SACCSIV – blog ortodox

Ucraina oprește exporturile de electricitate către UE, în urma celor mai ample atacuri rusesti cu rachete, de la debutul războiului

Posted in RUSIA, Ucraina, UE by saccsiv on octombrie 12, 2022

Sursa: https://ziare.com/razboi-rusia-ucraina/ucraina-exporturi-electricitate-ue-oprite-1765702

Ministerul ucrainean al Energiei a anunțat că exporturile de electricitate către Uniunea Europeană vor fi oprite de marți, 11 octombrie, relatează Reuters.

Decizia a fost luată în urma atacurilor ruseşti cu rachete care au lovit luni dimineaţa infrastructura energetică din Ucraina.

”Atacurile cu rachetă de astăzi, care au lovit centralele termoelectrice şi sub-staţiile electrice au forţat Ucraina să suspende exporturile de electricitate începând cu data de 11 octombrie 2022, pentru a-şi putea stabiliza propriul său sistem energetic”, a informat Ministerul ucrainean al Energiei într-un comunicat publicat pe pagina sa de internet.

Bombardamente ruse de o amploare fără precedent în ultimele luni au lovit Ucraina luni dimineaţa. Potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, loviturile ruse cu zeci de rachete şi drone iraniene Shahed au vizat Ucraina de la nord la sud şi de la est la vest, lovind capitala Kiev, precum şi regiunile Hmelniţki, Liov, Dnipro, Viniţa, Zaporojie, Sumî, Harkov şi Jitomir.

Ministrul Energiei din Ucraina, Herman Halushchenko, a spus că atacurile de luni asupra sistemului energetic au fost ”cele mai ample de la debutul războiului”. Într-o transmisiune televizată, Halushchenko a declarat că atacurile cu rachetă ”asupra întregului lanţ de aprovizionare, au fost făcute pentru a face aprovizionarea cât mai dificil posibilă”.

În luna iunie a acestui an, Ministerul Energiei de la Kiev anunţa că, până la finele acestui an, speră să strângă 1,5 miliarde de euro de pe urma exporturilor de electricitate spre UE, principala sa piaţă de export pentru energie.

La rândul său, grupul Ukrenergo (Operatorul de Transport şi Sistem din Ucraina) a anunţat zilele trecute că în perioada 30 iunie – 9 octombrie a câştigat 4,9 miliarde de hrivna (131 milioane de dolari) de pe urma exporturilor de electricitate spre Slovacia şi România.

Decizia de a opri exporturile afectează și Republica Moldova, potrivit Digi24.

6 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Cosmin said, on octombrie 12, 2022 at 7:44 pm

    Romania exporta curent nu importa.

    Astea sunt basme pentru a justifica viitoarele pene de curent planificate.

    Apreciază

  2. geo said, on octombrie 13, 2022 at 9:36 am

    Marele grafician Eugen Mihăescu a publicat nu demult, pe siturile cristoiublog și cotidianul.ro un text publicistic de ținută intitulat Adevărul spus în șoaptă.
    Adevărul invocat de Eugen Mihăescu?
    Rusia va cîștiga Războiul cu Occidentul.
    Acest adevăr nu poate fi spus decît în șoaptă – susține autorul –, pentru că la noi, în România, funcționează cenzura.

    Eugen Mihăescu e un mare artist.
    Marii artiști se definesc prin indiferența totală față de ceea ce spune lumea despre ei.
    E această indiferență și o condiție a marii creații.
    Nu ai cum rămîne în posteritate decît dacă ești un mare creator.
    Și nu poți fi mare creator, dacă în actul creației te gîndești la ce-o să spună contemporanii despre opera ta.
    Pentru că nu de puține ori, contemporanii au primit negativ o capodoperă.
    Fie că le contrazicea viziunea lor tradițională despre artă, fie că li se părea că încalcă normele bunului simț comun.

    De cînd îl știu Eugen Mihăescu a fost un rebel față de cei de la Putere, față de adevărurile de a gata, față de ordinea de lucruri stabilită. Așa se explică, de exemplu, implicarea sa activă pro-sârbă și anti NATO din timpul agresiunii împotriva Belgradului.

    Denunțarea lui Vladimir Putin pînă la caricaturizarea imbecilă, tratarea rușilor de azi drept niște sălbatici ajunși în Ucraina direct din comuna primitivă, cântarea Ucrainei ca fiind un exemplu de stat de drept, de democrație și de libertate a presei – sînt cîteva din locurile comune ale presei noastre transformate în meterhana de război.

    Eugen Mihăescu îndrăznește să spună că Ucraiana sovietică ne-a răpit Bucovina de Nord și că în postcomunism a fost o asupritoare a minorității românești.
    Eugen Mihăescu îndrăznește să-și exprime admirația față de Vladimir Putin, să elogieze pe ruși și să susțină că Rusia va cîștiga în Războiul cu Occidentul.
    Numai că – afirmă el în tableta Adevărul spus în șoaptă – acest adevăr al lui – precizez – nu poate fi spus în România de azi decît în șoaptă.

    Publicîndu-i tableta, m-am gîndit să-l invit la emisiunea mea de interviuri Față-n față cu Ion Cristoiu, pentru a-i da posibilitatea să-și spună Adevărul în gura mare.
    Și l-a spus.
    Și despre Joe Biden pe care-l vede ca o caricatură îmbătrînită.
    Și despre admirația sa față de Vladimir Putin în care vede un Salvator al Lumii de la decadența susținută de Occident.
    Și despre încîntarea pe care i-a stîrnit-o vizita la Moscova ca senator al României.
    Și despre faptul Rusia va cîștiga acest Război.

    Despre această ultimă susținere în cadrul interviului a avut loc următorul dialog:

    „I. Cristoiu: Eu vă întreb încă o dată: Adevărul, despre care spuneți că ar trebui spus, nu în șoaptă, este care? Că, pînă la urmă, în cazul acestui război, sunteți de acord că este între Rusia și Occident, va învinge Rusia?
    E. Mihăescu: Da, bineînțeles.

    I. Cristoiu: Eu nu cred. E dreptul meu să nu cred.
    E. Mihăescu: Vom vedea, dar bineînțeles, tot respectul.

    I. Cristoiu: Sunt întru totul de acord cu ce spuneți dvs. că fiecare avem dreptul să spunem adevărul cu voce tare. De ce în România acest adevăr, al dvs., trebuie să-l spunem în șoaptă?
    E. Mihăescu: De vină e nenorocirea ce a fost, că șopteam cînd ne întâlneam…

    I. Cristoiu: Și cum de s-a ajuns să-l spunem în șoaptă, într-o presă liberă, asta vă întreb.
    E. Mihăescu: Păi nu mai e presă, nu mai e liberă. Atîta vreme cît eu nu pot să ascult Russia Today, că e tăiată, și orice fel de informație, mai rău decît pe vremurile alea, mi se pare o aberație. Este ceva nemaipomenit.

    I. Cristoiu: Încă o dată, cum s-a ajuns la mecanismul ca, după 30 de ani, să spunem ceva în șoaptă, cînd… în 90 nu spuneam în șoaptă.
    E. Mihăescu: E vina noastră, pe undeva. Românul ajunge să șoptească ceva, se teme. ”

    La o nouă întrebare a mea, interlocutorul a răspuns:

    „E. Mihăescu: Occidentul pe care-l cunosc bine, că am trăit 30 de ani acolo, e pierdut. El (Dumnezeu) nu va lăsa ca Rusia să fie pierdută. Eu aș vrea să trăiesc pînă la primăvară sau la vară, sau la anul ori peste doi ani, cînd va cîștiga Rusia.”

    https://www.cristoiublog.ro/eugen-mihaescu-sustine-ca-rusia-va-cistiga-razboiul-eu-nu-cred/

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.