SACCSIV – blog ortodox

The Washington Post: Furnici sărate. Greieri măcinați. De ce ar trebui să încerci consumul de insecte comestibile

Posted in Uncategorized by saccsiv on noiembrie 29, 2022

The Washington Post: Salted ants. Ground crickets. Why you should try edible insects.

Furnici sărate. Greieri măcinați. De ce ar trebui să încerci consumul de insecte comestibile

De Carolyn Beans, 27 Noiembrie 2022, The Washington Post

„Seamănă la gust cu floricelele de porumb!” – a spus Adaline Welk, 6 ani, despre viermele de făină pe care l-a mâncat. (Carolyn Beans)

Într-o dimineață de august cu cer senin în sud-estul Pennsylvaniei, mai mult de o duzină de adulți și copii stăteau într-un pavilion din parc, ascultând cum sfârâiau viermii de făină într-o tigaie fierbinte. Ei învățau despre entomofagie – consumul uman de insecte – de la Lisa Sanchez, naturalistă la Departamentul de Parcuri și Recreere din Lancaster County, care predă această practică de 25 de ani.

Dintr-o dată, un vierme de făină a țâșnit din tigaie. Adaline Welk, în vârstă de șase ani – fără să fie îndemnată – l-a luat și l-a pus în gură. Mulțimea a aplaudat-o pe proaspăta entomofagistă. „Nu e chiar așa de rău!”, a exclamat ea. „Seamănă la gust cu floricelele de porumb!“

Sanchez încurajează oamenii să mănânce insecte, în parte, pentru a reduce amprenta asupra mediului. Insectele crescute în ferme, produc mult mai puține gaze cu efect de seră și necesită mult mai puțin teren și apă decât animalele convenționale. De asemenea, insectele generează mai multă biomasă cu mai puține resurse. Greierii, de exemplu, sunt de 12 ori mai eficienți decât vacile în ceea ce privește transformarea hranei în greutate comestibilă.

Potrivit unei estimări, 2 miliarde de oameni mănâncă deja insecte, în special în anumite zone din Africa, America Latină și Asia. Această practică datează de milenii. „Întotdeauna m-am gândit, chiar și în anii ’90, că poate într-o bună zi, și americanii vor face asta”, a spus Sanchez.

Anii care vor urma s-ar putea să-i dea dreptate. Industria insectelor comestibile este în plină expansiune – un raport prezice că piața va ajunge la 9,6 miliarde de dolari până în 2030. Consumatorii pot găsi deja pe Amazon alimente precum furnicile sărate și în magazinele elvețiene, batoane proteice cu pulbere de greieri. În ultimii ani, numeroase articole din mass-media au lăudat virtuțile consumului de insecte.

Dar, înainte ca insectele să devină un fel de mâncare comună, mai mulți clienți trebuie să fie convinși că creaturile cu șase picioare sunt, de fapt, mâncare. Prin experimente de degustare, sondaje și demonstrații educaționale, cercetătorii, antreprenorii și educatorii analizează psihologia consumatorilor și descoperă că rezistența la consumul de insecte poate fi puternică.

„Depășirea dezgustului inițial al ideii de a mânca ceva care este adesea considerat murdar și necurat este o mare barieră”, spune Matthew Ruby, profesor de psihologie la Universitatea La Trobe din Albury-Wodonga, Australia, care a studiat acest subiect.

Însă cercetătorii au descoperit că dezgustul dispare odată ce oamenii gustă efectiv insectele. Într-un studiu spaniol din 2022, de exemplu, voluntarii au avut un sentiment mai pozitiv față de pizza cu viermi de făină după ce au gustat-o. Cum, atunci, să îi determinăm pe oameni să ia această primă îmbucătură?

O primă îmbucătură

„Am constatat în mod repetat că, dacă insectele nu sunt văzute, oamenii sunt mult mai dispuși să le mănânce”, spune Ruby. Printr-un chestionar online adresat unui număr de 177 de adulți americani, echipa sa a constatat că, în medie, persoanele se simt confortabil cu ideea de a mânca prăjituri care conțin până la aproximativ 30% larve de muscă soldat negru, măcinate, adăugate ca făină.

„Majoritatea oamenilor nu vor să mănânce o vacă care arată ca o vacă”, a spus Charles Wilson, fondatorul CricketFlours cu sediul în Portland, Ore. CricketFlours vinde insecte întregi pentru gustări, dar și un amestec de făină cu pulbere de greieri (greieri măcinați) pentru prăjituri, sau pulbere de greieri integrală, pe care clienții o pot încorpora discret în produse de panificație sau în băuturi proteice.

Evidențierea insectelor pe ambalaj poate influența, de asemenea, consumatorii, spune Dror Tamir, cofondator și director executiv al HargolFoodTech din Israel. „Am făcut o mulțime de teste lucrând cu consumatorii pentru a avea feedback-ul lor cu privire la cât de mult ar trebui să punem în evidență lăcustele”, spune el. „Să apară lăcustele pe fața ambalajului nu este un lucru bun pentru noi”.

Hargol, înființată în 2016, este prima companie care crește la scară comercială o specie de lăcuste. Produsele sale sunt vândute în principal altor producători de alimente. Dar vinde consumatorilor online, de asemenea, produse finite prin intermediul sub-brandului său, BiblicalProtein. Amestecul de shake proteic de ciocolată al Hargol înfățișează un lichid ciocolatiu care se toarnă într-un pahar – fără aripi, picioare sau antene la vedere.

Odată ce oamenii încearcă insectele măcinate, sunt adesea gata să treacă la insectele întregi, spune Joseph Yoon, fondator al Brooklyn Bugs, o organizație dedicată creșterii gradului de apreciere pentru consumul de insecte comestibile. Fost bucătar particular, Yoon conduce acum demonstrații de gătit insecte și degustări în școli, universități și muzee. El ar putea oferi novicilor gougeres (pufuleți de brânză franțuzească) preparați cu praf de greieri. „De obicei, aceștia sunt aproape imediat gata pregătiți să vadă [insecta]”, spune Yoon. „Sunt ceva de genul: ‘Am mâncat acel gougeres de greier’. A fost ușor. Aș putea să mănânc asta toată ziua. În regulă, mai dă-mi și altceva’.”

Marketing ca de obicei

Însă, înainte ca oamenii să se simtă constrânși să ia un pachet de greieri uscați, companiile vor trebui să îi atragă cu reclame. „A le spune oamenilor că ar trebui să mănânce mai multe insecte pentru că este bine pentru ei și/sau pentru planetă nu pare să aibă un efect prea mare asupra comportamentului”, spune psihologul experimental și gastrofizicianul Charles Spence de la Universitatea Oxford din Anglia.

În cadrul unui studiu din 2022, echipa sa a testat în schimb o strategie de marketing încercată-și-verificată: sponsorizarea celebrităților. Cercetătorii au prezentat reclame fictive pentru alimente pe bază de insecte unui număr de peste 1.000 de persoane stabilite în Statele Unite. Voluntarii care au văzut reclame care îi înfățișau pe sportivi precum Serena Williams și Roger Federer, sau actori precum Ryan Reynolds și Angelina Jolie, au declarat că sunt mai dispuși să încerce produsul decât cei care au văzut reclame fără celebrități.

Constatările sugerează că agenții de marketing s-ar putea să nu fie nevoiți să reinventeze publicitatea pentru a vinde insecte, a spus Spence.

‘Gustul este regele’

În orice caz, gustul determină dacă cineva se va întoarce pentru a mai servi. Yoon îi învață pe oameni cum să introducă în moduri atrăgătoare, insectele în rețetele lor. De exemplu, adăugând praf de greieri în sosul marinara, spune el, se adaugă nu numai nutriție, ci și umami. „Gustul este regele”, a spus Tamir. Lăcustele, spune el, au „arome umami – regăsite mai ales în ciuperci, nuci pecan, cafea și ciocolată. Acestea potențează aromele de carne”.

Hargol colaborează cu producătorii de carne procesată din Statele Unite, Canada și Asia pentru a dezvolta produse precum burgeri, chiftele și cârnați care vor conține pui, carne de vită sau alte surse de proteine, combinate cu lăcusta măcinată.

Arătând spre o fotografie a unui prototip de chifteluță de pui și lăcustă, Tamir subliniază argumentele de vânzare ale Hargol: Are un gust mai bun decât alți burgeri, datorită acestui ingredient unic (pe care nu-l numește). „Și apoi putem explica: este mai bun pentru mediu, este mai bun pentru sănătate.”

Elaborarea unei noi norme

Văzându-i pe alții cum se bucură de consumul insectelor poate contribui, de asemenea, la eliminarea barierelor. În cadrul cursurilor de entomofagie ale lui Sanchez, aceasta discută despre cum îi place să mănânce ea însăși insecte. Ea nu forțează niciodată pe nimeni să încerce insectele, deși majoritatea, spune ea, o fac.

Înapoi la pavilionul din Lancaster County, după ce Welk a băgat în gură acel vierme de făină gătit, mulți alții i-au urmat exemplul. Sora lui Welk, Leona, în vârstă de 8 ani, nu era atât de sigură. Au un gust mai bun decât sprinkles (bombonele de diverse culori si arome, pentru ornat), a asigurat-o Sanchez.

Leona a privit cum membrii familiei încercau insectele. Programul era pe punctul de a se încheia când, în cele din urmă, a mărșăluit până la masa demonstrativă, a întins mâna spre un vierme de făină și l-a mâncat. „N-au niciun gust”, a ridicat din umeri. „Încă nu le pun pe înghețată.”

O versiune mai lungă a acestui articol a apărut inițial în secțiunea Front Matter din Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

Comentariu saccsiv:

Cititi va rog si:

Serena Williams și-a chemat prietenii la masă și le-a dat să mănânce gândaci fripți

In scolile australiene copiii sunt instruiti sa manance insecte. 1 000 de școli australiene au adăugat în meniul de prânz chipsuri care conțin greieri

„Expert” (în același ton cu Forumul Economic Mondial): a bea apă reciclată din WC reprezintă viitorul / Sa nu uitam ca vor si sa ne dea sa mancam gandaci

Vigilant Citizen: Elitele sunt disperate în încercarea lor de a ne convinge să mâncăm gândaci. Iată de ce

 

11 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. scortisoara said, on noiembrie 29, 2022 at 8:55 pm

  am alta alternativa : buchetele de conopida date prin aluat pufos de clatite ( de post) ,aruncate in ulei incins , prajite la foc mediu ,alaturi de guacamole . Forget the insects !

  Apreciază

 2. dante said, on noiembrie 29, 2022 at 9:05 pm

  De ce trebuie ca omenirea sa consume greieri, furnici si viermi, cu toate ca aceata teorie nu are cum sa fie sustenabila nici economic si nici moral??!!
  Raspunsul este atit de simplu.UMILINTA creatiei divine.
  Amintiti-va ca in puscariile comuniste, cu precadere Pitesti, Gherla si Aiud detinutii au fost fortati sa manince cele mai scabroase lucruri: propriul rahat, sobolani, viermi, gindaci, etc, numai ca acolo se facea cu forta bruta insa acum este cu binisorul serpesc.
  Restul este poveste.

  Apreciat de 2 persoane

 3. Oarecare said, on noiembrie 29, 2022 at 9:48 pm

  Sub nicio formă nu vom accepta să mâncăm insecte!

  Apreciat de 1 persoană

  • scortisoara said, on decembrie 1, 2022 at 7:53 am

   Bineinteles ca nu . O sa mă uit cu mai mult respect la porc , oaie,berbecut , muflon , vițel ,mistreț și căprioară și o sa savurez fiecare bucățică din ele , cu mulțumire la Doamne.

   Apreciat de 1 persoană

 4. Catalin said, on noiembrie 29, 2022 at 11:18 pm

  cer rosu in China, si centre de carantina uriase.

  „They can simply flip a switch to remotely turn your COVID passport to code red, then you need to do your time in a quarantine camp and pay for it.”

  Apreciază

 5. Gigimutu said, on noiembrie 30, 2022 at 8:59 am

  A venit vremea cînd unii oameni

  vor înebuni, și vor zice celor care nu au inebunit că ei sunt cei nebuni .
  Le urez pofta buna tuturor fraierilor care vor pune botul și se vor ghiftui cu scirboseniile astea!
  Să nu uitați să beți și un pahar cu apă după, ca să aibă în ce să înoate vietățile !

  Apreciază

 6. Geo said, on noiembrie 30, 2022 at 10:07 am

  Apreciază

 7. emi cotco said, on noiembrie 30, 2022 at 7:32 pm

  Dumnezeu ne-a spus CLAR ce sa mâncăm si ce sa NU mâncăm,avem scrierile Sfinte ca dovezi.

  Viermii,gândacii si tot ce vor satanistii ăștia sa mănânce oamenii sunt INTERSIZE de către Dumnezeu pentru a le mânca oamenii si ne-a spus si de ce:

  Pentru ca sunt SPURCATE!

  Vedeti clar ca îndemnul e de la cel întunecat,ca sa spurce oamenii,mai ales copiii,care sunt cei mai curați,iar bebelușii sunt asemeni îngerilor,prin asta sa-l maniem pe Dumnezeu si prin spurcaciunea trupului sa nu mai avem nici o sansa la mântuire si la RAI.

  Fratilor,stati cu luare aminte si ascultați cuvintele lui Hristos!

  Apreciază

 8. Spaceman said, on decembrie 2, 2022 at 11:32 am

  @emi cotco

  Porc mănânci? Iar ai venit cu rătăcirea asta… care ține de eresul fariseilor.

  După cum ți-am mai spus:

  Dacă ne apucăm de mâncat halal și kosher nu mai suntem creștini ortodocși.

  https://saccsiv.wordpress.com/2022/10/02/vigilant-citizen-elitele-sunt-disperate-in-incercarea-lor-de-a-ne-convinge-sa-mancam-gandaci-iata-de-ce/#comment-526610

  Iată câteva exemple din Sfânta Scripură care arată că este rătăcire ceea ce spui:

  Faptele Apostolilor, capitolele 10, 11, 15

  „Pe cele ce le-a curățit Dumnezeu, tu să nu le numești spurcate!” (Faptele Apostolilor 11:9, Biblia versiunea Anania)

  „Să vă feriți de cele jertfite idolilor și de sânge și de sugrumate și de desfrâu; de vă veți păzi de ele, bine veți face. Fiți sănătoși!“ (Faptele Apostolilor 15:29, Biblia versiunea Anania)

  I Corinteni, capitolele 8, 10

  „Dar nu mâncarea ne va pune pe noi înaintea lui Dumnezeu. Că nici dacă vom mânca ne prisosește, nici dacă nu vom mânca ne lipsește.” (I Corinteni 8: 8, Biblia versiunea Anania)

  „Așa că: ori de mâncați, ori de beți, ori altceva de faceți, toate spre slava lui Dumnezeu să le faceți.” (I Corinteni 10:31, Biblia versiunea Anania)

  Apreciază

 9. […] The Washington Post: Furnici sărate. Greieri măcinați. De ce ar trebui să încerci consumul de i… […]

  Apreciază

 10. […] The Washington Post: Furnici sărate. Greieri măcinați. De ce ar trebui să încerci consumul de i… […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: