SACCSIV – blog ortodox

Marcel Ciolacu vrea sa legalizeze ritualul evreiesc kusher

Posted in EVREI, KOSHER by saccsiv on noiembrie 16, 2022

Sursa: https://inpolitics.ro/si-ar-putea-pune-ue-in-cap-ciolacu-vrea-sa-legalizeze-ritualul-evreiesc-kusher_1841731941.html

Presa israeliană, de la agenția JTA la The Times of Israel publică o știre de maximă greutate, conform căreia autoritățile române ar fi adoptat joi, în parlament, o lege care recunoaște și permite sacrificarea rituală a animalelor, conform tradiției evreiești. Presa israeliană citează un comunicat al Conferinței Rabinilor Europeni care salută această mișcare drept un exemplu „istoric” pentru alte țări din Europa.

”România adoptă o „lege emblematică” care garantează dreptul la sacrificare cușer” titrează The Times of Israel.

Conform ritualului kusher (kosher, cușer), animalelor li se taie gîtul, iar sîngele este lăsat să se scurgă, proceduri care intră în contradicție cu normele europene de sacrificare fără dureri a animalelor din abatoare.

Noua legislație adoptată de parlamentul României vine la aproape un an după ce o instanță a UE a menținut interdicțiile privind metodele tradiționale musulmane și evreiești de sacrificare a animalelor pentru hrană, în două state belgiene.
Liderii și organizațiile evreiești au denunțat decizia – pe care ambasadorul israelian în Belgia a descris-o drept „catastrofală și o lovitură pentru viețile evreilor din Europa” – și au continuat să facă presiuni asupra UE pentru permiterea ritualului.

„Sper ca alți lideri din toată Europa să urmeze inițiativa Parlamentului României, valorificând și protejînd continuu viitorul vieții evreiești pe continentul european”, a declarat președintele Conferinței Rabinilor Europeni, rabinul Pinchas Goldschmidt, care a participat la ceremonia de semnare de la București.

Multe țări europene interzic sacrificarea animalelor fără a le asoma mai întâi, activiștii pentru drepturile animalelor spunînd că este o procedură mai umană, doar că ea nu este permisă de legea evreiască. Mai multe țări acordă excepții pentru shechita, cum se numește procedura sacrificării kusher, potrivit Conferinței Rabinilor Europeni, iar România a permis anterior o astfel de excepție, dar noua lege bate în cuie dreptul la shechita.

Din punct de vedere istoric, activiștii pentru drepturile animalelor au fost susținători fermi ai interdicției, iar în ultimii ani, partidele europene de dreapta anti-imigrație s-au alăturat campaniilor împotriva sacrificării rituale, mai ales din cauza opoziției lor față de imigranții musulmani.

În UE sacrificarea rituală este ilegală în țări precum Danemarca, Suedia, Finlanda, Estonia, Slovenia și anumite părți ale Belgiei.
La semnarea legii a fost prezent Silvio Vexler, președintele Federației Comunităților Evreiești din România și reprezentant al minorității evreiești în parlamentul României și i-a mulțumit rabinului șef al României, Rafael Schafer, pentru rolul său în promovarea legislației.

Preşedintele Camerei Deputaţilor din România, Marcel Ciolacu, s-a declarat „mândru să ocrotească și să susțină comunitatea evreiească” şi că noua lege îi va ajuta pe evreii din România „să-şi practice liber credinţa” mai relatează presa din Israel.

Singura problemă e că nu e deloc limpede cine și cînd a adoptat această lege în România și la ce semnare ar fi participat Ciolacu.

Inpolitics a contactat mai mult deputați și senatori din comisiile pentru agricultură și industrie alimentară, care spun că nici măcar nu au auzit, necum să fi votat asemenea propunere legislativă. Pînă în acest moment în România se înregsitrează doar un ordin al ANSVSA privind protecția animalelor în timpul sacrificării kusher.

Pe siteurile celor două Camere nu apare nicio referire la legea în cauză, nemaivorbind că joia nu e zi de plen în parlament, deși presa israeliană spune că legea a fost votată joi.

Și totuși, luni a avut loc la București, la Templul Coral, reuniunea Rabinilor Șefi din Europa, în premieră după revoluție în România, la care a participat și președintele Camerei Deputaților, la invitația Federației Comunităților Evreiești din România. Ciolacu a postat pe Facebook imagini de la reuniune și un text omagial, în care nu suflă vreo vorbă, însă, despre legea sacrificării kusher. Deputatul evreilor din România, totodată președintele Condeferației Comunităților Evreiești, Silviu Vexler, nu a putut fi contactat de Inpolitics pentru lămuriri.

Informații de ultimă oră intrate în posesia noastră susțin că, de fapt, nu e vorba de adoptarea niciunei legi, iar Marcel Ciolacu și Silviu Vexler au semnat, zilele trecute, doar un proiect legislativ pentru legalizarea ritualului kusher, care urmează să fie depus în viitor în Parlament spre adoptare.

Cum a ajuns simpla inițiere a unui proiect legislativ să devină în presa israeliană, atît de profesionistă altminteri, ca fiind o lege gata votată rămîne un mister.
Explicabil, cel mult, prin înscrierea lui Ciolacu în corul lobbystilor evrei pe lîngă Bruxelles pentru anularea interzicerii ritualului kusher în întreaga uniune. Pînă cînd proiectul de lege nu va fi depus în parlament nu vom ști dacă el conține referiri similare și la ritualul halal al musulmanilor, sau vizează strict ritualul evreiesc. (Bogdan Tiberiu Iacob)

 

Comentariu saccsiv:

Cititi va rog si:

A intrat în vigoare prima fază din cadrul unei reforme majore a sistemului de certificare kosher din Israel

Polonia a interzis producerea carnii kosher (sacrificare ritualica evreiasca) si halal (musulmana). Papa Francisc s-a intalnit cu presedintele Congresului Mondial al Evreilor exprimandu-si „opozitia fata de tot ceea ce inseamna restrictie fata de libertatea religioasa”

Mancam carne jertfita idolilor…

 

Tagged with: , , ,

13 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. ioansperling said, on noiembrie 16, 2022 at 6:53 pm

  Nu cred ca unui creștin ii este permis să manânce carne cosher sau halal. Eu unul nu o fac! Nu e vorba ca sufera sau nu animalul ( si noi taiem gainile, mieii, porcul acasa cam la fel ) ci ca se face in numele lui Allah la musulmani de ex.
  Si daca e cum spun nu doar eu ce ne facem cand in magazine o sa fie numai „jertfe”?

  Apreciat de 1 persoană

 2. gigimutu said, on noiembrie 16, 2022 at 9:44 pm

  pai sa o faca, mai nene, sa o faca,

  da acolo la ei, in israel !!!

  Apreciază

 3. Clement said, on noiembrie 17, 2022 at 12:03 pm

  Doua state belgiene???? Este o premonitie sau o dorinta tainica de dezmembrare a Belgiei ?
  Flandra si Valonia sunt doua regiuni ale Regatului Belgia cu indentitati administrative, lingvistice si culturale diferite.
  Valonia ne este mai simpatica din considerente istorice. Mercenarii valoni dupa ce sub comanda Domnitorului Vlad Draculescu, laudat sa-i fie numele, au casapit turci, s-au asezat din motive de clima si muieri harnice si dragastoase ca buni gospodari, in tinutul Severinului. Dialectele valon si banatean au fff multe cuvinte comune.Tcceul banatean de la valoni il mostenesc.
  Ciolacu s-a bagat in seama cu tartacuta lui de minoritar turc pentru a impusca pe mana minoritarilor evrei, drepturi si beneficii si pentru minoritarii musulmani.
  Çiolac inseamna ciung in limba stramosilor lui paterni, posibil si materni.
  In tara noastra, niciodata nu le-a fost interzis evreilor si musulmanilor sa manance kacher sau halal deci, ce-i circul asta?
  Maine, poimaine ne vom trezi ca vor intitutiona si bordelurile cu personal certificat evreiesc, cum a existat pana prin ’65. In Bucuresti, functionau mai multe casa de toleranta cu specific etnic, unul se afla pe Calea Rahovei vis à vis de Palatul Bragadiru.

  Apreciază

  • ioansperling said, on noiembrie 18, 2022 at 6:38 am

   Problema nu-i ca mananca ei coser ci ca ajunge carnea coser in magazine fara eticheta si o mananc eu! Ori eu nu vreau nici coser nici halal!

   Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: