 1965, ‘doar’ aproximativ 400 de soldați americani muriseră în acest conflict. Războiul nu era încă nepopular pe scară largă. Americanii care protestau împotriva războiului din Vietnam erau o mică minoritate.

Este posibil să ne aflăm într-un punct similar sau mai devreme în conflictul cu Rusia prin intermediul Ucrainei. În timp ce multe zeci de MILIARDE de dolari au fost angajate în Ucraina, plus consilieri, instructori și alte tipuri de sprijin, armata americană nu a fost încă desfășurată în mod deschis și activ.

Consolidarea treptată în Vietnam a dus în cele din urmă la uciderea a peste 58.000 de americani și a trei milioane de civili și soldați vietnamezi. Prestigiul și influența SUA au fost grav afectate.

Martin Luther King Jr. a spus în discursul său din 1967 [la exact doi ani după LBG], salutări:

„Nu avem intenții onorabile în Vietnam …. Lumea cere Americii o maturitate pe care noi s-ar putea să nu o putem atinge. Ne cere să recunoaștem că am greșit încă de la începutul aventurii noastre în Vietnam, că am adus prejudicii vieții poporului vietnamez”.

Dacă nu se oprește acumularea treptată spre războiul cu Rusia, acesta va fi incomensurabil mai rău decât Vietnamul. Deja asistăm la distrugeri enorme, ucrainenii și rușii murind cu miile. Ca și în cazul Vietnamului din 1965, acesta ar putea fi doar începutul.

Costurile războiului și ale militarismului

Dr. King a descris impactul negativ al războiului din Vietnam pe plan intern. El a spus:

„Cu câțiva ani în urmă a existat un moment strălucitor …. Părea că există o promisiune reală de speranță pentru cei săraci, atât negri, cât și albi, prin intermediul Programului de Combatere a Sărăciei. Au existat experimente, speranțe, noi începuturi. Apoi a venit acumularea în Vietnam și am văzut cum acest program a fost distrus și eviscerat… Am fost din ce în ce mai mult obligat să văd războiul ca pe un dușman al săracilor și să îl atac ca atare.”

Astăzi, când aproape 60% din bugetul federal discreționar este alocat armatei, așa-numitelor servicii de informații și modernizării armelor nucleare, situația este și mai crudă. În timp ce infrastructura SUA se corodează, numărul persoanelor fără adăpost, datoriile personale, sinuciderile și dependențele cresc. În loc să cheltuiască resurse pentru îmbunătățirea vieții oamenilor obișnuiți, guvernul varsă miliarde de dolari împrumutați, într-un alt război inutil.

Distorsiunile mass-mediei occidentale

Mass-media occidentală a prezentat SUA și Vietnamul de Sud ca fiind câștigătoare în războiul din Asia de Sud-Est până când ofensiva Tet din 1968 a scos la iveală minciunile și realitatea. În mod similar, mass-media occidentală îi prezintă pe ucraineni câștigând războiul, în mijlocul unui sprijin public ucrainean copleșitor. În realitate, Rusia și zonele secesioniste controlează zone mari și vor avansa în viitorul apropiat. Pierderile ucrainenilor sunt deja uriașe.

Ideea că toți ucrainenii iubesc Occidentul și urăsc Rusia este falsă. Ca o indicație a sentimentelor amestecate, țara care a primit cei MAI MULȚI emigranți din Ucraina este Rusia. În timp ce un număr mic continuă din Rusia în țările vest-europene, marea lor majoritate rămân în Rusia, mulți dintre ei așteptând sfârșitul războiului.

La fel cum liderii marionetă din Vietnamul de Sud au fost construiți de SUA din motive politice, la fel este și cu președintele ucrainean Zelensky. Discursurile sale sunt scrise de persoane din interiorul Washingtonului. Cenzurat în mare parte de mass-media, Zelensky a supravegheat încarcerarea, torturarea și uciderea opozanților. Cel mai mare partid de opoziție a fost interzis. Mulți ucraineni se opun politicii sale și continuării războiului.

Ucrainenii au devenit carne de tun pentru obiectivele geopolitice ale SUA, la fel ca și vietnamezii din Vietnamul de Sud.

Vor continua SUA și aliații să escaladeze conflictul din Ucraina, să ‘dubleze’ o intervenție în cealaltă jumătate a lumii cu scopul de a face rău Rusiei? Oare nu am învățat nimic din Vietnam și din dezastrele ulterioare ale politicii externe americane/occidentale din ultimii 40 de ani?

Speranțele și moartea lui ML King

În discursul său profund, Dr. King a spus:

„Noi, ca națiune, trebuie să trecem printr-o revoluție radicală a valorilor… Când mașinile și computerele, motivațiile de profit și drepturile de proprietate sunt considerate mai importante decât oamenii, tripleta uriașă a rasismului, a materialismului extrem și a militarismului nu poate fi cucerită… O națiune care continuă an de an să cheltuiască mai mulți bani pentru apărarea militară decât pentru programe de dezvoltare socială se apropie de moartea spirituală… aroganța occidentală de a simți că are totul de învățat pe alții și nimic de învățat de la ei nu este justă… Singura noastră speranță astăzi stă în capacitatea noastră de a recăpăta spiritul revoluționar și de a ieși într-o lume uneori ostilă declarând ostilitate eternă față de sărăcie, rasism și militarism.”

La exact un an după ce a ținut discursul de la Riverside Church, Dr. Martin Luther King Jr. a fost asasinat.

Războiul din Vietnam a continuat încă șapte ani, până când vietnamezii au învins în cele din urmă și au alungat armata americană și marionetele acesteia. Dezastrul Războiului din Vietnam va fi mic în comparație cu dezastrul care se poate abate asupra noastră, a tuturor, dacă politica SUA de a ataca Rusia prin intermediul Ucrainei nu va fi oprită.

 

Comentariu saccsiv:

Cititi va rog si:

Agentul Oranj – ARMA CHIMICĂ letală împrăștiată peste VIETNAM: 24 fotografii cutremurătoare ale unor CRIME DE RĂZBOI ale SUA trecute sub tăcere

OPINIE: Demontarea minciunilor despre războiul din Ucraina

 

17 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Bond said, on ianuarie 23, 2023 at 7:16 pm

  Avocata Iulia Medeleanu-un cuvant direct si raspicat despre mutilarea invatamantului romanesc prin excluderea istoriei si geografiei ca obiecte de studiu din programa scolara.

  Apreciază

 2. Simion P. said, on ianuarie 23, 2023 at 8:18 pm

  Rebeliunea Legionară din 21-23 ianuarie 1941: Un 13-15 iunie ’90 perfectat de NKVD? Historia: Agenți ai serviciilor secrete sovietice infiltrați în Mișcarea Legionară. Evenimentul Istoric: Filmările au ajuns la Moscova. FOTOGRAFII INEDITE

  https://www.activenews.ro/cultura-istorie/Rebeliunea-Legionara-din-21-23-ianuarie-1941-Un-13-15-iunie-%E2%80%9990-perfectat-de-NKVD-Historia-Agenti-ai-serviciilor-secrete-sovietice-infiltrati-in-Miscarea-Legionara.-Evenimentul-Istoric-Filmarile-au-ajuns-la-Moscova.-FOTOGRAFII-INEDITE-179127

  Apreciază

 3. Catalin said, on ianuarie 23, 2023 at 8:19 pm

  ministru indian: „Just to remind all Indians, that Pfizer tried to bully Govt of India into accepting conditions of indemity”

  Apreciază

 4. Simion P. said, on ianuarie 23, 2023 at 8:45 pm

  WEF unveils the 5 minute city utopia

  Apreciază

 5. Catalin said, on ianuarie 23, 2023 at 11:12 pm

  https://news.sky.com/story/more-babies-born-outside-marriage-or-civil-partnership-for-first-time-12790069
  More babies born outside marriage or civil partnership for first time
  There were 624,828 live births in England and Wales in 2021, of which 320,713 (51.3%) were registered to women who were not married or in a civil partnership, the ONS says.

  Apreciază

 6. Camasa Verde said, on ianuarie 23, 2023 at 11:24 pm

  Martin Luther Kind a fost folosit ca opozitie controlata de carte papusari. El l-a avut ca sfatuitor pe Stanley Levison ( un evreu zionist comunist declarat ) , acesta ii scria discursurile.

  Levinson era asociat cu Emanuel Celler , congresman democrat si evreu zionist care a creat Immigration and Nationality Act of 1965 ( the Hart-Celler Act) , legea care a dat startul imigratiei in vest.

  https://www.jnf.org/blog/education/mlk-a-zionist-who-spoke-truth-to-israel's-detractors

  Apreciază

 7. Ines said, on ianuarie 24, 2023 at 5:46 am

  Presa din Budapesta acuza:Ungurii sunt carne de tun în Ucraina
  https://m.activenews.ro/ucraina/Presa-de-la-Budapesta-acuza-Ungurii-sunt-Carne-de-Tun-in-Ucraina-179151

  Apreciază

 8. scortisoara said, on ianuarie 24, 2023 at 10:23 am

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: