SACCSIV – blog ortodox

Categoria „SI VETI FI FERICITI”. Europa extinde lista insectelor autorizate ca hrană umană: larva gândacului de bălegar poate fi acum consumată

Posted in Comisia Europeana, hrana, MANCARE, UE, UNIUNEA EUROPEANA by saccsiv on ianuarie 19, 2023

Sursa: https://www.stiripesurse.ro/europa-extinde-lista-insectelor-autorizate-ca-hrana-umana-larva-gandacului-de-balegar-poate-fi-acum-consumata_2751205.html

Comisia Europeană a dat undă verde comercializării larvelor de gândac de bălegar (Alphitobius diaperinus) după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a adăugat acest tip de insectă pe lista celor potrivite pentru comercializare și consum uman.

Această insectă devine a patra al cărei consum este permis de Uniunea Europeană, de când această listă a început să fie reglementată în 2018, și este sigură în condițiile de utilizare propuse, după cum afirmă Organizaţia Consumatorilor şi Utilizatorilor (OCU). Chiar și așa, autoritățile avertizează că poate provoca reacții alergice la cei care au intoleranță la crustacee, relateaza 20 minutos citat de Rador.

În iulie 2022, EFSA a emis o evaluare pozitivă cu privire la larvele de gândaci. S-a evaluat siguranța consumului de preparate congelate și liofilizate ale acestei insecte. Pot fi gătite întregi sau sub formă de pudră sau făină. Pot fi adăugate ca ingredient în diverse produse alimentare, cum ar fi batoane de cereale, paste, analogi de carne și produse de panificație.

Abia în luna ianuarie a fost autorizată comercializarea larvei gândacului de bălegar în Uniunea Europeană. În Spania, pe lângă aceasta, celelalte insecte permise sunt viermele de făină (Tenebrio molitor), lăcusta migratoare (Locusta migratoria) și greierul domestic (Acheta domesticus), fie sub formă congelată, uscată sau pudră.

Acesta din urmă, care a fost autorizat în primele zile ale anului 2023, poate fi folosit pentru produse precum pâine și chifle multicereale, biscuiți și grisine, batoane de cereale, paste, sosuri sau pizza, potrivit datelor colectate de Asociaţia Consumatorilor – FACUA.

 

Comentariu saccsiv:

Cititi va rog si:

Făina de greiere a fost aprobată de Uniunea Europeană ca aliment

The Washington Post: Furnici sărate. Greieri măcinați. De ce ar trebui să încerci consumul de insecte comestibile

Serena Williams și-a chemat prietenii la masă și le-a dat să mănânce gândaci fripți

In scolile australiene copiii sunt instruiti sa manance insecte. 1 000 de școli australiene au adăugat în meniul de prânz chipsuri care conțin greieri

„Expert” (în același ton cu Forumul Economic Mondial): a bea apă reciclată din WC reprezintă viitorul / Sa nu uitam ca vor si sa ne dea sa mancam gandaci

Vigilant Citizen: Elitele sunt disperate în încercarea lor de a ne convinge să mâncăm gândaci. Iată de ce

 

4 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. geo said, on ianuarie 19, 2023 at 1:55 pm

    Apreciază

  2. San said, on ianuarie 19, 2023 at 5:30 pm

    Suntem acum cinci generații de scopiți spălați pe creier….doar o milionime din ce fac acești bandiți planetari acum, dacă ar fi făcut în urmă cu 90 de ani, ar fi fost *liniștiți* cu Pb de la începutul tâlhăriei lor.
    *…Zahărul, injecțiile și restricțiile…*au modelat societatea oilor așa cum au dorit lupii cu coarne invizibile, vorba dracului bătrân bertrandrussel.

    Apreciază

    • Duhul Capitanului said, on ianuarie 19, 2023 at 8:49 pm

      „Zi-sa cel nebun întru inima sa:nu este Dumnezeu „…(psalmi)

      Apreciază

  3. Clement said, on ianuarie 19, 2023 at 9:51 pm

    Nu stiu unde sa pun atentionarea privind campania de donare de sange a televiziunilor inceputa astazi ,asa ca o postez la subiectul – gandaci „comestibili” cu efecte secundare imprevizibile”
    Jurnalistii DIGI 24 au anuntat ca vor participa in trei localitati din judetul Arges, in transmisie directa, la colectarea publica de sange, fara sa avertizeze potentialii donatori, care sunt conditiile obligatorii pe care acestia trebuie sa le indeplineasca pentru a fi acceptati.
    Iata cateva din aceste conditii:
    – sa nu fie infectati cu HIV
    – sa nu aiba sifilis
    -sa nu sufere de hepatita virala
    – sa nu fie sub tratament cu medicamente antiinflamatorii sau cu aspirina
    – sa nu prezinte leziuni
    cutanate incluzand si herpesul
    – sa nu fi fost vaccinati cu orice tip de vaccin in ultimele 30 de zile
    – sa nu aiba mai mult de un partener sexual
    – sa nu intretina relatii homosexuale
    – sa nu fie sub tratament dentar
    Lista este lunga si comuna pana de curand, tuturor tarilor EU
    https://www.atousante.com/actualites/selection-donneurs-sang-nouveaux/#:~:text=La%20prise%20de%20t%C3%A9ratog%C3%A8nes%20av%C3%A9r%C3%A9s,ajourne%20le%20don%20de%20sang).

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.