SACCSIV – blog ortodox

N-am inteles ce se petrece la Manastirea Frasinei, iar de cand s-a bagat in seama Diana Sosoaca, sunt in ceata

Posted in Diana Iovanovici-Sosoaca, MANASTIREA FRASINEI by saccsiv on decembrie 7, 2022

Am aflat ca se intampla ceva la Manastirea Frasinei, dar n-am avut timp sa studiez chestiunea. Iertare.

O sora a incercat sa-mi explice la rubrica de comentarii a articolului Sfântul Nicolae Velimirovici: Europa o reprezinta pe femeia garbova, dar nu m-am lamurit.

Intre timp mai aflu ca s-a bagat in seama si Diana Sosoaca. Sau poate ca a fost de la inceput dar eu habar n-aveam.

N-am ascultat inca ce zice senatoarea dar am citit articolul https://r3media.ro/video-diana-sosoaca-i-a-amenintat-violent-pe-ierarhii-bor-chiar-in-postul-craciunului-ba-va-iau-pe-toti-la-rand-afirmatii-delirante-ale-senatoarei-manastirea-frasinei-nu-apartine-bisericii-or/

Iata-l:

Senatoarea Diana Iovanovici Șoșoacă s-a lansat într-o tiradă violentă la adresa ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române, pe care i-a acuzat de toate relele pământului, într-un video publicat pe pagina partidului SOS România.

Pretextul l-a constituit o vizită la Mănăstirea Frăsinei, acolo unde unii credincioși acuză Arhiepiscopia Râmnicului că ar urma să facă niște modificări în rânduiala bisericească.

Aflată într-o mașină, Șoșoacă s-a dezlănțuit la adresa ierarhiei Bisericii Ortodoxe Române, făcând unele afirmații care frizează delirul. Spre exemplu, la un moment dat, Șoșoacă afirmă că „Mănăstirea Frăsinei nu aparține Bisericii Ortodoxe Române”.

„Mănăstirea Frăsinei nu aparține Bisericii Ortodoxe Române, să vă intre bine-n cap: poporul român este stăpân peste clădirile și terenurile Bisericii! Niciun ierarh nu poate decide la Frăsinei”, a urlat ea.

În accesele de furie suportate de camera video, Șoșoacă s-a încurcat în denumiri și persoane, numindu-l pe Mitropolitul Irineu al Olteniei drept „Ioan”.  Ea l-a „somat” pe Patriarhul Daniel să-i demită pe Arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului și pe Mitropolitul Irineu al Olteniei.

„Preafericite Daniel, destituie-i pe Varsanufie și pe Irineu. Noi suntem stăpânii noștri, nu altcineva”, a tunat senatoarea. Ea a spus că declară un ultimatum, în acest sens, amenințând că dacă nu i se face voia, va declanșa „jihadul”. În stil comunist, ea a proclamat că bunurile Bisericii aparțin „poporului” și că va face o „nouă secularizare”, dar nu a explicat cum va face asta, concret.

„Ce vreți mă, secularizarea averilor? Vreți să le luăm înapoi? Să vedeți că poporul român este stăpânul averilor Bisericii? Vi s-a urcat la cap: prea mulți bani, prea multă(!) merțane”, a țipat senatoarea în cameră, de mai multe ori.

Mai târziu, ea a dat și indicii privind adevărata problemă a ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române: au refuzat să o sprijine, politic, pe ea.

„Am fost pe la fiecare dintre voi și v-am rugat să ajutați poporul român. Voi nu mai sunteți oamenii lui Dumnezeu, ci oamenii globaliștilor și vă bateți joc de toți”, a spus ea.

Șoșoacă i-a insultat și pe români, despre care a spus că sunt „proști” și dacă nu se vor „revolta” la comanda ei, „veți muri, nu că proști, ci vai mama voastră. Veți dispărea”.

După acest scurt intermezzo, ea a reluat atacurile la adresa Bisericii, afirmând că mitropoliții și episcopii sunt „oamenii globaliștilor”. Ea a amenințat din nou: „Dacă vreun preot sau călugăr care a lucrat cu mine pățește ceva, vă distrug. Pe românește. Ceea ce le veți face voi lor, vom face noi vouă. Legea talionului: ochi pentru ochi. Bă, vă iau pe toți la rând”.

Toate acestea, în Postul Crăciunului. Între rafalele lui Șoșoacă, în video a intervenit și Gabriel Gib, fondatorul partidului SOS România, al cărei membru este și senatoarea. Acesta a expus teorii care contestă însuși creștinismul, în aprobările Dianei Șoșoacă.

Gib a spus că creștinismul este de fapt originar din „religia pelasgă”, contestând practic fundamentele ortodoxiei, în numele căreia Diana Șoșoacă pretinde că luptă. În timp ce Gib bătea câmpii, Diana Șoșoacă aproba admirativ și l-a numit pe acesta „om extraordinar”.

La opt ore după publicarea acestui video, partidul SOS România a postat pe pagina de facebook un link către un site în care ÎPS Teofan al Moldovei este atacat de un mitropolit român din Ucraina, care aparține de Biserica Rusă.

Reamintim că Diana Șoșoacă nu a pretins dintotdeauna că era așa de evlavioasă. În 2017, cu doar doi înainte de a se lansa ca „politician creștin”, ea cerea intervenția statului împotriva părinților care-și duc copiii la pelerinajul de Sf. Parascheva. Ea numea sfintele moaște drept „morți putreziți”.

În același registru, mama Dianei Șoșoacă se mândrea că este membră a unei loji masonice, unde defila cu teorii ezoterice, de care nu știm să se fi lepădat vreodată. De altfel, ezoterismele respective sunt din zona pe care o promovează și actualul coleg al Dianei Șoșoacă, Gabriel Gib.

 

Comentariu saccsiv:

Diana Sosoaca a declarat de mai multe ori ca acele postari din 2017 n-ar fi ale sale, ci ca i-ar fi fost spart contul. Asa o fi. Raman insa altele:

Diana Iovanovici-Șoșoacă, te-ai lepadat de satana?

Diana Iovanovici-Șoșoacă poarta la gat simbolul pagan ocult Ankh

Cerceii Dianei Sosoaca

Alice Florescu-Bleotu, mama Dianei Sosoaca, este masoanca si promotoare a ezoterismului

Fratele John a postat la comentarii si acest link:

https://m.facebook.com/LuisLazarusZeusTV/videos/dezvaluiri-spectaculoase-ale-dianei-sosoaca/633378915201455/?_rdr

N-am vizionat nici aceasta inregistrare.

Asadar, rog pe cei ce au studiat chestiunea, sa ne spuna ce anume se petrece la Manastirea Frasinei.

99 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Nikos said, on decembrie 8, 2022 at 2:06 am

  A spus Șoșoacă la emisiunea lui Lazarus alaltaieri ca Sf. Nicolae e de fapt zalmoxis da nu știm noi, ca vai ce energii sunt in zona Sfinxului si ca de fapt Geții au inventat creștinismul și numai si numai aberații. Mi se pare mai periculoasa decat oricine aceasta înșelată mai ales ca s-a asociat in partidul ei cu ereticul “preot” Singurov. Cand spunea Sf parinte Iustin Pîrvu ca solutii omenești nu sunt, cred ca stia mai bine..

  Apreciază

  • saccsiv said, on decembrie 8, 2022 at 12:08 pm

   Nikos

   Emisiunea de care zici e cea de la link-ul dat de John?

   Apreciază

   • John said, on decembrie 8, 2022 at 12:34 pm

    @sacssiv,în materialul atașat de mine Șoșoacă face un talmeș _balmeș,astfel:
    * un amestec de istorie geto-dacă cu a ei spiritualitate zamolxiană (aici se vede clar influența lui Daniel Roxin și teoriile sale despre daci)
    *despre energii,sfinx,metale prețioase și ape termale din zona Frăsineiului;
    * despre „piramidele ” de la Șona,fantomele din Carpați;
    * Susține că este un ordin de la Bruxelles pentru distrugerea Frăsineiului care ar duce în mod direct la prăbușirea ortodoxiei românești;
    *Condamnă vehement modul cum se prepară mâncarea ( sau mai bine zis nu o prepară o primesc printr’o firmă de catering)pentru călugări;
    * condamnă lipsa de empatie a preoților și călugărilor cu persoanele aflate în necaz și suferință;
    * confundă noțiunile Creștinism = Ortodoxie
    * Acuză înalții ierarhi BOR de complicitate la tot ce se întâmplă negativ în cadrul Bisericii…
    Miere amestecată cu venin să te amețească puțin.

    Apreciază

   • saccsiv said, on decembrie 8, 2022 at 12:58 pm

    John

    Dar despre cele relatate de Nikos, zice in materialul atasat de tine?

    Apreciază

   • John said, on decembrie 8, 2022 at 1:06 pm

    Nu am reușit să ascult tot,sunt la serviciu.Când pot o să revin!

    Apreciază

  • scortisoara said, on decembrie 8, 2022 at 8:35 pm

   De fapt sunt ….energii la Sfinx. Nu cred în Zamolxis . Fac abstracție de teoriile ezoterice și tot bullshit-ul pe tema Sfinxului dar e ceva acolo ,nu știu ce dar e . Acum vreo 2 ani am fost acolo în drumeție, era vara. M-am simțit de parca aveam o greutate ca de plumb în corp și mă simteam secătuită , simteam ca ceva mă trage spre pământ . Îmi venea sa mă lipesc de pietrele alea , era ca o atracție magnetica . În viața mea nu m-am simțit în felul acela . Nu era oboseala , nu știu ce era , ca și cum ceva se conectase la mine și îmi lua energia , ca un vampir . Din categoria experiente bizare . Nu știu ce a fost .

   Apreciază

   • Clement said, on decembrie 9, 2022 at 10:16 am

    In sfarsit cineva care simte ce am simtit si eu in zona si de atunci ocolesc locul.
    Am prieteni care au o casa cu o larga proxima deschidere spre Cruce in care te simti strivit.Am facut masuratori in locul in care ma aflam si acestea depaseau cu mult energia vitala a unui om .
    Nu acelasi lucru se simte la 1 km mai la N sau mai la S. Cand voi mai trece prin zona voi lua si un aparat Geiger pentru a vedea care este valoarea radiatiilor telurice.
    A propos de radiatii,in Vestul european care nu ne place cu niciun chip, nu poti construi nimic fara un certificat Radon si daca nu te-ai ratacit total de strabuni, fara a consulta un om care stie sa detecteze sursele subterane de apa.
    Romanii au pierdut intelepciunea de a aseza casa si a-si aseza viata intr-un loc sanatos dpv geologic si obligatoriu sfintit de preot.
    Am incercat unui marginit de om sa ii explic ca trebuie sa masoare valoarea Radonului ( este si dispozitie oficiala) sa tamaieze si sa sfinteasca subsolul si imprejurimile blocului in care locuieste si in care simte fel de fel de neplaceri fizice inexplicabile. Neintelegand rostul actiunii ,sta amortit si confuz petrecand-si timpul pe la usile doctorilor.
    Blocul in care locuieste a fost construit pe locul in care au fost demolate case pe Uranus, in care oameni au suferit, au blestemat, au murit.

    Apreciază

   • scortisoara said, on decembrie 9, 2022 at 1:14 pm

    Exact acesta e cuvântul ” strivita” așa m-am simțit : strivită , amețită și fără vlaga. Nu așa eram când am plecat de acasă .Mă uitam în jur la oameni ,nu aveau nici pe naiba ,se cățărau peste tot precum iezii , prietenele mele erau pline de energie numai eu nu . De ce nu simt toți oamenii la fel ? De ce nu-i afectează pe toți ?

    Apreciat de 1 persoană

  • Nikos said, on decembrie 8, 2022 at 9:06 pm

   Am sintetizat in mare ce am ascultat in ultimele emisiuni ale lui Lazarus, a facut vreo 2 emisiuni in ultimele zile plus un live din masina in care isi pune poalele in cap alaturi de unu care e pe aceeasi lungime cu ea si care nu pare nici el familiarizat cu ortodoxia

   https://m.facebook.com/groups/1845688742409287/permalink/3243120985999382/

   Apreciază

   • saccsiv said, on decembrie 9, 2022 at 12:29 pm

    Nikos

    Tot e lunga. Te rog mult, da-mi minutele unde zice „ca Sf. Nicolae e de fapt zalmoxis da nu știm noi, ca vai ce energii sunt in zona Sfinxului si ca de fapt Geții au inventat creștinismul”

    Apreciază

   • ciobanurb said, on decembrie 11, 2022 at 8:09 pm

    La Frăsinei există două mănăstiri : una în care nu au voie să intre femeile, conform unei porunci lăsate de Sf. Calinic de la Cernica, și una la care au voie să vină și femeile.Arhiereii locului au luat următoarele măsuri :1. Au adus un preot de mir la biserica în care au voie să intre femeile. 2. La biserica de jos coboară doar doi călugări pentru a spovedi.3. La mănăstirea unde nu au voie să meargă femeile li s-a interzis călugărilor să-și prepare mâncarea.4. Mâncarea le este adusă călugărilor printr-o firmă de catering. Problemă: multe femei se plâng că nu au acces la duhovnicii lor.Acestea ar fi faptele care s-ar petrece acolo.Doamne-ajută!

    Apreciază

   • saccsiv said, on decembrie 11, 2022 at 9:16 pm

    ciobanurb

    Sigur acolo li s-a interzis sa-si prepare mancarea?

    Apreciază

   • ciobanurb said, on decembrie 11, 2022 at 11:18 pm

    O sursă din care m-am informat: un video pe YouTube,  intitulat Scandalul de la Frasinei, credincioșii vorbesc, din 4 decembrie,  filmat de Vertical TV.Doamne-ajută!

    Apreciază

   • saccsiv said, on decembrie 11, 2022 at 5:42 pm

    Nikos

    Am vrut sa caut eu acum dar nu mai pot vedea inregistrare.

    Apreciază

  • irina said, on decembrie 13, 2022 at 7:17 pm

   mai , draga , ce s-a facut la Creta in’16?Erezie au ba?

   Apreciază

 2. scortisoara said, on decembrie 8, 2022 at 5:15 am

  Vor sa nu-i mai lase pe călugări sa mai coboare la mănăstirea pt femei pt sfat și spovedanie . adică sa stea izolați acolo sus și sa nu mai aibă nici o legătură cu lumea de jos . Eu nu am fost la Frasinei dar am trimis pomelnic prin posta și mandat postal cu confirmare. Unde nu ajung așa procedez.
  Acum ,ce caută Diana în contextul acela , nu știu .

  Apreciază

 3. scortisoara said, on decembrie 8, 2022 at 5:20 am

  E cam ….exaltata Diana Sosoaca . Ce mă intriga este : de unde vin resetabile astea în privința Man.Frasinei ? Cine e în spatele acestor idei de schimbare și de ce ? Călugării de la Frasinei trebuie sa se zavorasca ?

  Apreciat de 1 persoană

 4. scortisoara said, on decembrie 8, 2022 at 5:58 am

  Ce tupeu pe Ursula ! Da ultimatumuri : vreți cu UE sau cu Putin?
  Nici cu unii nici cu alții . Noi vrem cu Dumnezeu Tatal care a făcut Cerul și Pământul. Asta vrem.
  Stați ,naibii, la voi acasă și băgați-va Schengenul undeva.

  Apreciat de 2 persoane

 5. Paul222 said, on decembrie 8, 2022 at 8:41 am

  Un crestin nu se poarta asa. Niciodata. Sosoaca e o psihopata.

  „În urma apariției în mass-media a unor informații neadevărate privitoare la schimbarea rânduielilor de la Mănăstirea Frăsinei, Arhiepiscopia Râmnicului reafirmă faptul că, potrivit rânduielilor statornicite de Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului, mănăstirea își rânduiește viața astfel încât să dea dovadă de aleasă și desăvârșită trăire duhovnicească, de practicarea virtuților creștine, de păstrarea rânduielilor la slujbele religioase, de bogată mângâiere sufletească și de pildă de viață creștinească, atât pentru viețuitorii ei, cât și pentru închinători.”

  http://arhiepiscopiaramnicului.ro/comunicate-de-presa/portile-manastirii-frasinei-raman-deschise-pentru-credinciosi-si-pelerini-iar

  Apreciază

 6. Popescu Luviu said, on decembrie 8, 2022 at 8:55 am

  Sigur ca se întâmplă ceva, daca au ajuns ca să mute singurul călugăr de la mănăstirea Bistrița din Costesti , Vâlcea , care ținea și slujbele ,la mănăstirea Arnota .

  Apreciat de 1 persoană

  • un monah said, on decembrie 8, 2022 at 3:47 pm

   Ca e un plan de reducere al „ciorilor din Carpati” nu e o noutate. Se pare ca ar fi o conditie nescrisa a aderarii Romaniei la UE, confirmata de staretul manastirii Vatoped (deh, sunt si ei mai rau ca noi). Dar ca nu mai vin frati in manastire, ca sa ajunga calugari si apoi preoti si mai sus, asta nu cred ca mai tine de UE, ci de necredinta noastra a romanilor. Greseala intaistatatorilor din biserica e ca: din multi frati care au venit putin s-au calugarit, ca ti se pun atatea conditii ca zici ca te angajezi la SRI, si pana la urma te fac sa te intorci in lume. Pe calugarii simpli care mai sunt, tineri sau mai batrani dar care cunosc randuiala vietii monahicesti, pe acestia nu-i mai faci si preoti ca, deh, n-au studii superioare cu masterat chiar. Unii chiar nu sunt vrednici (ca mine de ex), e alta treaba, altii nu vor din smerenie si pentru linistea lor, dar totusi… E lipsa de ieromonahi in toata tara, slujesc preotii de mir prin manastiri, dar pe simplul monah care ar putea fi hirotonit tu nu o faci ca sa-l legi de vreo manastire, doar sa aduca zilnic jerfa fara de sange pentru tot poporul. Nu, nu ieromonahul trebuie sa fie neaparat tanar, inalt, cu voce angelica, cu ochi albastri daca se poate, ca da bine la dame si neaparat sa aduca si bani. Din pacate ma uit in jurul meu si trag concluzia ca noi vom stinge becul in manastiri, asta daca vom mai avea bec sau chilie sau manastire sau curent macar dupa Boboteaza. Te cutremuri nu alta.

   Apreciat de 1 persoană

   • Clement said, on decembrie 9, 2022 at 11:49 am

    Dea Domnul sa se treaca prin sita deasa fiecare aspirant la calugarie si in tara si in diaspora.
    Cand auzi cate un tablagiu care si-a cumparata sutana ca si-a cumparat si chile, ti-se face frica.
    Inseala crestinii deznadajduiti spunandu-le ca la el se spovedesc si procurori si naivii nu verifica ce-i cu puratorul de sutana, fiindu-le rusine.Este o realitate ingrijoratoare.
    M-am crucit vazand un popa pe un post tv cu audienta ca explica ce este cu reincarnarea si cu energia patrunjelului. Treaba lui era sa plaseze ” produse” incarcate pozitiv energetic de el insusi si sa convoace cumparatorii la o reuniune televizata de dezlegare cu plata prin card.
    In sfintele manastiri cernerea trebuie sa se faca prin sita deasa dar nu ca la Sitaru.

    Apreciază

   • abc said, on decembrie 9, 2022 at 1:12 pm

    @un monah,
    Iertare, sau curent macar dupa Boboteaza

    Apreciază

 7. HD said, on decembrie 8, 2022 at 9:20 am

  Salutare, Nu stiu daca aceasta e cauza sau subiectului, nici macar nu stiu daca e adevarat, fiind informatie la mana a 2 a. Cu cateva zile inainte m-a sunat mama care mi-a povestit cate ceva. Ea citise ceva si mi-a zis ca preotii calugari de la Manastirea de sus nu vor mai fi lasati sa vina la manastirea de jos sa tina slujbe si dezlegari. A mai mentionat si ceva despre inlocuiri in conducerea manastirii.

  Apreciază

 8. Un Nume Oarecare din Biserica Crestin Ortodoxā said, on decembrie 8, 2022 at 9:34 am

  Cu popii, are mare dreptate. Este BOR srl. Bravo ei ca are curaj! Nu sunt fan Diana Sosoacā. Are spate puternic ca spune aceste lucruri in gura mare. Multi români le gândesc sau le vorbesc in soapta, in familie, intre prieteni sau anonim online….
  Mai putin cu exoterismul are dreptate insotitorul dânseu. S-o fi lepadat de satana intre timp. O fi chiar ortodoxā.
  Senatoarea spune Adevārul! Popii cam si-au luat-o in cap cu vile si mertzane si trafic de material religios la preturi foarte mari.
  Doamne ajutā!

  Apreciază

  • abc said, on decembrie 8, 2022 at 12:41 pm

   Putin respect cand vorbeste de preoti. Cuvantul popa e o bascalie, iar exprimarea lui in spatiul de aici reprezinta o jignire a celor ce sunt ortodoxi, nu acelor ce scriu ca sunt si ei sunt orice altceva dar botezul ortodox nu-l au.

   Apoi, tu ai citit articolul de mai sus, asta la care comentezi tu, ca apoi sa spui ca femeia aia are dreptate ? Tu ai auzit ce aberatii a spus si spune si cum da ea dreptate prietenului aluia al ei, ala de huleste credinta noastra ?

   Eu zic ca femeia aia are nevoie sa i se faca o slujba speciala de exorcizare dupa cum se manifesta.

   Apreciază

   • abc said, on decembrie 8, 2022 at 1:10 pm

    Erata,

    Putin respect cand vorbesti de preoti.

    PS: Din graba, mananc la greu litere sau tastez gresit, dar agramat inca nu sunt.

    Apreciază

   • Un nume oarecare din Biserica Crestin Ortodoxā said, on decembrie 8, 2022 at 3:05 pm

    @abc : Nu am avut intentii rele in comentariul meu, ca tu sa sari asa cu gura….Sorry….Dar, faptul ca PREOTII CRESTIN ORTODOCSI au masini Mercedes( un preot are 3 in cartierul meu) + vile (case mari, luxoase cu etaje, greu de acoperit dintr-un salar de preot dat de sistemul antihrist, salar de cel putin 1000 euro net / luna si de 20 000 lei pentru episcopi si arhiepiscopi) + tradarea lui HRISTOS prin ecumenismul practicat in BOR de domnia sa, „IPS” Daniel Ciobotea, acest lucru NU SE VEDE?!!!!

    O fi si gresind d-na senator Sosoacå, nu o fi ea crestina practicantā, o fi di ea eretica pe undeva, dar CINE DIN BOR, NEECUMENIST, CARE NU FACE DELOC POLITICA , i-ar fi aratat ei Adevarul, fara ecumenism?!!!

    Nu cunosc clar ce se întâmplā la Frasinei, la manastirea de calugari, numai ei stiu exact ce este acolo. Dar stiu ca se fac presiuni enorme asupra lor si acest lucru se ” întâmplā ” din partea ierarhilor ortodocsi si a preotilor lor foarte curati . Cum se impaca ORTODOXIA cu ECUMENISMUL practicat de BOR in toate parohiile si intimidarea preotilor?!! Judecati pe Sosoacā ca este ratacita si eretica, dar preotii nostri români, oare nu L-au lepādat pe HRISTOS , daca practica ecumenismul ordonat de Daniel Ciobotea?!!!
    Toate au legatura cu cele ce se petrecla Manastirea Frasinei, pentru ca preotii nostri ortodicsi fac politicā, sprijinind regimul antihrist, ceea ce nu ar trebui!

    Diana Sosoaca mai spune si adevaruri, asa eretica cum este ea. Deci, s-ar fi intetvenit cu intimidari ca ea sa nu apere in instanta sau sa nu intervina deloc in favoarea calugarilor de la Frasinei, care sa fie fortat izolati de lume. Poate s-a creat o celula de lupta antivaccin_covid_semnul fiarei 666 din Apocalipsa acolo . Bravo lor!
    Doamne ajutā!

    Apreciază

   • vaivoua said, on decembrie 9, 2022 at 1:09 am

    Poti te rog sa imi spui de ce popa e nume jignitor si de la cine si de cand e ideea asta in circulatie? Popa Nan, Popa Sapca si alti popi si multe nume de stazi ce iti spun? Stiai ca numele Popescu vine de la popa? Si ca nu cu mult timp in urma toti preotii se prezentau „popa”? Daca a iesit o generatie noua de teologi si preoti care nu mai pastreaza limba dulce romaneasca trebuie sa ne luam toti dupa ei? Nu ajunge cate modificari s-au facut in slujbe si in rugaciuni?
    S-ar putea scrie o carte groasa despre limbajul standardizat mondial…

    Apreciază

   • abc said, on decembrie 9, 2022 at 1:21 pm

    Preot sau popă?

    Nu puţini sunt aceia care cred că fie spui „preot”, fie spui „popă”, de fapt, te referi la aceeaşi persoană, la aceaşi slujire, la aceeaşi formare duhovnicească a aceluiaşi om, pentru că cele două cuvinte sunt sinonime. FALS!
    Pentru a înţelege de ce nu sunt sinonime cele două cuvinte, iată pe scurt portretul celor doi:
    Preot:
    – slujitor prin vocaţie,
    – urmează Teologia şi îmbrăţişează preoţia din convingere
    – slujeşte din dragoste, fără a face diferenţe între oameni
    – nu uită că este slujitor al Domnului, purtându-se ca atare în orice împrejurare
    – scopul său este de a aduce pe cât mai mulţi pe Calea lui Dumnezeu
    – predică prin propria lui viaţă pe Hristos, vorbind din inimă ceea ce el însuşi crede şi trăieşte
    Popa:
    – slujitor prin circumstanţe
    – urmează Teologia şi calea preoţiei din interes
    – socoteşte preoţia un „job” ca oricare altul şi de multe ori îl veţi auzi spunând: „sunt preot numai cât sunt în biserică, în rest sunt şi eu ca ceilalţi oameni”
    – nu poarta reverenda, decât la biserica, pentru a nu se „da de gol”
    – scopul său principal este de a obţine câştiguri trecătoare pentru sine
    – predică numai din cărţi şi tratate teologice, idei citite, nu trăite
    Şi cu toate acestea, trebuie sa ştiţi ca Tainele săvârşite după tipic sunt valide indiferent dacă slujitorul este „preot” sau „popă”.
    Diferenţa nu se face la acest capitol ci la un altul foarte important numit: Judecata lui Hristos, când toţi vom da seama !
    Acest scurt articol nu este o invitaţie la judecarea slujitorului de la Sfântul Altar ci doar o explicaţie duhovnicească a celor doi termeni folosiţi atât de des.

    Cu dragoste Părintele Ciprian!
    http://www.ortodoxia.md/2012/09/preot-sau-popa/

    Si apoi, numindu-i popa pe toti slujitorii Lui Hristos iti dai seama ca te situezi pe acelasi palier cu cei ce lupta impotriva Bisericii.

    Apreciază

   • abc said, on decembrie 9, 2022 at 1:28 pm

    @vaivoua,
    …………..
    Batjocura la adresa preoților are, precum e lesne de văzut, anumite trepte și ierarhii. În loc de preoție se spune «popie», în loc de Facultate de Teologie se spune «Școala de Popi», în loc de a se hirotoni se spune «a se popi», unui preot mai tânăr i se spune «popic», «popoiac», sau «părințel», unuia mai trecut de a doua tinerețe «popârțac», altuia mai aspru sau mai influent «popărău», altuia mai neglijent «popălău»… și numirile pot varia la nesfârșit, imaginația poporului”bi-necredincios” fiind de nestăvilit.

    Ceea ce se dovedește lesne de înțeles, este faptul că alăturarea numirii de popă treptei sacerdotale a preoției – înconjurată de toată pleiada de apelative peiorative – viciază fundamental percepția lumii despre menirea preoțească și despre înălțimea spirituală a acestei slujiri. Numirea de popă este expresia profundului dispreț și a flagrantei subestimări a menirii apostolice a preoției.
    ……………
    https://lumeacredintei.com/taine/popa-sau-preot/

    Apreciază

   • vaivoua said, on decembrie 9, 2022 at 3:36 pm

    @abc
    stiam cum se gandeste si de aia am trecut direct la intrebari. Vad ca dati mai multa importanta dialecticii decat faptului istoric. De aia se si sterge istoria si limba curata din uz, pentru ca se modernizeaza limbajul, pe masura ce batjocura nu mai poate fi suportata se adopta termeni stiintifici noi, albiti. Au ajuns sa ne spuna ca ‘batran’ e jignitor, ‘senior’ e de bun simt iar lista e f lunga…Cauza tuturor cauzelor nu e „peioratia”, ci inovatia lingvistica…sau reforma Cuvantului.

    Apreciază

 9. victorafteni said, on decembrie 8, 2022 at 10:32 am

  La Frăsinei, la mănăstirea din deal, episcopul a forțat schimbarea starețului cel bătrân – Părintele Ioanichie a fost schimbat și i s-a interzis să mai spovedească și să coboare la mănăstirea din vale (la mănăstirea din vale s-a introdus o altă rânduială: masa vine de la catering, duhovnicii au voie să coboare doar sâmbăta și duminica pentru a spovedi și a face rugăciuni – această mănăstire vor să o facă biserică de mir). Părintele Ioanichie i-a dat binecuvântare Dianei SOS să informeze lumea și să lupte în numele Frăsineiului pentru restaurarea vechii rânduieli. Se pare că aceste modificări au fost impuse prin Episcopia Vâlcii la presiuni externe via USR (țineți minte conferința USR de la o mănăstire din jud Neamț).

  Apreciat de 3 persoane

  • saccsiv said, on decembrie 8, 2022 at 12:23 pm

   victorafteni

   Inseamna ca parintele Ioanichie nu prea le vede bine, din moment ce i-a dat binecuvantare sa informeze lumea si sa lupte in numele Manastirii Frasinei unui personaj precum Diana Sosoaca.

   Apreciază

   • victorafteni said, on decembrie 8, 2022 at 12:59 pm

    Nu știu dacă Părintele Ioanichie le vede bine sau nu – sau a dat această binecuvântare doar contextual – dar sunt sigur că se roagă pentru Diana Ivanovici Șoșoacă … omul propune iar Dumnezeu dispune.

    Apreciază

   • acelas said, on decembrie 8, 2022 at 7:28 pm

    eu nu cred asa ceva, ca parintele Ioanichie a dat binecuvantare lui Sosoaca sa „poarte” ea lupta mareata pentruba izbavi obstea de calugari de la Frasinei. Scuze, dar suna a „sosocisme”, a fan hardcore, cu „purtatul de lupta”.
    Eu am fost pe acolo de cateva ori, si niciodata nu am inteles prea bine ce este acolo jos, in afara de un loc firesc sa zicem unde pot ramane „insotiroarele” celor care vor sa ramana peste noapte la Frasinei (intre noi fie vorba, daca vrei sa te duci la o manastire ca Frasinei, precum Athosul, e o treaba de barbat, nu prea ai avea de ce sa fii insotit, tocmai de femeie).
    Asa incat cu timpul multa atentie, chiar punctul de greutate, a cam „migrat” ca preocupare, in week-end in mod sigur¡, pe la biserica de femei de jos. Ce era pe acolo pe la sfarsit se saptamana, nu ma intelegeai nimic. O amestecatura si neoranduiala ceva care-ti sarea in ochi, cel putin ca mirean. Dar vai, ce evlavioase, ce „cucernice” erau femeiustile de jos, ce se mai plimbau pe langa poala sarmanilor duhovnici de sus. Iar daca mai erau si din acestia tineri, cum s-a mai populat in ultima vreme…
    Femei si femei, de toate categoriile, dar toate in schimb „pietiste” din cale afara, misunau de colo-colo, preocupate de evlavie in general fata de parinti, dar si de senzatii ceva mai tari. In acest sens maslul de vineri de dupa liturghie, era ceva.. Era cu de toate, cu gemete, scrasniri de dinti, „vorbiri” necurate, cam cu de toate .. Totul invaluit intr-o atmosfera gen parintele „Argatu”, iar boborul cam de la Petrache Lupu se revendica. In sfarsit , nu stiu cine „asigura” de fapt desfasurarea asta de lucruri, „demonii” aia care tot vorbeau prin oameni (aproape numai femei, ca ele populau acolo) sau dorinta de „senzatii tari” a auditoriului, participant la slujba de sf. maslu? Probabil si una si alta. Dar parca isi dadeau de minune mana, inconstient.
    Asadar, niciodata n-am stiut ce statut are bisericuta de jos, de la „femei”, era o struto-camila, adica nici cal nici magar. Manastire sigur nu era, ca manastirea Frasinei incepea de la 20 m in fata, si mai cu seama ca era puzderie de femei acolo, deci nu putea sa „tina” de binecuoscuta manastire Frasinei. Biserica de mir iarasi nu era. Deci ce era? Ea cum functiona, ca sa-i asiguri un program normal de functionare, ala firesc. Nu mai zic ca in cele 3 zile de la sfarsitul saptamanii, cred ca mai mult de jumatate din obstea „de tipic Athos de la Frasinei” era mai mult pe jos, pe „la femei”. Chiar daca unii dintre ieromonahi aveau cate o chilioara de folosinta si „la femei” acolo, neoranduiala aia de ani de zile era destul de nefireasca, pentru „Athosul romanesc”.

    Apreciază

   • irina said, on decembrie 13, 2022 at 7:23 pm

    sau le vede f.bine!

    Apreciază

   • saccsiv said, on decembrie 13, 2022 at 7:39 pm

    irina

    Ai vazut-o pe aia din Creta?
    Dar n-o vezi pe asta cu Sosoaca?

    Apreciază

 10. Valentin D said, on decembrie 8, 2022 at 11:00 am

  am vazut eu intr-un live cu lazarus acu vreo 2 seri ca a explicat – e vorba de catering si afaceri – nu mai fac mancare la bucataria lor si le aduce o firma de catering mancare, dar nu că vor ei, asa le-a dat ordine de sus… ori patriarhia ori mitropolia… si sunt diverse alte probleme nu mai tin minte… au pus pe altii acolo in locul unor parinti vechi

  Apreciază

 11. ghe said, on decembrie 8, 2022 at 11:20 am

  Saccsiv;
  sper să nu mă răstălmăceşti…
  Faptul că senatoarea a luat atitudine,este suficient.Cinste dânsei.Este mădular al Bisericii,asta contează.Ny judecăm noi persoane,vrednicia lor.Sper că nu ăsta e scopul art.
  Poate că sunt alții mai vrednici,dar tac mâlc.Ca şi în cazul Cretei 2016…Iar tăcerea e al treilea tip de ateism…
  Omul se poate schimba,se poate trezi,…,poate fi ,,în devenire”,Domnul ştie…
  Nu mai fiți aşa de intransigenți cu problemele lui personale…Dacă-i bine intenționat poate şi le va rezolva din mers…Important e să fie pe cale,să aibe intenție bună…Domnul ştie…Noi să ne rugăm pt. ea,cred că e cel mai indicat…Poate că acesta e parcursul său de revenire la nişte realități bisericeşti sau de apropiere de o viață creştină mai autentică…Iarăşi…,Domnul ştie…
  Importantă este atitudinea luată vizavi de problemă.IMPLICAREA…
  Căci cei ,,duhovniceşti” tac,tac,tac…Păstorii dorm,dorm,dorm…Lupii sunt în turmă,o sfâşie ,o dezbină,o distrug,iar ,,păstorii ” prevalându-se de duhovnicie,smerenie,tact,discernământ şi tot felul de virtuți,ne lasă cu totul pradă lupilor.
  Atunci cănd oamenii tac ,,pietrele vor striga”…
  Poate Dna. avocat reprezintă o astfel de ,,piatră” în Mâna Lui Dumnezeu…Nu ştim…Vom vedea…Cinstei dânsei pt. implicare…
  Ştiu…,se va sări de către unii cu contextul,conjunctura,interesul,substratul……..
  Părerea mea e că dacă vom aştepta să vină unul fără pată să ia atitudine,vom aştepta în zadar…
  ,,Cine e fără de păcat,să arunce primul cu piatra…”.
  Iertare…!

  Apreciat de 2 persoane

  • saccsiv said, on decembrie 8, 2022 at 12:27 pm

   ghe

   Esti naiv.

   Apreciază

   • in numele adevarului said, on decembrie 10, 2022 at 1:25 am

    Barfe, cleveteli, mi-a spus si mie tata ca i-a spus si lui un om…
    Au spus la televizor…    Apreciază

   • scortisoara said, on decembrie 10, 2022 at 8:31 am

    E întemeiat ce spune Diana Sosoaca . M-am lămurit acum.

    Apreciază

   • saccsiv said, on decembrie 10, 2022 at 9:46 am

    scortisoara

    Ce e intemeiat din ce spune Diana Sosoaca?

    Apreciază

 12. acelas said, on decembrie 8, 2022 at 11:33 am

  corect, Sosoaca prin „actiunile” fara neuroni de obicei, fara plan si discernamant, dar in cazul de fata fara minima cultura crestin-ortodoxa, fara traire, fara randuiala cunoscuta si practicata, vede total din afara si intra din nou cu bocancii.
  De regula confisca subiecte f tari si importante, pronuntandu-se cam „prima” neaparat si de fiecare data, intempestiv si haotic, in loc sa lase totusi si altora, mai cerebrali, prilejul de a vorbi si a se implica, cu succes si eficacitate garantat mai mare. Le confisca atat de mult subiectele astea, de un interes national si care vizeaza pe fiecare roman in parte si interesul lui, incat toti apoi care vrem sa avem un cuvant de spus, sa intervenim si sa ne implicam, suntem etichetati imediat de mainstream media curva si vanduta drept „sosocisti”, isterici, cazuri patologice. Oferim astfel prea lesne pe tava sau „la fileu” instrumentul cu care astia stigmatizeaza apoi orice miscare sau atitudine mai buna si mai eficienta. Sunt satul de lipsa de creier cu care Sosoaca confisca orice subiect si strica tot. Eu nu ma simt reprezentat de Sosoca si deci nu sunt „sosocist”, asa cum le-ar conveni unora sa spuna, deci intr-un cuvant, in mare NU. Sa ne cam lase „doamna”. Mult mai mult strica, decat face ceva (pe concret, fata de ce a lasat in urma). Marea masa a oamenilor, care trebuie atrasa spre subiectele pe care ea le tot discuta, se dau doi pasi inapoi la istericalele-i si haoticul actionarii, abandoneaza pista. Nu aunt atrasi. Dimpotriva deci, „maculeaza” subiecetul, il duce in derizoriu, e adevarat si cu mult aportul presei, si cam gata, am reusit, am scapat si de subiectul „respectiv”, super lesne si cam pt totdeauna. Pt ca poarta marca „sosoaca”. Opriti-o! De asta, cineva trebuie sa-i spuna madamei, care nu se prinde ioc. Sau eventual sa se mai pronunte ea si pe viitor, dar abia dupa ce eventual isi face vreun fel de „transplant” de creier.

  Apreciază

  • saccsiv said, on decembrie 8, 2022 at 12:30 pm

   acelas

   Sau poate ca tocmai asta e treaba ei…

   Apreciază

   • saccsiv said, on decembrie 8, 2022 at 12:56 pm

    acelas

    Sau mai rau. Se baga in seama pe subiecte grele, pentru a baga otrava in prajiturele. De exemplu, in cazul vaccinului Covid subliniaza faptul ca nu este anti vaccinare in general:
    CATEGORIA INTRUSI: Aproape toate vedetele „anti sistem” ce apar la tv declarand ca sunt anti vaccin Covid, subliniaza faptul ca nu sunt anti vaccinare in general
    https://saccsiv.wordpress.com/2022/11/09/categoria-intrusi-aproape-toate-vedetele-anti-sistem-ce-apar-la-tv-declarand-ca-sunt-anti-vaccin-covid-subliniaza-faptul-ca-nu-sunt-anti-vaccinare-in-general/
    Sau in chestiuni ortodoxe pentru a baga paganisme.

    Apreciat de 1 persoană

   • Daniel said, on decembrie 8, 2022 at 12:58 pm

    si eu cred acelasi lucru; de la primul protest la care am mers si era Sosoaca am inteles ca e infiltrata.

    Apreciază

   • acelas said, on decembrie 8, 2022 at 4:51 pm

    nu stiu ce sa zic. Iti dai seama ca m-am gandit, ca si multi se gandesc…
    Dar raman la parerea ca in Romanica noastra prostia tine loc de conspiratie. Asa e la noi. Adica e prostie multa, iar astia din „servicii” nici nu mai trebuie sa faca ceva, ca romanasii se sfadesc si dau pe din’afara de prostie si lipsa de tact si strategie. Fiecare actioneaza pe cont propriu si fara nicio unitate cu ceilalti, una logica, „de cauza” comuna, sau duhovniceasca. Nu se leaga nimic, lumea-i buimaca si imprastiata, si castiga mereu politicienii, aia care- vanduti cap-coada si stou cum sa mai satisfaca mendrele alora de la bruc’sel

    Apreciază

 13. acelas said, on decembrie 8, 2022 at 11:36 am

  alde sosoaca si „pupatorii de oase putrezite”, acum cativa ani.

  https://www.aktual24.ro/cum-s-a-sucit-sosoaca-pentru-a-deveni-parlamentar-in-2017-moastele-sunt-morti-putreziti-popii-scot-bani-de-pe-urma-lor/

  Apreciază

 14. Clement said, on decembrie 8, 2022 at 12:30 pm

  Prin navalnica-i incontrolabila maniera de comunicare compromite mesajele cu substanta, corecte , utile electoratului dreptei crestine.
  Cei care o cunosc si respecta pentru competentele sale juridice, curajul si patriotismul sau trebuie sa o convinga sa se retraga un timp la o manastire in post complet, adica si in tacere si rugaciune.
  Cu cele mai bune intentii ma gandesc ca un examen endocrinologic in zona corticosuprarenalelor nu ar prinde rau.
  Citirea Acatistelor Sfintilor Cosma si Damian, Patapie, Gherasim, Ciprian, a Acoperamantului Maicii Domnului, a Sfintei Cruci si a Acatistului Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril, in ordinea stabilita de duhovnicul Doamnei Sosoaca, cu siguranta i-ar face mult bine si dansei si electoratului dansei.

  Apreciază

 15. Apa trece, pietrele rămân said, on decembrie 8, 2022 at 1:18 pm

  Pentru cei care nu au urmărit l înregistrarea video, voi posta un rezumat al discuției despre ceea ce se întâmplă la Mănăstirea Frăsinei. Ar fi bine să urmărim punctual ce a spus și să evidențiem și aspectele pozitive, ca să nu fim subiectivi.

  Doamna Senator Diana Șoșoacă face niște dezvăluiri impresionante. Vedem și noi că distrugerea Ortodoxiei românești este parte integrantă a unui plan politic de subjugare a poporului român și nu numai. Vedem ce se întâmplă în Ucraina, în Grecia și în alte părți unde există ortodocși.

  Mănăstirea Frăsinei este reprezentativă pentru monahismul românesc. Probabil, dacă se reușește distrugerea acestei mănăstiri, vor urma alte mănăstiri și biserici. Dusmanii poporului român știu că, dacă-L pierdem pe Dumnezeu, fac ce vor cu noi. Altminteri – NU!

  Dumneaei a aflat că se dorește construirea la Frăsinei a două hoteluri: pentru bărbați în deal și pentru femei în vale. Și a mai aflat că, în subsolul Mănăstirii Frăsinei, există bogății, fapt care expune această mănăstire unor jocuri murdare. IPS Varsanufie nu este de acord cu tot ce se întâmplă. Preotul slujitor adus la biserica din vale este nepotul IPS Irineu. Firma de catering cu care s-a încheiat contract cere ca mănăstirea să deconteze cheltuielile pentru mâncarea adusă pentru pelerini. De firma de catering nu se ocupă mănăstirea, ci … altcineva! Desigur, se pune problema unui profit care nu este al mănăstirii…

  Nu cred că este rău să valorificăm ce are mai bun fiecare om. Cine se implică în ajutarea Mănăstirii Frăsinei o face pentru Dumnezeu și pentru a nu încuraja distrugerea Ortodoxiei românești. Doamna Senator Diana Șoșoacă ne-a pus la dispoziție niște informații la care omul de rând nu are acces. Acest lucru ar trebui să-l aprecieze chiar și cei care nu o simpatizează ca om politic. Hristos poate lucra prin cine dorește la un moment dat, chiar dacă acela nu a ajuns pe culmile desăvârșirii creștine.

  Oare suntem mai buni dacă lăsăm de izbeliște lăcașurile de cult ortodoxe?

  Doamna Senator Diana Șoșoacă ne sfătuiește să insistăm să se păstreze vechile rânduieli la mănăstire și să trimitem mesaje în care să solicităm acest lucru la Patriarhie și la Arhiepiscopie pe adresele: cancelaria@patriarhia.ro
  registratura@arhiepiscopiacraiovei.ro
  Mai era acolo o adresă pe care n-am notat-o. În concluzie, în cazul de față, adevărata problemă constă în abuzurile la care este supusă mănăstirea, nu doamna Senator Diana Șoșoacă! Ce putem face pentru a împiedica un dezastru spiritual la Frăsinei?

  Apreciat de 3 persoane

  • Bond said, on decembrie 9, 2022 at 3:50 pm

   Total de acord cu dvs si cu Ghe.

   Apreciază

  • GABI said, on decembrie 9, 2022 at 6:37 pm

   @Apa trece , pietrele raman
   Inteleg sa sustineti si sa aparati Man Frasinei de cei care vor sa strice randuiala stabilita de Sf Calinic, dar de aici si pana la a face compromisul de a o sustine si a o prezenta cititorilor pe dna Sososaca ca “solutie salvatoare” e cale chiar de la cer la pamant….
   Sunteti in stare sa acceptati hule numai pt ca, alaturi de ele, Sososaca Diana mai spune si cateva lucruri pe nume .., (e adevarat, mai cu aplomb decat multi altii).. !! Pacat. Si pacat ca-i induceti si pe altii in eroare cu articolele si comenatriile dvs mult prea subiective.
   Sa afirmi ca Manastirea Frasinei nu apartine BOR… ca e..biserica de..obste…, sa mai afirme ca face ea alta secularizare, ca declansaza “jihadul”.., ( alta comparatie mai nepotrivita nici ca putea gasi ..etc, etc ) , sa aminteasca de ..legea talionului …sa afirme cum ca poporul roman e decazut ca moralitate pt ca Biserica Ortodoxa Romana.. SI CATOLICA !!! nu i-a facut educatie…. etc.. Iar dvs sa va faceti ca nu vedeti si auziti asemenea enormitati.., de parca nu ar avea nici o importanta atat de multe lucruri si atitudini neconforme cu ortodoxia…, da de gandi , nascandu-se o inevitabila intrebare:
   Sunteti in stare sa va faceti prieteni cu…. lucruri necurate … pentru a trece puntea ??? Nu veti reusi !!! V-o spune Hristos : NU PUTETI SLUJI LA DOI DOMNI !
   DACA VREA SA APERE.. BISERICA…., DE CE NU URLA IN HALUL ASTA CAND SE PROMOVEAZA SI SE SUTIN EREZII ??? IN SAPTAMANA DE ASA ZISA RUGACIUNE IN COMUN DE CE NU FACETI ATATA VALVA, COMENTARII SI ARTICOLE CA SA IA OAMENII ATITUDINE SI SA SE OPUNA ??? “FRASINEIUL” ESTE REZULTATUL ACESTOR GRAVE PROBLEME , O REPERCURISUNE A LOR.. Degeaba mai incerc sa repar mana fracturata daca capul a fost deja taiat !!
   Ascultati cu atentie cele doua inregistrari si veti descoperi ca in cea de la Frasinei spune ca ar avea binecuvantarea P Ioanichie, iar in filmarea din masina (postata in acest articol), la min -34.55 spune ca NU are ACORDUL LUI..Ionichie, nu are nevoie de acordul nimanui, dar o are de la Hristos .
   Nu producand..”jihadul” si amestecand lucurile Lui Dumnezeu cu cele ale celui rau va avea (veti avea izbanda), ci pocaindu-se si punandu-si toate darurile la picioarele Lui Hristos si numai a le Lui Hristos, nu si a altor paganisme si idoli . Atunci va avea nu doar sustinerea, ci si izbanda DEPLINA !

   Apreciat de 2 persoane

 16. Un nume oarecare said, on decembrie 8, 2022 at 4:34 pm

  @ghe: perfect de acord cu dvs.!

  Apreciază

 17. Paul said, on decembrie 8, 2022 at 4:53 pm

  Oameni buni, dacă se roagă Domnului un (1) Părinte doar, repet, unul (1) singur de la Sfânta Mânăstire Frasinei, se dărâmă Carpații și toată europa, nici nu vă imaginați despre ce este vorba în realitate … Dacă nu mă credeți, mergeți acolo și veți vedea cât de minunată este Ortodoxia și cât de minunați și smeriți sunt Sfinții Domnului! Mergeți acolo, tot poporul, Sfântul Parintele Ioanichie cu toată obștea se roagă Domnului pentru noi toți. Mulțumiți I Domnului că v ați născut într-o țară grandioasă cu un popor minunat! Și nu vă temeți de nimic și de nimeni voi Românilor! Ps: cine a fost la Sfânta Mânăstire Frasinei știe despre ce vorbesc

  Apreciat de 1 persoană

 18. acelas said, on decembrie 8, 2022 at 6:48 pm

  da, legat de vedete „anti-sistem” care sunt vedete anti-vaccin covid, dar sublibiaza ca nunsunt anti-vaccin in general, pe undeva si, cel putin in cazul unora, e lucrat tehnic, adica il exploatezi putin pe ala „in orb” (moderatorul), printr-o soparla, ii zici bai eu nu-s defel „anti-vaccinist”, ca sa-i dezumfli muschii incordati, sa-l deposedezi de un „contra-argument”, si ca sa-ti mearga discursul pe ceea ce vrei sa transmiti pe canal, vaccinul covid-19 e o mizerie. Cunosc vreo trei dintre ei care au zis in alte medii ca nu o sa ma vaccinez in viata mea cu nimic, sau ideea de „vaccinare” e compromisa demult in lume ..

  Apreciază

 19. Copaci said, on decembrie 8, 2022 at 8:13 pm

  Fraților, când este necesar să aflați adevărul gol goluț, mergeți la Frăsinei și vedeți cu ochii voștri ! Apoi cu multă iubire și perfectă obiectivitate ni-l veți împărtăși tuturor. Doamne ajută !

  Apreciază

 20. Christina said, on decembrie 8, 2022 at 8:34 pm

  Este o deosebire in a protesta de forma, spunand adevaruri pe care le stim cu totii si a protesta cu un scop, cu o finalitate, si aceea palpabila. Sosoaca a prins niste discursuri care prind la mase, puncte sensibile ale noastre ca si romani si le debiteaza nonstop. Stie sa manipuleze si sa minta, este f agresiva si extrem de galagioasa. Si intr adevar este sustinuta puternic. Exemplu: revoltele minerilor, a fost in mijlocul lor, ce a rezolvat concret inafara de o baie de multime? Alt exemplu: fiul ei a fost prins de politie baut, dupa ce a fugit de politisti. Explicatia lui Sosoaca: ca i se insceneaza dosar fiului. Si cu alcolmetrul cum ramane? Tot inscenare?
  Despre cazul Frasinei: este cum i ai spune unei pisici sa apere un porumbel, oare cum ar putea cineva care se chinuie din greu sa para ortodox traitor, dar de fapt uraste crestinii, sa apere in mod real un bastion al credintei?
  Sosoaca este un fel de Anamaria Prodan (pe care o sustine conform declaratiilor lor) mai infofolita, cu facultate si cu o singura familie, imbracata in iie. Tot un produs al serviciilor, livrat cam in graba, parerea mea.
  Pomul il cunosti dupa roade. In rest, gaite care croncane, cate vrei, n ai loc de ele ca sa vezi merele.

  Apreciază

 21. Mihai said, on decembrie 8, 2022 at 9:25 pm

  Cert este ca interventia din exterior a dat peste cap vietuirea in manastire. S-a pornit de la impunerea schimbarii staretului prin fortarea unor alegeri de catre persoane din afara manastirii (abia la a 3-a incercare s-a reusit) si s-a ajuns pana la aberatii de genul livrarii mancarii prin servicii de catering. Absolut aberant.

  Indignarea apropiatilor manastirii este fireasca. Cum de au ajuns sa se planga la Sosoaca si cum de a sarit ea in „ajutor” si ce ar putea face efectiv e o alta poveste insa trista realitate este ca vietuirea in manastirea Frasinei a ajuns pe muchie de cutit. Ca a dat cineva sau nu ordin s-o termine nu stiu dar se pare ca nu este departe acel moment. Iar asta se petrece in una dintre cel mai bine asezate manastiri de monahi …

  Apreciat de 1 persoană

 22. neofit333 said, on decembrie 8, 2022 at 9:31 pm

  Aparte de starea conflictuală care are loc în prezent, trebuie evidențiat faptul că Sfânta Mănăstire Frăsinei are rânduială athonită, nu de biserică de cartier. Cine nu înțelege, înseamnă că habar n-are de Sfântul Munte Athos și legământul Maicii Domnului pentru călugării și monahismul din acel lăcaș de rugăciune.

  Am citit cu mulți ani înainte articole foarte pertinente despre colosala gafă de a construi în vale, la 2 km de așezământul monahal principal, a unei Bisericuțe care a făcut foarte mult rău mănăstirii, deoarece a readus pe unii călugări în vacarmul lumii și al agitației mirenești, mai ales prin contagiunea cu fustele muierești și creșa de copii care sosea implicit o dată cu acestea.

  Ce ar zice de Sfântul Calinic de realitatea absurdă la care s-a ajuns la Frăsinei? Călugării care trebuiau să uite de fața femeiască, acum stăteau zilnic de vorbă cu ele și printre fustele lor. Râsete ușoare și chicote, de parcă era reuniunea de 20 de ani de la absovirea liceului. Deci anormal !

  Cum să mai vorbești de isihasm, izolare și sporire duhovnicească când iei contact cu atâtea elemente perturbatoare ?
  Mai mult decât atât, multe femei au dezvoltat un atașament deosebit față de unii călugări, devenindu-le adevărate umbre, astfel că unele nu eliberau camerele de cazare, cu lunile de zile, făcând obsesii din a fi spovedite doar de anumite persoane duhovnicești. O pensiune duhovnicească „athonită” pt femei.
  La anexe și bucătărie era plin ochi de femei, care se speteau cum puteau mai bine să spele, să gătească sau să servească la mese. Cine ar fi venit acolo pt prima dată ar fi zis că e lăcaș de femei, nu de călugări.

  Nu degeaba se spunea peiorativ, ” Mănăstirea de femei, de la Frăsinei „.
  Astfel că mulți/multe spuneau că se spovedesc la mănăstirea de femei de la Frăsinei.
  Când colo, monahismul athonit nu are nimic în comun cu feminitatea.

  Iar dnei Șoșoacă ar trebui să îi explice cineva că în Biserică (organizarea ei) femeia trebuie să tacă. O spun sutele de cărți bisericești și însăși Sfânta Scriptură.
  Fără a fi misogini, femeia are un rol ultra secundar în organizarea bisericii.

  Când va exista o altfel de Sfântă Scriptură sau o Filocalie a femeilor duhovnic, atunci să mai discutăm.

  La Frăsinei se revine la normalitate, dacă biserica din vale va deveni biserică de mir.

  Cine vrea să stea printre femei sau să spovedească femei, să ceară detașarea la o mănăstire cu liber acces pt femei.

  Încă o dată, monahii de la Frăsinei se află acolo pentru că și-au dorit o viețuire athonită ! Nu altceva ! Nimeni să nu mai caute alte interpretări și scuze lamentabile.

  Doamne ajută!

  Apreciat de 1 persoană

  • Apa trece, pietrele rămân said, on decembrie 9, 2022 at 1:25 am

   Eu am fost la Mănăstirea Frăsinei și, la biserica din vale, nu am văzut femei la bucătărie. Erau monahi. Doar nu vreți să spuneți că măsurile luate sunt necesare pentru a-i proteja pe călugări de patimi?!

   Se dorește construirea unor hoteluri acolo tot pentru a-i proteja de patimi pe călugări? Iar dacă sugerați că femeile care se spovedesc acolo îi pot sminti pe călugării trecuți de 80 de ani, vă asumați un păcat. Merită?

   Dacă vor fi distruse pe rând marile mănăstiri românești, pentru fiecare veți găsi astfel de justificări?

   Apreciază

   • neofit333 said, on decembrie 11, 2022 at 8:22 pm

    1. In ceea ce priveste prezența ajutoarelor feminine la bucătărie, vă spun sigur că erau acum 7-8 an când am fost pe acolo.
    Posibil să fi mers în perioade diferite, de aici diferența de prezențe feminine la trebăluit.

    2. Acolo nu sunt numai călugări de 80 de ani, cu simțiri trupești biologic apuse.
    Sunt și în floarea vârstei.

    3. Iubesc monahismul ortodox, nu vreau să-l văd nici distrus, nici denaturat.
    Cum e posibil ca cineva să caute justificări pt așa ceva? De lucruri diavolești nu mă ocup. Doar diavolul se ocupă de dezbinare. Diavol chiar semnifică dezbinător. Precum satana semnifică potrivnic, cel ce se împotrivă (notă! înapoia mea satano!.)

    Nu puneți în gândurile și cuvintele mele, intenții si lucruri care nu mă caracterizează.
    Mă revolt și eu, ca mulți alții, dar în scop constructiv, nu altfel.

    Apreciază

  • vaivoua said, on decembrie 9, 2022 at 1:30 am

   Scuze, ai fost vreodata la man. Frasinei? Nu ai fost, ai citit.
   „Am citit cu mulți ani înainte articole foarte pertinente despre colosala gafă de a construi în vale, la 2 km de așezământul monahal principal, a unei Bisericuțe care a făcut foarte mult rău mănăstirii, deoarece a readus pe unii călugări în vacarmul lumii și al agitației mirenești, mai ales prin contagiunea cu fustele muierești și creșa de copii care sosea implicit o dată cu acestea.”

   Stii cate femei si cati copii au fost salvat la acea biserica? Sa fii sigur ca nu s-au contaminat calugarii ci s-au insanatosit multe femei!!!

   Apreciază

   • neofit333 said, on decembrie 11, 2022 at 8:38 pm

    Nu doar că am fost la Frăsinei, am și rude acolo.
    De ce afirmați că doar am citit despre Frăsinei ?

    Cred că cei care insistă pe prezența femeilor și copiilor la Frăsinei, nu au habar de Sfântul Munte Athos, de dorința Maicii Domnului și de legământul Sfântului Calinic de la Cernica.

    Ignorând Sfintele persoane evocate mai sus, „dați naștere” la o Ortodoxie creată după propriile criterii, precum miliardele de oameni care au rescris Tatăl nostru, prin neîmplinirea rugăciunii, dat fiind faptul că nu au făcut voia Domnului, nu au iertat, nu au trăit după legea Dumnezeiască.

    Buni recitatori ai rugăciunii, dar jalnici împlinitori ai acesteia. Poeți și atât!

    Exemplific…
    …vie împărăția mea
    …facă-se voia mea
    …și nu ne ierta nouă, precum nici noi nu iertăm
    ….precum în cer, așa nici pe pământ

    Citiți pilda cu acel călugăr care nu voia să ierte pe fratele care îi greșise, și care cu ajutorul duhovnicul a reușit să vadă în ce orbire duhovnicească se afla.

    Haideți să nu mai vorbim despre subiecte care ne depășesc ca înțelegere și pricepere!
    (pe mine mă includ primul în această categorie)

    Apreciază

   • vaivoua said, on decembrie 12, 2022 at 5:27 pm

    @neofit333, daca aveti rude la Frasinei cum de nu stiti ca sfantul Calinic a pus blestemul de la acel loc in sus nu in jos? Si ca insusi sfantul a dezlegat o multime de femei in acel loc?

    Apreciază

 23. Monica said, on decembrie 8, 2022 at 10:48 pm

  Nu mai clevetiți atâta, în comentarii! Mai bine v-ați pune întrebarea de ce s-au făcut aceste schimbări la Mănăstirea Frăsinei, în Postul Nașterii Domnului? De ce a fost schimbat starețul Ioanichie cu un preot de mir?

  Apreciază

 24. vaivoua said, on decembrie 9, 2022 at 1:20 am

  Lui Sosoaca i s-a cerut ajutorul.P. Ioanichie o sa fie sfant, macar ca a trecut prin inchisoarea comunista si nu trebuia sa fie tratat ca un cetatean dat afara din functie pe motiv de varsta. Calitatea de preot si duhovnic nu expira. Pacat si de mancarea aia facuta cu rugaciune ca tare gustoasa era…

  Apreciază

 25. scortisoara said, on decembrie 9, 2022 at 6:53 am

  Nu știu sa spun dacă e bine sau nu e bine ce se întâmplă la Frasinei . Cu ani în urma am avut o prietena care a fost ajutată de Pr Ioanichie . Soacra ei făcea vrăji constante ca sa o despartă de soț ,avea neînțelegeri în casa cu soțul ei și ea nu știa de ce .Pr Ioanichie i-a spus adevarul și i-a spus și ce rugăciuni sa facă și s-a rezolvat situația. Consecință rugăciunilor a fost ca soțul prietenei mele și-a ținut mama la distanta și nu i-a mai permis sa se bage în viața lui.
  E multa lume cu probleme , femeile sunt și ele oameni , au și ele nevoie de sfat duhovnicesc.

  Și nu mai luați în derâdere exorcizările ,manifestările demonice din om . Aseară am fost la Paraclisul Maicii Domnului de la Catedrala Mântuirii Neamului ( merg destul de des) uneori asist la genul acela d e manifestari și chiar a fost cazul aseară: era o tânără posedata de demon și se ruga la Racla cu Moastele Sf Ioan Gura de Aur , din când în când trupul i se zguduia puternic, fata se tinea cu mâinile de racla ,apoi urla atât de rău ca iti stătea inima în loc. Am văzut-o și asta vara când lovea cu mâinile de asfalt în timp ce se ruga , demonul striga prin gura ei : nu mai face atâtea rugăciuni ! Ești prea puternica ! Apoi lovea asfaltul cu mâinile ,credeam ca o va da cu capul de betonul acela atât era de agresiv. Este foarte terifiant și impresionant .M-a impresionat lupta ei , voință ei de a scapă de demonul acela .
  Lucrurile astea exista iar lupta celui posedat nu e ușoară . Ferească Dumnezeu .

  Apreciat de 1 persoană

 26. Paul222 said, on decembrie 9, 2022 at 9:05 am

  Sfantul Nectarie despre cel cu ravna fara cunostinta
  “Cel ce are ravna, dar fara cunostinta, rataceste in gandurile si lucrarile sale; inchipuindu-si ca lucreaza pentru slava lui Dumnezeu, calca legea iubirii pentru aproapele. Fierband in zelul sau, faptuieste cele potrivnice poruncilor legii si voii dumnezeiesti. Faptuieste raul ca sa se intample ceea ce crede el a fi binele. Ravna lui e ca focul ce distruge si nimiceste. Prapadul merge inaintea lui, iar pustiirea ii vine pe urma. Se roaga la Dumnezeu sa arunce foc din cer, ca sa-i inghita pe toti cei ce nu-i impartasesc principiile si convingerile.

  Cel ce are ravna, dar fara cunostinta, ii uraste pe toti ce au alta religie sau alta credinta, nutrind fata de ei pizma si manie nestinsa. Se impotriveste patimas la duhul adevarat al legii dumnezeiesti, staruie fara judecata sa-si apere propriile-i pareri si credinte, se lasa purtat de zelul orbesc de a birui in toate, de ambitie, de dorinta de a invinge cu orice pret, de vrajba si de placerea de a aduce pretutindeni si oricand tulburare. In sfarsit, este un om aducator de pieire”.

  Apreciat de 1 persoană

 27. Bond said, on decembrie 10, 2022 at 7:09 pm

  Un indemn al pr Vasile Iovita de a vedea rechizitoriul senatoarei Diana Sosoaca pentru a intelege ce se intampla la Frasinei.
  https://ortodoxiacatacombe.wordpress.com/2022/12/04/nichita-stanescu-limba-romana-este-patria-mea/

  Apreciază

 28. Cristian Stancovici said, on decembrie 12, 2022 at 3:55 pm

  Diana a primit binecuvântare sa facă ce face de la cel care a fost Starețul mănăstirii și care a fost înlocuit abuziv. Fostul stareț are 91 de ani am inteles. Situația este ca cor sa construiască ai niște Spa-uri la frasinei. Înainte de a da cu piatra, ar fi bine sa înțelegeți ce se întâmpla acolo. Diana s-a Dis acolo pt ca au chemat-o credincioșii. Dw acord ca nu e telolog și poate a mai încurcat termenii, dar nu a-a dus de capul ei. Nu e. Creștinește sa judeci.

  Apreciază

 29. Spaceman said, on decembrie 13, 2022 at 11:23 am

  Apreciază

 30. […] N-am inteles ce se petrece la Manastirea Frasinei, iar de cand s-a bagat in seama Diana Sosoaca, sun… […]

  Apreciază

 31. neofit333 said, on decembrie 28, 2022 at 6:22 pm

  Nu stiu daca s-a postat clipul acesta, dar exista un raspuns de la IPS Varsanufie legat de aceasta incurcatura, mai bine zis telefon-fara-fir, in care fiecare aude fragmente, le trunchiaza si apoi le transmite si mai distorsionate.
  Puneti castile pe urechi, calitatea audio nu e foarte buna.
  IPS Varsanufie explica cum Biserica din vale a fost ridicata de un calugar care a facut neascultare fata de staret, acest calugar fiind pedepsit cu lepra, din care a si murit. Lepros !
  Are 4 minute, il puteti reasculta de cate ori doriti.

  Apreciază

 32. neofit333 said, on ianuarie 11, 2023 at 3:55 pm

  În sfârșit o hotărâre fermă și binecuvântată. Așteptam de ani și mă rugam lăuntric de ani de zile să se oprească mascarada de la Biserica din Vale, unde toate femeile stăteau nas în nas cu zilele, săptămânile, cu monahi cu RÂNDUIALĂ ATHONITĂ

  Acolo nu e Putna, Neamț, Radu Vodă, Antim sau Dervent.

  Este Athos !!!!!

  Cei cu minte puțină nu au cum să înțeleagă.

  Sfântul Calinic a statornicit un lăcaș athonit acolo sus, pt monahi, jos nu a făcut nimic în afară de piatra cu legământul de blestem.

  Nu se poate ca un călugăr răzvrătit din anii ’60 să facă o altă biserică de rendez-vous duhovnicesc la 2 milimetri de piatra de oprire pt femei. A fost blestemat cu lepră și a murit lepros, pt că a făcut neascultare de stareț și a pornit la zidirea bisericii din vale.

  Mare ești Doamne ! Slavă lui Dumnezeu pentru toate !!

  Nu sunt pt ordinea mondială, pt vaccin, cip sau alte metode de subjugare.

  Respect doar voia Maicii Domnului și a Sfântului Calinic, care au hotărât ca monahii de acolo să nu aibă părtășie sau comunicare cu partea femeiască !

  Sunt 700 de schituri și mănăstiri în țară, de spitale duhovnicești, cu duhovnici extraordinari.
  Nu mai dați năvală în Athosul Românesc !!!

  Să se facă voia lui Dumnezeu, a Maicii Domnului și A Sfântului Calinic !!! (nu voia oamenilor)

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: