SACCSIV – blog ortodox

Sfantul Mucenic DIONISIE AREOPAGITUL cel ce a scris despre CETELE INGERESTI

Posted in Sfantul Dionisie Areopagitul by saccsiv on octombrie 3, 2022

În luna octombrie, în ziua a treia, pomenirea Sfântului sfintitului Mucenic Dionisie Areopagitul.

Acesta, întrecând pe toti cu bogatia, cu slava, cu mintea si cu întelepciunea, era unul din sfetnicii Areopagului, dar fiind convins de marele Pavel, s-a botezat si a fost hirotonit episcop. Fiind învatat tainele cele de negrait si dumnezeiesti de înteleptul Ierotei, a lasat si carti minunate si foarte înalte. Însa acest sfânt Dionisie tâlcuind si Tipicul bisericestii orânduieli, dupa aceea s-a dus spre partile Apusului, pe vremea împaratiei lui Domitian si aratând multe minuni, i s-a taiat capul în cetatea Parisului. Si primindu-si capul în mâinile sale, a umblat doua mile de loc pe picioarele sale, facând ca sa se minuneze cei ce îl vedeau, si nu l-au lasat pâna nu s-a întâlnit cu o femeie anume Catula. Si oprindu-se din dumnezeiasca pronie, l-a pus în palmele ei ca un odor. Asijderea si ucenicii sai, Rustic si Elefterie, taindu-li-se capetele si aruncându-li-se trupurile împreuna cu mucenicescul trup al sfântului propovaduitor ca sa-l manânce fiarele cele salbatice si pasarile. Oarecare credinciosi le-au luat si le-au ascuns pentru frica ce era atunci de ucigatori; si dupa ce s-au dus aceia, le-a asezat Fericita Catula într-o casa, la trei ale lunii octombrie. Era la statul trupului om de mijloc, uscativ, albenet, cam galben, putinel cam scobit la nari, cu sprâncenele dese, cu ochii adânciti si cu urechile mari, carunt paros, cu barba cam lunga si rara putinel, cam pântecos, degetele mâinilor lungi. Si se savârseste soborul lui în preasfânta marea Biserica.

Sursa:

http://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/sinaxar.php?date=1412308800

Sfantul Dionisie Areopagitul este primul autor patristic care ne-a lasat o ierarhizare a cetelor ingeresti. In prima treapta, care este cea mai inalta, sunt: Tronurile, Heruvimii si Serafimii. A doua treapta cuprinde: Stapaniile, Domniile si Puterile, iar in treapta a treia intalnim: Incepatoriile, Arhanghelii si Ingerii.

Cititi va rog mai multe la:

http://www.crestinortodox.ro/calendar-ortodox/sfantul-dionisie-areopagitul-121467.html

Cititi va rog si:

CETELE INGERESTI

 

Tagged with:

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Clement said, on octombrie 3, 2022 at 8:20 pm

  Cine era ” inteleptul Ierotei” si ce taine i-a revelat filosofului astronom crestin Dionisios ?
  Viitorul Sfant Martir a fost ales sa primeasca revelatia mistica , cred eu, si pentru ca era inzestrat cu capacitati intelectuale exceptionale. Sa nu uitam ca din auditoriul in fata caruia a predicat Sfantul Pavel faceau parte si numerosi ganditori evrei familiarizati cu tainele ierarhiilor ceresti.
  Opera completa a Sfantului Dionisie Areopagitul adunata si structurata de calugarul sirian Pseudo Dionisie Areopagitul, in manuscris realizat de scribul si notarul Mihail Klostamales la Curtea Imperiala Bizantina in secolul al XIV, se gaseste la Muzeul Louvre.
  Presupun ca s-a citit astazi in manastiri Canonul de rugaciune catre Puterile Ceresti.

  Apreciază

 2. Mihai said, on octombrie 4, 2022 at 1:45 am

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: